Hírek
Rendhagyó németóra a Szent-Györgyiben

Rendhagyó németóra a Szent-Györgyiben

2018.12.03 - 14:06
Egészséges életmód, egészséges táplálkozás témakörhöz terülj, terülj asztalkát varázsolt a 12/E osztály a tanterembe. Miközben az ételek jóízűen fogytak, szorgalmas kezek plakátokat rajzoltak. A vidám hangulatú órán az egészségügyis tanulók felelevenítették a szakmai tantárgyakból tanult ismereteiket is a vitaminokról. És nem utolsó sorban elsajátították a téma szókincsét.
Országos csúcsot úszott a Szent-Györgyi tanulója

Országos csúcsot úszott a Szent-Györgyi tanulója

2018.12.03 - 14:01
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9D osztályos kiadványszerkesztő tanulója, Horváth Balázs Kecskeméten új korosztályos országos csúcsot állított fel 400 m uszonyos gyorsúszás sportágban!Gratulálunk a 3:44,69-es eredményhez! Büszkék vagyunk rád Balázs!
AIDS világnapja a Vízműben

AIDS világnapja a Vízműben

2018.11.30 - 13:37
2018. 11. 30-án a Vízmű is csatlakozott az AIDS elleni küzdelemhez. Ugrainé Rajtár Zsófia, iskolánk védőnője felhívta a tanulók figyelmét a HIV fertőzés veszélyeire, illetve tájékoztatta őket a megelőzés módjairól. A diákok a mai nap folyamán ellátogathattak a standjához, ahol izgalmas keresztrejtvénnyel ellenőrizhették tudásokat az AIDS veszélyeiről. A helyesen kitöltők ajándékot kaptak, amelyet a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatott. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy akik kételkednek az egészségükben, azok keddenként és szerdánként a Békés Megyei Kormányhivatalban anonim szűrésen vehetnék részt.
A jövő tudatos Nemes(es) adózói

A jövő tudatos Nemes(es) adózói

2018.11.30 - 12:32
A 12. évfolyamos diákjaink a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete támogatásával és részvételével “A Jövő Tudatos Adózói” program keretein belül, egy általuk választott témában hallgathattak meg egy kiselőadást.Az előadás témájaként a végzős tanulóink a “Nekem nem parancsol senki: saját cégem lesz. Ja, hogy adóznom is kell!?!?!? Vállalkoznál? Mi vár rád? Hogy készülhetsz föl rá?” választották. Jó hangulatú, érdekes előadásnak lehettek tanulóink fültanúi, ahol Pénzügyi tudatosságukat is erősítettük. Köszönjük a részletes tájékoztatást Koczka Ferencnének.
A legmodernebb hajpótlási módszerrel is megismerkedhettek a fodrásztanulók

A legmodernebb hajpótlási módszerrel is megismerkedhettek a fodrásztanulók

2018.11.29 - 15:54
A legújabb festési- és hajápolási technikákat mutatták be a leendő fodrászoknak a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolában. A jövő frizurakészítői a hajpótlás legmodernebb eszközeivel is megismerkedhettek a szakmai rendezvényen. Fotó: Fazekas Róbert A leendő fodrászok a bemutatón saját hajukon keresztül is megtapasztalhatták, hogyan lehet kevés vegyszer használatával hajszínt változtatni úgy, hogy az ne roncsolja a hajat. Gyuránki Noémi, az iskola tanulója a 7.TV kérdésére elmondta: egyrészt felkérték, hogy a szakmai bemutatón modell legyen, másrészt a jövő fodrászaként szeretne tanulni azoktól, akik nála sokkal jártasabbak a szakmában. A jövő fodrászai a legmodernebb hajpótlási technikával is megismerkedhettek. Hosszú Orsolya, a Magyar Trichológusok Egyesületének alapító elnöke kifejtette: a bionikus hajprotézis az egész világon új hajpótlási technika. Mint mondta, ez egy olyan orvosi segédeszköz, amely megkülönbözteti a többi hajpótlástól. Azért bionikus, mert egyedileg készül mindenki fejére: szálanként,valódi emberi hajból húzzák bele az alapba a hajszálakat, és csak arra a területre készítik el, ahol hajhiány van. Alkalmas a sérülések, sugárkezelések, különböző betegségek következtében kialakult hajhiány pótlására, de akár arra is jó, akinek eleve ritka haja van és dúsabb hajkoronát szeretne. A bionikus hajprotézis teljesen megegyezik a fejbőr színével, hipoallergén és a páciens tejes életet élhet vele. A hajgyógyász szakember hozzátette: a fodrászoknak azért is fontos a hajpótlással kapcsolatban képezniük magukat, mert sokszor ők fedezik fel a hajhiány vagy gyengülés első jeleit és tudniuk kell a megfelelő szakemberhez irányítani vendégeiket. Forrás: behir.hu  
Projektnapra készülünk

Projektnapra készülünk

2018.11.29 - 15:32
Nagy izgalommal készülünk a „Pénzre váltható tudás” projektnapra! Időpontja 2018. november 30-a lesz. Az előző két év programsorozatainak sikerére tekintettel ismét ingyenes pénzügyi projektnapokat szervez 2018. november és 2019. május között 16-18 éves diákok számára a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa és a Diákhitel Központ Zrt. Egy-egy projektnap megrendezésre bármely magyarországi középiskola jelentkezhetett, amely tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatnak. Több, mint húsz pályázó iskola közül került kiválasztásra az a nyolc (2 fővárosi és 6 vidéki) intézmény, amelyek - országszerte - helyszínt biztosíthatnak a programnak. Nagyon büszkék vagyunk, hogy iskolánk, a Békéscsabai SzC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma is elnyerte a projektnap megrendezésének lehetőségét! A rendezvény két interaktív tanórával indul négy osztályban. A tanórák témája a pénzügyi tervezés 16-18 évesen. Ezeket a tréningeket az intézményünk - előzetesen az Alapítvány által felkészített - szaktanárai vezetik, 20-25 fős csoportokban. A program második részében közismert vendégekkel és az iskola egy-egy sikeres volt, valamint jelenlegi diákjának részvételével interaktív pódiumbeszélgetést tartunk a pénzügyi tervezésről, pénzkezelési technikákról, tippekről és a pénzügyi tudatosságról. A projektnapot online pénzügyi kvíz show zárja. A pódiumbeszélgetés és a kvíz ceremóniamestere az ismert zenész – műsorvezető, Garami Gábor. Iskolánk tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatának. Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk minden olyan rendezvényen, programon, versenyen, ami hozzájárul pedagógiai céljaink megvalósításához, a diákjaink pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.
MÉG projekt a Trefortban

MÉG projekt a Trefortban

2018.11.29 - 15:29
Ismételten nagy siker övezte a „Maradj épületgépész!” projektet a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumában. A Rehau Kft. azzal a céllal hívta életre a rendezvény sorozatot, hogy interaktív szakmai órákat tartsanak a végzős épületgépész diákoknak és az érdeklődő pedagógusoknak. A Trefortban nagy érdeklődés övezte a szakmai rendezvényt, amely az innovatív és fenntartható épületgépészet témakörben került megrendezésre. Petrovszki Zoltán beszámolója
A passzívházak bemutatása vízműs magasépítőknek

A passzívházak bemutatása vízműs magasépítőknek

2018.11.28 - 19:00
2018. november 22-én Muhi Sándor és Borbély Andor látogatott iskolánkba a Bovira Zrt. képviseletében, hogy a 12. és 13. osztályos magasépítő szakos hallgatóinknak szakmai bemutatót tartsanak a Békés megyében újonnan bevezetendő passzívházakról. Az előadáson többek között bemutatták ezen épületek szerkezeti kialakítását és a cég által kifejlesztett építései rendszer előnyeit. A thermo-burokkal ellátott, alacsony energiaigényű passzívházakat az építései rendszer elemeivel szemléltették, így megismertetve a tanulókat azok gyakorlati alkalmazásával. Baumanné Bodor Márta
Szünet Darts Verseny a Trefortban szép eredményekkel

Szünet Darts Verseny a Trefortban szép eredményekkel

2018.11.28 - 13:49
Hegesztő szakmai nap a Trefortban

Hegesztő szakmai nap a Trefortban

2018.11.28 - 13:18
2018. november 21-én került megrendezésre iskolánkban az I. hegesztő szakmai nap a gépész munkaközösség szervezésében.A rendezvényre a HEINBO Kft-t hívta meg a munkaközösség. Szabó György LORCH hegesztőgépről szóló előadása után a cég alkalmazottjai az iskola tanműhelyben gyakorlati bemutatókat tartottak, ahol a bátrabbak ki is próbálhatták az eszközöket. Az előadásnak és bemutatóknak köszönhetően a jelenlevők bepillantást kaphattak a jövő hegesztéstechnikájába.
A Széchenyi diákja lett az első az országos nyelvhasználati versenyen

A Széchenyi diákja lett az első az országos nyelvhasználati versenyen

2018.11.27 - 09:58
Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Jantyik Zsanett (11.E) lett az első helyezett a szakgimnázium kategóriában. A versenyzőket díjesővel jutalmazták az eredményhirdetésen. Jantyik Zsanett „Széphalom” emlékplakettet, Sátoraljaújhely város plakettjét és pénzjutalmát, valamint a Sátoraljaújhelyi Rotary Klub különdíját kapta. A gimnázium és a szakgimnázium kategóriában összesen 129 versenyző vett részt az országos döntőn, ebből 26 diákot jutalmaztak „Széphalom” emlékplakettel. Jantyik Zsanett felkészítő tanára: Szilágyi László.
Konferencián voltunk

Konferencián voltunk

2018.11.26 - 10:23
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából hárman (Dr. Szabóné Varga Ildikó, Ollárné Tatár Mária és Tuska Katalin) vettünk részt 2018. november 16-án, Budapesten a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium közös szervezésében rendezett „Pénzügyi Tudatosság Konferencia és Workshop”-on. Itt tájékozódtunk a pénzügyi oktatás fejlesztésére kidolgozott Nemzeti stratégiáról, a Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgyi bevezetésének tapasztalatairól, a Pénziránytű Alapítvány fejlesztéseiről, kutatási eredményeiről, az új Nemzeti Alaptanterv mindennapi pénzügyi nevelésre vonatkozó kihívásairól. Délután több csoportban, módszertani szekció-foglalkozásokon folytatódott a munka. Szó volt többek között a gazdasági – pénzügyi témakörök különböző tantárgyi (pl. Történelem, Matematika) beillesztési lehetőségeiről, módszereiről, IKT megoldások és kooperatív technikák alkalmazási lehetőségeiről, e-learning használatáról a szakgimnáziumok Pénzügyi és vállalkozói ismeretek óráin, a Pénz7-re való felkészülésről. Összességében nagyon értékesnek tartjuk a rendezvényt. A sok információtól feltöltődve, késő este értünk haza Budapestről. Iskolánk tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatának. Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk minden olyan rendezvényen, programon, versenyen, ami hozzájárul pedagógiai céljaink megvalósításához, a diákjaink pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.
SZEGYA-s egézségügyisek a Pályaválasztási Vásáron

SZEGYA-s egézségügyisek a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.26 - 10:20
November 14-15.-én került sor a békéscsabai CsabaParkban a 2018. évi Pályaválasztási Vásárra, ahol minden, szakmát tanító középiskola, valamint sok cég képviseltette magát. Cél mint minden évben az, hogy kedvet csináljanak az iskolaválasztás előtt álló általános iskolai tanulóknak, szakmát keresőknek. A Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium is hagyományos résztvevője a vásárnak, így egészségügyis valamint rendész tanulóink is részt vettek a látogatók tájékoztatásában. Természetesen szemléltető eszközökkel, kisebb bemutatókkal is próbáltak kedvet csinálni képzéseinkhez, az ápoló, valamint a csecsemő-és gyermekápoló szakmákhoz. Mindig népszerű az élethű babák pelenkázása, pólyázása, az ápolási eszközök, anatómiai szemléltető modellek bemutatása, de sokan kipróbálják az állapotos kismamákat szimuláló terhespocak felvételét is. Sok érdeklődő járult a standunkhoz, tanulóink ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre, adtak tájékoztatást az iskola életéről, hagyományainkról, az egészségügyi és rendész képzésekről. Mindkét nálunk tanulható egészségügyi szakma hiányszakma, így a nálunk végző tanulók biztos állásokra pályázhatnak a későbbiekben. Reméljük, a felvételre jelentkezők számában is megjelenik majd a vásáron helyt álló diákjaink lelkesedése!
Sikerstratégia a Keményben

Sikerstratégia a Keményben

2018.11.26 - 09:14
Az IVSZ keretén belül a Programozd a jövőd! pályaorientációs előadássorozat egyik állomása lett iskolánk. 2018. november 23-án tartott előadást Pap János András a T-Systems képviseletében 9-13. évfolyamos tanulóink számára.Az inspirációs előadás fókuszában a stratégia, történet, állapot fázisok támpontjait tekintettük át tanulságos történetekkel ötvözve, melyek nélkülözhetetlenek a tudatos pályaválasztáshoz. Az előadónak köszönhetően egy nagyon jó hangulatú programon vehettünk részt.Köszönjük a lehetőséget!„Csatlakozz a digitális világhoz, hozd ki magadból a legtöbbet!”
A Széchenyi fiú kézilabda csapata bejutott a Diákolimpia országos elődöntőjébe

A Széchenyi fiú kézilabda csapata bejutott a Diákolimpia országos elődöntőjébe

2018.11.23 - 13:42
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma fiú kézilabda csapata óriási győzelmet aratott. Megnyerték a Diákolimpia országos előselejtezőjét, így bejutottak az országos elődöntőbe, amelyet 2018. december 18-án Mezőkövesden rendeznek meg. A csapat tagjai: Biri Ákos, 12.A Kecskeméti László, 10.A Kéri Balázs, 11.A Kiss Sándor, 12.D Kocsor Sándor, 12.B Kovács Áron, 10.E Masa Miklós, 12.A Murányi Ádám, 9.A Szikora Gergő, 10.D Tóth Szabolcs, 9.D Varga Mihály, 9.FKny Vidovenyecz Bálint, 9.BNy Felkészítő edzők: Döge Sándor, Vólent János
Határtalanul pályázat megvalósítása

Határtalanul pályázat megvalósítása

2018.11.23 - 13:41
A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben pályázatot nyújtott be a „Határtalanul” programban való részvételért. Az iskolánk a programon belül a „HAT-17-02 Együttműködés szakképző iskolák között” című kiírásra pályázott. A Határtalanul! pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. A program felépítése két kirándulást foglalt magába. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3-7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk. Partneriskolánk a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen egy tucat közös programokon vettünk részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül. A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogattuk Brassó történelmi belvárosát. A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkerestük a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségünk adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni, amelyben a költő élete és alkotása interaktív módon történt bemutatásra. Településünkön szakmai programként felkerestük az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is telepvezető irányításával és az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét kiránduláson a két iskola diákjai közösen vettek részt a programokon. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításában. Veres Gábor beszámolója
Szalagavató ünnepség a Szent-Györgyiben

Szalagavató ünnepség a Szent-Györgyiben

2018.11.23 - 13:38
November 16-án a városi sportcsarnokban tartotta a Szent-Györgyi tagiskola a szalagavató ünnepséget, amelyen hét végzős osztály 164 tanulójának tűzték fel a szalagot. Az iskola hagyományai szerint a tizenkettedikes osztályok humoros, táncos műsorral készülnek erre a különleges alkalomra. A szeptembertől zajló próbáknak köszönhetően minden osztály színvonalas produkciót mutatott be. Az ünnepség leglátványosabb része a szintén hagyományos nyitó és záró keringő, amelyet az idén több mint 80 pár részvételével adtak elő a végzős tanulók.
Nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

Nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

2018.11.23 - 11:52
2018. november 21-én délután tartottuk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma hagyományos játékos nyelvi vetélkedőjét a „Magyar nyelv napja” alkalmából. Több mint harminc 3 fős csapat vett részt a versenyen, ahol nagy élvezettel keresték a közmondások, nyelvi fejtörők, szójátékok megfejtését. Reméljük, ezáltal is gazdagodott a tanulók szókincse.
Pályaválasztási vásár a Vízmű részvételével

Pályaválasztási vásár a Vízmű részvételével

2018.11.22 - 15:39
2018. november 14-én és 15-én ismét megrendezték a már több mint 20 éve minden ősszel szerveződő Pályaválasztási Vásárt, amelyen iskolánk, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma is részt vett. Ezen a rendezvényen a továbbtanulni vágyó fiatalok különféle szakmákat próbálhattak ki és egyéni pályaorientációs tanácsadást kaphattak a CsabaParkban. Iskolánk továbbra is várja azokat a fiatalokat, akik az ÉPÍTŐIPAR ÁGAZATBAN (magasépítő vagy mélyépítő, útépítő és –fenntartó vagy vasútépítő és –fenntartó technikus), a BÁNYÁSZAT ÁGAZATBAN (fluidumkitermelő technikus), VÍZÜGY ÁGAZATBAN (víziközmű vagy vízgazdálkodó technikus), FÖLDMÉRÉS ÁGAZATBAN (földmérő, földügyi és térinformatikai technikus) vagy A KÖRNYEZETVÉDELEM ÁGAZATBAN (környezetvédelmi technikus) szeretnének elmélyülni.Következő nyílt napunkra, amely 2018. december 6-án kerül megrendezésre, szeretettel várjuk a szülőket és a diákokat is!Velünk lépsz, célba érsz!
Magyar Népmese Napja

Magyar Népmese Napja

2018.11.21 - 09:38
Immár második alkalommal került meghirdetésre az a versenykiírás, amely a Magyar Népmese Napjához, azaz szeptember 30-hoz köthető. Tavaly hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a pályázatot. A diákok meseillusztrációval, egy általuk írt népmesei hagyományokat, elemeket tartalmazó mesével, illetve novellával, verssel vagy balladával nevezhettek. Így idén már 5 kategóriában hirdethettünk nyerteseket a különdíjjal együtt. A Magyar Népmese Napja 2005. szeptember 30-án került először megrendezésre azzal a céllal, hogy a népmesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódjon: generációról generációra szálljon a népmesékben rejlő kincs. A Magyar Népmese Napján Benedek Elek író, újságíró és mesemondó születésnapjára emlékezünk. A Vízmű tanulói számos pályaművet küldtek be és a legnépszerűbb kategória a meseillusztráció volt, ahol egy kedvenc meséhez bármilyen rajztechnikával készülhetett alkotás. Itt Papp Viktória 10. A osztályos tanuló rajza lett az első helyezett, míg Szitás László, a 9.D osztály diákja különdíjat érdemelt grafikájáért. Novella kategóriában különdíjat vehetett át Ilyés János a 9. D osztályból ’Gyilkosság és szerelem’ című novellájáért. Makai Roland a 12. A osztályból nyerte a meseíró kategóriát ’Jundovah’ című alkotásával. Ilyés Boglárka 12. A osztályos diákunk pedig a vers és a novella kategóriában is jeleskedett. Bogi több pályaművel is indult, díjat pedig az ’Örülj…’ és az ’Utolsó lépések’ című műveiért kapott. Díjazottjainknak sok szeretettel gratulálunk és köszönjük, hogy minden évfolyamról érkezett több mint 30 tanulótól pályamű! Találkozzunk jövőre is! Pál Erna és Kántor Ivett szervezők Kántor Ivett beszámolója
Több ezer diákot tanított kémiára

Több ezer diákot tanított kémiára

2018.11.20 - 13:17
Dr. Hajdúné Felföldi Irén a Szent-Györgyi Albert szakiskola igazgatóhelyettese, több évtizede kémia, fizika és környezetvédelem szakos tanár, nemrégiben vehette át a Honvédelemért Kitüntető Cím arany fokozatát. Hírportálunknál dr. Hajdúné Felföldi Irén a hét embere. – Mesélne a kitüntetésről? – Tagja vagyok a Magyar Tartalékosok Szövetsége civil szervezetnek, amely többek között azért jött létre, hogy a honvédelmi hagyományokat ápolja. Intézményi kapcsolattartó vagyok a szervezet és az iskola között. A szövetség terjesztett fel a díjra, melyet hárman érdemeltünk ki a megyéből. Az arany fokozatot most én kaptam, életkorom és a szervezetben eltöltött időm miatt, de ez a kitüntetés azon kollégáimat is illeti, akik segítettek abban a munkában, amit a díjjal a honvédelmi miniszter is elismert. – Mit jelent önnek és környezetének a kitüntetés? – Mikor megtudtam, hogy megkaptam, szívből örültem. A családom is büszke volt rám. A férjem véletlenül a saját facebook profiljára rakta fel a díjról készült képet, ami akkor tűnt fel, amikor a tanítványai elkezdtek gratulálni, és kérdezgették, hogy pontosan milyen kitüntetést kapott. – A kezdetektől tanít, mesélne erről? – Nagyon szeretem a gyerekeket, közel négy évtizede tanítok, számos diákom nagyon sikeres életpályát futott be. Egészen 2002-ig tíz osztályt tanítottam, azaz nagyságrendileg háromszáz fiatalt taníthattam minden egyes évben. Az igazgatóhelyettesi pozíció, amiben jelenleg vagyok, egy végtelenített munkarendet jelent. Rengetegen ismerik a magán telefonszámomat, sok jelenlegi és korábban végzett tanítványom is fel szokott hívni. Dr. Hajdúné Felföldi Irén: „kémia szakos tanárként kezdtem, és mesterpedagógusként, szaktanácsadóként is az maradtam”. Fotó: Imre György – A rendészeti képzés elindításában milyen szerepe volt? – A férjem békéscsabai rendőrkapitány volt és 1993-ban az akkori országos rendőrfőkapitány tartott egy értekezletet a városi vezetőknek és azt fogalmazta meg, ha visszamennek a szolgálati helyükre, akkor keressenek olyan iskolákat, ahol rendészeti pályaorientációs képzéseket lehetne indítani. Megkerestem az igazgatómat, hogy mit szólna hozzá, ha az egyik osztálynak ezt a profilt adnánk. Ebben az igazgató és a nevelő testület is partner volt. Ez a képzésünk nagyon keresett, jelenleg két-három ilyen osztály van évfolyamonként. – Mindig tanár akart lenni, sosem gondolkodott máson? – Bevallom, voltak olyan időszakok mikor úgy gondoltam, hogy olyan sokat tanítottam már, szeretnék egy kicsit mást is csinálni. Szakvizsgáztam, pedagógiai értékelési szakértő lettem, így a tanári munka mellett más feladatot is elvégeztem. Több olyan iskolába is hívtak, melyeknek az országosan számon tartott mutatói jobbak voltak, de mindig volt néhány olyan tanuló, aki miatt érdemes volt maradni. – Hamarosan nyugdíjba vonul, mi lesz azután? – Férjemmel két felnőtt gyermekünk van és mindkettőnél hamarosan unoka születik. Minden életkorban tartozik hozzánk egy szerep, engem a nagymama szerep vár. Névjegy Dr. Hajdúné Felföldi Irén 1955-ben született Gyulán, a gimnáziumot Sarkadon végezte, majd Szegeden az egyetemen folytatta tanulmányait. Az iskolák elvégzése után 1980-tól előbb egy évig nevelőtanárként, majd tanárként oktatta a fiatalokat. Közel negyven éve a Tevan Andor Középiskola és jogutódjainak tanára. Férjével, dr. Hajdú Antal rendőrezredessel, korábbi békéscsabai rendőrkapitánnyal két gyermeket neveltek fel. Ágnes lányuk közgazdász lett, fiuk, Attila pedig jogi egyetemet végzett rendőrtiszt. Forrás: beol.hu
PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁRON VOLT A KÓS

PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁRON VOLT A KÓS

2018.11.19 - 12:07
LEGKERESETTEBB SZAKMÁK, JÓ HANGULAT, JÓ PROGRAMOK, JÓ CSAPAT, ILYEN A MI ISKOLÁNK! Köszönjük minden kedves érdeklődőnek! SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT A HÉTFŐI NYÍLT NAPUNKON!
Karácsonyvárás az önkéntesség jegyében a Szent-Györgyiben

Karácsonyvárás az önkéntesség jegyében a Szent-Györgyiben

2018.11.16 - 12:11
Egészségügyi szakirányon tanuló diákjaink kedves és megható felkérést kaptak a gyulai „Koramentorház” és a Korán érkeztem alapítványtól. A felkérés arra irányult, hogy a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai szülészeti és nőgyógyászati osztályára karácsonyi dekorációt készítsenek, ezzel is bensőségesebbé, hangulatosabbá varázsolják a környezetet az esetleg ünnepeket a kórtermekben töltő kismamák, betegek, hozzátartozók, és az ünnepek alatt szolgálatot teljesítő szakemberek számára. A feladatot a 11 f. és a 12. e osztályos tanulóink vállalták, az Alapítvány biztosította a szükséges anyagokat, és kezdődhetett a munka. Rengeteg színes karton, csillámos filctollak, fehér és piros öntapadós pomponok, ezüst és arany csillámpor valamint kivágható sablonok érkeztek fenyőfa, karácsonyi angyal, pingvin, szánkó, rénszarvas, mézeskalács figura, Télapó, csizmácska, hópehely figurákban. A diákok lelkesen vetették bele magukat a munkába, különösen, hogy segítséget is kaptak szakképzésben tanuló hallgatóinktól. Megszámlálhatatlan girland, függődísz, ablakra akasztható dekoráció készült el a gyerekek ügyes kezei által, a munka során kellemes hangulatban, igazi csapatmunkában dolgoztak, mely a saját ünnepi ráhangolódásukat is nagyban meghatározta. Hamarosan itt az advent, az ünnepvárás, a napokban a kórházi osztályra kerülnek a díszek, a készítőik fogják ezeket elhelyezni, melyről szintén színes beszámolóval fogunk készülni.
Szent-Györgyisek a Pályaválasztási Vásáron

Szent-Györgyisek a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.16 - 08:53
Sokoldalú iskola, sokoldalú képzés! Művészek, nyomdászok, egészségügyisek és rendészek egy igazi jó csapatot alkotnak.
Őszi nyelvi kavalkád a Nemesben

Őszi nyelvi kavalkád a Nemesben

2018.11.15 - 13:48
2018. október 25-én, épp az őszi szünet előtti hajtás vége felé a nyelvi munkaközösség egy kis mókára hívta a kicsiket és nagyokat. Bemelegítésként, délelőtt a Körösök Vidéke TIT Egyesület támogatásával, közel kilencven diák rövid előadást hallhatott a nyelvvizsgák szerepéről, a legfontosabb tudnivalókról, a TIT új fejlesztésű digitális iXam nyelvvizsgájáról. Ezután az érdeklődők valódi vizsgafeladatokon mérhették le tudásukat. Délután az October Fest mozgatta meg a diáksereget, hiszen több mint 25 négy főből álló csapat mérte össze nyelvtudásán kívül gyorsaságát, a célnyelvi kultúráról szerzett ismereteit, találékonyságát és nem utolsó sorban énekesi képességeit. Hiszen a Kvíz kérdések mellett, Tabu, rejtvényes fejtörők, feladványok várták a kalandvágyókat. A Karaoke volt a legutolsó, de talán a legszórakoztatóbb része a versengésnek. Az eredményhirdetésre pénteken délelőtt került sor, ahol szponzoraink jóvoltából sok értékes ajándékkal gazdagodhattak a megmérettetés legjobbjai. A Dürer Nyomda, Oxford és MM Publications Kiadók könyvekkel, az ATI és Speed Pizzériák, a Csaba Burger utalványokkal, a Kézműves Cukrászda édességgel, a Center Mozi mozijegyekkel, az Árpád Fürdő pedig ingyenes fürdőbelépőkkel járultak hozzá az Őszi nyelvi kavalkád sikeréhez. Versenyzőink, támogatóink, segítőink nélkül ez a program nem jött volna létre. Köszönjük.Jól éreztük magunkat. Megismételjük! 
Szenvedélyünk az egészség

Szenvedélyünk az egészség

2018.11.15 - 12:30
A Szenvedélyünk az egészség városi vetélkedőn a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumát idén Karácson Titanilla, Hegedűs Rózsa Judit és Szabó Dóra 10/B osztályos tanulók képviselték. A tanulók ismét játékos feladatok formájában mutathatták meg tudásukat: a közösségi média tudatosabb használatára bátorító Facebook keresztrejtvény, védőoltások ismeretét célzó feladatok, szabálysértési tényállások párosítása. Alkoholfogyasztás ellen kellett érvelniük, hogyan győznék meg a barátjukat, hogy ne fogyasszon alkoholt. Az induló 18 csapatból végül 7.-ik helyezést értek el. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak Andelic Beatrixnak!
Szent-Györgyis tanárt díjaztak a budapesti Teslában

Szent-Györgyis tanárt díjaztak a budapesti Teslában

2018.11.15 - 09:46
A művészeti képzésünk grafikus-tipográfus tanára, Szikora Tibor részt vett a múlt héten zajló Graphifest keretein belül megrendezett Lubalin100 MATT Tipográfiai megnyitón és díjátadón a budapesti Teslában.Gratulálunk Szikora Tibor tanár úrnak, aki átvehette a MATT Szakmai Díját, további sikereket kívánunk neki!
Rengeteg érdeklődő a Pályaválasztási Vásáron

Rengeteg érdeklődő a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.15 - 09:25
A Nemes tagiskola idén is részt vesz a Csabapark területén november 14-15-én, a Békés Megyei Kormányhivatal által megrendezett Pályaválasztási Vásáron. A bejárat melletti standunkon lehetőségünk volt a mai nap bemutatni mindhárom ágazati képzésünket az igen nagyszámú érdeklődő általános iskolás diáknak és szüleiknek. A kíváncsi 7-8. osztályos tanulókat az iskola igazgatója, valamint igazgatóhelyettese mellett diákjaink is tájékoztatták az iskoláról, az itt folyó oktatásról és az iskolai diákéletről. Mindemellett diákjaink LEGO robotok és egy pneumatikus próbapad programozásával, illetve működtetésével adtak ízelítőt a tanulási lehetőségekből. Az érdeklődők közül sokan jelezték részvételi szándékukat iskolai nyílt napjainkon is, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Csütörtöki napon folytatódik a vásár, keressétek iskolánkat a kihelyezett standunkon! Nyílt napjainkról ITT olvashat. (link: http://nemesgszi.hu/tartalom/Felveteli-informaciok-20192020-as-tanevre) Regisztráció nyílt napjainkra pedig EZEN a linken lehetséges. (link: http://nemesgszi.hu/open)
Nyílt nap a Keményben

Nyílt nap a Keményben

2018.11.15 - 09:23
Skultétiné Barna Anita igazgatónő általános tájékoztatójával indult a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában a második nyílt nap. Röviden bemutatta a következő évben induló képzéseket, osztályokat. Tájékoztatást nyújtott a fakultációs lehetőségekről, a végzés utáni várható kimenetről, valamint a továbbtanulási lehetőségekről is. Az utóbbiról, a korábban végzett diákok jó példáival is szolgálhatott. Ezt követően önvédelmi bemutatót tartottak 10. évfolyamos diákjaink. A változatos gyakorlatok, pl. Felső vagy köríves sújtás védése puszta kézzel, bot elvétele, láthatóan a diákok és a nézők tetszését is elnyerte. A 10.B osztály bemutatóját összeállította és betanította Shihan Gregor László VII.DAN önvédelem és közelharc oktató. Ezt egy kulturális blokk, a Kemény Gitárklub bemutatkozása követte. Intézményünkben már 14 éve működik Lustyik István vezetésével ez a csoport, ahol hetente, csütörtökönként van lehetőség a gitározás tudományát ellesni, gyakorolni. A csoport fellépéséket is vállal, nemcsak az iskolában, hanem városszerte és a megyében is több helyen bemutatkoztak már. Bemutatójukat a csoportalakítás követte. Tíz csoportban, negyedórás forgással, diákok vezetésével lehetett körbejárni az iskolát. Közismereti, szakmai órákra lehetett betekinteni, műhelyeket meglátogatni, egészségvédelemmel kapcsolatos ismereteket elsajátítani, a diákönkormányzat munkájával megismerkedni. Nyári szakmai gyakorlatról a 11. évfolyamosok számoltak be. A vasúti osztályunkat az óralátogatás mellett népszerűsítette az iskola folyosóján felállított makett asztal. Ezúton is köszönjük Drienyovszki Györgynek a lehetőséget. Az iskolánkban pályázatból megvalósított Élménypedagógia programból lehetett egy ki szeletet átélni. Igazgatónő a pedagógiai ejtőernyő segítségével diákot és szülőket egyaránt sikeres együttműködésre késztetett. Hamar eltelt a délelőtt. A zárórendezvényen az egyes helyszíneken kitöltött tesztek legjobbjai között apróbb jutalmak lettek kiosztva. Igazgatónő zárszavai és a Kemény Gitárklub zárta a napot. Intézményünk még egyszer nyitottá teszi kapuit. Várjuk a nyolcadikos érdeklődő, leendő diákjainkat 2018. november 30-án pénteken 10 órára. Ekkor teljes tanórákat lehet megtekinteni. Emellett Békéscsabán november 14-15-én a Pályaválasztási vásáron is megtalálhatók leszünk két helyszínen. 2019. szeptemberében induló osztályaink: 0201 Autószerelő 0202 Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző 0203 Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó 0204 Vasúti árufuvarozási ügyintéző  
Kemény Gitárklub szárnyalása

Kemény Gitárklub szárnyalása

2018.11.15 - 08:45
A Kemény Gitárklub a Degré utcai gyermekotthon lakóival közösen, november 12-én hétfőn tartotta soros kihelyezett gyakorlását. A szép számmal megjelent érdeklődő és a gitárosok együtt énekelték azokat a dalokat melyeket a közönség választott ki, még a múlt havi próba során. Kellemes vidám hangulatban telt a délután. A végén a gitárklub tagjai meghívást kaptak az Angyalok szárnyalása című jótékonysági estre, melyet a Jókai Színház valamint a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ és TEGYESZ november 19-én, hétfőn, 19 órakor a teátrum nagyszínpadán szervez. A rendezvényen idén is ismert művészek és fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok lépnek majd fel.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015