Hírek
Hegesztő szakmai nap a Trefortban

Hegesztő szakmai nap a Trefortban

2018.11.28 - 13:18
2018. november 21-én került megrendezésre iskolánkban az I. hegesztő szakmai nap a gépész munkaközösség szervezésében.A rendezvényre a HEINBO Kft-t hívta meg a munkaközösség. Szabó György LORCH hegesztőgépről szóló előadása után a cég alkalmazottjai az iskola tanműhelyben gyakorlati bemutatókat tartottak, ahol a bátrabbak ki is próbálhatták az eszközöket. Az előadásnak és bemutatóknak köszönhetően a jelenlevők bepillantást kaphattak a jövő hegesztéstechnikájába.
A Széchenyi diákja lett az első az országos nyelvhasználati versenyen

A Széchenyi diákja lett az első az országos nyelvhasználati versenyen

2018.11.27 - 09:58
Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Jantyik Zsanett (11.E) lett az első helyezett a szakgimnázium kategóriában. A versenyzőket díjesővel jutalmazták az eredményhirdetésen. Jantyik Zsanett „Széphalom” emlékplakettet, Sátoraljaújhely város plakettjét és pénzjutalmát, valamint a Sátoraljaújhelyi Rotary Klub különdíját kapta. A gimnázium és a szakgimnázium kategóriában összesen 129 versenyző vett részt az országos döntőn, ebből 26 diákot jutalmaztak „Széphalom” emlékplakettel. Jantyik Zsanett felkészítő tanára: Szilágyi László.
Konferencián voltunk

Konferencián voltunk

2018.11.26 - 10:23
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából hárman (Dr. Szabóné Varga Ildikó, Ollárné Tatár Mária és Tuska Katalin) vettünk részt 2018. november 16-án, Budapesten a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium közös szervezésében rendezett „Pénzügyi Tudatosság Konferencia és Workshop”-on. Itt tájékozódtunk a pénzügyi oktatás fejlesztésére kidolgozott Nemzeti stratégiáról, a Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgyi bevezetésének tapasztalatairól, a Pénziránytű Alapítvány fejlesztéseiről, kutatási eredményeiről, az új Nemzeti Alaptanterv mindennapi pénzügyi nevelésre vonatkozó kihívásairól. Délután több csoportban, módszertani szekció-foglalkozásokon folytatódott a munka. Szó volt többek között a gazdasági – pénzügyi témakörök különböző tantárgyi (pl. Történelem, Matematika) beillesztési lehetőségeiről, módszereiről, IKT megoldások és kooperatív technikák alkalmazási lehetőségeiről, e-learning használatáról a szakgimnáziumok Pénzügyi és vállalkozói ismeretek óráin, a Pénz7-re való felkészülésről. Összességében nagyon értékesnek tartjuk a rendezvényt. A sok információtól feltöltődve, késő este értünk haza Budapestről. Iskolánk tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatának. Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk minden olyan rendezvényen, programon, versenyen, ami hozzájárul pedagógiai céljaink megvalósításához, a diákjaink pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.
SZEGYA-s egézségügyisek a Pályaválasztási Vásáron

SZEGYA-s egézségügyisek a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.26 - 10:20
November 14-15.-én került sor a békéscsabai CsabaParkban a 2018. évi Pályaválasztási Vásárra, ahol minden, szakmát tanító középiskola, valamint sok cég képviseltette magát. Cél mint minden évben az, hogy kedvet csináljanak az iskolaválasztás előtt álló általános iskolai tanulóknak, szakmát keresőknek. A Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium is hagyományos résztvevője a vásárnak, így egészségügyis valamint rendész tanulóink is részt vettek a látogatók tájékoztatásában. Természetesen szemléltető eszközökkel, kisebb bemutatókkal is próbáltak kedvet csinálni képzéseinkhez, az ápoló, valamint a csecsemő-és gyermekápoló szakmákhoz. Mindig népszerű az élethű babák pelenkázása, pólyázása, az ápolási eszközök, anatómiai szemléltető modellek bemutatása, de sokan kipróbálják az állapotos kismamákat szimuláló terhespocak felvételét is. Sok érdeklődő járult a standunkhoz, tanulóink ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre, adtak tájékoztatást az iskola életéről, hagyományainkról, az egészségügyi és rendész képzésekről. Mindkét nálunk tanulható egészségügyi szakma hiányszakma, így a nálunk végző tanulók biztos állásokra pályázhatnak a későbbiekben. Reméljük, a felvételre jelentkezők számában is megjelenik majd a vásáron helyt álló diákjaink lelkesedése!
Sikerstratégia a Keményben

Sikerstratégia a Keményben

2018.11.26 - 09:14
Az IVSZ keretén belül a Programozd a jövőd! pályaorientációs előadássorozat egyik állomása lett iskolánk. 2018. november 23-án tartott előadást Pap János András a T-Systems képviseletében 9-13. évfolyamos tanulóink számára.Az inspirációs előadás fókuszában a stratégia, történet, állapot fázisok támpontjait tekintettük át tanulságos történetekkel ötvözve, melyek nélkülözhetetlenek a tudatos pályaválasztáshoz. Az előadónak köszönhetően egy nagyon jó hangulatú programon vehettünk részt.Köszönjük a lehetőséget!„Csatlakozz a digitális világhoz, hozd ki magadból a legtöbbet!”
A Széchenyi fiú kézilabda csapata bejutott a Diákolimpia országos elődöntőjébe

A Széchenyi fiú kézilabda csapata bejutott a Diákolimpia országos elődöntőjébe

2018.11.23 - 13:42
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma fiú kézilabda csapata óriási győzelmet aratott. Megnyerték a Diákolimpia országos előselejtezőjét, így bejutottak az országos elődöntőbe, amelyet 2018. december 18-án Mezőkövesden rendeznek meg. A csapat tagjai: Biri Ákos, 12.A Kecskeméti László, 10.A Kéri Balázs, 11.A Kiss Sándor, 12.D Kocsor Sándor, 12.B Kovács Áron, 10.E Masa Miklós, 12.A Murányi Ádám, 9.A Szikora Gergő, 10.D Tóth Szabolcs, 9.D Varga Mihály, 9.FKny Vidovenyecz Bálint, 9.BNy Felkészítő edzők: Döge Sándor, Vólent János
Határtalanul pályázat megvalósítása

Határtalanul pályázat megvalósítása

2018.11.23 - 13:41
A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben pályázatot nyújtott be a „Határtalanul” programban való részvételért. Az iskolánk a programon belül a „HAT-17-02 Együttműködés szakképző iskolák között” című kiírásra pályázott. A Határtalanul! pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. A program felépítése két kirándulást foglalt magába. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3-7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk. Partneriskolánk a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen egy tucat közös programokon vettünk részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül. A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogattuk Brassó történelmi belvárosát. A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkerestük a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségünk adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni, amelyben a költő élete és alkotása interaktív módon történt bemutatásra. Településünkön szakmai programként felkerestük az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is telepvezető irányításával és az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét kiránduláson a két iskola diákjai közösen vettek részt a programokon. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításában. Veres Gábor beszámolója
Szalagavató ünnepség a Szent-Györgyiben

Szalagavató ünnepség a Szent-Györgyiben

2018.11.23 - 13:38
November 16-án a városi sportcsarnokban tartotta a Szent-Györgyi tagiskola a szalagavató ünnepséget, amelyen hét végzős osztály 164 tanulójának tűzték fel a szalagot. Az iskola hagyományai szerint a tizenkettedikes osztályok humoros, táncos műsorral készülnek erre a különleges alkalomra. A szeptembertől zajló próbáknak köszönhetően minden osztály színvonalas produkciót mutatott be. Az ünnepség leglátványosabb része a szintén hagyományos nyitó és záró keringő, amelyet az idén több mint 80 pár részvételével adtak elő a végzős tanulók.
Nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

Nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

2018.11.23 - 11:52
2018. november 21-én délután tartottuk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma hagyományos játékos nyelvi vetélkedőjét a „Magyar nyelv napja” alkalmából. Több mint harminc 3 fős csapat vett részt a versenyen, ahol nagy élvezettel keresték a közmondások, nyelvi fejtörők, szójátékok megfejtését. Reméljük, ezáltal is gazdagodott a tanulók szókincse.
Pályaválasztási vásár a Vízmű részvételével

Pályaválasztási vásár a Vízmű részvételével

2018.11.22 - 15:39
2018. november 14-én és 15-én ismét megrendezték a már több mint 20 éve minden ősszel szerveződő Pályaválasztási Vásárt, amelyen iskolánk, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma is részt vett. Ezen a rendezvényen a továbbtanulni vágyó fiatalok különféle szakmákat próbálhattak ki és egyéni pályaorientációs tanácsadást kaphattak a CsabaParkban. Iskolánk továbbra is várja azokat a fiatalokat, akik az ÉPÍTŐIPAR ÁGAZATBAN (magasépítő vagy mélyépítő, útépítő és –fenntartó vagy vasútépítő és –fenntartó technikus), a BÁNYÁSZAT ÁGAZATBAN (fluidumkitermelő technikus), VÍZÜGY ÁGAZATBAN (víziközmű vagy vízgazdálkodó technikus), FÖLDMÉRÉS ÁGAZATBAN (földmérő, földügyi és térinformatikai technikus) vagy A KÖRNYEZETVÉDELEM ÁGAZATBAN (környezetvédelmi technikus) szeretnének elmélyülni.Következő nyílt napunkra, amely 2018. december 6-án kerül megrendezésre, szeretettel várjuk a szülőket és a diákokat is!Velünk lépsz, célba érsz!
Magyar Népmese Napja

Magyar Népmese Napja

2018.11.21 - 09:38
Immár második alkalommal került meghirdetésre az a versenykiírás, amely a Magyar Népmese Napjához, azaz szeptember 30-hoz köthető. Tavaly hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a pályázatot. A diákok meseillusztrációval, egy általuk írt népmesei hagyományokat, elemeket tartalmazó mesével, illetve novellával, verssel vagy balladával nevezhettek. Így idén már 5 kategóriában hirdethettünk nyerteseket a különdíjjal együtt. A Magyar Népmese Napja 2005. szeptember 30-án került először megrendezésre azzal a céllal, hogy a népmesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódjon: generációról generációra szálljon a népmesékben rejlő kincs. A Magyar Népmese Napján Benedek Elek író, újságíró és mesemondó születésnapjára emlékezünk. A Vízmű tanulói számos pályaművet küldtek be és a legnépszerűbb kategória a meseillusztráció volt, ahol egy kedvenc meséhez bármilyen rajztechnikával készülhetett alkotás. Itt Papp Viktória 10. A osztályos tanuló rajza lett az első helyezett, míg Szitás László, a 9.D osztály diákja különdíjat érdemelt grafikájáért. Novella kategóriában különdíjat vehetett át Ilyés János a 9. D osztályból ’Gyilkosság és szerelem’ című novellájáért. Makai Roland a 12. A osztályból nyerte a meseíró kategóriát ’Jundovah’ című alkotásával. Ilyés Boglárka 12. A osztályos diákunk pedig a vers és a novella kategóriában is jeleskedett. Bogi több pályaművel is indult, díjat pedig az ’Örülj…’ és az ’Utolsó lépések’ című műveiért kapott. Díjazottjainknak sok szeretettel gratulálunk és köszönjük, hogy minden évfolyamról érkezett több mint 30 tanulótól pályamű! Találkozzunk jövőre is! Pál Erna és Kántor Ivett szervezők Kántor Ivett beszámolója
Több ezer diákot tanított kémiára

Több ezer diákot tanított kémiára

2018.11.20 - 13:17
Dr. Hajdúné Felföldi Irén a Szent-Györgyi Albert szakiskola igazgatóhelyettese, több évtizede kémia, fizika és környezetvédelem szakos tanár, nemrégiben vehette át a Honvédelemért Kitüntető Cím arany fokozatát. Hírportálunknál dr. Hajdúné Felföldi Irén a hét embere. – Mesélne a kitüntetésről? – Tagja vagyok a Magyar Tartalékosok Szövetsége civil szervezetnek, amely többek között azért jött létre, hogy a honvédelmi hagyományokat ápolja. Intézményi kapcsolattartó vagyok a szervezet és az iskola között. A szövetség terjesztett fel a díjra, melyet hárman érdemeltünk ki a megyéből. Az arany fokozatot most én kaptam, életkorom és a szervezetben eltöltött időm miatt, de ez a kitüntetés azon kollégáimat is illeti, akik segítettek abban a munkában, amit a díjjal a honvédelmi miniszter is elismert. – Mit jelent önnek és környezetének a kitüntetés? – Mikor megtudtam, hogy megkaptam, szívből örültem. A családom is büszke volt rám. A férjem véletlenül a saját facebook profiljára rakta fel a díjról készült képet, ami akkor tűnt fel, amikor a tanítványai elkezdtek gratulálni, és kérdezgették, hogy pontosan milyen kitüntetést kapott. – A kezdetektől tanít, mesélne erről? – Nagyon szeretem a gyerekeket, közel négy évtizede tanítok, számos diákom nagyon sikeres életpályát futott be. Egészen 2002-ig tíz osztályt tanítottam, azaz nagyságrendileg háromszáz fiatalt taníthattam minden egyes évben. Az igazgatóhelyettesi pozíció, amiben jelenleg vagyok, egy végtelenített munkarendet jelent. Rengetegen ismerik a magán telefonszámomat, sok jelenlegi és korábban végzett tanítványom is fel szokott hívni. Dr. Hajdúné Felföldi Irén: „kémia szakos tanárként kezdtem, és mesterpedagógusként, szaktanácsadóként is az maradtam”. Fotó: Imre György – A rendészeti képzés elindításában milyen szerepe volt? – A férjem békéscsabai rendőrkapitány volt és 1993-ban az akkori országos rendőrfőkapitány tartott egy értekezletet a városi vezetőknek és azt fogalmazta meg, ha visszamennek a szolgálati helyükre, akkor keressenek olyan iskolákat, ahol rendészeti pályaorientációs képzéseket lehetne indítani. Megkerestem az igazgatómat, hogy mit szólna hozzá, ha az egyik osztálynak ezt a profilt adnánk. Ebben az igazgató és a nevelő testület is partner volt. Ez a képzésünk nagyon keresett, jelenleg két-három ilyen osztály van évfolyamonként. – Mindig tanár akart lenni, sosem gondolkodott máson? – Bevallom, voltak olyan időszakok mikor úgy gondoltam, hogy olyan sokat tanítottam már, szeretnék egy kicsit mást is csinálni. Szakvizsgáztam, pedagógiai értékelési szakértő lettem, így a tanári munka mellett más feladatot is elvégeztem. Több olyan iskolába is hívtak, melyeknek az országosan számon tartott mutatói jobbak voltak, de mindig volt néhány olyan tanuló, aki miatt érdemes volt maradni. – Hamarosan nyugdíjba vonul, mi lesz azután? – Férjemmel két felnőtt gyermekünk van és mindkettőnél hamarosan unoka születik. Minden életkorban tartozik hozzánk egy szerep, engem a nagymama szerep vár. Névjegy Dr. Hajdúné Felföldi Irén 1955-ben született Gyulán, a gimnáziumot Sarkadon végezte, majd Szegeden az egyetemen folytatta tanulmányait. Az iskolák elvégzése után 1980-tól előbb egy évig nevelőtanárként, majd tanárként oktatta a fiatalokat. Közel negyven éve a Tevan Andor Középiskola és jogutódjainak tanára. Férjével, dr. Hajdú Antal rendőrezredessel, korábbi békéscsabai rendőrkapitánnyal két gyermeket neveltek fel. Ágnes lányuk közgazdász lett, fiuk, Attila pedig jogi egyetemet végzett rendőrtiszt. Forrás: beol.hu
PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁRON VOLT A KÓS

PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁRON VOLT A KÓS

2018.11.19 - 12:07
LEGKERESETTEBB SZAKMÁK, JÓ HANGULAT, JÓ PROGRAMOK, JÓ CSAPAT, ILYEN A MI ISKOLÁNK! Köszönjük minden kedves érdeklődőnek! SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT A HÉTFŐI NYÍLT NAPUNKON!
Karácsonyvárás az önkéntesség jegyében a Szent-Györgyiben

Karácsonyvárás az önkéntesség jegyében a Szent-Györgyiben

2018.11.16 - 12:11
Egészségügyi szakirányon tanuló diákjaink kedves és megható felkérést kaptak a gyulai „Koramentorház” és a Korán érkeztem alapítványtól. A felkérés arra irányult, hogy a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai szülészeti és nőgyógyászati osztályára karácsonyi dekorációt készítsenek, ezzel is bensőségesebbé, hangulatosabbá varázsolják a környezetet az esetleg ünnepeket a kórtermekben töltő kismamák, betegek, hozzátartozók, és az ünnepek alatt szolgálatot teljesítő szakemberek számára. A feladatot a 11 f. és a 12. e osztályos tanulóink vállalták, az Alapítvány biztosította a szükséges anyagokat, és kezdődhetett a munka. Rengeteg színes karton, csillámos filctollak, fehér és piros öntapadós pomponok, ezüst és arany csillámpor valamint kivágható sablonok érkeztek fenyőfa, karácsonyi angyal, pingvin, szánkó, rénszarvas, mézeskalács figura, Télapó, csizmácska, hópehely figurákban. A diákok lelkesen vetették bele magukat a munkába, különösen, hogy segítséget is kaptak szakképzésben tanuló hallgatóinktól. Megszámlálhatatlan girland, függődísz, ablakra akasztható dekoráció készült el a gyerekek ügyes kezei által, a munka során kellemes hangulatban, igazi csapatmunkában dolgoztak, mely a saját ünnepi ráhangolódásukat is nagyban meghatározta. Hamarosan itt az advent, az ünnepvárás, a napokban a kórházi osztályra kerülnek a díszek, a készítőik fogják ezeket elhelyezni, melyről szintén színes beszámolóval fogunk készülni.
Szent-Györgyisek a Pályaválasztási Vásáron

Szent-Györgyisek a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.16 - 08:53
Sokoldalú iskola, sokoldalú képzés! Művészek, nyomdászok, egészségügyisek és rendészek egy igazi jó csapatot alkotnak.
Őszi nyelvi kavalkád a Nemesben

Őszi nyelvi kavalkád a Nemesben

2018.11.15 - 13:48
2018. október 25-én, épp az őszi szünet előtti hajtás vége felé a nyelvi munkaközösség egy kis mókára hívta a kicsiket és nagyokat. Bemelegítésként, délelőtt a Körösök Vidéke TIT Egyesület támogatásával, közel kilencven diák rövid előadást hallhatott a nyelvvizsgák szerepéről, a legfontosabb tudnivalókról, a TIT új fejlesztésű digitális iXam nyelvvizsgájáról. Ezután az érdeklődők valódi vizsgafeladatokon mérhették le tudásukat. Délután az October Fest mozgatta meg a diáksereget, hiszen több mint 25 négy főből álló csapat mérte össze nyelvtudásán kívül gyorsaságát, a célnyelvi kultúráról szerzett ismereteit, találékonyságát és nem utolsó sorban énekesi képességeit. Hiszen a Kvíz kérdések mellett, Tabu, rejtvényes fejtörők, feladványok várták a kalandvágyókat. A Karaoke volt a legutolsó, de talán a legszórakoztatóbb része a versengésnek. Az eredményhirdetésre pénteken délelőtt került sor, ahol szponzoraink jóvoltából sok értékes ajándékkal gazdagodhattak a megmérettetés legjobbjai. A Dürer Nyomda, Oxford és MM Publications Kiadók könyvekkel, az ATI és Speed Pizzériák, a Csaba Burger utalványokkal, a Kézműves Cukrászda édességgel, a Center Mozi mozijegyekkel, az Árpád Fürdő pedig ingyenes fürdőbelépőkkel járultak hozzá az Őszi nyelvi kavalkád sikeréhez. Versenyzőink, támogatóink, segítőink nélkül ez a program nem jött volna létre. Köszönjük.Jól éreztük magunkat. Megismételjük! 
Szenvedélyünk az egészség

Szenvedélyünk az egészség

2018.11.15 - 12:30
A Szenvedélyünk az egészség városi vetélkedőn a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumát idén Karácson Titanilla, Hegedűs Rózsa Judit és Szabó Dóra 10/B osztályos tanulók képviselték. A tanulók ismét játékos feladatok formájában mutathatták meg tudásukat: a közösségi média tudatosabb használatára bátorító Facebook keresztrejtvény, védőoltások ismeretét célzó feladatok, szabálysértési tényállások párosítása. Alkoholfogyasztás ellen kellett érvelniük, hogyan győznék meg a barátjukat, hogy ne fogyasszon alkoholt. Az induló 18 csapatból végül 7.-ik helyezést értek el. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak Andelic Beatrixnak!
Szent-Györgyis tanárt díjaztak a budapesti Teslában

Szent-Györgyis tanárt díjaztak a budapesti Teslában

2018.11.15 - 09:46
A művészeti képzésünk grafikus-tipográfus tanára, Szikora Tibor részt vett a múlt héten zajló Graphifest keretein belül megrendezett Lubalin100 MATT Tipográfiai megnyitón és díjátadón a budapesti Teslában.Gratulálunk Szikora Tibor tanár úrnak, aki átvehette a MATT Szakmai Díját, további sikereket kívánunk neki!
Rengeteg érdeklődő a Pályaválasztási Vásáron

Rengeteg érdeklődő a Pályaválasztási Vásáron

2018.11.15 - 09:25
A Nemes tagiskola idén is részt vesz a Csabapark területén november 14-15-én, a Békés Megyei Kormányhivatal által megrendezett Pályaválasztási Vásáron. A bejárat melletti standunkon lehetőségünk volt a mai nap bemutatni mindhárom ágazati képzésünket az igen nagyszámú érdeklődő általános iskolás diáknak és szüleiknek. A kíváncsi 7-8. osztályos tanulókat az iskola igazgatója, valamint igazgatóhelyettese mellett diákjaink is tájékoztatták az iskoláról, az itt folyó oktatásról és az iskolai diákéletről. Mindemellett diákjaink LEGO robotok és egy pneumatikus próbapad programozásával, illetve működtetésével adtak ízelítőt a tanulási lehetőségekből. Az érdeklődők közül sokan jelezték részvételi szándékukat iskolai nyílt napjainkon is, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Csütörtöki napon folytatódik a vásár, keressétek iskolánkat a kihelyezett standunkon! Nyílt napjainkról ITT olvashat. (link: http://nemesgszi.hu/tartalom/Felveteli-informaciok-20192020-as-tanevre) Regisztráció nyílt napjainkra pedig EZEN a linken lehetséges. (link: http://nemesgszi.hu/open)
Nyílt nap a Keményben

Nyílt nap a Keményben

2018.11.15 - 09:23
Skultétiné Barna Anita igazgatónő általános tájékoztatójával indult a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában a második nyílt nap. Röviden bemutatta a következő évben induló képzéseket, osztályokat. Tájékoztatást nyújtott a fakultációs lehetőségekről, a végzés utáni várható kimenetről, valamint a továbbtanulási lehetőségekről is. Az utóbbiról, a korábban végzett diákok jó példáival is szolgálhatott. Ezt követően önvédelmi bemutatót tartottak 10. évfolyamos diákjaink. A változatos gyakorlatok, pl. Felső vagy köríves sújtás védése puszta kézzel, bot elvétele, láthatóan a diákok és a nézők tetszését is elnyerte. A 10.B osztály bemutatóját összeállította és betanította Shihan Gregor László VII.DAN önvédelem és közelharc oktató. Ezt egy kulturális blokk, a Kemény Gitárklub bemutatkozása követte. Intézményünkben már 14 éve működik Lustyik István vezetésével ez a csoport, ahol hetente, csütörtökönként van lehetőség a gitározás tudományát ellesni, gyakorolni. A csoport fellépéséket is vállal, nemcsak az iskolában, hanem városszerte és a megyében is több helyen bemutatkoztak már. Bemutatójukat a csoportalakítás követte. Tíz csoportban, negyedórás forgással, diákok vezetésével lehetett körbejárni az iskolát. Közismereti, szakmai órákra lehetett betekinteni, műhelyeket meglátogatni, egészségvédelemmel kapcsolatos ismereteket elsajátítani, a diákönkormányzat munkájával megismerkedni. Nyári szakmai gyakorlatról a 11. évfolyamosok számoltak be. A vasúti osztályunkat az óralátogatás mellett népszerűsítette az iskola folyosóján felállított makett asztal. Ezúton is köszönjük Drienyovszki Györgynek a lehetőséget. Az iskolánkban pályázatból megvalósított Élménypedagógia programból lehetett egy ki szeletet átélni. Igazgatónő a pedagógiai ejtőernyő segítségével diákot és szülőket egyaránt sikeres együttműködésre késztetett. Hamar eltelt a délelőtt. A zárórendezvényen az egyes helyszíneken kitöltött tesztek legjobbjai között apróbb jutalmak lettek kiosztva. Igazgatónő zárszavai és a Kemény Gitárklub zárta a napot. Intézményünk még egyszer nyitottá teszi kapuit. Várjuk a nyolcadikos érdeklődő, leendő diákjainkat 2018. november 30-án pénteken 10 órára. Ekkor teljes tanórákat lehet megtekinteni. Emellett Békéscsabán november 14-15-én a Pályaválasztási vásáron is megtalálhatók leszünk két helyszínen. 2019. szeptemberében induló osztályaink: 0201 Autószerelő 0202 Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző 0203 Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó 0204 Vasúti árufuvarozási ügyintéző  
Kemény Gitárklub szárnyalása

Kemény Gitárklub szárnyalása

2018.11.15 - 08:45
A Kemény Gitárklub a Degré utcai gyermekotthon lakóival közösen, november 12-én hétfőn tartotta soros kihelyezett gyakorlását. A szép számmal megjelent érdeklődő és a gitárosok együtt énekelték azokat a dalokat melyeket a közönség választott ki, még a múlt havi próba során. Kellemes vidám hangulatban telt a délután. A végén a gitárklub tagjai meghívást kaptak az Angyalok szárnyalása című jótékonysági estre, melyet a Jókai Színház valamint a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ és TEGYESZ november 19-én, hétfőn, 19 órakor a teátrum nagyszínpadán szervez. A rendezvényen idén is ismert művészek és fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok lépnek majd fel.
RÁDIÓ1 KÍVÁNSÁGMŰSOR A KÓSBAN!!!

RÁDIÓ1 KÍVÁNSÁGMŰSOR A KÓSBAN!!!

2018.11.14 - 10:02
Téged is vár a Kós...Iskolánk következő nyílt napján VENDÉGÜNK LESZ A RÁDIÓ1, élő kívánságműsorral!!!Időpont: 2018. november 19-e, hétfő, 9.00 óra.Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
SIKER AZ EUROSKILLS-EN! HAJRÁ SZANDI!

SIKER AZ EUROSKILLS-EN! HAJRÁ SZANDI!

2018.11.14 - 08:35
2018. szeptember 26-án és 27-én, Budapesten a Szakmák Európa-bajnokságán, az Euroskills versenyen drukkolhattunk a Kós egykori fodrász tanulójának, Kovács Alexandrának, aki Magyarországot képviselte a rangos megmérettetésen. Szandi korábban, a Szakmasztár versenyen elért előkelő eredményével hívta fel magára jelenlegi felkészítőinek figyelmét. Akkori felkészítője Palkóné Zámbó Edit fodrászmester, iskolánk tanára volt. Az idei megmérettetés szabályai nagyon szigorúak voltak, a feladatok ismertetése angol nyelven történt, és a versenyzők nem tudták előre a feladatokat sem. A 21 fős mezőnyben Szandi az ötödik helyezett lett, egy ponttal maradva csak el az előtte lévő versenyzőtől. Méltán vagyunk büszkék egykori diákunkra, aki e rangos nemzetközi mezőnyben remek teljesítményt nyújtott! Illés-Kabai Andrea
Portugáliától Törökországig az Erasmus+ programmal

Portugáliától Törökországig az Erasmus+ programmal

2018.11.13 - 16:00
A korábbi évekhez hasonlóan, mozgalmasan indult a 2018/2019-es tanév a Békéscsabai Szakképzési Centrum Erasmus+ programjaiban is. Tagiskoláinkban az őszi hónapok külföldi szakmai gyakorlati lehetőséget, tanulmányutat, tanulmányi kirándulást kínálnak a programhoz kapcsolódó diákoknak és tanáraiknak. Egy hónapos szakmai gyakorlaton vesz részt a Kemény Gábor tagiskola 6 autószerelő tanulója a spanyol Sevillában, valamint a Széchenyi István tagiskola 6 turisztikai szervező, értékesítő képzésben résztvevő tanulója Málta szigetén. A Trefort Ágoston tagiskolában 15 tanuló számára adódott lehetőség arra, hogy képzését egy hónapos külföldi szakmai gyakorlattal egészítse ki. A fogadó országok Málta, Románia és Szlovákia, az érintett képzési területek pedig a logisztika, autószerelés, hegesztés és erősáramú elektrotechnika. A Zwack József tagiskola kereskedelem, vendéglátás vagy turisztika területén tanuló, összesen 23 tanulójának biztosít egy hónapos szakmai gyakorlatot, valamint 13 tanárának egyhetes külföldi tanulmányutat Málta, Németország, Portugália vagy Spanyolország fogadó szervezetei segítségével. A kísérő tanárokkal biztosított külföldi gyakorlatok nemcsak a résztvevő diákok, hanem kísérőik szakmai fejlődését is biztosítja, akik a célországokba utazva, a diákok segítése mellett bővítik ismereteiket tanított tárgyaikban. A Zwack József tagiskola a fentiek mellett stratégiai partnerségi projektjei segítségével több európai uniós ország középiskolájával működik együtt, megismerik egymás intézményét, jó gyakorlatokat osztanak meg egymással, közös projektben dolgoznak együtt. A tanév első félévében a Zwack iskola mellett Finnország, Olaszország és Törökország fogadja a projektek résztvevőit. A Vásárhelyi Pál tagiskola 2 tanára a Békés Megyei Kormányhivatal által irányított projektjével szicíliai találkozón vett részt, ahol a fogadó olasz partner jó gyakorlatait ismerte meg a transzverzális kompetenciák fejlesztése területén. A kiutazások hét, az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Erasmus+ projekt segítségével kerülnek lebonyolításra, összesen 5 tagiskola, 54 tanuló és 37 tanár részvételével.
Nemes futás jótékonyságból

Nemes futás jótékonyságból

2018.11.12 - 14:38
Két Nemeses kollégánk is rótta a kilométereket a II. Linamar jótékonysági futóversenyen. Fejenként 5 km-rel járultak hozzá a koraszülöttek és csecsemők mentéséhez a régióban. Köszönjük kollégáink kitartását, gratulálunk az eredményhez!
Gólya sakkbajnokság a Vízmű koliban

Gólya sakkbajnokság a Vízmű koliban

2018.11.12 - 10:58
A 2018/2019-es kollégiumi gólya sakkbajnokság október 16-án került megrendezésre, egy keddi délutánon a fiúklubban. 15.30-kor három asztalnál, hat játékossal vette kezdetét a verseny. A lebonyolítás a diákok alacsonyabb részvételi száma miatt bajnoki rendszerben történt, tehát körmérkőzésen, így mindenki játszott mindenkivel. A legjobbak így a végére „kellemesen” elfáradtak. A lebonyolításban a korábbi győztesek közül Jámbor Sándor és Kovács Kornél segédkezett. A hat fő kiélezett küzdelmében a végső sorrend a következőképpen alakult: 1. Rozek Richárd BSZC Nemes Tihamér SZGK 9. M 2. Csicsely Krisztián BSZC Kemény Gábor SZGK 9. A 3. Lukács Ákos BSZC Vásárhelyi Pál SZGK 9. B Ők szintén tárgyjutalomban és oklevélben részesültek. A verseny nagyon izgalmasnak és színvonalasnak bizonyult. Reméljük, hogy ez a lelkesedés további munkára sarkallja a tanulókat, hogy a szakköri foglalkozások keretében még eredményesebben felkészüljenek a 2019/2020-as kollégiumi sakkbajnokságra. Hegyesi Zoltán
Kollégiumi gólyabál

Kollégiumi gólyabál

2018.11.12 - 10:55
Hagyományunkhoz híven 2018. október 18-án, csütörtökön idén is megrendezésre került gólyabálunk, melyet a kollégiumi DÖK szervezett meg. A fiatalokat négy csoportra osztottuk, majd a csoportvezetők irányításával megkezdődött a készülődés e jeles eseményre. Október 15-én, kedden sportversennyel vette kezdetét az eseménysorozat, ezeken mindegyik csapat jól teljesített. A gólyabálon a diákok közös megegyezéssel választották ki a zsűritagokat, a zsűri elnöke Megyeri Béla tanár úr volt. További zsűritagok volt még Galgóczi Csenge, Gidai Péter és Gerhát Krisztián. Az esemény Balogh Misó diákpolgármester köszöntésével kezdődött, aki a műsorvezetőként, elegáns megjelenésével, vicceivel jó hangulatot teremtett. A feladatok között megtalálható volt a koldulás, a szelfiverseny, sószórás, lisztfújás, újságpapírtánc és egyéb hasonló beavató jellegű feladatok. A műsor alatt folyamatos jókedv uralkodott, a diákok és kollégák egyaránt jól érezték magukat. A végeredmény viszonylag szorosnak mondható: az 1. helyezett az I. csoport, a 2. helyezett a III. csoport a 3. helyezett a IV., a 4. helyezett pedig a II. csoport lett. Az avatás végső momentumaként az újoncok letették az ünnepélyes gólyaesküt. A résztvevők és a szervezők is jelesen szerepeltek. Úgy tűnik, hogy a hosszas és fárasztó próbák meghozták gyümölcsüket. A gólyabál által mind a négy csoport diákjai megismerkedtek egymással, megtanultak odafigyelni társaikra és megteremtették az eredményes közös munkához szükséges légkört, amelyet remélünk, hogy év végéig sikerül megőrizniük. Köszöntjük gólyáinkat ezúton is! Bikfalvi Etelka
Szent-Györgyisek vettek részt a kortárs oktatáson

Szent-Györgyisek vettek részt a kortárs oktatáson

2018.11.12 - 10:48
3 tanuló:Hadabás Andrea, Hajdú Zsanett és Haskó Viktória vett részt a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt táborában, elsősegélynyújtásból képezték őket tovább, hogy kortárs oktatók lehessenek. További képek a facebookon
Új plazma hegesztő berendezés a Trefortban

Új plazma hegesztő berendezés a Trefortban

2018.11.09 - 11:44
A Trefort tagiskola tanműhelye egy újabb modern eszközzel gazdagodott. A Multiplaz-3500 hordozható rendszert kézi plazmavágáshoz, hegesztéshez, forrasztáshoz, keményhegesztéshez, valamint vastartalmú és nem vastartalmú fémek - ide tartoznak ezek ötvözetei -, illetve tiszta, ötvözetlen acél, öntöttvas, réz és rézalapú fémek, rozsdamentes acél, alumínium és alumínium ötvözetek, keményforrasztásához fejlesztették ki. Ez a berendezés alkalmazható elválasztó plazmavágásra különböző nemvezető, nem tűzveszélyes anyagok esetében, idetartozik a cement, a beton, a tégla, kerámzit aggregátumok, kvarcüveg. A képeken egy vizes plazma hegesztő berendezés látható munka közben. A képen a 9/2 osztály látható Járosi Pál szakoktatóval.
Szakmai bemutató nap a Trefortban

Szakmai bemutató nap a Trefortban

2018.11.09 - 10:50
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma gépész munkaközössége 2018. november 21.-én 9.00-14.00 között szakmai napot rendez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Megnyitó Kiss Mihály - Igazgató, Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Témaismertető Baksa Imre – gépész munkaközösség vezetője, Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Hegesztéstechnikai előadás Kovács Károly-kereskedelmi vezető, Heinbo Hegesztéstechnikai Kft. Bemutató hegesztés Kovács Károly-kereskedelmi vezető, Heinbo Hegesztéstechnikai Kft.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015