Hírek
Középiskolai vers –és prózamondó verseny a Széchenyiben

Középiskolai vers –és prózamondó verseny a Széchenyiben

2018.05.07 - 15:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Magyar-történelem munkaközössége rendezte meg a Városi Középiskolai Vers- és Prózamondó versenyt, amely Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata — a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya KözművelődésiOsztálya — által megszervezett Csabai Kulturális Játékok programsorozat egyik rendezvénye. A verseny döntőjén 19 diák vett részt. A versmondó kategóriában: I. helyezett Fehér Gábor Bendegúz (Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára Tárnok Erika). II. helyezett Ponta Petra Panna (Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma; felkészítő tanára Szilágyi László). III. helyezett Kovács Laura (Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára Tárnok Erika). III. helyezett Kovács Szimonetta (Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, felkészítő tanára Tóth Eszter)   Különdíj: Urbancsek Zalán (Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, felkészítő tanára Kossa Anikó) és Szabados Gergő (BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma, felkészítő tanára Bogdánné Gondi Melinda). A prózamondó kategóriában: I. helyezett Melis Nándor (Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, felkészítő tanára Tóth Eszter). II. helyezett Nagy Noémi (Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, felkészítő tanára Magyarné Zahorán Edit) III. helyezett Tóth Máté (Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára Buzás Edina) A zsűri tagjai: Farkas Wellmann Éva, Fekete Gabriella és Tábor Lajos. A rendezvény támogatói: - Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata — a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya Közművelődési Osztálya - Bárka - Csabagyöngye Kulturális Központ - Jókai Színház
Kerisek az Ádámok és Évák Ünnepén

Kerisek az Ádámok és Évák Ünnepén

2018.05.07 - 15:09
Ebben az évben is megrendezésre került az Ádámok és Évák Ünnepe, melyre az ország több színháza biztosított lehetőséget, melyhez a Keri Színjátszó Köre (KSzK) is csatlakozott. Iskolánk tanulói a Békéscsabai Jókai Színház világot jelentő deszkáin mutathatták be Mátyás király meséiből a "Furcsa látogatók" című darabot, melyben a következő tanulók léptek fel: Altmann Norbert, Babinszki Patrik, Balogh Ákos, Bányai Kitti, Debreceni Fatima, Debreceni Tímea, Hornok Balázs, Kupeczik Bianka, Nagy Balázs, Onody Márton, Szabó Bence, Szakács Réka, Valkovszki Alexandra A műsor összeállításában Ragány Misa színművész segített, melyet ezúton köszönünk. A KSzK vezetője: Mák Beáta Gratulálunk a sikeres szerepléshez!
Az ország legjobb kereskedő tanulói között a Keris lány

Az ország legjobb kereskedő tanulói között a Keris lány

2018.05.07 - 15:06
Április 23-24-én Budapesten tartották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Országos Szakmai Tanulmányi Verseny országos döntőjét, ahol a Zwack tagiskolát Kovács Anita 14/a tanuló képviselte.A döntőben a versenyzőknek tavaszi hangulatban belső árurendezvényt, árubemutató szigetet kellett készíteniük a zsűri által jóváhagyott termékekből. A versenyzőknek külön egy ajándékkosarat vagy csomagot is el kellett készítenia rendelkezésre álló termékekből a verseny helyszínén, valamint a felhasznált árukat árcédulákkal ellátni. Kovács Anita IV. helyezést ért el.A tanulót a versenyre felkészítette: Hegedűs Krisztina, Kispál Péter, Sáfár Renáta, Sári Erika, Jurkó Mária, Kis Gabriella, Vassné Dobra JuliannaGratulálunk a kiemelkedő eredményhez!
Történelem óra a Nagy Imre Emlékházban

Történelem óra a Nagy Imre Emlékházban

2018.05.07 - 15:04
Április 25-én a Zwack tagiskola tizedikes tanulói Mák Beáta tanárnő szervezésével rendhagyó történelem órára látogattak el a fővárosban. A Nagy Imre Alapítvány múzeumlátogatás keretében fogadta a diákokat. Először Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája köszöntötte a megjelenteket, majd tárlatvezetés közben interaktív eszközök segítségével eredeti filmrészleteket, valamint Nagy Imre dolgozószobáját tekinthették meg. A programot ebéddel, majd a Budai Várnegyedben tett sétával zárták. A tanulók gazdag élménnyel tértek haza. Köszönjük a lehetőséget és a szervezést!
Országos első a Keris eladó tanuló

Országos első a Keris eladó tanuló

2018.05.07 - 15:01
2018. április 23-24-én Budapesten tartották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét, ahol a Zwack tagiskolát Kassai Anett és Borzán Mihály Ksz/12/10 tanulók képviselték. A döntőben a versenyzőknek őszi hangulatban belső árurendezvényt, árubemutató szigetet kellett készíteni a zsűri által jóváhagyott termékekből. A versenyzőknek külön egy becsomagolt árut is el kellett helyezniük a rendezvényen. Borzán Mihály I. és Kassai Anett IV. helyezést ért el. A tanulókat a versenyre felkészítette: Kispál Péter, Molnár Erika, Sári Erika, Jurkó Mária, Kis Gabriella, Vassné Dobra Julianna Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!
Diákolimpia: országos döntőbe jutottak a Keris lányok

Diákolimpia: országos döntőbe jutottak a Keris lányok

2018.05.07 - 14:58
2018. április 23-26-án Békéscsabán, a Tünde utcai atlétika pályán rendezték meg az atlétika Békés Megyei Diákolimpiáját, ahol a Zwack tagiskola diákjai sikeresen szerepeltek.  Zahorán Adrienn VI. Korcsoportban  400 méteren 1.  1500 méteren 2.  800 méteren 1.  helyen végzett és egyúttal mind a három számban teljesítette az országos döntőbe jutás szintjeit.  Súlylökésben az V. korcsoportos lányok a IV. helyen végeztek. A csapat tagjai: Antal Dóra, Danczik Csilla, Mazán Adrienn, Rigó Dorkás, Szász Katalin, Varga Viktória 1/9/3 cukrász tanulók. Zahorán Adrienn május 25-26-27-én Pécsen fog futni az országos bajnokságon. Felkészítő és kísérő tanár: Szabóné Csendes Ildikó Zahorán Adrienn edzője: Urbanikné Rosza Mária Gratulálunk a szép eredményhez!
Cukrász sikerek az országos versenyen

Cukrász sikerek az országos versenyen

2018.05.07 - 14:55
Április 23-24-én Budapesten tartották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét, ahol a Zwack tagiskolát Dudás Barbara és Szalóki Krisztina Ksz/12/9 cukrász tanulók képviselték. A döntőben a versenyzőknek 2 fajta francia desszertet, 1-1 fajta pohárdesszertet és tányérdesszertet, valamint egy 60 cm magas karamell artisztika remekművet kellett elkészíteni szabadon választott témakörben. Szalóki Krisztina II. és Dudás Barbara IV. helyezést ért el. A tanulókat a versenyre felkészítette: Gecsei Tamásné, Havas Istvánné, Lipcsei László, Laurinyecz Edit, Kis Gabriella Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!
Véradás a Keriben

Véradás a Keriben

2018.05.07 - 14:40
Április végén ismét benépesült a Keri tornaterme és 17 fő gondolta úgy, hogy jelentkezik az előre meghirdetett véradásra.Szeretnék köszönetet mondani minden véradásra jelentkező diákunknak és kollégánknak, akik élve e nemes cselekedet lehetőségével vért adtak, és ezzel segítettek az arra rászoruló embertársainknak! A véradás az egyik legnemesebb gesztus, amivel élhetünk beteg embertársaink felé. A következő véradásra is sok szeretettel várjuk a segíteni szándékozókat, melynek tervezett időpontja: 2018. szeptember 27. A véradást megszervezte: Sznopek Anita védőnőKöszönjük a munkáját!
Keris diákok a Parlamentben

Keris diákok a Parlamentben

2018.05.07 - 14:37
Április 24-én a Zwack tagiskola 10/A, 10/B és 10/C osztályos diákjai Soós István, Sajben Gábor és Kovács János osztályfőnökökkel tanulmányi kirándulás keretében az Országházba látogattak, ahol megtekintették a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. A kirándulás nagyon jól sikerült, felemelő élményt nyújtott! Köszönjük a szervezők munkáját!
24. KeriPiknik

24. KeriPiknik

2018.05.07 - 14:36
A közelmúltban immár 24. alkalommal került megrendezésre a Zwack tagiskolában a DÖK szervezésében a KeriPiknik. Változatos, színes programok tették sikeressé ezt a napot, melynek során a következő versenyszámokkal méretették össze tudásukat az osztályok: egészségügyi TOTÓ, hidegtálak versenye szárnyas húsok felhasználásával, nemzetközi konyha főzőverseny, szelfi verseny, jelmezverseny, tésztaevő verseny és különböző sportversenyek. A legjobban teljesítő osztályok díjazásban részesültek, ajándékcsomagot, bowling- és strandbelépőt, fagylaltozási lehetőséget nyertek. Köszönjük a szervezők munkáját!
OSZKTV eredmények a Keriben

OSZKTV eredmények a Keriben

2018.05.07 - 14:30
Április 21-én Balatonbogláron került megrendezésre az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyek országos döntője, ahová a Zwack tagiskola 3 tanulója jutott be. - Reál tantárgycsoportban (matematika, fizika, informatika) Felegyi Dominik 10/6 szakács tanuló jutott be az országos döntőbe. A tanulóknak a verseny során először matematikai feladatlapot kellett megoldani, majd fizikai kísérletet kellett végezniük, a kapott eredményeket excel táblázatban rögzíteni, majd a kapott eredményeket ki kellett értékelni. Felegyi Dominik országos 4. helyen végzett a versenyen. Felkészítő tanárai: Molnár Erzsébet és Moravszki János - Humán tantárgycsoportban Gecsei Kitti és Aszódi János 10/3 cukrász tanulók jutottak be az országos döntőbe. A versenyzőknek írásban és szóban kellett tudásukról számot adni. Az írásbeli feladatlap a reformáció, a dualizmus, az I. világháború, a két világháború közötti és a II. világháború magyar és egyetemes történelem korszakából összeállított kérdéseket tartalmazott. A szóbeli felelet során egy-egy, az adott időszakban élt történelmi személyiséget megjelenítve álláshirdetéses szituációban kellett megnyilvánulni. Gecsei Kitti Kossuth Lajosként a Királyi Magyar Természettudományi Társulat tagjának jelentkezett. Aszódi János a szituációs feladatban I. Miksa mexikói császárként két gyereket kívánt örökbe fogadni a trón biztosítása érdekében. Gecsei Kitti országos 8. és Aszódi János 15. helyezettként fejezte be a versenyt. A tanulókat felkészítette: Tórh Péter Gratulálunk a szép eredményekhez!
Megkezdődött a 2018-as érettségi szezon a Trefortban is!

Megkezdődött a 2018-as érettségi szezon a Trefortban is!

2018.05.07 - 14:25
Május 7-én 106 diák kezdte meg a tavaszi érettségi vizsgát a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumában. Az érettségi az írásbeli vizsgákkal vette kezdetét. Az első nagy vizsgatárgy a magyar nyelv és irodalom, de a héten történelemből, matematikából angol-, és német nyelvből is számot kell adniuk érettségizőinknek. Sok sikert kívánunk diákjainknak!
Fenntarthatósági Témahét a Nemesben

Fenntarthatósági Témahét a Nemesben

2018.05.04 - 12:39
Idén ismét megrendezésre került – április 23-27. között – a Fenntarthatósági Témahét. Ennek kapcsán az aulában a környezetszennyezéssel kapcsolatos képeket és a tanulóink környezetvédelemmel kapcsolatos plakátjait mutattuk be. Az ősszel meghirdetett kupakgyűjtési verseny eredményhirdetésére is sor került. Első helyezett lett a 9.E, második a , harmadik a 9.A osztály. A behozott 231776 db kupakot jótékonysági célra ajánlottuk fel. Rendezvényünk zárásaként környezettudatossági vetélkedőt hirdettünk a 9-10. évfolyamos tanulóinknak. A legeredményesebb csapat a 9.A, második a , harmadik pedig a 9.B lett. Támogatóink voltak:Bejó cukrászda, Center Mozi, Csaba Center, Speed Pizza-Burger-Palacsintaház, Stones Pizzéria
Világversenyen képviseli Magyarországot a SZEGYA-s Nikolett

Világversenyen képviseli Magyarországot a SZEGYA-s Nikolett

2018.05.04 - 11:21
WORLDSKILLS HUNGARY 2018.április 22-26. között rendezték meg Budapesten a Szakma Sztár Fesztivál keretei között a WorldSkills Hungary Nemzeti Döntőt az ápolás-gondozás szakmacsoportban. A Szent- Györgyi Albert Szakgimnáziumból 2 tanuló, Orosz Nikolett és Krizsán András indult a versenyen. A döntőt a márciusban megtartott előválogató előzte meg, melyben az angol nyelvtudás mellett a szakmai tudás, a kommunikáció, a rátermettség, a kreativitás valamint a jó helyzetfelismerő képesség felmérése egyaránt fontos szerepet kapott. Ezen a megmérettetésen tanulóink 1. és 3. helyezettként jutottak a döntőbe. A döntőben két feladatot kellett megoldaniuk, melyeknek egy része ismert volt. A szituációs gyakorlatokban, imitátori szerepkörben és zsűritagként a budapesti Honvéd Kórház sürgősségi osztályán dolgozók vettek részt(orvosok, ápolók), kiegészülve György Annamáriával, aki az ÁEEK-t (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) képviselte. A verseny két napon keresztül zajlott, melyben nagyon fontos volt a koncentrálóképesség és a mentális állapot , mivel a sorrendiséget reggelente húzták ki a versenyzők, így volt aki délután 14 vagy 15 órakor került sorra. Mivel a feladatmegoldások egy nyitott boxban zajlottak, a látogatók, érdeklődők figyelmével övezve, a versenyzők egy kis folyosón voltak elhelyezve, ahol versenyzőtársaikon kívül nem érintkezhettek senkivel. Ők nem láthatták társaik feladatmegoldását. Az eredményhirdetést a harmadik napon tartották, ahol nagy örömünkre mindkét tanuló megtartotta az előválogatón megszerzett helyezését, mégpedig Orosz Nikolett 1. helyezett, Krizsán András 3. helyezett lett. A diákok 1 éves felkészítésen fognak részt venni Budapesten mind a szakmai angol, mind az ápolói szakma tudásának bővítése okán. Nikolett 2019. szeptemberében az oroszországi Kazanban, a világversenyen fogja képviselni Magyarországot! Felkészítésükben több kolléga is részt vett, hiszen mindkét tanuló 9. osztálytól iskolánk tagja. Az egészségügyi szakmacsoport (Adamik Jánosné, Juhász Csilla, Szilágyi Ágnes, Kurta Krisztina, Kis Erzsébet, Imroviczné Mócz Magdolna, Kárász László, Krizsán Mihályné édesanyaként is, a véghajrában Szujó Éva), valamint az angol nyelv oktatásában szerepet játszó kollégák (Vitézné Obsuszt Anita, Andó Mónika) egyaránt magukénak érezhetik ezt a fantasztikus sikertörténetet!
Vízműsök Nagykanizsán

Vízműsök Nagykanizsán

2018.05.03 - 15:41
A 14. évfolyamos fluidumkitermelő technikusok órarendjét tanulmányozva két „különös” tantárgy tűnhet fel: a „Fúrási technológiai gyakorlat”, valamint a „Mérések gyakorlat”. Mivel a Vízmű udvarán nincsen mélyfúró berendezés, sem himbás olajkút, ezért keresni kell egy olyan helyet, ahol ezek adottak. Mivel az „éles” fluidum-bányászatban a technikusok gyakorlatoztatása nem megoldható (pl. idő–pénz szemlélet, balesetveszély), ezért a fent említett helyre a kulcsszó: Nagykanizsa. De mi is van pontosan azon a településen, amely Békéscsabától az egyik legtávolabb lévő város (közúton közel 400 km)? Nagykanizsa a Zalai-dombság lankái között megbújó közel 50 ezres lakosságú város, amely komoly olajbányász múlttal rendelkezik. Az 1930-as években ugyanis a környékén indult meg hazánkban az iparszerű kőolajtermelés, melynek az egyik központja éppen Kanizsa volt. Az olajiparban dolgozó szakemberek képzését is részben a városban oldották meg, melynek mai utódja a Nagykanizsai Szakképzési Centrumhoz tartozó Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola. Az iskola központi épülete a belvárosban található, míg az Erdész utca 30. sz. alatt lelhető fel a Zsigmondy külső telephelye. Itt töltötték közel egy hetes fúrási és termelési gyakorlatukat a Vízmű végzős fluidumkitermelő technikusai is, kiegészülve a hat fős felnőtt fluidumos csoporttal. A szállástól (NSZC Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma) közel 10 perces sétára lévő telephely azonban nem egy szokványos telephely: kerítéssel körbevett füves udvarán az olajipari cégek (pl. Rotary) által egykoron felajánlott, különféle teljesítményű és típusú mélyfúró berendezések sorakoznak. Ezek egyikén, a 90 tonnás teherbírású SMG-n, vagy itteni becenevén „Gitteren” (a Salzgitter gyártmány szóból) zajlottak a fúrási gyakorlatok, amely tulajdonképpen egy ún. lyukbefejező berendezés (40 lóerős Diesel-motor, amely kb. 25 liter üzemanyagot fogyaszt óránként). A hatalmas acélmonstrumon tanulóink elsajátíthatták azokat a mozdulatokat/folyamatokat (pl. fúrószár ki- és beépítése, menetek meghúzása és bontása gépkulcsokkal, fúrószár ékelése, szállítószék nyitása és zárása), és megismerhették azokat a szerszámokat, eszközöket, amiről eddig csak az iskola padjaiban hallottak. A nehéz és komoly figyelmet igénylő mozdulatsorok begyakoroltatásában a Zsigmondy kiváló szakoktatói segítették a munkát. Közülük külön ki kell emelnünk Nyirádi Zsoltot, Szinyéri Kristófot és Király Attilát, akiknek ezúton is köszönetet mondunk. A mélyfúrási gyakorlat mellett a technikusoknak lehetősége nyílott a telephely műhelyében egy 210 bar üzemi nyomású DKG lyukfej-szerelvény bontására és összerakására, valamint egy himbás rudazatos mélyszivattyús berendezés beüzemelésére is (mélyszivattyú és rudazat beépítése, himba megjáratása, stb.). „Pihenésképpen” az egyik nap végén az iskola telephelyének udvarán található megújuló energetikai park berendezései is bemutatásra kerültek (hiszen a megújuló energiák is részét képezik a képzésnek). Az emberpróbáló gyakorlati feladatok elvégzése után délutánonként természetesen jutott idő a város megismerésére, valamint a pihenésre is. Egy-egy kisebb csapat idejét nem féltve még arra is vállalkozott, hogy meglátogassa a Zalaegerszegen található Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot, valamint túrázzon a Nagybakónak mellett található Kőszikla-szurdokban. Az eredményes egy hetes szakmai gyakorlat után kijelenthetjük, hogy az elméleti oktatás mellett rendkívül fontos a gyakorlati ismeretek elsajátítása is, hiszen a kettő együtt képes csak arra, hogy valakiből jó szakember válhasson. Különösen igaz ez a mélyfúró- és termelő-berendezések üzemeltetésére is, amelyet ebben a formában csak itt, Nagykanizsán érezhetnek testközelből a csabai tanulók. Bízunk a további eredményes együttműködésben Nagykanizsával, s várjuk a folytatást! Végül ne feledjük: sikeres vizsgát május végén a 14. Dfl-nak! Veres Zsolt geológus beszámolója
Rendkívüli felvételi eljárás a Keményben

Rendkívüli felvételi eljárás a Keményben

2018.05.03 - 08:49
Kazinczy-emlékérmes a Széchenyi diákja

Kazinczy-emlékérmes a Széchenyi diákja

2018.05.03 - 08:44
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Kovács Gréta (11.F) Kazinczy-emlékérmet kapott a Szép Magyar Beszéd országos döntőjén elért eredménye alapján. Felkészítő tanár: Szabó Ilona.

Múzeum másképp-rendhagyó látogatás a Nagy Imre Emlékházban c. program beszámolója

2018.05.02 - 09:47
Iskolánk részt vett a Múzeum másképp-rendhagyó látogatás a Nagy Imre Emlékházban elnevezésű programba a Nagy Imre Társaság Alapítványának jóvoltából. A teszteket a Nagy Imre Emlékház munkatársai értékelték, és kijelölték azokat a tanulókat, akik a legügyesebben válaszoltak. Iskolánkból Petrovszki Nóra 10/A, Ürmösi Gréta 11/A és Tölcsér Rajmund 1/9/3 osztályos diákok voltak a legjobbak. A jutalmuk egy budapesti látogatás a Nagy Imre Emlékházban, miközben egy rendkívüli történelem óra keretében megismerkedhettek Nagy Imre mártír miniszterelnök életútjával és az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel. Összesen 42 diák és 4 kísérő tanár nyert lehetőséget az április 25-i múzeumlátogatásra. Április 25-én reggel 7 órakor indult a busz Békéscsabáról a Nagy Imre Emlékházhoz, ahol a múzeum munkatársai és Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája köszöntöttek minket. Ezután elkezdődött a közel két órás rendhagyó történelem óra, melynek során a diákok autentikus környezetben, interaktív foglalkozás keretében megismerhették Nagy Imre életútját és az 1956-os forradalom eseményeit. A korabeli filmhíradók, fényképek, plakátok, hangfelvételek érdekessé, színessé tették a múzeumlátogatást és a korszakról tanultakat még jobban elmélyítették. A foglalkozást egy kérdéssor kitöltése zárta, majd ebéddel vendégeltek meg minket. Utunk a budai várba vezetett, ahol egy nagy sétát tettünk. Megtekintettük a Budavári Palotát, Sándor Palotát, Mátyás-templomot és a Halászbástyát, és az érdeklődők egy I. világháborúval kapcsolatos kiállítást is meglátogathattak a Várkert Bazárnál. Nagyon jól éreztük magunkat, majd a két órás szabadprogram után kissé elfáradva, de tele élményekkel indultunk haza Békéscsabára. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Nagy Sándor tanár úrnak, a békéscsabai Nagy Imre Társaság elnökének, hogy a programra történő jelentkezésünket támogatta, illetve a Nagy Imre Emlékház munkatársainak a program színvonalas lebonyolításáért és a szívélyes vendéglátásért. Köszönettel: Tóth Lászlóné kísérőtanár Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája      
Múzeum másképp- Rendhagyó múzeumlátogatáson jártak a Trefortosok

Múzeum másképp- Rendhagyó múzeumlátogatáson jártak a Trefortosok

2018.05.02 - 09:09
A Nagy Imre Alapítvány új kezdeményezésével vidéki középiskolások számára szervezett tanulmányi kirándulásokat a Nagy Imre Emlékházba. Első alkalommal Békéscsabáról a Trefortból fogadtak érdeklődő diákokat. A résztvevőket Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin fogadta személyes hangvételű köszöntőjével. Ezt követően a diákok egy rendhagyó történelem óra során, autentikus környezetben, interaktív foglalkozás keretében ismerhették meg Nagy Imre életútját és az 1956-os forradalom eseményeit. A program zárásaként a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium kóristái egy részletet adtak elő Kodály Zoltán Háry János című daljátékból. A jó hangulatú és tartalmas program maradandó élményt jelentett a résztvevő diákok és tanáraik számára. Tóth Olga tanárnőnek köszönjük a szervező munkát!
Elballagtak a végzős diákok a Trefort tagiskola kollégiumában

Elballagtak a végzős diákok a Trefort tagiskola kollégiumában

2018.04.27 - 13:25
Már hagyományos módon, ünnepélyes keretek között köszöntek el a Trefort tagiskola kollégiumának végzős diákjai április 25-én. Az intézmény részéről Kiss Mihály igazgató és Csibor Géza kollégiumvezető búcsúztatta a ballagó diákokat, akik ezt követően hasznos tanácsokat kaptak a Szentírásból. Az ünnepség részeként több verset is meghallgathattak a diákok, majd a kollégisták alkotta gitárzenekar műsorát élvezhették. A továbbiakban pedig elismerő okleveleket kaptak azok a tanulók, akik kimagasló tanulmányi eredményeket értek el, valamint jó közösségi és karitatív munkát végeztek, vagy öregbítették a kollégium hírnevét a sportban. Az idei esztendőben a legmagasabb elismerést, a József Attila díjat Rebi József vehette át. A ballagási ünnepség ünnepi vacsorával végződött.
Sikeresen szerepeltek az épületgépészek

Sikeresen szerepeltek az épületgépészek

2018.04.27 - 13:23
Az idei tanévben Szolnok adott otthont az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV). A Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezésében valósult meg a verseny, amelyen a Trefort tagiskola is képviseltette magát az épületgépész szakmacsoportban. Pusztai Tamás tanárúr diákjai Dévényi László az 5., míg Márta Dániel a 8. helyet szerezték meg. A diákoknak gratulálunk, a felkészítő tanár munkáját köszönjük!
A Szépség és a Szörnyeteg

A Szépség és a Szörnyeteg

2018.04.26 - 11:50
Immár a hetedik évadát tölti az Ádámok és Évák programsorozat, melyet a Békéscsabai Jókai Színház a Szolnoki Színház mintájára hozott létre. Iskolánk és a Kemény Gitárklub egyetlen év kihagyással rendszeresen bemutatkozott ezen a fesztiválon. Az idén a népek meséje témakört dolgozták fel, melyet a hatalmas forrásból szabadon használhattak fel az előadásra készülő csoportok. Iskolánkból Gönczi Judit tanárnő vezetésével már 2017 őszén elkezdődött a felkészülés. Végül a választás a Szépség és a Szörnyeteg című mesére esett. A színészet iránt érdeklődő diákok Szabó Lajos színészmentor segítségével egyre kreatívabbakká váltak. A nagy nap április 23-án, hétfőn volt, amikor a csapatok kétszer (14:00 és 18:00 órától) adták elő darabjukat. A zenét - a hagyományoknak megfelelően - a Kemény Gitárklub és vezetője, Lustyik István állította össze a mentor és a csapat kérésére. Játékukat Bucsi Anita zongorajátéka és László Fanni éneke színesítette. László Fanni megkapta a „Legjobb női főszereplő” díját a középiskolás korosztályban. Ezúton gratulálunk neki és a teljes csoportnak, illetve köszönet a felkészítőknek, mert nélkülük nem lett volna ilyen remek az előadás. Büszkék vagyunk Rátok!
Hétszer állhattak dobogóra a Szent-Györgyis tanulók a Diákolimpián.

Hétszer állhattak dobogóra a Szent-Györgyis tanulók a Diákolimpián.

2018.04.26 - 11:32
A középiskolai megyei atlétikai Diákolimpián eredményesen szerepeltek az iskola tanulói. Hétszer állhattak dobogóra! Komlósi Hajnalka diszkoszvetésben 1.hely,súlylökésben 3.hely Vrbovszki Nóra 1500m.-en 2.hely, 3000m.-en 2.hely Németh Tamás 800m.-en 3.hely Máris Dominik 200m.-en 1.hely Csicsely János 100m.-en 3.hely A sikereknek együtt örülhetünk!!
Vége a szintvizsgáknak a Trefortban

Vége a szintvizsgáknak a Trefortban

2018.04.26 - 11:12
Az idei tanév utolsó szintvizsga napunkon, április 25-én a 9. évfolyamos karosszérialakatos tanulók vizsgáztak a Trefortban. Az összetett feladatot mindenki sikeresen megoldotta, szép eredmények születtek. A karosszérialakatos szintvizsga három részfeladatból állt. A fiúk először egy egészségügyi feladatot oldottak meg, a Heimlich-féle műfogást kellett bemutatniuk. Ezután egy lemezalkatrészt kellett elkészíteniük műszaki rajz alapján, kézi forgácsolási eljárással. Az utolsó vizsgarészben pedig az általuk elkészített alkatrész méreteit kellett ellenőrizniük, majd a mért értékeket jegyzőkönyvben rögzíteniük. A szintvizsgát minden tanuló sikeresen teljesítette.
Arany diplomát és Év Kórusa címet kapott a BSZC Trefort Fiúkórusa az „Éneklő Ifjúság” minősítő hangversenyen

Arany diplomát és Év Kórusa címet kapott a BSZC Trefort Fiúkórusa az „Éneklő Ifjúság” minősítő hangversenyen

2018.04.26 - 10:59
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága 2017/2018 tanévben is meghirdette az „ÉNEKLŐ IFJÚSÁG” hangverseny-sorozatát. Az „Éneklő Ifjúság” kórustalálkozó és minősítő hangverseny Békés megyének is hagyományosan rangos gyermek-ifjúsági amatőr művészeti eseménye. Bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget nyújt az általános és középiskolai kórusok számára, ezáltal biztosítva a kórusmozgalom utánpótlását és fejlődését. A Csabagyöngye Kulturális Központ 2018-ban egy alkalommal hirdetett meg „Éneklő Ifjúság” hangversenyt, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA országosan egységes kvalifikációs szabályrendszerében. A minősítő hangversenyen a BSZC Trefort Ágoston Fiúkórusa is képviseltette magát. Méltán lehetünk büszkék az énekkarosainkra, hiszen Arany diplomával az Év Kórusa lett a Trefort Ágoston Fiúkórusa. Diákjainknak gratulálunk, Tóth Olga tanárnő munkáját köszönjük!
A véghajrában a kilencedik évfolyamos villanyszerelők szintvizsgáztak.

A véghajrában a kilencedik évfolyamos villanyszerelők szintvizsgáztak.

2018.04.26 - 10:52
A Trefort tagiskola 11 fős villanyszerelő csoporjának egy világítási berendezést és egy dugaszolóaljzatos csatlakozót kellett kialakítaniuk szerelőtáblán. A feladat szerint keresztváltó világítási kapcsolást vezetékeltek be két izzólámpával, és a kapcsolás teljesítményét megmérték Volt-Amper mérős módszerrel. A szintvizsga második feladata pedig egy kereszttartó alkatrész elkészítése volt. Ezt a munkadarabot kézi forgácsolási eljárások alkalmazásával kellett kivitelezni. A szintvizsga eredményesen ért véget.
A KÓS tanulói az országos ÁSZÉV versenyen!!!

A KÓS tanulói az országos ÁSZÉV versenyen!!!

2018.04.25 - 12:07
Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenyén indultak leendő fotográfus tanulóink optika ágazatban. Az országos döntőbe öt tanulónk jutott be, és adhatott számot tudásáról: Gyaraki Bálint, Kraszkó Anett, Ribárszki Dzsenifer, Szatmári Norbert és Szigeti Noel. Az országos döntő megrendezésére Szolnokon került sor, 2018. április 9-10-én. Két napot töltöttek a versenyzők ebben a városban. A megérkezés napján az írásbeli feladatsorral kezdődött a verseny, fotótörténeti és technikai tudásukra volt kíváncsi a zsűri. Ezt követően estig szabad program keretén belül fagyiztak, sétáltak Szolnok belvárosában és a Tisza-parton. Másnap reggel megtekinthették a kijavított írásbeli feladatsort, és ezt követően megkezdődött a verseny szóbeli része. A versenyzőknek a saját fotóikat, illetve a hozzá tartozó munkanaplót kellett bemutatniuk. Beszélniük kellett a képek készítésének körülményeiről, illetve a technikai megoldásokról is. A verseny eredményére egészen csütörtökig kellett várni. Ekkor csak annyi derült ki, hogy ki jutott be az első háromba. Boldogok voltunk, hogy egy Kósos tanuló a dobogón szerepelhetett. 2. helyezett: Szatmári Norbert 5. helyezett: Ribárszki Dzsenifer Nagyon büszkék vagyunk Rájuk! Gratulálunk a Tanulóknak és Felkészítő Tanáruknak, Rácz-Juhos Andreának!
Poszterverseny a Széchenyiben

Poszterverseny a Széchenyiben

2018.04.25 - 11:54
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Poszterversenyt (angol és német nyelvű) hirdetett meg a megyei általános iskolák 7-8. évfolyamos tanulói számára. A beérkezett pályaművek közül az I. helyezett Kováts István és Molnár Milán (8.o.) munkája, a II. helyezett Mészáros Mária Panka és Kovács Georgina (8.o.) alkotása, a III. helyezett pedig Tomka Izabella és Megyeri Fanni (8.o.) posztere lett. Valamennyien a Gerlai Általános Iskola tanulói. Felkészítő tanáruk: Nagyné Botta Natália.
Nyelvi hét versenyeinek eredményhirdetése a Széchenyiben

Nyelvi hét versenyeinek eredményhirdetése a Széchenyiben

2018.04.25 - 11:52
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Idegen nyelvi munkaközössége minden évben megrendezi „jó gyakorlatát”, a Nyelvi hetet. Ennek keretében különböző versenyeken vehetnek részt a diákok angol, német, spanyol nyelveken. A hét lezárásaként Tóth János igazgatóhelyettes adta át a jutalmakat a díjazottaknak. Idegen nyelvű prezentációs verseny eredménye: 1.Vidó Péter 2.Turcsán László 3.Ponta Petra Panna4.Czégény Roland 5.Erős Máté   EZ+AZ Spanyolországról verseny eredménye: 1.Bene Brigitta, Fejes Adrienn Turi Bíborka, Puskás Tímea Szekeres Csongor, Nyikó Máté 2.Lázár Dalma, Hadi Martina 3.Zsilka Zsanett, Guj Gréta, Kaszai Levente, Máris Larion Dévald   Legfinomabb sütemény kategóriája: 1.Szabó Zsanna, Tong Vivien 2.Varró Nóra, Kiss Noémi 3.Otohal Beáta Dorottya   Legszebb sütemény: 1.Guj Boglárka, Károlyi Gabriella, Mansa Ágota 2.Puskás Tímea, Raffai Viktória, 3.Bordács Petra, Felczán Kitti   Legötletesebb sütemény: 1.Molnár Petra, Hegedűs Dóra 2.Otohal Bettina 3.Burtics Tímea, Bíró Róbert   Legszebb recept: Turi Bíborka, Duma Nóra  
Arany minősítést kaptak a Trefortos diákok a Városi Népdaléneklési Versenyen

Arany minősítést kaptak a Trefortos diákok a Városi Népdaléneklési Versenyen

2018.04.25 - 11:48
Idén is a Csabai Kulturális Játékok keretein belül rendezte meg a Meseház a Városi Népdaléneklési Versenyt. Iskolánkat Papp Ákos Balázs, Szappanos Rómeó, Szalay Andor, Varga kornél, Somlyai Bence, Zátonyi Dávid Zalán, Csapó Elek, Csizmadia Tibor, Ancsin Tamás és Szabó Zoltán alkotta kórus képviselte. Felkészítőjük Tóth Olga tanárnő volt. Diákjaink arany minősítést értek el a versenyen, amelynek a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont. Diákjainknak gratulálunk, a felkészítő kolléga munkáját köszönjük!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015