Hírek
Országos döntőben a Trefort tanulói

Országos döntőben a Trefort tanulói

2018.04.25 - 11:45
Április 21-én Balatonbogláron rendezték meg az Országos Szakközépiskolai Tanulmányi Verseny döntőjét. Idén a reál kategóriában a döntőbe két Trefortos diák is került. Nagy Edit tanárnő és Gulyás János tanár úr felkészítésében Nemes Szabolcs országos 16. lett. Tóth Csaba Sándor felkészítője pedig Ádám Zsolt tanár úr volt. Ő a 15. helyen végzett. A diákoknak gratulálunk az elért eredményekhez, a felkészítők munkáját köszönjük!
Közgazdász 7 próba a Széchenyiben

Közgazdász 7 próba a Széchenyiben

2018.04.25 - 11:43
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Közgazdasági munkaközössége minden évben megrendezi a Közgazdász 7 próba versenyt. Heteken keresztül különböző játékos, érdekes feladatokat kellett megoldani a csapatoknak. A legjobb 7 csapat juthatott be a döntőbe. A zsűri tagjai: Dr. Körmendi János, Paláncz György, Hugyeczné Krnács Katalin, Róta Ildikó Felkészítő tanárok: a Közgazdasági munkaközösség tagjai.   Közgazdász 7 próba nyeremények: I. hely: Szél Anikó, Pocsai Angéla Márta, Vas Titanilla Erzsébet, Nyeste Szabolcs Balázs Ajándék: a KIFT-92 Utazási Iroda által felajánlott (Dr. Körmendi János) hosszú hétvége Gyopárosfürdőn vásárlási utalvány (Csaba Center) Penta Drink felajánlása: laptoptáska II. hely:Gyuricza Dávid István, Illyés Bence Bendegúz, Kéri Balázs, Kiss Dániel Ajándék: FHB Bank ajándékcsomagja, vásárlási utalvány III. hely:Bíró Róbert, Burtics Tímea, Katona Andrea, Lezsák Tamás Ajándék: OTP Bank ajándékcsomagja, vásárlási utalvány   Különdíjak: Legjobb reklám: Márkus Tamás, Krnács Tamás, Jakab Richárd, Szabó Patrik Károly Ajándék:Budapest Bank ajándékcsomag Legkreatívabb csapat:Angyal Léna, Katona Réka, Králik Virág, Szilágyi Ildikó Ajándék:torta   További helyezések: OTP, Budapest Bank, FHB Bank ajándéktárgyai, iskolai és kollégák felajánlásaiból csokoládé.
Közeledik a szintvizsga időszak vége a Trefortban

Közeledik a szintvizsga időszak vége a Trefortban

2018.04.25 - 11:40
Április 19-én vizsgáztak a 9. évfolyamos hegesztő tanulók A 14 főből álló csapat első feladata volt egy szóbeli egészségügyi vizsgafeladat megoldása: áramütött sérült ellátásról kellett beszámolniuk. A második vizsgarészben egy fedél lemezalkatrészt kellett legyártaniuk kézi forgácsolási eljárással, természetesen végig ellenőrizve a munkadarab méreteit gépészeti mérőeszközök segítségével. Harmadik, egyben befejező feladatukban pedig egy hegesztési varratot készítettek el ötvözetlen szénacél szerkezeten. A vizsgák sikeresen befejeződtek, a tanulók szép eredményeket értek el.
Szent-Györgyis tanulók a Magyar Nyelv Hetén

Szent-Györgyis tanulók a Magyar Nyelv Hetén

2018.04.23 - 12:13
A Magyar Nyelv Hete alkalmából 2018. április 16. és 17-én rendhagyó irodalom órákat tartott a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma magyartanárnője Kreisz Andrea a TIT Körösök Vidéke Egyesület felkérésére. Az órákon Németh László és Ágh István munkásságával ismerkedhettek a diákok. Az óra végén a tanulók életrajzi tablókat készíthettek a költőkről.
Amikor a tudás szorgalommal párosul.

Amikor a tudás szorgalommal párosul.

2018.04.20 - 09:33
A szakgimnáziumi tanulók szakmai versenye az ÁSZÉV (Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye). Ezen a speciális versenyen a tanulók azokról a szakmai ismeretekről adnak számot, melyeket még az érettségi megszerzése előtt sajátítanak el. A tét nem kicsi, hiszen megfelelő helyezéssel akár 100 többlet pont is szerezhető a felsőfokú felvételi eljáráshoz. A Békéscsabai SzC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma már évek óta szép sikerekkel büszkélkedhet eme megmérettetésen. Idén az országos döntőbe bejutott nyolc versenyző közül hatan végeztek az első tíz hely valamelyikén, és három tanulónak a dobogóra is sikerült felállnia. A szorgos felkészülés eredményeként a „Keményesek” bezsákolhattak két ágazatban egy első, egy második, egy harmadik, két negyedik valamint egy nyolcadik helyezést. Így a fiúk több hónapos „kemény” felkészülése, melyet Tóth Tímea, Szász Ildikó tanárnők és Babócsai Gábor tanár úr irányított, nem maradt eredmény nélkül. Hoffmann Mihály I. hely Közlekedés ágazat Harangozó György IstvánII. hely Közlekedésgépész ágazat Fekete JózsefIII. hely Közlekedésgépész ágazat Berki Krisztián IV. helyKözlekedésgépész ágazat Csillag Barnabás IV. hely Közlekedés ágazat Hoffmann Máté VIII. hely Közlekedés ágazat
Arany János vándorkiállítás a Szent-Györgyi Szakgimnáziumban

Arany János vándorkiállítás a Szent-Györgyi Szakgimnáziumban

2018.04.19 - 15:00
Megérkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János tiszteletére rendezett, „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” című kiállítása a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumába és Kollégiumába.Az „A” betűket formázó táblákon Arany János életútját ismerhetik meg a diákok.Nagyszalontán született költőnk életének fontosabb állomásai kaptak helyet idézetekkel, művészi illusztrációkkal, fényképekkel kiegészítve.
DIGITÁLIS TÉMAHÉT A KÓSBAN

DIGITÁLIS TÉMAHÉT A KÓSBAN

2018.04.19 - 12:39
Iskolánkban a digitális témahetet összekapcsoltuk a költészet napjával és a Mátyás király emlékévvel. Az esemény középpontjában Lackfi János A fekete router című verse állt. Ehhez kapcsolódóan kellett különböző feladatokat, illetve osztályonként egy totót megoldani. A legeredményesebb osztályok a 4/12 és a 2/10/2 lettek. Török Dániel 3/11/3 osztályos tanuló pedig Lackfi Jánosról szóló prezentációjáért részesült jutalomban. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy rendezvényünket maga Lackfi János is támogatta, versének dedikált példányaival, amit ezúton is köszönünk neki.
Az eladók kiemelten szintvizsgáztak a Keriben

Az eladók kiemelten szintvizsgáztak a Keriben

2018.04.19 - 08:23
A Zwack tagiskolában a 2017/18-as tanév szintvizsgái április 18-án a 9/1 osztály eladó tanulóinak vizsgájával folytatódott. A megmérettetés során a diákok az áruforgalom lebonyolításával, jogszabályok alkalmazásával, bizonylatkitöltéssel, értékesítési gyakorlattal és méréssel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A diákokat felkészítette: Hevesi Krisztina és Sáfár Renáta A vizsgán a tanulók kiemelkedően jól teljesítettek. Gratulálunk a sikeres szintvizsgához!
Megyei foci: a Zwack-os lányok a 3., a fiúk a 4.helyen végeztek

Megyei foci: a Zwack-os lányok a 3., a fiúk a 4.helyen végeztek

2018.04.19 - 08:22
2018. április 16-án Békéscsabán került megrendezésre a megyei Labdarúgó Fair Play Kupa. A Keri lánycsapata II., a fiúcsapata IV. helyen végzett. A lánycsapat tagjai: Botos Bettina, Danczik Csilla, Domján Bianka, Farkas Viktória, Fáskúti Vivien, Földesi Nikoletta, Macht Evelin, Mazán Adrienn, Szabó Nikoletta, Tímár Alexandra, Valkovszki Alexandra, Varga Viktória. A fiúcsapat tagjai: Gortka László, Gyebrovszki Dávid, Köteles Tamás, Lakatos László, László Imre, Megyeri Gábor, Szalai Dávid, Vida Patrik. Felkészítő tanár: Szabóné Csendes Ildikó és Marik László Gratulálunk a szép eredményhez!
Aranyérem az országos Diákolimpián

Aranyérem az országos Diákolimpián

2018.04.19 - 08:19
Április közepén rendezték meg a súlyemelő Diákolimpiát. Mitykó Veronika, a Zwack tagiskola 11/B osztályos tanulója szakításban új egyéni csúcsot, 81 kg-ot ért el, lökésben 97 kilót emelt. Ezzel az eredménnyel összetettben 1. helyezést ért el. Edzője: Bökfi János Gratulálunk a kiváló eredményhez!
Kerisek a nemzetközi szakácsversenyen

Kerisek a nemzetközi szakácsversenyen

2018.04.19 - 08:17
A lengyelországi Myslenicében került megrendezésre a IV. Nemzetközi Gasztronómiai Verseny április 12-én, ahol lengyel, spanyol, román és magyar fiatalok mérték össze tudásukat. A versenyfelhívás szerint babból készült elő- és főételt kellett készíteni. A Zwack tagiskolánkat Faragó Lajos és Mészáros László 10/6 szakács tanulók képviselték. Előételként Babsalátát Virágáruslány-módra, főételként pedig Babos Csülköt Jókai módra készítettek, mellyel a kiírásnak megfelelő ételeket készítettek, ugyanakkor a magyar ízeket is belevarázsolták. A zsűrinek nagyon ízlett az elkészült étel és a "Leginnovatívabb csapat" különdíjjal jutalmazták a fiatalok munkáját. Felkészítő tanár: Hódos Krisztián Gratulálunk a szép eredményhez!
Mezei futás Diákolimpia országos fordulója

Mezei futás Diákolimpia országos fordulója

2018.04.19 - 08:05
2018.április 17-én Gödöllőn került megrendezésre a Mezei futás Diákolimpia országos fordulója, ahol a VI. korcsoportban Zahorán Adrienn 10/C turisztika szervező, értékesítő tanuló képviselte a Zwack tagiskolánkat. A versenyen 106 tanuló indult, 2.000 métert kellett teljesíteniük. Adrienn végig nagyon keményen küzdött, nagyon szépen hajrázott, így a 10. helyen ért célba. Felkészítő tanár: Döge Sándor Gratulálunk a szép eredményhez!
Határtalanul: Vízműs diákok Erdélyben

Határtalanul: Vízműs diákok Erdélyben

2018.04.18 - 13:27
2018. április 3-7. között a Vízmű környezetvédő szakos diákjai, közülük is a 11. E osztály részesülhet abban a szerencsében, hogy a Határtalanul! pályázaton belül Sepsiszentgyörgyre utazhattak. Iskolánk 2017 decemberében nyerte meg azt az öt napos tanulmányutat, melynek keretében idén tavasszal Erdélybe látogathattak. Odafele a diákok Segesvárnál megemlékeztek Petőfi hősi halálára. Másnap megnézték a Csomád kráterében található Szent Anna tavat, mely természeti jelenség egyedülálló Európában, illetve az ennek szomszédságában található torjai Büdös-barlangot, majd megkoszorúzták Gábor Áron honvédtiszt és ágyúöntő síremlékét is. Szakmai programokban is bővelkedett a kirándulás, környezetvédő szakos diákjaink tanulmányi mérést készítettek az Olt folyó vizéből, ahol a vízsebességet, és a vízhozamot mérték. A szennyvíztelep melletti patakból vízmintát vettek, amelyet elemeztek. Pénteken a zabolai csipkés tábor tanösvényein információs anyagokat helyeztek el. Délután egy brassói kirándulás következett, a Cenk-hegyre kirándultak felvonóval, majd az Óvárosban végigmentek Közép-Európa legszűkebb utcáján, a Cérna utcán, megnézték a Fekete templomot és a szászok által épített belvárost. Hazafelé Nagyszalontán meglátogatták a Csonka tornyot és Arany János szülőházát. Jövő héten szeretettel várjuk vissza a sepsiszentgyörgyi diákokat! Veress Gábor beszámolója
A Trefort Ágoston Fiúkórusa is fellépett a XXVI. Éneklő Ifjúság szakmai napok és koncertek rendezvénysorozatán

A Trefort Ágoston Fiúkórusa is fellépett a XXVI. Éneklő Ifjúság szakmai napok és koncertek rendezvénysorozatán

2018.04.18 - 13:24
Idén emlékezünk Erkel Ferenc halálának 125. évfordulójára. A jubileum alkalmából április 13. és 15. között Gyula város adott otthont a XXVI. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok programjának. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) minden évben megrendezi a rangos eseményt, több napon keresztül koncerteket, bemutatókat kínál a szakmai és a műélvező közönségnek. Az ifjúsági fellépők között ott volt a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Fiúkórusa is Tóth Olga karnagy vezetésével.
Ismét GSZI-s siker az Országos Középiskolai Pneumatika Versenyen

Ismét GSZI-s siker az Országos Középiskolai Pneumatika Versenyen

2018.04.18 - 13:23
Varju Tamás és Szabó Dániel 12.B osztályos tanulóink a XXV. jubileumi Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatika Versenyen csapatban 3. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Sarusi József.

Gimnazistákat is leelőzve OKTV döntős Nemeses

2018.04.18 - 13:21
Fantasztikus eredménnyel Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) matematika döntős, és ott országos 11. helyezést ért el végzős, gépész ágazatos tanulónk Horváth Ferenc Patrik. Felkészítő tanára Gáspár Piroska. 
Országos 1. Gépészet ágazatban Nemes módra

Országos 1. Gépészet ágazatban Nemes módra

2018.04.18 - 13:17
Iskolánk 12.A osztályos tanulója, Pántya Bálint az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén Gépészet ismeretek kategóriában 1. helyezést ért el. Felkészítő tanára Kiss Ferenc.
Zwackos sikerek az ÁSZÉV-en

Zwackos sikerek az ÁSZÉV-en

2018.04.18 - 08:15
2018. április 9-10-én került megrendezésre az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) országos döntője. A versenyen a Zwack tagiskolát vendéglátóipar ágazatban 5 tanuló képviselte, akiknek vendéglátó gazdálkodás, szakmai számítás, marketing, értékesítési és termelési ismeretek, élelmiszerismeretek tudásukról kellett számot adniuk írásban és szóban. Dobrocsi Bence Csaba 12/B vendéglátászervező tanuló országos 8. helyen végzett, ezzel a felsőoktatásba jelentkezés esetén +100 pontot szerzett. A 12/C vendéglátásszervező osztályból Gálik Nikolett 15. és Kovács Gábor 16. helyen végeztek, így továbbtanulásukhoz +50 pontot szereztek. A 12/C vendéglátásszervező osztályból Beleznai Alexandra 20. és Benyovszki Balázs a 23. helyen végzett, így továbbtanulásukhoz +25 pontot kapnak. Felkészítő tanáraik: Szabó Dezső, Harsányi Márton, Balog Katalin, Hanyecz Ernőné, Molnárné Iván Éva, Dorkó Iván, Szlatki Dániel. Gratulálunk a szép eredményhez!
Szavalóverseny a Kósban

Szavalóverseny a Kósban

2018.04.18 - 08:09
Egy nagyon szép hagyományt próbál feléleszteni iskolánk. Jó pár éve már annak, hogy legutóbb versmondó versenyre került sor falaink között. Ezen szeretett volna változtatni az iskola tanári kara. A feladatok között nem szerepelt kötelező vers, vagy témamegkötés, mindenki hozhatta kedvencét. A jelentkezések és visszalépések után kialakult 11 fős mezőny vágott neki a hétfő délelőtti megmérettetésnek. A zsűri nagyon sok szép és értékes előadást láthatott, ezután hosszas tanakodás után alakította ki a végső eredményt. Első helyezett Galgóczy Csenge 11/A osztályos; a második Rádai Mercédesz a 9/A-ból; a harmadik pedig Németh Nikolett szintén 9/A osztályos tanuló lett. Minden versenyzőnek gratulálunk, jövőre folytatjuk! További képek az iskola galériájában
Aranyérem a gasztronómiai versenyen

Aranyérem a gasztronómiai versenyen

2018.04.18 - 08:05
2018. április 6-án Debrecenben került megrendezésre a XV. Gál Sándor Gasztronómiai Emlékverseny, melyen a Zwack tagiskolát Képíró Gergely, Simcsik András és Szabó Ákos Mihály képviselte szakács kategóriában.  Hidegkonyha kategóriában Képíró Gergely 14/B vendéglátásszervező tanulónk Marinált lazac cukkiniszőnyegen, zellerpürével; Pisztáciás csirkemell bébirépával, petrezselymes burgonyával, grillezett laskagombával; Csokitorony francia morzsával, limehabbal kreációja I. helyezést, arany minősítést ért el. A zsűri angol nyelvű bemutatkozó videóját különdíjjal jutalmazta. A szabadtéri főzőversenyen 40 csapat indult, ahol Szabó Ákos Mihály és Simcsik András 14/B vendéglátásszervező tanulóink Birsalmás kacsaaprólék levest és Kacsatepertős gránátkockát készítettek. Munkájukkal IV. helyezést és aranyminősítést értek el. A zsűri különdíjjal jutalmazta a munkavégzés folyamatát.Felkészítő tanár: Horváth Ferenc Gratulálunk a szép eredményhez!
Díszmunka bemutató, 3. Szakmák Éjszakája a Keriben

Díszmunka bemutató, 3. Szakmák Éjszakája a Keriben

2018.04.18 - 07:48
2018. április 13-án került megrendezésre a  Zwack tagiskola 33. Díszmunka bemutatója és a 3. Szakmák Éjszakája. Az iskola végzős tanulói mutatták be "mestermunkájukat", amelyeket független szakmai zsűri értékelt. A cukrász tanulók eredményei: 1. helyezett Pápai Rita; 2. helyezett Kapás Éva; 3. helyezett Ombodi-Gál Kármen Boglárka; a zsűri különdíjjal jutalmazta Kovács Kinga, Domokos Imre, Képíró Vivien Erika, Kovács Krisztina, Nagy Tímea Fatima, Zsilinszki Diána, Füle Beáta Boglárka, Djabbar Meriem, Maczkó Lilla dísztortáját. Az eladó tanulók eredményei: 1. helyezett Bandrus Klaudia; 2. helyezett Kassai Anett; 3. helyezett Tomka Nikolett; a zsűri különdíjjal jutalmazta Makra Anita, Varga Ditta Ninetta, Csarnai Izabella Ágota, Farkas Kitti és Horváth Zsuzsa díszcsomagolását. A kereskedő tanulók eredményei: 1. helyezett Kovács Anita; 2. helyezett Kovács Liliána; 3. helyezett Taskó Annamária; a zsűri különdíjjal jutalmazta Ágoston Erika, Barta Ametiszt Kinga, Konyecsni Betti Erika, Vidó Erika és Zlovszki Erika díszcsomagolását. A pincér tanulók eredményei: 1. helyezett Somogyi Szilvia és Pusztai András; 2. helyezett Kiss Eliza és Szekerka Zsanett; 3. helyezett Barta Boglárka és Rácz Réka; a zsűri különdíjjal jutalmazta Horváth István, Petneházi Nóra, Nagy-Pál Erika, Wekerle Szandra Katalin, Debreczeni Zoltán, Tokaji Anett, Kótai Roberta Klaudia, Petneházi Amina Kitti, Gellai Viktor Zoltán, Látkóczki Csaba, Sajó Éva, Máté Boglárka Mónika, Bánfalvi István, Szabó Dániel díszasztalát. A szakács tanulók eredményei: 1. helyezett Bátori Szabina; 2. helyezett Csicsári Bálint; 3. helyezett Kiss Noémi Kinga; a zsűri különdíjjal jutalmazta Forgó Bálint, Lukács Noel Norbert, Molnár Aser, Sándor Ferenc, Tóth Laura Sára, Varga Mercédesz, Nagy Balázs és Buka Enikő ételcsodáit. A vendéglátó eladó tanulók eredményei: 1. helyezett Gyulavári Adrienn; 2. helyezett Nagy Mihály Attila; 3. helyezett Gyulai Eszter Rebeka; a zsűri különdíjjal jutalmazta Kocziha Csenge és Urbán Kata Edina szendvicseit és pohárkrémét. A tanulók díszmunkáinak megvalósítását a duális képzésben résztvevő gyakorlati képzőhelyek segítették, melyet ezúton is köszönünk. A tanulók jutalmazását a Zwack Unicum Nyrt., a KVISZA alapítvány, a Várkonyi Bisztró és Étterem, a Király Vendéglő és a Rajki Cukrászda biztosította. Köszönjük a támogatásukat! Gratulálunk a színvonalas munkákhoz és az elért eredményekhez! 
KÓSOS SIKER A XXII. HAJNAL IMRE MATEMATIKA TESZTVERSENYEN

KÓSOS SIKER A XXII. HAJNAL IMRE MATEMATIKA TESZTVERSENYEN

2018.04.17 - 15:28
A BJMT Békés Megyei Tagozata Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium ebben az évben is megszervezte a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyt 2018. március 24-én. A versenyen Szegedi Tudományegyetemről Dr. Németh József egyetemi docens volt a zsűri elnöke. Iskolánkat négy tanuló, Kovács Anikó és Monostori Dea Mária 11.B osztályos, ( felkészítő: Benkőné Andó Hajnalka) Petrovszki Nóra 10.A osztályos (felkészítő: Kelemen Zoltánné) és Szabó-Nagy Vince Zente 1/9/2 osztályos kőműves tanuló(felkészítő: Nyiriné Almási Margit) képviselte. A tanulók méltóképpen képviselték iskolánkat. A legszebb eredményt, a harmadik kategóriában, ahol három évfolyam tanulói versenyeztek Szabó-Nagy Vince Zente érte el. 5. helyezésére nagyon büszkék vagyunk. Egy eredményes és szép napot töltöttünk Gyulán, amelyről Szabó-Nagy Vince Zente így számolt be: „Hajnal Imre matematika versenyen vettem rész. Meglepetésemre jöttek tanulók határainkon túlról is. A versenyen elég nagy létszámban vettünk részt különböző kategóriákban. A feladatok első ránézésre igen nehéznek tűntek, de utána jobban megvizsgálva sikerült megoldani őket. Ezután már csak az eredményhirdetés volt hátra. Eléggé izgultam, mert nem voltam benne biztos, hogy helyezést fogok elérni. Nagyon meglepődtem, amikor kimondták a nevem, de egyben nagyon örültem is neki.” Gratulálunk mind a négy tanulónak és tanáraiknak! További eredményes munkát és sikereket kívánunk nekik!
Lenyűgöző matematikai eredményt értek el a Széchenyi diákjai az OKTV döntőjében

Lenyűgöző matematikai eredményt értek el a Széchenyi diákjai az OKTV döntőjében

2018.04.17 - 12:30
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai bejutottak az OKTV döntőjébe matematikai tantárgyból. Molnár István (11.D) a 14., Varjú Dániel a 26. helyen végzett. Felkészítő tanárok: Schédl Ilona, Égi József.
Széchenyis diákok sikerei az ÁSZÉV döntőjében

Széchenyis diákok sikerei az ÁSZÉV döntőjében

2018.04.17 - 12:24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai eredményesen szerepeltek az ÁSZÉV döntőjén Turisztikai ismeretek vizsgatárgyból. Szegedi Zita Karolina (12.E) 3. helyezett lett, Kaplonyi Dóra (12.F) 5. és Doba Zoltán (12.F) 6. helyen végzett. Felkészítő tanár: Aradszky Ilona
VÉRADÁS A KÓSBAN

VÉRADÁS A KÓSBAN

2018.04.17 - 09:40
Iskolánkban újra véradást szervezünk: 2018. május 3-án, csütörtökön 8 órától 11 óráig. Mindenkit szeretettel várunk! A vér életeket menthet!
A Széchenyi csapatai sikeresen szerepeltek az 17. Országos Középiskolai Illemtani Versenyen

A Széchenyi csapatai sikeresen szerepeltek az 17. Országos Középiskolai Illemtani Versenyen

2018.04.17 - 09:39
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma két csapata jutott be a 17. Országos Középiskolai Illemtani Verseny országos döntőjébe, amelyen a 3. és a 4. helyezést érték el. Ebben az évben 384 fő jelentkezett és vett részt az online fordulóban. Az eredmények alapján 10 (háromfős) csapat jutott tovább az országos döntőbe. A versenyt a Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája hirdetette meg 17. alkalommal. A verseny célja a viselkedéskultúra kialakításának segítése, a középiskolás korosztály felkészítése elméleti és gyakorlati szempontból a későbbi hivatására, az abban előforduló illemtani lehetőségekre, problémák megoldására.  A 3. helyezett csapat tagjai: Doba Zoltán (12.F), Kaplonyi Dóra (12.F), Szabados Fanni (12.F). A 4. helyezett csapat tagjai: Vozár Réka (10.E), Kiss Noémi (10.E), Szabó Zsanna (10.E). Felkészítő tanárok: Aradszky Ilona, Lipták György.
Grand Tour turisztikai verseny a Széchenyiben

Grand Tour turisztikai verseny a Széchenyiben

2018.04.17 - 09:34
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Turisztikai munkaközössége áprilisban rendezte meg a GRAND TOUR turisztikai háziverseny döntőjét. A verseny eredménye: 1.helyezett csapat neve: „Régen vettem hagyjál!!!” Molnár Renáta, 12.F Sipiczki Anikó, 12.F Gál Dóra, 12.F   2. helyezett csapat neve: „Silence is golden” Jantyik Zsanett, 10.E Závogyan Zsófia, 10.E Szilágyi Nóra, 10.E   3. helyezett csapat neve: „Csak a kéttan miatt jöttünk” Kiss Noémi, 10.E Vozár Réka, 10.E Varró Nóra, 10.E   A résztvevő diákok élménybeszámolói a versenyről: "Nagyon jól sikerült ez a verseny, mindannyian élveztük az elődöntő és a döntő feladatait is, amit leginkább a játékos tanulás jellemzett. Csapatommal lelkesen töltöttünk ki minden feladatsort és kíváncsian vártuk az elkövetkezendő teszteket is. A szervezők minden téren nagyon segítőkészek voltak, munkájukat ezúttal is szeretném megköszönni a versenyzők nevében. A nyeremények igazán értékesek voltak, mindenféleképpen megérte elindulni a versenyen. A döntős 10 csapat közül ugyanis senki sem távozott üres kézzel. A mi csapatunk a második helyen végzett, ezzel egy, a Százlábú Egyesület által szervezett egynapos erdélyi kirándulást nyerve a csapat számára. Hihetetlenül örültünk ennek a nyereménynek, jobbat nem is kívánhattunk volna. Igazán reméljük, hogy jövőre ismét megrendezésre kerül a verseny még izgalmasabb feladattokkal." (Jantyik Zsanett 10. E osztályos tanuló) "Az online feladatok érdekesek voltak, nekem tetszett, hogy mindenre kiterjedt, így megismerkedtünk Európa különböző területeivel. Az élő vetélkedőt élveztük a legjobban, kifejezetten tetszettek a kreatív feladatok és, hogy a szakma gyakorlati részéről kellett megközelíteni a feladatokat. Szuper volt csapatban dolgozni, én a vetélkedőt igazán kedveltem, az is tetszett még, hogy a zsűritagok és a tanárok is nagyon kedvesek, nyitottak voltak felénk és bátorítottak minket. Összességében nagyon örülünk, hogy részesei lehettünk egy ilyen jellegű versenynek, hiszen sokrétű volt és a lexikai tudás mellett a gyakorlat is szerepet kapott." Sipiczki Anikó 12.F osztályos tanuló "Megtanultunk együtt működni egy csapatként, fejlesztettük a koncentrációs képességeinket, és elmélyítettük tudásunk az európai országok ismeretében. Sok új információra tettünk szert, így érettségi előtt, és gyakorlásnak is kiváló volt. Úgy érezzük, hogy a szakmánkhoz is közelebb kerültünk a verseny által. Kár, hogy csak utolsó évünkbe volt ez a lehetőség számunkra, mert nagyon hasznos verseny és nagyon érdekes feladatokkal találkoztunk! Köszönjük a szervezést!" Török Viktória, Varga Ágnes, Meszesán László 12.E osztályos tanulók A zsűri tagjai: Hugyeczné Krnács Katalin, Zsilák Károlyné, Zsilkó Jánosné.
 Szent-Györgyisek az első helyen!

Szent-Györgyisek az első helyen!

2018.04.17 - 09:23
A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének és az Országos Mentőszolgálat Békéscsaba mentőseinek a közreműködésével 2018. április 9-én iskolánk, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma adott otthont a területi elsősegélynyújtó versenynek. A versenyre általános iskolás, középiskolás és felnőtt kategóriában lehetett nevezni. Iskolánkból két tanuló csoport is indult, a 9. F és a 13. C osztályokból. A versenyen ötfős csapatok vehettek részt. A csapatok elsősegélynyújtásból totót töltöttek ki, illetve egy, a Vöröskereszt történetéről szóló tesztet is. Mindezek mellett persze négy gyakorlati kárhelyen is kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, ami nagy csapatmunkát igényelt a részvevőktől. A kárhelyeken iskolánk tanulói imitátorként segítették a Vöröskereszt, a mentőszolgálat és a csapatok munkáját. A sérülések élethű imitálásában a 9 F, 13. E és F osztály vállalkozó szellemű diákjai segítettek Szilágyi Ágnes tanárnő koordinálásával. A Békéscsabai Mentőszolgálat mentőtisztjei és mentőápolói bírálták el a csapatok teljesítményét a kárhelyeken. Ezúton is szeretnénk gratulálni minden induló csapatnak, és büszkék vagyunk a Szent-Györgyi tanulóira! Ők képviselik iskolánkat a megyei versenyen, amely április 25-én kerül megrendezésre. Az ifjúsági csapat tagjai, akik I. helyezettek lettek, a 9. F osztályból: Hadabás Andrea – csapatkapitány Hangya Fruzsina Holocsi Nóra Hajdú Zsanett Benkó Erika Rozália Felkészítő: Juhász Csilla Sára Az felnőtt csapat tagjai, akik szintén I. helyezettek lettek, a 13. C osztályból: Garán András - csapatkapitány Farkas Krisztina Barthalos Dóra Vozár Viktor Piss János Nemes Noémi, Hídvégi Nándor – a háziversenyen csapattagok Felkészítő: Szelei Antónia Tanulóink így emlékeznek vissza a versenyre: „Először a megyei verseny csak egy álom volt számunkra, de most már egy cél! Egy cél, amit meg akarunk valósítani! Ez a területi forduló egy nagyon gondosan szervezett verseny volt, és ez főleg abból látszott, hogy a kárhelyek nagyon élethűek voltak. Számunkra egy nagyon jó élmény volt a feladatokra készülni és a megmérettetésben részt venni, tudjuk, hogy még csak most jön a java. A feladatokat az értékelésnél megbeszéltük a mentősökkel, ez nagyon sokat segített nekünk. A csapatunk együttműködött, nem izgultunk nagyon. A területi versenyen kellően fellelkesedtünk és ezt a lelkesedést és tudást visszük tovább a megyei versenyre is! Elsődleges célunk megnyerni a megyei versenyt és kijutni az Országos Elsősegélynyújtó Versenyre!”
Vízműs Életmentők

Vízműs Életmentők

2018.04.17 - 09:18
A Magyar Vöröskereszt 47. alkalommal szervezte meg idén a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét, melynek célja az elsősegélynyújtási ismeretek fejlesztése, gyakorlása a fiatalok körében. A városi fordulóra iskolánk is nevezett, és az 5 főből álló csapatunk a harmadik helyet szerezte meg. A csapat tagjai: Cseresznyés Ferenc, Jámbor Sándor, Kiss Dávid, Nagy Roland, Tóth Erik, a 9. E osztályból. A felkészülést már hetekkel ezelőtt elkezdtük, előkerült az újraélesztés gyakorlásához az ambu baba, a kötszerek és a háromszögletű kendő is. A sok-sok gyakorlás közben az elméleti ismereteket is elsajátították a versenyzők és a Vöröskereszt történetét is tanulmányozták. A területi fordulót 2018. április 9-én rendezték meg a BSZC Szent Györgyi Albert Szakgimnáziumban. A versenyzőknek négy, élethűen megrendezett baleseti szimulációban kellett elsősegélyt nyújtani, a zsűri tagjai az Országos Mentőszolgálat szakemberei voltak. A feladatok között volt vadászbaleset, háti lőtt sebbel, koponyatörés, égési sérülés, és komplex újraélesztés, mely során a félautomata defibrillátort is használniuk kellett. Miután a feladatokat talpraesetten és sikeresen teljesítették, elméleti totóval zárták a versenyzést. A verseny eredménye: I. helyezett: BSZC Szent – Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma II. helyezett: BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma III. helyezett: BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma IV. helyezett: BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Gratulálok a versenyzőknek az eredményhez, köszönöm szépen a lelkes felkészülést! Akinek van kedve, jövőre csatlakozzon a Vízműs Életmentőkhöz! Ugrainé Rajtár Zsófia beszámolója
A Trefort is bemutatkozott a Szakmák éjszakáján

A Trefort is bemutatkozott a Szakmák éjszakáján

2018.04.17 - 09:12
A Békéscsabai Szakképzési Centrum immár harmadik alkalommal rendezte meg 2018. április 13-án a Szakmák éjszakája pályaorientációs szakmai programját. A Trefort is képviseltette magát a rendezvényen, hiszen elgondolásunk szerint kevesebb izgalmasabb dolog van a világon, mint a felfedezés öröme, mindig újat keresni, mindig új dolgokat kipróbálni. A Szakmák éjszakáján mi, ezt az élményt kínáltuk a hozzánk ellátogatóknak. Békés megye nagy múltú és egyben legnagyobb szakképző intézménye vagyunk. Iskolánk általános gépészet, épületgépészet, közlekedésgépészet, villamosipar, közlekedés és informatika területén bocsát ki szakembereket. Tanműhelyekeink korszerűen felszereltek, szaktantermeinkben a legkorszerűbb technológiát tudjuk átadni tanulóinknak. A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában a Szakmák éjszakáján betekintést nyerhettek, sőt kipróbálhatták magukat az érdeklődők, azokban a szakmákban, melyek nélkül nem volna teljes és működőképes a világunk.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015