Hírek
Országos második helyezést értek el diákjaink a MAVIR  Mesterek Viadala versenyén

Országos második helyezést értek el diákjaink a MAVIR Mesterek Viadala versenyén

2018.04.17 - 09:09
2018. április 13-án a Martonvásári alállomáson zajlott a MAVIR Mesterek Viadala döntője. A Trefort három erősáramú elektrotechnikusokból álló csapattal nevezett az elődöntőre, melyek közül kettő sikerrel jutott a döntőbe az ország szakközépiskoláinak több mint 70 csapatából. A döntőbe jutott 10 csapatnak tíz gyakorlati feladatot kellett megoldani. A feladatok az erősáramú berendezések üzemviteléből, karbantartásából voltak összeállítva, melyeket önállóan, időre kellett elvégezni helyi szakemberek felügyeletével. Diákjaink jól szerepeltek, az egyik csapat II. helyezést ért el (Vadicska Tamás, Farkas Péter, Kamenár Tamás), a másik csapatunk a Magyar Elektrotechnikai Egyesület különdíját vehette át (Horváth Kristóf, Helbert Márk, Vági Márk) A verseny után, annak befejezéseként a résztvevők megtekinthették a MAVIR 400/220 kV-os alállomását, ahol egy érdekes 400 kV-os tokozott kapcsoló berendezést testközelből is megismerhettek. Nádas Gusztáv felkészítő tanár
A KÖLTÉSZET NAPJA A KÓSBAN

A KÖLTÉSZET NAPJA A KÓSBAN

2018.04.15 - 20:36
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája költői délutánt szervezett a költészet napja alkalmából 2018. április 11-én 14 órai kezdettel. Iskolánk magyar-történelem szakos tanára, Sarkady Emília (Limy) verseiből válogattunk egy csokorra valót. Közreműködtek az iskola tanárai, tanulói és Kabai Gábor. Köszönjük Mindenkinek, aki megtisztelt minket jelenlétével! További képek az iskola galériájában
Számítógép-szerelő, karbantartó tanulók is szintvizsgáztak

Számítógép-szerelő, karbantartó tanulók is szintvizsgáztak

2018.04.15 - 21:06
Április 12-én a számítógép-szerelő, karbantartó Trefortos tanulóink szintvizsgáztak. A 8 főből álló csapat sikeresen vette az akadályokat. A csoport tanulóinak egyénenként egy-egy számítógép konfigurációt kellett összerakniuk, a leírásban szereplő paraméterek alapján kiválasztott alkatrészek felhasználásával. Aztán, az elkészült asztali számítógépek működőképességét kellett megvizsgálni a BIOS funkciók segítségével. A szerelés lépéseiről egy dokumentációt kellett még elkészíteni. Ezen kívül feladatuk volt egy egyenes kötésű UTP lengőkábel elkészítése is. A szintvizsga jó eredménnyel zárult.
Diáknap a Trefortban

Diáknap a Trefortban

2018.04.15 - 21:04
Április 11-én diáknapot tartottunk, melynek keretében számos szórakoztató és sport programon vehettek részt iskolánk tanulói. Az egész napos, jó hangulatú rendezvény ideje alatt az osztályok között főzőverseny is zajlott. Köszönjük a DÖK, Tokárné Csóka Aranka tanárnő és Rácz Attila tanár úr munkáját!
Online versfolyam volt a Trefortban

Online versfolyam volt a Trefortban

2018.04.15 - 21:02
A hagyományokat követve idén is online versfolyammal emlékeztünk meg a magyar költészet napjáról a Trefortban. Az eseményt a bszc.hu, a taszi.hu, valamint a tajgazda.hu oldalon lehetett nyomon követni április 11-én délelőtt 9 és 12 óra között. Csibor Géza szervező, iskolánk kollégiumának vezetője összesen 510 meghívót küldött ki a világ különböző országaiban található magyar iskoláknak, melyből 21 csatlakozott a Versfolyam 2018 elnevezésű Trefortos eseményhez. A technikai hátteret a Békéscsabai Médiacentrum biztosította, a szervezésben az iskolán felül a Veritas Kulturális Egyesület is részt vett.
A hetedik te magad légy!

A hetedik te magad légy!

2018.04.15 - 20:59
Hetedik alkalommal rendezte meg a Békéscsabai Jókai Színház a 24 órás versfolyamot. A BSZC Kemény tagiskolájának képviselői az elejétől kezdve minden évben részt vesznek a rendezvényen. Egy órán keresztül verset mondunk és megzenésített verseket adunk elő. Idén Skultétiné Barna Anita igazgatónő, Gönczi Judit tanárnő, aki az Ádámok és Évák Ünnepe középiskolai színházi program mentor tanára, Szurgent Kimberli az iskolai versmondó verseny győztese és Lustyik István a Kemény Gitárklub vezetője mondtak verseket. A hét gitáros pedig hét költő, hét megzenésített versét adta elő. A műsor befejező száma József Attila, Születésnapomra című versének megzenésített változata volt.
FODRÁSZ SIKEREK A KÓSBAN

FODRÁSZ SIKEREK A KÓSBAN

2018.04.13 - 10:01
2018. február 25-én rendezték Nyíregyházán a Szabolcs Kupát, ahol farsangi konty kategóriában szép eredményt értek el tanulóink. Szabó Dóra az első, Orbán Szindi a második és Mezei Katalin a negyedik helyezést hozta el. Egy hónappal később, március 25-én a miskolci Kézműves Kupán Szabó Dóra a kreatív konty ("párizsi szerelem") kategóriában ismét első helyen végzet, Orbán Szindi negyedik, Mezei Katalin ötödik helyezést ért el. Gratulálunk Tanulóinknak és Felkészítőiknek a szép eredményekhez!
Vízműsök a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen

Vízműsök a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen

2018.04.12 - 14:39
A Bolyai János Matematikai Társulat Békés Megyei Tagozata a GYSZC Harrukern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, a MTA SZAB Békés Megyei Testülete Matematika Tudományos Műhely támogatásával került megrendezésre márciusban a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny. Iskolánkat Csillag Balázs és Varga Dániel 10. B osztályos tanuló képviselte. Az I. kategóriában (9-10. évfolyam) induló 54 versenyző közül Csillag Balázs a 4. (felkészítő tanára: Kisné Szörnyü Tünde) és Varga Dániel a 26. helyen végzett (felkészítő tanára: Nagy Angelika). Gratulálunk a győzteseknek!
Ökobuli a Vízműben

Ökobuli a Vízműben

2018.04.11 - 13:33
Mint ahogy arról már korábban írtunk, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyerte meg azt a tervezőpályázatot, amely a PontVelem Kft. szervezésében került meghirdetésre a környezetvédelem jegyében. E „buli” megszervezésére a Vásárhelyi Napok tűnt legalkalmasabbnak, amely 2018. március 26-28. között került megrendezésre. Az Ökobuli keretében az első napon a vállalkozó fiatalok smoothie-t és lassi-t készíthettek és kóstolhattak meg, illetve Ambrus György Krisztián olimpiai bajnok társaságában zöldséget és gyümölcsöt faraghattak. Ugyanezen a napon kreativitásukat is megcsillogtathatták diákjaink, mindennap használatos tárgyakat használhattak fel újra, ezzel is „zöldebbítve” környezetünket. A második napon a fluidumkitermelő szakos kollégáink által biztosított kőzeteket festhettek meg a diákok, illetve tesztelhették az ízlelőbimbóikat annak kitalálásával, hogy bolti vagy házi termékről van-e szó. A harmadik napon a témában érintett külső szakemberek segítségével kaphattak betekintést a klímavédelem stratégiai megoldásaiba. Így a meghívott előadók közt szerepelt Ambrus György Venesz-díjas olimpiai- ésvilágbajnok mesterszakács, a Magyar Gasztronómia Nagykövete, a Békés Megyei Culinary Team menedzsere, aki a „A hulladékkezelés a gasztronómiában és a világversenyeken”címmel tartott előadást. Az iskola partnere az Alföldvíz Zrt. Békéscsaba részéről Diós Zsolt PR menedzser tartott előadást a vízgazdálkodás témaköréről. A Körös-Maros Biofarm Kft. bioélelmiszerek témakörében, míg a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. részéről Bányai György PR menedzser tartott előadást a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről. Az előadások között a diákok ízletes salátákat kóstolhattak. A három napos programunkat egy szelektív hulladékgyűjtési verseny is kísérte, amelyet a 10. B osztály nyert meg osztályfőnökük, Kisné Szörnyü Tünde vezetésével, továbbá Lopusnyiné Gyulai Ágnes tájképeinek kiállítása emelte a rendezvény fényét. A program során elkészül az Ökobuli logója is, amelyet Kozák Emese, 12. D osztályos tanuló nyert meg kézzel készített rajzával. A rendezvény megkoronázását a japán cseresznyefa elhelyezése jelentette, amelyet az újonnan megválasztott diákigazgató, Balog Mihály ültethetett el az iskola udvarán. Köszönjük Kántor Ivett tanárnő áldozatos munkáját, amellyel megszervezte az előadásokat, illetve segített a smoothie és lassi elkészítésében, illetve a gyümölcs- és zöldségfaragásban. Köszönetet mondunk Hricsovinyi Rita tanárnőnek, aki ízletes salátákat készített, és megszervezte a kőzetfestést. Köszönjük Martinák Judit tanárnőnek és a 11. E osztálynak is a munkáját, akik lelkesen kóstoltatták a bolti és házi termékeket. Kovács Róbert tanár úrnak, aki a logó végső formába való öntésében segédkezett, Bogdánné Gondi Melinda tanárnőnek, aki kreativitásával elvarázsolta a gyermekeket, és Kiss Emese tanárnőnek, aki összefogta a pályázat megtervezését és elkészítését, és felelt annak megvalósításáért.
Szabad a vers!

Szabad a vers!

2018.04.11 - 12:34
Vízműsök a Vasúttörténeti Parkban

Vízműsök a Vasúttörténeti Parkban

2018.04.11 - 11:53
Iskolánk 2018 tavaszán ismételten meghívást kapott a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahova idén a 9. osztályos diákok látogathattak el. A nyílt nap alkalmával a vasút iránt érdeklődő tanulóink Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumát látogathatták meg, hajtányozhattak, felülhettek a kerti vasútra, amely körbevezette őket a park fontosabb részein. Az április 4-ei alkalom azért is volt jelentős, hiszen a MÁV-csoport újból kreatív és sokszínű programokkal várta az odalátogatókat, amelynek ezúttal a „Modern technikák a MÁV-nál” elnevezést adták. Diákjainkat szemmel láthatóan elvarázsolta a miliő, amely reméljük, hogy eredményesebbé teszi mind jövőbeli tanulmányaikat, mind későbbi karrierjüket.
Idegen nyelvi vers- és prózamondó verseny a Széchenyiben

Idegen nyelvi vers- és prózamondó verseny a Széchenyiben

2018.04.11 - 11:51
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a Nyelvi hét egyik programja az idegen nyelvű vers- és prózamondó verseny volt. Ebben az évben az I. helyen Bene Brigitta (10.E) végzett, a II. helyezett Puskás Tímea (9.EKNY) és a III. helyen Turi Bíborka (9.EKNY). A verseny fődíját az MNB Békés megyei igazgatója, Varga Imre László ajánlotta fel.
Szintvizsgáztak a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelők

Szintvizsgáztak a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelők

2018.04.11 - 11:47
Április 10-én a Trefort tagiskola 9. évfolyamos központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő diákjai szintvizsgáztak. A 12 főből álló csoportnak egy összetett csőkötési feladatot kellett elkészíteni többféle anyag felhasználásával: polipropilén cső, horganyzott acélcső és félkemény rézcső, amelyekhez különböző könyök és T-idomokat is használniuk kellett. Az acélcsőre menetet kellett vágniuk, a rézcső szakasznál pedig lágyforrasztott kötést kellett alkalmazni. A polipropilén csövet pedig a megfelelő idomokkal rögzítették a helyére. Az elkészült csőhálózatokat 4 bar nyomás alatt kellett nyomás próbázni. A vizsgafeladatot mindenki sikeresen teljesítette, nagyon szép átlaggal zárult a mai szintvizsga nap.
Trefortos siker a Területi Elsősegélynyújtó Versenyen

Trefortos siker a Területi Elsősegélynyújtó Versenyen

2018.04.10 - 13:39
2018. április 09-én iskolánk tanulói részt vettek a Területi Elsősegélynyújtó Versenyen. Az öt fős csapat tagjai a 10/A osztályból kerültek ki: Avasán Norman Lionel, Kovács Barnabás Nándor, Kárpáti Máté, Makovei Miron, Simon Máté. A felkészítő tanár Szilágyiné Palaticki Beáta tanárnő volt. A feladatok elméleti és gyakorlati részből álltak. A vöröskeresztes totó és az elsősegélynyújtás elmélet felmérése után, négy kárhelyen bizonyíthatták rátermettségüket a diákok. Többek között áramütés, újra élesztés, égési sérülés, vadászbaleset során lőtt mellkas sérülés, koponyacsonttörés, nyílt végtagtörés, továbbá, szénmonoxid mérgezést szenvedett balesetes kimentése és ellátása volt a feladat. A diákok jól vették az akadályokat, a komplex megmérettetés során második helyezést értek el. Gratulálunk a csapatnak és a felkészítő munkáját is köszönjük!
A Vasúttörténeti Parkban jártak a Trefort diákjai 

A Vasúttörténeti Parkban jártak a Trefort diákjai 

2018.04.10 - 12:40
Április 4–én a Trefort iskola diákjai részt vehettek Budapesten, a MÁV által rendezett Vasútkiállításon, melyet a Vasúttörténeti Parkban rendeztek meg.   A tanulók sokrétű program segítségével láthattak bele a MÁV életébe.  Felülhettek például a kerti vonatra, a hajtányt is kipróbálhatták, emellett szimulátoron tapasztalhatták   meg, milyen a vasúti forgalmat irányítani és vonatot vezetni. A tanulók ismeretet szerezhettek pályarendezésből, informatikából, beruházásból és még sok minden másból.  Izgalmas kvízek, makettek és régi vonatok is várták az érdeklődőket.  Résztvevő osztályok: 9/B, 10/B, 1/13/5, 2/14/6  Balázs Roxána beszámolója
Két Trefortos diák is bejutott az OSZKTV országos döntőjébe

Két Trefortos diák is bejutott az OSZKTV országos döntőjébe

2018.04.10 - 12:37
Az Országos Szakközépiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe idén Nemes Szabolcs és Tóth Csaba Sándor jutottak be iskolánkból. Mindketten a reál kategóriában mérettetnek majd meg az április 21-i döntőben Balatonbogláron. Felkészítő tanáraik: Nagy Edit, Ádám Zsolt és Gulyás János A felkészítők munkáját köszönjük, a diákoknak sok sikert kívánunk!
Országos döntőben a Trefort autószerelő tanulója

Országos döntőben a Trefort autószerelő tanulója

2018.04.10 - 12:35
Galambos Ákos, a Trefort tagiskola 2/14/5-ös autószerelő osztályának végzős tanulója Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe jutott és összetettben 6. helyezést ért el. A verseny Budapesten rendezett írásbeli selejtezőjében 159 induló közül az első 15 között jutott tovább a szintén budapesti, immáron szóbeli elődöntőjébe. Onnan 9.-ként került a kecskeméti Gáspár András Szakgimnáziumban szervezett gyakorlati feladatokat tartalmazó döntőjébe elméleti felkészítő tanárának, Unyatyinszki Csaba tanár úrnak legnagyobb örömére. Ott három helyezést javítva érte el a fent említett nagyszerű eredményt, amely megszerzéséhez nagyban hozzájárult gyakorlati felkészítője, Kiss Péter tanár úr is. Ákos, a versenyen elért pontszámainak köszönhetően mentesül a komplex szakmai vizsga összes feladatának letétele alól, melyek így jelesre lesznek elismerve számára. Fontos megemlíteni, hogy Ákos egy kéttannyelvű gyomaendrődi gimnáziumban (Szent Gellért Katolikus Gimnázium) szerzett érettségit és a szakmával először a Trefortban találkozott. Ákosnak gratulálunk, a felkészítő tanárok munkáját pedig köszönjük! Unyatyinszki Csaba beszámolója
Hegesztő szintvizsga a Trefortban

Hegesztő szintvizsga a Trefortban

2018.04.10 - 12:32
A két éves képzésben tanuló diákjainknak a szintvizsgán, első feladatként egy fedél lemezt kellett kézi forgácsolási eljárásokkal elkészíteni. A készítés folyamán előírás volt a méretek folyamatos és precíz ellenőrzése. A második feladatban elsősegélynyújtási ismereteikről kellett számot adniuk. Egy áram ütött sérült ellátását kellett bemutatni. Harmadik, egyben záró feladatuk egy hegesztési varratot kellett elkészíteni. Két szénacél lemezt kellett fűzővarrattal össze rögzíteni. Természetesen ennél a feladatnál is fontos volt a méretek ellenőrzése.A tanulók a rájuk bízott feladatot sikeresen teljesítették, mindannyian kaptak szintvizsga igazolást.
Digitális jólét program a Nemesben

Digitális jólét program a Nemesben

2018.04.10 - 12:27
További képek az Békéscsabai SZC facebook oldalán

"LÉLEKMOZGATÁS" A KÓSBAN

2018.04.09 - 15:05
Iskolánk csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége által életre hívott Lélekmozgató programhoz. A Magyar Parasport Hete alatt osztályok közötti vetélkedőket, érzékenyítő órákat, előadásokat, parasportnapot rendeztünk tanulóinknak és dolgozóinknak. Ennek keretében az egyik feladatra (Fantázia - "művészeti alkotás" készítése parasport témában) álmodta és valósította meg művét Turai Róbert 4/12 osztályos tanuló. Az iskolai rendezvények hatására alkotását felajánlott a Magyar Paralimpiai Bizottság számára, akik örömmel fogadták a felajánlást. Az ünnepélyes átadásra 2018. április 5-én került sor iskolánkban. Szánduné Ujszigeti Gabriella, iskolánk igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, majd Vlcskó Pál a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese beszélt a Magyar Parasport Napja és a Lélekmozgató program jelentőségéről. A Magyar Paralimpiai Bizottság részéről Vas Anna, az MNP2018 - Lélekmozgató program koordinátora és Csuri Ferenc, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportmunkatársa, egykori parasportoló érkezett iskolánkba. Egy rövid előadáson keresztül bemutatták a bizottság munkáját, és beszámoltak az országos mozgalom sikeréről. Ezután került sor az ünnepélyes átadásra. Turai Róbert rövid beszédében elmondta: "Nagyon megérintett a parasportolók lelki ereje, emberi tartása és hite, ahogy képesek legyőzni a testüket, és nagyszerű eredményekkel bizonyítani, hogy nincs lehetetlen, minden akadályt le lehet győzni. Szeretném, ha én is ekkora belső tűzzel és erővel rendelkeznék. Ezért készítettem ezt a munkát, amit nagy szeretettel és tisztelettel ajánlok föl a Magyar Paralimpiai Bizottságnak." Köszönjük, hogy részesei lehettünk ezeknek a lélekemelő pillanatoknak! Köszönjük a Tanulók aktivitását, a Szülők támogatását! Köszönjük Vendégeinknek az előadásokat, bemutatókat! Köszönjük az iskola vezetésének, hogy iskolánk is csatlakozhatott a Lélekmozgató programhoz! Remélem, jövőre is hasonló sikerrel rendezhetjük meg a Magyar Parasport Napját iskolánkban!
Diáknapok a Keményben

Diáknapok a Keményben

2018.04.09 - 12:03
A tavaszi szünetet megelőző két nap diákok programjaitól volt hangos a Keményben. Március 27-én kedd délutántól két csapat, a Lifezoom és a SoundforHealth tagjai versengtek egymással a Garára való kijutás jogáért. A két jelölt: Márki-Kira Dávid 10.C és Szivák Milán 10.B osztályos tanulók. Sportversenyek, röpi és foci, darts, csocsóverseny, autófestés, zenei vetélkedés és bőséges büfé volt az első napon. Szerda reggel mind a két csapat tagjai már kora reggel vidám hangulattal, ébresztő zenével, süteményekkel és teával, üdítővel várták és látták el iskolánk diákjait és tanárait. Ezen a tanítás nélküli munkanapon a két csapat tagjai megmozgattak diákot és tanárt egyaránt. Ügyesen együttműködtek a stábtagok, ezt bizonyíthatták a kampánycsapdánál is. Az „elrabolt” két jelöltet különféle feladatokat teljesítve válthatták ki.A nap folyamán a tornateremben lehetett kosárlabdázni, focizni, valamint táncbemutatókat láthattak az érdeklődők. A folyosón csocsó-, pingpong-, darts- és szkanderbajnokság várta őket. Az iskola udvarán a már hagyományosnak mondható autó- és motoros bemutatók mellett volt kamionhúzó és gumihajító verseny is. Az udvaron vidám tanár-diák kvízjáték volt vízibombával jutalmazva. A benti programok közül egy kis ízelítő: Mr. és Mrs., szabadulószoba, gyilkossági nyomozás, Just Dance verseny, Xbox (Fifa-bajnokság), Twister, filmnézés, zenepárbaj és különböző csapatjátékok. 11 órától a két jelölt és stábja bemutatkozhatott kampánybeszéddel, bemutatkozó filmmel, tojásos kvízzel. Az, hogy végül ki képviselheti iskolánkat ősszel a Garabonciás Napokon, többkörös titkos szavazással dőlt el: kis különbséggel Szivák Milán alakíthat majd stábot magának. Gratulálunk neki és minden résztvevőnek a sikeres programokért!
Aerobik versenyen győzött a Széchenyi tanulója

Aerobik versenyen győzött a Széchenyi tanulója

2018.04.09 - 11:40
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Molnár Petra (9.E) aerobik egyéni verseny ifjúsági kategóriájában lett első helyezett a Dobozi Szabadidős és Mozgáskultúra KHSE által szervezett program keretében. A versenyzőknek a koreográfiákat egyénileg kellett összeállítaniuk a versenyszabályzatnak megfelelően. Sziromi Katalin volt a főbíró, két egykori tanítványát kérte fel a művészi hatás- és technikai bírói feladatok ellátására.
Közlekedésbiztonsági kupa megyei döntő

Közlekedésbiztonsági kupa megyei döntő

2018.04.06 - 12:17
Két héttel ezelőtt beszámoltunk a városi verseny eredményeiről, most pedig a 2018. március 16-án, pénteken Orosházán megrendezett döntőről. A megyei kupán két vízműs indult kerékpáros és segédmotor-kerékpáros kategóriában. Elsőként KRESZ tesztet töltöttek ki a fiatalok, majd következett a nagyon izgalmas ügyességi vetélkedő. A kerékpáros versenyzőnek szűkre szabott bójasoron kellett áthaladnia vagy szlalomoznia. Ezeket a feladatokat akkor lehetett hiba nélkül teljesíteni, ha nagyon lassan tud a versenyző tekerni. Ugyanakkor gyorsnak is kellett lenni, hiszen volt szintidő, amely túllépése esetén hibapont járt. A segédmotoros feladata sem volt könnyebb, robogóval kellett kis ívekben haladni és a bóják felborítása nélkül végigjutni a pályán. Az érdekes és színvonalas ügyességi feladatok után gyors pontszámítás következett. Az eredmény pedig a következő lett: Lipták Tamás József (11. B) segédmotor-kerékpáros kategóriában II. helyezés és András Maxim Benjámin (10. B) kerékpáros kategóriában IV. helyezés. Sajnos most diákjaink nem jutottak tovább az országos döntőbe, de jövőre ezzel a versenytapasztalattal gazdagabban minden bizonnyal sikerülni fog. Gratulálunk! Szép volt fiúk! Tóth-Nagy Terézia beszámolója
Kupákkal tértünk haza a Honvédelmi Sportszövetség versenyéről

Kupákkal tértünk haza a Honvédelmi Sportszövetség versenyéről

2018.04.06 - 12:15
Március 9-én rendezte meg a Honvédelmi Sportszövetség a Légfegyveres Lövész Kupa Országos Döntőjét a Budapesti Olimpiai Központban. Az elmúlt évhez hasonlóan a Kemény Gábor csapata ismét kiharcolta a döntőn való részvételt, ahol dr. Nébald György olimpiai bajnok, a HSSZ elnökének megbízottja adta át a háziversenyben legjobb eredményt elért tanulóinak a megérdemelt elismeréseket. Az iskolát egy férfi és egy női csapat képviselte. Mindkét csapatunk 10-15 körrel jobb eredményt ért el a korábbiakhoz képest, ami egyértelmű fejlődés és biztató a jövőre nézve. Felkészülésünket az influenzajárvány és több külföldi tanulmányút „nehezítette”, így női csapatunkat egy „idegenlégiós” erősítette. Ezúttal is köszönjük Szabó Fruzsina SZEGYA-s tanuló (felkészítője Novák István) segítségét. Kristofóri Zoltán belügyi rendészeti ismeretek tanár
Keris aranyérem a megyei versenyen

Keris aranyérem a megyei versenyen

2018.04.06 - 12:09
A Mezei futás Diákolimpia Békés megyei fordulóját 2018. április 5-én Orosházán, a Bogárzói lóversenypályán rendezték. Zahorán Adrienn, a Zwack tagiskola 10/C osztály turisztika szervező, értékesítő tanulója a VI. korcsoportban egyéni 1. helyezést ért el, ezzel továbbjutott az országos versenyre. Felkészítő tanár: Döge Sándor Gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez, és sok sikert kívánunk az országos döntőhöz! 
Fogadós szintvizsga a Keriben

Fogadós szintvizsga a Keriben

2018.04.06 - 10:27
A Zwack tagiskolában is megkezdődtek a 2017/18-as tanév szintvizsgái, melyek sikeres teljesítése után a tanulók tanulószerződést köthetnek a gyakorlati képzőhelyekkel a nyári gyakorlatra, ill. a duális képzés további szakaszára. A sort 2018. április 5-én a 9/2 osztály fogadós csoportja kezdte. A diákok négyféle tétel közül húzhattak és készítették el vizsgafeladatukat: fejes saláta és hagymás törtburgonya; paradicsomsaláta és tócsni; uborkasaláta és burgonyaropogós; tarhonyaleves és kelvirág csőben sütve. A diákokat a vizsgára felkészítette: Csete Erzsébet A vizsgán a tanulók kiemelkedően jól teljesítettek. Gratulálunk a sikeres szintvizsgához!
A Széchenyi a 2. helyen áll a legeredményesebb szakgimnáziumi országos rangsorban

A Széchenyi a 2. helyen áll a legeredményesebb szakgimnáziumi országos rangsorban

2018.04.06 - 08:09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Zrínyi Ilona Matematikaverseny eredménye alapján a legeredményesebb szakgimnáziumi rangsorban a 2. helyen végzett. Az intézmény 4 tanulója jutott be az országos döntőbe, amelyet Kecskeméten rendeztek meg 2018. március 29-én. A 9. évfolyamon Nagy Ádám (9.E) a 4. helyen végzett, felkészítő tanára Endrődi Mónika; Németh Regina (9.FKNY) 6. helyezést ért el, felkészítő tanára Matyuska Ferenc. A 11. évfolyamon Molnár István (11.D) az 5., felkészítő tanára Schédl Ilona, Varjú Dániel (11.F) a 10. helyen végzett az országos döntőn, felkészítő tanára Égi József és Schédl Ilona.
Szent-Györgyis tanulók az Országos Tudományos Diákkonferencián

Szent-Györgyis tanulók az Országos Tudományos Diákkonferencián

2018.04.05 - 10:58
A 2017/18-as tanévben Vácott rendezték meg a XXI. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferenciát. A konferencián való részvételt megelőzte egy pályamunka,melynek témáját a szervező iskola által megjelölt témakörök közül a pályázó diák választotta ki. Komoly kutatás és feldolgozás, majd az előírt keretek között történő beküldés a fontosabb lépései az előválogatónak. Ebben a tanévben 78 pályamunka érkezett a váci központba. Meghallgatásra a legjobb 30 munkát hívták be. Nagy örömünkre iskolánkból 3 diák anyagát méltónak találták arra, hogy a konferencián előadja, bemutassa dolgozatát. Név szerint Csatlós Boglárka, Háló Kornélia, Orosz Nikolett. A zsűri a szubjektivitás mellett, több szempont alapján értékelte a prezentált anyagokat, majd az első 5 helyezettet jutalmazta. A versenyen résztvevő tanulóink közül Háló Kornélia munkáját 4. hellyel jutalmazták! Ugyan a többiek munkája nem került díjazásra, de méltán büszkék lehetünk szorgalmukra és helytállásukra!
Kerisek a városi Mezei futóversenyen

Kerisek a városi Mezei futóversenyen

2018.04.04 - 14:22
A Mezei futás Diákolimpia békéscsabai városi fordulója 2018. március 28-án Békéscsabán, a Tünde utcai atlétika pályán került megrendezésre. A Zwack tagiskola tanulói az V. és a VI. korcsoportban versenyeztek. A lányoknak fiúknak 3.000 métert kellett teljesíteniük.Nagyon szoros versenyben a következő eredményeket érték el. A VI. korcsoportban: - Zahorán Adrienn egyéniben ezüstérmes és Borbély Zsombor egyéniben bronzérmes lett. - Zahorán Adrienn, Mitykó Veronika, Vrobovszki Mónika, Farkas Viktória, Kuffer Elvira csapatversenyben ezüstérmet és Borbély Zsombor, Zoltvány Tibor, Pop Patrik, Lázár Attila, Szilágyi Patrik csapatversenyben szintén ezüstérmet szerzett. Az V. korcsoportban versenyző lányok csapatban (Domján Bianka, Földesi Nikolett, Medovarszki Vivien, Pusztai Anita) 4., a fiúk csapatban (Fekete Patrik, Kobza Benjamin, Ragály József, Zsanda Martin) 5. helyezést értek el. Felkészítő tanár: Szabóné Csendes Ildikó, Döge Sándor, Láza János, Marik László Gratulálunk a szép eredményhez!
Karamell csodák a Keriben

Karamell csodák a Keriben

2018.04.04 - 14:20
Németh Zoltán a Cukor Stúdió tulajdonosa, a karamell művészet szakértője tartott kétnapos tanfolyamot Dudás Barbara, Szalóki Krisztina, Joó Leona és Kiss Nikolett cukrász tanulóinknak. A képzésen megismerkedtek a virágok, szalagok, szobrok készítésének művészetével, valamint a karamell gömb fújásának fortélyaival.A mellékelt fotók magukért beszélnek.Köszönjük a KVISZA alapítványunk támogatását, mely lehetővé tette a képzést!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015