Hírek
Keris OSZKTV eredmények

Keris OSZKTV eredmények

2018.04.04 - 14:19
A SULISZERVIZ Oktatási és Szakértői Iroda Kft. által szervezett Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny (OSZKTV) regionális döntőjébe humán tantárgycsoport kategóriában Aszódi János, Gecsei Kitti, Gulyás Antónia és Nagy Balázs jutott be. A regionális döntőben Gecsei Kitti 1., Aszódi János 2., Gulyás Antónia 4. és Nagy Balázs 8. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Tóth Péter A reál tantárgycsoport kategóriában Felegyi Dominik regionális 6. helyezést ért el, mellyel az országos listán a 12. legjobb eredményt tudhatja magának. Felkészítő tanárok: Molnár Erzsébet és Moravszki János. Az országos döntőben Felegyi Dominik, Gecsei Kitti és Aszódi János fogja iskolánkat képviselni. Gratulálunk a szép eredményhez! Sok sikert kívánunk az országos döntőhöz!
Keris ÁSZÉV eredmények

Keris ÁSZÉV eredmények

2018.04.04 - 14:16
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye országos döntőjébe a Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája vendéglátásszervező szakán tanuló Dobrocsi Bence Csaba 12/B, Benyovszki Balázs, Beleznai Alexandra, Gálik Nikolett, Kovács Gábor 12/C osztályos diákok jutottak be. A verseny összetett, vendéglátó gazdálkodás, élelmiszer ismeret, szakmai számítás, marketing tantárgyak témaköreiből kellett feladatokat megoldani. Felkészítő tanárok: Dorkó Iván, Harsányi Márton, Molnárné Iván Éva, Szabó Dezső, Szlatki Dániel. Gratulálunk a szép eredményhez! Sok sikert kívánunk az országos döntőhöz!
Ezüstérem a megyei Diákolimpián

Ezüstérem a megyei Diákolimpián

2018.04.04 - 14:08
Szarvason rendezték meg a Diákolimpia röplabda megyei döntőjét, ahol a megyei elődöntőt 100 %-osan teljesítő Zwack tagiskola csapata szoros küzdelemben egy nyertes és egy vesztes mérkőzést követően ezüstéremmel zárta a tornát. A csapat tagjai: Gémes Gréta, Krajcsó Alexandra, Uhrin Bettina, Frisnyicz Vivien, Roszik Renáta, Medovarszki Vivien, Szatmári Katalin, Kovács Petra, Gálik Kamilla, Bagyinka Csenge Felkészítő tanár: Sajben Gábor Gratulálunk a szép eredményhez!
Keris diák a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen

Keris diák a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen

2018.04.04 - 14:04
A Bolyai János Matematikai Társulat Békés Megyei Tagozata, a GYSZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma és a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium a MTA SZAB Békés Megyei Testülete Matematika Tudományos Műhelye támogatásával ebben az évben is megszervezte a XXII. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyt. A BSZC Zwack tagiskoláját Gulyás Raul 1/9/1 osztályos eladó tanuló képviselte és a szakközépiskolások kategóriában megyei 2. helyezést ért el. A verseny érdekessége, hogy a diákok évfolyamtól függetlenül mérik össze tudásukat. Felkészítő tanár: Melisné Hrivnák Mária
A Kemény Gitárklub az Autizmus Világnapján

A Kemény Gitárklub az Autizmus Világnapján

2018.04.04 - 13:37
Az Autizmus Világnapja alkalmából, a Kemény Gitárklub is aktív részese volt a „Ragyogjon kékben” nemzetközi látványosságnak. Idén nyolcadik alkalommal szervezte meg az AUT-PONT Alapítvány csapata a közös gitározást, éneklést. 81 gitáros pengette a húrokat a Belvár aulájában, s a közönséggel együtt énekelték a kivetített dalokat. A rendezvény arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élő embertársaink, barátaink sajátos élethelyzetére és arra, hogy mindenkinek lehetősége van segíteni, valamint a saját eszközeivel részt venni a társadalmi szerepvállalásban.
IPARTY a Szent-Györgyiben

IPARTY a Szent-Györgyiben

2018.03.31 - 21:23
„Az IPARTY-ról Kaposvári Zsuzsanna tanárnő szemével” Ma egy fantasztikus délutánt tölthettem el iskolánk Alkotóházában, ahol a művészeti hallgatók Iparty rendezvényén Jankay és Munkácsy művészetének atmoszférájában, varázslatos díszletek között érdekes előadásokkal, performance-al, tánccal, élőzenével, finom szendviccsel, teával és egy mennyei tortával pillanatok alatt elrepült az idő. Köszönöm Attila Novák a meghívást, kollégáimnak az élménydús beszámolókat az eddigi csodás munkákról, kiállításokról, tanítványaimnak, Kornél Bandula Csabi Ottlakán, a lenyűgöző táncokat, Dórinak, Dóri Szabó pedig szívből gratulálok a ragyogó eredményeihez!
Történelemóra a „Többes számban”!

Történelemóra a „Többes számban”!

2018.03.31 - 21:21
2018. március 27-én közel 100 fő tekintette meg a BSzC Szent-Györgyi Szakgimnáziumából a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítását a Szent István téren. A Többes számban című tárlat azt hivatott bemutatni, hogy milyen volt a világháborúban a frontvonalon harcolni és milyen volt a hátországban élni.A 18 méter átmérőjű, gömb alakú sátort két részre, férfira és nőire, fekete és fehér oldalra osztották. Az egyik oldalon a kiállítás a katonák megpróbáltatásait tükrözi, a másik oldalon pedig az itthon maradt idősek, asszonyok és gyermekek áldozatvállalását mutatja be.  A történtek megértését audiovizuális eszközök segítik. Diákjaink nagy érdeklődéssel szemlélték a korabeli tárgyakat, leveleket, dokumentumokat. Mindenki számára emlékezetes délelőtt volt.
DIÁK Napok a SZEGYA-ban

DIÁK Napok a SZEGYA-ban

2018.03.31 - 21:18
Március 26-án, mint 27 éve minden évben, a Szent-Györgyiben ismét megrendezték a Diáknapokat. A három nap alatt nagyon sok érdekes programot láttunk. Hétfőn kezdődtek a röplabda selejtezők, láttunk nagyon érdekes BMX bemutatót. A keddi nap fénypontja a „Diák Kvíz” volt. Szerdán a tanulók újragondolták a paprikás krumpli receptjét és a „Paprikás krumpli főzőversenyen” induló osztályok nagyon finom étkeket készítettek. Minden közreműködőnek és külön köszönet Bertáné Győri Cecília tanárnőnek aki az egész programsorozatot koordinálta! Gratulálunk a nyertes Stáb tagjainak!
SZEGYA-sok a városi mezei futóversenyen!

SZEGYA-sok a városi mezei futóversenyen!

2018.03.31 - 21:13
A középiskolai városi mezei futóverseny napját az időjárás miatt többször módosították. A rendezés napja iskolánk számára nem volt túl szerencsés, hiszen a DÖK napra esett, így több érintett tanulónak akkor elfoglaltsága volt az iskolában. A versenyen résztvevők szépen teljesítettek! Szabó Vivien egyéniben 4. Kónya Norbert egyéniben 3. az V. korcsoportos fiuk a 2. helyen végeztek! Gratulálunk nekik és a felkészítő Szigetiné Hrabovszki Éva tanárnőnek!
Széchenyis diákok a Hajnal matematika tesztversenyen

Széchenyis diákok a Hajnal matematika tesztversenyen

2018.03.29 - 18:44
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói részt vettek a XXII. Hajnal Imre Matematikai Tesztversenyen. Az I. kategóriában (9-10. évfolyam) Németh Regina a 7. helyen végzett (felkészítő tanára: Matyuska Ferenc); a II. kategóriában (11-12. évfolyam) Molnár István 5. és Varjú Dániel a 6. helyen végzett (felkészítő tanár: Schédl Ilona).
Barátod az internet – Informatikai- és műveltségi verseny

Barátod az internet – Informatikai- és műveltségi verseny

2018.03.28 - 13:03
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét a Kárpát-medence középiskolásai számára. A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni. A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat. Iskolánk 28 diákja próbálkozott meg az „emberpróbáló” feladattal. A versenybizottság döntésének eredményeként a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Közéjük két Keményes diák is beküzdötte magát, Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C. A második fordulóban a versenyzőknek három esszé feladatot kell megoldaniuk, melyek alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehetett részt a döntőn 2018. március 27-én a Szegedi Tudományegyetemen. A színvonalas mezőnyben mindkét tanulónk ott volt. A döntő alapfeladata egy prezentáció bemutatása volt, ami egyszerre igényelte a szóbeli előadókészség magas szintjét és az informatikai tudást. A színvonalas mezőnyben diákjaink kiemelkedően helytálltak. Varga Dávid az igen kimagasló teljesítményt igénylő harmadik helyezést érte el. A verseny zárásaként alkalmunk nyílt az egyetemi könyvtár meglátogatására is, ami maradandó élményt jelentett mindhármunk számára Ollárné Tatár Mária BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma
„Zenével a drog ellen” – Kemény Gitárklub Kenderesen

„Zenével a drog ellen” – Kemény Gitárklub Kenderesen

2018.03.28 - 12:38
Harmadik alkalommal zenélhetett a Kemény Gitárklub drogprevenciós előadáson. Kisújszállás és Kunhegyes után márciusban Kenderesen léptek fel Fekete András rendőr főtörzszászlós, a Karcagi Rendőrkapitányság drogprevenciós tanácsadójának meghívására. Az általános és középiskolások által teljesen megtöltött Móricz Zsigmond Művelődési Házban a hallgatók interaktív előadáson vehettek részt. Az előadó a fiatalok nyelvén beszélt arról, milyen veszélyei és káros hatásai vannak a különböző szereknek. A hallgatóságot arra ösztönözte, hogy a kábítószerek használata helyett olyan tevékenységeket végezzenek, amikben örömüket lelik. Ilyenek pl. a sport, a különböző művészeti ágak, a tánc és a zene. Ezek mind közösségi élményt nyújtanak, amikkel kiteljesíthetik a bennük lévő tehetséget, fejleszthetik képességeiket. Pozitív mintaként szolgált az előadás második részében a Kemény Gitárklub fellépése. Műsorukban népdalok és saját szerzemény mellett drogprevenciós témájú és pszichedelikus rock dal is szerepelt. A program végén ebédmeghívásra invitálták a Gitárklubot, majd megtekintették a helység nevezetességét a Horthy-kastélyt. Mindenki nagyon jól érezte magát! Örömükre szolgált, hogy részt vehettek egy ilyen jelentőségteljes programon. Köszönet a szervezőknek!
Farkas Wellmann Éva Parancsolatversei a Keményben

Farkas Wellmann Éva Parancsolatversei a Keményben

2018.03.28 - 12:35
Tizenkettedikeseink keményen készülnek az érettségire, így az egyik tételük megtanulásának érdekében a legilletékesebbet, magát a költőt hívták meg. Farkas Wellmann Éva pénteken délelőtt a három osztály és érdeklődő pedagógusok előtt beszélt idilli gyermekkoráról, tanulmányairól, korai költeményeiről, a magyar nyelv érdekességeiről és furcsaságairól, amelyeket a magyar mint idegen nyelv tanításakor tapasztalt meg. Hallottunk arról is, hogy Farkas Wellmann Éva tanulmányozta a 18. századi Verestói György halotti beszédeit, ebből írta doktori disszertációját. A Látó-nívódíjjal kitüntetett költő bemutatta a Békéscsabán megjelenő, a 25. születésnapját nemrég ünneplő Bárka című folyóiratot, melynek online változatát ő maga szerkeszti. Felolvasott az Itten ma donna választ és Az itt az ottal című vékonyka, de tartalmukat tekintve annál sűrítettebb és súlyosabb köteteiből. Végül megismerkedtünk a legújabb, gyönyörű kiadvánnyal is, amely a bibliai tízparancsolat megverselése, és amelyet Ferencz Zoltán díjnyertes grafikáival adtak ki. Ennek az albumnak az elkészítésére az Evilági zenekar vezetője, Orbán Ferenc kérte fel Farkas Wellmann Évát. A versek kb. két és fél év alatt készültek el, utána azonban még csiszolgatta őket a költő, majd az együttes meg is zenésítette őket. A kötet dalaiba is belehallgathattunk az előadás végén. Jó lenne megfogadni az átértelmezett, modernizált Parancsolat-versek egyikének részletét: „Esetleges, ki merre, mit lép –ne válaszolj a gyűlöletre.”
Költői délután a Kósban

Költői délután a Kósban

2018.03.27 - 12:40
A tavaszi szünetre való tekintettel meghosszabbítottuk a regisztrációt! A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája költői délutánt szervez a költészet napja alkalmából „Ünnepeljük a költészet napját költői délutánnal!" címmel 2018. április 11-én 14 órai kezdettel. Iskolánk magyar-történelem szakos tanára, Sarkady Emília (Limy) verseiből válogatunk egy csokorra valót. Előzetes regisztráció szükséges. Regisztráció 2018. április 9. 12:00-ig a következő címen: edina.hancsak@bszc.hu
Szavalóverseny a Keményben

Szavalóverseny a Keményben

2018.03.27 - 11:21
A költészet világnapján, március 21-én rendeztük meg iskolánkban a hagyományos versmondó versenyt. Az idén egy kortárs költő tavaszi versét, illetve bármilyen más, a tanulók által választott költeményt kellett elszavalniuk a jelentkezőknek. Többek között Ady Endre, József Attila, Szécsi Margit, Varró Dániel, Varga Imre egy-egy versét hallgathattuk meg. A pedagógusokból és diákokból álló zsűri egyértelmű döntése alapján az I. helyen Szurgent Kimberli (), a II. helyen Gaáli Gábor (9.A), a III. helyen pedig Bandula Balázs (9.A) végzett. Gratulálunk nekik! A tanulók továbbjutottak a városi versenyre, amelyet a  BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában és Kollégiumában rendeznek április 18-án 15 órakor. A tanulóknak két újabb költeménnyel kell készülniük. Sikeres felkészülést kívánunk nekik!
Sikeresen szintvizsgáztak a gépi forgácsolók

Sikeresen szintvizsgáztak a gépi forgácsolók

2018.03.27 - 11:18
Március 26-án a kétéves, közismeret nélküli képzésben részt vevő gépi forgácsoló tanulók szintvizsgáztak a Trefort Ágoston tagiskola tanműhelyében. A csoportból mindenkinek sikerült teljesíteni a szintvizsga követelményeit. A gépi forgácsoló tanulóinknak a szintvizsga feladata 3 részből állt. Az első, a leghosszabb vizsgafeladat egy tájoló lemez elkészítése volt, megadott műhelyrajz alapján, kézi forgácsolási eljárásokkal. Második feladatuk szerint egy tengely hossz és átmérő méreteit kellett megmérni és az eredményeket mérési jegyzőkönyvben rögzíteni. A harmadik, záró feladat pedig elsősegélynyújtási ismereteket mért fel. Egy balesetet szenvedett személy újra élesztését kellett bemutatni AMBU baba segítségével. A tanulók feladata nem volt egyszerű, de könnyedén vették az akadályokat, szép vizsgaeredmény született.
Diáknapok a Széchenyiben

Diáknapok a Széchenyiben

2018.03.26 - 12:11
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2018. március 26-28. között rendezi meg a Diáknapok rendezvényét. Három stáb kampányprodukcióit tekinthetik meg a diákok. A Reguards jelöltje Király László (11.D), a Recoveré Juhász Krisztián (11.B) és a Humaniteam stáb jelöltje Gyebnár Dániel (10.F).
1,75 század ponton múlott a továbbjutás

1,75 század ponton múlott a továbbjutás

2018.03.26 - 08:12
Mennyi 1,75 pont? Rendészeti csapatversenyen helyből távolugrásnál 3 cm, 2000 m-es futásnál 5 mp, függeszkedésnél 2 mp. Csupán ennyin múlt, hogy a Keményes rendészek lecsúsztak az országos döntőről, melynek régiós válogatóját rendezték meg a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2018. március 10-én. A megmérettetésen a diákok általános elméleti, rendőrszakmai, büntetés-végrehajtási, katasztrófavédelmi ismereteikből, illetve fizikai felkészültségükről adtak számot. A Keményes diákok a megszerezhető 300 pontból 244 pontot értek el. Ez a pontszám az országosan elindult 74 csapatból a 23. helyre volt elég; az első 20 jutott döntőbe. A megyéből induló 7 csapat közül a 3. helyet értük el. Az eredmény rendkívül biztató a jövőre nézve, hiszen a csapat 11-es diákokból állt, akik jövőre újból megmérettethetik magukat. Ugyanezen a versenyen a SZEGYA csapata bejutott a körmendi döntőbe, amihez gratulálunk és sok sikert kívánunk! Az alábbi képek a verseny 1-1 pillanatát rögzítik: 1. Menet közbeni karbantartás 2. Egy kis szusszanás
Véradás a Szent-Györgyiben

Véradás a Szent-Györgyiben

2018.03.23 - 10:08
Március 22-én (csütörtökön) reggel 8 órától kezdődött az iskola elsősegély termében az OVSZ Békéscsabai Területi Vérellátó által szervezett véradás, melyen intézményünk diákjai izgatottan, de ugyanakkor örömmel vettek részt.Véradásra évente két alkalommal kerül sor iskolánkban, ősszel illetve tavasszal.A Területi Vérellátó szakemberei precizitásukkal, rutinos mozdulataikkal, és nem utolsó sorban figyelmes, segítőkész hozzáállásukkal törekednek arra, hogy a diákokban ne a fájdalom, hanem a bátorság és jótett érzete maradhasson meg.Több ízben jeleztük tanulóink felé, hogy miért is fontos a véradás. Miután megtudták, hogy három életet is megmenthet a levett vérmennyiség még lelkesebben várták a csütörtöki napot.Összesen 76 tanuló vett részt a programon. Köszönjük nekik!Reméljük, hogy szeptemberben újra számíthatunk a segítségükre!
Kollégiumi nap a Szent-Györgyiben

Kollégiumi nap a Szent-Györgyiben

2018.03.23 - 09:40
Hagyományápoló rendezvényeinek egyike az un. kollégiumi nap, melyet az idén március 20-án tartottunk. A nap programjának összeállításakor igyekszik a tantestület a tanulók kreativitására építeni, hasznos és szórakoztató műsort szervezni. Az idén videofilm, fotó- és rajz-, valamint versíró pályázatot hirdettünk. A fotó- és rajzpályázatra érkező alkotásokból kiállítást rendeztünk az aulában. Nagy érdeklődéssel hallgatták diákjaink Sebők Márta pszichológus előadását az agresszív viselkedés kialakulásáról és személyiségromboló hatásáról. Lélegzetelállító volt a Petrovszki Péter vezetésével megvalósult önvédelmi bemutató. Este a Kemény gitárklub zenélt a kollégistáknak és énekeltek együtt.
Kedves Szülők, Kollégák, Érdeklődők!

Kedves Szülők, Kollégák, Érdeklődők!

2018.03.21 - 13:20
Ebben az évben is lehetőség van az adók 1%-ának felajánlására. A BSZC Kós tagiskolájában működik a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány. Az alapítvány tevékenységei: - a szakmai és egyéb versenyekben résztvevő tanulók és tanulócsoportok és felkészítőik támogatása,- az iskola szakmai munkájának támogatása,- az alapítványi díj létrehozása - szorgalom és közösségi munka alapján - a szakképzős osztályok számára,- belső diákpályázatok támogatása,- hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,- az iskola tárgyi eszközeinek fejlesztése,- egészséges életmód, biztonságos közlekedés, környezeti nevelés és ezek megvalósítása. Adja nekünk adója 1%-át! Köszönjük a segítő szándékot és a támogatást!  
Kemény szív, Kemény akarat, Kemény felkészülés, Keményes siker!!!

Kemény szív, Kemény akarat, Kemény felkészülés, Keményes siker!!!

2018.03.21 - 10:45
2018. március 02-án rendezték meg az NKE Rendészettudományi tanszékén a Belügyi rendészeti ismeretek OKTV országos döntőjét. A BSZC Kemény Gábor tagintézményét négy tanuló – Balázs Tibor, Molnár Gábor, Ökrös Imre Lajos, Dolog Benedek – képviselte a színvonalas megmérettetésen. Az ötfős szakmai vizsgabizottság döntése alapján mind a négy versenyzőnk bekerült az ország legjobb tíz Belügyi rendészeti ismeretek tantárgyat tanuló hallgatói közé. Ezzel a teljesítményükkel 100-100 többlet ponttal növelték esélyeiket a rendészeti pályán való továbbtanulásban. Tanáruk, Kristofóri Zoltán szerint a felkészülés során komoly szerepet kapott a közösségi oldalak használata és az önálló kutatás a diákok részéről. Sajnos személyesen csak hetente egy alkalommal három órában tudtunk találkozni, így a srácokra nagyon sok egyéni felkészülés várt. Motivációként, egy Henry Ford idézettel „kedveskedtem” nekik a felkészülés kezdetekor: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Ők elhitték, GRATULÁLOK nekik!
Bronzérem a megyei Diákolimpián

Bronzérem a megyei Diákolimpián

2018.03.21 - 10:42
Szeghalmon rendezték meg a Diákolimpia kézilabda megyei döntőjét, ahol a Zwack tagiskolát az amatőr lánycsapata képviselte. A lányok szoros küzdelemben bronzérmet nyertek a tornán. Felkészítő tanár: Döge Sándor Gratulálunk a diákoknak és edzőjüknek a szép eredményhez!
Darts Diákolimpia 2017/18

Darts Diákolimpia 2017/18

2018.03.21 - 10:40
A Magyar Diáksport Szövetség a 2017/18-as tanévben 31. alkalommal, közel 60 sportágban, 6 korcsoportban hirdette meg az általános és középiskolások számára a Diákolimpiát, melynek célja az iskolai sport népszerűsítése, a tehetséggondozás, valamint az egészséges életmódra nevelés.  2018. március 10-én Budapesten került sor a darts sportág országos döntőjére, ahol Orosz Gréta, a BSZC Zwack tagiskolájának tizedikes szakács tanulója 4. helyezést ért el. Gratulálunk a kimagasló eredményhez!
Városi megemlékezésen jártunk

Városi megemlékezésen jártunk

2018.03.21 - 10:38
A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett március 15-i ünnepségen a BSZC Zwack tagiskolájának képviseletében Kis Kata 12/D és Hornok Balázs 10/1 osztályos tanulók helyezték el a megemlékezés koszorúját.
Március 15-i megemlékezés a Keriben

Március 15-i megemlékezés a Keriben

2018.03.21 - 10:35
2018. március 14-én a Keri Színjátszó körének előadásában emlékeztünk meg a 170 évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharc eseményeire. A tanulók a műsorukban megelevenítették az 1848. március 15-i eseményeket. A szereplők:Petőfi Sándor - Hornok Balázs Vasvári Pál - Dénes Nataniel Irinyi János - Salamon János Jókai Mór - Ozsgyán Soma Rottenbiller Lipót - Balogh Ákos Tanácsos - Bohus-Krajó Vivien Újságárus - Kovács Gábor Rövidárus - Kupeczik Bianka Kokárda vásárló - Bányai Katalin Kitti Járókelő I. - Debreczeni Fatima Járókelő II. - Szakács Réka A műsort összeállította: Mák Beáta tanárnő Köszönjük a színvonalas megemlékezést!
A ’48-as forradalomra emlékeztek a Trefort tagiskolában

A ’48-as forradalomra emlékeztek a Trefort tagiskolában

2018.03.20 - 09:24
Idén a 10/B közlekedésgépész osztály és a Trefort Fiúkórus készült ünnepi műsorral. A Békés Megyei Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület támogatásával lehetőségük nyílt a fiataloknak korhű ruhákba bújni. Köszönjük Tóth Olga tanárnő és Unyatyinszki Csaba tanár úr munkáját!
Történelemnap a Keriben

Történelemnap a Keriben

2018.03.20 - 09:21
Iskolánk humán munkaközösségének szervezésében 2018. március 13-án tartottuk a 8. rendhagyó történelmi órák napját.A hallgatóság a történelem, ill. magyar tankönyvekből hiányzó érdekességekkel, titkokkal ismerkedhetett meg, valamint betekintést nyerhetett a sport és a politika XX. századi összefonódásába.Várfalviné Vincze Ágnes tanárnő előadása első részében Ady Endre életének párizsi szakaszát a mai modern formában - tinderezve - mutatta be az érdeklődő ifjúságnak. A tanárnő Léda korhű ruhájában jelenítette meg Ady korát. A műsor második részében Czeizel Endre orvos-genetikus tanulmányait felhasználva ismertette Ady Endre betegségeit, tálentumának genetikai hátterét.Tóth Péter tanár úr korhű sportöltözetben Puskás öcsi életébe, sporteredményeibe avatta be a hallgatókat. Bemutatta a korabeli aktuális politikai érdekek hatását a sportolók életére.Mák Beáta tanárnő vezetésével a Diákönkormányzat tagjaiból alakult Keri színjátszó csoportja reneszánsz ruhákba öltözve jeleneteket adtak elő Mátyás király életéből.Soós István tanár úr az 50-es évek jellegzetes ballonkabátos viseletében bemutatta az 50-es évek sportpolitikáját, a ma is ismert sportklubok megalakulásának történetét.Marik László tanár úrtól megismerhettük az 1936-os berlini, 1968-as mexicói és az 1972-es müncheni nyári olimpia kulisszatitkait.Az előadássorozatot Mák Beáta tanárnő élvezetes előadása zárta II. Frigyes porosz király és Barbarina Brand, valamint I. Péter cár és Marfa Szkavronszkaja (későbbi I. Katalin cárnő) szerelmi kapcsolatának bemutatásával.Az előadók és a hallgatóság megvendégelését a KVISZA alapítvány támogatásával a 14/B vendéglátásszervező és a 9/3 cukrász tanulók biztosították.Köszönjük a szervezők és a közreműködők munkáját a felejthetetlen délutánért!
Az épület- és szerkezetlakatos tanulóink is túl vannak a szintvizsgán.

Az épület- és szerkezetlakatos tanulóink is túl vannak a szintvizsgán.

2018.03.20 - 09:19
A nap sikeresen zárult, minden tanuló szép eredményt ért el. A fiúknak egy rajztartó szerkezetet kellett elkészíteniük alkatrész és összeállítási rajzok alapján. Az összeszerelés megkezdése előtt meg kellett határozni a gyártás technológiáját és a megfelelő összeállítási sorrendet. A munkafolyamatok közben a tanulóknak folyamatosan ellenőrizniük kellett a munkadarabok méretpontosságát gépész mérőeszközök segítségével. A Trefort tagiskola csapata szépen vette a vizsgafeladat állította akadályokat, mindenki a szintidőn belül teljesítette a feladatot. Nagyon szép munkadarabok születtek. A szintvizsga jó eredménnyel zárult, hiszen minden tanulónak jeles lett az eredménye.
Járműipari fémalkatrész gyártó szintvizsga

Járműipari fémalkatrész gyártó szintvizsga

2018.03.20 - 09:16
A BSZC Trefort tagiskolája az idei tanévben indította a járműipari fémalkatrész gyártó képzést a Csaba Metál Zrt. megkeresésére, így a tanulók most számoltak be először az eddig tanultakról.A 3 órás időtartamú szintvizsga két feladatrészből állt. Az első feladatban a fiúknak egy tartólapot kellett elkészíteniük megadott műhelyrajz alapján. A munka végzése során a tanulóknak gépészeti mérőeszközök segítségével folyamatosan ellenőrizniük kellett a munkadarabjuk méretpontosságát. Természetesen, mint minden szintvizsgán itt is fokozottan kellett figyelni a munkavédelmi előírásokra!A szintvizsga második feladatrészében a diákok saját munkadarabjaik méreteit mérték meg és a mérési eredményeket mérési jegyzőkönyvben rögzítették, illetve az elkészített munkadarabokat megadott szempont szerint minősíteniük is kellett.A nap végeztével a szintvizsga bizottság értékelte a tanulók munkáját, szép eredmények születtek.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015