Hírek
Véradás a Szent-Györgyiben

Véradás a Szent-Györgyiben

2018.03.23 - 10:08
Március 22-én (csütörtökön) reggel 8 órától kezdődött az iskola elsősegély termében az OVSZ Békéscsabai Területi Vérellátó által szervezett véradás, melyen intézményünk diákjai izgatottan, de ugyanakkor örömmel vettek részt.Véradásra évente két alkalommal kerül sor iskolánkban, ősszel illetve tavasszal.A Területi Vérellátó szakemberei precizitásukkal, rutinos mozdulataikkal, és nem utolsó sorban figyelmes, segítőkész hozzáállásukkal törekednek arra, hogy a diákokban ne a fájdalom, hanem a bátorság és jótett érzete maradhasson meg.Több ízben jeleztük tanulóink felé, hogy miért is fontos a véradás. Miután megtudták, hogy három életet is megmenthet a levett vérmennyiség még lelkesebben várták a csütörtöki napot.Összesen 76 tanuló vett részt a programon. Köszönjük nekik!Reméljük, hogy szeptemberben újra számíthatunk a segítségükre!
Kollégiumi nap a Szent-Györgyiben

Kollégiumi nap a Szent-Györgyiben

2018.03.23 - 09:40
Hagyományápoló rendezvényeinek egyike az un. kollégiumi nap, melyet az idén március 20-án tartottunk. A nap programjának összeállításakor igyekszik a tantestület a tanulók kreativitására építeni, hasznos és szórakoztató műsort szervezni. Az idén videofilm, fotó- és rajz-, valamint versíró pályázatot hirdettünk. A fotó- és rajzpályázatra érkező alkotásokból kiállítást rendeztünk az aulában. Nagy érdeklődéssel hallgatták diákjaink Sebők Márta pszichológus előadását az agresszív viselkedés kialakulásáról és személyiségromboló hatásáról. Lélegzetelállító volt a Petrovszki Péter vezetésével megvalósult önvédelmi bemutató. Este a Kemény gitárklub zenélt a kollégistáknak és énekeltek együtt.
Kedves Szülők, Kollégák, Érdeklődők!

Kedves Szülők, Kollégák, Érdeklődők!

2018.03.21 - 13:20
Ebben az évben is lehetőség van az adók 1%-ának felajánlására. A BSZC Kós tagiskolájában működik a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány. Az alapítvány tevékenységei: - a szakmai és egyéb versenyekben résztvevő tanulók és tanulócsoportok és felkészítőik támogatása,- az iskola szakmai munkájának támogatása,- az alapítványi díj létrehozása - szorgalom és közösségi munka alapján - a szakképzős osztályok számára,- belső diákpályázatok támogatása,- hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,- az iskola tárgyi eszközeinek fejlesztése,- egészséges életmód, biztonságos közlekedés, környezeti nevelés és ezek megvalósítása. Adja nekünk adója 1%-át! Köszönjük a segítő szándékot és a támogatást!  
Kemény szív, Kemény akarat, Kemény felkészülés, Keményes siker!!!

Kemény szív, Kemény akarat, Kemény felkészülés, Keményes siker!!!

2018.03.21 - 10:45
2018. március 02-án rendezték meg az NKE Rendészettudományi tanszékén a Belügyi rendészeti ismeretek OKTV országos döntőjét. A BSZC Kemény Gábor tagintézményét négy tanuló – Balázs Tibor, Molnár Gábor, Ökrös Imre Lajos, Dolog Benedek – képviselte a színvonalas megmérettetésen. Az ötfős szakmai vizsgabizottság döntése alapján mind a négy versenyzőnk bekerült az ország legjobb tíz Belügyi rendészeti ismeretek tantárgyat tanuló hallgatói közé. Ezzel a teljesítményükkel 100-100 többlet ponttal növelték esélyeiket a rendészeti pályán való továbbtanulásban. Tanáruk, Kristofóri Zoltán szerint a felkészülés során komoly szerepet kapott a közösségi oldalak használata és az önálló kutatás a diákok részéről. Sajnos személyesen csak hetente egy alkalommal három órában tudtunk találkozni, így a srácokra nagyon sok egyéni felkészülés várt. Motivációként, egy Henry Ford idézettel „kedveskedtem” nekik a felkészülés kezdetekor: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Ők elhitték, GRATULÁLOK nekik!
Bronzérem a megyei Diákolimpián

Bronzérem a megyei Diákolimpián

2018.03.21 - 10:42
Szeghalmon rendezték meg a Diákolimpia kézilabda megyei döntőjét, ahol a Zwack tagiskolát az amatőr lánycsapata képviselte. A lányok szoros küzdelemben bronzérmet nyertek a tornán. Felkészítő tanár: Döge Sándor Gratulálunk a diákoknak és edzőjüknek a szép eredményhez!
Darts Diákolimpia 2017/18

Darts Diákolimpia 2017/18

2018.03.21 - 10:40
A Magyar Diáksport Szövetség a 2017/18-as tanévben 31. alkalommal, közel 60 sportágban, 6 korcsoportban hirdette meg az általános és középiskolások számára a Diákolimpiát, melynek célja az iskolai sport népszerűsítése, a tehetséggondozás, valamint az egészséges életmódra nevelés.  2018. március 10-én Budapesten került sor a darts sportág országos döntőjére, ahol Orosz Gréta, a BSZC Zwack tagiskolájának tizedikes szakács tanulója 4. helyezést ért el. Gratulálunk a kimagasló eredményhez!
Városi megemlékezésen jártunk

Városi megemlékezésen jártunk

2018.03.21 - 10:38
A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett március 15-i ünnepségen a BSZC Zwack tagiskolájának képviseletében Kis Kata 12/D és Hornok Balázs 10/1 osztályos tanulók helyezték el a megemlékezés koszorúját.
Március 15-i megemlékezés a Keriben

Március 15-i megemlékezés a Keriben

2018.03.21 - 10:35
2018. március 14-én a Keri Színjátszó körének előadásában emlékeztünk meg a 170 évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharc eseményeire. A tanulók a műsorukban megelevenítették az 1848. március 15-i eseményeket. A szereplők:Petőfi Sándor - Hornok Balázs Vasvári Pál - Dénes Nataniel Irinyi János - Salamon János Jókai Mór - Ozsgyán Soma Rottenbiller Lipót - Balogh Ákos Tanácsos - Bohus-Krajó Vivien Újságárus - Kovács Gábor Rövidárus - Kupeczik Bianka Kokárda vásárló - Bányai Katalin Kitti Járókelő I. - Debreczeni Fatima Járókelő II. - Szakács Réka A műsort összeállította: Mák Beáta tanárnő Köszönjük a színvonalas megemlékezést!
A ’48-as forradalomra emlékeztek a Trefort tagiskolában

A ’48-as forradalomra emlékeztek a Trefort tagiskolában

2018.03.20 - 09:24
Idén a 10/B közlekedésgépész osztály és a Trefort Fiúkórus készült ünnepi műsorral. A Békés Megyei Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület támogatásával lehetőségük nyílt a fiataloknak korhű ruhákba bújni. Köszönjük Tóth Olga tanárnő és Unyatyinszki Csaba tanár úr munkáját!
Történelemnap a Keriben

Történelemnap a Keriben

2018.03.20 - 09:21
Iskolánk humán munkaközösségének szervezésében 2018. március 13-án tartottuk a 8. rendhagyó történelmi órák napját.A hallgatóság a történelem, ill. magyar tankönyvekből hiányzó érdekességekkel, titkokkal ismerkedhetett meg, valamint betekintést nyerhetett a sport és a politika XX. századi összefonódásába.Várfalviné Vincze Ágnes tanárnő előadása első részében Ady Endre életének párizsi szakaszát a mai modern formában - tinderezve - mutatta be az érdeklődő ifjúságnak. A tanárnő Léda korhű ruhájában jelenítette meg Ady korát. A műsor második részében Czeizel Endre orvos-genetikus tanulmányait felhasználva ismertette Ady Endre betegségeit, tálentumának genetikai hátterét.Tóth Péter tanár úr korhű sportöltözetben Puskás öcsi életébe, sporteredményeibe avatta be a hallgatókat. Bemutatta a korabeli aktuális politikai érdekek hatását a sportolók életére.Mák Beáta tanárnő vezetésével a Diákönkormányzat tagjaiból alakult Keri színjátszó csoportja reneszánsz ruhákba öltözve jeleneteket adtak elő Mátyás király életéből.Soós István tanár úr az 50-es évek jellegzetes ballonkabátos viseletében bemutatta az 50-es évek sportpolitikáját, a ma is ismert sportklubok megalakulásának történetét.Marik László tanár úrtól megismerhettük az 1936-os berlini, 1968-as mexicói és az 1972-es müncheni nyári olimpia kulisszatitkait.Az előadássorozatot Mák Beáta tanárnő élvezetes előadása zárta II. Frigyes porosz király és Barbarina Brand, valamint I. Péter cár és Marfa Szkavronszkaja (későbbi I. Katalin cárnő) szerelmi kapcsolatának bemutatásával.Az előadók és a hallgatóság megvendégelését a KVISZA alapítvány támogatásával a 14/B vendéglátásszervező és a 9/3 cukrász tanulók biztosították.Köszönjük a szervezők és a közreműködők munkáját a felejthetetlen délutánért!
Az épület- és szerkezetlakatos tanulóink is túl vannak a szintvizsgán.

Az épület- és szerkezetlakatos tanulóink is túl vannak a szintvizsgán.

2018.03.20 - 09:19
A nap sikeresen zárult, minden tanuló szép eredményt ért el. A fiúknak egy rajztartó szerkezetet kellett elkészíteniük alkatrész és összeállítási rajzok alapján. Az összeszerelés megkezdése előtt meg kellett határozni a gyártás technológiáját és a megfelelő összeállítási sorrendet. A munkafolyamatok közben a tanulóknak folyamatosan ellenőrizniük kellett a munkadarabok méretpontosságát gépész mérőeszközök segítségével. A Trefort tagiskola csapata szépen vette a vizsgafeladat állította akadályokat, mindenki a szintidőn belül teljesítette a feladatot. Nagyon szép munkadarabok születtek. A szintvizsga jó eredménnyel zárult, hiszen minden tanulónak jeles lett az eredménye.
Járműipari fémalkatrész gyártó szintvizsga

Járműipari fémalkatrész gyártó szintvizsga

2018.03.20 - 09:16
A BSZC Trefort tagiskolája az idei tanévben indította a járműipari fémalkatrész gyártó képzést a Csaba Metál Zrt. megkeresésére, így a tanulók most számoltak be először az eddig tanultakról.A 3 órás időtartamú szintvizsga két feladatrészből állt. Az első feladatban a fiúknak egy tartólapot kellett elkészíteniük megadott műhelyrajz alapján. A munka végzése során a tanulóknak gépészeti mérőeszközök segítségével folyamatosan ellenőrizniük kellett a munkadarabjuk méretpontosságát. Természetesen, mint minden szintvizsgán itt is fokozottan kellett figyelni a munkavédelmi előírásokra!A szintvizsga második feladatrészében a diákok saját munkadarabjaik méreteit mérték meg és a mérési eredményeket mérési jegyzőkönyvben rögzítették, illetve az elkészített munkadarabokat megadott szempont szerint minősíteniük is kellett.A nap végeztével a szintvizsga bizottság értékelte a tanulók munkáját, szép eredmények születtek.
WorldSkills 2019 Kazan előválogató eredménye

WorldSkills 2019 Kazan előválogató eredménye

2018.03.19 - 09:21
2018. március 13-án került megrendezésre az egészségügyi szakképzésben tanulók számára Budapesten, a Honvéd Kórház Skill laborjában a WorldSkills 2019 Kazan nemzetközi verseny előválogatója. A BSZC Szent-Györgyi tagiskoláját két 13.E osztályos tanuló, Krizsán András és Orosz Nikolett képviselte. Az előválogató egy angol nyelvű interjúval kezdődött. Ezt követően csak az kezdhette meg az írásbeli, valamint a gyakorlati feladatmegoldást, aki az interjún megfelelő szintű angol nyelvi ismerettel rendelkezett. Az írásbeli feladat megoldására 60 perc állt rendelkezésre, a feladatlap 75%-ban angol szaknyelvű, 25%-ban pedig magyar nyelvű feladatokat tartalmazott.Az írásbelit követően munkavédelmi oktatást kaptak, melyen a gyakorlati fordulóba került minden pályázónak kötelező volt a részvétel.A gyakorlati szituáció megoldása valós körülmények között, imitátorok bevonásával zajlott, ahol a magas szintű szakmai tudás mellé szintén megkövetelték az angol nyelv használatát. A feladatok megoldása során szükség volt az alapápolás, szakápolás, az elsősegélynyújtás, valamint az egészségnevelés területén megszerzett tudás használatára.Az előválogató során kiemelt szerepet kapott a versenyzők adekvát kommunikációs készsége, határozottsága, problémamegoldó készsége, elhivatottsága, az empátiás készsége, kreativitása és természetesen ügyelniük kellett a megfelelő időbeosztásra is!Tanulóink sikeresen vették az akadályokat. Orosz Nikolett I., míg Krizsán András III. helyen zárta a versenyt. Ennek köszönhetően mindketten részt vehetnek a döntő versenyen, amely szintén Budapesten kerül megrendezésre április végén. Felkészítőtanáraik: Szujó Éva és Andó Mónika Orosz Nikolett
Szent-Györgyis lányok a XVI. Országos Textiles Konferencián

Szent-Györgyis lányok a XVI. Országos Textiles Konferencián

2018.03.19 - 09:17
Március 14-én a szakmai órák keretein belül a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium 10.g és 12.g osztályos Divat és stílustervező asszisztens képzésben résztvevő tanulóival megtekintettük a Munkácsy Emlékházban a XVI. Országos Textiles Konferencia: Népi motívumok a határon túlról című, valamit Pacsika Lia textilműves művésznő kiállítását.A kiállítások témája szervesen kapcsolódik a tanulók jelenlegi tananyagához, és a szakma gyakorlati tudásanyagának elméleti és gyakorlati bővítéséhez is egyaránt hozzájárul.A tanulók nagy érdeklődéssel és pozitív véleménnyel, tetszésüket kifejezve tekintették meg a kiállítások csodálatos darabjait.
Március 15-i ünnepség a Széchenyiben

Március 15-i ünnepség a Széchenyiben

2018.03.14 - 16:44
Az iskolai közösség minden évben a hagyományoknak megfelelően megemlékezik a Március 15-i eseményekről a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában. A műsort az iskolai kórus produkciója színesítette (felkészítő tanár: Aradi Zsolt). Szereplők: Bíró Róbert, Csizmadia Tibor, Gyöngyösi Diána, Gyebnár Dániel és a 12.A osztály tagjai (felkészítő tanár: Zsibrita Andrásné).
Dobogón a Széchenyi csapata a Teremlabdarúgó Kupán

Dobogón a Széchenyi csapata a Teremlabdarúgó Kupán

2018.03.14 - 16:42
A Békéscsabai BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata a Középiskolai Teremlabdarúgó Kupán a harmadik helyen végzett.A csapat tagjai: Mojzsis Martin, Dávid Zoltán, Barna Márton, Styecz Bence, Varga Tamás, Tolnai Milán, Dobrák Patrik, Nagy Levente, Farkas Ádám, Ángyán Milán, Kardos Levente, Kasih Ákos, Závoda Zalán.Felkészítő tanár: Szabóné Bojtor Anikó
„Hiteltől  a márkahamisításig” OH bázisintézményi program a Széchenyiben

„Hiteltől a márkahamisításig” OH bázisintézményi program a Széchenyiben

2018.03.14 - 16:40
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként március első felében a „Hiteltől a márkahamisításig” címmel szervezett programot.A rendezvényt Paláncz György igazgató nyitotta meg, az érdeklődőket dr. Binszkiné Laurinyecz Ildikó köszöntötte. Az első előadást a „Hamis márkajelzésű termékek megjelenése Magyarországon, és az ellene tett intézkedések” címmel Veres Tamás, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyőr századosa tartotta.A „Magyar Nemzeti Bank FOME Hitelkockázatainak mérsékléséről” Varga Imre László, az MNB megyei igazgatója beszélt.Interaktív előadást tartott a PÉNZ7 önkéntese, Tóth Ilona a Budapest Bankcsoport munkatársa. „Hitelezés tanácsadói szemmel” címmel Palócz Gábor területi vezető mutatta be a pénzügyi tanácsadói tevékenységet.
Történelem verseny a Szent-Györgyiben

Történelem verseny a Szent-Györgyiben

2018.03.14 - 16:37
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának magyar-történelem munkaközössége az idén is megrendezte  az iskolai történelmi csapatversenyt. A téma a Reformáció 500 éves évfordulója volt. Az írásbeli fordulók és a plakátkészítés után 29 csapatból 13 jutott el a szóbeli döntőig. Megfejtették a rejtvényt, felismerték a képeket, prezentációt készítettek, illetve prédikációt tartottak a többieknek. Mindenki dicséretet érdemel. A helyezettek a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítvány támogatásával részesültek jutalomban.A 2017/18-as tanévben a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából az iskolai történelmi csapatverseny utolsó fordulójára plakátot kellett készíteniük a versenyzőknek. Ezekből az alkotásokból készült a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának aulájában megtekinthető kiállítás.
Iskolai szavalóverseny a Vízműben

Iskolai szavalóverseny a Vízműben

2018.03.14 - 16:35
Békéscsabán a 2009/2010-es tanév óta minden évben sor kerül egy több napos kulturális versenysorozatra, amelynek része a Városi Középiskolai Vers- és Prózamondó Verseny. Erre a versenyre minden iskolából négy tanuló jelentkezhet, ezért szükség volt egy „előválogatás” lebonyolítására. A helyi fordulót 2018. március 5-én tartottuk iskolánk könyvtárában. A jelentkezőknek magyar költő műveivel kellett nevezni. A kötelező vers előre megadott témaköre a hazaszeretet, illetve a szülőhelyhez, lakóhelyhez való kötődés volt, a másik verset a tanulók megkötés nélkül szabadon választhatták. Mivel prózamondó kategóriában nem indult versenyző, a zsűri két fordulóban 18 előadást hallgathatott meg. A szavalók kisorsolt sorrendje a következő volt: Szegedi Nikolett (10. D), Jantyik Nóra (9. B), Papp Viktória (9. A), Ádász Kitti (10. A), Szabados Gergő (11. A), Ilyés Boglárka (11. D), Socos Evelin (9. A), Mihály Péter (11. B), Papp Ákos Balázs (11. D). A verseny nagyon családias és vidám hangulatban zajlott, a rangsor kialakítása azonban vitára is adott okot a zsűri tagjai között. A fontosabb értékelési szempontok a következők voltak: a szövegválasztás, a szöveghűség, a tiszta beszéd, az előadói készség és az önálló előadás. A rangsorolás mindig nagyon nehéz feladat, mert a szubjektivitás kizárása mellett az egyes szempontokat nemcsak külön-külön, hanem összhatásukban is értékelni kell. Hosszas tanácskozás után végül a zsűri a következő megegyezésre jutott: 1. helyezett: Papp Ákos Balázs (11. D) 2. helyezett: Socos Evelin (9. A) 3. helyezett: Szegedi Nikolett (10. D) 4. helyezett: Szabados Gergő (11. A) A dobogósok könyvjutalomban részesültek, emellett az első négy helyezett képviselheti iskolánkat a 2018. április 18-án megrendezendő Városi Középiskolai Vers- és prózamondó versenyen. Aki teheti, szurkoljon nekik a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában. Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, aki arra vállalkozott, hogy két verset kívülről megtanuljon, és volt bátorsága közönség elé állni!
„Március idusára” ünneplőbe öltöztették testüket-lelküket

„Március idusára” ünneplőbe öltöztették testüket-lelküket

2018.03.14 - 16:32
a Kemény tanárai és diákjai ... (az iskola auláját egy magyar zászlóból kiröppenő madárkreáció szépítette meg, melyet a 11. B osztályos Csontos Viktória Brigittának köszönhetünk) A március 14-én délelőtt megtartott megemlékezésen a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának pedagógusai és diákjai rendkívül színes műsort nézhettek meg: a 9. A osztály tanulói egy ’48-as katonadalt énekeltek el, az 5/13/3-as szállítmányozási ügyintéző osztály diákjai a március 15-ei eseményeket tolmácsolták. A zenei rész összeállításában Lustyik István és a Kemény Gitárklub tagjai vettek részt, illetve a 12. C osztályos Hoffmann Misi és bandája. A 10. B-s László Fanni a Kormorán együttes: A költő visszatér című számát, Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnő Chézy: Ez az otthonunk című dalát adta elő. Magyarpalatkai csárdással lepte meg a közönséget Bereczki Andrea 10. B osztályos tanuló és társai, Balázs Viola, Ágoston István és Méhész Levente Jenő a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából. A műsort az Ismerős Arcok Nélküled című száma zárta a trefortos Kardos Ferenc előadásában. Köszönjük a lelkes szervezést, és a műsor összeállítását Tóth Tímea és Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnőknek!
A Szent-Györgyi csapata nyerte a teremlabdarúgó bajnokságot.

A Szent-Györgyi csapata nyerte a teremlabdarúgó bajnokságot.

2018.03.14 - 16:29
A BSzC Szent-Györgyi Szakgimnázium és Kollégium csapata nyerte a március 12-én rendezett városi teremlabdarúgó bajnokságot. A csapat veretlenül nyerte a tornát, a döntőben 3:0-ra múlták felül a Keri csapatát. Gratulálunk a csapatnak és edzőjüknek Kiss Jánosnak.
PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÁSI TÉMAHÉT A KÓSBAN

PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÁSI TÉMAHÉT A KÓSBAN

2018.03.14 - 16:27
Iskolánk tanulói pénzügyi-vállalkozási feladatokat oldottak meg március 5-8. között. Az önállóan megoldandó feladatok két részből álltak: egy komplex feladatsort tartalmazó totó és egy tesztsor igaz-hamis válaszlehetőségekkel.Mindezeken túl informatika óra keretein belül online pénzügyi önismereti tesztet is kitöltöttek a tanulóink.Március 8-án iskolánk konferenciatermében a nagybetűs életbe hamarosan kilépő végzőseink számára az OTP Bank Nyrt. munkatársa, Havas Dániel tartott interaktív előadást bankszámlákról hitelekről, biztosításokról.A későbbiekben a Nemzeti Adó– és Vámhivatal munkatársai: Dr. Kovács Tamás, Tóth Dávid és Lukácsi-Kempf Orsolya tartottak kellemes hangulatú előadásokat az adózásról - különös tekintettel a vállalkozói adókra. A jó hangulat annak is köszönhető volt, hogy két hivatásos állományú vám- és pénzügyőr is részt vett a programon „Bicska” névre hallgató dohány- és drogkereső kutyájukkal. Bicska szabadon „bóklászott” a konferenciateremben, és barátságos természetével nem kis derültséget okozott; a tanulók igyekeztek hozzáférni és megsimogatni.Az osztályok által megoldott feladatsorok eredményeit március 12-én hirdettük ki. Legjobb teljesítményt a 2/10/4 és a 3/11/5 osztályok tanulói értek el.Köszönjük vendégeinknek a színvonalas előadásokat, tanulóinknak az aktív részvételt!
Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere

Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere

2018.03.12 - 14:27
A Virtuális Erőmű Program 2018. évi díjátadóján a BSZC Nemes Tihamér tagiskola végzős diákja, Harangozó István Békés megyében 3. helyezett lett az "Év Diák Energiahatékonysági Menedzsere" kategóriában, ezúton is gratulálunk szép teljesítményéhez. A díjátadóról készült híradás megtekinthető:
Protokollverseny a Széchenyiben

Protokollverseny a Széchenyiben

2018.03.12 - 08:45
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Protokollversenyt szervezett.A jelentkező csapatok közül az első öt legjobb eredményt elérő csapat jutott be a döntőbe. A versenyen különböző feladatot kellett megoldani a csapatoknak: nyakkendőkötés, pohárköszöntő, meghívókészítés, ültetőkártya elhelyezés, Kahoot kvíz. A versenyt a ProtoCool (Doba Zoltán, Kaplonyi Dóra, Szabados Fanni) csapata nyerte, a II. helyezett Team Proto (Kiss Noémi, Szabó Zsanna, Vozár Réka), a III. helyezett Három grácia (Szujó Petra, Kasnyik Kinga, Zsilka Zsanett).A zsűri tagjai: Zseák Sándorné, Aradszky Ilona, Jákób István.A versenyvezető: Lipták György.
Zrínyi Ilona Matematikaverseny kupát nyertek a Széchenyi diákjai

Zrínyi Ilona Matematikaverseny kupát nyertek a Széchenyi diákjai

2018.03.12 - 08:37
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a XXIX. Zrínyi Ilona Matematikaversenyen a 9. évfolyam, a 10. évfolyam, a 11. évfolyam kategóriájában I. helyezést, a 12.évfolyam kategóriájában II. helyezést értek el. Az összesített eredmények alapján az intézmény csapata megyei I. helyezést szerezte meg, így a Zrínyi Ilona kupát ebben az évben az intézmény kapta meg.A csapat tagjai: 9. évfolyam: Nagy Ádám (felkészítő tanára: Endrődi Mónika), Németh Regina, Alexa Lili (felkészítő tanár: Matyuska Ferenc); 10. évfolyam: Magyar Alexandra (felkészítő tanára: Matyuska Ferenc), Dobos Dávid, Csorba Dávid (felkészítő tanár: Molnár Judit); 11.évfolyam: Varjú Dániel, Molnár István (felkészítő tanár: Schédl Ilona), Csontos Liliána (felkészítő tanár: Molnár Judit).12.évfolyam: Molnár Renáta, Sódar Dávid (Égi József), Serbán György (felkészítő tanár: Molnár Judit)A 2018. március 28-30-i kecskeméti döntőbe Nagy Ádám, Németh Regina, Varjú Dániel és Molnár István jutott be.
Szent-Györgyis diákok az Irodalmi Esten.

Szent-Györgyis diákok az Irodalmi Esten.

2018.03.09 - 12:50
Március 6-án este a Városháza Dísztermében Irodalmi Estet rendeztek.Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum Főigazgatója mondott köszöntőt.118 néző volt jelen az eseményen, ebből közel 15 diák a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója volt. Az est folyamán az 1848. március 15-re emlékező műsort, illetve Nőnapi köszöntőt láthattak, hallhattak ez érdeklődők. Az Estet néhány éve még a Szent-Györgyiben tanuló Zahorán Kitti szervezte.
A MAGYAR PARASPORT HETE A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉISKOLÁJÁBAN

A MAGYAR PARASPORT HETE A BÉKÉSCSABAI SZC KÓS KÁROLY SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉISKOLÁJÁBAN

2018.03.09 - 12:13
A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018. február 19-23. között rendeztük meg a Magyar Parasport Hetét iskolánkban. Ennek kapcsán különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehettek részt iskolánk tanulói és dolgozói. Előzetes vetélkedő Az osztályok között előzetes vetélkedőt szerveztünk, melynek feladatai: 1. Történetírás – saját, fogyatékkal élőkkel kapcsolatos élmény. 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás (vers). 2. Magyar parasportolók - gyűjtőmunka, kutatás. 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás, illetve plakát készítése egy magyar parasportolóról. 3. Magyar sikerek a paralimpiákon - 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás, illetve plakát készítése. 4. Fogyatékkal élők a környezetemben - 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás. 5. Fantázia - "művészeti alkotás" készítése parasportok témában (rajz, montázs, fotó, plasztika, szobor, patchwork, plakát, ...) Az így elkészült műveket kiállítottuk iskolánk auláiban, így mindenki megtekinthette őket.   RÁHANGOLÓDÁS A Magyar Parasport Hetére való ráhangolódásként iskolánk szépészeti képzésben részt vevő tanulói és szaktanáraik megszépítették a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium szalagavatóra készülő tanulóit. Az együttműködés keretén belül a békési tanulók iskolánk parasport napján, 2018. február 22-én vezették be tanulóinkat szakmájuk rejtelmeibe.   1. NAP - FEBRUÁR 19. A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos témahetünk programjait Mucsi Balázs, a Békéscsaba Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg. Az első előadást Éber Klára és Eleméry Szilvia tanárnők tartották. Megható történeteken, saját tapasztalataikon és egy kisfilmen keresztül hozták közelebb a fogyatékkal élők sorsát iskolánk tanulóihoz és dolgozóihoz. Aki szeretné megnézni a filmet, az alábbi linkre kattintva megtalálhatja: https://youtu.be/lFYjmEzyte8 Ezután a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) Békés Megyei Szervezete által tartott drámapedagógiai foglalkozások következtek 4 csoportban. A Komáromi Anett színművésznő által felkészített kis csoport mindennapi élethelyzetekbe nyújtott betekintést. A tanulók különböző, a hallássérültekkel kapcsolatos kérdéseikre is válaszokat kaphattak.   2. NAP - FEBRUÁR 20. A keddi nap két előadást tartogatott számunkra. Először „Parasportolók” a BSZC-ben címmel Mihály Réka (futó) és Zsilinszki Orsolya (úszó) hallássérült sportolók tartottak előadást iskolánk tanulóinak és dolgozóinak. A két lány jeltolmács segítségével beszélt a siketsport világáról, bemutatták saját sportolói eredményeiket, válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Utána "Szabadon a természetben..." címmel Benkő Gabriella Emese mozgásszervi betegséggel rendelkező bronzjelvényes gyalogos és kerékpáros túravezető próbálta felkelteni hallgatóságában a természet szeretete iránti vágyat. Mesélt saját nehézségeiről, motivációjáról, sikereiről. Sok új ismerettel lettünk gazdagabbak.   3. NAP - FEBRUÁR 21. A nap középpontjában az asztalitenisz és a speciális olimpia állt. "Megjártuk az olimpiát" címmel Vizsnyai Dávidot és Gulykás Jánost hívtuk meg előadást tartani. Hallhattunk az európa- és világversenyeken szerzett élményeiről, az ott elért eredményeikről. Még a Los Angeles-i Speciális Olimpián szerzett érmeiket is elhozták, és tanulóink kezébe adták. Sőt érmeik, fényképeik, sportereklyéik egy kiállítás erejéig iskolánkban maradtak. Az asztalitenisz az iskola legjobbjai ellen sem maradt el. Egyéniben és párosban is kipróbálhatták magukat iskolánk tanulói.   4. NAP - A MAGYAR PARASPORT NAPJA - FEBRUÁR 22. Ott folytattuk a Magyar Parasport Hetét, ahol előző nap abbahagytuk. Ellátogatott hozzánk Vizsnyai Dávid és Gulykás János. A speciális olimpia érmesei részt vettek a Magyar Parasport Napja alkalmából rendezett iskolai asztalitenisz bajnokságunkon is. Nem született meglepetés: A döntőben Vizsnyai Dávid szoros küzdelemben legyőzte Knyihár Dávid 3/11/2-es asztalos tanulót. A nap második felében különböző "paraállomásokat" kereshettek fel iskolánk tanulói: - Videózás: Ezen az állomáson „A lehetetlen határán” című, öt magyar paralimpiai bajnokot bemutató dokumentumfilmet vetítettük. - Rendhagyó gyógytestnevelés: A gimnasztikai labda különböző felhasználási módjaival ismerkedtünk. - Akadálypálya: Padokból és székekből készült akadályokon kellett keresztül jutni bekötött szemmel, az osztálytársak irányítása mellett. - Mozgás másként: A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták, milyen kerekesszékben ülni, illetve mankóval közlekedni. - Ismerj fel!: Bekötött szemmel kellett különböző használati tárgyakat felismerni. - Amikor a szoft nem ver...: Látássérülteket segítő szoftvereket és honlapokat lehetett kipróbálni, illetve minden osztály készített egy képet a parasport napjával kapcsolatban. - Sző, fon, nem takács: A békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanulói és tanárai segítségével kézműveskedhettünk. - Röplabda: Az osztályok ülőröplabdában mérhették össze ügyességüket.   5. NAP - FEBRUÁR 23. - EREDMÉNYHIRDETÉS A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos témahetünk programjai az eredményhirdetéssel zárultak. A "paraállomásokat" minden osztály sikeresen teljesítette. Díjaztuk az előzetes vetélkedő legaktívabb osztályait. Oklevelet kaptak: a 9.B, az 1/9/2, a 11.A és a 9.A osztályok. A legeredményesebb tanulók: Turai Róbert és Kutnyik Milán asztalos tanulók kézműves munkájukért, Knyihár Dávid az asztalitenisz bajnokságon elért eredményéért, Gyaraki Bálint az egész hét megörökítéséért. Reméljük, mindenki jól érezte magát, és hasznos ismeretekkel gazdagodott!   További képek az iskola galériájában
Irodalom vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

Irodalom vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

2018.03.08 - 12:02
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata sikeresen szerepelt a Mikszáth és kora elnevezésű kétfordulós irodalmi vetélkedőn.A szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium által meghirdetett „Keresem ősöm udvarát…” elnevezésű kétfordulós irodalmi-, nyelvi- és kommunikációs versenyen vett részt a 10.E osztály csapata. A szeghalmi döntőn a 3. helyezést érték el.Az 1. fordulóban 50 kérdésből álló feladatlapot töltöttek ki, a döntőben pontrablás során szerezhettek több pontot a csapatok, egy novellarészletet adtak elő 3 percben, valamint egy regényrészletet kellett improvizálni a csapatoknak. A verseny célja a tanulók irodalom és nyelvészet iránti érdeklődésének felkeltése.A csapat tagjai: Bartyik Réka, Ponta Petra Panna, Szabó Kitti.Felkészítő tanáruk: Szilágyi László.
Széchenyis diák eredményesen szerepelt az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében

Széchenyis diák eredményesen szerepelt az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében

2018.03.08 - 11:17
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Bíró Róbert (11.D) tanuló az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei I. helyezettjeként a szakgimnázium kategóriában bejutott a Kárpát-medencei döntőbe, a 14. helyen végzett.Felkészítő tanára: Tóth Eszter.
Aranyérem a SZEGYA-s lányok nyakában

Aranyérem a SZEGYA-s lányok nyakában

2018.03.08 - 11:13
A városi középiskolás röplabda bajnokságon első helyezést ért el a Szent-Györgyi csapata.Csávás Kitti, Kertész Kitti, Zsótér Réka, Kiss Eszter, Sebestény Dorka, Sebestény Lili, valamint a képről hiányzó Illés Eszter és Wébel Enikő. Gratulálunk a lányoknak és edzőjüknek, Hajtman Erika tanárnőnek.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015