Hírek
Márton Anita világbajnok a Széchenyiben

Márton Anita világbajnok a Széchenyiben

2018.03.08 - 11:10
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába Márton Anita világbajnok látogatott el március 7-én a Békéscsabai Megyei Jogú Városi Önkormányzat  „HISZEK Benned Sport Program” keretein belül megvalósítandó Sportolj együtt olimpikonokkal! elnevezésű projektje keretében.A rendezvényen Szarvas Péter polgármester és Paláncz György igazgató köszöntötte Márton Anitát. A beszélgetés moderátoraként Szigeti Csaba kérdezte a súlylökő világbajnokot. Bepillantást nyerhettek a tanulók a sportoló a munkájába, a sikereibe. Hangsúlyozta a diákok számára, hogy a legfontosabb mindig a tanulás, mert a tanulás és a sport összeegyeztethető.
Szent-Györgyis tanárok győzelme!

Szent-Györgyis tanárok győzelme!

2018.03.07 - 10:07
Amíg az Atlétikai klubunk eufórikus hangulatban ünnepelte Márton Anita világbajnoki győzelmét, a hazai versenyidény folytatódott. Gödöllőn rendezték meg szombaton a Mezei Liga következő fordulóját, ahol Gregor László lábát lehet, hogy az Anita világraszóló sikere utáni hangulata lendítette úgy, hogy a nagy riválisát, Kazi Tamást legyőzte 6000 méteren a nem éppen ideális körülmények között. A felolvadt, összegyűrt talaj nehezítette az előrehaladást, de kemény versenyzéssel magabiztosan nyert.Pap Csilla versenyzőnk 4,5 km-es távon ezüstérmet szerzett, amely az eddigi legjobb helyezése a ligaversenyben felnőtt korosztályban. Mindkét versenyzőnk optimistán várhatja a március 17-i Mezei OB rajtját.Eredmények:1.helyezett Gregor László Felnőtt 6000 m 17,422.helyezett Pap Csilla Felnőtt 4500 m 16,01Gratulálunk a testnevelő tanárainknak!
Alapítványi bál a Széchenyiben

Alapítványi bál a Széchenyiben

2018.03.07 - 08:48
Az Egészségesebb és Műveltebb Ifjúságért Alapítvány 2018. március 3-án rendezte meg a jótékonysági bálját. A támogatásokat a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjainak a jutalmazására fordítja az intézmény. A rendezvényen az intézmény diákjainak és vendégfellépők műsorát láthatta a közönség. Paláncz György igazgató köszöntő beszéde után az intézmény kórusa nyitotta meg az eseményt. Műsorukban az alábbi művek szerepeltek: A reneszánsz korból, Kék ibolyácska, Bárdos Lajos: Tábortűznél. Mozart Varázsfuvolájából A bűvös csengettyű és Rod Steward Sailing. A dalokat Aradi Zsolt tanította be. A kórus után a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola társastánc tanszakára járó Krucsó Réka és Bácsi Gábriel, Gulyás Boglárka, Fabisz Dorina és Kocziha Ádám (9.E) mutatott be standard táncokból álló produkciót (angol és bécsi keringőt, tangót, slow foxot, quick stepet), a latin-amerikai blokkban Sambát, Cha-cha-chát, Rumbát, Paso doblét és Jive-ot. Felkészítő tanáruk: Szivák Krisztina. A táncbemutató követően Kertész Viktória 10.F osztályos tanítványunk Emma Bale All I want című dalát adta elő. A dalt Bíró Róbert fordította magyarra és zongorán kísérte. A néptáncbemutatón Gál Bernadett (9.D) és párja Mázor Emil, Paulik Gréta (9.D) és partnere Erdei Ferenc Mezőségi forgós-forgatós táncot mutattak be. Felkészítő tanáraik: Mlinár Zsuzsa és Mlinár Péter. A hagyományokhoz híven a FitDance Center produkciója következett. A csapat tagjai: Ágoston Diána (11.D), Nagy Emese Sára (10.F), Ureisz Fanni, Sándor Dorka, Tuska Noémi, Asztalos Berk, Varga Ákos (9.E). A műsor moderátora Kovács Napsugár volt. A jó hangulatról a Karaván Együttes gondoskodott. Az intézmény ezúton szeretné megköszönni az intézmény diákjainak, az alkalmazotti és a szülői közösségének, a támogatóknak a segítséget és a hozzájárulást. A rendezvény támogatói: Balog Norman Puskás Dorina Erdős Angelika Polgár Sára Raffai Viktória Duma Nóra Duma Lili Zsíros Ádám Tóth Gréta Maráz Aliz Ilona Bácska Veronika Lázár Zsolt Barna Márton Velkeyné Palócz Erika Zsittnyán Anikó Traier Péter Balázs Veronika Makráné Biczák Judit Migaskó Nóra Seresné Metzker Krisztina Kovácsné Czeglédi Mária Tünde Ádászné Szűcs Györgyi Kissné Takács Krisztina Hugyeczné Krnács Katalin Hrabovszki Andrea Ancsinné Szabó Julianna Fülöp Gabriella Rácz Attila Boros Péter   További képek a Békéscsabai SZC facebook oldalán
Előretolt Helyőrségi tagok a Vízműben

Előretolt Helyőrségi tagok a Vízműben

2018.03.06 - 12:01
„Pasik pennával”, avagy férfiak a költészetben témával karavánozott a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) keretében működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia néhány tagja Békéscsabán. Falusi Márton, az akadémia oktatója, Smid Róbert, az akadémia mentora, valamint Horváth Máté, Karkó Ádám és Szathmári Dominik, az akadémia pályakezdői sokszínű felolvasókörútjuk során rendhagyó irodalomórákat, könyvtári és teaházi zenés előadásokat tartottak. E karaván egyik állomása volt a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma, ahol február 22-én a 9. B osztályos tanulók nem mindennapi irodalomórán vehettek részt. Az előadás interaktivitásra épült, hiszen a rövid bemutatkozást követően közvetlen beszélgetésre került sor, amelynek irányítója Smid Róbert volt. Az óra elején a tanulók szorgalmi feladatot is kaptak, akinek kedve volt, verset írhatott az előadás alatt. A versíró gyakorlat az „utoljára” szó anaforikus ismétlésére épült, vagyis minden sornak a megadott kifejezéssel kellett kezdődnie. (A tanórán sajnos nem született kilencedikes diák tollából alkotás, de a feladat mégis jó kedvcsinálónak bizonyult, mert volt, aki néhány nap múlva kapott ihletet.) A folytatásban először Karkó Ádám, majd Falusi Márton olvasott fel egy-egy saját költeményt, amelyekben csak a szerelem témája volt közös. A felolvasást követően a tanulóknak arról kellett szavazniuk, hogy melyik vers ragadta meg őket inkább, melyik tetszett jobban. A végeredmény fele-fele arányú lett, s mint kiderült, a diákokat kicsit meglepte a nyílt, szókimondó stílus. Végül Horváth Máté és Szathmári Dominik is szót kapott, Smid Róbert kérdéseire válaszoltak. Ezekből kiderült, hogy Máté az egyik leghátrányosabb helyzetű régióból, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származik, verseivel e térség hangja, szószólója is. Dominik viszont a leendő mérnök szemével keresi-kutatja a versben rejlő lehetőségeket. Az előadók, ahogy felolvasókörútjuk, maguk is sokszínű egyéniségek. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a versírás az önkifejezés egy formája, hogy nem „ciki” verset írni, hogy valóban férfias dolog a költészet, és hogy tanulságos kortárs verseket, kortárs szépirodalmat olvasni. Az óra ajándékozással zárult. Az előadók átadták az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjainak alkotásaiból összeállított Enumeráció című antológiát, amely megtalálható iskolánk könyvtárában. Ezúton is köszönjük az ajándékot és az emlékezetes előadást! Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk részt venni hasonló irodalomnépszerűsítő órákon.
I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny

I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny

2018.03.05 - 13:48
Február 5-én és 19-én került megrendezésre iskolánkban az I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny. B1-es kategóriában a versenyzők 80%-a, a B2-es szinten pedig a diákok közel fele sikeresen teljesítette a nyelvvizsgához szükséges 60%-ot. Gratulálunk mindenkinek! A szóbeli fordulóba jutott tanulók közül kerültek ki a megmérettetés legjobbjai, akik értékes ajándékokat vihettek haza, mint például nyelvvizsgára felkészítő csomagok, könyvek, fürdőjegyek, mozi- és színházjegyek, pizzautalványok. B1 Mokcsay Réka Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Szelid Kristóf BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma Andor Zoltán BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma Bihercz Lóránt BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Jónás Réka Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Vas Botond BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma B2 Sipos Ákos BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Balogh Kristóf BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Figura Richárd Imre BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Mitykó Norbert BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Nagy Csaba BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Tóth István BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma Köszönjük a felkészítő tanárok, segítők munkáját, és szponzoraink támogatását. Jövőre újra találkozunk!
Kemény menetelés előtt a keményes rendészek

Kemény menetelés előtt a keményes rendészek

2018.03.02 - 12:57
Komoly próbatételek előtt állnak a BSZC Kemény tagiskola fakultációs tanulói, hiszen 2018 márciusában egymást érik a különböző rendészeti versenyek. Első állomásként március 6-án négy fő vesz részt az OKTV belügyi rendészeti ismeretek országos döntőjén, ahol elméleti felkészültségükről adnak számot. Majd március 9-én az elmúlt évben is sikeresen szerepelt fiú és lány lövész csapatunk a budapesti BOK csarnokban veszi fel a versenyt további 47 iskola lövész csapataival.A II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyt az időjárásra tekintettel március közepén rendezik, ahol iskolánk csapatának tagjai megmutathatják felkészültségüket mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekből. Március 26-án rendezi a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny idei első fordulóját Békés-Dánfokon, ahol természetesen a hagyományoknak megfelelően elindul a Kemény Gábor csapata. Továbbjutás esetén újabb „Kemény” felkészülés és napok várnak ránk.Képek az idei OKTV versenyre induló Keményes csapatról és az elmúlt évi versenyekről és azok résztvevőiről.
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti tagozatának Jubileumi kiállítása a Zsolnay porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulójára.

A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti tagozatának Jubileumi kiállítása a Zsolnay porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulójára.

2018.03.02 - 12:51
2018.02.28-án rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban a „Zsolnay 165” kiállítást. A gyárban folyó magas színvonalú alkotói tevékenység és a Zsolnay művészete előtt tisztelegtek az Iparművészeti Tagozat diákjai. A kiállítás megnyitó részét képező divatbemutatón Zsolnay ihletésű ruhakreációk kerültek bemutatásra.
Junior Bajnok a Szent-Györgyis Szlávik Gergő

Junior Bajnok a Szent-Györgyis Szlávik Gergő

2018.03.02 - 12:41
A Junior Magyar Bajnokság február 24-én szombaton, Siklóson került megrendezésre, ahol egyesületünket a 60 kg-os súlycsoportban Szlávik Gergő képviselte, méghozzá elég jól, mert megnyerte a versenyt. :-) Már az első küzdelmén látszott, hogy jó formában van. Az első néhány fogáskeresés után egy emelést követően kis külső lábhoroggal akkorát dobott, hogy szinte ráragasztotta a szőnyeget az ellenfele hátára. A második küzdelem már nem volt ilyen egyszerű, mert a ceglédi ellenfél, egy tipikus Ungvári Miklós féle átforgatással leszorította Gergőt és jó néhány másodpercig benne is tartotta. Sikerült azonban a kijövetel a leszorításból és a következő földharc helyzetben Geri revansot vett és egy felső karkulcs feszítéssel feladásra kényszerítette az ellenfelet.A harmadik meccsen már a döntőbe jutás volt a tét és itt még jobban felszívta magát Gergő, így azt gyorsan zárta egy levitelt követő átforgató karfeszítéssel.A döntőben szinte az előző meccs ismétlődött, mert itt is egy levitelt követő átforgató karfeszítéssel tudott nyerni, így végül nagyon megérdemelten akasztották nyakába az aranyérmet, hiszen mind a négy meccsét ipponnal nyerte.Gratulálok Gergőnek, a támogató szüleinek, de erre az eredményre ennek a kis egyesületnek minden tagja büszke lehet, hiszen edzőpartnerként, vagy más szerepkörben, ebben a közösségben szinte mindenki hozzátett valamit, hogy ez a szép siker megszülethessen.
Keményesek  Sevillában

Keményesek Sevillában

2018.03.02 - 12:26
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatra Sevillába indult a szakképző évfolyam hat diákja az ERASMUS+ KA1 „Szakmai gyakorlatok az EDUPOLI-ban és a Vitalis Gmbh-nál” című projekt keretében. A logisztikai és szállítmányozási feladatokat a fogadóintézmény szerepét betöltő STEP széles partneri hálózatában fogják végezni a vállalkozó szellemű diákok: Dénes Róbert, Kiss Máté, Kovács Bálint, Lévai Regina, Noszter Péter és Pajkó Mariann. A két kísérő tanár – Ádám Szilvia osztályfőnök és Nagy-Galajda Éva szakmai gyakorlatot oktató szaktanár – a diákokkal tölt egy hetet, hogy megismerje a partner szervezetet, a diákoknak otthont adó családokat és a méltán híres spanyol kultúrát.
Közlekedésbiztonsági kupa – Vízműs győzelemmel

Közlekedésbiztonsági kupa – Vízműs győzelemmel

2018.03.01 - 14:58
Idei tanévben is megrendezésre kerül a rendőrség szervezésében a Közlekedésbiztonsági kupa. A kupa célja, hogy minél több középiskolás megismerje és alkalmazza a biztonságos közlekedés szabályait. A versenyen három kategóriában lehet indulni: kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi vezető. A városi és megyei kupán a kategória-győztes jut tovább. A városi válogatót 2018. február 27-én kedden rendezték meg Békéscsabán, amelyen a vízműsök szépen szerepeltek és kerékpáros valamint segédmotor-kerékpáros kategóriában elhozták a továbbjutást jelentő első helyet. A megyei verseny 2018. március 14-én 09.00 órától kerül megrendezésre Orosházán. András Maxim Benjáminnak (10. B) és Lipták Tamás Józsefnek (11. B) szurkolunk, hogy továbbjussanak az országos döntőbe. Gratulálunk a helyezetteknek!Eredmények:
A Szent-Györgyi tagiskola legjobb ápoló tanulói állták a versenyt

A Szent-Györgyi tagiskola legjobb ápoló tanulói állták a versenyt

2018.03.01 - 14:39
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felhívására Ápoló szakképesítés – ráépülés Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén vettek részt iskolánk tanulói Budapesten. A verseny három részből áll, melynek az első fordulóját rendezték meg 2018. február 14-én a fővárosban.Az elődöntőben írásbeli vizsgatevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát tartalmazta.A döntő versenyrész gyakorlati- és szóbeli versenytevékenységhez kapcsolódó feladatokból fog összeállni. A döntőbe jutáshoz az elődöntőben a maximális 100 pontból minimum 71 pontot szükséges elérni.Iskolánkat a 15. évfolyam Ápoló szakos hallgatói képviselték.Versenyzőink:Bácsi SzimonettaBaranya DóraBotos BarbaraBurin AndreaCzirbuly KatalinGávrás RitaJónás DaniellaKádár NikolettaKöveskuti LillaKrista MariannMátó PetraNeller KittiRoncsek AnitaSzáva BettinaVarga AdriennFelkészítő tanár: Imroviczné Mócz Magdolna
Kemény Gitárklub szülinap

Kemény Gitárklub szülinap

2018.03.01 - 14:36
Családias hangulatú összejövetelen, barátok, rokonok, ismerősök körében ünnepeltük meg a Kemény Gitárklub 13. születésnapját. Ez az egyetlen alkalom a tanév folyamán, amikor mind a négy csoport egyszerre látható és hallható. A legaktívabbak szerény jutalmat kaptak év közbeni munkájukért. Együtt gitároztunk meghívott vendégeinkkel, a kétsopronyi- és a csanádapácai Gitárklub tagjaival, valamint az After School és az Acoustic Planet zenekar zenészeivel. A végén baráti beszélgetések közepette fogyasztottuk el a klubtagjaink és szüleik által készített házi süteményeket.

Vízműsök – Határtalanul!

2018.03.01 - 14:31
Iskolánk az EMMI által meghirdetett Határtalanul! pályázaton tanulmányi kirándulást nyert Erdélybe, Sepsiszentgyörgyre, ahol a Puskás Tivadar Technológiai Líceum 11. évfolyam környezetvédő szakos diákjaival együtt közös szakmai programot kíván megvalósítani. A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma részéről a szintén környezetvédő szakos, 11. osztályos tanulóik vehetnek részt a programban. A Határtalanul! pályázat elsődleges célja a Kárpát-medencei diákok magyarlakta területekre irányuló tanulmányi kirándulásainak támogatása. Ezenkívül a határon túli területek megismerése, az ottani diákokkal való kapcsolattartás erősítése, illetve történelmi emlékhelyek felkeresése.A pályázaton nyert összeg lehetőséget ad a két iskola diákjainak a kölcsönös megismerkedésre. A vízműs diákok 2018. április 3-7. között utaznak Sepsiszentgyörgyre, a székelyföldiek pedig 2018. április 24-28. között látogatnak meg minket. Reméljük, hogy a jövőben eredményes kapcsolatot tud kialakítani a két iskola. Gratulálunk a pályázóknak!
Öt hegesztő Trefortos tanuló kezdte meg szlovákiai gyakorlatát

Öt hegesztő Trefortos tanuló kezdte meg szlovákiai gyakorlatát

2018.02.28 - 15:25
Az Erasmus+ keretein belül ezúttal a szlovákiai Komáromban kezdték meg szakmai gyakorlatukat a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói. Az öt fiatal közül hárman szakközépiskolai, míg ketten két éves szakképzés keretében tanulnak iskolánkban.Az indulás előtti felkészítés fontos része volt a gyakorlatnak, itt szakmai elméleti, lélektani és kulturális ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők. A szlovákiai Műszaki Szakközépiskola aktív segítője a programnak, így az öt hegesztő diák már hétvégén berendezkedett, s lehetőségük volt a gyönyörű város bebarangolására. Pozsony nevezetességeit is megtekintették.

Pasik pennával a Nemes tagiskolában

2018.02.28 - 13:39
Rendhagyó interaktív irodalmi előadás résztvevői lehettek iskolánk érdeklődő diákjai. Február 23-án az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentorai és ösztöndíjasai fogadták el meghívásunkat, név szerint dr. Falusi Márton, dr. Smid Róbert, Horváth Máté, Szathmári Dominik és Karkó Ádám. „ […] bár nem születik mindenki nyitott töltőtollal a zsebében, jó páran talán az új Mikszáthok, Jókaik, Ady Endrék lehetnének […]” – olvasható az Akadémia honlapján. Talán ez a mondat az előadás gondolatainak összefoglalásaként is szerepelhetne. A 9–12. osztályos Gészis tanulók saját verseiket is megmutathatták az Íróakadémia tagjainak biztatására.
ParaSport Napja a Keményben

ParaSport Napja a Keményben

2018.02.28 - 10:38
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Gimnáziumában 2018. február 21-én került megrendezésre a Magyar Parasport Napja. A gyerekek testnevelés óra keretében, illetve kiscsoportos foglalkozásokon ismerhették fel, ismerték meg, „hogy több van, mi összeköt, mint ami elválaszt minket”. A résztvevő gyerekek élvezettel próbálták ki az ülőröplabdát és a vakon végzett sorjátékokat. Kiscsoportos foglalkozáson pedig érzékenyítés történt a fogyatékosságok irányába.
A Trefortban volt a 2018-as év első szintvizsgája

A Trefortban volt a 2018-as év első szintvizsgája

2018.02.27 - 14:47
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma KSZ/ 11/2 osztályának villanyszerelői teljesítették elsőként a szintvizsga követelményeit 2018-ban. Az 5 fős csoport könnyen vette az akadályokat, így a vizsga szép eredményekkel zárult.
Megkapták szalagjukat a Trefort végzősei is

Megkapták szalagjukat a Trefort végzősei is

2018.02.27 - 14:45
2018. február 23 -án pénteken tartotta szalagavató ünnepségét a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskolája. Az ünnepi rendezvényen 12 osztály 186 diákjának tűzték fel a felnőtté válás első mozzanatát szimbolizáló szalagot.Az eseményről készült fotókat itt tekinthetik meg.
Lélekmozgató felajánlás

Lélekmozgató felajánlás

2018.02.27 - 13:17
A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 4/12 osztályos tanulója, Turai Róbert a Magyar Parasport Napja alkalmából megrendezett tematikus hétre készített munkáját ajánlotta fel egy a parasporttal foglalkozó szervezetnek. Erről szól az alábbi cikk, mely a Lélekmozgató iskolai program - Magyar Parasport Napja facebook oldalán jelent meg: "Az alábbi fa faragást a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egyik tanulója készítette, melyet felajánlott egy helyi szervezetnek.Azt hiszem, a Magyar Paralimpiai Bizottság és FODISZ minden kollégája nevében írhatom, hogy az ilyen üzeneteknek köszönhetően nagyon sok megható és lélekemelő pillanatban van/volt részünk! Fantasztikusak vagytok kedves Intézményvezetők, Pedagógusok. Minden túlzás nélkül, szívünk Magyarország méretűre nőtt az elmúlt napokban MIATTATOK!!!!! Köszönjük szépen Nektek, és várunk Titeket jövőre is!"
Matematika OKTV döntőbe jutottak a Széchenyi diákjai

Matematika OKTV döntőbe jutottak a Széchenyi diákjai

2018.02.27 - 10:57
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói, Molnár István (11.D) és Varjú Dániel (11.F) bejutott a matematika OKTV verseny 3. fordulójába, az országos döntőbe.Felkészítő tanár: Schédl Ilona.
ZSOLNAY 165

ZSOLNAY 165

2018.02.27 - 08:12
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium Iparművészeti Tagozat jubileumi kiállítása a Zsolnay Porcelánmanufaktúra alapításának 165. évfordulóján. Időpont: 2018. február 28. (szerda) - 2018. április 19. (csütörtök), HELYSZÍN: Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) PANORÁMA TEREMMEGNYITÓ: FEBRUÁR 28. (SZERDA) 17:00KÖSZÖNTŐT MOND: HERCZEG TAMÁS, A CSAKK IGAZGATÓHELYETTESEA KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA: LANTOS KATALIN KERAMIKUSMŰVÉSZMEGTEKINTHETŐ: ÁPRILIS 19-IGA gyárban folyó magas színvonalú alkotói tevékenység és a Zsolnay művészete előtt tiszteleg az Iparművészeti Tagozat. A kiállítás megnyitó részét képező divatbemutatón Zsolnay ihletésű ruhakreációk kerülnek bemutatásra.Kiállításaink, tárlataink díjtalanul megtekinthetőeka Csabagyöngye Kulturális Központ nyitvatartási idejében.

"Nem egyszerű feladat ma itthon ápolónőnek lenni..."

2018.02.26 - 12:15
Február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Ezen a napon született 1817-ben Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húga, aki az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt, valamint ő szervezte meg a legelső katonakórházakat is. Ebből az alkalomból a Békés Megyei Központi Kórház 2018.február 20-án rendezett ünnepséget a Kossuth Zsuzsanna emlékév záró momentumaként, a gyulai Pándy Kálmán Tagkórházában. A BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma is meghívást kapott a jeles eseményre, ahol méltó módon emlékeztek meg a múlt és a jelen ápolóiról. A képen a kitüntetett egészségügyi dolgozók láthatók, akiknek elhivatottságát eddigi munkásságuk is hűen tükrözi. A rendezvény második részében pedig tudományos előadásokat hallgathattunk a kórház dolgozóinak tolmácsolásában, változatos témákban.Köszönjük szépen a meghívást a kórháznak!

Sikeresen szerepeltek a SZEGYA-s diákok. 

2018.02.26 - 12:13
A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma középiskolás diákok számára egyéni kétfordulós angol nyelvi versenyt hirdetet két kategóriában, amin iskolánk 3 tanulója vett részt.B1 kategóriában:2. helyezést ért el: Szelíd Kristóf 10/G osztályos tanuló (felk. tanár: Molnár Ildikó)3. helyezést ért el: Andor Zoltán 10/C osztályos tanuló (felk. tanár: Benkő-Hanyecz Ágnes)Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak!
„Vasfa és kenyér”

„Vasfa és kenyér”

2018.02.26 - 12:11
  Wacha Imre azonos című az 50. Szép magyar beszéd versenyen elmondott záróbeszédének részletével birkóztak meg a keményes diákok az iskolai Kazinczy versenyen   Az 53. országos Kazinczy verseny iskolai fordulóját február 21-én délután tartottuk meg barátságos légkörben a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A választott szövegek felolvasása után a szakmai zsűri négy tanulót javasolt a második fordulóba. Végül a legügyesebbnek Nyilas Eszter Boglárka 11.C osztályos tanuló bizonyult egy Wass Albert szöveggel. A második helyezett Bucsi Anita lett a 10.B osztályból. Felkészítő tanárukkal, Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnővel együtt lelkesen készülnek a továbbiakban a márciusra tervezett megyei fordulóra. Gratulálunk a szépen teljesítő 3. és 4. helyezettnek, Kolozsi Viktória 10.C és Frankó Csaba András 10.B osztályos tanulóknak is!
Balog Nátán a 2017. év fekvenyomója

Balog Nátán a 2017. év fekvenyomója

2018.02.26 - 12:04
A hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. A Magyar Erőemelő Szövetség a 2017. évben az ifjúsági világbajnoki címet nyert vésztői Balog Nátán sportolót választotta az ÉV Fekvenyomójának! Nátán a BSZC Kemény tagiskola 11.b osztályos tanulója. Ezúton is gratulálunk neki! További sikereket kívánunk!Eddig megjelent cikkek, bejegyzések az eredményről, versenyről: Beol: Békés megyeiek a nemzetközi szövetség világranglistáján„Fekvenyomásban a férfiaknál a vésztőiek ifjúsági világbajnoka, Balog Nátán 59 kg-ban 155 kg-mal”további képek:
Világbajnok lett a Kemény egykori diákja

Világbajnok lett a Kemény egykori diákja

2018.02.22 - 16:16
A tavaly ősszel Budapesten megrendezett kick-box világbajnokságon aranyérmet szerzett a BSZC Kemény tagiskolájának egykori tanulója. Hanicz Nelly most rendőrként szolgál a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon, s a versenyről szóló beszámoló a Zsaru Magazinban jelent meg. A vele készült interjú az alábbiakban olvasható.

Kimagasló sikert értek el a Vízműs diákok az országos tanulmányi versenyen

2018.02.21 - 16:35
Jelenleg az országban három helyen képeznek útépítő- és fenntartó technikusokat ezek közül egyik a Békéscsabai SZC Vásárhelyi tagiskolája, a VÍZMŰ. Ezen a szakon tanuló diákok 2018. január 30-án mérettethették meg magukat Budapesten, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (röviden OSZTV). Iskolánkban idén 6 fő útépítő és fenntartó diák fog végezni, köztük mindeni indult a versenyen és négyen be is jutottak a döntőbe: 1. helyen Bende Kristóf kimagasló teljesítménnyel (92 %), mögötte Péter Máté Ferenc (85 %), Jakó Imre Richárd (61 %) és Nagy Balázs (60 %). Az elődöntőn írásbeli versenytevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát lefedi. A teljesítmény azért is példaértékű, mert a kis létszámú közlekedésépítő versenycsoportot a szervezők több szakmával vonták össze. Együtt versenyeztek az alternatív gépjárműhajtási technikusokkal, az avionikusokkal vagy a hajózási technikusokkal is. A mérce pedig a százalékok és pontszámok összehasonlítása volt.A Vízmű a korábbi években is jelesen szerepelt ezen a versenyen, a 2016/2017., az 1. helyet Rajnavölgyi Gergő, iskolánk tanulója hozhatta el. A 2015/2016. tanévben– Berg Viktor vízműs diák nyerte el az első helyezettnek kijáró díjat.A verseny a diákok számára azért is bír relevanciával, mert technikusi vizsga alól mentességet lehet szerezni bizonyos feltételekkel, többletpontot jelent a felsőoktatási felvételi eljárásban, illetve 1 évig ingyenesen jutnak kollégiumi férőhelyhez továbbtanulásuk esetén, ezenkívül nagy értékű ajándékutalvánnyal lehetnek gazdagabbak.Az idei döntőt 2018. április 4-6. között rendezik meg a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Tanulóink már megkezdték a döntőre való felkészülést tanáraik segítségével. Reménykedünk a korábbi évekhez hasonló eredményes szereplésben, és harmadjára is kiválóan szerepelhetnek ezzel iskolánk hírnevét öregbítve. Sikeres felkészülést kívánunk!
Országos siker Rendészetis módra

Országos siker Rendészetis módra

2018.02.21 - 10:14
A 2018. évi Énekes István országos ökölvívó ifjúsági emlékverseny lány 64 kg-os győztese a BSZC Nemes tagintézmény rendészeti ágazatában tanuló Szabó Réka. Gratulálunk teljesítményéhez! (Forrás: Nagyszövetség Boxklub és nemzetisport.hu)
Könyvtári délelőtt

Könyvtári délelőtt

2018.02.20 - 15:59
Február 19-én a BSZC Szent - Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 12/G osztálya a Békés Megyei Könyvtárba látogatott. Megtekintették a Kiegyezés – polgárosodás - dualizmus című vándorló molinó kiállítást, mely a korszakban lezajló változásokon vezet végig a gazdasági fejlődésen keresztül a hétköznapokig. Lehetőség nyílt ingyenes beiratkozásra is. 11 órától pedig részt vettek a Magyar Széppróza Napja alkalmából Szilasi László író, József Attila –díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár rendhagyó irodalomóráján, melynek témája Jókai Mór volt. A délelőtt tartalmasan és hasznosan telt, sok új ismerettel gazdagodott az osztály.
Tehetségek a Vízműben

Tehetségek a Vízműben

2018.02.20 - 13:24
A MATEHETSZ felhívásán keresztül iskolánk három tanulója nyert el a 11 hónapra szóló támogatást a 2018-as évben. A 2017-es év során közel 500 fiatal került be a tutorhálozatba, ők 10 hónapon keresztül személyes segítséget kaptak, azon belül 200 fiatal táborokban tölthetett el egy hetet, 391 tutorált ösztöndíjban részesült, és közel 150 diák pedig élményhétvégéken vehetett részt. 2018 februárjától a mi iskolánk tanulói is részesülhetnek a tutorhálozat programjában, név szerint: Szász György, Paksi Benedek és Gyebrovszki Orsi, 9. D osztályos diákjaink, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeikkel és sporttevékenységeik révén élvezhetik a nem mindennapi lehetőséget. Gratulálunk tanulóinknak!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015