Hírek
Rendészek a Közszolgálati Egyetemen

Rendészek a Közszolgálati Egyetemen

2017.12.05 - 11:54
2017. november 24-én néhány GSZI-s rendészeti ügyintéző szakmacsoportos tanulónk lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyílt napján. A helyszínen Dr. Christián László PhD, a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék tanszékvezetője külön fogadta csoportunkat. Bepillantást kaphattak az ország egyik legújabb és legjobban felszerelt egyetemének képzéseibe, infrastruktúrájába. Lehetőségük volt megtekinteni milyen körülmények között tanulhatnak és lakhatnak az NKE hallgatói. A XXI. századi csodálatos körülményeket mindenki tapasztalhatta. A színvonalat egy tanulónk, Kulcsár Péter gondolatai is kiválóan tükrözik. "...Régóta él bennem a gondolat, hogy oda jelentkezzek, részben ezért is felvételiztem ebbe a középiskolába. A szakkal kapcsolatban az egyetemen még nem vagyok biztos, de pozitív élményeim megerősítettek abban, hogy ott a helyem, bármelyik mellett is döntök majd a jövőben. Láttam és tapasztaltam, hogy a képzés magas szintű, a diákok közvetlenek, rengeteg a szaklehetőség és specializáció, az iskola híre országosan is kiváló, illetve láttam azt is, hogy folyamatos fejlesztés alatt áll mind fizikai értelemben, mind oktatásilag. Vagyis új épületek készülnek, a meglévőek pedig modernek, felszereltek. A kollégium igazán kényelmesnek tűnik, az iskola épületének szomszédságában található. Sportlehetőségek kifogyhatatlan tárháza sokak számára lehet vonzó, számomra is. Külön kiemelném a lovardát az egyetemi kollégium udvarán, ami egyedülálló Magyarországi viszonylatban...Köszönöm a lehetőséget, hogy ezzel az élménnyel lehettem gazdagabb..." Köszönjük a meghívást!
Nyílt nap a Városházán – vízműs szemmel

Nyílt nap a Városházán – vízműs szemmel

2017.12.05 - 11:50
A polgármesteri hivatal idén második alkalommal rendezte meg a középiskolásokat invitáló nyílt napját 2017. november 24-én. A Városháza 1. emeletén lévő Dísztermet, ahol a közgyűlések szoktak zajlani, most közel 100 diák töltötte be. Szarvas Péter polgármester úr nyitóbeszéde után megkezdődhetett a rendezvény. Az egész programtervet úgy állították össze, hogy mi diákok kicsit belekóstolhassunk a képviselők és az ott dolgozók mindennapjaiba. A szervezők napirendi pontokba szedték az osztályvezetők előadásait, amelyek a képviselők asztalán előre el voltak készítve. Több körben helyet is foglalhattunk a képviselők székeiben és szavazhattunk a napirendi pontokról. Az első előadás például az önkormányzat feladatait és működését mutatta be. Szó esett a nyári munkákról, a szakmai gyakorlatról a polgármesteri hivatalon belül. Ezen belül az előadók részletezték azt is, miként várnak különböző irodai munkákra vagy esetleg más munkalehetőségekre középiskolás és egyetemista diákokat. Ezt tavasz elején önéletrajzzal a polgármesteri hivatalban lehet megpályázni. Az ifjúságot érintő ügyekről, támogatásokról és fejlesztésekről is hallhatunk prezentációt. Az idei év eddigi diákrendezvényeibe is betekintést nyerhettük, képekkel illusztrálva, mint például az idei Garabonciás Napokba. Tájékoztatást kaptunk az éppen folyó beruházásokról, fejlesztésekről, például különböző sport-beruházásokról, a piac felújításáról, a téli fürdő bővítéséről, kerékpárutak és a zöldterületek kialakításáról. Az idő szűke miatt sajnos a Városháza körbejárására nem került sor, de így is izgalmas és érdekes délelőttön vehettünk részt. Ígéretet kaptunk, hogy iskolánk pár fős csoportjai külön időpont alkalmával megtekinthetik az épületet és az ott folyó munkákat. Mindenképpen élni fogunk a lehetőséggel! Puskás Sára 10. E BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Országos szakmai siker GSZI módra

Országos szakmai siker GSZI módra

2017.12.05 - 10:38
2017. november 23-24-én került megrendezésre a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által rendezett, és az IT Services Hungary által szponzorált V. IT Essentials szakmai verseny országos döntője. Az on-line válogató után Balog Norbert 11. osztályos tanuló bejutott a döntő fordulóba a 403 induló közül (Molnár Albert sajnos egy ponttal lemaradt), amelyet Budapesten tartottak. A két napos verseny első napján hardveres és szoftveres feladatokat kellett a 13 döntőbe jutott tanulónak megoldania, majd a második napon az elméleti tudásukat is tesztelték. A második nap délutánján ünnepélyes eredményhirdetés közepette megszületett az eredmény is: a GSZI diákja országos 5. lett. Gratulálunk neki és felkészítőinek is.
Ovisok a Zwack tagiskolában

Ovisok a Zwack tagiskolában

2017.12.05 - 10:37
A Békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda Bóbita csoportja látogatott el a Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába november 20-án. Vendégeink cukrásztanulóinkkal brióst készítettek, amit azután a tanétteremben kakaóval és teával fogyasztottak el. Köszönjük a látogatást és a szervezők munkáját!
Alapítványi bál a Keriben

Alapítványi bál a Keriben

2017.12.05 - 10:35
November 17-én negyedik alkalommal került megrendezésre a KVISZA (Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány) jótékonysági bálja. A KVISZA-t 25 évvel ezelőtt Békés megyei vállalkozók alapították, azzal a céllal, hogy segítsék a szakképzést, a hátrányos helyzetű tanulókat és a tehetségek kibontakoztatását. A bál szervezésében, lebonyolításában a kuratóriumi tagok mellett iskolánk oktatói és tanulói is részt vettek. Közös munkájuk eredményét a mellékelt képek mutatják. Köszönjük a munkájukat! Köszönjünk támogatóinknak, valamint a bálon részt vett vendégeinknek, hogy elősegítették rendezvényünk sikerét! Az alapítvány a bál teljes bevételét iskolánk tanulóira fordítja.
Andor napi meghívó

Andor napi meghívó

2017.12.05 - 10:34
AFS előadás a Széchenyiben

AFS előadás a Széchenyiben

2017.12.05 - 10:32
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programjának egyik résztvevője tartott előadást 2017. november 23-án. Lucy – a 19 éves német lány – beszélt az eddigi élményeiről, tapasztalatiról. Az AFS program keretei között tartózkodik Magyarországon. Az iskola egyik AFS önkéntes tanulója látja vendégül. Az interaktív előadás témája az AFS program. Mivel az osztály egyik fele németet, a másik fele angolt tanul, ezért Lucy mind a két nyelven beszélt a kultúrákról, az egyes országok hagyományairól és értékeiről. Ulmann Ákos
Arany János interaktív vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

Arany János interaktív vetélkedőn 3. helyezést ért el a Széchenyi csapata

2017.12.05 - 10:30
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai sikeresen szerepeltek a Békés Megyei Könyvtár Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező interaktív vetélkedőjén 2017. november 23-án. A versenyen kreatív feladatokat oldottak meg a diákok: riportot készthettek egy Toldi szereplővel, Toldi életképet készítettek a 3D nyomtató segítségével. Az intézmény két csapattal képviseltette magát: a 9.E csapata 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Szuhaj Nikoletta, Virág Liliána, Tuna Jázmin. Felkészítő tanár: Sági Krisztina A 9.F csapat tagjai:Serb Diána, Kiss Jázmin, Zsilinszky Erika. Felkészítő tanár: Szilágyi László. A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János-emlékév programjainak támogatása keretében valósul meg. December 7-én minden versenyző részt vehet a Nagyszalontára tervezett kiránduláson.
„SZEGYA FASHION A CSABA CENTERBEN”

„SZEGYA FASHION A CSABA CENTERBEN”

2017.12.05 - 10:27
A BSZC Szent-Györgyi tagiskolájának divat- és stílustervezői ismét színvonalas bemutatóval szerepeltek az őszi divatnapokon a Csaba Center színpadán. A tervezéstől, a ruha megvarrásán át, egészen a nagyközönség előtt való bemutatkozásig hosszú utat tesznek meg a tehetséges „művészetis” tervezőink. Köszönet érte tanáraiknak!

"Az én Kósom 2017-ben" - Pályázat

2017.12.05 - 10:17
KEDVES MINKET LÁTOGATÓK! Szeretnénk Titeket meglepni az ünnepek közeledtével egy jó kis pályázattal hagyományteremtő céllal. A Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány (a BSZC Kós tagiskola alapítványa) és az Iskola Vezetősége arra gondolt, hogy versenyt hirdet Köztetek és ismerőseitek közt "Az én Kósom 2017-ben" címmel. Keressük az év történetét. Várunk Tőletek olyan pályázati művet (fogalmazást, költeményt, fotó- vagy videó-összeállítást, vicces vagy tanulságos történetet) arról, ami Veletek történt ebben az évben. Engedjétek szabadon fantáziátokat! Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel népszerűsítsük is iskolánkat és honlapunkat (http://kos.bszc.hu) boldog perceket okozva ezzel az irántunk érdeklődőknek is. A művek az iskola Facebook oldalán (https://www.facebook.com/BeKSZI.KOS) lesznek megtekinthetők! MEGOSZTANI ÉS LÁJKOLNI ÉR, sőt kötelező! Hiszen a győztesek a legtöbb lájkot, illetve megosztást kapó művek közül kerülnek ki. Talán motiváló lehet Számotokra az 1-2-3. helyért járó 15000-10000-5000 Ft értékű vásárlási utalvány a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány támogatásával. Nem csak diákok pályázhatnak! Műveiteket 2017. december 1. és 20. között adhatjátok le elektronikus formában "az.en.kosom.2017.ben@gmail.com" címen.
EBI Mentorprogramban vesznek részt a Széchényi diákjai

EBI Mentorprogramban vesznek részt a Széchényi diákjai

2017.12.05 - 10:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. évfolyamos tanulói részt vesznek az EBI Mentorprogramjában. Szabados Fanni és Szegedi Zita tartott tájékoztató előadást a 11. évfolyamosoknak erről az iskolaidőn kívüli ingyenes képzési lehetőségről 2017. november 23-án. Az EBI (Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért) 3. alkalommal hirdeti meg a Mentorprogramját a békéscsabai középiskolások számára. Másfél évig fiatal, egyetemista mentoroktól tanulhatnak az egyetemi életről a diákok. A prezentációs és kommunikációs készségeiket fejleszthetik, illetve a munka világába nyerhetnek bepillantást.
Romvári Gizi Alapítvány delegálta színházi előadásra a Széchenyi diákjait

Romvári Gizi Alapítvány delegálta színházi előadásra a Széchenyi diákjait

2017.12.05 - 10:11
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai számára a Romvári Gizi Békés Megye Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma 2 db színházjegyet ajánlott fel. A Kuratórium minden évben lehetővé teszi a színházszerető diákoknak, hogy megnézhetnek egy-egy előadást a Jókai Színházban. Ebben a tanévben Nagy Gréta és Balogh Enikő (9.E) a Macskajáték című előadást látták a Jókai Színházban 2017. november 20-án.
Nyílt nap a Széchenyiben

Nyílt nap a Széchenyiben

2017.12.05 - 10:09
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. november 22-én tartotta nyílt napi rendezvényét.  Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a tanórák munkájában. A 2018/2017. tanévre meghirdetett képzéseket Paláncz György igazgató ismertette.
Karácsonyi hangverseny

Karácsonyi hangverseny

2017.12.05 - 10:07
Bázisintézményi jó gyakorlatát mutatta be a Trefort Kollégiuma

Bázisintézményi jó gyakorlatát mutatta be a Trefort Kollégiuma

2017.12.05 - 09:52
Iskolánk, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként megnyitotta kapuit, s a Kollégiumi Egészségnapok programsorozatának jó gyakorlatát mutatta be az érdeklődők számára. A programra számos érdeklődő kolléga látogatott el, s lehetőségük nyílt arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek a Trefort mindennapjaival. A rendezvényt Kiss Mihály igazgató nyitotta meg, majd Csibor Géza intézményegység-vezető mutatta be a kollégium munkáját. A vállalkozó kedvű pedagógusok kipróbálhatták a diákoknak szánt programokat is: volt, aki a vérnyomását, vércukor szintjét ellenőriztette, volt, aki a részeg szemüveget próbálta ki, s voltak olyanok is, akik egy kvízben tették próbára tudásukat. A nap zárásaként tapasztalatcserére nyílt lehetőség. Valentényiné Hidvégi Erika beszámolója
Szalagavató a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumban

Szalagavató a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumban

2017.11.22 - 13:11
A középiskolai szalagavató ünnepségek sorát a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyitotta meg november 17-én pénteken a békéscsabai sportcsarnokban. Több ezer vendég: szülők, hozzátartozók, tanárok, a tagintézmények meghívott vezetői előtt hét végzős osztály 163 tizenkettedikes tanulójának - és különlegességként egy tizennegyedikes szakmai vizsga előtt álló osztálynak 22 fő - osztályfőnökeik tűzték fel a szalagokat. A tűzés megható és emelkedett pillanatait az osztályok műsorai követték, amelyekre hónapok óta készültek az érettségi előtt álló tanulóink. További képek a BSZC facebook oldalán
Széchenyis diákok a Digitális Turisztikai Workshopon

Széchenyis diákok a Digitális Turisztikai Workshopon

2017.11.22 - 12:25
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói részt vettek a Csabagyöngyében megrendezett Digitális Turisztikai Workshopon 2017. november 17-én. A rendezvény a Magyar Turisztikai Ügynökség a Google Magyarországgal együttműködésében valósult meg.  A program alapvető célkitűzése a digitális kompetenciák és készségek fejlesztése, ezért turisztikai ágazati workshopokat rendeznek Budapesten és három vidéki helyszínen. Az intézmény turisztikai ágazati képzésben részt vevő két tanítási nyelvű 12.F osztályos tanulói is részt vettek az eseményen Aradszky Ilona tanárnő vezetésével. Kaplonyi Dóra így foglalta össze az eseményt: „Három előadást hallgathattunk meg. Az elsőt Dr. Várady Zsuzsanna, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakembere tartotta az új országos turizmusfejlesztési stratégiáról, amely a tervek szerint 2030-ig fog megvalósulni. A workshop lényege az volt, hogy segítsenek a vállalkozásoknak a digitális világ adta lehetőségek kihasználásában. Hallottunk még előadásokat a magyarországi internethasználatról, hogy milyen közösségi oldalakat használnak leginkább hazánkban. Szó volt még a weboldalak fontosságáról, illetve megismerkedhettünk a Google különböző oldalaival, amelyek mind segítik a vállalkozókat az online jelenléttel kapcsolatban. A workshop minden előadása érdekes és magával ragadó volt, hasznos információt nyújtottak az aktuális internethasználatról és arról, hogy a mai világban hogyan is érhetnek el a vállalkozások tényleges, hosszú távon magas profitot. Örülök, hogy részt vehettem ezen a rendezvényen, mivel az itt szerzett ismereteket biztosan kamatoztatni tudom majd májusban a komplex szakmai érettségin.” Osztálytársa, Szabados Fannira is hatással voltak a rendezvényen hallott információk: „Rendkívül tetszett az előadás, hiszen újabb ismereteket szerezhettem a turizmusról. Az előadók rendkívül nyitottak és közvetlenek voltak velünk, kérdésekkel és bemutatókkal tették színesebbé a napunkat. Az esemény célja az volt, hogy felhívják a figyelmünket arra, hogy szembe kell néznünk a felgyorsult világgal, az új technológiával. El kell fogadnunk ezt az új digitális környezetet. Ezért rendeznek az ország és a világ különböző pontjain workshopokat, amit mi, turisztikai szakembereknek tanulók, csak úgy definiálunk, hogy „egy adott szakterület iránt érdeklődő emberek találkozója”, melynek célja, hogy közös munkával valami újat hozzanak létre az adott témában.”
GSZI sikeres nyílt nap

GSZI sikeres nyílt nap

2017.11.20 - 15:31
Hatalmas érdeklődés mellett tartottuk 17-én, pénteken a Nemes-GSZI idei első nyílt napját. Több százan jelentek meg a gépészet, informatika és rendészet területeinek bemutatására, képzéseink különlegességeinek megismerésére. A regisztráció után Maczik Mihály igazgató úr tartott egy rövid összefoglalót, majd a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Novodomszki Orsolya rávilágított a szakgimnáziumi képzés előnyeire. Ezután az érdeklődők több csoportba osztva megismerhették a GSZI tantermeit, óráit. A körbevezetés után nyílt tanítási órákon vehettek részt, ahol népszerűségnek örvendett a szoftverfejlesztés, gépészeti érdekességek, valamint a rendészettel kapcsolatos tanóra is. Külsős partnereink képviselői (Linamar Hungary Zrt., Csaba-Metál Zrt.) is megemlítették, hogy a GSZI (immáron Nemes Tihamér) jó választás, mind annak, aki tovább szeretne tanulni műszaki vonalon, mind azoknak, akik egy jó szakma alapjait szeretnék elsajátítani. Rendészeti irányban érdeklődők a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás szakembereitől kaphattak információt. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a következő nyílt napon, 2017. december 9-én 9:00-tól (regisztráció miatt célszerű hamarabb érkezni, vagy előregisztrációt végezni: www.gszi.sulinet.hu). Nyílt napunkról további képek az iskola hivatalos facebook oldalán is megtekinthetők: https://www.facebook.com/geszi/.
Görögországba is mehetnek szakmai gyakorlatra a Széchenyi diákjai 2018-tól

Görögországba is mehetnek szakmai gyakorlatra a Széchenyi diákjai 2018-tól

2017.11.20 - 15:26
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma vezetése szakmai megbeszélést folytatott az Algoos Study, Work and Travel Inc. egyik vezetőjével, Karolina Wólcikkal 2017. november 17-én az intézményben. Az egyeztetés elsődleges célja, hogy a két intézmény között szakmai partneri kapcsolat alakuljon ki, amely segítségével a diákok 2018-tól már Görögországban is teljesíthetik a szakmai gyakorlatukat, a német, a svájci és az angol szakmai gyakorlati helyek mellett. A turisztikai ágazati képzésben részt vevő tanulók 2018 júniusától augusztusig teljesíthetik  szakmai gyakorlataikat a görög szállodákban.
A Kós egykori fodrásztanulójának sikere Abu-dhabiban

A Kós egykori fodrásztanulójának sikere Abu-dhabiban

2017.11.17 - 13:17
Kiválósági érmet kapott a World-Skills 2017-es versenyén fodrász kategóriában Kovács Alexandra, aki a Szakma Kiváló Tanulója Verseny első helyezettjeként szerzett szakmai bizonyítványt a BSZC Kós tagiskolában 2017-ben. A 20 tagú magyar csapat 19 szakmában indult a szakmák olimpiáján. Október elején érkezetek Abu Dhabiba, hogy összemérjék tudásukat a világ legjobbjaival. Alexandra versenyszámában átlag feletti teljesítményt nyújtott. Ilyen eredményt ebben a korosztályban még senki nem ért el magyar fodrászként. A sikeres szereplésért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elismerését fejezte ki. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk egy ilyen sikertörténetnek!
Tésztahídépítő-versenyt rendezett a Vízmű az általános iskolásoknak

Tésztahídépítő-versenyt rendezett a Vízmű az általános iskolásoknak

2017.11.17 - 13:19
2017 októberében a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma tésztahídépítő-versenyt hirdetett a békéscsabai általános iskolásoknak, mely keretén belül október 27-éig várták azon fiatalok jelentkezését, akik érdeklődnek a közlekedésépítő szakmák iránt. A versenyre 4 fős csapatok jelentkezhettek, a feladatuk egy előre megépített tésztahíd elkészítése volt. A megmérettetésre 4 pályamunka érkezett, kettő az Erzsébethelyi Általános Iskolából, egy a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, egy pedig a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskolából. Az eredményhirdetésre és a tésztahíd törésére a békéscsabai pályaválasztási vásáron került sor 2017.11.08-án 13:30 perckor. A törésre a pontok kiszámítása miatt volt szükség, hiszen a hidak megépítésével a zsűri arra volt kíváncsi, hogy mennyi terhelést bír el a híd.  A törések alkalmával 2 vízműs diák tésztahídját is próba alá vettették, de természetesen ők nem vettek részt a versenyben, aminek eredménye végül a következőképpen alakult: 1. helyezett: Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2-3. helyezett: Erzsébethelyi Általános Iskola 4. helyezett: Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola   A versenyre érdemes volt pályamunkát készíteni, hiszen a nyertesek közül az 1. helyezett egy osztálykirándulást nyerhetett a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkba, a 2. helyezett a VÍZMŰ büféje által felajánlott édességcsomaggal lett gazdagabb, míg a harmadik helyezett vízműs mappákat és egy hidakról szóló értékes könyvet vehetett át. Köszönjük az általános iskolásoknak a részvételt és gratulálunk a győzteseknek! Tóth-Nagy Terézia beszámolója
„Európa határok nélkül - a Kerisekkel”

„Európa határok nélkül - a Kerisekkel”

2017.11.16 - 11:43
„Európa határok nélkül - a Kerisekkel” program keretében négy szakoktató tanár szakmai tanulmányúton vett részt Spanyolországban, Valenciában. A szakmai program keretében a vendéglátó iskolát és vendéglátóegységeket látogattak meg: Gremio de Pasteleros (cukrászatok-pékségek céhe), Casani, V. Garcia (pékségek), Hotel Hospes Palau de la Mar, Pasteleria Francesca Lambert (cukrászat), Restaurante Contrapunto Les Arts, Altaviana - Vocational and Tourism School. A BSZC Zwack tagiskolájának tanárai betekintést nyertek a spanyol oktatásba, a duális képzésbe és megismerkedtek a spanyol konyhával. A kulturális program keretében megtekinthették Valencia nevezetességeit: a City of Arts & Sciencist-et, Oceanogràfic Valencia-t és a Bioparc-ot. Élményekkel és szakmai fejlődésünket elősegítő tapasztalatokkal feltöltve tértek haza az útról, melyet a pedagógusi munkájuk során hasznosítanak.
Ingyenes tehetséggondozó és felvételi előkészítő rajztanfolyam

Ingyenes tehetséggondozó és felvételi előkészítő rajztanfolyam

2017.11.15 - 13:57
„Zenével a drog ellen”

„Zenével a drog ellen”

2017.11.15 - 13:43
Fekete András r.ftzls., a Karcagi Rendőrkapitányság drogprevenciós tanácsadójának meghívására, immár második alkalommal kapott fellépési lehetőséget a Kemény Gitárklub az általa tartott „Zenével a drog ellen” c. előadásra. Májusban Kisújszálláson, most novemberben Kunhegyesen. A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a zenével egybekötött prezentációt és a végén visszatapsolták a Gitárklubot! A zenekar örömmel tesz eleget a soron következő meghívásnak is.

Nyílt nap a Trefortban!

2017.11.15 - 13:42
Kedves Szülők! Kedves Diákok! A BSZC Trefort tagiskolája nyílt napot tart az érdeklődő szülők és diákok részére, amelyre szeretettel hívunk és várunk mindenkit, hogy betekintést nyerhessenek iskolánk életébe. Soron következő nyílt napunk időpontja: 2017.11.17 (péntek) 9 óra (Regisztráció és igazolás kiállítása 8.30-tól!)
Hangszert a kézbe

Hangszert a kézbe

2017.11.15 - 13:16
A BSZC Trefort Ágoston Iskola 13.c. osztálya 17 fővel meglátogatta a Hangszert a kézbe, ismeretterjesztő könnyűzenei  sorozat programjait. A hangszerbemutatót neves zenészek, szakmailag jól képzett emberek irányították. A legnagyobb sikere a gitáros térnek volt, ahol fülhallgató segítségével, szinte az összes gitárfajtát ki lehetett próbálni. A billentyűs hangszerek is érdekelték a fiatalokat, mert igen különleges zongorák, digitális különleges hangszerek is jelen voltak az interaktív kiállításon. A szakócától a két lábdobig, Tóth Tamás könnyű zenész rendhagyó óráját is meghallgattuk. Szó volt a dobtörténetéről, előadókról, majd a dobkészítés igen érdekes mechanikai műveleteiről.  Az előadás végét, egy fenomenális dobszólóval  fejezte be az előadó. Voltak olyan diákok, akiknek annyira tetszett a hangszerek kavalkádja, hogy a tanítás után még visszatérnek a könnyűzenei kiállításra. A Nemzeti Kulturális Alap és Cseh Tamás program kezdeményezését nagyon elismerően fogadták iskolánk tanulói. Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, rendezőknek, mert több diák vélekedett úgy, az interaktív kiállítás után,  hogy megtanul egy hangszeren zenélni a jövőben. Tóth Olga beszámolója
Nemzetközi gyakorlatok és tapasztalatok a szakképzésben 2017-2019

Nemzetközi gyakorlatok és tapasztalatok a szakképzésben 2017-2019

2017.11.15 - 12:54
A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulóinak lehetősége nyílt az idei tanév első hónapjaiban is számos, pontosan 7 Erasmus + tanulói mobilitás egyikén részt venni, valamint az intézmény oktatói is éppen egy szakértői úton vesznek részt Spanyolországban. A 8 turnus a következő sorrendben zajlott, zajlik: Az első út Spanyolországba indult szeptember 9-én három Épületgépész technikus és központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő tanuló számára. Balda Zsolt, Halász Csongor és Papp József Bálint spanyol vállalkozók cégeinél töltötték el az egy hónapot, klímaszereléssel. A tanulók nem csak a kísérőtanár segítségére, de az  EUROPROYECTOS Erasmus Plus S.L. képviselőjére, Maria Lopezre is számíthattak. A második tanulói mobilitás Észtországba indult, szeptember 23-án. Ide hét informatikai területen tanuló diák indult. Három CAD-CAM informatikus: Kertész Zoltán Roland, Németh Erazmus László és Szabó Patrik, valamint négy informatikai rendszergazda tanuló: Fazekas Richárd László, Katona Dávid, Tímár Ferenc és Ujházi Balázs. Ők a tallini Polütechnikum segítségével, Ege Meister tanárnő által ajánlott cégeknél, intézményeknél voltak Erasmus + mobilitási gyakorlaton. A Network Tomorrow OÜ cégnél Fazekas Richárd és Tímár Ferenc, az International School of Estonia területén Katona Dávid Balázs, az Avalanche Labs Ltd-nél Kertész Zoltán Roland, Németh Erazmus László és Szabó Patrik, valamint a Tallinna Polütehnikumnál Ujházi Balázs András. A harmadik tanulói mobilitás Szlovákiában Komarnoban 2017. október 07. és november 05. között zajlott. Öt hegesztő tanuló, a jelenlegi KSZ 12/2-es osztály tanulói közül két tanuló, Jakab Dominik és Nagy Norbert János valamint a 2/10/2-es osztályból három tanuló Acsai Attila, Andrej Andor és Daróczi Tibor Alex vett részt a gyakorlaton a SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. cégnél. A gyakorlat megszervezésének aktív segítője a Trefortnak a komarnoi Stredná obdorná skola technická - Műszaki Szakközépiskola.   A negyedik és ötödik turnusok október 19-én indultak, más-más Erdélyi településre, Romániába gyakorlatra az első alkalommal. Ezek a csoportok már a 2017-2019-es nyertes pályázat részei. A partnerek autószerelő szalonok, szakszerviz cégek. Andó Norbert Mihály, Greksza Csaba, Moósz Márk Benedek, Murzsicz Patrik, Papp Tamás  és Székely Viktor Zsolt. Ők közlekedés gépészet szakterületen tanulnak. A hatodik út Németországba indult október 29-én. A hat autóelektronikai tanuló a Vitalis cég Skeuditz-i gyakorlati helyein tölti el az egy hónapot. Galambos Ákos, Miskó László, Nagy Márk László, Papp László, Tóth László és Vári Tamás Komáromi Zoltán tanár úr kíséretében utaztak, aki szakmai szemmel is figyeli a gyakorlati helyet. Időrendben a hetedik út Spanyolországba november 5-én indult 8 szakértővel. Ez az idei félév egyetlen olyan Erasmus + mobilitása, melyben az iskola tanárai és külső szakértők vesznek részt. Megújuló energia szakterületen tanulmányoznak például bioklimatikus épületeket, a megújuló energiagazdálkodásban résztvevő képzőintézményeket, mint a La Laguna Egyetem, ITER intézet, mely fotovoltaikus energia, szélenergia hasznosítása, fenntartható épületszerkezetek megvalósításával foglalkozik. A küldő intézmény képzési palettájának fejlesztéséhez készülő tananyaghoz gyűjt a szakértői csoport naprakész a helyi oktatásban hasznosítható mintákat. A nyolcadik csoport Máltára november 9-én indult 4 autóelektronikai tanulóval. Kísérőjük Unyatyinszki Csaba tanár úr. Kovács Róbert, Nagy Márk, Nagy András és Szemző Zsolt négy hetet tölt el különböző autószerelő műhelyekben. A gyakorlat során az itthon tanultak gyakorlása a cél. Jelenleg még mobilitási program keretében 4 finn tanuló tartózkodik a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által biztosított szakmai gyakorlati helyeken. A már három hete városunkban lévő fiatalok épületvillamossági szakterületen vannak gyakorlatok a BÉSZER kft-nél, az Alföldvíz Zrt-nél valamint a Meszlényi-Autó Kft-nél.
Nyílt nap a Kósban

Nyílt nap a Kósban

2017.11.15 - 12:46
2017. november 13-án nyílt napot tartottunk. Vendégeink beleKÓStolhattak iskolánk életébe. Több helyszínen ki is próbálhatták magukat, tájékoztattuk őket képzéseink részleteiről, ajándéktárgyakat kaptak, illetve készíthettek maguknak. A következő nyílt napunk 2017. december 4-én lesz 9:00-tól. A boldogság titkos receptjét mi sem tudjuk, de szívesen megmutatjuk, hogy nálunk mit lehet tanulni. Várunk mindenkit: - aki már tudja, mi szeretne lenni, - aki még keresi az igazit, - akinek még elképzelése sincs arról, hogy hova tovább. Rövid videó képzéseinkről: Link Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Békéscsaba, Kazinczy utca 8. További képek az iskola galériájában
3 nap, és robban az aréna! Már zajlanak a főpróbák

3 nap, és robban az aréna! Már zajlanak a főpróbák

2017.11.14 - 09:15
2017 november 17-én 17 órától tartjuk a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma Szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban, ahol a nyolc végzős osztályunk  mutatja be a várva várt produkciókat.
Dobogós lett a Nemes csapata!

Dobogós lett a Nemes csapata!

2017.11.14 - 08:52
A Védőnői Szolgálat munkatársai idén, október 25-én is megszervezték a nagy népszerűségnek örvendő „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedőt. Az idei téma a Víz évéhez kapcsolódott. Öt állomáson várták a szervezők a versenyzőket különböző feladatokkal, melyek a Just Dance, az Alföldvíz tesztfeladata, valamint az általános higiéniához kapcsolódó játékos feladatok voltak. A fiatalok kedvence a gyakorlati jellegű újraélesztés volt.  A BSZC gépészeti tagiskoláját képviselő háromfős csapat az előkelő harmadik helyen végzett.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015