Hírek
KÖMAL országos versenyén 2-3. helyen végzett a Széchenyi diákja

KÖMAL országos versenyén 2-3. helyen végzett a Széchenyi diákja

2017.11.14 - 08:49
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Molnár István a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KÖMAL) 2016/2017. pontversenyében az országos versenyen a 2-3. helyezést ért el a C-jelű matematikai gyakorlatok versenyén. Az összes feladat helyes megoldásával 225 pontot lehetett elérni, Molnár István 222 pontot ért el. A 2017. október 30-31-én megrendezett őszi ankéton vehették át az ajándékokat. Felkészítő tanára Schédl Ilona. 
Széchenyis díszdiplomás pedagógusokat is köszöntöttek a Városházán

Széchenyis díszdiplomás pedagógusokat is köszöntöttek a Városházán

2017.11.14 - 08:46
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma aranydiplomás pedagógusait, Murvai Lászlót és Udvardy József Lászlónét köszöntötte Paláncz György igazgató. Murvai László 10 évig volt az intézmény igazgatója. Békéscsaba összes díszdiplomás tanárát a Városházán fogadták ünnepélyes keretek között, ezzel köszönték meg a felelősségteljes, áldozatos pedagógusi tevékenységüket.
Nyílt nap a keményben

Nyílt nap a keményben

2017.11.13 - 15:53
Zwackos tanárok tanulmányi úton Riminiben

Zwackos tanárok tanulmányi úton Riminiben

2017.11.13 - 15:07
„Európa határok nélkül -  a Kerisekkel” program keretében négy gazdász tanár szakmai tanulmányúton vett részt az olaszországi Riminiben. Fogadó intézményük, a Sistema Turismo iroda számtalan programot állított össze számukra. A szakmai ismeretek bővítése keretében meglátogatták a Bolognai Egyetemet, ahol a Turisztikai közgazdaságtan tanszék rektora fogadta a csoportot, mutatta be egyetemüket, ismertette az ottani oktatás rendszerét, céljait és módszereit. Később egy közgazdasági szakközépiskolába is ellátogattak, ahol betekintést nyertek az ott folyó képzésbe. A kulturális program keretein belül, idegenvezető kalauzolásával megtekintették, ill. megismerték  San Marino, Firenze és Santarcangelo történelmét és főbb látnivalóit. Élményekkel és szakmai fejlődésüket elősegítő tapasztalatokkal feltöltve tértek haza az útról, melyet a pedagógusi munkájuk során hasznosítanak.
Aranydiplomás elismerésben részesült egy GSZI-s pedagógus

Aranydiplomás elismerésben részesült egy GSZI-s pedagógus

2017.11.13 - 14:04
November 9-én Békéscsabán, a városháza dísztermében került sor a nyugdíjas pedagógusok arany- illetve gyémánt díszdiplomájuk átvételére. A GSZI volt tanára, Viczián Klára ötven évvel ezelőtt vehette kezébe pedagógus diplomáját, amiért a város aranydiploma elismerésben részesítette, amelyet Szarvas Péter polgármestertől vehetett át. Klára iskolánkban 1993-2003 között tanított magyar-angol szakos pedagógusként. A kép forrása: beol.hu
A Sziklakórház Múzeumban jártak a Trefortos diákok

A Sziklakórház Múzeumban jártak a Trefortos diákok

2017.11.09 - 16:05
A „Szikla” Múzeumi Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázatunknak köszönhetően 20 Trefortos diák két tanár kíséretében utazhatott a fővárosba nemrég. Az Alapítvány az utazási költség és a belépőjegyek finanszírozásán túl, a Budai Vár egyik éttermében egy finom ebéddel is megvendégelt minket. A Budai Vár alatti Sziklakórház termeiben megdöbbentő hitelességgel keltik életre a II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború történéseit. A működőképes gépészettel és korabeli berendezési tárgyakkal, viaszfigurákkal felszerelt létesítmény zegzugos termeiben valódi izgalmakat élhettek át diákjaink, miközben felfedezték a háborús állapotokat és a hidegháború eszközeit eredeti környezetükben. Felkészült tárlatvezetőnk kalauzolásával nem csupán a második világháborús és az 1956-os kórházat tekinthettük meg, hanem bepillantást nyerhettünk egy légoltalmi riasztóközpont mindennapjaiba is. Keresztiné Juhász Ágnes és Valentényiné Hidvégi Erika beszámolója
Trefort bemutató

Trefort bemutató

2017.11.09 - 15:50
Hangszert a kézbe

Hangszert a kézbe

2017.11.08 - 16:07
A Kemény Gitárklub, Keményes diákokból álló 25 fős csoportjával részt vett a „Hangszert a kézbe” könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat interaktív hangszerkiállításán és hangszeres bemutatóján a Csabagyöngyében. Kézbe foghattuk és megszólaltathattuk a hangszereket és hangtechnikai berendezéseket. Nagy élmény volt gitárklubosainknak! A rendezvény egész héten át tart. Pénteken a BSZC Kemény tagiskolájából még két csoport fog ellátogatni a kiállításra. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!
Szakmai gyakorlat Lipcsében

Szakmai gyakorlat Lipcsében

2017.11.08 - 16:04
Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Annus Erik, Lippai Renáta, Vikor Bence 13/C vendéglátásszervező, Gecsei Kitti 10/3 cukrász, Janicsek Dorka 10/7 és Soós Anett 11/5 szakács tanulók képviselték iskolájukat Lipcsében. Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai üzemi konyhákon, valamint a Lipcsei Egyetem központi menzájának konyháján dolgoztak. Átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás. A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Lipcse városának nevezetességeit, eljutottak Drezdába, Prágába, és egy teljes hétvégét tölthettek el Berlinben. A hónap hasznosan  telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a német kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak német nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is. A külföldi gyakorlati helyek mind a hat diákunkat szakmai dicséretben részesítették.  Értékeléseik alapján a tanulóink kiválóan felkészültek, érdeklődőek voltak, valamint nagy igyekezettel, szorgalommal végezték a rájuk bízott feladatokat. Gratulálunk a szép teljesítményhez és köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolájuknak!
Gólyanapok a Közgében

Gólyanapok a Közgében

2017.11.08 - 16:01
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákönkormányzata Gólyanapi programokat szervezett. Változatos, színes feladatokat kellett teljesíteni a „gólyáknak”. A többfordulós versenyen a 9.FKNY osztály végzett az I. helyen, a 9.EKNY osztály lett a II. és a 9.D osztály a III. helyezett.
Széchenyisek Temesváron

Széchenyisek Temesváron

2017.11.08 - 15:57
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tantestülete tanulmányúton vett részt Temesváron. A programot az intézmény tanára, Gila Csaba állította össze. Temesvár főbb nevezetességeit nézhette meg a csoport a helyi idegenvezető, Balázs István vezetésével (Mária Terézia bástya, Római Katolikus Székesegyház, Dóm tér, Opera tér, Temesvári Református parókia, Bánsági Ortodox Metropolita székesegyház, Rózsák kertje, Botanikus kert, Klapka György szülőháza). Az idegenvezető hangsúlyozta a különböző stílusú (barokk, szecessziós, modern) városrészek egységességében rejlik Temesvár szépsége.
Svájci turisztikai szakemberek a Széchenyiben

Svájci turisztikai szakemberek a Széchenyiben

2017.11.08 - 15:54
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában tartottak előadást az iskola svájci partnerének a Swiss Hospitality Academy Gmbh Maienfeld munkatársai, Beat Wicki és Angela Heck. A svájci partnerek szeptemberben felvételi vizsgán már kiválasztották a svájci szakmai gyakorlatra a diákokat. Októberben újabb előadást tartottak a diákok számára az intézményben. Ez alkalommal már több napot töltöttek Békéscsabán, az intézmény munkatársai változatos programot szerveztek Beat Wicki és Angela Heck számára, a 21. Nemzetközi Kolbászgyúró Versenyen az intézmény csapatának tagjaiként is részt vettek.
Első helyen a Keri az őszi kupán

Első helyen a Keri az őszi kupán

2017.11.08 - 15:50
A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség közös programja a Fair Play Kupa. A fiúknál 14 iskola, a lányoknál 10 középiskola nevezett Békés megyéből. A BSZC Zwack tagiskoláját egy lány és egy fiú csapat képviselte a tornán. A fiúk és a lányok nagyszerűen szerepeltek, hiszen az őszi fordulót mindkét csapatunk az 1. helyen zárta, így bizakodva várjuk a tavaszi záró meccseket. Gratulálunk a szép eredményhez! Köszönjük a felkészítők munkáját!
Romániában mutatták be tudásukat a Keri tanulói

Romániában mutatták be tudásukat a Keri tanulói

2017.11.08 - 15:47
Október 22-27. között került megrendezésre az "Innovatív technikák az étel- és italkészítésben" témájú Erasmus+ KA2 projekt harmadik állomása a romániai Buzauban.  A BSZC Zwack tagiskoláját a 11/C nyelvi előkészítős tanulói közül Balázs Kata, Borbély Zsombor, Fenyvesi Angelika, Kovács Vivien, Kun Andrea, Lipták Lilla, Marton Bettina, Oláh Kristóf, Uhrin Bettina, Vrbovszki Mónika és Dávidné Kovalcsik Gabriella, Zsilinszki-Kutasi Angéla tanárnők képviselték. A török, bolgár, olasz és román fiatalokkal együtt érdekes szakmai és kulturális programokon vettek részt. Minden csoport bemutatta saját iskoláját, az ott folyó képzéseket és néhány vállalkozást, amelyek az adott ország duális képzésében részt vesznek. A szakmai program részeként mindenki elkészített egy, a saját országára jellemző desszertet.  A kulturális program részeként megismerkedtek Buzau és Bukarest nevezetességeivel, kirándultak a sárvulkánhoz. A találkozó során tanulóink számos új információhoz jutottak, megismerkedtek más nemzetek fiataljaival, kultúrájával és gyakorolhatták az angol nyelvet.
„AZ ÉLET NEM VISSZAHÍVHATÓ”

„AZ ÉLET NEM VISSZAHÍVHATÓ”

2017.11.08 - 15:42
Vezetés közben veszélyes mobiltelefont használni. Erre igyekezett felhívni a figyelmet a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az egyik békéscsabai középiskolában tartott rendezvényén. „Az élet nem visszahívható” címmel tartott rendezvényt a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017. november 7-én, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A program a mobiltelefon vezetés közbeni használatának veszélyeit mutatta be azoknak a 17 és 20 év közötti fiataloknak, akiknek már van vezetői engedélyük. A téma ugyan valamennyi korosztályt érinti, de a középiskolásoknál különösen aktuális. Kevés vezetői tapasztalattal, rutinnal rendelkeznek, és sokat használják a mobiltelefonjukat – hangsúlyozta Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke. Békés megye baleseti adataiban a tavalyi helyzethez viszonyítva kedvezőtlen tendencia figyelhető meg, ugyanakkor 2017 első 10 hónapjában kevesebb „B” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező fiatal okozott személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet, mint az előző év azonos időszakában. Figyelemre méltó, hogy a személygépkocsival balesetet okozó fiataloknál az úgynevezett egyjárműves balesetek aránya igen magas. A tizenegy balesetből nyolcszor a kevés vezetői tapasztalattal rendelkező autós úgy tért le az útról, ütközött fának, borult árokba, hogy a balesetnek más részese nem volt. Aki vezetés közben mobiltelefont használ, megosztja a figyelmét. Püski Attila igazságügyi műszaki szakértő balesetek elemzésén keresztül mutatta be a fiataloknak, hogy mi lehet ennek a következménye. Nagy a kockázata annak, hogy a járművezető késve reagál bizonyos forgalmi helyzetekre és balesetveszélyes helyzetbe kerül, balesetet okoz. A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Szervezete vizsgálta, hogyan hat a gépjárművezetőkre, ha vezetés közben mobiltelefont használnak, mennyire tudnak beszélgetés közben koncentrálni – mondta el a rendezvényen Dobókői György, a szervezet elnöke, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának főosztályvezetője, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság társelnöke. Egy gyakorlati feladatsort dolgoztak ki, amelyet a programon résztvevők telefonnal és telefon nélkül is teljesítettek. A kapott időeredmények, a manőverezés pontosságának összehasonlításával igazolható, hogy milyen mértékű veszélyekkel járhat a vezetés közbeni telefonálás – hangsúlyozta Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának osztályvezetője. A rendezvényen a diákok az iskola udvarán kialakított pályán úgy vezettek személygépkocsit, hogy közben a saját mobiltelefonjukon beszéltek. A feladatok végrehajtása után a szakemberekkel együtt értékelték a teljesítményüket, összegezték a tanulságokat. A vezetés közbeni telefonálás nemcsak a fiatalok körében, hanem valamennyi korosztálynál tapasztalható szabálytalanság. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ezúton is kéri a gépjárművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, ne sodorják veszélybe magukat és közlekedő partnereiket azzal, hogy kézben tartott mobiltelefont használnak! Forrás: BMRFK
Szakmai képzések a Keményben

Szakmai képzések a Keményben

2017.11.08 - 15:38
Erasmus + program Szlovákiai szakmai gyakorlaton jártak a hegesztő tanulók

Erasmus + program Szlovákiai szakmai gyakorlaton jártak a hegesztő tanulók

2017.11.08 - 15:30
 A 2016-2018-as nyertes pályázati időszak első szlovákiai turnusa zajlott Szlovákiában Komarnoban október 07. és november 05. között. A BSZC Trefort tagiskolájának öt hegesztő tanulója, a jelenlegi KSZ 12/2-es osztályból két diák, (Jakab Dominik és Nagy Norbert János) valamint a 2/10/2-es osztályból hárman (Acsai Attila, Andrej Andor és Daróczi Tibor Alex) vett részt a gyakorlaton a SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. cégnél.  A gyakorlat megszervezésének aktív segítője a Komarnoi Stredná Obdorná Skola Technická - Műszaki Szakközépiskola volt.  Az indulás előtti felkészítés fontos része volt a gyakorlatnak, amelynek során szakmai elméleti, lélektani és kulturális ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők, akik több csoportba bontva, más-más mesterrel, más-más feladaton dolgoztak. A hajógyár jelenleg több, főleg német és orosz megrendeléssel rendelkezik, ami azt jelentette, hogy új hajók és azok részeinek készítése, hegesztése, köszörülése volt a feladat. A hétvégi programokon pedig megismerkedhettek a várossal és annak nevezetességeivel, a Duna parttal, valamint több környező településsel. Az első hétvégén Pozsonyba és a Bős-Nagymaros Vízlépcső megtekintésére utazott a csapat, szerencsére jó idő volt a kiránduláshoz, míg az utolsó szombatot Zólyomban töltötték, ahol a magyar történelem még meglévő emlékeit láthatták.
Nyílt nap - Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Nyílt nap - Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2017.11.07 - 16:01
21. Kolbászfesztivál a Vízmű részvételével

21. Kolbászfesztivál a Vízmű részvételével

2017.11.07 - 15:56
Idén hagyományteremtő jelleggel diákjaink is részt vettek az ifjúsági gyúróversenyen. Lucz Richárd, Péli Patrik, Fegyver Gábor, Nedró Balázs és Uhrin Tamás szorgos munkája következtében 5 kiló húst felhasználva, iskolánkat képviselve derekasan helytálltak a versenyen. Habár a tavalyi különdíjat sajnos nem sikerült megismételniük, de tapasztalatot szerezve, jó hangulatban telt az esemény. Tanáraik büszkék rájuk, köszönjük a részvételüket!
Szenvedélyünk az egészség

Szenvedélyünk az egészség

2017.11.07 - 09:44
Győzött a Kemény csapata A középiskolák részére szervezett idei Szenvedélyünk az egészség városi vetélkedőt a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának csapata nyerte. Gratulálunk Diós Benedek és Nagy Géza 10.B osztályos tanulóknak és az őket támogató Andelic Bea védőnőnek!!! További szép sikereket kívánunk!
A középfokú szakképzés tanulmányozása Németországban

A középfokú szakképzés tanulmányozása Németországban

2017.11.07 - 08:28
A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért című 2016-1-HU01-KA102-022860 azonosítószámú Erasmus+ projektjének keretében 2017.október 22–29. között nyolc, szakképzésért felelős iskolai vezető, szakértő utazott ki Németországba, Lipcsébe, azért, hogy a duális szakképzéssel kapcsolatos ismereteiket bővítsék, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, illetve tapasztalataikat megosszák német kollégáikkal  A Tempus Közalapítvány által koordinált Erasmus + szakképzési mobilitási projektben ez a tanulmányút volt a második, 2016 őszén öt képzési vezető utazott Finnországba, ahol a finn felnőtt szakképzés és oktatás megfigyelése volt a látogatás központi témája. A mostani út programját a VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH fogadó szervezet állította össze. A VITALIS évek óta szervez szakmai gyakorlatokat a BSZC tagiskoláiból érkező diákok számára. Az idei tanévben 42 gyakornokot fogad, a tanulmányút idején éppen vendéglátás-turisztika szakmacsoportos tanulókkal találkoztak a projekt résztvevői. A látogatás első napjaiban sor került többek között a szervezet ezzel kapcsolatos tevékenységének megismerésére, a képzési helyszínek megtekintésére, és a gyakorlatok szervezésével összefüggő tapasztalatok megbeszélésére. Az egyhetes kint tartózkodás alatt számos szakképző központot felkerestek a hazai szakértők. Betekintést nyertek a meglátogatott intézmény tevékenységébe, képzési profiljába, vizsgáztatási rendszerébe. Bejárták a tanműhelyeket, összevetették a hazai gyakorlatot és felszereltséget a kint meglévővel. Megfigyelhették az iskolák és a gyakorlati képzést adó helyi munkaadók közötti együttműködést. Vendéglátás-turisztika, elektrotechnika-elektronika, gépészet, építészet, közlekedés, szépészet, egészségügy, művészet, közművelődés, kommunikáció, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció és informatika szakmacsoportos képzések tanulmányozására egyaránt lehetőség volt. A szászországi régió oktatását, képzését koordináló, felügyelő oktatási hivatalt is meglátogatták az út résztvevői, ahol tovább bővíthették ismereteiket a német duális képzés szervezéséről. A Békéscsabai Szakképzési Centrum elkötelezett a minőségi, a nemzetközi munkaerő-piacon is versenyképes oktatás és képzés, valamint a munkaadók, vállalkozók világával történő aktív és építő együttműködés mellett. Aktívan részt kíván venni a szakképzést érintő innovációs folyamatokban, tapasztalatcserékben európai szinten is. A finn és a német tanulmányutak mindezen célok megvalósításához járultak hozzá. A projekt során elkészült beszámolók, értékelések, tanulmányok hasznosítása a Centrum és tagiskoláinak intézmény- és szakképzés-irányítási munkájában jelenik majd meg.
„PénzSztárok” a Vízműben

„PénzSztárok” a Vízműben

2017.11.03 - 21:05
Monetáris Tanács – nemcsak a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szervének, hanem a 2018. évi PénzSztár versenyben indult Vízmű csapatának a neve is. A frappáns névválasztás Tóth Alexa, Ötvös Ádám, Jenei Tamás és Bedő Tibor Dániel 12. D osztályos tanulók nevéhez kötődik, akik immáron az előselejtező és a selejtező után bejutottak a november 9-én megrendezésre kerülő középdöntőbe, maguk mögé utasítva a békéscsabai Közgét, az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumot és a szeghalmi Szigeti Endre Szakgimnáziumot. Az előselejtező két fordulóra tagolódott, mindkét alkalommal egy online tesztet kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Az online feladatlapok 80 feladatot tartalmaztak, és a csapatoknak feladatonként maximum 60 másodperce, azaz összesen 80 perce volt a megoldásra. A két online fordulóban a következő feladattípusok szerepeltek: 2 lehetőség közül 1 helyes megoldás kiválasztása, 3 vagy 4 lehetséges variációból 1 helyes megoldás kiválasztása, illetve 4-ből 2 helyes válasz megjelölése. A két forduló pontszámainak összesítése a hazai csapatok esetében megyénként történt, a határon túli magyar csapatok esetében pedig észak-kárpát-medencei (Szlovákia és Ukrajna), kelet-kárpát-medencei (Románia) és dél-kárpát-medencei (Szerbia, Horvátország és Szlovénia) régiónként. Az összesített pontszám alapján megyénként és határon túli területenként az 5-5 legeredményesebb csapat, azaz összesen 100 hazai és 15 határon túli magyar csapat jutott tovább a selejtezőbe.  A selejtezőre 2017. október 26-án került sor párhuzamosan 23 helyszínen. Minden csapatnak a helyszínen ugyanazokat az írásbeli és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk. A 100 hazai csapatból 35 mehetett tovább a regionális középdöntőbe, közöttük a BSZC Vásárhelyi tagiskolájának tanulói is. A verseny hat fordulóból áll, az elődöntőre november 23-án, míg a budapesti döntőre december 7-én kerül sor.  A verseny fődíja, amiért a gyermekek a tapasztalat- és információszerzésen túl küzdenek, fejenként 100-100 ezer forint és 1-1 okostelefon. Gratulálunk a diákoknak az eddig elért eredményekhez, és kitartást kívánunk a további megmérettetésekhez!
Befejeződtek az írásbeli érettségik

Befejeződtek az írásbeli érettségik

2017.11.03 - 20:52
A BSZC Szent-Györgyi Szakgimnáziumban problémamentesen véget értek az október-novemberi írásbeli érettségik. A tanév rendjében meghatározott 10 napon mintegy 132 vizsgázó, 11 tantárgyból, összesen 157 középszintű és 3 emelt szintű érettségi dolgozatot írt. A kijavított feladatokat november 6-án 8-16 óra között tekinthetik meg a végzősök az iskola titkárságán. A középszintű szóbeli érettségi vizsgákra november 21-23. között kerül sor.
Október 23-i megemlékezés a Keményben

Október 23-i megemlékezés a Keményben

2017.10.31 - 18:38
Október 23-a Magyarország egyetlen kettős ünnepnapja. 1956. október 23-i forradalom és 1989. október 23. a Magyar Köztársaság kikiáltásának napja. Ezen eseményekre emlékeztek meg a BSZC Kemény Gábor tagiskolájában. Az ünnepi műsort Gyurisné Fehér Mária tanárnő állította össze. A zenei betéteket Lustyik István, a Kemény Gitárklub vezetője tanította be. A műsort előadták Gyurisné tanárnő ünnepi bevezetője után: Bereczki Andrea 10.B, Popa Vivien 10.B, Szabó Vivien 10.C, Kajtor Veronika 11.C, Nyilas Eszter 11.C és Hőgyes Imre 12.B osztályos tanulók, valamint Kemény Gitárklub tagjai. Az ünnep alkalmából az intézményben kiállítást készített diákjaival Ollárné Tatár Mária tanárnő, mely még megtekinthető az iskolában.  
Szenvedélyük az egészség

Szenvedélyük az egészség

2017.10.31 - 18:31
Békéscsaba MJV Egészségügyi Alapellátási Intézmény Védőnői Szolgálata és a Békéscsaba MJV Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drogprevenciós munkacsoportja ismét megrendezte a „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedőt. Az idei versenyre 2017. október 24.-én került sor. A BSZC Szent-Györgyi tagiskoláját a 10. e osztály képviselte, a csapat tagjai: Csizmadia Sándor, Jansik Noémi, és Pekárik Gréta. A nagyon szoros versenyzés közben mindösszesen 5 pontot veszítettek és ezzel az előkelő ötödik helyen végeztek. Gratulálunk nekik!!!
Zöldülnek a szürke hétköznapok a Vízműben

Zöldülnek a szürke hétköznapok a Vízműben

2017.10.31 - 18:26
„Ökobuli ” néven hirdette meg a PontVelem Nonprofit Kft. a 2017. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretén belül azt a tervezőpályázatát, amelyen minden középiskola (14-18 évesek) minimum 3 fős csoportja vehettek részt.  A beérkező pályázatokat szakmai zsűri értékelte, a három legjobb pályázat megvalósulását anyagi támogatásban részesítették. A pályázat keretében a középiskolásoknak egy olyan bulit kellett tervezniük, amely nemcsak a jó hangulatot szolgálja, hanem felelősségteljes és okos megoldásokkal biztosítja azt is, hogy minél kevesebbet pazaroljunk, kevésbé terheljük és szennyezzük a környezetünket. A pályázatnak tartalmaznia kellett egy részletes tervet az „ökobulira” vonatkozóan: helyszín, szervezés, dekoráció, étel- és italfogyasztás, tálalás, programterv, takarítás, résztvevők, szervezők, költségvetés, illetve meg kellett indokolniuk, hogy miért azokat a környezetbarát megoldásokat választották és azok miként szolgálják a fenntarthatóságot. A 2017/2018. tanévben az 1. helyezést a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma vihette el, amelynek eredményeképpen 100.000 Ft visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatást kapott intézményünk. Csapatunk, a VÍZművÉSZek lelkesen készül a programra, amelyet a tavaszi Vásárhelyi Napok keretében kívánnak lebonyolítani. Gratulálunk a győzteseknek!

Tanárokat keres a Kemény

2017.10.30 - 07:59
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma az alábbi álláshelyeket hirdeti: - közlekedésgépész-, gépészmérnök - angol nyelvszakos tanár Jelentkezni lehet Skultétiné Barna Anita tagintézmény igazgatónál a 66/325-636 vagy a +36302448398 telefonszámon, hétköznap 8.00-16.00 óra között. Az álláshelyek november 1-jétől tölthetők be a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatójának jóváhagyása után.  
Halloween a Zwackban

Halloween a Zwackban

2017.10.30 - 07:55
Több éves hagyomány a BSZC Zwack tagiskolájában, hogy az idegen nyelvi munkaközösség megrendezi a kelta eredetű halloween napot. Az ősi kelta hagyomány szerint október 31-én megnyílik a földi világot a szellemvilágtól elválasztó határ és az ártó szellemek megjelenhetnek az emberek életében. Ennek elkerülése érdekében töklámpást faragtak, illetve ijesztő ruhát öltöttek, hogy visszaűzzék az ártó szellemeket a saját világukba. Erre emlékezve, ezen a napon a hagyomány felelevenítése céljából az iskola tanulói töklámpást faragnak, ijesztő sminket öltenek és játékos feladatokat oldanak meg, mellyel ismereteiket szélesítik. A legjobban teljesítők jutalomban részesülnek.
Nyugdíjba ment az iskolaorvos

Nyugdíjba ment az iskolaorvos

2017.10.27 - 13:10
Nyugdíjba vonulása alkalmából virágcsokorral köszönte meg közel 20 éves munkáját dr. Perei Erzsébet iskolaorvosnak Kiss Mihály, a BSZC Trefort tagiskolájának igazgatója és Szilágyiné Palaticki Beáta ifjúsági védőnő. A doktornő az iskolai egészségügyi szolgálat részeként általános orvosi, valamint szakmai alkalmassági vizsgálatokat végzett. Utóbbi munkája során évente több száz diák fordult meg rendelőjében.
Média oktatás a Bűvösvölgyben

Média oktatás a Bűvösvölgyben

2017.10.27 - 13:06
Október 25-én a BSZC Nemes Tihamér (GSZI) tagiskola diákjai látogatást tettek a debreceni Bűvösvölgy médiaértés-oktató központban. A 10. B osztály tanulóinak lehetősége nyílt arra, hogy betekintést nyerjenek az újságírók, műsorszerkesztők, rádiós és televíziós műsorvezetők, valamint a színészek munkájába. A központ stúdióiban újságot szerkesztettek, filmet forgattak, reklámot, híradót és rádiós műsort készítettek. Az ott töltött nap alatt a szórakoztató és aktív alkotómunka során a tanulók sok-sok ismeretre tettek szert a média működésével kapcsolatban. Ehhez nyújtottak segítséget az ott dolgozó médiaértés-oktatók és a professzionális eszközpark. Az osztály tagjai számos élménnyel és nem kevés hasznos tapasztalattal gazdagabban térhettek haza a tanulmányi kirándulásról. Köszönjük Bűvösvölgy!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015