Hírek

Sikeresen szerepelnek a Vízműs diákok a szakmai tanulmányi versenyeken

2017.03.03 - 08:38
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál tagiskolájának tanulói sikeresen szerepelnek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken (OSZTV). A vetélkedés még nem zárult le, de az eddigi eredmények bíztatóak. A közlekedéstechnikai szakirány döntőjébe például 6 diák jutott be a 74 fős mezőnyből. A sikerhez legalább 71 %-os eredményt kellett elérniük. Az országos döntő pontos időpontja még nem ismert, valamikor a tavasz folyamán rendezik meg. A technikusi vizsga az OSZTV-n elért jó helyezéssel kiváltható. Készülnek tanulók a Közlekedésbiztonsági Kupára is, ennek városi döntője március 9-én lesz. A „tésztahídépítő” diákok 3 csapattal neveztek be az I. SZOLMUSZ TÉSZTAHÍDÉPÍTŐ VERSENYRE, amelyre április 21-én kerül sor Szolnokon. A háromfős csapatoknak egy 700 mm hosszú, szabad nyílású hidat kell készíteni 1 kg száraztészta felhasználásával, amit tönkremenetelig fognak terhelni.  A pénzdíjas versenyen a legnagyobb terhet elviselő híd fog nyerni. A magasépítő szakirány Győrben rendezendő középdöntőjébe, melyet március 13-án rendeznek 3 technikus diák jutott be. Ha ott legalább 60 %-os eredményt érnek el, akkor megszerezhetik a technikus bizonyítványt. A szakmai érettségi vizsgatárgyak interaktív versenyének iskolai első fordulója márciusban lesz. Ezen a 12. évfolyamon tanuló diákok vehetnek részt. A Vízműs tanulók készülnek a Nemzetközi Építész Diákkonferenciára is, amelyet április elején Veszprémben rendeznek meg. A hat fős csapatot 11-14. évfolyamos diákok alkotják.  A pályázati anyagok – felmérések és tablók - már készülnek. A konferencia témája a műemlékvédelem, a diákoknak helyi építészeti emlékeket kell bemutatniuk. A Kreatív Építő Kezek versenyen pedig különleges építészeti szakmai feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak minél kreatívabban, mindennapos használati tárgyak segítségével. Földmérő, térinformatikai szakirány technikus tanulóinak szól a Mikovinyi Sámuel Térinformatikai Verseny, amelynek döntőjébe hárman jutottak be. Március 23-án Székesfehérváron rendezik meg a döntőt. Losoncon GPS futóverseny lesz április 22-én, melyre 3 fős csapattal neveztünk: 2 fiú és 1 lány működik együtt a minél jobb helyezés reményében. A csapat tagjai 12. és 14. évfolyamra járnak. A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén szintén indulnak a földmérők, hasonlóan a magasépítőkhöz. A vízügyi szakirány országos döntőjét Szegeden rendezik meg április 20-án. A helyi forduló nemrég zajlott le, az eredmény még nem ismert, de minden évben döntősök a Vízműs diákok ebben a versenyben, sőt rendszerint dobogós helyezést érnek el. A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén szintén elindultak a fluidumkitermelő szakma tanulói is.

Olimpikonok a Széchenyiben

2017.03.02 - 15:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos és Csabai Edvin tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus beszélgetett a diákokkal február utolsó napján. A program a békéscsabai városi önkormányzat nyertes pályázata révén valósult meg, amelyet az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága hirdetett meg HISZEK Benned Sport Program elnevezéssel. A sportolók a 9.A osztállyal kosaraztak együtt, a közös játék után pedig leültek beszélgetni a diákokkal. Storcz Botond és Csabai Edvin elmesélte: hogyan választottak sportágat. Csabai Edvin most is úgy gondolja, hogy szinte a maratoni szakágra született, de a közösség is megragadta. Storcz Botond és a kajak szintén hamar egymásra talált. Mindkét sportoló szereti a vizet, örömet jelent nekik, ahogy közlekednek a vízen. Storcz Botond elárulta azt is, hol tartja az olimpiai és világbajnoki érmeit. Középiskolásként a sportolás mellett jó eredményeket értek el a tanulásban is, mert összeegyeztethető a sport és a tanulás. Harmincévesen hagyták abba a versenyszerű sportolást, de továbbra is rendszeresen edzenek. A kudarcból merítettek erőt a versenyzéshez.

A Széchenyi az Oktatási Hivatal Bázisintézménye

2017.03.02 - 14:21
Az Oktatási Hivatal által kiírt az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” felhívására benyújtott rendkívül magas színvonalú pályaművek közül a Pedagógiai Oktatási Központ és a bíráló bizottság javaslatai alapján az Oktatási Hivatala köznevelési elnökhelyettese a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumát érdemesnek ítélte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím viselésére.

BBCOS fodrász bemutató a BSZC Kós Károly Tagiskolában

2017.02.28 - 16:05
Egyedülálló lehetőséget kaptak fodrász tanulóink, február 22-én betekinthettünk az újgenerációs hajfestékek világába. Az olasz BBCOS cég hazai képviselői hozták el iskolánk tanulói és a meghívott mesterek számára a hajgyógyászok által is elismert termékeket. Megtudhattuk többek között mi a különbség az ammóniamentes és a „zéró ammónia” jelzéssel illetett festékek között. Ismerkedtünk az új finis termékekkel, melyek egyedülálló módon az argánolaj mellett lenmagolajat is tartalmaznak. Láthattuk a fiatalság körében „menő”, pink, zöld, türkiz, magenta és a többi extrém szín elkészítésének technikáját. Povázsai Andrea BBCos technikus és oktató bemutatta, hogyan távolíthatunk el festéket a hajból, anélkül, hogy az roncsolná a hajat. Hosszú Orsolya az ország egyik elismert trichológia szaktanára mutatta be a termékeket, nem csak fodrász, hanem hajgyógyászati szempontból is. Tőle tudtuk meg azt is, hogy megalakult Magyarország első trichológiai egyesülete, mely a végzett hajgyógyászok érdekképviselete. Minden jelenlévő szakember és tanuló, láthatta a festékek, formázó termékek használatát, hatását, és akinek kérdései voltak, arra szívesen válaszolt a két szakember. Diákjaink és a mesterek olyan technológiákat, termékeket ismerhettek meg, melyek még újak a magyar szépségiparban. Mindenképpen elmondhatjuk, hogy aki itt volt, az esztétikai élmény mellett, hasznos tudással is gazdagodott. Köszönjük a szakembereknek, hogy hozzájárultak tudásunk gyarapításához! További képek a galériában

SzürreARTitás címmel rendez kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2017.02.27 - 11:33
Megnyitó: 2017. február 27-én, 17 órakor

Rendészeti ügyintéző szakos hallgatók tréningje

2017.02.23 - 16:06
Lezárták az első félévüket a Békéscsabán tanuló rendészeti ügyintéző szakos hallgatók. A diákok most egy tréningen vesznek részt, amelynek célja a csapatépítés, az összetartozás erősítése. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban 2016 őszén általános iskolát végzett, a rendőri hivatás iránt érdeklődő fiatalok számára rendészeti ügyintéző képzés indult. A diákok lezárták az első félévet, amelynek során a közismereti tárgyak mellett számos, a rendészeti tevékenységhez szükséges ismeret elsajátítását kezdték meg. Rendvédelmi jogi és közigazgatási ismereteket, társadalomismeretet, rendészeti kommunikációt, magánbiztonsággal kapcsolatos ismereteket, rendészeti informatikát és önvédelmi, intézkedéstaktikai ismereteket is tanulnak. Az előadók a diákok életkori sajátosságaihoz igazítottan igyekeznek az elméleti és gyakorlati órákat megtartani, szemléletessé tenni. A félévi vizsgák után mindkét rendészeti ügyintéző szakos osztály, összesen 44 hallgató egy tréningen vesz részt. Ennek célja elsősorban a csapatépítés, az összetartozás erősítése. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, Pengő Erzsébet r. százados bizalomra épülő, a figyelem fenntartását, a koncentrációt, a feszültség hatékony levezetését segítő módszereket ismertet meg a tanulókkal. Ezeket a diákok nem csak az iskolában, hanem később, a szolgálatellátás során is tudják hasznosítani. A szakmai ismeretek oktatásában a rendőrök mellett óraadóként részt vesznek a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szakemberei is. A 4 éves képzés során a diákok így betekintést kapnak a különböző rendészeti szervek tevékenységi köreibe. A rendészeti ügyintéző képzésben szerzett érettségi után pedig előnnyel jelentkezhetnek az ország rendvédelmi szakgimnáziumaiba, ahol rendőr tiszthelyettes szakképesítést szerezhetnek. 

Finn grafikus tanulók a BSZC Szent-Györgyi tagiskolájában

2017.02.23 - 15:46
Az idei esztendő februárjában két tanuló érkezett Finnországból, hogy a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma grafika és festészet óráin vegyen részt. Az együttműködés az Erasmus+ pályázat K1 diák mobilitás keretén belül történik. A diákok 18 évesek és 8 héten át gyakorlati órákon vesznek részt. Céljuk, hogy a grafika és a festészet terén fejlődjenek. Tanórákon az angol nyelvet használják közös nyelvként, ami fontos gyakorlási lehetőség a fogadó iskola tanulói számára is. Az iskola számos szórakoztató és kulturális programmal készült a finn diákok számára. Célunk, hogy a megye kulturális értékeit és örökségét megmutassuk nekik. Reméljük, hogy a külföldi diákok, de iskolánk tanulói is kölcsönösen profitálni fognak a két tanintézmény együttműködéséből.

Békési Érték-Mérő: országos elődöntőbe jutott be a Széchenyi csapata

2017.02.23 - 09:48
A Békés Megyei Önkormányzat „Békési Érték-Mérő” vetélkedő megyei döntőjén I. helyezést ért el és így bejutott az országos elődöntőbe a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. E osztály 4 fős csapata 2017. február 21-én, Békéscsabán. A csapat tagjai: Hortobányi Zsanett, Kis Kata, Kovács József, Tarnótzky Réka. Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.

Stratégiai partnerség részt vevője a Szent-Györgyi tagiskola az Erasmus + programban

2017.02.22 - 16:14
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi tagiskolája 2016–tól több országgal együtt (Németország, Anglia, Málta, Spanyolország) részese egy úgy nevezett stratégiai partnerségnek. A projekt eredeti címe „Learning pathways of the Social and Health Care”. A projekt feladata és célja, hogy nemzetközi együttműködés során kidolgozzunk egy olyan szakmai programot, amely segítséget nyújt azoknak a diákoknak, akik az Európai Unió országaiban külföldi gyakorlatokat töltenek. A program kidolgozásához az egyes országok oktatási és szakképzési rendszerével ismerkedhetünk meg, valamint a gyakorlóhelyek lehetőségeit is feltérképezhetjük. A projekt vezetője Finnország egyik szakképző intézménye Kouvola városában. Első lépésként az egyes országok képviselői egy finnországi találkozás alkalmával ismerhették meg egymást a karácsonyi hangulatban csillogó Lahti városában. A projekt tervezett menetét közösen egyeztettük és elkezdtünk megismerkedni a finn szakképzéssel. Az újabb találkozóra 2017. február 12-17-ig került sor. Helyszín a németországi Eisenach városa volt. A program folytatásaként ennek a gyönyörű és hangulatos kisvárosnak a segítségével tovább mélyíthettük ismereteinket a már említett témákban. A projekt folytatásáról a továbbiakban is tájékoztatást fogunk nyújtani. Végül néhány kép az eddig történtek krónikájaként. Andó Mónika és Kis Erzsébet

A Szent-Györgyi tagiskola legjobb ápoló tanulói állták a versenyt

2017.02.21 - 11:13
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felhívására Ápoló szakképesítés – ráépülés Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén vettek részt a BSZC Szent-Györgyi tagiskola tanulói Budapesten. A verseny három részből áll, melynek az első fordulóját rendezték meg 2017. február 15-én a fővárosban. Az elődöntőben írásbeli vizsgatevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát tartalmazta. A döntő versenyrész gyakorlati- és szóbeli versenytevékenységhez kapcsolódó feladatokból fog összeállni. A döntőbe jutáshoz azonban az elődöntőben a maximális 100 pontból minimum 71 pontot szükséges elérni. Iskolánkat a 15. évfolyam Ápoló szakos hallgatói képviselték. Név szerint: Bohus – Krajó Dalma Darabos Adrien Gécs Orsolya Kecskeméti Enikő Kenéz Kinga Liszkai Gábor Marton Dézi Majernyik Edina Ráfi Renáta Szarvas Adrienn Felkészítő tanár: Juhász Csilla Sára Bizakodva várjuk az elődöntő eredményeit!

PENdroid versenyen szerepeltek sikeresen a Széchenyi diákjai

2017.02.15 - 11:52
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza és a PENdroid tehetséggondozó csoport által meghirdetett PENdroid 2017 országos döntőjében 2. helyezést ért el. A PENdroid 2017. versenyre 2-4 fős középiskolás diákokból álló csapatok nevezhettek. A szervezők célkitűzése, hogy az Android oktatással kapcsolatban tanítási feladatot is ellássanak, tananyagokkal támogatták a felkészülést az előselejtezőben. A verseny két fordulóból állt: első forduló 2016. szeptember 30-tól 2016. október 28-ig tartott, a második forduló 2016. október 29-től 2016. december 9-ig. A Nagykanizsán 2017. február 3-án megrendezett döntőbe a 10 legjobb csapat juthatott be az általuk kitalált, tervezett és kivitelezett játékkal, amely a pontok 40%-át adta, Nagykanizsán a másik 60%-ot a helyszíni munkával lehetett összegyűjteni. 8 órát kaptak az alapfeladat programozására, kivitelezésére, az ötlet továbbgondolására, grafikai kidolgozottságára. A Széchenyi csapatának tagjai: Kiglics Mátyás (12.D), Forrás Mihály (12.D), Martikán Attila (12.D), Tóth Bálint (12.D). Kiglics Mátyás röviden így számolt be a versenyről: „Szeptemberben Martikán Attila találta meg a versenyfelhívást, és kérdezett meg, hogy nem megyünk-e. Szinte azonnal beleegyeztem, és 1-2 órával később már Forrás Misi és Tóth Bálint is csatlakozott, mint grafikusok. Nem tudtuk, mekkora eséllyel indulunk a versenyen, nekem volt minimális tapasztalatom ezen a téren, Bálint már rajzolgatott korábban, Misi viszont az alapoktól kezdte el tanulni. Ebben segítettek a szervezők által közzétett segédanyagok is, de legfőképp egyéb internetes forrásokat felhasználva készültünk. Az első online forduló alapfeladatát hamar megoldottuk, ezért amennyire tudtuk, bővítettük plusz funkciókkal a magasabb pontszám reményében. Körülbelül 25-30 órát töltöttünk el az elkészítésével, de nagyon meglepődtünk, mikor közzétették az eredményeket, és láttuk, hogy a 46 csapatból a 4. helyen végeztünk. Látva, hogy van esélyünk bekerülni az első tízbe, és kvalifikálni magunkat a döntőbe, a második forduló feladatára még több időt, figyelmet és energiát fordítottunk, azonban az időnket rosszul osztottuk be, és az utolsó néhány napban már éjszaka is folytatnunk kellett a munkát, hogy elkészüljünk a december 9-i határidőre, végül néhány perccel előtte „letettük a tollat". Pár nappal később közölték az eredményeket, és kiderült, hogy bekerültünk a legjobb 10 csapat közé, és utazhatunk Nagykanizsára február 3-án. A döntőig egy általunk tervezett játékot kellett elkészítenünk, nem kaptunk semmilyen megkötést, így az előzőeknél több időt fordítottunk ötletelésre, tervezésre. Körülbelül 3 héttel a verseny előtt kezdtük el a kivitelezést, de még ez az idő is kevésnek bizonyult, így az utazás előtt két napot erre fordítottunk, majd a versenyt megelőző délután a helyszínen szerettük volna végleg befejezni. Itt azonban néhány akadályba ütköztünk, ezért reggel 8-ig folyamatosan tökéletesítettük az alkalmazást, és leadtuk a verseny helyszínén. A döntő feladatának megoldására 8 órát kaptunk, amelyet sikerült is befejeznünk úgy, ahogy az elején terveztük. Az eredményhirdetésen nem tudtuk mire számítsunk, mivel nem láttuk a többi csapat munkáját, de hatalmas meglepetés volt, mikor meghallottuk, hogy második helyezést értünk el. Később a verseny egyik főszervezője elmondta a véleményüket a munkánkról, és felajánlotta, hogy a két utolsó játékunkat megosztják a Google Play áruházban. Javasolt néhány dolgot kiegészítésként, és hozzátette, hogy ugyan nem volt könnyű ráérezni, de élvezet volt játszani vele. Ezt mindannyian nagyon nagy örömmel hallottuk. A verseny lehetőséget adott nekünk arra, hogy kipróbáljuk magunkat az Androidos játékfejlesztésben, mindannyian rengeteget fejlődtünk szeptember óta, megtapasztaltuk milyen egy igazi csapatban dolgozni, és természetesen nagyon sok élménnyel gazdagodtunk néhány hónap alatt.”

Széchenyis diák franciaországi élménybeszámolója

2017.02.15 - 11:48
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumának egyik diákja, Kovál Barbara (11.E) az AFS csereprogramban vesz részt Franciaországban. Eddigi benyomásairól, tapasztalatairól számolt be. „Szeptember 2-án érkeztem meg Párizsba, ahol ezt követően egy 2 napos orientáción vettem részt a többi cserediákkal, akik Franciaországban töltik az 3, 6, vagy mint én, a 10 hónapot. Összesen körülbelül 300-an lehettünk a világ minden részéről. Most, hogy már 5 hónapja itt vagyok, elmondhatom, hogy vannak barátaim az iskolában is és a cserediákok között is, olyan helyekről, mint például Amerika, Izland, Thaiföld, Oroszország, vagy Kolumbia. Az eleje nagyon nehezen indult, már egy családcserén is túl vagyok, de most már minden olyan, amilyennek ezt az egészet elképzeltem. Imádom a fogadó családomat, a várost, ahol élünk, ami körülbelül Békéscsaba méretű, a nyelvet pedig még ennél is jobban. Már eljutottam arra a szintre, hogy nem félek, ha valaki megkérdez tőlem valamit franciául, értem a beszélgetéseket a családom között és el tudok mondani nagyjából bármit, amit szeretnék. Szeretek itt lenni, sok jó dolgot csinálunk, de néha honvágyam van. Mindenképpen csak ajánlani tudom annak, aki szeretné kipróbálni.”

Széchenyis diák tartott előadást külföldi cégvezetőknek a helyi turisztikai értékekről

2017.02.15 - 11:44
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma egyik diákja, Seres Benedek Sándor 11.E osztályos tanuló ismertette a helyi turisztikai értékeket amerikai, kínai, lengyel cégvezetőknek a Mezőtúr közelében lévő Hercegasszony Birtok szálloda rendezvényén. Seres Benedek Sándor a két tanítási nyelvű turisztikai ágazatos képzésű angol célnyelvi osztály tanulójaként tartott előadást a helyi turisztikai értékekről a hungarikumokról, a helyi kézműves sörökről, pálinkákról a szálloda három napos programján. Az eseményre a világ minden tájáról érkeztek vezetők, hogy megismerkedjenek a helyi specialitásokkal. Az intézmény tanulója a rendezvény előkészítésében is részt vett a programhoz kapcsolódó dokumentumok lefordításával.

Széchenyis diákok a Kosárlabda B33 Diákolimpia Országos elődöntőjén

2017.02.12 - 15:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói a Kosárlabda B33 Diákolimpia Országos elődöntőjén 9. helyezést értek el Budapesten 2017. február 6-án. A csapat tagjai: Faragó Richárd 11/D, Csák Dániel 11/A, Szarvas Ádám 9/A, Sódar Dávid 11/E. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor

Békési Érték-Mérő vetélkedő: megyei döntőbe jutottak be a Széchenyi diákjai

2017.02.12 - 15:10
A Békés Megyei Önkormányzat „Békési Érték-Mérő” vetélkedő járási középdöntőjén I. helyezést ért el a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. E osztály 4 fős csapata 2017. február 10-én, Békéscsabán. A Békés megyei értékek, hungarikumok témakörében szervezett háromfordulós vetélkedő célja: a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségi értékeivel kapcsolatban. A járási középdöntő versenyen az iskola csapata I. helyezést ért el, így bejutottak a megyei döntőbe, amely 2017. február 21-én kerül megrendezésre. A csapat tagjai: Hortobányi Zsanett, Kis Kata, Kovács József, Tarnótzky Réka. Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.

Észt tanulók a BSZC Trefort tagiskolájában

2017.02.02 - 12:32
Az idei esztendő januárjának végén három informatikai tanuló érkezett az észtországi Tallinból, hogy az Erasmus+ mobilitási program keretében jó egy hónapos szakmai gyakorlatukat töltsék el az iskola falai között. A harmadéves tanulók Kaspar, Mart és Rasmus a Trefort Ágoston Szakgimnáziumban főként programozás gyakorlat órákon vesznek részt. Az első benyomásaikat így osztották meg velünk: Az iskolájukban, amikor kihirdették a mobilitás lehetőségét kíváncsivá váltak, hogy egy olyan országba utazhatnak, amelyről szinte semmit sem tudnak. Az előttük álló egy hónap alatt szeretnének fejlődni szakmailag és mindannyian szeretnék, hogy az angol nyelvtudásuk is fejlődjön. Közös nyelvként a tanórákon, az új osztálytársaikkal való beszélgetések során az angol nyelvet használják, s ez fontos tanulási lehetőség a számukra. Az első tapasztalatok alapján úgy látják, hogy Békéscsaba olyan, mint ha Észtországban lennének, az emberek barátságosak, és van KFC is a Csaba Centerben! Az iskola viszont sokkal nagyobb, a tantermek is modern eszközökkel vannak felszerelve, ezért bíznak abban, hogy hasznosan fog eltelni az egy hónap.

Valahol Erdélyben (fotópályázat)

2017.01.28 - 01:38
Díjat nyert Farkas Viktória, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának és Kollégiumának útépítő és fenntartó technikus szakos diákja a győri Széchenyi István Egyetem által meghirdetett fotópályázaton. Az „Építőmérnöki teljesítmények” címet viselő versengésre a tanuló három felvételt küldött be, amelyek már megvalósult, vagy még építés alatt álló létesítményeket mutatott be. A Vízműs tanuló „Valahol Erdélyben” című képe kiváltotta az egyetem közlekedésépítő tanszéke zsűrijének elismerését. Viki időközben már személyesen is átvehette jutalmát az egyetemen rendezett díjátadó ünnepségen.

Vízműs siker az Euroscolán – irány Strasbourg!

2017.01.28 - 01:27
Április elején nagy kaland részese lehet iskolánk, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának és Kollégiumának maroknyi csapata! Néhányan idén harmadjára vettünk részt az Euroscola nevű vetélkedőn, melynek témája és szervezője is az Európai Unió. Az őszi fordulón pedig sikerült olyan jó helyezést elérnünk, hogy kijutottunk Strasbourgba, az Európai Parlamentbe! Április 7-én kerül sor az utazásra, és Magyarországról rajtunk kívül csupán 4 iskola kapta meg ezt a lehetőséget. Az út remek lesz nyelvtanulás szempontjából is, ugyanis a parlamentben egy kicsit mi is a képviselők bőrébe bújhatunk: vitázunk, felszólalunk majd, illetve be kell mutatnunk, hogy honnan is jöttünk. Mindezt persze csak angol, francia vagy német nyelven tehetjük meg. Büszkék vagyunk arra, hogy a verseny történetében eddig egyetlen szakképző intézmény sem jutott tovább a versengés ezen szakaszába, csupán gimnáziumok, és Békés megyéből is mi kaptuk meg először ezt a lehetőséget! 24 fővel készülünk fel heti rendszerességgel politikai szakkifejezésekből, törvényekből, évszámokból, hogy minél jobban szerepeljünk. A versenyen 26 tagállam diákjai fognak részt venni rajtunk kívül, ami még izgalmasabbá teszi ezt az eseményt. Hatalmas lelkesedéssel és kíváncsisággal állunk a megmérettetés elé, és reméljük, hogy méltón képviselhetjük Békéscsabát, a Vízműt és a BSZC-t! Tóth Alexa

A veronai busztragédia áldozataira emlékeztek a Széchenyiben

2017.01.23 - 18:24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában méltó módon tartottak megemlékezést a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Az eseményen jelen volt Szarvas Péter, Békéscsaba város polgármestere, Kiss Tibor alpolgármester és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. A vezetőség az áldozatok emlékére gyertyát gyújtott, az osztályok képviselői 16 szál fehér rózsát és mécsest helyeztek el. További képek a galériában

Békési Érték-Mérő vetélkedő járási fordulójába jutottak be a Széchenyi diákjai

2017.01.18 - 09:27
A Békés Megyei Önkormányzat „Békési Érték-Mérő” vetélkedő 2. fordulójába jutott be a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma  12.E osztály 4 fős csapata. A Békés megyei értékek, hungarikumok témakörében szervezett háromfordulós vetélkedő célja: a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségi értékeivel kapcsolatban. A 2. forduló és a megyei döntő 2017 februárjában lesz.  A csapat tagjai: Hortobányi Zsanett, Kis Kata, Kovács József, Tarnótzky Réka.

Döntőbe jutottak a Trefort erősáramú elektrotechnikusai

2017.01.17 - 15:31
A tavalyi nagy sikerre tekintettel a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. idén is meghirdette kétfordulós tanulmányi versenyét a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakmai közreműködésével. A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is nevezett az országos megmérettetésre. A másodéves erősáramú elektrotechnikusok három főből álló csapata jól vette az első akadályokat, hiszen ott lehet a legjobb tíz között a februári döntőben. Nádas Gusztáv, felkészítő tanár munkáját köszönjük! Diákjaink sikereikhez gratulálunk, s további sok sikert kívánunk az országos megmérettetésre!

INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzés

2017.01.13 - 11:24
2017. február elejétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban ismét lehetőség nyílik arra, hogy INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők. Általános tudnivalók az 1 éves esti képzésről: Óraszámok: 504 óra, melyből kb. 60% (310 óra) idegen nyelv (angol vagy német), 30% informatikai ismeretek, 10% vállalatirányítási ismeretek. Az 1 éves képzés neve és nyelvi szintje: 1) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) – kezdőről alapfokú nyelvvizsgáig. 2) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) – alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgáig. Jelentkezési feltételek: Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) (1 éves, esti felnőttoktatás) bemenet: alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) (1 éves, esti felnőttoktatás) bemenet: érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is), és B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből. A képzés megkezdése előtt a képzésre jelentkező szintfelmérő teszten vesz részt. Bármely felsőoktatásban szerzett végzettség elfogadható a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzések szakmai előképzettségeként. Bővebb felvilágosítás (+36 70 199 2001 vagy felnottoktatas@bszc.hu) és jelentkezés a Békéscsabai Szakképzési Centrum weblapján lehetséges.

Széchényis diák élménybeszámolója Olaszországból

2017.01.10 - 16:38
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma egyik diákja, Sipos Eszter már 2016 szeptemberétől vesz részt az AFS Nemzetközi Csereprogramban: egy olaszországi középiskolában tanul. Eddigi élményeiről számolt be. „2016. szeptember 8-án indultam Olaszországba az AFS Cserediákprogrammal kilenc másik magyar cserediáktársammal együtt. Mi érkeztünk elsőnek, így az első éjszakát csak "magyar körben" töltöttük. Másnap megérkezett minden részt vevő a világ különböző országaiból. Mindenki nagyon izgult, mert a következő nap találkoztunk a fogadócsaládjainkkal. Calabriában lett fogadócsaládom, így repülőre szálltam és egy órával később már a családom ölelésében álltam. Mindenki nagyon kedves volt. Az iskolában gyorsan beilleszkedtem, ez annak volt köszönhető, hogy Dél-Olaszországban mindenki rendkívül nyitott és befogad bárkit. Az is közrejátszott, hogy aki ismer, az tudja, hogy mondhatni „olaszos” a személyiségem. Hamar találtam barátokat és sok ismerősöm lett. Másfél hónappal később a családban adódott konfliktusok miatt végül családcserém lett, és körzetet is váltottam. Így kerültem Rómától 3 órára lévő Ancona mellett lévő kis településre, Camerata Picenába. Mivel ez Közép-Olaszország, nehezebb volt a beilleszkedés, de mára már nagyon jól érzem magam az osztályommal és elmondhatom, hogy olaszokon kívül, vannak barátaim a világ minden tájáról (Argentína, Mexikó, Honduras, Egyesült Államok, Finnország, Norvégia, Feröer-szigetek, Spanyolország, Portugália, Thaiföld, Japán, Ausztrália). A nemzetközi barátok mellett van egy olasz családom, akiket imádok. Van két bátyám és nagyon jól érzem magam.  Ez egy életre szóló élmény, aki csak teheti, ne hagyja ki.  Un bacio, Eszti”

Próbanyelvvizsga a Gésziben

2017.01.06 - 10:47
2016. december 19-én és 20-án a Békéscsabai SZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiumában a TIT Körösök Vidéke Egyesület támogatásával TELC próbanyelvvizsgán vehettek részt az érdeklődő tanulók. A rövid megnyitó után – december 19-én került sor az írásbeli vizsgára 34 vállalkozó szellemű jelölt részvételével. Ezen a vizsgarészen a diákok 41%-a sikeresen teljesített, így december 20-án ők a szóbeli vizsgát is kipróbálhatták. A próbanyelvvizsga jó lehetőség volt az iskola tanulóinak, hogy kipróbálják magukat vizsgahelyzetben és megnézzék, hol tart a tudásuk. Az iskolai karácsonyi ünnepséget követő eredményhirdetésen minden résztvevő oklevelet és apró ajándékot kapott. Valamennyi szóbeliző, illetve a különböző vizsgarészeken kiválóan szereplő tanulók értékes díjakkal lettek gazdagabbak. Többek között vizsgafelkészítő nyelvkönyvvel, mozijegyekkel, fürdőbelépőkkel, pizza utalványokkal, rövidített olvasmányokkal és angol nyelvű kiadványokkal jutalmazhattuk a nyerteseket együttműködő partnereink jóvoltából — mint például a Center Mozi, Árpád Fürdő, Speed Pizzéria, az Oxford University Press és az MM Publications. A legjobb eredményt elért tanuló ingyenes nyelvvizsgát nyert, amit a GDSZ Diákszervezet és Hrabovszki Ildikó munkaközösség-vezető támogat. A díjazottaknak és minden résztvevőnek gratulálunk, és további sikereket kívánunk! További képek a galériában

Elektronikai verseny a Trefortban

2017.01.04 - 10:33
Általános iskolások figyelem! Próbáljátok ki magatokat a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának versenyén. Szerezzétek meg az értékes nyeremények egyikét! Hajrá!

Olaszországban lesz cserediák a Széchenyi egyik tanulója

2016.12.21 - 09:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója,  Meszesán László (11.E)  2017 januárjában fog kiutazni Olaszországba az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programjával. Meszesán László az AFS önkénteseként évek óta segít a Széchenyibe érkező külföldi cserediákoknak. Az önkéntes munka mellett 2016-ban jelentkezett az AFS külföldi tanulási programjára. A két napos „kiválasztási” eljárás során alapműveltségi, nyelvi készségfelmérő, pszichológiai feladatokat kellett megoldania. Ezt követően vált lehetővé, hogy 2017 januárjától 2017 júniusáig egy olaszországi városban, Terniben egy két tanítási nyelvű középiskolában (Rómától kb. 70 km) folytathatja tanulmányait. Angol, német és francia nyelvet fog tanulni. Az eddig végzett AFS önkéntes munkájáért ösztöndíjat kapott. Egy olasz családnál kerül elhelyezésre, ahol tagként fogja élni vendéglátói mindennapjait. 

Bejutottak az OKTV 2. fordulójába a Széchenyis diákok

2016.12.21 - 09:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói bejutottak az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) második fordulójába. Bálint Valentina Lilla (12.E) magyar irodalom tantárgyból jutott tovább (felkészítő tanára Domokos Ferencné). Kiglics Mátyás (12.D) két tantárgyból is részt vehet a tanulmányi verseny 2. fordulójában: informatikából (felkészítő tanára Nagy Attila) és matematikából (felkészítő tanára Velkeyné Palócz Rrika). Kuti Dorisz (12.F) és Szilágyi Enikő (12.E) matematikából írhatja meg  a 2. forduló feladatait (felkészítő tanár Égi József). Szekerczés Annabella (12.F) angol nyelvből (felkészítő tanár Kovács-Fiskus Boglárka) jutott tovább.

Szalagavató a Széchenyiben

2016.12.20 - 13:06
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2016. december 17-én rendezte meg szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban, ahol 155 végzős tanulónak tűzték fel a szalagot. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézmény-vezetője (Tálas Csaba, Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma; Eke Ibolya BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája; Száduné Ujszigeti Gabriella  BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája; Skultétiné Barna Anita BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma), illetve tagintézmény-vezető-helyettese (Kovács Levente, BSZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma; Szűcs Lajos BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma; Kasoly Sándor tagintézményvezető-helyettes). Az ünnep a végzős diákok ünnepélyes bevonulásával kezdődött, majd Paláncz György az intézmény vezetője ünnepi beszédében a felnőtté válás szimbolikus állomásának jelentőségéről beszélt: „A végbement változás jelentős, itt váltatok gyerekből felnőtté, itt formálódott egyéniségetek. Számtalan egyéni és közösen megélt élmény, az izgalommal szervezett és várt kirándulások, a különböző iskolai rendezvények, gyakran megélt öröm és bánat, számos siker és kudarc, az osztály- és iskolatársakhoz, tanáraitokhoz fűződő viszony, ezek mind-mind itteni életetek velejárói, aktívan átélt részei, amelyek júniusig még szorosan idekötnek benneteket.” Megköszönte a diákok, a szülők és a tanárok munkáját. A végzősök nevében Ozsgyáni Blanka 12.F osztályos tanuló ünnepi beszédében szólt az éretté válásról, a szalagavató ünnepség jelentőségéről. A végzősök ezután kapták meg az osztályfőnöküktől az érettségire készülést jelző szalagot. A végzősök nyitó keringője előtt az első műsorszámban  standard táncbemutatót (angol keringő, bécsi keringő, slow fox és quick step) láthatott a közönség. A táncosok:  Kraszkó Tamás (11.D) és Kraszkó Zsanett (9.B). Intézményük tanulói 2016. december elején Békéscsabán megrendezett Ifjúsági C standard kategóriában 3., a Felnőtt C latin kategóriában 2. helyezést értek el. A másik két páros területi és országos bajnokságon értek el sikereket: Kovács Gábor és Klaukó Csenge, Zahorán Zoltán és Csepregi Noémi. A második műsorszám az Acid Jazz Dance Company Táncsport Egyesület produkciója volt (a csapat tagjai: Nagy Georgina (9.F), Kiss Rebeka, Szekeres Réka, Váraljai Adél) a  végzős osztályok moderntánc produkciói előtt. A magas színvonalú ünnepség moderátorai Kovács Napsugár, valamint Szegedi Zita (11.E), és Czepó Sára (11.F). A műsor harmadik részében a végzősök osztálytánc előadásait nézhették meg az érdeklődők: 12.F „Afrika” elnevezésű összeállítását Szabó Fanni és Bartolák Aliz tanította be. Az elmúlt 4 évét mutatta be a 12.E osztály, a koreográfiát Tarnótzky Réka (12.E) és Kőműves Orsolya (12.F) állította össze. A 12.D „Bulijárat” összeállítását Németh Ivett koreográfus állította színpadra. A 12.A és a 12.B osztály színes vidám műsorszámát Molnár Sándor tánctanár segített összeállítani. A záró keringő előtt a FIT-DANCE Sportegyesület táncosai szórakoztatták a közönséget: Ágoston Diána (10.D), Sióréti Sára (9.F), Uhrin Petra (12.D), Nagy Emese Sára, Erdős Boglárka, Wágneer Fanni, Duna Viktória, Kövesdi Adrienn. További képek a galériában

Kínai nyelvoktatás a Széchenyiben

2016.12.16 - 16:18
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézményébe ellátogatott a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet újonnan kinevezett kínai igazgatója 2016. december 16-án. A Széchenyi diákjai a 2016/2017. tanévtől tanulhatnak kínai nyelvet a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet együttműködésével.

Dobogós helyezést ért el a Széchenyis diák

2016.12.16 - 16:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Tóth Gréta (9.D) a Magyar Diáksport Szövetség által a 2016/2017. tanévben meghirdetett asztalitenisz megyei döntőn 3. helyezést érte el.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015