Hírek

Kínai nyelvoktatás a Széchenyiben

2016.12.16 - 16:18
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézményébe ellátogatott a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet újonnan kinevezett kínai igazgatója 2016. december 16-án. A Széchenyi diákjai a 2016/2017. tanévtől tanulhatnak kínai nyelvet a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet együttműködésével.

Dobogós helyezést ért el a Széchenyis diák

2016.12.16 - 16:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Tóth Gréta (9.D) a Magyar Diáksport Szövetség által a 2016/2017. tanévben meghirdetett asztalitenisz megyei döntőn 3. helyezést érte el.

Széchenyis győzelem a Kosárlabda B33 Diákolimpián

2016.12.16 - 16:20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma kosárlabda csapata a Magyar Diáksport Szövetség által 2016. december 14-én, Békéscsabán megrendezésre kerülő 2016/2017. tanév a Kosárlabda B33 megyei döntőjében I. helyezést ért el. A csapat tagjai: Csák Dániel (11.A), Sódar Dániel (11.E), Faragó Richard (11.D), Szarvasi Ádám (9.A) Kísérőtanár: Gerendeli Gábor.

Dobogós helyezés a svédországi Göteborgban

2016.12.14 - 17:27
Sajtótájékoztatón számolt be kedden svédországi élményeiről Vajgel Viktória, aki a dobogó második lépcsőjére állhatott fel az elmúlt héten Göteborgban. A Békéscsabai SZC-hoz tartozó Trefort tagiskola diákja ugyanis a szakmák Európai Bajnokságának is hívott EuroSkills versenyen második helyezést ért el. Viktória érettségi után tanult és szerzett informatikai rendszergazda képesítést az iskolában. Az újságírókat Tipi Tamás, a sikeres diák osztályfőnöke, egyben a Trefort iskola gyakorlati oktatás vezetője arról tájékoztatta, hogy az iskola folyamatosan fejleszti informatikai eszköztárát. Így például a közelmúltban két szaktantermet alakítottak ki, ahová napokon belül 32 új számítógép is kerül a szükséges szoftware-ekkel együtt. Viktória tudását egyébként kedden a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is elismerte, és hasonlóra számíthat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól is.

Államilag finanszírozott felnőttoktatás februári kezdéssel

2016.12.13 - 15:22

A Széchenyis FUTSAL csapat bejutott a döntőbe

2016.12.12 - 10:26
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma V-VI. korcsoportos Futsal (teremlabdarúgás) csapata a Magyar Diáksport Szövetség által 2016. december 8-án, Orosházán megrendezett 2016/2017. tanév megyei Futsal elődöntőjében I. helyezést ért el, bejutottak a döntőbe. A csapat tagjai: Ángyán Milán , Barna Márton, Hegedűs Tamás, Hursán Gergő, Nagy Levente, Oláh Ákos, Szabó Imre, Váradi Ádám, Varga Tamás, Zahorán Balázs. A testnevelő tanár: Szabóné Bojtor Anikó.

Napirenden a külföldi tanulmányutak: Erasmus +

2016.12.08 - 09:47
December első napjaiban az Európai Szakképzés Hete programsorozat keretén belül a Békéscsabai SZC tagiskoláinak szakértői az Erasmus + 2017-2019-es pályázati ciklus teendőiről, a jelenleg tartó pályázatok megvalósításáról, szeminárium keretén belül egyeztették gondolataikat, osztották meg egymással terveiket. A következő pályázati ciklusban mind a 8 tagiskola nyújt be szakképzési, köznevelési, stratégiai partnerségi, vagy konzorciumi pályázatot. 2016-ban a nyertes pályázatokból 12 valósult meg összesen, melyeknek keretében 47 tanuló utazott külföldi szakmai gyakorlatra, valamint 3 szakértői úton összesen 17 szakértő vett részt. A megvalósítás folyamatos, ezeket a tagiskolák a centrum segítségével oldják meg. További képek a galériában

Nyomdaipari Szimpózium a Szent-Györgyi tagiskolában

2016.12.08 - 09:40
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi tagiskolában már hagyománynak számít az Andor-napi Szimpózium megrendezése. A szakmai összejövetelt néhány évvel ezelőtt a névadó, Tevan Andor emléke előtt tisztelegve hívtuk életre azzal a szándékkal, hogy a hazai nyomdaipar jeles képviselőinek lehetőséget biztosítsunk szakmai előadások megtartására és kötetlen szakmai beszélgetésre. Ünnepségünk állandó résztvevői nyomdaipari képzésünk hallgatói, akik első kézből kapják a legérdekesebb szakmai információkat és értesülhetnek a legújabb technikai fejlesztésekről.  Idén is Andor nap tájékán, december 2-án tartottuk rendezvényünket, melyet Tálas Csaba, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium vezetője és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója nyitott meg. Ezután Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere mutatta be a hallgatóságnak a Modern Városok Program keretében megvalósuló tanműhely-fejlesztés terveit. A szakma képviselői közül először a Jura Trade Kft munkatársa, Andrikó László tartotta meg előadását "Művészi rácsozatok a biztonsági grafikában" címmel, amelyet diákjaink nagy érdeklődéssel hallgattak. Ezután Pesti Sándor nyitotta meg a "60 éves a Magyar Grafika" című kiállítást. A kiállítás megtekintése után Dr. Maczó Péter egyetemi tanár tartott előadást "Csomagolásdesign" címmel, melyen a művészeti képzésünk hallgatói is nagy örömmel vettek részt. Ehhez kapcsolódott Pluhár András grafikus kollégánknak a diákok munkáiból összeállított színvonalas bemutatója. Utoljára Szendrei Szabolcs "A holnap a szemedre száll" című előadását hallgattuk meg, amelynek végén minden résztvevő kapott egy cardboard szemüveget ajándékba. A napot egy állófogadás zárta, amely teret adott a résztvevők közötti kötetlen szakmai beszélgetésnek. A szakmai nap tehát idén is jó hangulatban telt, résztvevőink és persze diákjaink ismét fontos szakmai információkkal és az együtt töltött idő örömével lettek gazdagabbak. 

Dobogós helyezés a svédországi Göteborgban

2016.12.06 - 14:06
A dobogó második lépcsőjére állhatott az elmúlt hét végén a svédországi Göteborgban Vajgel Viktória, a Békéscsabai SZC-hoz tartozó Trefort tagiskola diákja a szakmák Európai Bajnokságának is hívott EuroSkills versenyen. Viktória érettségi után tanult és szerzett informatikai rendszergazda képesítést az iskolában. A tanuló korábban sikerrel vette a magyarországi akadályokat, ahol előbb online formában, majd pedig személyesen is bizonyítania kellett tudását a fővárosban. A több napos svédországi döntőn pedig igen magas követelményeket támasztottak, hiszen több programnyelven, számos konfigurációs feladatot kellett megoldania, de számítógépes hálózatépítési tudását is megcsillogtathatta, sőt az esetleges hibák feltárásának módozatairól, és azok megoldásáról is tanúbizonyságot tehetett.

Finnországi szakmai gyakorlat 2017-ben!

2016.12.06 - 11:49
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ismét külföldi gyakorlat lehetőségét nyújtja tanulói számára az Európai Unió Erasmus+ programja által. Autószerelő szakmában keresünk olyan tanulókat, akik még nem vettek részt Leonardo da Vinci vagy Erasmus+ programmal támogatott külföldi szakmai gyakorlaton, akik eddig is kitűntek szorgalmukkal, a szakma iránti szeretetükkel, angol nyelvtudásukkal, és jó kapcsolatteremtő képességükkel. A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma összesen 4 tanulónak nyújt lehetőséget, hogy 2017. január 20-tól 4 hetes finnországi szakmai gyakorlaton vegyenek részt. Ha szeretnéd a szakmai ismereteidet és nyelvtudásodat bővíteni a festői szépségű Satakunta tartományban, Kokemäki városában, ha szívesen megismernéd a finn kultúrát, és az egészséges, környezettudatos életmódot, akkor jelentkezz december 14-ig, mert te is résztvevője lehetsz a finnországi szakmai gyakorlatnak! A gyakorlat végén Europass mobilitási igazolványt kapsz, mely később segítségedre lesz a hazai és az európai munkaerőpiacon! A gyakorlat és az utazás teljes költségét a Tempus Közalapítvány segítségével az Európai Unió finanszírozza! A jelentkezés az itt letölthető motivációs levél formanyomtatványon történik, melyet el kell küldeni a laszlo.kruzsic@bszc.hu, vagy a maria.bohus@bszc.hu címre 2016. december 14-ig. Érdeklődés: Bohus Máriánál - nemzetközi kapcsolatok koordinátora (maria.bohus@bszc.hu), vagy Kruzsic Lászlónál - projekt koordinátor (laszlo.kruzsic@bszc.hu)

Sikeresen vettek részt a KÓS tanulói a magyarországi és Kárpát-medencei diákok számára megrendezett X. jubileumi vers- és prózamondó versenyen

2016.12.01 - 09:07
A Szakiskolákért Kulturális Egyesület 2016. november 11-13-ig tartotta meg a X. Jubileumi Vers- és Prózamondó Versenyt, magyarországi és Kárpát-medencei diákok számára. A verseny az 1956-os forradalom szellemében zajlott. A diákok egy kötelező és egy szabadon választott prózai, illetve verses alkotást adtak elő. A nemes vetélkedésben iskolánkat Kalmár Anett 12/A-s és Tokár Gergő 12/2-s tanuló képviselte. Anett hibátlan, érzékeny előadását a bírák helyezéssel nem jutalmazták. TOKÁR GERGŐ azonban a közönség zajos elismerése mellett MÁSODIK HELYEZÉST ÉRT EL! Ezzel a kiváló eredménnyel tetőzte be iskolai pályafutását, hiszen a tanév végén búcsúzik. Eddigi munkájáért köszönet és elismerés illeti! Gratulálunk a tanulóknak, valamint felkészítő tanáruknak, Petri Miklósnak! További szép sikereket kívánunk!

Mi is részt veszünk az Európai Szakképzési Héten!

2016.11.29 - 10:52
Idén december 5-9 között kerül megrendezésre az Európai Szakképzési hét, amelyen a BSZC is részt vesz. A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. A szakképzés európai hetén részt vevő érdekeltek lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák egymással a szakképzés terén elért azon kiemelkedő eredményeiket, innovatív oktatási gyakorlataikat és sikeres szakmai programjaikat, amelyek ösztönözik a gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, az átképzést, valamint a vállalatok és az oktatás közötti fenntartható együttműködést. További információk: Központi honlap: http://ec.europa.eu Hivatalos magyar oldal: http://szakkepzesihet.hu Facebook: https://www.facebook.com/szakkepzesihet  

Finn-magyar nemzetközi mobilitási módszertani találkozó

2016.11.18 - 11:57
A Békéscsabai Szakképzési Centrum adott helyt egy találkozónak, melyen a centrum tagiskolái és a finnországi Sataedu valamint Kainuun iskolák képviselői vettek részt. A konferenciát Mucsi Balázs főigazgató nyitotta meg emlékeztetve a jelenlévőket a már 2007 óta meglévő kapcsolatra a Sataedu iskolával. Ezt követően bemutatásra került a centrum felépítése, tagiskolái, nemzetközi kapcsolatai. Finn részről Risto Virkkunen tartott rövid áttekintést a finn oktatási rendszerről, az iskola felépítéséről, szakképzéseikről. A Sataedu képviseletében Ms Päivi Linnanto nemzetközi kapcsolatok koordinátora, a Trefort Ágoston Szakgimnázium részéről pedig Kruzsic László nemzetközi kapcsolatok koordinátora köszöntötte a résztvevőket. A találkozó témája a mobilitások során felmerült egészségügyi, utazási, munkahelyi, esetleg elszállásolásnál adódó problémák, esetek voltak, melyeket a koordinátoroknak kellett megoldani a fogadó intézményekben.  A finn iskolák évente 100 tanulót is küldenek külföldi szakmai gyakorlatokra és általában 50-60 külföldi tanulót fogadnak. A koordinátorok tapasztalataikat osztották meg egymással. Az esetek nagy részében a gyors, azonnali megoldás megtalálása volt a döntő szempont. A részt vevők ezt követően megtekintették a Centrum tagiskoláit. A delegáció rövidesen visszautazik Finnországba, s velük együtt 3 vendéglátás szervező- vendéglős tanuló is indul szakmai gyakorlatra a Sataedu iskolába. 

Aranyérem és egyéni csúcs a Súlyemelő Országos Junior Bajnokságon!

2016.11.18 - 11:57
2016. november 12-13-án, Pécsen került megrendezésre a súlyemelők felnőtt és junior országos bajnoksága. A Békéscsabai SZC Zwack tagiskolájának tanulója, a 16 éves Mitykó Veronika Junior korcsoportban, az idősebbek között szerezte meg az első helyezést. Szakításban egyéni csúcsot, 76 kg-ot, lökésben 86 kg-ot teljesített. Veronika a versenyen induló összes női versenyző között, összetettben is az előkelő 2. helyezést érte el. Felkészítő edzője a szöuli olimpián negyedik helyezett, békéscsabai Bökfi János. Gratulálunk nekik!

A felnőtt szakképzés és oktatás tanulmányozása Finnországban

2016.11.17 - 09:41
Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért címmel a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) sikeres Erasmus + pályázatával 2016. 11. 06-13 között öt iskolai vezető, szakértő utazott ki Finnországba, Porvooba a felnőtt szakképzést és oktatást tanulmányozni. Bő egy éve tett látogatást Békéscsabán Markku  Kantonen az Edupoli vezetője, aki már akkor támogatta a két intézmény kapcsolatának elmélyítését.  A Tempus Közalapítvány által évente meghirdetett Erasmus + mobilitási pályázat eredményeként, a Centrumban jelenleg egyre bővülő felnőtt szakképzést, tanulmányozhatták a kiutazók.  A résztvevők a Porvooban működő Edupoli központot keresték fel. Az Edupoli felnőttképzési beiskolázási stratégiáját, marketingjét, a képzések fajtáit, a régió igényeit, az intézmény struktúráját, valamint a finanszírozási hátteret egyaránt érintette az egy hetes látogatás programsorozata. Több tagiskolában más-más szakterületen tanulhatnak a felnőtt vagy középiskolás korú tanulók melyek Helsinkiben, Vantaa-ában, Monninkyläban és Porvooban találhatóak. Ezekben az intézményekben a jól felszerelt modern tanműhelyek segítik a szakmák elsajátítását. A szakképzés lényeges eleme a 20-80 %-os arány a gyakorlati képzés javára, mely nagyon látványosan gyorsítja a tanulók fejlődését. A BSZC két tagintézménye már a 2016-os tanévtől tanulói mobilitások keretén belül küld gyakorlatra tanulókat. A Trefort Ágoston Szakgimnáziumból épületgépész technikusokat, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumból pedig ápoló tanulókat. A jövő év elején tanári és vezetői látogatásokra kerül sor Békéscsabán, mellyel egy időben finn tanulók is érkeznek majd gyakorlatra, Békéscsabára. A két, felnőtt szakképzéssel is foglalkozó intézmény hosszú távú együttműködést tervez.   Projekt címe: Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért Projekt azonosítószáma: 2016-1-HU01-KA102-022860   Kép aláírás: Mucsi Balázs Sándor BSZC főigazgató Bohus Mária Magdolna BSZC nemzetközi kapcsolatok koordinátora Raija Vuorenmaa Edupoli nemzetközi referens Markku Kantonen EDUPOLI főigazgató Sajti Gréta Zwack Tagiskola igazgató-helyettes Kis Erzsébet Szent-Györgyi Tagiskola igazgató-helyettes dr Szabóné Varga Ildikó Kemény Tagiskola igazgató-helyettes

Szent-Györgyis tanulók Finnországban

2016.11.17 - 09:38
2016. november 05. és december 06. között a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának és Kollégiumának négy ápoló tanulójának van lehetősége arra, hogy szakmai gyakorlatát külföldön teljesítse az Erasmus+program keretén belül Finnországban. A tanulók (Czirbuly Katalin, Csöndes Gabriella, Darabos Adrien, Gulyás Edina) idősek otthonában töltik a gyakorlatukat Porvooban, Helsinkitől 40 km-re. A kísérő tanárok: Andó Mónika és Vitézné Obsuszt Anita. Iskolánkból ez a kiutazás az első alkalom, de a 2016/17-es tanévben még több lehetőségük is lesz az ápoló tanulóknak a külföldi gyakorlathoz.  A gyakorlat zárásaként a résztvevők angol nyelvű Europass mobilitási igazolványt kapnak, mely összegzi az egy hónap során elsajátított szakmai ismereteket, egyéb megszerzett kompetenciákat és segíteni fogja a tanulókat a sikeres elhelyezkedésben.

Elsők a KÖZGÉSEK a kolbászgyúrásban!

2016.11.03 - 15:58
A Csabai Kolbászfesztivál első napján, 2016. október 28-án, az ifjúsági kolbászgyúró versenyen KÖZGÉS siker született. A főiskolás és középiskolás korosztály fődíját a Békéscsabai SZC-hoz tartozó iskola 13C pénzügyi–számviteli ügyintéző osztály egyik ötfős csapata hozhatta el.  A győztes csapat tagjai:Czene Kitti, Barta Csilla, Kmetykó Patrícia, Kokavecz Bettina és Csipke Krisztián. Gratulálunk a győzteselnek!

Határvadászokat toborzott a rendőrség a szakképzési centrumban

2016.10.28 - 09:31
Határvadászokat toboroztak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a napokban a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. Mint Németh Jolán rendőr alezredes és Cseh István rendőr alezredes elmondta: Békés megyei toborzó körútjuk egyik állomásaként látogattak el az intézménybe. A Trefort tagiskola több mint 60 diákja megtudhatta tőlük, hogy elsősorban a Készenléti Rendőrség Orosházán megalakuló bevetési osztályába várják az érdeklődő fiatalokat. Azok jelentkezhetnek határvadásznak, akik betöltötték a 18. életévüket, magyar állampolgárok és érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek. A jelölteknek meg kell felelniük a pszichológiai és egészségügyi feltételeknek, valamint bizonyítaniuk kell fizikai alkalmasságukat is. Akik megfeleltek az előírásoknak, azok hat hónapos kiképzést kapnak. Az alapképzés első két hónapjában munkavállalóként bruttó 150 ezer forint munkabért kapnak, majd a következő négy hónapban már hivatásos állományú próbaidős őrmesterként, az őr-járőrtárs OKJ-s képzés keretében havonta bruttó 220.300 forint lesz az illetményük. A két rendőrtiszt sikeresnek ítélte meg a látogatásukat, hiszen a fiatalok nem csak érdeklődve hallgatták végig előadásukat, hanem a program végén számtalan kérdést is feltettek a határvadász hivatással kapcsolatban. 

Tésztából készült hidakat mutattak be a Vízműs diákok a Munkácsy múzeumban

2016.10.27 - 15:51
A Békéscsabai SZC-hoz tartozó Vásárhelyi Pál iskola diákjai és tanárai voltak a főszereplői a Munkácsy Emlékház szervezésében rendezett „Híd, ami összeköt” elnevezésű programnak. Az iskolából átvitt, vízműs diákok által egy korábbi verseny keretében készített tésztahidakat mutattak be az érdeklődőknek, akik maguk is kipróbálhatták a hídtervezést, -építést: a helyszínen fénymásoló papírból lehetett hajtogatással, illetve vágással különböző áthidaló szerkezeteket készíteni Novák Zoltán tanár úr és a Vízműsök irányításával. Az elkészített műveket azután megterhelték és vizsgálták a teherbírásukat. A próbálkozó csapatok számára nagy örömet jelentett, hogy nem tudtak annyi terhet a hidakra rakni, hogy azok összeroppanjanak. A program második felében Török Árpád címzetes igazgató,hídépítő mérnök tartott előadást a különböző hídtípusokról, rengeteg diával színesítve a bemutatót. A világ minden tájáról vett példák közül sokhoz személyes élményei is kötődtek, ami még érdekesebbé tette a hallgatóság számára az előadást. További képek a galériában

Kódolás hete a GSZI-ben

2016.10.24 - 17:03
A Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolája is csatlakozott a Codeweek.eu által felkarolt Kódolás hete programsorozathoz. Iskolánkban nyílt foglalkozásokat tartunk, melynek első állomása a méltán népszerű Lego szakkör volt. Az érdeklődők megismerkedhettek a Mindstorm Lego összetevőivel, illetve programozói felületével. A jelenlévő diákjaink éppen az elkövetkezendő versenyekre építették Lego teremtményeiket. Szerdai nap Kodu programozással vártuk az érdeklődőket, ahova orosházi kisiskolások is érkeztek. Informatika tanáraink pedagógiai képességeit mi sem jellemezhetné jobban, mint az, hogy a 4-5. osztályos kisdiákokkal és 8. osztályos érdeklődőkkel is megtalálták a közös hangot. A délután jó hangulatban telt el, reméljük mindenki megkapta azt, amire számított. 

’56-ra emlékeztek a Gészis diákok

2016.10.24 - 15:25
Október 17-e és 21-e között emlékeztek meg a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Az ’56-os témahétről szóló beszámolót az alábbiakban olvashatják: Iskolánkban október 17. és 21. között 1956-os témahetet tartottunk a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Hétfőn a diákok az eseményekkel kapcsolatos plakátokat készítettek. A kilenc csapat bemutatta a szabadságharc történéseit Budapesten és Békéscsabán, a felkelőcsoportok, a pesti srácok, a nők szerepét, a harcok során használt jellegzetes fegyvereket, a megtorlás lépéseit, az emigráció helyzetét, és a forradalommal kapcsolatban készült filmeket. Az elkészült plakátok az aulában kerültek kiállításra. Kedden a diákok Szomjas György filmjét, A Nap utcai fiúkat tekintették meg, amely egy kamaszokból álló budapesti felkelőcsoport szemszögéből mutatja be az eseményeket. Szerdán egy irodalmi matiné keretein belül iskolánk 22 diákjának és tanárának szavalatai segítségével idéztük meg a forradalom hőseit és mártírjait. Csütörtökön 6 csapat részvételével történelmi vetélkedőn mérhették össze a témával kapcsolatos tudásukat a résztvevők. Végül pénteken iskolai ünnepséggel zárult a hét, amely során többek között a diákok által készített videók is levetítésre kerültek, valamint azok a képek is részét képezték a műsornak, amelyeket a Békés megyei emlékhelyekről készítettek a tanulók. A színes és változatos programok segítségével a témahét során a diákok mélyebben megismerték az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit és hőseit.  

Beszámoló a PénzSztár verseny 2 napos szakmai programjáról

2016.10.20 - 15:26
Több pénzügyi központban jártak a Közgés diákok A 2015 decemberében megrendezett PénzSztár verseny országos döntőjén a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Közgé csapata 2. helyezést ért el. Egyik nyereményüket az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár ajánlotta fel, melynek keretein belül a győztes csapat résztvevői a felkészítő pedagógussal (Uhrin Györgyi) és az idei csapatok néhány tagjával együtt lehetőséget kaptak betekinteni a pénzügyi élet mélyebb rejtelmeibe ezen a kétnapos, októberi programon. Szakmai utunkon végigkísért bennünket a program házigazdája, dr. Hardy Ilona, az Aranykor Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke, Jakab Ilona, a pénztár befektetési igazgatója, valamint a cég néhány munkatársa is. Rövid ismerkedés után közösen meglátogattuk az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményét, ahol a saját szemünkkel tekinthettünk meg I. világháborús értékpapírokat, hadikölcsön vásárlásra buzdító plakátokat, korabeli számológépeket, perselyeket, nyilvántartó könyveket. Ezt követően az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár székhelyén hasznos információkat kaptunk az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepéről a hazai megtakarítási és nyugdíj-előtakarékossági piacon dr. Hardy Ilona, Hanák Márta (ügyvezető igazgató) valamint Jakab Ilona előadásában, amelyet kötetlen beszélgetéssel zártunk. Programunk a Parlament épületében folytatódott, ahol dr. Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével volt lehetőségünk beszélgetni. Megismertük a Tanács történetét, működését, felmerülő kérdéseinkre választ kaptunk. Látogatásunkat rövid sétával zártuk. A következő állomás a Pioneer Alapkezelő Zrt. volt, ahol Vízkeleti Sándor vezérigazgató úr személyében hallhattunk a befektetési alapokról és a magyar befektetési piacról. Egy kellemes, beszélgetős vacsorával koronáztuk meg napunkat, ahova az Alapkezelő vezérigazgatója, néhány munkatársa és Jakab Ilona is elkísért bennünket. A keddi napunkat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kezdtük. Itt Végh Richárd vezérigazgató úr tartott nekünk egy érdekes és tanulságos előadást. Utolsó előtti programunk során ellátogattunk az Equilor Értékpapír Zrt.-hez, ahol Szécsényi Bálint (vezérigazgató), Szántó András (lakossági befektetési igazgató), Sági Pál, valamint Nagy Bertalan (mindketten vezető brókerek) előadásaiból kiderült számunkra, hogy mivel is foglalkozik egy ilyen, pénzügyi szolgáltatást végző vállalat, mi a feladata egy brókernek, illetve mennyi munkával és odafigyeléssel jár mindez. Szakmai kirándulásunk záró előadását Dudás György, a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. (KELER Zrt.) vezérigazgatója tartotta. Egy életre szóló, nem mindennapi élmény volt számunkra találkozni és beszélgetni ezekkel a szakemberekkel. Sokat tanultunk ezen a két napon, érdekes történeteket hallottunk és reméljük, hogy az idei versenyen kamatoztatni is tudjuk a tapasztalatainkat.

Harmadik a Közgé a szakgimnáziumok országos rangsorában

2016.10.19 - 15:12
A HVG minden évben elkészíti a középiskolák országos rangsorát. A kiadványban helyet kapnak külön rangsorolva a szakgimnáziumok (korábban szakközépiskolák) is. Ezek között az idei évben a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a harmadik helyezést érte el. Az intézményben közgazdaság és turisztika ágazatban folyik az oktatás, a kiadvány alapján ebben a legjobb az országban, hiszen az első két helyezett műszaki, illetőleg gépipari profillal rendelkezik. Az eredményt hét részrangsor helyezésszámainak átlagolásával állapítják meg, melyek a következők: az országos kompetenciamérés eredményei (matematika, szövegértés), a négy kötelező érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) átlageredményei, illetőleg a felvételi átlagpontszámok. Külön rangsor készül a szakmai versenyek vonatkozásában is, a közgazdasági ismeretek kategóriájában, melyben a Közgé a 2. helyezést érte el.

Konferenciával és történelem órákkal emlékeznek a Békéscsabai SZC tanulói az ’56-os forradalomra

2016.10.14 - 16:17
Konferenciával és rendhagyó történelem órákkal emlékezik meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum több tagiskolája az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A Kereskedelmi-, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány ugyanis sikerrel pályázott az 1956-os Emlékbizottsághoz és nyert el egymillió forintot. Az 1956 a középiskolások szemével című program az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával október 18-án, délelőtt 10 órakor kezdődik a Békéscsabai Szakképzési Centrum konferencia termében, ahol Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Vantara Gyula, a város és térségének országgyűlési képviselője köszönti a megjelenteket. Ezt követően kerül sor egy rövid irodalmi megemlékezésre, illetve a Trefort kórus előadására. A konferencián pedig Mák Beáta, Nagy Sándor, Hetessy József és felesége, Vánsza Pál, Fekete Pál és dr. Jároli József idézi fel a korabeli eseményeket. A nap zárásaként pedig a BSZC főigazgatója díjakat ad át azoknak a diákoknak, akik részt vettek a novella és illusztráció pályázaton. A vendégek pedig emlékül egy olyan kitűzőt kapnak, amely erre az alkalomra készült, és a korabeli Kossuth címert ábrázolja. Az ’56-os megemlékezések folytatásaként pedig a szakképzési centrum öt tagiskolájában kerül sor rendhagyó történelem órákra. Az október 21-én kezdődő és egészen a jövő esztendő márciusáig tartó rendezvénysorozaton az október 18-i konferencia előadói idézik fel az ’56-os eseményeket a diákoknak, sőt azokon a napokon kiállítást is rendeznek az érintett iskolákban. A történelem órák egyben alkalmat kínálnak az évfordulós megemlékezésekre is, így a kiállítások megtekintése mellett a Trefort kórus műsorát is élvezhetik a Zwackos, a Vízműs, a Szent-Györgyis, a Kemény Gáboros és a Kós tagiskolák tanulói. 

Rendhagyó töri óra a Gésziben harckocsi vontatóval

2016.10.13 - 15:01
A Garabonciás Napok keretein belül a Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolájában rendhagyó történelem órán ismerkedhettek meg a diákok az 1956-os forradalom és szabadságharc fegyvereivel. Az órát a Békés Drén Kft. jóvoltából igazán élményszerűvé az tette, hogy egy T-55-ös harckocsi műszaki vontatóját is megtekinthették a tanulók. A páncélozott, lánctalpas jármű feladata az volt, hogy kivontassa a tűzzónából a már harcképtelen tankokat. A diákok nagy izgalommal és lelkesedéssel fogadták az iskola udvarán szokatlan és igen hangos járművet, a bátrabbak közelebbről is megismerkedhettek a jármű utasterével. A mindannyiuk számára felejthetetlen élmény segítségével teljesebb képük alakult ki a korszak harci járműveiről.  Az eseményről képeket a hir6.hu stábja készítette, amelyek elérhetőek itt: Galéria  

A Haditornán negyedikek lettek a Gészis diákok

2016.10.13 - 14:39
A napokban került megrendezésre a Békéscsabai Repülőtéren az idei Haditorna. A verseny célja a katonai pálya bemutatása, a fiatalok megismertetése a katonák mindennapi életével. A verseny tulajdonképpen egy fizikai és szellemi kihívást támasztó sportszerű megmérettetés, melynek során nagy hangsúlyt kap a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem, valamint a résztvevők ügyességének és jártasságának, erkölcsi, akarati tulajdonságainak, illetve fizikai képességeinek fejlesztése, felkészültségük összemérésére. A megmérettetésen a középiskolások között 24 csapat indult, a Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolájának legjobbjai negyedik helyezést értek el! Gratulálunk nekik!  

Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja!

2016.10.11 - 10:27
„kezünk életet menthet” Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. 2013. október 16-ra az Európai Resuscitatios Társaság az Európai Parlament támogatásával „Restart a Heart Day” (Indíts újra egy szívet) címmel nemzetközi programot hirdetett, melynek keretében az Unió országaiban a jelentkezők térítésmentesen vehetnek részt újraélesztési képzésen. A kezdeményezéshez a Magyar Resuscitatios (Újraélesztési) Társaság és az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott, ezen a napon az ország számos nagyvárosában biztosítanak lehetőséget az újraélesztés megtanulására, és próbálják meg felhívni a lakosság figyelmét az életmentő fogások egyszerűségére és fontosságára. 2016. október 16-án (vasárnap) az ingyenes újraélesztés-képzésekhez a Békéscsabai Mentőállomás is csatlakozik. A képzés reggel 9.00 órától folyamatosan tart 17.00 óráig. Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ előtti terület, 5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 4. Az újraélesztés-képzésben részt vesznek a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói is, akik az idei évben az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen a 6. helyen végeztek. Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt, aki szeretné megtanulni, hogy hogyan segíthet a bajba jutottakon!

Elhallgatott történelem

2016.10.07 - 14:17
„Elhallgatott történelem” című pályázat keretében kirándultak és érdekes anyagokat gyűjtöttek a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Tagiskola 10. G osztályának tanulói a napokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának segítségével ellátogattak például Makkosmáriára, megpihentek a Normafánál és megtekintettek több ’56-os emlékművet. A művésztanulókra nagy hatással volt az Arc kiállítás is. A diákok végül az Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Térrel együttműködve egy kiállítást hoztak létre, mely az Andrássy Úti Társaskörben és a BSZC Szent-Györgyi tagiskolájában is megtekinthető.

Az ország legjobbjai között a Szegya elsősegélynyújtó csapata

2016.09.23 - 13:11
A 45. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen az előkelő VI. helyezést értek el a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Szegya 12. F osztályos tanulói az ifjúsági kategóriában. A remek csapat tagjai Juhász Csilla Sára tanárnő segítségével büszkén képviselték Békés megyét a versenyen. Az elsősegélynyújtás világnapján, Veszprém belvárosában 330 elsősegélynyújtó (21 gyermek, 20 ifjúsági és 20 felnőtt, 2 külföldi vendégcsapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán. A vetélkedő három napja elméleti totókból, pihenő állomásokból és gyakorlati feladatokból állt, ahol tudásunk mellett talpraesettségünket is bizonyíthattuk. Olyan esetekkel találkoztunk, melyek a való életben is megtörténhetne: csecsemő-újraélesztés, tömegbaleset a Petőfi Színház próbatermében, szurkolói verekedés a színházkertben. Ilyen és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helyt állnunk, melyeket képzett imitátorok szimuláltak. Maga a verseny is fantasztikus volt, és meggyőződésem, hogy nemcsak számunkra, versenyzőknek, hanem a járókelők és a társadalom szempontjából is hasznos!  Számomra a legnagyobb dicséret, amit kaphattunk az volt, hogy látták rajtunk a nyugodt, higgadt és összehangolt munkát. A versenyekre való felkészülés megtanított minket, hogyan reagáljunk, mit tegyünk, ha a való életben baleseti helyzet adódik. Remélem, a kíváncsi járókelőket is sikerült arra buzdítani, hogy pótolják a hiányos elsősegélynyújtási ismereteiket, és ne féljenek cselekedni, ha a helyzet úgy kívánja! Köszönünk minden segítséget, és köszönet mindazoknak, akik bíztattak, segítettek minket, hittek és hisznek bennünk!   A csapat tagjai: Orosz Nikolett – csapatkapitány Gulyás Rebeka Nagy Rafaella Tanka Levente Telek Andrea Felkészítő: Juhász Csilla Sára Orosz Nikolett

Kétszeres Európa bajnok a Szent-Györgyiben

2016.09.23 - 13:07
Mihály Réka a BSZC Szent-Györgyi Albert Iskolájának 13 /G. osztályos iparművész tanulója nem csak a művészetekben tehetséges. Az augusztusi Európai Hallássérültek Utánpótlás Bajnokságán, a németországi Karlsruhéban 800 és 1500 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott. Ezen a nyáron még a Hallássérültek Világbajnokságára is kvalifikálhatta magát, ahol az előkelő 6. helyet szerezte meg mind 800 mind 1500 méteren. Réka a Kopp Békéscsabai Atlétikai Klub versenyzője. Nagyon büszkék vagyunk Rá, és további sikereket kívánunk neki!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015