Hírek

Országos első tízben a Szent-Györgyi

2017.04.05 - 12:20
2017. március 31. és április 01. között rendezték meg Miskolcon az I. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyt. A regionális döntőkön induló 69 csapat közül a legjobb 20 csapat szerezte meg a jogot az országos tanulmányi versenyen való részvételre. A Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma a 15. helyen jutott a döntőbe, ahol további hat helyet javítva a kilencedik helyezést érték el a tanulók. A versenyen elméleti (rendészeti kérdések, informatika, KRESZ, idegen nyelv) és gyakorlati (fizikai állapot felmérés gyakorlatai, lövészet, akadálypálya, katasztrófavédelem,büntetés végrehajtás) feladatokat kellett teljesíteni. A megyéből induló iskolák csapatai közül a legjobban a Szent-Györgyi teljesített. A versenyen résztvevő tanulók valamennyien a rendvédelmi pályán kívánják folytatni a tanulmányaikat. A Közszolgálati Egyetemre, illetve Rendőr Szakgimnáziumba felvételiznek. A versenyre való felkészülés és az eredményes szereplés nagyban segíti a felvételi sikeres teljesítését. A csapat tagjai: Takács Péter, Angyalos Lénárd, Valentyik Tamás, Mikoly László, Szlávik Milán. Felkészítőik:Baji Lajos, Dr Balogh László. Az eredmény lista az mrszki.hu oldalon megtekinthető.

Tarolt a Szent-Györgyi Budapesten, a Best Print-en!

2017.04.03 - 15:10
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma idén is több pályamunkával nevezett be a Best Print Hungary versenyre. A Best Print Hungary minden évben megrendezésre kerül, és az ország grafikai és nyomdaipari piacának szereplői vesznek részt a legszínvonalasabb, szakmailag legkiválóbb termékeikkel. A zsűri szigorú szempontok alapján választja ki a beküldött nyomdatermékek közül az év legjobbjait. A versenybizottság minden évben meghirdeti a junior kategóriát is, amelyre diákok egyénileg vagy csoportosan nevezhetnek be. Több fővárosi és vidéki iskola mellett felsőoktatási intézmények hallgatói is nyújtottak be pályázatot ebben a kategóriában. 2017-ben a Szent-Györgyis kiadványszerkesztők közül Nagy Enikő A gyűrűk ura című könyv átdolgozásával a zsűri Arany fokozatú elismerését nyerte el, míg Balta Zsanett Vándor című saját verseskötetével a bronz fokozatot érdemelte ki. Felkészítő tanáruk Sántáné Fazekas Tünde. Ezúton is szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk.

Szerbiában jártunk

2017.04.03 - 15:04
Néhány napja a Békéscsabai SzC Zwack tagiskolájának 6 tanulója - Arany Dorina, Molnár Patrik, Rófusz Roland, Szatmári Gergő, Szekeres Patrik, Zsilinszki Dia – és felkészítő tanáraik, Erdélyi Lajosné és Gyulai Éva Nis-ben, Szerbia második legnagyobb nemzetközi tudományos fesztiválján, a Festival Nauk Nije Bauk-on vett részt. Diákjaink a fesztivált szervező iskola, Gimnazija "Svetozar Marković", Niš, Srbija, tanulóinál szálltak meg. Vendéglátóik remek házigazdának bizonyultak. A kétnapos program során rövid előadás keretében mutatták be a Rubik kockát, a hozzáfűződő érdekességeket, valamint interaktív workshop keretén belül a kocka kirakásának algoritmusait. Szekeres Patrik angol nyelven adott interjút. Tanulóink tudásuk bővítése mellett gyakorolták angol nyelvi ismereteiket, betekintést kaptak a szerb kultúra világába és új nemzetközi barátokra leltek.

Törökországban jártunk

2017.04.03 - 09:58
Március utolsó napjaiban Manisaban, az Erasmus+ KA2-es stratégia partnerségi együttműködés projektindító találkozóján vettünk részt. Iskolánkat a projekt management tagjai képviselték. A három napos találkozó során a program bolgár, olasz, román és török képviselőivel megegyeztünk a két éves munka közös ütemtervéről és feladatairól. A projekt témája "Innovatív technikák a vendéglátás területén".  A szakmai munka mellett kulturális programokon is részt vehettünk, így ellátogattunk Ephesusbe, Kusadiba és Şirince-be. Többek között megnéztük Szűz Mária házát és az ókori Epheszosz romjait. A projekt következő állomása 2017. május 7-13 között Magyarországon, a Békéscsabai SzC-hoz tartozó Zwack tagiskolában lesz, ahová 4 országból, összesen 24 főt várunk. 

Versfolyam a világhálón Nagyenyedtől Békéscsabán át New Yorkig

2017.03.31 - 13:16
Április 11-én, József Attila születésnapja, a Költészet Napja alkalmából versfolyamot szervez a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSzC) és a békési kötődésű Veritas Kulturális Egyesület. A délelőtt 10 órakor kezdődő program során felvidéki, kárpártaljai partiumi, erdélyi, vajdasági magyar tannyelvű, és a BSzC-hez tartózó békéscsabai iskolák diákjai mondanak verseket. A versfolyamot az érdeklődők élőben követhetik a YouTube-on a BSzC és a Varitas egyesület honlapjain (www.bszc.hu, www.tajgazda.hu). A közvetítést, amelynek műszaki hátterét a békéscsabai Médiacentrum Kft. biztosítja a világ minden táján nyomon lehet majd követni. A versfolyamon, az eddigi jelentkezések alapján várhatóan több mint 50diák fog részt venni, akik magyar költők műveit fogják előadni. Az internet segítségével valóságos összefogás alakult ki, hiszen a békéscsabai és a határon túli diákok mellett a diaszpórából is láthatunk, hallhatunk majd verseket, mert a versfolyamra bejelentkezett a kanadai Hamilton városának egy magyar nyelvű iskolája, több oktatási intézmény Ausztriából, sőt képviselteti magát a programon New York magyarsága is.

A Szent-Györgyis elsősegélynyújtók kiválóan szerepeltek országos sportversenyeken

2017.03.30 - 15:26
Az idei esztendő márciusában előbb az ITF Taekwon-do Országos Bajnokságát, majd pedig az Országos Kick-box Diákbajnokságot rendezték meg Békéscsabán. A versenyeken, a szabályok betartása mellett is előfordulhatnak a küzdelemből adódó sérülések. Ezek ellátására kérték fel a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi tagiskolájának egészségügyi képzésben résztvevő tanulóit. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen teljes mértékben spontán, életszerű szituációkkal szembesültek. Szerencsére egyik rendezvényen sem történt komolyabb probléma, az ütésekből és a rúgásokból adódó sérülések ellátásánál ügyesen segítették az orvosok és a mentőegységek munkáját. A sportrendezvényeken számos traumás sérüléssel találkoztak. Az ellátások között volt orrvérzés, rándulás, ficam, zúzódás, bordasérülés, ujjsérülés, fejsérülés. Az ilyen és az ehhez hasonló programokon való részvétel hozzájárult hallgatóink szakmai fejlődéséhez. Lelkesedésüket pedig mi sem mutatja jobban, minthogy mindezt szabadidejük terhére tették! Az elsősegélynyújtó csapat tagjai: Horváth Henrietta, Nagy Nikolett, Vozár Enikő, Czinanó Alexandra, Aradi Lilla, Molnár Rita, Megyeri Zoltán, Darabos Adrien,Farkas Mónika, Ráfi Renáta. Köszönjük munkájukat!

Kiállítás megnyitó a KÓSBAN: asztalos és ács tanulók alkotásai

2017.03.30 - 10:51
2017. március 16-án került megrendezésre az asztalos és ács tanulók alkotásaiból készült kiállítás ünnepélyes megnyitója. A kiállítást dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Nagyon köszönjük, hogy megtisztelte rendezvényünket! Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” című pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A megvalósítás során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósult meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítettek tanulóink. Ezeket az alkotásokat mutatattuk be e kiállítás keretében.   A PROGRAMBAN RÉSZT VETTEK Ács tanulók: Asztalos tanulók: Gál Péter Gendrovics Marcell Hegyesi Botond Horváth Sándor Korcsok Tamás Stefanik László Szellelki János Szűcs Attila   Hagya Bálint Kővári Richárd Deák János Ravai Ákos Turai Róbert     A foglalkozást megvalósító oktatók: Pocsai László (ács), Pocsaji László Zoltán (asztalos) és Adamik Mária Az érdeklődő általános és középiskolai osztályok/csoportok előzetes egyeztetés után megtekinthetik a kiállítást, illetve tájékoztatást is nyújtunk. Csaba TV összefoglaló: http://www.csabatv.hu/node/8277 Érdeklődni lehet Lestyánné Hricsovinyi Julianna igazgatóhelyettesnél. telefon: 66/328-785 e-mail: julianna.lestyanne@bszc.hu További képek a galériában

Szobor- és múzeum avatás Trefort Ágoston születésének 200. évfordulója alkalmából

2017.03.29 - 08:59
Szobor újraavatással és egy múzeum megnyitásával emlékeztek a Békéscsabai SzC-hoz tartozó Trefort tagiskola tanárai és diákjai a névadó Trefort Ágoston születésének 200. évfordulójára a napokban. Az ünnepségen Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat képviseletében beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Békés megyei kötődéssel rendelkező egykori országgyűlési képviselő, közoktatási és vallásügyi miniszter a kiegyezést követően sokat tett a hazai szakképzés alapjainak lerakása érdekében. Mucsi Balázs, a szakképzési centrum főigazgatója pedig azt emelte ki, hogy napjainkban is hasonlóan fontos változások zajlanak a szakképzésben, hiszen az idei tanévtől kezdve immár szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzés keretében sajátíthatják el egy-egy szakma mesterfogásait az intézményben tanuló diákok. Kiss Mihály, a Trefort iskola igazgatója pedig arról szólt, hogy a szakmai műveltség megszerzése mellett fontosnak tarja az intézmény, hogy az itt tanuló diákok személyiségét is sokoldalúan fejlesszék, hiszen a végzett tanulóknak meg kell felelniük a munkaerőpiac új kihívásainak. Mint mondta, az egykori „trefortos” diákok ma szerves részét alkotják Békés megye gazdaságának, s az iskola továbbra is mindenekelőtt a megyei szakemberigény kiszolgálást tarja egyik legfontosabb célkitűzésének. Az évforduló alkalmából ismét leleplezték az iskola főbejárata elé áthelyezett Trefort szobrot, majd pedig átadták az aulában a Trefort Ágoston Múzeumot. A múzeum kialakítás Csuba Zoltán nyugdíja pedagógusnak köszönhető, aki több mint egy évtizede gyűjti a szakképzés tárgyi emlékeit, így a múzeum tárlóin száz évnél is régebbi naplókat, bizonyítványokat is megtekinthetnek az érdeklődők. További képek a galériában

Kollégiumi napok a Szent-Györgyiben

2017.03.29 - 08:52
A Békéscsabai SzC-hoz tartozó Szent-Györgyi tagiskola a hagyományaihoz igazodva idén is márciusban rendezte meg a kollégiumi napokat. A kétnapos rendezvénysorozat kezdetén Várkonyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a klubhelyiségében, majd dr. Szemenyei Sándor tartott előadást a tagiskola névadójáról Szent-Györgyi Albert emberi nagysága címmel. A második napon a játéké, a versengésé, a szórakozásé volt a főszerep. A Víz Világnapja alkalmából plakátversenyt hirdettek, vetélkedőt és filmvetítést tartottak. A diákok összemérhették műveltség béli tudásukat, majd pedig LOL számítógépes játékversenyt rendeztek a városi kollégiumok tanulóinak részvételével. A programsorozatot a WAMSZ együttes koncertje zárta. Mint a képeken is látható a diákok érdeklődéssel, aktívan vettek részt a programokon.

Nemzetközi képzésen vett részt a Vízműs diák

2017.03.27 - 18:52
Nemzetközi képzésen vett részt Puskely Gergő, a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál tagiskolájának diákja, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke március elején. Az inkluzív, vagyis a széles körben elérhető oktatásról szóló, angol nyelvű budapesti t programot az OBESSU, a diákönkormányzati uniók európai ernyőszervezete rendezte meg. A Budapesti Európai Ifjúsági Központban megszervezett találkozóra Gergőt a Játszótér Alapítvány delegálta, és a Nemzeti Ifjúsági Tanács választotta be a 34 fős nemzetközi csapatba. A szervezők célja az volt, hogy segítsen a fiataloknak felismerni, milyen szituációk akadályozzák az inkluzív oktatás kiteljesedését, és megtalálni azokat a metódusokat, melyekkel diákként segíthetnek társaiknak. Gergő szerint nagyon hasznos volt a képzés. A résztvevők megértették az inkluzív oktatás fontosságát. A diákönkormányzati vezető új kapcsolatokkal gazdagodott, és reméli, hamarosan megalakulhat egy olyan szervezet, mely hálózatként lefedné a középiskolás réteget.

Vízműsök a Köröshegyi völgyhídon

2017.03.27 - 18:39
Szakmai orientációs napok közlekedésépítőknek A Békéscsaba SzC-hoz tartozó Vásárhelyi Pál tagiskola közlekedésépítő szaktanárai a Magyar Közút Nonprofit Zrt. támogatásával és Szilvágyi-Hordós István segítségével szakmai kirándulást szerveztek a közlekedésépítő szak iránt érdeklődő 9. évfolyamos diákjai számára. Március 20-án, a kétnapos út első állomásaként a Közúti Szakgyűjteményt látogatták meg Kiskőrösön. Itt az útépítési technológiák történetével ismerkedtek meg a fiatalok Szászi András (volt vízműs) múzeumigazgató segítségével, majd maguk is kipróbálhatták az új út- és hídépítő foglalkoztató műhely tárgyait. A balatonföldvári Hotel Három Hattyúban töltött éjszaka után a Kőröshegyi völgyhidat tekintették meg a csoport. Hanák Tímea hídmester tárta fel előttük a viadukt titkait – az egyik 40 méter magas hídpillér belsejében.

Matematika ösztöndíjat nyertek a Széchenyi diákjai

2017.03.26 - 19:01
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Út a tudományhoz alprogramra benyújtott sikeres pályázata segítségével, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő lebonyolítója által támogatott program, öt tehetséges diák és a mentortanár kutatási programja valósulhat meg 9 hónapon keresztül. A Kevésbé ismert tételek alkalmazása a geometriában elnevezésű kutatási projektben öt diák (Kiglics Mátyás (12.D), Molnár István (10.D), Melis Nándor (10.D), Szabó Imre (10.D), Varjó Dániel (10.F) vesz részt Schédl Ilona mentortanárral együtt. A projekt megvalósítása során — a pályázati forrás terhére — ösztöndíjat kapnak 9 hónapig, előadásokon, konferenciákon vehetnek részt, valamint a nemzetközi és hazai versenyeken való részvételi költségeik biztosítottak. A program során a Szent István Egyetem Békéscsabai Campusával működik együtt az intézmény.

Alapítványi Bál a Széchenyiben

2017.03.26 - 18:54
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, valamint Az Egészségesebb és Műveltebb Ifjúságért Alapítvány 2017. március 18-án Alapítványi Bál rendezvényt szervezett. Paláncz György intézményvezető köszöntőbeszéde után az iskola tanulóinak műsorát láthatták a vendégek. Az énekkar békés megyei népdalcsokrot adott elő, majd egy részletet Kálmán Imre: Marica grófnő című operettjéből.  A dalokat Aradi Zsolt énektanár tanította be. Ezután egy angolkeringő formációt és egy latin blokkot mutattak be a táncosok: Kocziha Ádám (9.EKNY) és partnere Fabisz Dorina, valamint Gyulai Alapfokú Művészeti Iskola társastánc tagozatának táncosai Bácsi Gábriel és Gyarmat Krisztina, Szegedi Krisztián és Hankó Dóra valamint Göcző Szabolcs és Krucsó Réka. A táncot betanította Szivák Krisztina. A következő műsorszámként az Acid Jazz Dance Company táncsport egyesület produkcióját láthatta a közönség. Nagy Georgina (9.F), Kiss Rebeka, Szekeres Réka és Váraljai Adél, 5 éve táncolnak együtt.  Kiváló eredményeik között szerepel a 2015-ös és 2016-os év Európa-bajnoki első helyezése. Kertész Viktória (9.F) a Most múlik pontosan című dal adta elő. 8 éve tanul zongorázni, 10 éve néptáncol. A dal előadása alatt közreműködtek a Hétpróbás néptánciskola növendékei, Farkas Lilla tanítványai.   Az Alapítványi Bálon rendszeresen fellépő Fit-Dance Sportegyesület táncosai előadását ismét megcsodálhatta a közönség. Ezzel a produkcióval országos bajnoki első helyezést értek el idén, ezzel kvalifikációt nyertek a világbajnokságra, ahol a középdöntőig jutottak. Csizmadia Tibor (10.D) a Padlás c. musicalből a Fényév távolság című dalt énekelte el, Bíró Róbert (10.D) szintetizátoron kísérte. Vörös Adél és Pákozdi Réka (9.FKNY) tolmácsolásában láthattak egy mazsorett bemutatót. Réka a vésztői Aranyeső Mazsorett csoport tagja immár 11 éve. Eddigi legjobb eredményük kiemelt arany helyezés volt. Nemzetközi fesztiválon is részt vettek Horvátországban, Erdélyben és Prágában. Vörös Adél Csorvás Város Fúvózenekar és Mazsorett csoportjának tagja szintén 11 éve. A mazsorett csoport a 2. Mazsorett Európa Bajnokságon egy aranyérmet és egy bronzérmet szerzett. A műsor után a MÉTERES KFT ínyenc vacsoráját kóstolhatták meg a vendégek. A hangulatról a Karaván Együttes gondoskodott. A tombolahúzáson több száz értékes ajándékot nyerhettek meg a bál résztvevői. A kórus tagjai: Krutics Kinga (9.FKNy), Pákozdi Réka (9.FKNy),Serb Diána (9.FKNy), Osztroluczki Réka (9.FKNy), Balázs Veronika (9.FKNy), Czövek Boglárka (9.FKNy), Laurinyecz Ákos (9.FKNy), Sajben Bálint (9.FKNy), Turbucz Hédi (9.FKNy), Kelemen Dániel (9.FKNy), Kertész Viktória (9.F), Ágoston Diána (10.D), Bíró Róbert (10.D), Csizmadia Tibor (10.D), Szabó Noémi (10.D), Burtics Tímea (10.D), Mochuta Mónika (10.D), Balogh Dóra (10.F), Guj Gréta (10.F), Kenézaljai Panka (10.F), Polgár Bianka (10.F), Csillag Judit (11.F), Ignácz Vivien (11.A), Bereczki Bence (11.B), Dobák Patrik (11.B), Turbucz Levente (11.B). A rendezvény támogatói: Az intézmény dolgozói, tanulói és szülői közössége Rácz Attila

BSZC ZWACK Keris diák az Ifjúsági Világbajnokságon

2017.03.17 - 08:32
Mitykó Veronika súlyemelő, iskolánk 10/B osztályos tanulója 2017. március 11-én Szombathelyen, a Savaria Kupán aranyérmet szerzett és egyben új országos csúcsot állított fel.  A versenyen elért eredményével kvalifikálta magát a világbajnokságra, amelyet 2017. április 1-11. között rendeznek Thaiföldön, Bangkokban. Mitykó Veronika edzője Bökfi János. Gratulálunk Vera! Sok sikert kívánunk a világbajnoksághoz!

Szakmai versenyeken kiválóan szerepelnek a KÓS tanulói

2017.03.16 - 12:06
Tanulóink – hasonlóan a korábbi évekhez – kiválóan szerepeltek az országos versenyek előválogatóin.  Többen első helyen jutottak tovább. Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, mestereiknek! Nagyon büszkék vagyunk Rájuk, szurkolunk és sok sikert kívánunk a döntőre! Szakma Kiváló Tanulója Versenyen országos döntőbe jutott tanulók:      Szellelki Dávid járműfényező (felkészítő tanár: Nagy Károly Tamás)      Szellelki János ács (felkészítő tanár: Pocsai László és Szerencsi Zoltán)      Kővári Richárd asztalos (felkészítő tanár: Schwertner Béla és Pocsaji László Zoltán)      Kovács Alexandra fodrász (felkészítő tanár: Palkóné Zámbó Edit)      Márkus Kinga fodrász (felkészítő tanár: Palkóné Zámbó Edit) Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV) országos döntőbe jutott tanulók: Optika ágazat (felkészítő tanár: Rácz-Juhos Andrea):      Baukó Boglárka      Bécsi Nelli      Für Henrik László      Kalmár Anett

Széchenyi győzelem 12. alkalommal a Bibó Kupán

2017.03.14 - 08:25
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma lány kézilabda csapata 32. alkalommal vett részt az 50. Bibó Kupa Nemzetközi Kézilabdatornán Kiskunhalason 2017. március 11-12-én. A szombati napon megrendezett négy mérkőzésből négyet nyert meg a Széchenyi csapata, legyőzve a székelyudvarhelyi, a budapesti, a Szilády és a Bibó István Gimnázium csapatát. A vasárnapi mérkőzésen diadalmaskodtak a mezőtúri csapat felett is, így a Bibó Kupa történetében, a 12. alkalommal nyerte meg a Széchenyi csapata a Bibó Kupát. Balogh Száva a legtechnikásabb játékosként különdíjat kapott. A csapat tagjai: Ambrus Kata, Ambrus Petra (12.A), Balogh Száva (12.E), Baranka Nóra (11.D), Ekker Gitta (12.A), Horváth Dorina (11.A), Jani Janka (10.F), Kánya Lili (9.B), Laurinyecz Emese (11.B), Maár Kitti (12.E), Milyó Alexandra (10.F), Szilágyi Szilvia (12.A), Török Csenge (9.FKNY), Farkas Kata és Láza Dzsenifer. A csapat felkészítését Szabó Károly segítette.

Széchenyis sikerek a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen

2017.03.13 - 09:29
Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján, a szakközépiskolai kategóriában a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 10., 11. és 12. évfolyamos tanulói eredményesen szerepeltek. A 10. évfolyamon I. helyezett Varjú Dániel (10.F), a II. helyezett Molnár István (10.D), felkészítő tanáruk Schédl Ilona. A IV. helyezett Lehoczki Réka (10.B), felkészítő tanára Velkeyné Palócz Erika Nóra. A 11. évfolyamon II. helyezett Sódar Dávid (11.E), felkészítő tanára Égi József. A III. helyezett Kurunczi Gábor (11.D), az V. helyezett Serbán György (11.D), felkészítő tanáruk Molnár Judit. A 12. évfolyamon I. helyezett Kiglics Mátyás (12.D), felkészítő tanára Velkeyné Palócz Erika Nóra, II. helyezett Kuti Dorisz (12.F), felkészítő tanára Égi József. A csapatversenyben a 9. évfolyamos csapat (Kálmán Krisztina, Tóth Gréta, Tóth Tamara Vanda) II. helyezést ért el. A 10. évfolyamos csapat (Lehoczki Réka, Molnár István, Varjú Dániel) I. helyen végzett. A 11. évfolyamos csapat (Kurunczi Gábor, Serbán György, Sódar Dávid) I. helyezést ért el.

Történelem verseny a Szegyában

2017.03.10 - 11:23
2017. március 7-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában megrendeztük a hagyományos iskolai történelmi csapatverseny döntőjét. Az idén a téma az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Készült emlékkiállítás, majd két írásbeli forduló után a csapatok kisfilmeket forgattak. Ezek megtekintése jó hangulatban telt, végül a rejtvény megfejtése és a fényképek felismerése után a 12/F osztály egyik csapata nyert. 

Történetíró pályázaton nyertek a Széchenyi diákjai

2017.03.10 - 11:12
A Tót Melanzs Kiadó „Így élünk mi vidéken”  elnevezésű középiskolások számára kiírt történetírói pályázatán a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói dobogós helyezést értek el. Bálint Valentina (12.E) I. helyezést, Bucsi Tamara (9.E) II. helyezést, Orlai Zsófia (12.E) III. helyezést ért el. Tong Vivien (9.E) különdíjat kapott a pályaművéért.

Széchenyis diák nyerte meg a Szép Magyar Beszéd megyei döntőjét

2017.03.09 - 11:57
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja nyerte meg a „Szép Magyar Beszéd” 2017. évi Békés megyei döntőjét a szakközépiskolai kategóriában 2017. március 8-án. Jantyik Zsanett 9.E osztályos tanuló a Győrben megrendezésre kerülő országos döntőn 2017. április 21-22-23-án vesz részt felkészítő tanárával, Szabó Ilonával. Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban létrehozott alapítványa indította el a Szép Magyar Beszéd versenyt, amely mára már mozgalommá vált. 2017-ben az 52. alkalommal rendezik meg az országos döntőt. A verseny célkitűzése az anyanyelv szeretetének mélyítése, a szép, helyes, kifejező magyar beszéd igényének a terjesztése a tanulók körében.

Társadalombiztosítási oktatófilm készítése a Széchenyiben a Magna Cum Laude és az Békéscsabai Előre NKSE közreműködésével

2017.03.09 - 11:54
„A jövő biztonsága” Mit kell tudnunk a társadalombiztosításról? címmel oktatófilmet készít a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Médiacentrum a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjainak közreműködésével 2017 február-márciusában. A jövő biztonsága program célja a társadalombiztosításról, a foglalkoztatásról, az öngondoskodásról, a külföldi munkáról, a biztosításról, a járulékokról, a feketemunkáról bővebb ismereteket átadni a diákoknak. A program keretében 2017. március 7-én a 2. rendhagyó osztályfőnöki órán Dávid Ferenc, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályvezető-helyettese által koordinált programban az iskola 12.F osztály tanulói vettek részt. A rendhagyó órán „Fókuszban az öngondoskodás” címmel kerekasztal beszélgetés formájában Skaliczki László mesteredző, Triffa Ágnes magyar válogatott kézilabda kapus, Szabó Tibor és Kara Mihály a Magna Cum Laude együttes tagjai mondták el véleményüket. Az elkövetkezendő hetekben ismét egy rendhagyó óra keretében kerül sor a program zárására.

A Szent-Györgyi tagiskola a városi bajnok a leány röplabdában

2017.03.03 - 12:05
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi tagiskolájának leány röplabda csapata  2017-ben városi bajnok lett. Az elődöntőben az Andrássy csapatát, majd a döntőben a Közgé csapatát győzték le. Csapattagok: Szóró Johanna, Sóti Sára, Csávás Kitti, Zsótér Réka, Kovács Vera, Sebastény Dorka, Kiss Eszter, Sebastény Lili, Szabó Dóra, Illés Eszter. A képről hiányzik még Wébel Enikő és Kertész Kitti. Csapat felkészítő: Hajtman Erika

Sikeresen szerepelnek a Vízműs diákok a szakmai tanulmányi versenyeken

2017.03.03 - 08:38
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál tagiskolájának tanulói sikeresen szerepelnek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken (OSZTV). A vetélkedés még nem zárult le, de az eddigi eredmények bíztatóak. A közlekedéstechnikai szakirány döntőjébe például 6 diák jutott be a 74 fős mezőnyből. A sikerhez legalább 71 %-os eredményt kellett elérniük. Az országos döntő pontos időpontja még nem ismert, valamikor a tavasz folyamán rendezik meg. A technikusi vizsga az OSZTV-n elért jó helyezéssel kiváltható. Készülnek tanulók a Közlekedésbiztonsági Kupára is, ennek városi döntője március 9-én lesz. A „tésztahídépítő” diákok 3 csapattal neveztek be az I. SZOLMUSZ TÉSZTAHÍDÉPÍTŐ VERSENYRE, amelyre április 21-én kerül sor Szolnokon. A háromfős csapatoknak egy 700 mm hosszú, szabad nyílású hidat kell készíteni 1 kg száraztészta felhasználásával, amit tönkremenetelig fognak terhelni.  A pénzdíjas versenyen a legnagyobb terhet elviselő híd fog nyerni. A magasépítő szakirány Győrben rendezendő középdöntőjébe, melyet március 13-án rendeznek 3 technikus diák jutott be. Ha ott legalább 60 %-os eredményt érnek el, akkor megszerezhetik a technikus bizonyítványt. A szakmai érettségi vizsgatárgyak interaktív versenyének iskolai első fordulója márciusban lesz. Ezen a 12. évfolyamon tanuló diákok vehetnek részt. A Vízműs tanulók készülnek a Nemzetközi Építész Diákkonferenciára is, amelyet április elején Veszprémben rendeznek meg. A hat fős csapatot 11-14. évfolyamos diákok alkotják.  A pályázati anyagok – felmérések és tablók - már készülnek. A konferencia témája a műemlékvédelem, a diákoknak helyi építészeti emlékeket kell bemutatniuk. A Kreatív Építő Kezek versenyen pedig különleges építészeti szakmai feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak minél kreatívabban, mindennapos használati tárgyak segítségével. Földmérő, térinformatikai szakirány technikus tanulóinak szól a Mikovinyi Sámuel Térinformatikai Verseny, amelynek döntőjébe hárman jutottak be. Március 23-án Székesfehérváron rendezik meg a döntőt. Losoncon GPS futóverseny lesz április 22-én, melyre 3 fős csapattal neveztünk: 2 fiú és 1 lány működik együtt a minél jobb helyezés reményében. A csapat tagjai 12. és 14. évfolyamra járnak. A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén szintén indulnak a földmérők, hasonlóan a magasépítőkhöz. A vízügyi szakirány országos döntőjét Szegeden rendezik meg április 20-án. A helyi forduló nemrég zajlott le, az eredmény még nem ismert, de minden évben döntősök a Vízműs diákok ebben a versenyben, sőt rendszerint dobogós helyezést érnek el. A szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén szintén elindultak a fluidumkitermelő szakma tanulói is.

Olimpikonok a Széchenyiben

2017.03.02 - 15:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos és Csabai Edvin tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus beszélgetett a diákokkal február utolsó napján. A program a békéscsabai városi önkormányzat nyertes pályázata révén valósult meg, amelyet az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága hirdetett meg HISZEK Benned Sport Program elnevezéssel. A sportolók a 9.A osztállyal kosaraztak együtt, a közös játék után pedig leültek beszélgetni a diákokkal. Storcz Botond és Csabai Edvin elmesélte: hogyan választottak sportágat. Csabai Edvin most is úgy gondolja, hogy szinte a maratoni szakágra született, de a közösség is megragadta. Storcz Botond és a kajak szintén hamar egymásra talált. Mindkét sportoló szereti a vizet, örömet jelent nekik, ahogy közlekednek a vízen. Storcz Botond elárulta azt is, hol tartja az olimpiai és világbajnoki érmeit. Középiskolásként a sportolás mellett jó eredményeket értek el a tanulásban is, mert összeegyeztethető a sport és a tanulás. Harmincévesen hagyták abba a versenyszerű sportolást, de továbbra is rendszeresen edzenek. A kudarcból merítettek erőt a versenyzéshez.

A Széchenyi az Oktatási Hivatal Bázisintézménye

2017.03.02 - 14:21
Az Oktatási Hivatal által kiírt az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” felhívására benyújtott rendkívül magas színvonalú pályaművek közül a Pedagógiai Oktatási Központ és a bíráló bizottság javaslatai alapján az Oktatási Hivatala köznevelési elnökhelyettese a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumát érdemesnek ítélte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye cím viselésére.

BBCOS fodrász bemutató a BSZC Kós Károly Tagiskolában

2017.02.28 - 16:05
Egyedülálló lehetőséget kaptak fodrász tanulóink, február 22-én betekinthettünk az újgenerációs hajfestékek világába. Az olasz BBCOS cég hazai képviselői hozták el iskolánk tanulói és a meghívott mesterek számára a hajgyógyászok által is elismert termékeket. Megtudhattuk többek között mi a különbség az ammóniamentes és a „zéró ammónia” jelzéssel illetett festékek között. Ismerkedtünk az új finis termékekkel, melyek egyedülálló módon az argánolaj mellett lenmagolajat is tartalmaznak. Láthattuk a fiatalság körében „menő”, pink, zöld, türkiz, magenta és a többi extrém szín elkészítésének technikáját. Povázsai Andrea BBCos technikus és oktató bemutatta, hogyan távolíthatunk el festéket a hajból, anélkül, hogy az roncsolná a hajat. Hosszú Orsolya az ország egyik elismert trichológia szaktanára mutatta be a termékeket, nem csak fodrász, hanem hajgyógyászati szempontból is. Tőle tudtuk meg azt is, hogy megalakult Magyarország első trichológiai egyesülete, mely a végzett hajgyógyászok érdekképviselete. Minden jelenlévő szakember és tanuló, láthatta a festékek, formázó termékek használatát, hatását, és akinek kérdései voltak, arra szívesen válaszolt a két szakember. Diákjaink és a mesterek olyan technológiákat, termékeket ismerhettek meg, melyek még újak a magyar szépségiparban. Mindenképpen elmondhatjuk, hogy aki itt volt, az esztétikai élmény mellett, hasznos tudással is gazdagodott. Köszönjük a szakembereknek, hogy hozzájárultak tudásunk gyarapításához! További képek a galériában

SzürreARTitás címmel rendez kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma

2017.02.27 - 11:33
Megnyitó: 2017. február 27-én, 17 órakor

Rendészeti ügyintéző szakos hallgatók tréningje

2017.02.23 - 16:06
Lezárták az első félévüket a Békéscsabán tanuló rendészeti ügyintéző szakos hallgatók. A diákok most egy tréningen vesznek részt, amelynek célja a csapatépítés, az összetartozás erősítése. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban 2016 őszén általános iskolát végzett, a rendőri hivatás iránt érdeklődő fiatalok számára rendészeti ügyintéző képzés indult. A diákok lezárták az első félévet, amelynek során a közismereti tárgyak mellett számos, a rendészeti tevékenységhez szükséges ismeret elsajátítását kezdték meg. Rendvédelmi jogi és közigazgatási ismereteket, társadalomismeretet, rendészeti kommunikációt, magánbiztonsággal kapcsolatos ismereteket, rendészeti informatikát és önvédelmi, intézkedéstaktikai ismereteket is tanulnak. Az előadók a diákok életkori sajátosságaihoz igazítottan igyekeznek az elméleti és gyakorlati órákat megtartani, szemléletessé tenni. A félévi vizsgák után mindkét rendészeti ügyintéző szakos osztály, összesen 44 hallgató egy tréningen vesz részt. Ennek célja elsősorban a csapatépítés, az összetartozás erősítése. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, Pengő Erzsébet r. százados bizalomra épülő, a figyelem fenntartását, a koncentrációt, a feszültség hatékony levezetését segítő módszereket ismertet meg a tanulókkal. Ezeket a diákok nem csak az iskolában, hanem később, a szolgálatellátás során is tudják hasznosítani. A szakmai ismeretek oktatásában a rendőrök mellett óraadóként részt vesznek a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szakemberei is. A 4 éves képzés során a diákok így betekintést kapnak a különböző rendészeti szervek tevékenységi köreibe. A rendészeti ügyintéző képzésben szerzett érettségi után pedig előnnyel jelentkezhetnek az ország rendvédelmi szakgimnáziumaiba, ahol rendőr tiszthelyettes szakképesítést szerezhetnek. 

Finn grafikus tanulók a BSZC Szent-Györgyi tagiskolájában

2017.02.23 - 15:46
Az idei esztendő februárjában két tanuló érkezett Finnországból, hogy a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma grafika és festészet óráin vegyen részt. Az együttműködés az Erasmus+ pályázat K1 diák mobilitás keretén belül történik. A diákok 18 évesek és 8 héten át gyakorlati órákon vesznek részt. Céljuk, hogy a grafika és a festészet terén fejlődjenek. Tanórákon az angol nyelvet használják közös nyelvként, ami fontos gyakorlási lehetőség a fogadó iskola tanulói számára is. Az iskola számos szórakoztató és kulturális programmal készült a finn diákok számára. Célunk, hogy a megye kulturális értékeit és örökségét megmutassuk nekik. Reméljük, hogy a külföldi diákok, de iskolánk tanulói is kölcsönösen profitálni fognak a két tanintézmény együttműködéséből.

Békési Érték-Mérő: országos elődöntőbe jutott be a Széchenyi csapata

2017.02.23 - 09:48
A Békés Megyei Önkormányzat „Békési Érték-Mérő” vetélkedő megyei döntőjén I. helyezést ért el és így bejutott az országos elődöntőbe a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. E osztály 4 fős csapata 2017. február 21-én, Békéscsabán. A csapat tagjai: Hortobányi Zsanett, Kis Kata, Kovács József, Tarnótzky Réka. Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015