Hírek

Vízműs siker az Euroscolán – irány Strasbourg!

2017.01.28 - 01:27
Április elején nagy kaland részese lehet iskolánk, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának és Kollégiumának maroknyi csapata! Néhányan idén harmadjára vettünk részt az Euroscola nevű vetélkedőn, melynek témája és szervezője is az Európai Unió. Az őszi fordulón pedig sikerült olyan jó helyezést elérnünk, hogy kijutottunk Strasbourgba, az Európai Parlamentbe! Április 7-én kerül sor az utazásra, és Magyarországról rajtunk kívül csupán 4 iskola kapta meg ezt a lehetőséget. Az út remek lesz nyelvtanulás szempontjából is, ugyanis a parlamentben egy kicsit mi is a képviselők bőrébe bújhatunk: vitázunk, felszólalunk majd, illetve be kell mutatnunk, hogy honnan is jöttünk. Mindezt persze csak angol, francia vagy német nyelven tehetjük meg. Büszkék vagyunk arra, hogy a verseny történetében eddig egyetlen szakképző intézmény sem jutott tovább a versengés ezen szakaszába, csupán gimnáziumok, és Békés megyéből is mi kaptuk meg először ezt a lehetőséget! 24 fővel készülünk fel heti rendszerességgel politikai szakkifejezésekből, törvényekből, évszámokból, hogy minél jobban szerepeljünk. A versenyen 26 tagállam diákjai fognak részt venni rajtunk kívül, ami még izgalmasabbá teszi ezt az eseményt. Hatalmas lelkesedéssel és kíváncsisággal állunk a megmérettetés elé, és reméljük, hogy méltón képviselhetjük Békéscsabát, a Vízműt és a BSZC-t! Tóth Alexa

A veronai busztragédia áldozataira emlékeztek a Széchenyiben

2017.01.23 - 18:24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában méltó módon tartottak megemlékezést a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Az eseményen jelen volt Szarvas Péter, Békéscsaba város polgármestere, Kiss Tibor alpolgármester és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. A vezetőség az áldozatok emlékére gyertyát gyújtott, az osztályok képviselői 16 szál fehér rózsát és mécsest helyeztek el. További képek a galériában

Békési Érték-Mérő vetélkedő járási fordulójába jutottak be a Széchenyi diákjai

2017.01.18 - 09:27
A Békés Megyei Önkormányzat „Békési Érték-Mérő” vetélkedő 2. fordulójába jutott be a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma  12.E osztály 4 fős csapata. A Békés megyei értékek, hungarikumok témakörében szervezett háromfordulós vetélkedő célja: a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségi értékeivel kapcsolatban. A 2. forduló és a megyei döntő 2017 februárjában lesz.  A csapat tagjai: Hortobányi Zsanett, Kis Kata, Kovács József, Tarnótzky Réka.

Döntőbe jutottak a Trefort erősáramú elektrotechnikusai

2017.01.17 - 15:31
A tavalyi nagy sikerre tekintettel a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. idén is meghirdette kétfordulós tanulmányi versenyét a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakmai közreműködésével. A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is nevezett az országos megmérettetésre. A másodéves erősáramú elektrotechnikusok három főből álló csapata jól vette az első akadályokat, hiszen ott lehet a legjobb tíz között a februári döntőben. Nádas Gusztáv, felkészítő tanár munkáját köszönjük! Diákjaink sikereikhez gratulálunk, s további sok sikert kívánunk az országos megmérettetésre!

INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzés

2017.01.13 - 11:24
2017. február elejétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban ismét lehetőség nyílik arra, hogy INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők. Általános tudnivalók az 1 éves esti képzésről: Óraszámok: 504 óra, melyből kb. 60% (310 óra) idegen nyelv (angol vagy német), 30% informatikai ismeretek, 10% vállalatirányítási ismeretek. Az 1 éves képzés neve és nyelvi szintje: 1) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) – kezdőről alapfokú nyelvvizsgáig. 2) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) – alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgáig. Jelentkezési feltételek: Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) (1 éves, esti felnőttoktatás) bemenet: alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) (1 éves, esti felnőttoktatás) bemenet: érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is), és B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből. A képzés megkezdése előtt a képzésre jelentkező szintfelmérő teszten vesz részt. Bármely felsőoktatásban szerzett végzettség elfogadható a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzések szakmai előképzettségeként. Bővebb felvilágosítás (+36 70 199 2001 vagy felnottoktatas@bszc.hu) és jelentkezés a Békéscsabai Szakképzési Centrum weblapján lehetséges.

Széchényis diák élménybeszámolója Olaszországból

2017.01.10 - 16:38
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma egyik diákja, Sipos Eszter már 2016 szeptemberétől vesz részt az AFS Nemzetközi Csereprogramban: egy olaszországi középiskolában tanul. Eddigi élményeiről számolt be. „2016. szeptember 8-án indultam Olaszországba az AFS Cserediákprogrammal kilenc másik magyar cserediáktársammal együtt. Mi érkeztünk elsőnek, így az első éjszakát csak "magyar körben" töltöttük. Másnap megérkezett minden részt vevő a világ különböző országaiból. Mindenki nagyon izgult, mert a következő nap találkoztunk a fogadócsaládjainkkal. Calabriában lett fogadócsaládom, így repülőre szálltam és egy órával később már a családom ölelésében álltam. Mindenki nagyon kedves volt. Az iskolában gyorsan beilleszkedtem, ez annak volt köszönhető, hogy Dél-Olaszországban mindenki rendkívül nyitott és befogad bárkit. Az is közrejátszott, hogy aki ismer, az tudja, hogy mondhatni „olaszos” a személyiségem. Hamar találtam barátokat és sok ismerősöm lett. Másfél hónappal később a családban adódott konfliktusok miatt végül családcserém lett, és körzetet is váltottam. Így kerültem Rómától 3 órára lévő Ancona mellett lévő kis településre, Camerata Picenába. Mivel ez Közép-Olaszország, nehezebb volt a beilleszkedés, de mára már nagyon jól érzem magam az osztályommal és elmondhatom, hogy olaszokon kívül, vannak barátaim a világ minden tájáról (Argentína, Mexikó, Honduras, Egyesült Államok, Finnország, Norvégia, Feröer-szigetek, Spanyolország, Portugália, Thaiföld, Japán, Ausztrália). A nemzetközi barátok mellett van egy olasz családom, akiket imádok. Van két bátyám és nagyon jól érzem magam.  Ez egy életre szóló élmény, aki csak teheti, ne hagyja ki.  Un bacio, Eszti”

Próbanyelvvizsga a Gésziben

2017.01.06 - 10:47
2016. december 19-én és 20-án a Békéscsabai SZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiumában a TIT Körösök Vidéke Egyesület támogatásával TELC próbanyelvvizsgán vehettek részt az érdeklődő tanulók. A rövid megnyitó után – december 19-én került sor az írásbeli vizsgára 34 vállalkozó szellemű jelölt részvételével. Ezen a vizsgarészen a diákok 41%-a sikeresen teljesített, így december 20-án ők a szóbeli vizsgát is kipróbálhatták. A próbanyelvvizsga jó lehetőség volt az iskola tanulóinak, hogy kipróbálják magukat vizsgahelyzetben és megnézzék, hol tart a tudásuk. Az iskolai karácsonyi ünnepséget követő eredményhirdetésen minden résztvevő oklevelet és apró ajándékot kapott. Valamennyi szóbeliző, illetve a különböző vizsgarészeken kiválóan szereplő tanulók értékes díjakkal lettek gazdagabbak. Többek között vizsgafelkészítő nyelvkönyvvel, mozijegyekkel, fürdőbelépőkkel, pizza utalványokkal, rövidített olvasmányokkal és angol nyelvű kiadványokkal jutalmazhattuk a nyerteseket együttműködő partnereink jóvoltából — mint például a Center Mozi, Árpád Fürdő, Speed Pizzéria, az Oxford University Press és az MM Publications. A legjobb eredményt elért tanuló ingyenes nyelvvizsgát nyert, amit a GDSZ Diákszervezet és Hrabovszki Ildikó munkaközösség-vezető támogat. A díjazottaknak és minden résztvevőnek gratulálunk, és további sikereket kívánunk! További képek a galériában

Elektronikai verseny a Trefortban

2017.01.04 - 10:33
Általános iskolások figyelem! Próbáljátok ki magatokat a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának versenyén. Szerezzétek meg az értékes nyeremények egyikét! Hajrá!

Olaszországban lesz cserediák a Széchenyi egyik tanulója

2016.12.21 - 09:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója,  Meszesán László (11.E)  2017 januárjában fog kiutazni Olaszországba az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programjával. Meszesán László az AFS önkénteseként évek óta segít a Széchenyibe érkező külföldi cserediákoknak. Az önkéntes munka mellett 2016-ban jelentkezett az AFS külföldi tanulási programjára. A két napos „kiválasztási” eljárás során alapműveltségi, nyelvi készségfelmérő, pszichológiai feladatokat kellett megoldania. Ezt követően vált lehetővé, hogy 2017 januárjától 2017 júniusáig egy olaszországi városban, Terniben egy két tanítási nyelvű középiskolában (Rómától kb. 70 km) folytathatja tanulmányait. Angol, német és francia nyelvet fog tanulni. Az eddig végzett AFS önkéntes munkájáért ösztöndíjat kapott. Egy olasz családnál kerül elhelyezésre, ahol tagként fogja élni vendéglátói mindennapjait. 

Bejutottak az OKTV 2. fordulójába a Széchenyis diákok

2016.12.21 - 09:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói bejutottak az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) második fordulójába. Bálint Valentina Lilla (12.E) magyar irodalom tantárgyból jutott tovább (felkészítő tanára Domokos Ferencné). Kiglics Mátyás (12.D) két tantárgyból is részt vehet a tanulmányi verseny 2. fordulójában: informatikából (felkészítő tanára Nagy Attila) és matematikából (felkészítő tanára Velkeyné Palócz Rrika). Kuti Dorisz (12.F) és Szilágyi Enikő (12.E) matematikából írhatja meg  a 2. forduló feladatait (felkészítő tanár Égi József). Szekerczés Annabella (12.F) angol nyelvből (felkészítő tanár Kovács-Fiskus Boglárka) jutott tovább.

Szalagavató a Széchenyiben

2016.12.20 - 13:06
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2016. december 17-én rendezte meg szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban, ahol 155 végzős tanulónak tűzték fel a szalagot. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézmény-vezetője (Tálas Csaba, Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma; Eke Ibolya BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája; Száduné Ujszigeti Gabriella  BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája; Skultétiné Barna Anita BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma), illetve tagintézmény-vezető-helyettese (Kovács Levente, BSZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma; Szűcs Lajos BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma; Kasoly Sándor tagintézményvezető-helyettes). Az ünnep a végzős diákok ünnepélyes bevonulásával kezdődött, majd Paláncz György az intézmény vezetője ünnepi beszédében a felnőtté válás szimbolikus állomásának jelentőségéről beszélt: „A végbement változás jelentős, itt váltatok gyerekből felnőtté, itt formálódott egyéniségetek. Számtalan egyéni és közösen megélt élmény, az izgalommal szervezett és várt kirándulások, a különböző iskolai rendezvények, gyakran megélt öröm és bánat, számos siker és kudarc, az osztály- és iskolatársakhoz, tanáraitokhoz fűződő viszony, ezek mind-mind itteni életetek velejárói, aktívan átélt részei, amelyek júniusig még szorosan idekötnek benneteket.” Megköszönte a diákok, a szülők és a tanárok munkáját. A végzősök nevében Ozsgyáni Blanka 12.F osztályos tanuló ünnepi beszédében szólt az éretté válásról, a szalagavató ünnepség jelentőségéről. A végzősök ezután kapták meg az osztályfőnöküktől az érettségire készülést jelző szalagot. A végzősök nyitó keringője előtt az első műsorszámban  standard táncbemutatót (angol keringő, bécsi keringő, slow fox és quick step) láthatott a közönség. A táncosok:  Kraszkó Tamás (11.D) és Kraszkó Zsanett (9.B). Intézményük tanulói 2016. december elején Békéscsabán megrendezett Ifjúsági C standard kategóriában 3., a Felnőtt C latin kategóriában 2. helyezést értek el. A másik két páros területi és országos bajnokságon értek el sikereket: Kovács Gábor és Klaukó Csenge, Zahorán Zoltán és Csepregi Noémi. A második műsorszám az Acid Jazz Dance Company Táncsport Egyesület produkciója volt (a csapat tagjai: Nagy Georgina (9.F), Kiss Rebeka, Szekeres Réka, Váraljai Adél) a  végzős osztályok moderntánc produkciói előtt. A magas színvonalú ünnepség moderátorai Kovács Napsugár, valamint Szegedi Zita (11.E), és Czepó Sára (11.F). A műsor harmadik részében a végzősök osztálytánc előadásait nézhették meg az érdeklődők: 12.F „Afrika” elnevezésű összeállítását Szabó Fanni és Bartolák Aliz tanította be. Az elmúlt 4 évét mutatta be a 12.E osztály, a koreográfiát Tarnótzky Réka (12.E) és Kőműves Orsolya (12.F) állította össze. A 12.D „Bulijárat” összeállítását Németh Ivett koreográfus állította színpadra. A 12.A és a 12.B osztály színes vidám műsorszámát Molnár Sándor tánctanár segített összeállítani. A záró keringő előtt a FIT-DANCE Sportegyesület táncosai szórakoztatták a közönséget: Ágoston Diána (10.D), Sióréti Sára (9.F), Uhrin Petra (12.D), Nagy Emese Sára, Erdős Boglárka, Wágneer Fanni, Duna Viktória, Kövesdi Adrienn. További képek a galériában

Kínai nyelvoktatás a Széchenyiben

2016.12.16 - 16:18
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézményébe ellátogatott a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet újonnan kinevezett kínai igazgatója 2016. december 16-án. A Széchenyi diákjai a 2016/2017. tanévtől tanulhatnak kínai nyelvet a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet együttműködésével.

Dobogós helyezést ért el a Széchenyis diák

2016.12.16 - 16:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Tóth Gréta (9.D) a Magyar Diáksport Szövetség által a 2016/2017. tanévben meghirdetett asztalitenisz megyei döntőn 3. helyezést érte el.

Széchenyis győzelem a Kosárlabda B33 Diákolimpián

2016.12.16 - 16:20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma kosárlabda csapata a Magyar Diáksport Szövetség által 2016. december 14-én, Békéscsabán megrendezésre kerülő 2016/2017. tanév a Kosárlabda B33 megyei döntőjében I. helyezést ért el. A csapat tagjai: Csák Dániel (11.A), Sódar Dániel (11.E), Faragó Richard (11.D), Szarvasi Ádám (9.A) Kísérőtanár: Gerendeli Gábor.

Dobogós helyezés a svédországi Göteborgban

2016.12.14 - 17:27
Sajtótájékoztatón számolt be kedden svédországi élményeiről Vajgel Viktória, aki a dobogó második lépcsőjére állhatott fel az elmúlt héten Göteborgban. A Békéscsabai SZC-hoz tartozó Trefort tagiskola diákja ugyanis a szakmák Európai Bajnokságának is hívott EuroSkills versenyen második helyezést ért el. Viktória érettségi után tanult és szerzett informatikai rendszergazda képesítést az iskolában. Az újságírókat Tipi Tamás, a sikeres diák osztályfőnöke, egyben a Trefort iskola gyakorlati oktatás vezetője arról tájékoztatta, hogy az iskola folyamatosan fejleszti informatikai eszköztárát. Így például a közelmúltban két szaktantermet alakítottak ki, ahová napokon belül 32 új számítógép is kerül a szükséges szoftware-ekkel együtt. Viktória tudását egyébként kedden a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is elismerte, és hasonlóra számíthat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól is.

Államilag finanszírozott felnőttoktatás februári kezdéssel

2016.12.13 - 15:22

A Széchenyis FUTSAL csapat bejutott a döntőbe

2016.12.12 - 10:26
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma V-VI. korcsoportos Futsal (teremlabdarúgás) csapata a Magyar Diáksport Szövetség által 2016. december 8-án, Orosházán megrendezett 2016/2017. tanév megyei Futsal elődöntőjében I. helyezést ért el, bejutottak a döntőbe. A csapat tagjai: Ángyán Milán , Barna Márton, Hegedűs Tamás, Hursán Gergő, Nagy Levente, Oláh Ákos, Szabó Imre, Váradi Ádám, Varga Tamás, Zahorán Balázs. A testnevelő tanár: Szabóné Bojtor Anikó.

Napirenden a külföldi tanulmányutak: Erasmus +

2016.12.08 - 09:47
December első napjaiban az Európai Szakképzés Hete programsorozat keretén belül a Békéscsabai SZC tagiskoláinak szakértői az Erasmus + 2017-2019-es pályázati ciklus teendőiről, a jelenleg tartó pályázatok megvalósításáról, szeminárium keretén belül egyeztették gondolataikat, osztották meg egymással terveiket. A következő pályázati ciklusban mind a 8 tagiskola nyújt be szakképzési, köznevelési, stratégiai partnerségi, vagy konzorciumi pályázatot. 2016-ban a nyertes pályázatokból 12 valósult meg összesen, melyeknek keretében 47 tanuló utazott külföldi szakmai gyakorlatra, valamint 3 szakértői úton összesen 17 szakértő vett részt. A megvalósítás folyamatos, ezeket a tagiskolák a centrum segítségével oldják meg. További képek a galériában

Nyomdaipari Szimpózium a Szent-Györgyi tagiskolában

2016.12.08 - 09:40
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi tagiskolában már hagyománynak számít az Andor-napi Szimpózium megrendezése. A szakmai összejövetelt néhány évvel ezelőtt a névadó, Tevan Andor emléke előtt tisztelegve hívtuk életre azzal a szándékkal, hogy a hazai nyomdaipar jeles képviselőinek lehetőséget biztosítsunk szakmai előadások megtartására és kötetlen szakmai beszélgetésre. Ünnepségünk állandó résztvevői nyomdaipari képzésünk hallgatói, akik első kézből kapják a legérdekesebb szakmai információkat és értesülhetnek a legújabb technikai fejlesztésekről.  Idén is Andor nap tájékán, december 2-án tartottuk rendezvényünket, melyet Tálas Csaba, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium vezetője és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója nyitott meg. Ezután Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere mutatta be a hallgatóságnak a Modern Városok Program keretében megvalósuló tanműhely-fejlesztés terveit. A szakma képviselői közül először a Jura Trade Kft munkatársa, Andrikó László tartotta meg előadását "Művészi rácsozatok a biztonsági grafikában" címmel, amelyet diákjaink nagy érdeklődéssel hallgattak. Ezután Pesti Sándor nyitotta meg a "60 éves a Magyar Grafika" című kiállítást. A kiállítás megtekintése után Dr. Maczó Péter egyetemi tanár tartott előadást "Csomagolásdesign" címmel, melyen a művészeti képzésünk hallgatói is nagy örömmel vettek részt. Ehhez kapcsolódott Pluhár András grafikus kollégánknak a diákok munkáiból összeállított színvonalas bemutatója. Utoljára Szendrei Szabolcs "A holnap a szemedre száll" című előadását hallgattuk meg, amelynek végén minden résztvevő kapott egy cardboard szemüveget ajándékba. A napot egy állófogadás zárta, amely teret adott a résztvevők közötti kötetlen szakmai beszélgetésnek. A szakmai nap tehát idén is jó hangulatban telt, résztvevőink és persze diákjaink ismét fontos szakmai információkkal és az együtt töltött idő örömével lettek gazdagabbak. 

Dobogós helyezés a svédországi Göteborgban

2016.12.06 - 14:06
A dobogó második lépcsőjére állhatott az elmúlt hét végén a svédországi Göteborgban Vajgel Viktória, a Békéscsabai SZC-hoz tartozó Trefort tagiskola diákja a szakmák Európai Bajnokságának is hívott EuroSkills versenyen. Viktória érettségi után tanult és szerzett informatikai rendszergazda képesítést az iskolában. A tanuló korábban sikerrel vette a magyarországi akadályokat, ahol előbb online formában, majd pedig személyesen is bizonyítania kellett tudását a fővárosban. A több napos svédországi döntőn pedig igen magas követelményeket támasztottak, hiszen több programnyelven, számos konfigurációs feladatot kellett megoldania, de számítógépes hálózatépítési tudását is megcsillogtathatta, sőt az esetleges hibák feltárásának módozatairól, és azok megoldásáról is tanúbizonyságot tehetett.

Finnországi szakmai gyakorlat 2017-ben!

2016.12.06 - 11:49
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ismét külföldi gyakorlat lehetőségét nyújtja tanulói számára az Európai Unió Erasmus+ programja által. Autószerelő szakmában keresünk olyan tanulókat, akik még nem vettek részt Leonardo da Vinci vagy Erasmus+ programmal támogatott külföldi szakmai gyakorlaton, akik eddig is kitűntek szorgalmukkal, a szakma iránti szeretetükkel, angol nyelvtudásukkal, és jó kapcsolatteremtő képességükkel. A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma összesen 4 tanulónak nyújt lehetőséget, hogy 2017. január 20-tól 4 hetes finnországi szakmai gyakorlaton vegyenek részt. Ha szeretnéd a szakmai ismereteidet és nyelvtudásodat bővíteni a festői szépségű Satakunta tartományban, Kokemäki városában, ha szívesen megismernéd a finn kultúrát, és az egészséges, környezettudatos életmódot, akkor jelentkezz december 14-ig, mert te is résztvevője lehetsz a finnországi szakmai gyakorlatnak! A gyakorlat végén Europass mobilitási igazolványt kapsz, mely később segítségedre lesz a hazai és az európai munkaerőpiacon! A gyakorlat és az utazás teljes költségét a Tempus Közalapítvány segítségével az Európai Unió finanszírozza! A jelentkezés az itt letölthető motivációs levél formanyomtatványon történik, melyet el kell küldeni a laszlo.kruzsic@bszc.hu, vagy a maria.bohus@bszc.hu címre 2016. december 14-ig. Érdeklődés: Bohus Máriánál - nemzetközi kapcsolatok koordinátora (maria.bohus@bszc.hu), vagy Kruzsic Lászlónál - projekt koordinátor (laszlo.kruzsic@bszc.hu)

Sikeresen vettek részt a KÓS tanulói a magyarországi és Kárpát-medencei diákok számára megrendezett X. jubileumi vers- és prózamondó versenyen

2016.12.01 - 09:07
A Szakiskolákért Kulturális Egyesület 2016. november 11-13-ig tartotta meg a X. Jubileumi Vers- és Prózamondó Versenyt, magyarországi és Kárpát-medencei diákok számára. A verseny az 1956-os forradalom szellemében zajlott. A diákok egy kötelező és egy szabadon választott prózai, illetve verses alkotást adtak elő. A nemes vetélkedésben iskolánkat Kalmár Anett 12/A-s és Tokár Gergő 12/2-s tanuló képviselte. Anett hibátlan, érzékeny előadását a bírák helyezéssel nem jutalmazták. TOKÁR GERGŐ azonban a közönség zajos elismerése mellett MÁSODIK HELYEZÉST ÉRT EL! Ezzel a kiváló eredménnyel tetőzte be iskolai pályafutását, hiszen a tanév végén búcsúzik. Eddigi munkájáért köszönet és elismerés illeti! Gratulálunk a tanulóknak, valamint felkészítő tanáruknak, Petri Miklósnak! További szép sikereket kívánunk!

Mi is részt veszünk az Európai Szakképzési Héten!

2016.11.29 - 10:52
Idén december 5-9 között kerül megrendezésre az Európai Szakképzési hét, amelyen a BSZC is részt vesz. A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. A szakképzés európai hetén részt vevő érdekeltek lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák egymással a szakképzés terén elért azon kiemelkedő eredményeiket, innovatív oktatási gyakorlataikat és sikeres szakmai programjaikat, amelyek ösztönözik a gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, az átképzést, valamint a vállalatok és az oktatás közötti fenntartható együttműködést. További információk: Központi honlap: http://ec.europa.eu Hivatalos magyar oldal: http://szakkepzesihet.hu Facebook: https://www.facebook.com/szakkepzesihet  

Finn-magyar nemzetközi mobilitási módszertani találkozó

2016.11.18 - 11:57
A Békéscsabai Szakképzési Centrum adott helyt egy találkozónak, melyen a centrum tagiskolái és a finnországi Sataedu valamint Kainuun iskolák képviselői vettek részt. A konferenciát Mucsi Balázs főigazgató nyitotta meg emlékeztetve a jelenlévőket a már 2007 óta meglévő kapcsolatra a Sataedu iskolával. Ezt követően bemutatásra került a centrum felépítése, tagiskolái, nemzetközi kapcsolatai. Finn részről Risto Virkkunen tartott rövid áttekintést a finn oktatási rendszerről, az iskola felépítéséről, szakképzéseikről. A Sataedu képviseletében Ms Päivi Linnanto nemzetközi kapcsolatok koordinátora, a Trefort Ágoston Szakgimnázium részéről pedig Kruzsic László nemzetközi kapcsolatok koordinátora köszöntötte a résztvevőket. A találkozó témája a mobilitások során felmerült egészségügyi, utazási, munkahelyi, esetleg elszállásolásnál adódó problémák, esetek voltak, melyeket a koordinátoroknak kellett megoldani a fogadó intézményekben.  A finn iskolák évente 100 tanulót is küldenek külföldi szakmai gyakorlatokra és általában 50-60 külföldi tanulót fogadnak. A koordinátorok tapasztalataikat osztották meg egymással. Az esetek nagy részében a gyors, azonnali megoldás megtalálása volt a döntő szempont. A részt vevők ezt követően megtekintették a Centrum tagiskoláit. A delegáció rövidesen visszautazik Finnországba, s velük együtt 3 vendéglátás szervező- vendéglős tanuló is indul szakmai gyakorlatra a Sataedu iskolába. 

Aranyérem és egyéni csúcs a Súlyemelő Országos Junior Bajnokságon!

2016.11.18 - 11:57
2016. november 12-13-án, Pécsen került megrendezésre a súlyemelők felnőtt és junior országos bajnoksága. A Békéscsabai SZC Zwack tagiskolájának tanulója, a 16 éves Mitykó Veronika Junior korcsoportban, az idősebbek között szerezte meg az első helyezést. Szakításban egyéni csúcsot, 76 kg-ot, lökésben 86 kg-ot teljesített. Veronika a versenyen induló összes női versenyző között, összetettben is az előkelő 2. helyezést érte el. Felkészítő edzője a szöuli olimpián negyedik helyezett, békéscsabai Bökfi János. Gratulálunk nekik!

A felnőtt szakképzés és oktatás tanulmányozása Finnországban

2016.11.17 - 09:41
Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért címmel a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) sikeres Erasmus + pályázatával 2016. 11. 06-13 között öt iskolai vezető, szakértő utazott ki Finnországba, Porvooba a felnőtt szakképzést és oktatást tanulmányozni. Bő egy éve tett látogatást Békéscsabán Markku  Kantonen az Edupoli vezetője, aki már akkor támogatta a két intézmény kapcsolatának elmélyítését.  A Tempus Közalapítvány által évente meghirdetett Erasmus + mobilitási pályázat eredményeként, a Centrumban jelenleg egyre bővülő felnőtt szakképzést, tanulmányozhatták a kiutazók.  A résztvevők a Porvooban működő Edupoli központot keresték fel. Az Edupoli felnőttképzési beiskolázási stratégiáját, marketingjét, a képzések fajtáit, a régió igényeit, az intézmény struktúráját, valamint a finanszírozási hátteret egyaránt érintette az egy hetes látogatás programsorozata. Több tagiskolában más-más szakterületen tanulhatnak a felnőtt vagy középiskolás korú tanulók melyek Helsinkiben, Vantaa-ában, Monninkyläban és Porvooban találhatóak. Ezekben az intézményekben a jól felszerelt modern tanműhelyek segítik a szakmák elsajátítását. A szakképzés lényeges eleme a 20-80 %-os arány a gyakorlati képzés javára, mely nagyon látványosan gyorsítja a tanulók fejlődését. A BSZC két tagintézménye már a 2016-os tanévtől tanulói mobilitások keretén belül küld gyakorlatra tanulókat. A Trefort Ágoston Szakgimnáziumból épületgépész technikusokat, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumból pedig ápoló tanulókat. A jövő év elején tanári és vezetői látogatásokra kerül sor Békéscsabán, mellyel egy időben finn tanulók is érkeznek majd gyakorlatra, Békéscsabára. A két, felnőtt szakképzéssel is foglalkozó intézmény hosszú távú együttműködést tervez.   Projekt címe: Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért Projekt azonosítószáma: 2016-1-HU01-KA102-022860   Kép aláírás: Mucsi Balázs Sándor BSZC főigazgató Bohus Mária Magdolna BSZC nemzetközi kapcsolatok koordinátora Raija Vuorenmaa Edupoli nemzetközi referens Markku Kantonen EDUPOLI főigazgató Sajti Gréta Zwack Tagiskola igazgató-helyettes Kis Erzsébet Szent-Györgyi Tagiskola igazgató-helyettes dr Szabóné Varga Ildikó Kemény Tagiskola igazgató-helyettes

Szent-Györgyis tanulók Finnországban

2016.11.17 - 09:38
2016. november 05. és december 06. között a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának és Kollégiumának négy ápoló tanulójának van lehetősége arra, hogy szakmai gyakorlatát külföldön teljesítse az Erasmus+program keretén belül Finnországban. A tanulók (Czirbuly Katalin, Csöndes Gabriella, Darabos Adrien, Gulyás Edina) idősek otthonában töltik a gyakorlatukat Porvooban, Helsinkitől 40 km-re. A kísérő tanárok: Andó Mónika és Vitézné Obsuszt Anita. Iskolánkból ez a kiutazás az első alkalom, de a 2016/17-es tanévben még több lehetőségük is lesz az ápoló tanulóknak a külföldi gyakorlathoz.  A gyakorlat zárásaként a résztvevők angol nyelvű Europass mobilitási igazolványt kapnak, mely összegzi az egy hónap során elsajátított szakmai ismereteket, egyéb megszerzett kompetenciákat és segíteni fogja a tanulókat a sikeres elhelyezkedésben.

Elsők a KÖZGÉSEK a kolbászgyúrásban!

2016.11.03 - 15:58
A Csabai Kolbászfesztivál első napján, 2016. október 28-án, az ifjúsági kolbászgyúró versenyen KÖZGÉS siker született. A főiskolás és középiskolás korosztály fődíját a Békéscsabai SZC-hoz tartozó iskola 13C pénzügyi–számviteli ügyintéző osztály egyik ötfős csapata hozhatta el.  A győztes csapat tagjai:Czene Kitti, Barta Csilla, Kmetykó Patrícia, Kokavecz Bettina és Csipke Krisztián. Gratulálunk a győzteselnek!

Határvadászokat toborzott a rendőrség a szakképzési centrumban

2016.10.28 - 09:31
Határvadászokat toboroztak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a napokban a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. Mint Németh Jolán rendőr alezredes és Cseh István rendőr alezredes elmondta: Békés megyei toborzó körútjuk egyik állomásaként látogattak el az intézménybe. A Trefort tagiskola több mint 60 diákja megtudhatta tőlük, hogy elsősorban a Készenléti Rendőrség Orosházán megalakuló bevetési osztályába várják az érdeklődő fiatalokat. Azok jelentkezhetnek határvadásznak, akik betöltötték a 18. életévüket, magyar állampolgárok és érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek. A jelölteknek meg kell felelniük a pszichológiai és egészségügyi feltételeknek, valamint bizonyítaniuk kell fizikai alkalmasságukat is. Akik megfeleltek az előírásoknak, azok hat hónapos kiképzést kapnak. Az alapképzés első két hónapjában munkavállalóként bruttó 150 ezer forint munkabért kapnak, majd a következő négy hónapban már hivatásos állományú próbaidős őrmesterként, az őr-járőrtárs OKJ-s képzés keretében havonta bruttó 220.300 forint lesz az illetményük. A két rendőrtiszt sikeresnek ítélte meg a látogatásukat, hiszen a fiatalok nem csak érdeklődve hallgatták végig előadásukat, hanem a program végén számtalan kérdést is feltettek a határvadász hivatással kapcsolatban. 

Tésztából készült hidakat mutattak be a Vízműs diákok a Munkácsy múzeumban

2016.10.27 - 15:51
A Békéscsabai SZC-hoz tartozó Vásárhelyi Pál iskola diákjai és tanárai voltak a főszereplői a Munkácsy Emlékház szervezésében rendezett „Híd, ami összeköt” elnevezésű programnak. Az iskolából átvitt, vízműs diákok által egy korábbi verseny keretében készített tésztahidakat mutattak be az érdeklődőknek, akik maguk is kipróbálhatták a hídtervezést, -építést: a helyszínen fénymásoló papírból lehetett hajtogatással, illetve vágással különböző áthidaló szerkezeteket készíteni Novák Zoltán tanár úr és a Vízműsök irányításával. Az elkészített műveket azután megterhelték és vizsgálták a teherbírásukat. A próbálkozó csapatok számára nagy örömet jelentett, hogy nem tudtak annyi terhet a hidakra rakni, hogy azok összeroppanjanak. A program második felében Török Árpád címzetes igazgató,hídépítő mérnök tartott előadást a különböző hídtípusokról, rengeteg diával színesítve a bemutatót. A világ minden tájáról vett példák közül sokhoz személyes élményei is kötődtek, ami még érdekesebbé tette a hallgatóság számára az előadást. További képek a galériában
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015