Hírek
RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA A KÓSBAN

RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA A KÓSBAN

2019.12.03 - 10:01
2019. november 29-én a Lobogó Láng zenekar két tagja látogatott el a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába. Kabai Gábor és Szabó Anita magyar és külföldi költők megzenésített műveit adták elő. Az óra nagyon jó hangulatban zajlott, mindenki jól érezte magát.
SZALAGAVATÓ A KÓSBAN

SZALAGAVATÓ A KÓSBAN

2019.11.29 - 10:40
A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája november 22-én tartotta szalagavató ünnepségét a CsabaPark rendezvényközpontban. Öt osztály végzős tanulói kapták meg a szalagot. A meghívott vendégek, szülők és résztvevők egy kellemes délutánt töltöttek el együtt. Ízelítőül feltöltöttünk néhány képet, a többi majd az iskola honlapján (www.kos.bszc.hu) lesz megtekinthető hamarosan.
RAJZOS SIKEREK A KÓSBAN

RAJZOS SIKEREK A KÓSBAN

2019.11.29 - 10:23
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesülete közös rajzpályázatot hirdetett a Békéscsabai Egészségnapok rendezvény keretében "Egészség dohányzásmentesen - füstmentesen" címmel, melyre iskolánk tanulói is neveztek.A legkreatívabb alkotás kategóriában Kecskés Melinda Angéla 10.B osztályos tanuló 3. helyezést ért el, Szűcs Máté 10.B osztályos tanulót pedig különdíjjal jutalmaztákFelkészítő tanáruk Benkőné Andó Hajnalka.A rajzversenyre beérkezett pályázatok november 18-tól egy hónapon keresztül megtekinthetők a Csaba Gyöngye Kulturális Központban.Gratulálunk a szép sikerhez!
A KÓSOS ANGYALOK IS SZÁRNYALTAK

A KÓSOS ANGYALOK IS SZÁRNYALTAK

2019.11.27 - 10:41
Már hagyomány városunkban, hogy a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ fogyatékossággal élő fiataljai és a Jókai Színház művészeivel közösen lépnek színpadra az Angyalok szárnyalása című jótékonysági gálaesten. Az is hagyomány, hogy a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói szépítik meg a Degré utcai otthon fiatal fellépőit erre az alkalomra. Iskolánk fodrász és kozmetikus tanulói nagy szeretettel járulnak hozzá, hogy örömet és boldogságot szerezzenek.
Nyílt nap a Szent- Györgyiben - 2019.11.30

Nyílt nap a Szent- Györgyiben - 2019.11.30

2019.11.27 - 10:35
Szalagavató a Szent- Györgyiben

Szalagavató a Szent- Györgyiben

2019.11.27 - 10:29
2019 november 15-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium 154 végzős tanulójának tűzték fel a várva várt szalagot. Az ünnepségnek a Városi Sportcsarnok adott helyet, mely büszke szülőkkel és rokonokkal telt meg. A sok gyakorlásnak meglett az eredménye a nyitókeringő és a záró keringő is színvonalas produkció volt. Az osztálytáncokat a tanulók és a közönség is egyaránt élvezte.
Szent-Györgyis egészségügyisek sikere Gyulán. „Állítsuk meg a nyomási fekélyt!” - Világnap

Szent-Györgyis egészségügyisek sikere Gyulán. „Állítsuk meg a nyomási fekélyt!” - Világnap

2019.11.27 - 10:27
„Állítsuk meg a nyomási fekélyt” világnap alkalmából, 2019. november 21-én 13.00 órától a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Árvay-termében megrendezésre került előadássorozaton a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyolc tanulója vett részt. Nagyon érdekes és színvonalas előadásokat hallhattunk a krónikus sebekről, megelőzésükről és korszerű ellátásukról. Részletes betekintést nyerhettünk a hydrokolloid kötszerek alkalmazásáról is. Az elhangzottakból sokat tanultunk, melyet társainknak is tovább tudunk adni. Mindegyik előadó nagyon motiváló személyiség volt és láthatóan jól felkészült egészségügyi szakember. Az előadássorozat végén a részt vevő tanulóknak egy tesztet kellett kitöltenie a nyomási fekéllyel kapcsolatban. Összesen 10 pár vett részt 3 iskolából a teszt megírásában. A tesztírás jó hangulatban telt és a párok szépen együtt tudtak működni, gyorsan megértettük a feladatokat és meg is tudtuk azokat oldani. A teszt eredményhirdetését izgalommal vártuk. Az értékelésben nem csupán a helyes megoldásokat pontozták, hanem a beadás időpontját és a hibás a válaszokat is figyelembe vették. Az eredmény kihirdetésekor nagyon meglepődtünk, mert a dobogós helyeken a mi iskolánk szerepelt, maga mögött hagyva a többieket. A helyezések a következőképpen alakultak: 1.Lukács Alexandra-Virág Máté 15.f 2.Makra Cintia - Kovács Kíra 15.f 3.Balog Viktória - Gilik Anita 11.e A negyedik páros Elekes Viktória és Szarvas Nóra szintén jól szerepelt, a középmezőnyben végzett. Pozitív élményekkel és új ismeretekkel térhettünk haza. Köszönjük, hogy részt vehettünk a rendezvényen. Lukács Alexandra, Makra Cintia, Kovács Kíra, Balog Viktória, Gilik Anita, Elekes Viktória, Szarvas Nóra, Virág Máté
Nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

Nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

2019.11.27 - 10:25
A magyar nyelv napja alkalmából november 20-án a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma humán munkaközössége megrendezte a hagyományos játékos nyelvi vetélkedőt. 3 fős csapatok, több mint 100 fő vett részt a vetélkedőn. Szólásokat, közmondásokat kellett felismerni, nyelvi kreativitással szójátékokat megoldani. Mindenki nagyon élvezte, jó hangulatban telt el az egy óra.
Gólya sakkbajnokság

Gólya sakkbajnokság

2019.11.27 - 10:16
A 2019/2020-as tanév októberében ismét megrendeztük gólyáinknak a kollégiumi sakkbajnokságot. Egy délutáni alkalmon négy asztalnál nyolc játékossal vette kezdetét a megmérettetés a fiúklubban. A lebonyolítás bajnoki rendszerben történt, így mindenki játszott mindenkivel. A szervezésben pedig egy korábbi győztes, Papp Ákos, 13. évfolyamos tanuló segédkezett. A versenyt végül Szegedi István nyerte, aki végig egyenletes teljesítményt nyújtott. A sorrend a következőképpen alakult: Szegedi István (9. B) 6 pontot, Kovács Bálint (9. E) 5,5 pontot, míg Györösi Zoltán (9. E) 5 pontot szerzett. Mindhárman a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiumának tanulói. Ők tárgyjutalomban és oklevélben részesültek.A verseny nagyon izgalmasnak és színvonalasnak bizonyult. Reméljük, hogy ez a lelkesedés további munkára sarkallja a tanulókat, hogy a szakköri foglalkozások keretében még eredményesebben felkészüljenek a 2020/2021-es tanév kollégiumi sakkbajnokságára. Hegyesi Zoltán
Vízműs diák az Országos Diák Tanácsban

Vízműs diák az Országos Diák Tanácsban

2019.11.27 - 09:07
2019. november 12-én tartotta soron következő gyűlését a Békés Megyei Diákparlament, amelyen tanulónk, a 11. A osztályos Bauer Bettina képviselte intézményünket. A Békés Megyei Könyvtárban tartott ülésen az intézményi küldöttek megválasztották maguk közül azt a 11 tanulót, akik a 2020. január 31. és február 2. között Székesfehérváron megrendezésre kerülő Országos Diákparlamentben képviselni fogja Békés megye tanulóközösségét. A 11 fő megyei küldött közül választották ki azt a tagot és póttagot is, akik a havonta Budapesten ülésező Országos Diák Tanács munkájában részt vesznek. A megyei diákparlamenten a nevelési-oktatási intézményeket képviselő tanulók az alábbi szekciók munkájában vettek részt:1. Eszközök és felszereltség a XXI. század iskolájában;2. Hatékony nyelvoktatás;3. Naprakész szakképzés;4. A diákönkormányzatok tevékenysége, működése, belső és külső kommunikációja, rendezvényszervezés, helyi és országos szintű érdekképviselet;5. Az iskolán, kollégiumon belüli konfliktusok, problémák megoldása, lelki egészség és digitális immunitás. Örömmel vettük tudomásul, hogy rátermettsége, jó kommunikációs képessége és legfőképpen a témákról alkotott véleménye alapján Bettit is megválasztották diákparlamenti képviselőnek, és mint póttag segíti az Országos Diák Tanács munkáját is. Gratulálunk neki és további eredményes munkát kívánunk! Kiss Emese
Nyílt nap a Keményben

Nyílt nap a Keményben

2019.11.26 - 09:29
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában 2019. november 22-én megrendezésre került a tanév első nyílt tanítási napja. A regisztráció után,-ahol színes karszalagokkal különböztették meg a különböző érdeklődésű diákokat- Skultétiné Barna Anita igazgatónő tájékoztatást tartott a nyolcadikos diákoknak és kísérőiknek az új szakképzési rendszerről és a technikumok kialakításáról. Röviden bemutatta az intézmény új képzési területeit, a technikum elvégzése utáni továbbtanulási, kimeneti lehetőségeket, illetve az intézményben szakmát szerzett tanulók „jó gyakorlatait”. Ezután – meglepetésként - video chaten jelentkezett be az Erasmus+ tanulói mobilitás programjának keretében Máltán szakmai gyakorlatot teljesítő közlekedésgépész, szállítmányozó és logisztikus diákok közül Nagy Levente és Szabadi Dávid, akik néhány mondatban összefoglalták eddigi tapasztalatikat. A Nyílt napot a Kemény Gitárklub fellépése színesítette. Az intézményben már 15 éve működik Lustyik István vezetésével ez a csoport, ahol hetente, csütörtökönként van lehetőség a gitározás tudományát ellesni, gyakorolni. A gitárklub fellépéséket is vállal. Nem csak iskolai rendezvényeken, hanem városszerte és a megyében több helyen is bemutatkoztak már. Ezután a nyolcadikosok csoportalakítása következett. A közel 150 érdeklődő tíz csoportban negyedórás forgással, 10-11.-es diákok vezetésével járhatta körbe az iskolát. A 4-5. tanórában 20 helyszínen közismereti, szakmai órákra tekinthettek be, meglátogathatták a műhelyeket, egészségvédelemmel kapcsolatos ismereteket sajátíthattak el és többek között megismerkedhettek a diákönkormányzat munkájával. Különböző játékos akadálypályákat próbálhattak ki „drogos és részeg szemüveggel” - büntetlenül, józanul szimulálva, milyen káros lehet a szerek használata. A nap folyamán a Tempus Alapítvány Erasmus+ külföldi mobilitás programjairól tanárok és diákok is beszámoltak, illetve a Kodolányi János Egyetem Ösztöndíj Programjának nyertes keményes pályázói is prezentációkat mutattak be pályázati anyagaikból. Hamar eltelt a délelőtt. A zárórendezvényen az egyes helyszíneken kitöltött tesztek legjobbjai között apróbb jutalmakat osztottak ki. Az igazgatónő elköszönő szavai és a Kemény Gitárklub műsora zárta a napot. A szakgimnázium ebben a tanévben még egyszer nyitottá teszi kapuit. 2019. december 7-én szombaton 9 órakor szintén Nyílt napra várják az érdeklődő nyolcadikosokat, leendő diákjaikat és szüleiket. Ezen a napon a szakmai órák mellett megismerkedhetnek majd a technikumi képzésben lehetséges munkahelyeikkel és felsőoktatási intézményekkel is. Ezen kívül lesz rendőrségi bemutató, illetve volt keményes diákok tartanak előadásokat saját szakmai életútjukról. Az iskola 2020. szeptemberében induló képzései: 0201 Gépjármű mechatronikai technikus – Közlekedésgépész ágazat 0202 Logisztikai technikus – Közlekedés, szállítmányozás és logisztika ágazat 0203 Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó technikus – Közlekedés, szállítmányozás és logisztika ágazat 0204 Idegen nyelvi ipari és kereskedelmi technikus – Ügyvitel ágazat  
Máltai szakmai gyakorlaton a Kemény iskola diákjai

Máltai szakmai gyakorlaton a Kemény iskola diákjai

2019.11.26 - 09:14
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából hat szakképzésben résztvevő diák utazott ki Máltára 2019.november 9-én egyhónapos szakmai gyakorlatra kísérőjükkel, a szakgimnázium egyik dolgozójával, Szabó Norberttel az Erasmus+ tanulói mobilitás programjának keretében. Két közlekedésgépész tanuló a Meli Motorsnál teljesíti gyakorlatát, ahol a feladataik között szerepel a gumiabroncsok fel-és leszerelése, a motor ellenőrzése. A szállítmányozási, illetve logisztikai szakirányon tanuló további négy diák a Greens Supermarketben lát el árufeltöltő, címkéző feladatokat. A szakmai tapasztalatszerzésük mellett gyakorlati idejük alatt mélyítik angol nyelvtudásukat, illetve fejlődik önállóságuk, együttműködési képességük, hiszen máltai apartmanjukban teljesen önellátóak.
Erasmus+ tanári mobilitás program Torinóban

Erasmus+ tanári mobilitás program Torinóban

2019.11.26 - 09:11
2019.november 10-16 között hat pedagógus vett részt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából tanári mobilitás program keretében megszervezett külföldi szakmai tanulmányúton Torinóban. Ez idő alatt látogatást tettek a SITO Intermodális Árufuvarozási Központban, ami Torinó mellett helyezkedik el, összesen 2 800 000 négyzetméter területen. Megnézhették többek között a nemzetközi cég fő profilját képező raktárépületeket, az iparvágány-hálózatot, egységrakomány-képző eszközöket, közúti, vasúti járműveket. A hét folyamán az IVECO-hoz is eljutottak, ahol a szinte teljesen automatizált gyártásban négy és hat szelepes motorok gyártásával foglalkoznak. Az egyik legnagyobb élményt az IVECO autómúzeumának megtekintése nyújtotta számukra, ahol a legújabb fejlesztésű tehergépkocsit is bemutatták. Részt vettek egy tájékoztatáson is, ahol az iskolai képzések felépítéséről, illetve a cégek belső képzéseiről hallhattak. A szakmai tapasztalatszerzés mellett a szabadon választott programjaik között volt a torinói Mozi múzeum és az Egyiptom múzeum megtekintése is. Beszámolójuk alapján szakmai, nyelvi szempontból, partnerkapcsolatok építése tekintetében, és a csapatépítés terén is sokat profitáltak ebből az utazásból.
Modenai tanulmányút

Modenai tanulmányút

2019.11.21 - 09:06
2019 októberében a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nyolc munkatársa - Béládi Csaba László, Bohus Mária Magdolna, Dr. Karmanóczki András, Kovács Ágota Éva, Kiss Mihály, Kruzsic László, Nagy Miklós, és Varga Sándor - utazott Észak-Olaszországba az iskola Erasmus+ szakképzési mobilitási projektje keretében. Az egyhetes továbbképzés célja a modern építészeti, épületgépészeti, energiagazdálkodási módszerek tanulmányozása volt. Az egy hét során a csoport a modenai fogadó iskola, az Istituto Technico Industriale Statale „Fermo Corni” igazgatóhelyettes asszonya és koordinátora, Cecilia Lombardi tanárnő vezetésével többek között az olasz épületek energiatanúsítását, valamint innovatív tanulási eszközöket, módszereket ismert meg az energiagazdálkodás területén. Az első nap délelőttjét a csoport az iskola megismerésével töltötte. A délutáni program az ASS Energy Agency meglátogatása volt. Az iroda tevékenysége az épületek energiahasznosításának növeléséhez, az innovatív módszerekkel történő tudatos ifjúságneveléshez kapcsolódik. A következő napon a modenai hulladékfeldolgozó, a Hera Gruppo megtekintése, megismerése volt a délelőtt programja. A téma nagyon időszerű bármely országban, településen. Tonnányi hulladék keletkezik napjainkban, melynek kezelése, feldolgozása, újrahasznosítása lehet gond, vagy, ahogy a modenai példa mutatja egy, a közösség számára hasznot hajtó tevékenység. A feldolgozó automatizált működési folyamatait, korszerű gépparkját ismerhették meg a csoport tagjai. A délután során az IMAL PAL csoport modenai részlegében Massimo Bergonzini elektronikai részleg vezetője fogadta Kiss Mihály igazgató urat, valamint a csoport koordinátorait, Bohus Máriát és Kruzsic Lászlót, hogy egyeztessék az iskola tanulói számára a közeljövőben a cégnél megvalósuló Erasmus + szakmai gyakorlatot. A korszerű, egyedi automatizálási berendezéseket is gyártó IMAL csoportnál már 2017-ben is volt erősáramú elektrotechnikus tanuló gyakorlaton, a találkozó a folytatás jegyében zajlott. Massimo Bergonzini az azóta eltelt idő eredményeit foglalta össze, bemutatta a bővülő területen jelenleg is nagyon produktívan prosperáló cég működését. Az intézmény nagyon sok eszközzel segíti a Fermo Corni iskolát is, számos szakember nevelkedett az iskolában, akik jelenleg az IMAL cégcsoport alkalmazottai. A gyakornoki rendszerben jelenleg is 30 tanuló tölti gyakorlatát náluk, ezt a számot növelnék az Erasmus + gyakorlaton résztvevő békéscsabai tanulók. A szakértői csoport a hét közepén Bolognába utazott, ahol a Museo del Patrimonio Industriale meglátogatása volt a program. A technikatörténeti múzeum a mai fiatalok érdeklődését is felkeltően, változatos módon mutatja be az olasz feltalálók találmányait. Sok darab ki is próbálható, illetve kisebb bemutatók, filmek segítik egy-egy eszköz működésének megértését. A hét további programjai ismét Modenában zajlottak, egyrészt a fogadó iskolában, másrészt az úgynevezett az EcoVillaggio faluban. A Modena város közelében 2010 óta folyamatosan épülő falu a zéró energiafelhasználás, környezettudatos életmód jegyében működik. A hét során látott cégek, iskolák egy olyan Olaszországot mutattak meg a résztvevők számára, melynek lakói, tanárai, diákjai környezettudatosak, készülnek a jelen, a jövő kihívásaira. A fenntartható fejlődés jegyében keresik a megoldási lehetőségeket, és nem félnek kísérletezni sem.

Széchenyisek Eramsus+ programmal Angliában

2019.11.20 - 15:30
 
Nyílt nap a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumába - 2019.11.30

Nyílt nap a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumába - 2019.11.30

2019.11.20 - 15:18
Szeretettel várunk minden Kedves Érdeklődőt November 30-án (szombat) a 8.00 órától tartandó Nyílt Napunkra a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumába. Tájékoztató füzet
NYÍLT NAP A KÓSBAN

NYÍLT NAP A KÓSBAN

2019.11.20 - 10:21
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2019. november 18-án tartotta a tanév első nyílt napját. Az érdeklődők megismerkedhettek az iskola által kínált lehetőségekkel. Az egyes szakmák bemutatásán túl betekintést nyerhettek az iskola életébe, bemutató órákon vehettek részt. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője tájékoztatót tartott a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzést érintő változásokról. Reméljük, mindenki jól érezte magát, és sokakkal találkozunk a következő tanévben. Aki esetleg lemaradt, nem marad ki, hiszen 2019. december 2-án és 16-án újra várjuk az érdeklődőket nyílt napjainkon!
A Világ Legnagyobb Tanórája a Keményben

A Világ Legnagyobb Tanórája a Keményben

2019.11.20 - 09:18
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma az idén először csatlakozott a 2015-ben elindított kezdeményezéshez. A Világ Legnagyobb Tanórája az első világméretű oktatási projekt, melyen keresztül minden tanuló megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló 17 újonnan megfogalmazott Globális Célt. A Világ Legnagyobb Tanórája program megismeréséhez az Oktatási Hivatal szakembereivel együttműködve online webináriumi képzésen vehettek részt a vállalkozó pedagógusok. A projekt keretében szeptember 30-án a jelentkező 10 osztály interaktív tanórán vett részt, amelyhez a tanulók okostelefonjaikkal csatlakoztak az online kérdések megválaszolásával a menti.com alkalmazás segítségével. Ezt követően a hét folyamán az osztályoknak lehetőségük volt mélyebben foglalkozni a Globális Célok valamelyikével. A program az idén prioritásként a Biodiverzitást emelte ki, de az oktatócsomag lehetőséget biztosított arra is, hogy a tanulók előre tekintsenek a „Milyen világot szeretnénk 2030-ban?” óravázlat segítségével. Több osztály tanulói is megismerkedtek a biodiverzitás fogalmával, a kapcsolódó film megtekintése és megbeszélése után a 17 irányelv közül választottak témákat. Azokat csoportokban tabló készítésével dolgozták fel, amelyeket bemutattak, közösen megbeszéltek és elhelyeztek a tantermek falán. Mások először áttekintették a globális célokat, majd szakmájuknak megfelelően megtervezték, hogy 2030-ban milyen autókkal fognak közlekedni, milyen energiaforrással fognak azok üzemelni. A „Felelős fogyasztás és termelés” feldolgozása során a tanulók egy kérdőív segítségével kiszámították saját ökológiai lábnyomát. Greta Thunberg kampányáról készült videót is többen választották, amely mélyen megérintette a diákokat; néma csöndben, megdöbbenten hallgatták a fiatal lány szavait. Ezek után csoportokban megfogalmazták, hogy ők mit mondanának, ha lehetőségük lenne felszólalni a világ vezetői előtt. Csoportokban dolgoztak a választott feladat szerint a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer 17 célkitűzésén tabló készítésével. A megbeszélés során jól össze tudták hasonlítani az azonos témában készült megoldásokat. A tervezetteknek megfelelően az óra után az elkészült tablókat a tanterem falán helyezték el. Általában megállapítható, hogy a tanulókat láthatóan érdekelte a téma. A megvalósítás során felmerült bennük az igény arra, hogy a későbbiekben is foglalkozzanak a témával. Rendkívül fogékonyak és tájékozottak voltak a Fenntartható Fejlődési Célok témakörében, amelyre érdemes visszatérni az osztályfőnöki órákon. Erre a legjobb lehetőséget a tavaszi fenntarthatósági témahét adja majd, amire ennek szellemében készülünk. Köszönet a megvalósításban résztvevő diákoknak és pedagógusoknak, segítőknek! Az osztályfőnökök beszámolói alapján összeállította: Ollár Aurél Forrás: https://ensz.kormany.hu/download/9/83/b1000/SDGs_HU_final_UNIS%20(2).jpg (2019.10.19.) https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/i/wll-logo-v2.svg (2019.10.19.)
„ Törtek-zúztak…” a Szent-Györgyiben

„ Törtek-zúztak…” a Szent-Györgyiben

2019.11.19 - 09:26
A héten a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában önvédelem és intézkedéstaktika óra keretében a közszolgálati ügyintéző osztályokban a töréstechnikát gyakorolták! Törtek-zúztak, kivéve a kezeiket, ami szuper siker!!! Jól működött az új törőbak!
SZAKMAI BEMUTATÓK - MAPEI

SZAKMAI BEMUTATÓK - MAPEI

2019.11.18 - 10:21
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája építős tanulói egy igen látványos és tartalmas szakmai bemutatón vehettek rész a Mapei Kft. jóvoltából. Az érdeklődő diákok és a szakmai tanárok a hidegburkolás alapjaival és korszerű anyagjaival, valamint a speciális (fémre-fára) burkolások legújabb technológiai folyamataival ismerkedhettek meg.
SZAKMAI BEMUTATÓK - KÓSOSOK A NETT FRONTNÁL

SZAKMAI BEMUTATÓK - KÓSOSOK A NETT FRONTNÁL

2019.11.18 - 10:18
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája asztalos tanulói a NETT FRONT Kft. mezőberényi üzemében jártak. Szakmai tárlatvezetéssel tekintették meg a vákuum fóliázás és a magas fényű felületkezelés gyakorlati munkafolyamatait.
Rendhagyó történelemórát tartottak Mex-szel, a négylábú tanítóval

Rendhagyó történelemórát tartottak Mex-szel, a négylábú tanítóval

2019.11.18 - 10:07
Mex-szel, a másfél éves Husky terápiás kutyával motiválják a Szent Györgyi Albert Gimnázium és Kollégium diákjait. A négylábú „tanár” ezúttal a 10. E osztályos tanulók rendhagyó történelemóráján járt. Magda Krisztina, Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány habilitációs kutyakiképzője és terápiás kutya felvezetője havonta látogatja a Szent Györgyi Albert Gimnázium diákjait, hogy a terápiás kutyájával tanulásra ösztönözze a fiatalokat. Mosolyt csalt a gyerekek arcára a a négylábú „tanító” – Mex-et tíz hetes kora óta képezzük, idén ősszel vizsgázott, ahol a temperamentumát tesztelték, és gyakorlatot kellett teljesítenie különböző intézményekben. Ahhoz, hogy egy négylábúból terápiás kutya váljon, közvetlennek és játékosnak kell lennie, de az is fontos, hogy a jutalomfalattal motiválható legyen. Mex felülmúlta az elvárásokat, onnantól pedig egyenes út vezetett ide – osztotta meg a felvezető. Hozzátette, az országban csupán három Husky terápiás kutyát tartanak számon, mert – mint mondja – fajtájukból adódóan szeretnek saját döntéseket hozni, hiszen mikor például szánt húztak, dönteniük kellett, merre menjenek, hogy ne szakadjon be alattuk a jég. Ezúttal a Szent Györgyi Albert Gimnázium és Kollégium egészségügyi képzésben résztvevő tanulókhoz látogattak el a terápiás kutyával. Az állatasszisztált óra elején mindenki bemutatkozott Mex-nek, majd megbeszélték, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, ápolni, tartani őket. Az óra második felében a négylábú segítő kiosztotta a feladatokat, méghozzá évszámokat kellett a történelmi eseményekkel összepárosítaniuk, akik pedig helyesen válaszoltak a kérdésekre, azokat a barátságos Husky egy trükkel jutalmazta. Ez a harmadik osztály, akikhez ellátogatott Mex, de mikor a folyosón meglátta egy másik tanulócsoport, ők ugyancsak meghívták magukhoz. – Egyelőre kísérleti stádiumban vagyunk, próbáljuk kitalálni, hogyan tudnánk még jobban bevonni a tanulásba Mex-et, mert akár egy összefoglaló órán is nagy segítségünkre lehet az ismétlésben – mondta el a történelem tanárnő, aki maga is elvégzett egy harminc órás képzést, ahol arról tanulhattak, hogyan lehet bevinni az órákra a négylábúakat, hogyan segíthetik az ott folyó munkát. Az óra végén a diákok elárulták, meglepte őket a tanárnő ezzel a kutyával asszisztált oktatási órával , hiszen azt mondta, hogy ma felelni fognak. Hozzátették, remélik hamarosan újra láthatják új kedvencüket. Végül mindenki megölelgette a négylábú „tanítót”, és aki szerette volna, azzal közös fotó is készült. Fotók: Bencsik Ádám Forrás: beol.hu
Nyílt nap a Széchenyiben

Nyílt nap a Széchenyiben

2019.11.18 - 09:59
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2019. november 15-én tartotta nyílt napi rendezvényét. Az érdeklődők tanítási órákat látogathattak meg, illetve az igazgatói tájékoztatón vehettek részt. A következő nyílt nap 2019. december 2-án lesz. Információ a képzésekről, a felvételi eljárásról: részére.
Portugál tanulmányúton az Erasmus+ programmal

Portugál tanulmányúton az Erasmus+ programmal

2019.11.18 - 09:17
A 2019-1-HU01-KA116-060538 "A Keri felfedezi Európát" Erasmus + pályázat keretében 2019. október 26. és november 2. között a Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 4 tanára vett részt egy portugáliai szakmai tanulmányi úton Bragában. Résztvevő tanárok: Demóné Vig Gyöngyi, Fábián Tímea Beatrix, Nagy Emília és Tóth Gizella Ildikó. A szakmai látogatás célja a kinti szakképzés, vendéglátás, mediterrán életérzés, a konyha ízeinek tanulmányozása volt. A kint töltött napokra így emlékeztek vissza: „Braga városába érkezvén rögtön megcsapott minket a nyugalom, az „ej, ráérünk arra még” hangulat. A közlekedési látszólagos káoszban is csendben, rendben vette tudomásul mindenki, hogy előbb vagy utóbb, de úgy is rákerül a sor, ha idegeskedik se halad gyorsabban. Ugyanez jellemezte a boltokat, piacokat, kávézókat, éttermeket. Kedves, mosolygós eladók, pincérek – itt-ott elvétve akadt morcos közöttük. A fiatalok beszélnek angolul, aki pedig nem, azt rögtön valaki kisegíti: munkatárs, vendég. Így vagy úgy, de senki nem maradt kávé, nata (nemzeti süti) nélkül, ami fillérekbe kerül. A vendéglátóhelyeken megkóstoltuk a tengeri herkentyűket is, de a csirke, marha- és disznóhúsos ételeket összehasonlítva új ízkombinációkat is felfedeztünk. A kolbász sem maradhatott ki – érdekes, teljesen más ízvilág. Idegenvezetőnktől a helyi disznótorokról is kaptunk beszámolót: csalódva nyugtázta, hogy a szemünk se rebben, nálunk akár nagyobb „disznóságok” is történnek egy-egy alkalomkor. Természetesen a híres portói borokból is kaptunk kóstolót, melyek jól passzoltak a mediterrán konyha ízeihez, fűszereihez. A borravaló nem elvárás, de örömmel veszik a miénkhez hasonló, kb. 10%-os elismerést.A csodaszép csempével díszített, felfelé törekvő házikók, a műemlékjellegű épületek között sétálva Portóban, a nemzet bölcsőjének számító Guimaraesben vagy Bragában mindenhol ráérős, a sziesztát szent és sérthetetlennek tartó lakosokat láttunk, akik igen sokfelől érkeznek, hisz a helyiek mellett a társadalmi különbségeket színesíti a korábbi portugál gyarmatokról, az afrikai és kelet-európai országokból érkező bevándorlók. Alapvetően befogadók, a minket vendégül látó, a Mobility Friends interkulturális szervezet Campusán is ezt a barátságos fogadtatást tapasztaltuk. Bátrabbak, akár hibákat elkövetve is meg mernek szólalni angolul, nem a tökéletességre, hanem az érthetőségre törekszenek. Példát vettünk róluk: a hét végére már mi is magabiztosabban kommunikáltunk velük. A közoktatási rendszerükről megtudtuk: náluk 18 éves korig tankötelezettség van. Az alapiskola 3 ciklusra oszlik 1-9. osztályig: az alsó tagozat 1-4., a 2. szint 5-6. és a harmadik: 7-9. osztályig. A korai, iskola előtti – nálunk kötelező óvodai – ellátás nem egységes és komoly pénzbe kerül. A középiskola a 10-12. évfolyamot öleli fel. Két ága van: a középfokú oktatás akadémiai ága a továbbtanulásra, az oktatás rövid ciklusú, 11 szakirányú tanulást kínáló szakmai ága a munkaerőpiacra készít fel. A felsőoktatásban nincs állami hely, csak fizetős. Az hasonló bolognai rendszerű: BSc és MSc. Diákjaink a visszatérésünk előtti napokban kezdtek hozzá 4 hetes kinti tapasztalatszerzésükhöz. Kíváncsian várjuk őket haza, hogyan érezték magukat, ők belülről vajon mit tapasztaltak a vendéglátói oldalról? A munkaadók a korábbi magyar tanulókról pozitívan nyilatkoztak: jó szakmai felkészültségű, talpraesett diákok jártak eddig náluk, megelégedéssel szóltak róluk. Várják a következő kiutazó csapatot is szeretettel. Bízunk benne, többen kedvet kapnak majd az uniós tapasztalatszerzéshez, hiszen kivételes lehetőség ez a jövőben nagyot álmodni merő szakácsok, pincérek, eladók, vendéglátósok, turisztikások számára!Nekünk pedig a szakmán túl, jó volt megtapasztalni egy tőlünk távolabb lévő ország hétköznapjait - egy kicsit tükröt tartott ez a sok tapasztalat most nekünk. Mióta hazajöttünk, figyelem az itthoni közlekedést, a vásárlást a piacon, boltban a kiszolgálást. Vajon minket hogyan láthatnak mások?”

"Hola"

2019.11.18 - 09:14
A 2019-1-HU01-KA116-060538 "A Keri felfedezi Európát" Erasmus + pályázat keretében 2019. október 25. és november 1. között a Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 4 tanára vett részt egy spanyolországi szakmai tanulmányi úton Valenciában. Résztvevő tanárok: Gellényi Erika, Moka Ilona Ildikó, Kiss Csanád Árpád és Szigetvári Péter Balázs. Felfedezték az óváros szűk utcáit, templomait, a bátrabbak még a bazilika szűk lépcsőit is megmászták. Láttak meseszép pálmaligetet és citrus fákat. Jártak az Ocenáriumban és a Bioparkban, azonban vendéglátást tanítók révén a valenciai Piac volt, ami többszörösen is ámulatba ejtett őket. Természetesen a tengerparti sétát sem hagyták ki, a fiatalabbak még fel is feküdtek a hullámok habjaira. Sok különlegességet ettek. Hétköznapjaikat hasznos szakmai programok színesítették. Új szendvicskészítési ötletekkel, hal- és hússütési technikákkal gazdagodtak. "Gracias Valencia!"
Ingyenes Tehetséggondozó és felvételi előkészítő rajz tanfolyamot indít a Szegya

Ingyenes Tehetséggondozó és felvételi előkészítő rajz tanfolyamot indít a Szegya

2019.11.14 - 12:00
Győzelemmel kezdett a Szent-Györgyi kézilabda csapata

Győzelemmel kezdett a Szent-Györgyi kézilabda csapata

2019.11.14 - 10:19
2019.11.12-én került megrendezésre a 2019/2020. évi városi középiskolás leány kézilabda bajnokság őszi fordulója, ahol a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata hibátlan teljesítményt nyújtott. Az összecsapások helyszíne a BEG sportcsarnoka volt. Az első mérkőzésen a Zwack csapatával játszottunk. A mérkőzésen egy új játékos is pályára lépett, aki remekül szerepelt, valamint volt egy kisebb sérülés is, ami szerencsére nem befolyásolta döntően a végeredményt. 17:7-es győzelemmel alapoztuk meg az idei évet. A második játékban a Gészi csapatával kerültünk össze. Ez a mérkőzés már sokkal több kihívást tartogatott a Szent-Györgyis lányoknak. Az ellenfél legyőzése nagyobb összpontosítást igényelt, ami a végeredményben nem látszik. S habár rengeteg kapufát dobtak, még így is 20:4-re diadalmaskodtak. A tavaszi fordulót a győzelemmel járó 4 pont birtokában lelkesen várja a csapat, és bízunk benne, hogy idén is ott lehetünk az Diákolimpián, ahol tovább öregbíthetjük a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma hírnevét. A csapat tagjai: Oravecz Csenge Somvári Bernadett Demkó Nikoletta Jelenka Vivien Máris Zoé Szokolai Délia Pelle Dorina Szarka Tábita Szerb Kata Edző: Priskin Andrea, segítő: Juhász Evelin Kísérő tanár: Szőke Gábor
SZAKMAI BEMUTATÓK - KÓSOSOK A NETT FRONTNÁL

SZAKMAI BEMUTATÓK - KÓSOSOK A NETT FRONTNÁL

2019.11.13 - 12:10
A Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája asztalos tanulói a NETT FRONT Kft. Mezőberényi üzemében jártak. Szakmai tárlatvezetéssel tekintették meg a vákuum fóliázás és a magas fényű felületkezelés gyakorlati munkafolyamatait. További képek az iskola galériájában
KÓSOS KIRÁNDULÁS NAGYSZALONTÁRA ÉS NAGYVÁRADRA

KÓSOS KIRÁNDULÁS NAGYSZALONTÁRA ÉS NAGYVÁRADRA

2019.11.12 - 11:26
2019. október 23-án a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából tanárok és diákok utaztak a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretében Nagyszalontára, majd Nagyváradra a Liceum Tehnologic N.1. meghívására. A nagyszalontai szoborpark megtekintése után ellátogattunk Arany János szülőhelyére, partnerintézményünkbe. Itt „Összetartozunk…” címmel műsort adtak diákjaink. Az intézménnyel való megismerkedés után jóízűen fogyasztottuk el az ebédet. A délutánt Bihar megye csodálatos városában, Nagyváradon töltöttük. Jó hangulatú, élményekben gazdag napot tudva magunk mögött érkeztünk haza!
KÓSOS CSAPATOK A 23.CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁLON

KÓSOS CSAPATOK A 23.CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁLON

2019.11.12 - 10:16
Az idei évben 5 csapattal képviseltette magát a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a kolbászfesztiválon. A tanulók egy része a GINOP-6.2.3-17-2017-00027 program keretén belül szerveződött csapatokba. Daraboltunk, daráltunk, fűszereztünk, gyúrtunk, töltöttünk, közben fényképezkedtünk, nyilatkoztunk. Mindenki nagyon jól érezte magát.A pontot az i-re az tette fel, hogy a Kósos Gyúrók csapata különdíjas lett. A HELEN DORON English Békéscsaba Oktató Központ felajánlását, 5 db ajándékcsomagot nyertek.Gratulálunk minden résztvevőnek!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015