Hírek
Győzelemmel kezdett a Szent-Györgyi leány focicsapata

Győzelemmel kezdett a Szent-Györgyi leány focicsapata

2019.10.24 - 14:15
Fantasztikusan kezdett a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma leány csapata a 2019-2020. évi Városi Középiskolás Amatőr Labdarúgó Bajnokság V-VI. korcsoport őszi fordulójában. Két mérkőzést játszottak hazai pályán, az elsőt a Gépészeti a másodikat a Kós csapata ellen. A Gészi az első félidő vége előtt gólt rúgott nekünk. Így 1-0-ra vezetett. Azonban nem tudta megtartani a vezetést. A második félidőben szépítettek a Szent-Györgyisek, majd átvették a vezetést. A végeredmény pedig 4-1 lett. A következő összecsapást a Kós csapatával következett. Ez a mérkőzés már kevesebb kihívást jelentett. A végeredmény 8-0 a Szent-Györgyinek. A tavaszi fordulót bizakodva várja a csapat! Külön öröm az iskola szempontjából, hogy 9.-es gólyák is részt vettek a küzdelemben, így az utánpótlás biztosítása is megoldódott. A résztvevők névsora: Tóth Alexandra, Csányi Amarilla, Mucsi Bianka, Szabó Bogi, Pap Boglárka, Szerb Kata, Lovas Laura, Tassi Szófia, Máris Zoé. Kísérő tanár: Szőke Gábor
Tanévnyitó a BSZC Keményben

Tanévnyitó a BSZC Keményben

2019.10.24 - 14:09
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tanulóit a szülők, a dolgozók és a diákok által felújított tantermek várták a tanévnyitó után. Volt ahol szalagparketta került a linóleum helyére, a régi lambériát új váltotta fel, és néhány terem "más színben látja a világot". Készül az új fejlesztő szoba, a gyakorlati öltöző is. Mindez nem valósulhatott volna meg a Szakképzési Centrum vezetőségének támogatása nélkül. Az ünnepségen Skultétiné Barna Anita igazgatónő külön üdvözölte az iskola új polgárait és osztályfőnökeiket, majd szót kapott a diákpolgármester-jelölt László Fanni is, aki bemutatkozáson kívül a Kemény Gitárklub kíséretében énekelt is, az előző évekhez hasonlóan.
Kemény napok

Kemény napok

2019.10.24 - 14:03
Szakmai előadások, bemutatók A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában Szakmai napok keretében 2019. október 16-án délelőtt felbolydult az egész iskola. A Békéscsabai Városi Rendőrkapitányságtól rendőrségi motorkerékpár és járőrautó bemutató volt, a szünetben pedig sziréna hangja szólalt meg figyelemfelhívásként. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóvoltából egy tűzoltóautót és annak részeit nézhették meg a diákok az iskolaudvarban. Szakemberektől kérdezhettek és kipróbálhatták a járművek eszközeit, beöltözhettek tűzoltóruhába, ráülhettek a motorra, beülhettek az autó vezetőülésébe, megismerhették az ott lévő eszközök feladatát és működését. A Körös Motoros Karitatív Egyesület vezetője, Huszka Seben Gabriella és kollégái a motoros biztonságról tartottak előadást 2x1 órában a jelenlévő 10., 11. és 13. osztályoknak. Az egyesület az egyik fő támogatója volt iskolánk csapatának a Garabonciás Napokon. Az itt kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően szívesen jöttek el a Keménybe, mert fontos számukra a motorosok biztonsága, a biztonságos motorozás szabályainak megismertetése. Az iskolánkban zajló képzés jellegéből adódóan sok diákunknak van motorja, ezért is fontos, hogy tudják, mire kell figyelniük motorozás közben. A 9. évfolyamosok közlekedésbiztonsági előadáson vehettek részt a nap folyamán, az érettségi előtt álló 12. évfolyamos diákokat pedig Tóthné Vékony Tímea tájékoztatta a Szegedi Egyetem képzési kínálatáról.
Workshop a Szent-Györgyiben

Workshop a Szent-Györgyiben

2019.10.24 - 14:02
... azért nem nem így fegyelmezzük tanulóinkat... Rendhagyó önvédelem és intézkedéstaktikai órán vettek részt a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói a 2019.10.15-én megrendezésre került Workshoppon. A bemutatót a tornateremben tartottuk, ahol a tanulók megtapasztalhatták, hogy az eddig megtanultakat hogyan használják a profik, és az eddigi ismereteket elképzelt intézkedési helyzetekben miként lehet hasznosítani. Vendégelőadónk az iskolánk volt tanulója a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályától érkezett. Ezúton is köszönjük az együttműködést, az érdekes és tanulságos bemutatót.
Lengyel vendégek a Trefortban

Lengyel vendégek a Trefortban

2019.10.24 - 13:58
Hosszú évek hagyományait követve lengyel delegációt látott vendégül a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. 29 diák és 3 kísérő tanár érkezett Myslenicéből, hogy 3 napot töltsön el Magyarországon. Útjuk Budapesten át vezetett Békéscsabára a Trefortba. A Trefort Ágoston Fiúkórus tagjainak kíséretében ezúttal a szarvasi MiniMagyarországot tekinthették meg vendégeink. Esténként gitár és énekhangtól volt hangos az iskola épülete. Bízunk benne, hogy idén is új barátságok kötődtek a lengyel és a Trefortos diákok között.
Angol nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

Angol nyelvi vetélkedő a Szent-Györgyiben

2019.10.24 - 13:56
Október 21-én került megrendezésre az angol nyelvet tanulók részére a halloween-nel kapcsolatos érdekes, játékos feladatokkal tarkított vetélkedő. Szókeresés, keresztrejtvény, különbségkeresés és még sok más hasonló feladattal kellett megbirkózniuk a jelentkezőknek. Minden osztályból 2 fős csapatok indulhattak. A gyerekek és tanárok egyaránt nagyon élvezték ezeket a játékos és vicces feladatokat, nem is a versenyzés volt számukra a fontos. Eredményhirdetés után mindenki megkapta megérdemelt jutalmát (sok-sok cukorkát és csokit).
Széchenyis diák nyerte ismét a „Széphalom emlékplakettet”

Széchenyis diák nyerte ismét a „Széphalom emlékplakettet”

2019.10.24 - 13:54
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Ponta Petra Panna (12/E) nyerte el a „Sátoraljaújhely város plakettet” az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati országos, Kárpát-medencei döntőn. A plakettet minden évben 120 versenyző közül 26 diák kaphatja meg. Gyebnár Dániel (12/F) az Anyanyelvápolók Szövetségének könyvjutalmát kapta. Ponta Petra Panna felkészítő tanára Szilágyi László. Gyebnár Dánielt Szabó Ilona készítette fel.
1956-os megemlékezés a Széchenyiben

1956-os megemlékezés a Széchenyiben

2019.10.24 - 13:53
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai ünnepi műsorral emlékeztek meg az 1956-os eseményekről. A műsorban a 9/B osztály tanulói szerepeltek. Felkészítő tanár: Zsibrita Andrásné
Gólyanapok a Széchenyiben

Gólyanapok a Széchenyiben

2019.10.24 - 13:43
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában minden év októberében rendezik meg a Gólyanapokat. A kilencedikes osztályok három napon keresztül játékos feladatokkal mérik össze „tudásukat”. Ebben a tanévben az első helyezett a 9/Fkny, a második 9/Ekny és a harmadik a 9/D osztály lett.
Üzemlátogatáson a Szent-Györgyi tanulói

Üzemlátogatáson a Szent-Györgyi tanulói

2019.10.21 - 11:19
2019.10.15-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói üzemlátogatáson vettek részt a Marzek Kner Packaging békéscsabai üzemében. A tanulók betekintést nyerhettek a nyomda mindennapjaiba, tájékoztatást kaptak az ott gyártott termékekről és a munkafolyamatokról. A látogatás alkalmával viselt kötelező munkavédelmi ruhát a tanulók megtarthatták, valamint további ajándékokat is kaptak a nyomdától. Az ajándékba kapott napszemüvegekkel a tanulók vidáman fényképezkedtek a nyomda előtt.
A Szent-Györgyis Fantasztikus Négyes fantasztikus győzelme

A Szent-Györgyis Fantasztikus Négyes fantasztikus győzelme

2019.10.21 - 09:11
2019. október 10-én, pénteken került megrendezésre Budapesten a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által megszervezett szakmai verseny, melyen egy gyulai ifjúsági csapattal és a gyulai kórház ITO-n dolgozó felnőtt csapatával képviseltük megyénket és iskolánkat, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumát. Miután megtudtuk, hogy mi leszünk azok a szerencsések, akik részt vehetnek ezen az eseményen, kemény munkához láttunk. Közel egy hónapon át tartott a felkészülésünk, keményen dolgoztunk, iskola után sokat gyakoroltunk. Tanáraink azzal biztattak, „csak érezzük jól magunkat, nem a helyezés fontos”. Ennek ellenére mi szerettük volna minél jobb eredménnyel zárni a versenyt. Több lehetőség közül a Fantasztikus Négyes csapatnévvel és tűzpiros pólószínnel indultunk neki a számunkra nem mindennapi megmérettetésnek. Kísérőnkkel, Lakatos Zsuzsannával, a MESZK békés megyei képviselőjével illetve szurkolóinkkal csütörtökön indultunk útnak, programunkat a Fővárosi Állat - és Növénykertben kezdtük. Egyszerűen bámulatos volt, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Egy gyönyörű hotelben lettünk elszállásolva, csodálatos kilátással. Este későn tértünk nyugovóra, de azért még egy utolsó ismétlés is belefért az időnkbe. Pénteken jött az izgalom. Metróval jutottunk el a verseny helyszínére, mely egy megnyitóval kezdődött, ezt követően ifjúsági és felnőtt csapatokban mérethettük meg tudásunkat. Először egy nehéz feladatsort kellett megoldanunk, melyet tájanatómia követett. Ebben a részben 1 percünk volt négy latin kifejezést lefordítani és elhelyezni az emberi szervezetet imitáló mulázson, mely könnyűnek hangzik, de komoly ismereteket igényelt. A harmadik feladatban MESZK-ről szóló villámkérdések sorozata következett, egy-egy helyes válasz 10 pontot ért. Végezetül egy totót kellett kitöltenünk a kampányfilmről. Összességében pozitív gondolatok jártak a fejünkben, reménykedtünk egy jó eredményben. 20 csapat vett részt a versenyen. A 3. és a 2. helyezett kihirdetése után elszomorodtunk, hogy nem értünk el helyezést. Ekkor az 1. helyezettet szólították, meghallottuk, hogy Békés megyéből a Fantasztikus Négyes csapata győzött. Hirtelen fel sem fogtuk, hogy mi történt. Megérte a sok gyakorlás, tanulás! Jutalmunk fejenként egy MESZK póló, 1 éves előfizetés a Nővér című folyóiratra, 8 Gb-os pendrive és 10.000 forint értékű Libri könyvutalvány. Ünnepeltünk, majd megismerkedtünk kicsit a várossal. Az estét „Budapest szem”-én, a nagy óriáskeréken zártuk. A kilátás káprázatos volt. Szombaton délelőtt a Csodák Palotájába látogattunk el, ahol mindenki nagyon jól érezte magát, újra kisgyermekké váltunk. Késő délután érkeztünk haza. Ezt a három napot Budapesten sosem felejtjük el, örök emlék marad. Csapattagok: Máriás Erika 15. F osztályos Ápoló tanuló Osztályfőnök: Juhász Csilla Sára Nagy Stella Patrícia 14. F osztályos Gyakorló ápoló tanuló Pikó Zita 14. F osztályos Gyakorló ápoló tanuló Varga Nikolett 14. F osztályos Gyakorló ápoló tanuló Osztályfőnök: Imroviczné Mócz Magdolna
Vízműsök „A kiegyensúlyozott várandóságért és szülésért” nevű kiállításon

Vízműsök „A kiegyensúlyozott várandóságért és szülésért” nevű kiállításon

2019.10.18 - 09:12
2019. október 15-én a Vízmű kollégistái is ellátogattak az Egyensúly AE Egyesület által szervezett kiállításra, amelynek a fogantatás, a születés, valamint a csecsemőápolás volt a témája. A Békéscsabai Vasutas Művelődési Házban megrendezett eseményen a magzat fejlődését, a születés szépségét, a család kialakulásának folyamatát szerették volna megmutatni az egyesület tagjai az érdeklődőknek interaktív eszközök segítségével. A kiállításon a gyermekek felvilágosítást kaptak többek között a fogamzásgátlás módszereiről és a DNS felépítéséről, magyarázatot kaptak a gyermekvárással kapcsolatos kérdéseikre, illetve megismerkedhettek a magzati fejlődés szakaszaival, a csecsemő táplálásával és testének ápolásával. Megfigyelhették a petesejttől a születésig a magzat fejlődését és kipróbálhatták a várandós has imitált változatát is. Részt vehettek továbbá izomstimuláción is, amely az enyhe "fájásokhoz " hasonló izom-összehúzódásokat produkált a bátor jelentkező hasában. Öröm volt látni azt, hogy a fiúk és a lányok egyaránt érdeklődtek a téma iránt. A kiállítás végén a tanulók megtekinthették a Világra jönni című ismeretterjesztő filmet. Kollégiumi diplomás ápolónőként célom, hogy elősegítsem tanulóinkban a tudatos és felelősségteljes egészségkulturáltság kialakítását. Úgy gondolom, hogy fontos kialakítani bennük az egészséges életmód iránti igényt, illetve megismertetni velük az egészséget károsító tényezőket és azok veszélyeit. Igyekszem tudatosítani a diákokban, hogy az ember alapvető értéke az élet és az egészség. Véleményem szerint ez a kiállítás is segítette őket az egészségvédő magatartás szabályainak megtartásában és az egészséges életmód kialakításában. Köszönjük a szervezőknek az emberileg és szakmailag egyaránt kimagasló bemutatót! „Vedd észre, hogy a gyermeket nem lehet kényszerrel tanítani. A puszta lényed, a viselkedésed az, ami formálja. Éreztesd meg vele, mi helyes, mi nem. Ebből tanulja meg, mi a jó és mi nem. Támogasd és tégy meg mindent azért, hogyha felnő, elégedett és boldog legyen.” / J. Wagele / Hoffmann Böbe kollégiumi diplomás ápolónő
Nyílt nap a Trefortban - 2019.10.18

Nyílt nap a Trefortban - 2019.10.18

2019.10.16 - 08:56
ERASMUS+ 2020 – vízműs diákok Finnországban

ERASMUS+ 2020 – vízműs diákok Finnországban

2019.10.15 - 15:56
Iskolánk, az Európai Unió Tempus Közalapítványa jóvoltából, idén ősszel is meghirdette az ERASMUS+ külföldi gyakorlati lehetőségről szóló pályázatát. Az ösztöndíjat elnyert tanulók 4 hetet tölthetnek el Finnországban, emellett pedig Europass mobilitási igazolványt is szerezhetnek. A tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is három magasépítő szakos tanuló élhet ezzel a lehetőséggel. Intézményünk főként olyan diákok jelentkezését várta, akik eddig is kitűntek szorgalmukkal és a szakma iránti elköteleződésükkel, angol nyelvtudásuk révén képesek kommunikálni és jó kapcsolatteremtő készséggel rendelkeznek. A tanulók 2019. október 1-jéig adhatták le pályázatukat az ERASMUS+ projektkoordinátoránál, a meghallgatásukra pedig 2019. október 4-én került sor. Iskolánk pontozóbizottsága (Laczó Szabolcs projektkoordinátor, Balogh Zsuzsa angolnyelv-tanár, Gugyela Norbert szakmai tanár) ezen az alkalmon meghallgatta az érvényes pályázatot benyújtott a 10 jelentkezőt. Többek között kíváncsiak voltak a nyelvtudásukra, a szakmai ismereteikre, illetve a motivációjukra a kiutazással kapcsolatban. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a pályázók közel azonos tudással érkeztek. Önállóságukkal, szakmai ismereteikkel, a kiutazással kapcsolatos attitűdjükkel azonban kitűntek az ötödéves hallgatók, akikre végül a választás is esett. 2020 tavaszán tehát Bereczki Dávid, Dézsi Dániel és Szabados Gergő 5/13. A osztályos tanulók képviselhetik iskolánkat. Gratulálunk nekik és kívánjuk, hogy gyarapítsák az utazás során a szakmai tudásukat, sok élménnyel és tapasztalattal térjenek haza. Laczó Szabolcs
Irány Málta!

Irány Málta!

2019.10.15 - 15:51
Őszi szakmai gyakorlati út a Keményből 2019 novemberében hat tanuló indul útnak a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából Máltára. Diákjaink logisztika illetve közlekedésgépész szakirányú tanulmányaik kapcsán teljesítenek majd egyhónapos szakmai gyakorlatot a törpeállamban. Kint tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik nyelvtudásukat mélyíteni, nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni, és saját szakmájukban gyakorlati tapasztalatot szerezni. Köszönjük tanáraiknak, Skultétiné Barna Anitának, iskolánk igazgatónőjének; Tóth Tímea tanárnőnek, Bacsa Attila tanár úrnak és Mihályfiné Laczkó Mónika igazgatóhelyettesnek a lelki, szakmai, nyelvi és kulturális felkészítést, illetve Szabó Norbertnek az utazás alatti kísérő, koordináló munkát. Jó utat, hasznos tapasztalatszerzést kívánunk a résztvevőknek! A képen látható balról jobbra: Tóth Nikolett; Gyalog Vivien; Nagy Levente; Szabadi Dávid és Ronyecz Fanni (Pallagi Adrienn betegség miatt hiányzik)
Széchenyis diákok tanulmányi kiránduláson Londonban

Széchenyis diákok tanulmányi kiránduláson Londonban

2019.10.08 - 14:12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma idegen nyelvi munkaközössége minden évben tanulmányi kirándulást szervez Londonba. Ebben az éven Maráz Aliz tanárnő vezetésével 45 diák és 5 kísérő tanár vett részt a kiránduláson. London nevezetességei mellett Greenwichben a Meridiánt, a Madame Tussaud Panoptikumot és Canterburyt nézték meg.
Garabonciás Napok 2019!

Garabonciás Napok 2019!

2019.10.08 - 13:38
Szívből gratulálunk Pálfi Sanyinak és stábjának, a Distant Legendsnek a 28. Garabonciás Napokon elért III. helyezésért! A TREFORT második alkalommal ért el ilyen sikert, legutóbb 1995-ben adtunk a városnak diákalpolgármestert. Példátlan lendülettel és kitartással dolgoztatok az elmúlt hetekben. A kitartó közös munkának meg lett az eredménye. Bebizonyítottátok, hogy a TREFORT minőséget képvisel! Áttörtük a falakat, s reméljük, hogy a következő években is szép eredményeket érünk majd el. Pálfi Sanyinak sikeres munkát kívánunk diákalpolgármesterként! A stáb tagjainak továbbá a látható illetve láthatatlan segítőiteknek köszönjük a Trefortért végzett alázatos és becsületes munkát. Minden jót kívánunk a továbbiakra is! Hajrá TREFORT!
Villamos szakmai nap a Trefortban

Villamos szakmai nap a Trefortban

2019.10.08 - 11:27
A villamos szakma népszerűsítésére idén már második alkalommal került megrendezésre a Villamos Szakmai Napunk. A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumában nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi szakképzésre, ennek részeként a rendezvényen tanulóinknak és az érdeklődő általános iskolásoknak mutattuk be a villamos szakmát, feltárva a benne rejlő életpálya lehetőségeket. Az egész napos rendezvényen bemutatkoztak a villamosipari munkahelyek, a villanyszereléssel foglalkozó cégek, valamint a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások is. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Watt Villamossági Szaküzlet társszervezői voltak a rendezvénynek. Munkájukat, támogatásukat ez úton is köszönjük!
Autószerelő tanulók Finnországból

Autószerelő tanulók Finnországból

2019.10.08 - 09:14
2019. szeptember 02. és október 06. között két finn diák töltötte Békéscsabán Erasmus+ szakmai gyakorlatát. A fogadó, programokért felelős iskola a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma volt. A képzési időszak végén a fiatalokat arról kérdeztük, hogy hogyan érezték magukat az itt töltött 5 hét során. - Mutatkozzatok be! Honnan jöttetek, mit tanultok? - Artturi Johannes Noigård vagyok és Pori városából jöttem, Ossi Henri Mikael Luomanen vagyok és Ulvilából érkeztem. Mindketten a Sataeduban tanulunk autószerelést, az ulvilai tagiskolában. Osztálytársak vagyunk, másodévesek. - Miért Magyarországot választottátok szakmai gyakorlatotok helyszínéül? - Tanárunk említette ezt a lehetőséget, mivel két diák lemondta a kiutazást, így hely szabadult fel. Nem volt még ilyen jellegű tapasztalatunk, ki szerettük volna próbálni. - Mennyire ismertétek Magyarországot a kiutazás előtt? Hogyan készültetek az útra? - Csak néhány alapvető dolgot tudtunk, például az ország fővárosát. Tanulmányaink során a finn-magyar nyelvrokonságról is hallottunk. Különleges felkészítésben nem volt részünk, angol nyelvű önéletrajzot kellett készítenünk. - Az öt hét elteltével milyen új ismereteket szereztetek Magyarországról? - Magyar szavakat tanultunk meg, például burgonya, csirke (ezek nagyon hasznosnak bizonyultak ételrendeléskor), de megismertük Békéscsabát is. - Hol töltöttétek a szakmai gyakorlatot? - A fogadó munkahely a Meszlényi-Autó Kft. volt, ezen belül a Toyota márkaszervizben dolgoztunk. - Milyen feladatokat kaptatok? Mit tanultatok a szervizben? Jól éreztétek ott magatokat? - Nagyon szerettük a gyakorlati helyet. Az ott dolgozók segítőkészek voltak, sikerült új eljárásokat megtanulnunk. Általában alapvető szervizelési feladatokat végeztünk, olajat cseréltünk, fékberendezést, motort vizsgáltunk, javítottunk. - Sikerült barátságokat kialakítani a nálunk töltött napok alatt? - Elmondhatjuk, hogy a gyakorlati helyen és mindenhol a városban barátságos emberekkel találkoztunk. Kicsit tartottunk attól, hogy hogyan fognak bennünket, idegeneket fogadni, de ez végül sehol nem okozott problémát. A Meszlényi szervizben Mátyás, a Trefort iskolából pedig Martin segített különösen sokat abban, hogy jól érezzük magunkat Békéscsabán. - Mivel foglaltátok el magatokat szabadidőtökben? - Majdnem minden nap elmentünk a szállásunkhoz közeli edzőterembe, gyakran sétáltunk a belvárosban, és mentortanárunkkal, Kruzsic Lászlóval megnéztük Pósteleket és Gyulát is. - Mi volt a legjobb és a legrosszabb része a Békéscsabán töltött napjaitoknak? - Nehéz rossz dolgot találni, de a reggeli korai ébredések kihívást jelentettek nekünk. A legérdekesebb az volt, amikor ellátogathattunk a mezőberényi Streetfighter Napra. - Szeretnétek a későbbiekben visszalátogatni Magyarországra? - Igen, reméljük, hogy egyszer még visszatérhetünk, mert nagyon élveztük az itt töltött napokat, és a kellemes időjárást is, mely sokkal barátságosabb, mint Finnországban.
Széchenyisek a Garabonciás Napokon

Széchenyisek a Garabonciás Napokon

2019.10.04 - 14:21
Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Dare2Change stábja Sajbent Bálint vezetésével eredményes szerepelt a 28. Csabai Garabonciás Napokon. A pólószépségversenyen 1. helyezést, a fáklyás felvonuláson és a partizánlabda versenyen 2. helyezést, az összesített eredmények alapján a 4. helyezést érte el. A sárkányhajó versenyen Fair Play-díjat kapott a stáb, mivel a Belvárosi csapatának nem volt elég embere és kisegítették a másik iskolát.
Rendkívüli történelemóra a Fiume úti Sírkertben

Rendkívüli történelemóra a Fiume úti Sírkertben

2019.10.04 - 14:15
Az Aradi Vértanúk Napjához kapcsolódóan rendkívüli történelemórán vehetett részt a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziumának érdeklődő történelem szerető diákcsoportja. A Hungarofest Nonprofit Kft. és a Nemzeti Örökség Intézete lehetőséget biztosított, hogy a nemzeti emlékhelyen az utókor megrendítően szép és monumentális síremlékeit megtekintsük, így kifejezve tiszteletünket a haza legnagyobbjai előtt.Idegenvezető irányításával egy tematikus sétán vehettünk részt, amely keretében megtekintettük első miniszterelnökünk, Batthyány Lajos és a magyar szabadságharc szellemi vezérének Kossuth Lajosnak a mauzóleumát. A diákok hallhatták a hatalmas államférfiak, egyszerű honvédek, és nagyszerűen helyt álló özvegyek történeteit, megismerhették küzdelmeiket és sikereiket. Valentényiné Hidvégi Erikabeszámolója
Az iskola névadójáról emlékeztek meg a Széchenyiben

Az iskola névadójáról emlékeztek meg a Széchenyiben

2019.09.30 - 15:17
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai megemlékezést tartottak Széchenyi István születésének évfordulója alkalmából. Az ünnepi műsort Zsibrita Andrásné állította össze.
„Ilyen jó még sose volt”

„Ilyen jó még sose volt”

2019.09.30 - 09:36
Széchenyis diákok Erasmussal Angliában A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma öt tanulója (Jancsó Brigitta, Rácz Tamás, Szabó Brigitta, Szaszák Tamás és Vígh Annamária) az ERASMUS+ projekt keretében Angliában volt 3 hónapos szakmai gyakorlaton. A nagyon vidám, lelkes csapat, csillogó szemmel számolt be a szakmai gyakorlatról. —Mit csináltatok az első héten? Szabó Brigitta: —Bournemouth városában egy hétig iskolába jártunk. Családoknál voltunk elhelyezve. Nagyon otthonos volt. Nekünk Barbie-szerű szobánk volt. A suli jó volt. Tanulás után közös programokon vihettünk részt. Vígh Annamária: —Nem csak mi voltunk diákként a családnál, más országokból is voltak. Már itt is barátkozhattunk: egy japán fiú segített nekünk az angol tömegközlekedésben eligazodni, eljutni az iskoláig. Szaszák Tamás: —A suliban „gyorsítva” sok mindent tanulhattunk (angol nyelv, angol történelem, földrajz, szavazás stb.). Mi fiúk másik családnál voltunk elhelyezve. Nagyon kedvesek voltak, elkísértek az iskolába. —Az első hét után hol dolgoztatok? Jancsó Brigitta: —Sajnos én nagyon messzire kerültem a többiektől, Falmouth városába a Budock Vean Hotelbe. A többiektől már az elválás is nehéz volt, ahogy felszálltam a vonatra és elbúcsúztunk. Több mint 8 órát utaztam egyedül. Videóhívásokkal tartottuk a kapcsolatot, hogy lássuk egymást. Amikor három hónap után újra találkoztunk, akkor már ügyesebben közlekedtem és busszal mentem, bár 12 órát kellett utaznom, sírva borultunk egymás nyakába. Jó volt újra látni egymást. Én is sok barátot szereztem a munkahelyemen, ma is tartjuk a kapcsolatot. Szabó Brigitta: —Mi, Annamáriával Okehampton városában a Manor House Hotel and Ashbury Golf Hotelben dolgoztunk. Nem mindig osztoztak be bennünket egy műszakba. Nem okozott problémát. Mindent kellett csinálnunk: terítettünk, reggeliztettünk, mosogattunk, takarítottunk. A szállásunkon kb. negyvenen voltunk, minden este összejöttünk, buliztunk, születésnapokat ünnepeltünk. Vígh Annamária: —Nagyon jól kijöttünk a többiekkel. A munka is változatos volt. Akikkel megismerkedtünk, mindig szóltak, hogy menjünk ide, nézzük meg ezt vagy azt. Hetente kétszer-háromszor főztünk, de úgy, hogy a spanyolokat is mindig megkínáltuk, ők meg minket. Megismertük egymás gasztronómiai kultúráját. Szaszák Tamás: —Bournemouth városában a Marsham Court Hotelben dolgoztunk Tamással. Bár csak minden 4. napon dolgoztunk együtt. Mi is gyorsan összebarátkoztunk a munkatársakkal. Megtapasztalhattuk, hogy különböző nemzetiségű emberek, milyen jól ki tudnak jönni egymással. Jó humorú társaság jött össze, jól éreztük magunkat. Ilyen jó még sose volt. —Milyen élményekkel letettek gazdagabbak? Rácz Tamás: —Sok mindent most csináltunk először: a távollét, a repülés, a munka. „Ennyire külföldön” még sosem voltunk. Miután hazajöttünk, furcsa volt az állandó pörgésből lelassulni. Hiányzik az angol nyelv. Szaszák Tamás: —Az utolsó négy napot együtt töltöttük. Minden olyan jó volt. Angliában ettem a legfinomabb pizzát. A hús is nagyon finom volt. Amikor honvágyunk volt, elmentünk egy magyar étterembe enni. Szabó Brigitta: —Az Erasmus+ projekttel kinyílt a világ előttünk. Önállóbbak, magabiztosabbak lettünk. Sok barátunk lett és pénzt is kereshettünk. 9-es korom óta vártam erre a lehetőségre. Azért jöttem ide, mert hallottam erről a projektről. Vígh Annamária: —Minden héten elmentünk felfedezni a vidéket, minden héten megünnepeltük valakinek a szülinapját. Buliztunk. A reggeli műszakot szerettem. Igaz, 10 órát kellett dolgozni, de 3-4 órás sziesztám volt. Az angolok és a külföldiek nagyon kedvesek, türelmesek. Nehéz volt visszajönni Magyarországra. Jancsó Brigitta: —Az ott megismert barátokkal sok alkalmam volt kirándulni és új helyeket felfedezni. Előtte még sosem jártam olyan gyönyörű helyeken, mint akkor. Kipróbáltam minden tengeri „herkentyűt”. A homár ízlett a legjobban. —A jövőt hogyan tervezitek ezek után? Szabó Brigitta: —Mindenkit visszahívtak dolgozni. Most nyaralunk egy kicsit. Az új barátainkhoz Spanyolországba utazom néhány napra. Utána visszamegyek dolgozni a hotelbe. Nem tudom meddig leszek ott. Jancsó Brigitta: —Nyaralunk Annamáriával Görögországban. És én is visszamegyek dolgozni, ahol voltam. Vígh Annamária: —Egyenlőre tervezem, hogy vissza szeretnék menni. Szaszák Tamás: —Először le kell vizsgáznunk. Egyetemre jelentkezem. Szeretnék kimenni Barcelonába. Rácz Tamás: —Hamarosan kiutazom egy rövid időre az Amerikai Egyesült Államokba.    
HŐSÖKET képeztek a Biztonság Hete rendezvényen

HŐSÖKET képeztek a Biztonság Hete rendezvényen

2019.09.25 - 11:50
2019 szeptember 24-én, a Csabagyöngye Kulturális Központban a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói és felkészítő tanáruk. A csapat tagok: Horváth Tímea, Horváth Mónika, Karajos Regina és Sztricskó Janka 10. évfolyamos egészségügyis és rendész tanulók, valamint Szilágyi Ágnes egészségügyi tanár. 
Szent-Györgyis tanulók kiállítása

Szent-Györgyis tanulók kiállítása

2019.09.23 - 15:31
Bauhaus 100 – ezzel a címmel nyílt kiállítás 2019 szeptember 18-án a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma iparművészeti tagozatos tanulóinak munkáiból. Szeretettel várunk minden Kedves érdeklődőt. (Fotók: Imre György)
Hagyomány és innováció a vidékfejlesztésben

Hagyomány és innováció a vidékfejlesztésben

2019.09.23 - 15:29
Ezzel a címmel tartottak szakmai konferenciát a Csabagyöngye Kulturális Központban, Békéscsabán. A rendezvényre a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói is meghívást kaptak. Kovács Ágota és Lecskó Tünde kolléganők kíséretében a logisztikai- és szállítmányozási ügyintéző képzésben résztvevő diákjaink vehettek részt az eseményen. A rendezvényt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke nyitotta meg. A konferencia témái között szerepelt a vidékfejlesztési program eredményei, a magyar agrár érdekek képviselete az Európai Parlamentben, továbbá a vidékfejlesztési célok, értékek a helyi agráriumban. 
Foucault 200 a Széchenyiben

Foucault 200 a Széchenyiben

2019.09.19 - 10:26
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában ifj. Zátonyi Sándor mutatta be a Foucault-inga működését León Foucault francia fizikus, csillagász születésének 200. évfordulója alkalmából. Ez a program része a Foucault 200 elnevezésű országos eseménysorozatnak. A programon az intézmény saját diákjai mellett más iskolák tanulói is megnézhették a Foucault-inga bemutatót (Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium). Más programok is kapcsolódnak a rendezvényhez: – Előadás Foucault munkásságáról saját tanulóinknak,  – Nap fotózása és PPT készítése (egyéni projektmunkák, díjazással), – Foucault-inga modell és YouTube videó készítése (egyéni projektmunkák, díjazással), –  (poszterkiállítás az aulában),–  (poszterkiállítás a projekt anyagából, 2019. szeptember 23–27.)–  2019. szeptember 23–27. – Foucault élete és tevékenysége (poszterkiállítás az aulában), – Nap fotók (poszterkiállítás a projekt anyagából, 2019. szeptember 23–27.), – Online vetélkedő 2019. szeptember 23–27.
Szent-Györgyis íjász a dobogón.

Szent-Györgyis íjász a dobogón.

2019.09.19 - 08:27
A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász szakága a világhírű lovasíjász Kassai Lajos Kaposmérői birtokán rendezte meg szeptember 7-8-án az idei Nemzeti és Országos Bajnokságát, amelyen a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 10. B osztályos, rendészetis tanulója, Kovács Réka kadet leány kategóriában ezüstérmet szerzett és lőeredményével a Magyar Íjász Szövetség első osztályú sportolói minősítését is megszerezte. Gratulálunk és további sikereket kívánunk Rékának!
Tanévnyitó a Vízműben

Tanévnyitó a Vízműben

2019.09.16 - 15:25
A nyári vakáció után ismét diákoktól hangos a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma Deák utcai épülete. A több mint 500 tanuló számára az ünnepélyes tanévnyitó szeptember 2-án 9 órakor kezdődött. Papp Viktória 11. A osztályosunk Laczkfi János: Tanári ária című versével készült az eseményre. Schnider György igazgató úr alkalmi köszöntője mindenki számára tartogatott bátorító szavakat. Külön üdvözölte a 9. évfolyamot és osztályfőnökeiket: Pál Erna tanárnőt és a 9. A-t, Csüllögné Petz Monika tanárnőt és a 9. B osztályt, Seller Lászlóné tanárnőt és a 9. D-t, valamint a 9. E osztáyosokat és osztályfőnöküket, Subasicz Imréné tanárnőt. 116 diák lett ezen a napon vízműs! Igazgató úr nem feledkezett el azokról sem, akik az érettségi vizsgák után az alma materben folytatják technikusi tanulmányaikat (90 fő). A végzősök figyelmét pedig felhívta az utolsó év megmérettetéseire és szépségeire is. A tanévnyitónak volt egy rendhagyó mozzanata is. Az elmúlt tanév során a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához csatlakozott egy diákkezdeményezés: Kovács Ákos 5/13. , Gyebrovszki Orsi és Balázs Anna 11. D osztályos környezetvédelmi technikusok minden osztály figyelmét felhívták a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és arra is, hogy az egyéni tettek akár mozgalmat is indíthatnak a tisztább, élhetőbb, energiatakarékosabb jövő érdekében. Ők ezt tették és a Vízmű osztályai szelektív hulladékgyűjtő szemeteseket kaptak. A tantermekbe így egy papírhulladék- és egy műanyaghulladék-gyűjtő került. Az osztálypénz felhasználása mellett a kezdeményezést anyagilag támogatta Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere és az Ifjúsági Pályázat is. Az új szelektív szemeteseket igazgató úrtól az osztályok nevében jelképesen Gyebrovszki Orsi vehette át.Schnider György 2019/2020-as tanévre szóló jókívánságai zárták a tanévnyitót: kíván erőt, kitartást, kiváló versenyeredményeket, valamint sok-sok feledhetetlen vízműs emléket erre a tanévre is!Boldog új évet! Hajrá Vízmű!
Kollégiumi gólyatábor 2019

Kollégiumi gólyatábor 2019

2019.09.10 - 13:32
Hagyományunkhoz híven 2019 augusztusában is nagy várakozással töltött el bennünket, hogy megismerhessük az új kollégistáinkat. A gólyatáborban a fiatalokat négy csoportra osztottuk, majd a csoportvezetők irányításával megkezdődött a felkészülés az ügyességi versenyekre. Augusztus 27-én, kedden a békéscsabai Tourinform szervezésében városnézéssel vette kezdetét az eseménysorozat. Utunk során Zahorán Hilda idegenvezető lebilincselő előadásával mutatta be a tanulóinknak a város nevezetességeit, továbbá a klasszikus, régi hagyománnyal rendelkező látnivalókat. Túránkat a Munkácsy Emlékháznál kezdtük, ahol megtudtuk, hogy Munkácsy Mihály valójában nem itt született, hanem „csupán” itt járt iskolába. Ezután a tikkasztó melegben gyalogosan folytattuk utunkat a Gőzmalom tér felé. Ismertetést hallottunk a monumentális, neogótikus stílusban épült katolikus nagytemplomról, majd az utolsó állomáson az evangélikus nagytemplomot néztük meg közelebbről, és a csabai szlovákság életébe és történetébe pillanthattunk be. A túrához kapcsolódóan a diákok feladata az volt, hogy egy várostörténeti totót töltsenek ki, amely azt mérte, hogy mennyire sikerült megismerkedniük a várossal. A csapatok másik fele ezalatt ügyességi játékokon vett részt a Csaba Parkban, majd a vacsora után izgalmasabbnál izgalmasabb csapatépítő játékot játszhattak. Az 1. helyezett a I. csoport lett Gerzsenyi Richárd, Zlinszki Gréta és Kulcsár Csaba irányításával, a 2. helyezett a IV. csoport Keresztes Izabella, Nótári Csenge és Litauszki Márton vezetésével, a 3. helyezett a II. és III. csoport lett holtversenyben, vezetőik: Patai András, Czigla Ferenc és Vad Zoltán; Miklós Kata, Plenter Izabella és Szabó Martina. Az est fénypontja a gólyáknak rendezett tinidiszkó volt. Örülünk, hogy idén is sok fiatal diák tisztelt meg bennünket a bizalmával és színvonalas programsorozatot tudtunk megvalósítani. Bikfalvi Etelka
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015