Barátod az internet – Informatikai- és műveltségi verseny

2018.03.28. - 13:03

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét a Kárpát-medence középiskolásai számára.

A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni.

A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást.

A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat. Iskolánk 28 diákja próbálkozott meg az „emberpróbáló” feladattal.

A versenybizottság döntésének eredményeként a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Közéjük két Keményes diák is beküzdötte magát, Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C. A második fordulóban a versenyzőknek három esszé feladatot kell megoldaniuk, melyek alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehetett részt a döntőn 2018. március 27-én a Szegedi Tudományegyetemen. A színvonalas mezőnyben mindkét tanulónk ott volt.

A döntő alapfeladata egy prezentáció bemutatása volt, ami egyszerre igényelte a szóbeli előadókészség magas szintjét és az informatikai tudást. A színvonalas mezőnyben diákjaink kiemelkedően helytálltak. Varga Dávid az igen kimagasló teljesítményt igénylő harmadik helyezést érte el. A verseny zárásaként alkalmunk nyílt az egyetemi könyvtár meglátogatására is, ami maradandó élményt jelentett mindhármunk számára

Ollárné Tatár Mária
BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015