Érettségi kesztyűben és maszkban

2020.05.11. - 14:14

2020. március 16-án félbeszakadt a tanév. Pedagógus és tanuló egyaránt úgy érezhette, kettétörtek azok az álmok, tervek, elképzelések, melyekre 4-5 éve együtt készültek. Kezdetét vette egy szokatlan helyzet bezártsággal, online tanítással-tanulással. Megszűnt a személyes kontaktus tanár és diák között.

A korona vírus hatására elmaradt a szerenád és a hagyományos ballagás is. Most ezeknek minden mozzanata csak gondolatban történhetett meg. Képzeletben díszítettek osztálytermeket, csak otthon tudták felvenni ünneplő ruhájukat, nem ölelhették meg őket barátok, rokonok, elmaradtak a frizura-és virág költemények is. Nem csendülhettek fel a jólismert dallamok, nem búcsúzhattak el az osztálytermektől, az iskola épületétől, nem vethették át vállukon a tarisznyát. Megszakadt ez a mintegy 150 évre visszanyúló gyönyörű szép hagyomány.

Mind ezektől függetlenül – és mind ezek ellenére – eljutottunk egy mérföldkőhöz, mondhatni lezárult egy korszak és az életnek egy új szakasza indult el. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az érettségizők számára elérkezett a gyermekkor vége és ezzel együtt a felnőttkor kezdete is.

Igen, mivel május 4-én – a pandémiának köszönhetően - rendhagyó körülmények között kezdetüket vették az érettségi vizsgák. A BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának falai közé is megérkezett a kihívás. Már az előkészületekből is látszott, hogy az intézmény mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között kerüljön sor az írásbeli feladatok megoldására. A technikai munkatársak már hetek óta fertőtlenítették a tantermeket, mosdókat, lépcsőházakat, nyílászárókat és azokat az eszközöket, kelléket is, amelyek használhatóak az írásbeli érettségin. Ez a takarítási- fertőtlenítési folyamat természetesen a vizsgák ideje alatt is kiemelt figyelemmel tovább zajlott. A lehető legnagyobb biztonság és nyugalom érdekében – a Kormányhivatalnak köszönhetően - minden érettségiző, valamint felügyelő tanár és technikai dolgozó számára biztosított volt a védőfelszerelés szájmaszk és kesztyű formájában, illetve rendelkezésre állt megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő szer is. Aki hozott magával saját maszkot és gumikesztyűt, az természetesen használhatta azt.

Az osztálytermek 5-6 fő vizsgázó számára lettek berendezve, ennek következtében persze – az előző évek gyakorlatához képest - megnövekedett a felügyelő tanárok szükséges létszáma is.

A közismereti tantárgyak írásbeli vizsgáira a diákok közül néhányan - családjukat féltve - talán nagyobb izgalommal érkeztek, mint tették volna azt „rendes” körülmények között. Örvendetes azonban, hogy mind ezek ellenére 106 fő minden gond nélkül megérkezett a megmérettetésre, és csak 1 fő volt, aki nem élt a lehetőséggel, de ő sem betegség, hanem családi okok miatt.

A maszkban való írás kissé nehézkes volt számukra, mivel korlátozta a látást, - főleg a szemüvegeseknek nehezítette az életét - de viselése dolgozatírás ideje alatt nem volt kötelező.

Az írásbelik végén megkönnyebbülve adták be „műveiket” és e sorok megjelenésekor már az informatika, a turisztikai ismeret, a vendéglátóipari ismeret és a kereskedelmi ismeret vizsgákra készülnek.

Reméljük, az a tudás és ismeret, amelyet tanáraik átadtak nekik, és ők szorgalmasan elsajátítottak, előbb vagy utóbb, de bőségesen megtérül majd.

Sok sikert kívánunk nekik az elkövetkezendő napokra is!

vissza
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015