Hírek
Egy hét a narancsfák árnyékában - Őszi szünet a mediterrán Valenciában

Egy hét a narancsfák árnyékában - Őszi szünet a mediterrán Valenciában

2021.12.03 - 15:32
Élménybeszámoló Spanyolországból A 2019-1-HU01-KA116-060538 számú, „A Keri felfedezi Európát” című ERASMUS+ projekt tanári mobilitása keretében 2021. október 24-én indult csapatunk (Szabó Dezső, Havas Istvánné, Kertes Kata, Kispál Péter) Temesvárról Spanyolország harmadik legnépesebb városába, Valenciába. Csizmában és kabáttal a kezünkben a tengerparton igazán meglepő látványt nyújtottunk a helyieknek. Szakmai programunk a Hotel Neptuno bejárásával kezdődött. A program után megkóstoltuk a klasszikus Paella Valenciánát, amely csirke-és nyúlhúsból készül. Következő nap a város egyik igazán látványos negyedét, a Művészetek és Tudományok városát jártuk be, ahol betekintést nyerhettünk a Submarino étterem működésébe, megismerhettük saját kezeink között a Paella és a köretként használt rizs közötti különbséget. Délután egy helyi idegenvezető tartott gyorstalpalót a történelmi városrész nevezetességeiről, az útikönyvek egyhangú leírásával ellentétben életszerűen mesélte el a város történelmét. A túra után megmásztuk a város legmagasabb tornyát, hiszen „csak” 207 lépcsőfok, de mindenkit kárpótolt a festői panoráma az egész városról. Harmadik napra már nagyon hiányzott számunkra az iskola :), ezért alig vártuk, hogy bemehessünk egy helyi vendéglátóipari iskola falai közé. A szakács és cukrász tanulók éppen az ebédünket készítették a konyhán, így a kulisszák mögé is betekinthettünk, de a kóstolás fázisa az intézmény saját éttermében már jobban tetszett nekünk, mely 3 előételből, főételből (középpontban a rizs) és desszertből állt. A tanulók igazán kitettek magukért, a hagyományos spanyol ételeket modern köntösben tálalták. A gasztronómiai napunkon az i-re a pontot az esti Tapas megkóstolása és a helyi italkülönlegesség, az Agua de Valencia tette. Azt azért nem mondhatjuk, hogy gasztronómiából hiány volt, következő napi szakmai programunk ismét egy étterem meglátogatása volt a Művészetek Városában, a Restaurante Contrapunto Les Arts, ahol egy igazán fiatalos csapat készíti az ételek, italokat. Szabad szombat: Erre a napra csapatunk egy egész napos kirándulást szervezett vonattal egy közeli turisztikai városba. Választásunk Xàtivára esett, ahol úgy éreztük, visszautaztunk az időben, mert egy monumentális vár komplexum helyszínére kerültünk. Az utolsó napon megnéztük a környező rizsföldeket és a helyi nemzeti parkot, és még egy utolsó pillantást vetettünk Spanyolország homokos tengerpartjára, szokásos módon csizmában és kabáttal a kezünkben. ;) Köszönjük a lehetőséget, hogy ilyen csodás helyen tölthettünk egy egész hetet, igazi télből-nyárba élmény volt ez számunkra!
Széchenyis diák eredményesen szerepelt a matematika tesztversenyen

Széchenyis diák eredményesen szerepelt a matematika tesztversenyen

2021.12.03 - 14:34
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja, Varjú Gergő (12/E) a XXIV. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen 4. helyezést ért el. Felkészítő tanárok: Égi József és Matyuska Ferenc.
Széchenyis diák a Nyilas Misi Ösztöndíj Program egyik nyertese

Széchenyis diák a Nyilas Misi Ösztöndíj Program egyik nyertese

2021.12.02 - 15:27
A Nyilas Misi Ösztöndíj Program kiemelkedően tehetséges magyar tanulókat támogat a művészet, a sport, a természettudomány és bölcsészettudomány területén. Baukó Petra (9/F, a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja az eddigi sporteredményei alapján nyerte el az ösztöndíjat a 2021/2022. tanévre. A Kárpát-medencében összesen 50 fő kaphatja meg ezt az ösztöndíjat.
Nyílt nap a Szent-Györgyiben

Nyílt nap a Szent-Györgyiben

2021.12.01 - 10:23
2021. november 30-án tartotta második nyílt tanítási napját a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium. A nyílt nap Tálas Csaba igazgató úr üdvözlő beszédével kezdődött, majd a tanulóink által készített műsort tekinthették meg az érdeklődők.A bemutatón bemutatkoztak sportedzőink és divatbemutató keretében művész tanulóink. A műsor egy kisebb „tüntetéssel” folytatódott, cél a „nyomda elfoglalása”volt, melynek során kisebb „rendbontás” keletkezett melyet rendész tanulóink kezeltek és ezek után egészségügyis tanulóink ellátták a „sérülteket”. A műsor után a tanulók és szüleik elméleti és gyakorlati órákat tekinthettek meg, különböző helyszíneken.Minden kedves érdeklődőnek köszönjük a részvételt.
Egészségnap a Szent-Györgyi Kollégiumban

Egészségnap a Szent-Györgyi Kollégiumban

2021.12.01 - 10:11
A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban hagyomány, hogy november végén egészségnapot rendezünk a kollégiumban. Az idén két előadást szerveztünk diákjainknak. Juhász Csilla tanárnő a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos ismereteket osztott meg a tanulókkal. Fajzi György iskolapszichológus a mentális egészség megőrzéséről tartott interaktív előadást. A délután második részében egészségügyi méréseken vehettek részt az érdeklődők a 14 - 15. évfolyamos gyakorló ápolók bevonásával. Vérnyomás - és vércukorszint mérésre volt lehetőség, illetve a test általános állapotának mutatóival szembesülhettek a résztvevők. Úgy éreztük a kollégisták jól érezték magukat a jövőben is fogunk ilyen napot szervezni.
Vízműs sakkbajnokság - 2021

Vízműs sakkbajnokság - 2021

2021.11.30 - 15:25
2021. november 10-én került megrendezésre az idei Gólya Sakkbajnokság a kollégium fiú klubszobájában. Három asztalnál hat játékossal vette kezdetét a verseny. Sajnos a 9. évfolyamos „gólya” sakkozóink közül többen hiányoztak betegség miatt. Így a lebonyolítás a diákok alacsonyabb részvételi száma miatt bajnoki rendszerben történt, tehát körmérkőzésen, mindenki játszott mindenkivel. A lebonyolításban a felsős sakk-szakkörösök közül Györösi Zoltán és Benedek Tamás segédkeztek. A végig kiélezett küzdelemben 2 tanuló végzett az élen azonos pontszámmal. A végső sorrend a következőképpen alakult:Juhász Áron („Közgé”) - 3/1. csop. és Rácz Péter („Vízmű”) 3/1. csop. 4-4 pontSeben Dávid („Trefort”) - 1/2. csop. 2,5 pontMagony Noel („Zwack”) - 2/2. csop. 2 pontDíjazottaink tárgyjutalomban és oklevélben részesültek. A verseny nagyon izgalmasnak és színvonalasnak bizonyult. Reméljük, hogy a tanúsított lelkesedés további munkára sarkallja a tanulókat, így a szakköri foglalkozások keretében még eredményesebben fel tudnak készülni a következő évi sakkbajnokságra. Bikfalvi Etelkakollégiumi nevelőtanár
„Mérd meg, mutasd meg!” – földmérő szakos diákjaink sikerei

„Mérd meg, mutasd meg!” – földmérő szakos diákjaink sikerei

2021.11.24 - 12:54
2021. november 17-én az Óbudai Egyetem AMK Geoinformatikai Karára látogattunk el Székesfehérvárra, ahol a Térinformatika világnapja alkalmából rendezték meg a „Mérd meg, mutasd meg” versenyt. A megmérettetésre egy szabadon választott térinformatikai témával kellett készülniük a diákoknak, amit egy három tagú szakmai zsűri előtt adtak elő. Az egyik csapatunk (tagjai: Helfer Szofi, Novák Márton és Vinkovics Barnabás) az Open Street Map szerkesztését mutatta be, amely különböző békéscsabai nevezetességek helyszínének felkeresését és azok térképi ábrázolását foglalta magába. A másik csapatunk (tagjai: Mészáros Boglárka Jessica és Komáromi Bence) egy békéscsabai körgát részletéről készült digitális térmodellt szerkesztettek meg. Ők a projektmunkájukkal a dobogó második helyére állhattak. Ezúton is gratulálunk diákjaink nagyszerű eredményeihez! Réti Norbert oktató
Pályaorientációs nap a Kósban

Pályaorientációs nap a Kósban

2021.11.23 - 09:15
2021. november 16-án pályaorientációs napon vettek részt tanulóink. Két helyszínen, a tanműhelyben a 9. évfolyamos szakképzős, valamint a dobbantó és a műhelyiskola programba járó diákok, a központi épületben a felsőbb évesek ismerkedhettek  meg a továbbtanulási lehetőségekkel. A tanműhelyben az oktatott szakmáinkba kóstolhattak bele, próbálhatták ki a tanulók. Az iskolában a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem előadóit hallgathatták meg, kérdéseket tehettek fel a továbbtanulással kapcsolatban. Színes előadásokon vettek részt -  a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, a Hadkiegészítő Parancsnokság vonzó lehetőségeket kínáltak az érettségi utáni elhelyezkedésre. A Pedagógiai Szakszolgálat szakmaszocializációs interaktív előadása 9 csoportot mozgatott meg. A fodrász és kozmetikus szakma fortélyainak megtekintése sok diákot vonzott, reméljük, ezzel is segítséget kaptak az orientációs évfolyamok utáni szakmaválasztáshoz. Az asztalos szakmán belül az intarziakészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Néhány gondolat tanulóinktól: Guzi Robin László: „Nagyobb érdeklődéssel tekintek a tűzoltóság felé, érettségi után a Békéscsabai Tűzoltóság állományában szeretnék jelentkezni.” Pádár Dániel: „Érettségi után eltökélt szándékom hivatásos katonának állni, szolgálni a hazát, a tegnapi napon ez az érzés megerősödött bennem.” Bődi Bálint: „Érettségi után arra gondoltam, továbbtanulok és tanár leszek, de a katonaság előadása után még az is előfordulhat, hogy szerződéses katona leszek. Még nem tudom, hogyan döntök, viszont nagyon tetszettek az előadások és jól éreztem magam.” Nagy László: „Felkeltette az érdeklődésemet a katonai előadás során elhangzottak. Elgondolkodtam a civil önkéntes tartalékos szolgálaton.”
Szalagavató a Keményben

Szalagavató a Keményben

2021.11.22 - 15:35
2021. október 22-én került sor a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumban a szalagavató ünnepségre. Az öltönyös, kosztümös fiatalság önfeledten pózolt a videósok, fotósok előtt, majd kissé megszeppenve vonult be az ünnepi díszbe öltözött tornaterembe. „Virággal a kezemben,Az tudod, nem én vagyok!És nem bírok sírni sem,Pedig szorít a mellkasom.” Kowalsky meg a Vega szavai kifejezték a pillanat varázsát, amikor egy-egy szál vörös rózsával a végzős diákok köszönetet mondtak szüleiknek az eddig nyújtott segítségért. Az ünnepi köszöntők után minden diák megkapta a szalagot, amely jelzi, hogy érettségire készülők, maturandusok lettek. A nyitótánc a 3 végzős osztály közös produkciója volt, a bécsi keringő során megcsodálhattuk a lányok gyönyörű mennyasszonyi ruháit, a fiúk büszke tartását, az ötletes koreográfiát. Az osztálytáncokra való felkészülés, átöltözés idején a Kemény Gitárklub szórakoztatta a közönséget. A 12.C osztály „Shake it!” című műsorával próbálta a nézőket felrázni. A 12.B osztály a „Dancing with the stars” színpadára repített el bennünket. Majd bepillantást kaphattunk a 12.A osztály mindennapi bolondozásaiba, az „1-es terem titkai”-ba. Az est zárásaként igazi fieszta hangulatot teremtett a végzősök közös felvonulása, fényjátéka. Köszönjük minden vendégünknek, hogy jelenlétükkel, vagy az online közvetítés megtekintésével megtiszteltek bennünket, részesei voltak szalagavatónknak!
Széchenyis diák bejutott az

Széchenyis diák bejutott az

2021.11.19 - 10:49
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulója, Fekete-Szűcs Liza (12/F) kiváló eredmény alapján bejutott az Oktatási Hivatal által meghirdetett "Ifjú Tudósok" tudományos középiskolai vetélkedő Magyar irodalom tudományterület második (regionális döntő) fordulójába. Felkészítő tanár: Csák Emese.
Széchenyis diákok bejutottak az IdeaFest 2. fordulójába

Széchenyis diákok bejutottak az IdeaFest 2. fordulójába

2021.11.19 - 10:48
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákjai, Mike Alexa (11/F) és Hrabovszki András (11/F) pályázott az Ideafest országos középiskolai ötletversenyre. A három fordulós verseny során bepillantást nyerhetnek a startupok világába.—Miért jelentkeztetek az IdeaFest középiskolai ötletversenyre?—H.A.: Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan alakul meg egy vállalkozás.—M.A.: Tudni akartuk, hogy mire vagyunk képesek. Szerettünk volna egy problémára megoldást találni. —Fogyatékos gyerekeknek találtatok ki egy játékot. Miért?—H.A.: Nincs számukra megfelelő társasjáték. Ebben szeretnénk nekik és a gondozóiknak segíteni, hogy olyan elfoglaltságot találjanak nekik, amivel hasznosan töltik el az időt.—M.A.: Az autisták szociálisan nem tudnak alkalmazkodni. A társasjátékunkkal ezt szeretnénk megkönnyíteni. A játék felvázolja, hogy is néz ki az adott munkakör.—Az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány munkájába pillanthattatok bele. Hogy segítette ez a munkátokat?—H.A.: Láthattuk, hogy milyen feladatokkal segítik a gondozók az autisták szociális integrációját. Ezt a tapasztalatot tudtuk beépíteni a társasjátékunkba. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szakemberek segítségét.—M.A.: Jobban rálátunk, hogy mire képesek, mi az, amivel érdemes foglalkozni a fejlesztésükkel kapcsolatban.—Három fős csapatot kellett létrehozni, egy külsős diák lett a 3. csapattag. Milyen volt az együttműködés?—H.A.: Jól együtt tudtunk működni, Bajusz Péter (Andrássy Gyula Gimnázium) is sokat hozzá tett az ötlet kialakításához.—M.A.: Az Ideafest békés megyei startup mentora, Koszecz Sándor is segítette a munkánkat. Együtt gondolkodott velünk, segítette reálisan látni a problémát. Most, hogy bejutottunk a 2. fordulóba, szeretnénk megvalósítani a társasjátékot. És megfigyelni, hogy működik a játék a gyakorlatban.—A versenyre készülés közben derült ki, hogy szinkronban 8 versenyre készülsz András. Hogy tudod beosztani az idődet?—H.A.: Keveset alszom. Próbálok mindegyikre rendesen felkészülni. És remélem, hogy sok helyen érek el sikert. A „Biztosítsd be magad!” versenyen 3. helyezést értük el. A Hajnal Imre Matematika Versenyen is részt vettem, matematika és angol OKTV vettem, illetve veszek részt majd, a Zrínyi Ilona Matematikaverseny még hátra van, az MNB által meghirdetett Forint Hősök Tere versenyén is indultam, amely 12 fordulós.—Miért fontos számodra, hogy ennyi versenyen vegyél részt?—H.A.:Szeretem magam elfoglalni, hogy minél kevesebb szabadidőm legyen.—Milyen területen szeretnétek továbbtanulni?—H.A.: Továbbra is a közgazdasági vonalon szeretnék maradni. Szeretem a számokat. —M.A.: Én is. Ez hasznosítható az életben.
Véget ért a Márton napi liBuli a Kósban

Véget ért a Márton napi liBuli a Kósban

2021.11.19 - 10:13
Jubileumi rendezvénysorozatunk újabb programja zárult le november 12-én. Ezen a héten a Márton nappal kapcsolatos hagyománykört ismerhettük meg iskolánkban. A földszinti aula az ősz színeibe öltözött, és ellátogatott hozzánk maga Márton gazda is a libájával.Több osztályban szerveztek zsíroskenyér-partyt. Készültek lampionok, a hagyományokat, szokásokat bemutató prezentációk. A divatszabó kreatív műhelyben hűtőmágnesek kaptak szárnyra. A totót a következő osztályok oldották meg hibátlanul: 1/9/3, 2/10/4, 9.A, 9.B, 10.C, 11.B, 11.C, 12.A, 5/13.A, 2/14, 5/13. Gratulálunk nekik! Reméljük, mindenki jól érezte magát!
Vért adtam a Kósban

Vért adtam a Kósban

2021.11.12 - 13:14
Így éltem meg első véradásom: Féltem! Bár nem tudtam mitől; talán a vér látványától, ahogy egy tűn keresztül folyik ki belőlem. Oda sem mertem nézni... egy pillanatra sem..., de amikor belegondoltam abba, hogy az én vérem valaki más életét megmentheti, akkor rájöttem, hogy ami nekem pár perc kellemetlenség, az valakinek az életben maradást jelenti! Megérte, bármennyire is féltem! Horti-Nagy Aténa 5/13.A
Kollégiumi gólyabál a Vízműben

Kollégiumi gólyabál a Vízműben

2021.11.12 - 09:39
Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a gólyabálunkat 2021. október 14-én, csütörtökön. A program most is a diákönkormányzat szervezésében valósult meg. A kilencedikesek már a gólyatábor óta 3 csoportban készültek a bemutatkozásra és a megmérettetésre a felsőbb éves gólyacsoport vezetők irányításával. Október 12-én, kedden a sportversennyel vette kezdetét az eseménysorozat. A nyolc játékos versenyszám között szerepelt a tollaslabdával, röplabdával futás padon, kötélhúzás, páros futás hullahopp karikába bújva és a végén az ötletes altatók. A gólyabálra a zsűritagokat közös megegyezéssel kérték fel a diákok. Plavecz Zoltán tanár úr ezt a megtisztelő feladatot elődjétől, Megyeri Béla tanár úrtól „örökölte” meg az ½. csoporttal együtt. Segítői Zétényi Barbara és Patai András voltak. A műsorvezető szerepét Benedek Tamás vállalta, aki a váratlanul adódott nehéz helyzeteket is talpraesetten megoldotta. A visszatérő feladatok mellett - mint például a szelfiverseny, koldulás, almahorgászat - egy új feladatot is kaptak a gólyacsoportok: a csoportvezetőjükről készült, összevágott képet kellett kirakniuk és az alapján a megtalálniuk őt a kollégium épületében. Izgalmas volt a verseny, volt, akinek a képkirakással, volt, akinek a felkutatással akadt gondja. A csapattársak minden versenyszám alatt lelkesen buzdították versenyzőiket, ami hozzájárult az általános jó hangulathoz. A végső eredmény igen szoros lett. Első helyezett a 2. gólyacsoport Varga Kata, Duda Dominika és Kovács Viktória vezetésével. Második helyezett a 3. gólyacsoport, Csernus Virág, Helfer Szofi és Bugyik Fanni segítségével. A harmadik helyen az 1. gólyacsoport végzett Gecsei Kíra, Szín Boglárka és Nagy Zalán közreműködésével. Az avatás végső momentuma pedig a gólyaeskü letétele volt. Ezúton köszönöm meg a gólyacsoport-vezetők áldozatos, kitartó munkáját, a gólyák fegyelmezett részvételét az egyhónapos felkészülésben, valamint a szervezésben és lebonyolításban segítő diákönkormányzati tagok és a nevelők közreműködését. A közösen eltöltött egy hónap hozzájárult, hogy jobban és hamarabb megismerjük egymást! Bikfalvi Etelka kollégiumi nevelőtanár  
A KÓS TANULÓI KIÁLLNAK A BÁNTALMAZÁS ELLEN

A KÓS TANULÓI KIÁLLNAK A BÁNTALMAZÁS ELLEN

2021.10.29 - 11:58
Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba az iskolai bántalmazás. A Békéscsabai SZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola hagyományosan nagy hangsúlyt fektet az elfogadásra, az ezzel kapcsolatos érzékenyítésre. A 10.A osztály pedagógiai és ügyviteli képzésben részt vevő lányai is kiállnak az iskolai és egyéb bántalmazások ellen! Fotósorozatukkal másokat is erre ösztönöznek!
Little actions for active citizenship (Kis lépések az aktív állampolárságért) című projekt összefoglalása

Little actions for active citizenship (Kis lépések az aktív állampolárságért) című projekt összefoglalása

2021.10.27 - 15:23
Támogatási szerződés száma: 2018-1-HU01-KA229-047711_1 A projekt időtartama: 01/09/2018-31/08/2021 Projekt koordinátor: Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola, Magyarország Projekt partnerek: Vilniaus Tuskulenu gimnazija, Litvánia Istituto Tecnico Economico Statale LUIGI EINAUDI, Olaszország IES CAL GRAVAT, Spanyolország MANAVGAT ANADOLU IMAM HATIP LISESI, Törökország Amikor az öt partner összeült az első, magyarországi projekt találkozón, 2018 októberében, nagyon szerencsésnek éreztük magunkat, hogy ennyire motivált tanári csoportunk van. Ez, továbbá az a tény, hogy az iskolák már korábbi projektekben együtt dolgoztak, azt jelezte, hogy ez a projekt is sikeres lesz. Mindenki nagy nyitottsággal fordult egymás felé, a segíteni akarás és a jó gyakorlatok megosztásának szelleme jellemezte az együttműködést végig a projekt során. A fő irányvonalak az alábbi célok mentén kerültek meghatározásra a 24 hónapos projektben, amely a világjárvány miatt végül 36 hónapos lett. Az első irányelv, amelyet figyelembe vettünk az volt, hogy a projektben hangsúlyos szerepet kap a társadalmi befogadás azért, mert a részt vevő diákok 5 különböző országból származnak, sokféle különbséggel, legyen szó akár nyelvi, kulturális, társadalmi vagy személyes különbségről. Egyértelmű volt továbbá, hogy számos készség fejlesztésére van szükség ahhoz, hogy a projektben részt vevőknek, tanároknak és diákoknak egyaránt, segítsen készségeik optimális szintjének elérésében, legyen az informatikai, nyelvi, kognitív stb. A szociális nevelés is kiemelt prioritás volt, a fiatalabb generációt segítve egy jobb Európa felépítésében a kölcsönös megértés és a különbségek tisztelete révén. Célunkat elértük a mind az 5 országban lebonyolított workshopokon, konferenciákon keresztül, valamint a fogadó családokkal való napi együttéléssel, ahol valódi ízelítőt kaptak a helyi kultúrából. Szerencsés, hogy a 4 nemzetközi projekt találkozón résztvevő több, mint 120 tanuló visszajelzésében ez az egyik leginkább kiemelt szempont. Sajnos az utolsó találkozót online kellett megtartanunk a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt. A projektben résztvevő öt országból kiválasztott diákok olyan létfontosságú témákat dolgoztak fel, mint az egészség/jólét, Európa kulturális öröksége, gazdaság, környezetvédelem, valamint demokrácia az öreg kontinensen. Ezek a témák segítették a fiatal európai polgárokat, hogy fókuszáljanak a múltra, a jelenre, valamint személyes és kollektív szinten is várják a jobb jövőt. A projekt során az aktív állampolgárság megvalósításához a következő területeket vizsgáltuk: a határok nélküli Európáért, a biztonságosabb és egészségesebb európai polgárokért, európai gazdaság, környezetvédelem. Befejezésül el kell mondani, hogy kiváltságosnak éreztük magunkat a projektben résztvevő tanárok miatt, hiszen a kezdetektől fogva hatalmas pozitív együttműködési és megértési szellem jellemezte munkánkat, amely a kölcsönös tiszteleten, valamint az egymásnak adott önzetlen segítségen alapult. Végül, de nem utolsósorban, nagyon elégedettek vagyunk az elvégzett munka minőségével és mennyiségével, mely a járvány időszakára is igaz volt, mely árnyékot vetett erre a sikeres projektre, hiszen a külföldi diákok nagyon várták, hogy meglátogassák magyarországi társaikat, de sajnos a pandémia miatt végül nem tudták! Boldognak érezzük magunkat, hogy számos hátrányos helyzetű diáknak segítettünk, akiknek gazdasági és társadalmi helyzete nem tett volna lehetővé külföldi utazást. Szorgalmuk és lelkesedésük azonban segítette őket a projektben történő aktív részvételben, és a kezdetektől fogva be tudták építeni megszerzett ismereteket. Nagyszerű élmény volt, amelyet mindannyian szívünkben és tudásunkban fogunk őrizni, mi tanárok, de különösen a diákok. Beszámoló a projekt találkozókról: www.zwackkeri.hu >> Erasmus+ >> Erasmus+ KA2 >> Little actions for active citizenship
Marosvásárhelyi fiatalok Békéscsabán

Marosvásárhelyi fiatalok Békéscsabán

2021.10.27 - 15:18
A Békéscsabai Szakképzési Centrum az Európai Unió Erasmus+ programjának aktív tagjaként nemcsak tanulói külföldi szakmai tapasztalatszerzését támogatja, hanem fogadóként, a programban szintén részt vevő külföldi partner iskolái számára megszervezi tanulóik magyarországi Erasmus+ programját is. Szeptember közepén 16 fős középiskolai csoport érkezett Marosvásárhelyről az Erasmus+ program keretében. Az autószerelő tanulók és 2 kísérő tanáruk négy hetet töltöttek Békéscsabán, és céljuk az volt, hogy minél több szakmai tapasztalatra tegyenek szert járműfényezői területen. Fogadó gyakorlati helyeik a Békéscsabai SZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola tanműhelye mellett három helyi vállalkozás voltak. A tanulók munkanapjait hétvégén szabadidős és kulturális programok színesítették, Gyula, Budapest és Szeged városának felfedezése szerepelt úticéljaik között. A program zárásaként, az utolsó munkanapon a diákok kézhez vették Europass mobilitási igazolványukat, mely az Európai Unióban egységesen elfogadott dokumentum a külföldi szakmai gyakorlat teljesítéséről.
#ERASMUSDAYS 2021 a Békéscsabai Szakképzési Centrumban

#ERASMUSDAYS 2021 a Békéscsabai Szakképzési Centrumban

2021.10.27 - 14:48
2021. október 14-16. között ismét megrendezésre került az Európai Unióban az #ErasmusDays. A rendezvény célja, hogy népszerűsítse az Erasmus+ programot, melynek köszönhetően külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt tanulóink is. Az idei #ErasmusDays keretében közös játékra hívtuk a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tagiskoláinak tanulóit Facebook-oldalunkon keresztül. Két játékban lehetett részt venni: A TOTÓ játékban a tanulók a BSZC és az Erasmus+ programmal kapcsolatos ismereteit teszteltük. Például arra kerestük a választ, hogy melyik iskolánk tanulói vesznek részt éppen máltai szakmai gyakorlaton, vagy milyen igazolást kap az a tanulónk, aki Erasmus+ szakmai gyakorlaton vett részt? A SZÓKIRAKÓ játékban az ERASMUS+ szót kellett bármilyen természetes anyagból kirakni, majd a róla készült fotót elküldeni nekünk. Ezekből a fotókból válogatva készült el legújabb, Erasmus+ programjainkat népszerűsítő plakátunk. A résztvevők között játékonként 3-3 db BSZC ajándékcsomagot sorsoltunk ki. Október 14-én, Facebook-játékunkkal párhuzamosan, kiállítóként részt vettünk a Békés Megyei Pályaválasztási Vásáron, melyet Békéscsabán, a CsabaParkban rendeztek. Az érdeklődő hetedikes, nyolcadikos tanulók számára videóösszeállítást készítettünk Erasmus+ programjainkról, de emellett őket is TOTÓ játékra hívtuk. A bátor játékosok a TOTÓ végén Erasmus+ logóval ellátott ajándékok közül választhattak.
Berlini találkozóval indult a Zwack egyik új Erasmus+ projektje

Berlini találkozóval indult a Zwack egyik új Erasmus+ projektje

2021.10.27 - 14:00
2021. október 4-8. között Németországban, Berlinben került megrendezésre a Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola Healing the Earth with Learning Power című, 2020-1-DE03-KA229-077384_6 azonosítószámú Erasmus+ projektjének első nemzetközi találkozója. Ez alkalommal csak a programban részt vevő tanári kar találkozott. A Zwack iskolát 4 tanár képviselte: Erdélyi Lajosné, Zsilinszki-Kutasi Angéla, Soós István és Békési Zoltán. Az utazásról készített beszámolójuk az alábbiakban olvasható. Békéscsabáról személykocsival utaztunk Berlinbe, így kora este érkeztünk meg a szállásunkra, mely a Pankow Hotel volt. Miután elfoglaltuk a szobáinkat, egy közös üdvözlő vacsorán vettünk részt a hotelben, melyet a házigazda német kollégák szerveztek. A vacsora végeztével tájékoztattak mindenkit az iskola megközelíthetőségéről. A találkozó helyszíne az Albrecht Haushofer Schule Berlin volt Az iskola egy modern, négy épületrészből álló intézmény. A konferenciára egy kémia terem lett berendezve. A házigazdák gondoskodtak a projektindításhoz szükséges eszközökről és a vendéglátásról is. A találkozó ideje alatt lehetőségünk adódott közvetlenül megismerkedni a projektben részt vevő másik öt ország - Spanyolország, Törökország, Dánia, Franciaország és a házigazda, Németország- tanáraival. Az iskola igazgatónője mellett, Berlin város vezetése és a város Erasmus projektkoordinátora is megtisztelte a találkozót rövid látogatásával egy köszöntő és közös fotózás idejére. Lehetőségünk volt megtekinteni az iskola épületeit és néhány tanórát is meglátogathattunk, így bepillantást nyerhettünk a helyi tanulók órai tevékenységébe. Az iskola tantermei a közelmúltban lettek felújítva és a felszereltségük is ki lett bővítve interaktív oktatási technikai eszközökkel. Házigazdáink bemutattak nekünk három különleges tanulót, akik bevándorló családi háttérrel rendelkeztek. Egy portugál, egy ghánai és egy nigériai tanulóval adódott alkalmunk rövid párbeszédre kölcsönös oda-vissza, kérdezz-felelek alapon. A tanulók igazán intelligensen, nyíltan vállalták a részvételt és frappánsan megválaszolták a mi nemzetközi tanári társaságunk kérdéseit. Többek között olyan témákról, mint kiinduló ország és jelen helyzet oktatási rendszer különbségei, pro és kontra tapasztalatok a befogadó német iskolában. A programnak része volt egy városnéző sétahajó kirándulás Berlin folyóján, a Spreén. A hajókázás rövid ízelítőt mutatott a város nevezetes épületeiből, látnivalóiból, az idegenvezetés az érdekességekről. Az utolsó napon a hotel konferenciatermében folytattuk a munkát. A résztvevő országok itt mutatták be saját iskolájukat. A programterv fontos része volt a mobilitási menetrend, a következő projekttalálkozók helyszínének és idejének előzetes egyeztetése és a teljesítendő projektfeladatok kiosztása. A következő találkozó helyszíne Törökország lesz, kiutazó tanulóinknak előzetesen el kell készíteni egy rövid projektmunkát, aminek a témája a geotermikus energia felhasználása lesz. A találkozó utolsó napján a délutánt szabadon választott programmal tölthettük. Ekkor volt lehetőségünk igazán felfedezni és megismerni a város múltját és jelenét. A projekt találkozót a hat ország tanáraival egy helyi étteremben zártuk közös vacsorával. Másnap reggel élményekkel gazdagodva indultunk haza. Köszönjük ezt a lehetőséget az Erasmus+ programnak!
SEJTELMES ŐSZI RAGYOGÁS A KÓSBAN

SEJTELMES ŐSZI RAGYOGÁS A KÓSBAN

2021.10.21 - 18:21
Akik 2021.október 20-án délután jártak a Kazinczy utca 8. szám alatti épület előtt, többen érdeklődve figyelték, fotózták, hogy valami készül. Az előkészületeknek végül sötétedés után lett meg az eredménye, amikor felgyulladtak a Halloween hét keretében faragott töklámpások mécsesei. A jubileumi tanév során sok új esemény várható iskolánkban. Ilyen a Halloween hét is. Ennek szellemében dekoráltuk ki az aulákat, szerveztünk programokat. Lehetett fotózkodni, volt közös tökfaragás, filmnézés, kézműveskedés, vetélkedő a Diákönkormányzattal együttműködve. Lezárult a szépészeti (smink, frizura, köröm) verseny pályamunkáinak leadási határideje. Az ide készült alkotásokat is hamarosan bemutatjuk. Reméljük, mindenki jól érezte magát, és jövőre újra részt vesz a rendezvényen!
3D HOBBY MŰHELY A KÓSBAN

3D HOBBY MŰHELY A KÓSBAN

2021.10.20 - 13:57
Iskolánk 10. évfolyamos asztalos tanulóinak lehetőségük nyílt egy három alkalmas ingyenes képzésen részt venni a Nekünk fontos a család Egyesület szervezésében a Budapest Bank Békéscsabáért 2020 Program keretén belül.A projekt célja, a középiskolás korosztály megismertetése a 3D nyomtatás, tervezés és szkennelés folyamatával gyakorlatorientált foglalkozások keretében, ezzel is erősítve a korosztály digitális kompetenciáit.Gorgyán Levente és Vígh János 2/10/1-es tanulók élménybeszámolója következik:A programozás és a nyomtatás nagyon elnyerte a tetszésünket. Érdekes, új funkciót ismertünk meg. Új ismereteket, programokat sajátítottunk el. Lenyűgöző volt, ahogy saját kezűleg be tudtuk állítani a gépet, s ahogy az utána dolgozott. Nagyszerű érzés volt, hogy a terméket mi terveztük, mi is készítettük el. Bár időigényes, de megéri, mert az egész folyamat nagyon szép és látványos. Akármit lehet nyomtatni, amit szeretnénk és nagyon izgalmas. Még több alkalmon is szívesen részt vettünk volna, bár az alapokat teljesen elsajátítottuk.
ERASMUS+ PROJEKT A KÓSBAN

ERASMUS+ PROJEKT A KÓSBAN

2021.10.18 - 11:39
A jubileumi tanév bővelkedik eseményekben iskolánkban.Ezúttal egy projekt került lezárásra. A marosvásárhelyi Liceul Tehnologic “Aurel Persu” középiskola Erasmus+ szakképzési mobilitási projektje keretében az iskola 16 tanulója érkezett iskolánkba. 4-4 fős csoportokban járműfényezői szakmai gyakorlaton vettek részt a Békéscsabai SZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola Ipari úti tanműhelyében, a Meszlényi-Autó Kft.-nél, a DUCCONIS BT.-nél, illetve a Dani Autófényező és Karosszériajavító Kft.-nél. Az október 15-i záró rendezvényen került sor a projekt értékelésére, valamint a részvételi igazolások ünnepélyes átadására.
Let’s talk about Erasmus+

Let’s talk about Erasmus+

2021.10.18 - 11:00
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium, társszervezőként Europe Direct Békés az #ErasmusDays 2021 nemzetközi Erasmus napok keretein belül, 2021. október 15-én Let’s talk about Erasmus+ címmel tartotta közös programját, melynek célja a diákok érdeklődésének felkeltése a program iránt. Az iskola tanulói közül hatvanan vettek részt, köztük azok a tanulók is, akik már beadták motivációs levelüket az iskola soron következő két Erasmus+ mobilitására, mely utak Finnországba és Spanyolországba a jövő év tavaszán kerülnek megvalósításra. Elsőként Bohus Mária Magdolna és Laczó Szabolcs Erasmus+ koordinátorok ismertették a programot, mutatták be az iskola Erasmus + nyertes pályázatait. Két tanulói beszámoló követte az ismertetőt, Bereczki Dávid finnországi, valamint Lesetár Zsolt spanyolországi Erasmus+ tapasztalatait osztotta meg a jelen lévőkkel. A három órás programot vetélkedővel zárták a résztvevők, az Európai Unió tagállamairól, az Erasmus+ programról hallottak és látottak alapján bizonyíthatták ismereteiket. A jól teljesítő csapatok ajándékokat vettek át.             
Nyílt nap a Kósban

Nyílt nap a Kósban

2021.10.18 - 10:59
Nyílt nap a Szegyában

Nyílt nap a Szegyában

2021.10.15 - 12:07
Szeretettel Várunk Mindenkit!
KVISZA Alapítványi bál - 2021. október 8.

KVISZA Alapítványi bál - 2021. október 8.

2021.10.15 - 11:43
Két évet vártunk rá, de duplán megérte! Igazán vidámra, jókedvűre sikerült az idei KVISZA Bálunk, azaz a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány bálja, melynek fővédnökségét Fási Ádám, iskolánk egykori diákja vállalta magára idén, aki évek óta támogatja az alapítvány munkáját. Az ő méltató szavai után Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is elismerésének hangot adva köszöntötte a vendégeket. Fási Ádám most egyik zenekarával, a Búgócsigával és egy meglepetés vendéggel érkezett hozzánk: Varga Viktor énekessel együtt fokozták a hangulatot. A tánc, a jókedv mellől a finom ételek sem hiányozhattak. Az alapanyagok nagy része számos vállalkozó felajánlása volt, melyből diákjaink oktatóink segítségével varázsoltak ínycsiklandozó menüsort, melyet szintén tanulóink tálaltak. Mind e mellett a cigány gasztronómia jellegzetes ételét, a töltött káposztát is megkóstolhattuk Ásós Géza jóvoltából. A felajánlott tombolanyeremények is folyamatosan gazdára találtak, majd az éjféli főnyeremény kihúzása után volt, aki tv-vel a hóna alatt vagy éppen egy bringával távozhatott. Köszönjük az élményt az összes közreműködőnek! A bevételből természetesen most is a kiemelkedő tevékenységet nyújtó vagy éppen hátrányos helyzetű diákokat, kirándulásokat, sportversenyeket támogatunk majd. Büszkék vagyunk rá és köszönjük, hogy idén is ennyien mellénk, az ügyünk mellé álltak! További képek: https://zwackkeri.hu/index.php/kvisza-alapitvanyi-bal/
Együttműködési megállapodás MOL Nyrt.-vel a fluidumkitermelő technikus szak népszerűsítésére és szakmai színvonalának emelésére

Együttműködési megállapodás MOL Nyrt.-vel a fluidumkitermelő technikus szak népszerűsítésére és szakmai színvonalának emelésére

2021.10.15 - 10:26
Nagy örömmel számolhatunk be róla, hogy a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium és a MOL Nyrt. felismerve a középiskolai szakképzés, illetve az utánpótlás fontosságát 2021. október 12-én együttműködési megállapodást kötött a stratégiai középiskolai kapcsolatok erősítésére, a fluidumkitermelő technikus képzés népszerűsítésére és a képzés minőségi színvonalának emelésére. Az együttműködés kiterjed a nappali tagozatos, illetve felnőttoktatásban/felnőttképzésben résztvevő fluidumkitermelő technikus tanulók termelési, illetve fúrási gyakorlati képzésére; a fluidumkitermelő technikus tanulók kötelező nyári szakmai gyakorlatának megvalósítására, illetve továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségeire. A Veres Zsolt szakoktatónk által kezdeményezett együttműködési megállapodást intézményünk részéről Uhljár Erik Róbert kancellár, Mucsi Balázs Sándor főigazgató és Schnider György tagintézmény-vezető írta alá, míg a MOL Nyrt. részéről Homonnay Ádám KT MOL igazgató és Dr. Bauer Dávid HR MOL igazgató. Reméljük, hogy a diákjaink élni fognak a lehetőséggel, és gyümölcsöző lesz számukra az együttműködés!
VÉGET ÉRT A JUBILEUMI ÁLLATVÉDELMI HÉT A KÓSBAN

VÉGET ÉRT A JUBILEUMI ÁLLATVÉDELMI HÉT A KÓSBAN

2021.10.12 - 10:28
Újabb tartalmas tematikus hetet tudhat maga mögött a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola. A jubileumi Állatvédelmi Hét programjai között, az állatsimogató keretén belül találkozhattunk a Csabai Állatvédők védencével, akit a tanulók meg is simogathattak,etethettek. Végül mindenki kedvence a nyolc kis német juhász szőrgombolyag lett. Többen kedvet kaptak, hogy közösségi szolgálat keretein belül - vagy akár azon kívül is - ellátogassanak a menhelyre, és megsétáltassanak néhány lakót. A "vöröskód" megtette hatását. Öröm volt nézni a folyosókon nyomozó tanulócsoportokat, akik egy QR-kódos vetélkedő keretein belül siettek a veszélyben levő állatok megmentésére. A rendőrségi előadáson és vetélkedőn hasznos ismeretekkel lehettek gazdagabbak a résztvevők a felelős állattartással és az állatvédelemmel kapcsolatban. Akinek kérdése volt, és bedobta a gyűjtőládába, annak válaszolt az állatorvos. De volt állatokkal kapcsolatos könyvkiállítás is iskolánk könyvtára jóvoltából. Ellátogatott rendezvényünkre a Csaba TV stábja is. A hagyományokhoz híven - a jubileumi rendezvényhez méltón - tanulóink és dolgozóink jóvoltából megtelt a gyűjtőládánk is, aminek tartalmát örömmel adtuk át a Csabai Állatvédők képviselőjének. Köszönjük Tanulóinknak és Dolgozóinknak az aktív részvételt!
JUBILEUMI KÓS KÁROLY EMLÉKTÚRA

JUBILEUMI KÓS KÁROLY EMLÉKTÚRA

2021.10.12 - 10:11
Jubileumi rendezvénysorozatunk újabb állomásaként 2021. október 2-án megrendezésre került a 4. Kós Károly Emléktúra. Ezúttal 22 vállalkozó szellemű diák és felnőtt vágott neki a hegyeknek. Három kisbusszal érkeztünk Dobogókőre, innen indult, és ide érkezett a Prédikálószék és a Vadálló-kövek megtekintése után körtúránk. Mindenki sikeresen vette az akadályokat, és megérdemelten viselheti a jubileumi emléktúra kitűzőjét. Kellemesen elfáradtunk, jólesett a hazaúton megejtett közös vacsora. Mindannyian kíváncsian várjuk, hogy jövőre milyen úti célt tűznek ki a szervezők, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.
„Aranyeső” a Szent-Györgyi sportedzőjének

„Aranyeső” a Szent-Györgyi sportedzőjének

2021.10.08 - 11:36
A 2021. szeptember 16. és 19. között megrendezésre került 26. Hungarian Kickboxing World Cup versenyen 45 ország 289 csapata közül a békéscsabai lányok Cadet 2-ben harmadik helyezést értek el. A csapat tagja volt iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium 9. E osztályos sportedző tanulója, Pántya Réka is. Itt nem ért véget az éremeső. 2021. október 2-3-án rendezték meg Csongrádon a Kick-Box Utánpótlás Bajnokságot, ahol iskolánk 9. E osztályos sportedző tanulója, Pántya Réka három versenyszámban első helyezést ért el, így magyar bajnok lett. Eredményével megszerezte a magyar válogatottságot, így novemberben részt vehet a WAKO Kick-Box Utánpótlás Európa Bajnokságon, amit Budvában rendeznek meg. Gratulálunk Réka újabb eredményéhez! Sok sikert kívánunk a további versenyekhez!
Széchenyi terv - Kohéziós alap
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015 | B/2020/002619
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015 | B/2020/002619