Felnőttek oktatása online jelentkezési lap
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Koronavírus - tájékoztató
Aktualitások

Részletekért kattintson a képre
A járványügyi helyzetre való tekintettel a SzakmaKÉP pályázatunkat meghosszabbítjuk határozatlan ideig. Az eddig beérkezett pályázatokat nagyon szépen köszönjük. További információval később jelentkezünk.
Vigyázzunk egymásra!
Hírek
Egy hét a narancsfák árnyékában - Őszi szünet a mediterrán Valenciában

Egy hét a narancsfák árnyékában - Őszi szünet a mediterrán Valenciában

2021.12.03 - 15:29
Élménybeszámoló Spanyolországból A 2019-1-HU01-KA116-060538 számú, „A Keri felfedezi Európát” című ERASMUS+ projekt tanári mobilitása keretében 2021. október 24-én indult csapatunk (Szabó Dezső, Havas Istvánné, Kertes Kata, Kispál Péter) Temesvárról Spanyolország harmadik legnépesebb városába, Valenciába. Csizmában és kabáttal a kezünkben a tengerparton igazán meglepő látványt nyújtottunk a helyieknek. Szakmai programunk a Hotel Neptuno bejárásával kezdődött. A program után megkóstoltuk a klasszikus Paella Valenciánát, amely csirke-és nyúlhúsból készül. Következő nap a város egyik igazán látványos negyedét, a Művészetek és Tudományok városát jártuk be, ahol betekintést nyerhettünk a Submarino étterem működésébe, megismerhettük saját kezeink között a Paella és a köretként használt rizs közötti különbséget. Délután egy helyi idegenvezető tartott gyorstalpalót a történelmi városrész nevezetességeiről, az útikönyvek egyhangú leírásával ellentétben életszerűen mesélte el a város történelmét. A túra után megmásztuk a város legmagasabb tornyát, hiszen „csak” 207 lépcsőfok, de mindenkit kárpótolt a festői panoráma az egész városról. Harmadik napra már nagyon hiányzott számunkra az iskola :), ezért alig vártuk, hogy bemehessünk egy helyi vendéglátóipari iskola falai közé. A szakács és cukrász tanulók éppen az ebédünket készítették a konyhán, így a kulisszák mögé is betekinthettünk, de a kóstolás fázisa az intézmény saját éttermében már jobban tetszett nekünk, mely 3 előételből, főételből (középpontban a rizs) és desszertből állt. A tanulók igazán kitettek magukért, a hagyományos spanyol ételeket modern köntösben tálalták. A gasztronómiai napunkon az i-re a pontot az esti Tapas megkóstolása és a helyi italkülönlegesség, az Agua de Valencia tette. Azt azért nem mondhatjuk, hogy gasztronómiából hiány volt, következő napi szakmai programunk ismét egy étterem meglátogatása volt a Művészetek Városában, a Restaurante Contrapunto Les Arts, ahol egy igazán fiatalos csapat készíti az ételek, italokat. Szabad szombat: Erre a napra csapatunk egy egész napos kirándulást szervezett vonattal egy közeli turisztikai városba. Választásunk Xàtivára esett, ahol úgy éreztük, visszautaztunk az időben, mert egy monumentális vár komplexum helyszínére kerültünk. Az utolsó napon megnéztük a környező rizsföldeket és a helyi nemzeti parkot, és még egy utolsó pillantást vetettünk Spanyolország homokos tengerpartjára, szokásos módon csizmában és kabáttal a kezünkben. ;) Köszönjük a lehetőséget, hogy ilyen csodás helyen tölthettünk egy egész hetet, igazi télből-nyárba élmény volt ez számunkra!
Széchenyis diák eredményesen szerepelt a matematika tesztversenyen

Széchenyis diák eredményesen szerepelt a matematika tesztversenyen

2021.12.03 - 14:34
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja, Varjú Gergő (12/E) a XXIV. Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen 4. helyezést ért el. Felkészítő tanárok: Égi József és Matyuska Ferenc.
Széchenyis diák a Nyilas Misi Ösztöndíj Program egyik nyertese

Széchenyis diák a Nyilas Misi Ösztöndíj Program egyik nyertese

2021.12.02 - 15:27
A Nyilas Misi Ösztöndíj Program kiemelkedően tehetséges magyar tanulókat támogat a művészet, a sport, a természettudomány és bölcsészettudomány területén. Baukó Petra (9/F, a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja az eddigi sporteredményei alapján nyerte el az ösztöndíjat a 2021/2022. tanévre. A Kárpát-medencében összesen 50 fő kaphatja meg ezt az ösztöndíjat.
Nyílt nap a Szent-Györgyiben

Nyílt nap a Szent-Györgyiben

2021.12.01 - 10:23
2021. november 30-án tartotta második nyílt tanítási napját a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium. A nyílt nap Tálas Csaba igazgató úr üdvözlő beszédével kezdődött, majd a tanulóink által készített műsort tekinthették meg az érdeklődők.A bemutatón bemutatkoztak sportedzőink és divatbemutató keretében művész tanulóink. A műsor egy kisebb „tüntetéssel” folytatódott, cél a „nyomda elfoglalása”volt, melynek során kisebb „rendbontás” keletkezett melyet rendész tanulóink kezeltek és ezek után egészségügyis tanulóink ellátták a „sérülteket”. A műsor után a tanulók és szüleik elméleti és gyakorlati órákat tekinthettek meg, különböző helyszíneken.Minden kedves érdeklődőnek köszönjük a részvételt.
Egészségnap a Szent-Györgyi Kollégiumban

Egészségnap a Szent-Györgyi Kollégiumban

2021.12.01 - 10:11
A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban hagyomány, hogy november végén egészségnapot rendezünk a kollégiumban. Az idén két előadást szerveztünk diákjainknak. Juhász Csilla tanárnő a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos ismereteket osztott meg a tanulókkal. Fajzi György iskolapszichológus a mentális egészség megőrzéséről tartott interaktív előadást. A délután második részében egészségügyi méréseken vehettek részt az érdeklődők a 14 - 15. évfolyamos gyakorló ápolók bevonásával. Vérnyomás - és vércukorszint mérésre volt lehetőség, illetve a test általános állapotának mutatóival szembesülhettek a résztvevők. Úgy éreztük a kollégisták jól érezték magukat a jövőben is fogunk ilyen napot szervezni.
Vízműs sakkbajnokság - 2021

Vízműs sakkbajnokság - 2021

2021.11.30 - 15:25
2021. november 10-én került megrendezésre az idei Gólya Sakkbajnokság a kollégium fiú klubszobájában. Három asztalnál hat játékossal vette kezdetét a verseny. Sajnos a 9. évfolyamos „gólya” sakkozóink közül többen hiányoztak betegség miatt. Így a lebonyolítás a diákok alacsonyabb részvételi száma miatt bajnoki rendszerben történt, tehát körmérkőzésen, mindenki játszott mindenkivel. A lebonyolításban a felsős sakk-szakkörösök közül Györösi Zoltán és Benedek Tamás segédkeztek. A végig kiélezett küzdelemben 2 tanuló végzett az élen azonos pontszámmal. A végső sorrend a következőképpen alakult:Juhász Áron („Közgé”) - 3/1. csop. és Rácz Péter („Vízmű”) 3/1. csop. 4-4 pontSeben Dávid („Trefort”) - 1/2. csop. 2,5 pontMagony Noel („Zwack”) - 2/2. csop. 2 pontDíjazottaink tárgyjutalomban és oklevélben részesültek. A verseny nagyon izgalmasnak és színvonalasnak bizonyult. Reméljük, hogy a tanúsított lelkesedés további munkára sarkallja a tanulókat, így a szakköri foglalkozások keretében még eredményesebben fel tudnak készülni a következő évi sakkbajnokságra. Bikfalvi Etelkakollégiumi nevelőtanár
„Mérd meg, mutasd meg!” – földmérő szakos diákjaink sikerei

„Mérd meg, mutasd meg!” – földmérő szakos diákjaink sikerei

2021.11.24 - 12:50
2021. november 17-én az Óbudai Egyetem AMK Geoinformatikai Karára látogattunk el Székesfehérvárra, ahol a Térinformatika világnapja alkalmából rendezték meg a „Mérd meg, mutasd meg” versenyt. A megmérettetésre egy szabadon választott térinformatikai témával kellett készülniük a diákoknak, amit egy három tagú szakmai zsűri előtt adtak elő. Az egyik csapatunk (tagjai: Helfer Szofi, Novák Márton és Vinkovics Barnabás) az Open Street Map szerkesztését mutatta be, amely különböző békéscsabai nevezetességek helyszínének felkeresését és azok térképi ábrázolását foglalta magába. A másik csapatunk (tagjai: Mészáros Boglárka Jessica és Komáromi Bence) egy békéscsabai körgát részletéről készült digitális térmodellt szerkesztettek meg. Ők a projektmunkájukkal a dobogó második helyére állhattak. Ezúton is gratulálunk diákjaink nagyszerű eredményeihez! Réti Norbert oktató
Pályaorientációs nap a Kósban

Pályaorientációs nap a Kósban

2021.11.23 - 09:15
2021. november 16-án pályaorientációs napon vettek részt tanulóink. Két helyszínen, a tanműhelyben a 9. évfolyamos szakképzős, valamint a dobbantó és a műhelyiskola programba járó diákok, a központi épületben a felsőbb évesek ismerkedhettek  meg a továbbtanulási lehetőségekkel. A tanműhelyben az oktatott szakmáinkba kóstolhattak bele, próbálhatták ki a tanulók. Az iskolában a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem előadóit hallgathatták meg, kérdéseket tehettek fel a továbbtanulással kapcsolatban. Színes előadásokon vettek részt -  a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, a Hadkiegészítő Parancsnokság vonzó lehetőségeket kínáltak az érettségi utáni elhelyezkedésre. A Pedagógiai Szakszolgálat szakmaszocializációs interaktív előadása 9 csoportot mozgatott meg. A fodrász és kozmetikus szakma fortélyainak megtekintése sok diákot vonzott, reméljük, ezzel is segítséget kaptak az orientációs évfolyamok utáni szakmaválasztáshoz. Az asztalos szakmán belül az intarziakészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Néhány gondolat tanulóinktól: Guzi Robin László: „Nagyobb érdeklődéssel tekintek a tűzoltóság felé, érettségi után a Békéscsabai Tűzoltóság állományában szeretnék jelentkezni.” Pádár Dániel: „Érettségi után eltökélt szándékom hivatásos katonának állni, szolgálni a hazát, a tegnapi napon ez az érzés megerősödött bennem.” Bődi Bálint: „Érettségi után arra gondoltam, továbbtanulok és tanár leszek, de a katonaság előadása után még az is előfordulhat, hogy szerződéses katona leszek. Még nem tudom, hogyan döntök, viszont nagyon tetszettek az előadások és jól éreztem magam.” Nagy László: „Felkeltette az érdeklődésemet a katonai előadás során elhangzottak. Elgondolkodtam a civil önkéntes tartalékos szolgálaton.”
Szalagavató a Keményben

Szalagavató a Keményben

2021.11.22 - 15:35
2021. október 22-én került sor a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumban a szalagavató ünnepségre. Az öltönyös, kosztümös fiatalság önfeledten pózolt a videósok, fotósok előtt, majd kissé megszeppenve vonult be az ünnepi díszbe öltözött tornaterembe. „Virággal a kezemben,Az tudod, nem én vagyok!És nem bírok sírni sem,Pedig szorít a mellkasom.” Kowalsky meg a Vega szavai kifejezték a pillanat varázsát, amikor egy-egy szál vörös rózsával a végzős diákok köszönetet mondtak szüleiknek az eddig nyújtott segítségért. Az ünnepi köszöntők után minden diák megkapta a szalagot, amely jelzi, hogy érettségire készülők, maturandusok lettek. A nyitótánc a 3 végzős osztály közös produkciója volt, a bécsi keringő során megcsodálhattuk a lányok gyönyörű mennyasszonyi ruháit, a fiúk büszke tartását, az ötletes koreográfiát. Az osztálytáncokra való felkészülés, átöltözés idején a Kemény Gitárklub szórakoztatta a közönséget. A 12.C osztály „Shake it!” című műsorával próbálta a nézőket felrázni. A 12.B osztály a „Dancing with the stars” színpadára repített el bennünket. Majd bepillantást kaphattunk a 12.A osztály mindennapi bolondozásaiba, az „1-es terem titkai”-ba. Az est zárásaként igazi fieszta hangulatot teremtett a végzősök közös felvonulása, fényjátéka. Köszönjük minden vendégünknek, hogy jelenlétükkel, vagy az online közvetítés megtekintésével megtiszteltek bennünket, részesei voltak szalagavatónknak!
Széchenyis diák bejutott az

Széchenyis diák bejutott az

2021.11.19 - 10:49
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulója, Fekete-Szűcs Liza (12/F) kiváló eredmény alapján bejutott az Oktatási Hivatal által meghirdetett "Ifjú Tudósok" tudományos középiskolai vetélkedő Magyar irodalom tudományterület második (regionális döntő) fordulójába. Felkészítő tanár: Csák Emese.
Széchenyi terv - Kohéziós alap
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015 | B/2020/002619
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015 | B/2020/002619