Felnőttek oktatása online jelentkezési lap
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Koronavírus - tájékoztató
Aktualitások

Beiskolázási kiadvány 2021/2022-es tanévre


Részletekért kattintson a képre
A járványügyi helyzetre való tekintettel a SzakmaKÉP pályázatunkat meghosszabbítjuk határozatlan ideig. Az eddig beérkezett pályázatokat nagyon szépen köszönjük. További információval később jelentkezünk.
Vigyázzunk egymásra!
Hírek
ONLINE FODRÁSZ SIKER A KÓSBAN

ONLINE FODRÁSZ SIKER A KÓSBAN

2021.01.20 - 11:03
I. Online Szépész Kupa - Országos Online Verseny Döntő Január 14-én rendezték meg országos szinten az I. Online Szépész Kupát. Iskolánk 10. évfolyamos fodrász tanulója, Imre Beatrix az előválogatóból sikeresen a döntőbe jutott. 09:00 órai kezdettel az I. korosztály készítette el remekművét: szabad stílusú frizura fonással, téli inspirációval. Izgalommal vártuk az eredményhirdetést, mivel sok gyakorlás és technikai munka állt mögöttünk a kissé nehézkes lebonyolítás miatt! Imre Beatrix II. helyezést ért el a kategóriájában! Felkészítő tanára Palkóné Zámbó Edit. Megszületett a motiváció a következő megmérettetéshez. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez a Versenyzőnek és Felkészítőjének! További hasonló sikereket kívánunk!
Keményesek online stresszkezelő tréningen

Keményesek online stresszkezelő tréningen

2021.01.18 - 12:24
2020. november-decemberében a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum diákjai közül öten (Hollósi Bálint, Lelóczki Levente, Szabó Rajmund, Szentesi Milán, Valentényi Gergő) részt vettek egy stresszkezelő tréningen (Diák WÉK), amit a Végeken Egészséglélektani Alapítvány szervezett, és online került megrendezésre. A tréninget Dr. Hada Zsuzsanna és Székely András tartotta. A diákok nagyon jól érezték magukat a képzésen, ahol a stresszkezelés különböző technikái mellett saját magukat is jobban megismerhették. A foglalkozás során a különböző tematikus egységek feldolgozása (érzelmek azonosítása, FILÉ technika, aktív és passzív stresszkezelő módszerek, empátia, elfogadás, hatékony önérvényesítés, relaxáció stb.) saját élményeken, történeteken, élethelyzeteken alapult. Mindenki annyira vonódott be, amennyire akart, így a mindennapi életben, iskolában alkalmazható technikák mellett az önismeretük, önértékelésük is fejlődhetett. A résztvevők visszajelzéseiből arra következtethetünk, hogy iskolánk jó úton jár, amikor a tudásátadás mellett a mentálhigiénés támogatásnak is teret enged.
Matekverseny a Szent-Györgyiben

Matekverseny a Szent-Györgyiben

2021.01.18 - 12:04
A BSzC Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiuma minden évben megrendezi a házi matematika versenyét, melynek első fordulóját az idei tanévben 2020 december 17-én tartottuk online formában. A három fordulós versenyre a szaktanárok nagy gonddal állítják össze az érdekes feladatokat, melyek nem csak a matematika tudásra fókuszálnak, hanem a tanulók kreativitására is. A járványügyi helyzetre való tekintettel a tanulók otthonról töltöttek ki egy Redmenta tesztet, mely megoldása során a csapatok tagjai online tartották a kapcsolatot egymással és vitatták meg a jó megoldásokat. A versenyre 3 fős csapatok nevezhettek 9. -12. évfolyamról. Gratulálunk mind a 18 résztvevő csapatnak!
Új rendészet-közszolgálat tankönyvek a Szent-Györgyiben

Új rendészet-közszolgálat tankönyvek a Szent-Györgyiben

2021.01.05 - 11:00
Közvetlenül a téli szünet előtt a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumba újonnan kiadott jogi, kommunikációs  valamint társadalomismereti témájú tankönyvek érkeztek. A kapott kiadványok elkészülését, szétosztását a Belügyminisztérium felügyelte „A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása” című projekt megvalósítása keretében. A friss és széleskörű tartalom a közszolgálati utánpótlás magas színvonalú képzését hivatott segíteni. A könyveket a Szent–Györgyi rendészet-közszolgálat szakirányon tanuló diákjai ingyenesen használhatják.
Pályaorientációs nap és 3. Nyílt nap a Keményben

Pályaorientációs nap és 3. Nyílt nap a Keményben

2020.12.18 - 21:27
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumban december 12-én szombaton egyszerre tartottunk online Nyílt napot a nyolcadikos tanulók és szüleik számára, illetve a saját diákjainknak szintén online Pályaorientációs napot. A Nyílt nap a YouTube felületén 9.00-kor kezdődött, közben a Keményes tanulók a Teams felületén értekezlet formájában kapcsolódtak be különböző szakmai előadásokba. A végzős osztályok például egységesen a Skpye segítségével az orosházi Kodolányi János Egyetem képzésekről szóló bemutatóját nézték meg. A Nyílt napon az előzőekhez hasonlóan Skultétiné Barna Anita igazgatónő köszöntötte a résztvevőket az iskola aulájából a szépen feldíszített karácsonyfa mellől. Ezután a két program több ponton is összefonódott, hiszen a 10.C osztály előadója, Kiss Gábor fenntarthatóságról szóló prezentációját élő bejelentkezéssel megtartotta a Nyílt nap résztvevőinek is. Orosházáról pedig Jelinek Zsolt autocross versenyző jelentkezett be szerelőműhelyéből unokaöccse, a 11.A osztályos Fehér Bertold technikai segítségével. Az osztály és a Nyílt nap résztevevői egyaránt bepillanthattak autószerelő műhelyébe, ahol a versenyzői tapasztalatokra támaszkodva jónéhány versenyautót építettek már. A Nyílt napon többször hallhattak az általános iskolások kortesbeszédeket volt Keményes diákoktól, akik munkájukban, hivatásukban kiemelkedő sikereket értek el, és ebben nagy részt tulajdonítanak azoknak a szakmai alapoknak, amelyeket iskolánkban sajátítottak el. Ilyen volt például Orvos Pál videója, aki már 10 éve mozdonyvezetőként dolgozik, vagy Sonkoly Zoltáné, aki végzett járműmérnökként építi családi vállalkozását. Mindkét rendezvényünk nagy élményt nyújtott nekünk, szervezőknek. Reméljük, a résztvevők is átérezhették kicsit, miért jó Keményesnek lenni.
Nemzetközi fordítóverseny - online

Nemzetközi fordítóverseny - online

2020.12.02 - 09:15
Ebben a tanévben rendhagyó módon, online került megrendezésre az Európai Unió 11. évfolyamos diákjainak szervezett Juvenes Translatores fordítóverseny, amelyre sorsolás útján került be az iskolánk. Mihály Terézia (11.E), Szabó Boldizsár (11.E) és Such Pál (11.D) képviselte intézményünket ezen a rangos eseményen. A verseny célja, hogy a fiatalok próbára tegyék a nyelvtudásukat, és felhívja a figyelmet a fordítói készségek fontosságára is. Diákjaink angol, illetve német nyelvről fordítottak le egy-egy szöveget magyar nyelvre. Két óra állt ehhez a rendelkezésükre, és csak nyomtatott szótárt használhattak. A feladatot mindenki elkészítette a megadott időkereten belül. Gratulálunk a résztvevőknek! A szövegek az alábbi linkeken érhetők el: írta: Hricsovinyi Rita, Makra Krisztina
Felzárkóztatás a Szent-Györgyiben

Felzárkóztatás a Szent-Györgyiben

2020.11.30 - 13:04
A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium azon tanulók számára, akik az online oktatásban nem tudnak valamilyen oknál fogva otthonról részt venni a hatályos egészségügyi szabályok betartása mellett kiscsoportos tanulási lehetőséget biztosít. A szülők és tanulók elmondása szerint a hátrányos helyzetű, illetve gyengébb képességű tanulók részére ez nagy segítség.A délelőtti foglalkozásokon a tanulók részt vesznek az online órákon, illetve segítséget kérhetnek a tanulásban a rájuk felügyelő kollégiumi nevelőktől. Vári- Szántó Tímea fejlesztőpedagógus koordinálja a tanulók munkáját és tartja a kapcsolatot a szülőkkel és szaktanárokkal, ezúton is köszönjük eredményes munkáját.
Az első online nyílt nap a Keményben

Az első online nyílt nap a Keményben

2020.11.25 - 13:36
A rendkívüli járványhelyzet miatt a középiskolák arra kényszerülnek, hogy a napi oktatáson kívül a különböző rendezvényeiket, programjaikat is az online térben szervezzék és tartsák meg. Ez vonatkozik a pályaválasztási rendezvényekre, nyílt napokra is. A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum ezért úgy döntött, szeretné a nyolcadikos diákokat és szüleiket a legközvetlenebb formában megszólítani és betekintést nyújtania a Kemény életébe, ezért a Microsoft Teams segítségével élőben jelentkezett be az első online nyílt nap időpontjaiban, 2020. november 20-án 10.00 és 11.00 órakor. A nyílt napra az iskola honlapján keresztül lehetett regisztrálni, de regisztráció nélkül is bekapcsolódhattak az érdeklődők a közösségi médiában is megjelenő Keményes plakát segítségével, hiszen a rendszergazda, Szabó Norbert a legmodernebb lehetőségekkel, (qr-kód használata) látta el azt. Elsőként Skultétiné Barna Anita igazgatónő jelentkezett be az iskola aulájából, ahol köszöntötte az online résztvevőket. Ezután átadta a szót az igazgatóhelyettesnek, Mihályfiné Laczkó Mónikának, aki az aula Erasmus fala előtt állva a Kemény megvalósult mobilitási projektjeiről, a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségiről, előnyeiről beszélt. Babócsai Gábor igazgatóhelyettes a Gépjármű mechatronikai technikus képzésről osztott meg néhány információt a Citroen laborból bejelentkezve. Az igazgatónő ezután mintegy „virtuális sétát” tett az intézményben. Bemutatta többek között az újonnan elkészült fejlesztőszobát, a megszépült iskolaudvart és a tanműhelyeket. A műhelyekben éppen zajlott a szerelési munka, hiszen a tanulóknak lehetőségük van kiscsoportokban, az egészségügyi előírásokat szigorúan betartva az iskolán belül részt venni a szakmai gyakorlati órákon. Az 5-ös műhelyben Ravai Attila gyakorlati oktató mutatta be a különböző mérőműszereket, a motorokat és a tanulók által végzett aktuális munkafolyamatokat. Szabó-Nagy Ábel 11.A osztályos tanuló pedig arról beszélt, hogy a műszerrel összekapcsolt speciális számítógép hogyan elemzi a kipufogógázt. A helyszínváltások között, az „online séta” alatt a nyílt nap résztvevői különböző videókat nézhettek meg bevágva: például Tóth Tímea közlekedésmérnök kolléganőnk prezentációját, melyben a Közlekedés és szállítmányozás ágazatot mutatta be a tanított tantárgyak, illetve a pályaorientáció tükrében. Volt tanítványa, Knyihár Mihály a Rádió1 jelenlegi munkatársa pedig az iskola mellett korteskedett egy rövid videós bejátszásban. Varga Fruzsina hadnagy videóüzenetében végig mosolyogva beszélt Keményes éveiről, az osztályközösségben megélt élményeiről. A volt tanulók videója mellett iskolánk igazgatóhelyettese, Kiss Tibor az intézmény közelmúltban megtörtént fejlesztéseit, újításai ismertette saját felvételében. Bányai Péter és Horváthné Szalai Angelika kollégák otthonról, online kapcsolódtak be és meséltek tantárgyaik szépségéről, fontosságáról, nehézségéről, míg Bacsa Attila tanár úr az egyik tanteremben online angolórát tartott az otthonról bekapcsolódó diákjainak. Végül a mozgalmas, „mindent megmutatni igyekvő” iskolai sétát az igazgatónő elköszönése és a Kemény Gitárklub egyik bejátszott előadása zárta, ugyanúgy, mint ahogy a hagyományosan megrendezett nyílt napon is tették volna. A résztvevő tanulók, tanárok, dolgozók nagyon jól érezték magukat ezen az online, mégis élő találkozáson, és felbátorodva, tele ötletekkel tervezik a következőt. Sok szeretettel várunk mindenkit következő online nyílt napunkon 2020. december 4-én 10.00 órától! Mihályfiné Laczkó Mónika igazgatóhelyettes
Taroltak a Trefortosok az OSZKTV országos döntőjében

Taroltak a Trefortosok az OSZKTV országos döntőjében

2020.11.24 - 11:05
A hétvégén, 2020. november 21-én rendezték meg a szakképző iskolások középiskolai tanulmányi versenyének országos döntőjét. A Trefortnak humán és komplex kategóriában is voltak döntőbe jutott diákjai. A fiatalok nagyon jól teljesítettek, hiszen a komplex csapat az országos verseny 3. helyezettje lett, de az egyéni versenyzőink eredményeire is méltán vagyunk büszkék. Humán kategóriában Tasi Nikolasz 3. helyezett, Pántye Csaba pedig a 12. helyet szerezte meg az országos döntőben. Komplex csapat tagjai: Széles Tamás, Kokavecz Erik Benjámin, Rácz Bence Humán kategória versenyzői: Pántye Csaba és Tasi Nikolasz Felkészítő tanárok: Szuláné Zsilinszki Gabriella, Komlódiné Trefil Rita, Szalai Róbert, Balogh Csaba, Almási István A diákoknak gratulálunk! A felkészítő tanárok munkáját köszönjük!
ÚJABB OSZKTV SIKEREK A KÓSBAN

ÚJABB OSZKTV SIKEREK A KÓSBAN

2020.11.23 - 10:11
2020. november 21-én rendezték a 2019/2020-as OSZKTV (Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyek) országos döntőjét. A járványhelyzetre való tekintettel ezt a fordulót is online bonyolították le. Iskolánkat reál és közismereti komplex tantárgycsoportból képviselték tanulói. Reál tantárgycsoportból Pavló Bence 3/11/1 osztályos tanuló a 9. helyen végzett. Felkészítő tanárai Benkőné Andó Hajnalka és Hancsák Ilona Edina. Közismereti komplex tantárgycsoportból a Lévai András (3/11/1), Rácz Tamás (3/11/2) és Takács Ádám (3/11/1) alkotta csapat az 5. helyezést hozta el. Felkészítő tanáruk Zagyva Nikolett. Köszönjük az iskola vezetésének, a tanulókat tanító tanároknak, a szülőknek, a rendszergazdának és az osztálytársaknak a támogatást! Ezúttal megkérdeztük az érintetteket, hogy élték meg ők ezt a rendkívüli helyzetet: Pavló Bence: Én az egész versenyt jól éltem meg. A felkészítő tanárok nagyon sokat segítettek, és ezt köszönöm nekik. Meg a tavalyi versenyen szereplő Asztalos Máté sok jó tanácsot adott. Lévai András: Én baromira izgultam, viszont nagyon nagyon élveztem ezt az egészet. Rácz Tamás: Én csak az 5-ösért mentem. De én is élveztem, a versenytársak és a tanárok is rendesek voltak. Takács Ádám: Az írásbelit adtam, a szóbelit már kevésbé. :) Az írásbeli feladatsor elég nehéznek bizonyult, és tetszett a kihívás. A szóbeli miatt nem izgultam az elején, de mikor sor jutott rá, akkor nagyon izgultam, és 1 kicsit lefagytam, de egyébként jó volt. Zagyva Nikolett: Örültem, hogy támogathattam őket, végig izgultam miattuk, és reméltem, hogy egy jó élményként marad majd meg nekik. Próbáltuk kihozni a legtöbbet, s nagyon büszke voltam rájuk, mert a maximumon teljesítettek, és ilyen szép eredményt értek el! Benkőné Andó Hajnalka: Örülök annak, hogy ilyen nehéz körülmények között mégis megrendezték, befejezték a tavasszal elkezdett versenyt! A diákoknak ez jó önbizalomnövelő. (remélem!) Hancsák Ilona Edina: Nagyon büszke vagyok a fiúkra! Én nem csak felkészítő tanárként, hanem a 3/11/1 osztályfőnökeként is érintett voltam. Immár második éve szerepel az osztály eredményesen az OSZKTV-n. Az egész folyamatot végigkísértem a versenyre való jelentkezéstől a döntő eredményhirdetéséig. Ez a fantasztikus eredmény csak a jéghegy csúcsa, hisz az osztály több tanulója is indult a versenyen, és ők is nagyon szép eredményeket értek el. Köszönöm, hogy részese lehettem a sikereknek! Köszönöm, hogy én lehettem ezeknek a csodálatos fiataloknak az osztályfőnöke.
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015