Felnőttoktatásra jelentkezés
Képzés kereső
Magyar
English
Deutch
Magyar
English
Deutch
Hírek
A Magyar Vöröskereszt Oklevelét nyerte el a Szent-Györgyi

A Magyar Vöröskereszt Oklevelét nyerte el a Szent-Györgyi

2020.05.27 - 16:54
Az iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Magyar Vöröskereszt Dicsérő oklevelét nyerte el 2020-ban.Méltatás: „Az iskola hosszú évek óta ad helyet a területi és megyei elsősegélynyújtó – csecsemőgondozási versenyeinknek. Diákjai aktívan részt vesznek a Hősképző programokban, valamint az imitátorképzésben, katasztrófavédelmi programokban, és a véradásokban is jeleskednek. 2017-ben itt rendeztük meg az Országos Csecsemőgondozó versenyt. Az Iskola vezetése mindig maximális hozzáállással segíti munkánkat. Köszönjük.”
A Trefort tagiskola büszkesége Marton Dávid

A Trefort tagiskola büszkesége Marton Dávid

2020.05.27 - 16:43
A Csaba Metál kérésére elindított járműipari fémalkatrész-gyártó képzésünkre jelentkezve került a Benyovszkiné Kulyka Mónika tanárnő által irányított 9/2-es osztályba. Három éven keresztül volt az osztály meghatározó tagja. Jó humorával könnyen szerzett barátokat, és vált meghatározó személlyé. Szakmai gyakorlati helyén is elégedettek voltak a munkájával. Szakmája iránt szépen lassan kezdet el érdeklődni, és fokozatosan szerezte meg a szükséges elméleti és gyakorlati tudást. Szigeti Sándor tanár úr vezetésével, két országos szakmai napon, és a Miskolci Műszaki Egyetem öntödéjébe is ellátogatott, ahol ráébredt arra, hogy milyen érdekességeket rejteget az öntészet. Elindult a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. Egy megfelelő írásbeli eredmény kellett hozzá, hogy tovább jusson az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara által meghirdetett országos szakmai versenyen. Ahol a gyakorlati vizsgatevékenységből 79%-os, az szóbeli elméleti vizsgatevékenységből 75%-os eredményt ért el, ezzel a teljesítménnyel a komplex szakmai vizsga követelményeit is teljesítette, és mentesült a szakmai vizsga alól. Tervei között első körben szerepel az érettségi megszerzése. Elért eredményeihez gratulálunk, és kellő kitartást kívánunk ahhoz, hogy a kitűzött céljait megvalósítsa!
Vizsga a konditeremben

Vizsga a konditeremben

2020.05.22 - 18:13
2020.05.22-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma, labdarúgó és erőemelő sportedző szakára járó tanulók vizsgáztak Marik László Elnök Úr vezérletével. A vizsgák két helyszínen folytak a Szakgimnázium labdarúgó pályáján és Fanatic Body & Fitness Powerben. A labdarúgókat Kiss János, az erőemelőket Dénes József készítette fel a szakmai vizsgára. Osztályfőnökük Baji Lajos Tanár Úr. A tanulók a vizsgát sikeresen teljesítették, gratulálunk, és további sikereket kívánunk a jövőben!Köszönjük a képzést biztosító személyek, helyszínek áldozatos munkáját! A Jamina Se, a Fanatic Body & Fittnes Power, Grosics Labdarúgó Akadémia segítségét. Munka+munka = siker!
Módszertani megújulás és közösségépítés a Keményben

Módszertani megújulás és közösségépítés a Keményben

2020.05.22 - 00:31
Támogatásban részesült a Kemény 2020-as Erasmus+ köznevelési mobilitási pályázata A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma évek óta vesz részt különböző pályázatokban, és nyomon követi az Erasmus+ pályázat kínálta lehetőségeket. Az Erasmus+ programban 2020. február 11-i határidőre benyújtott köznevelési mobilitási pályázatok értékelése nemrég lezárult és a bírálati eredményekről a Tempus Közalapítvány kuratóriuma a felkért szakértők szakmai értékelése alapján döntött. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma idén is a nyertes pályázók között van. A „Módszertani megújulás és közösségépítés a Keményben” című pályázatunk a több száz beérkezett pályázat közül a 23. helyen került támogatásra, melynek köszönhetően 2021-ben 4 munkatárs mobilitása valósul majd meg. Mindemellett folyamatban van az előző évi – „Keményes tanárok Európában” – köznevelési mobilitási pályázatunk is, amely a járványhelyzet miatt került halasztásra. A projekt koordinátora Tari Erika, angol szakos tanárnő. A pályázattal célunk az iskolánk stratégiájának fejlesztése a nemzetköziesedés területén, a nemzetközi pályázataink összehangolása, valamint az átfogó módszertani megújulás és a szoft készségek fejlesztése. A célországok kiválasztása a jövőbeli mobilitások előkészítésén alapult, ezért a kiválasztott továbbképzések helyszínei elsősorban Németország és Olaszország. A nemzetközi környezetben szerzett tapasztalattal, az elsajátított korszerű ismeretekkel bővülni fog a résztvevők módszertani repertoárja, mely jó példát mutat a jövő generációjának, hangsúlyozva az egész életen át tartó tanulás fontosságát. Reméljük, hogy a jövőben még sok sikeres pályázatot tud megvalósítani iskolánk.
Autószerelő gyakorlati vizsga a Keményben

Autószerelő gyakorlati vizsga a Keményben

2020.05.21 - 10:39
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában 2020. május 11-én hétfőn sikeres gyakorlati vizsgát tett 22 autószerelő tanuló. Az idén a vizsgaszervezés módosult a központi utasításnak megfelelően a koronavírus járványra való tekintettel. Az elnök Vlcskó Pál szakmai főigazgató-helyettes volt a BSZC-ből, akinek munkáját ezúton is köszönjük. A kamarai képviseletet nélkülöznünk kellett a pandémia miatt, az iskolai képviseletet Ravai Attila tanár úr látta el. A vizsgabizottság munkáját gyakorlati felügyelő tanárok segítették: Óvári Attila, Pallag András, Tamási István és Szegedi János kollégák A vizsga négy műhelyben zajlott. Az előírás az volt, hogy egy műhelyben a tanárral együtt öt főnél több ne tartózkodjon. A tanulók két lépcsőben vizsgáztak: reggel 7.00 órakor kezdett 11 fő és délután 13.00 órakor másik 11 fő. Minden diák három tételt húzott, és a három tétel végrehajtására egyszer két óra és kétszer egy óra állt rendelkezésükre. Mindenki mindegyik műhelyben sikeresen végrehajtotta az előírt feladatot. Még egy megmérettetés vár a fiúkra. Mivel a kontakt érintkezés csökkentése miatt módosult a vizsgaszervezés tematikája, módja, az idei tanévben az OKJ-s szóbeli vizsgák elmaradnak. Így május 28-án írásbeli vizsgát tesznek tanulóink, remélhetően mindannyian sikereset. Ezt követően 5 év középiskolai-szakgimnáziumi tanulmányaik után végzett autószerelők lesznek. Sikeres vizsgát kívánunk Diákjainknak! Babócsai Gábor osztályfőnök, műszaki igazgató-helyettes és Ravai Attila szakoktató, iskolai képviselő
Képesítő bizonyítvány átadás a Szent-Györgyiben

Képesítő bizonyítvány átadás a Szent-Györgyiben

2020.05.18 - 10:50
Rendhagyó módon került sor 2020.05.15-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 13. évfolyamán tanulók képesítő bizonyítványainak az átadására. Az Alkotóházban szakonként (divat- és stílustervező, grafikus, kiadványszerkesztő), másfél méter távolságban, a biztonságot jelentő szájmaszkban, gumikesztyűben és megfelelő fertőtlenítés mellett zajlott képzésünk egyik legfontosabb éves eseménye. A végzősök örömét még a rendhagyó helyzet sem tudta megtörni, hiszen öt év kemény munkájának eredményét kapták kézhez.Gratulálunk a végzőseinknek! Mindenkinek további szép szakmai életutat, sikeres felvételit és jó egészséget kívánunk az egész közösségünk nevében! Visszavárunk Benneteket!
Ismét támogatásban részesült a Trefort 2020-as Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázata

Ismét támogatásban részesült a Trefort 2020-as Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázata

2020.05.18 - 09:29
A napokban tette közzé a Tempus Közalapítvány az Erasmus + szakképzési mobilitási pályázati ciklus 2020-2022 időszakra benyújtott nyertes mobilitási pályázatainak listáját. A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a tanúsítvánnyal rendelkező intézmények között a 18. helyen került támogatásra. A nyertes lista szerint a 2020-2022-es időszakra 110 fő mobilitása kap támogatást. Ez a létszám három csoportból tevődik össze: 18 csoportban 70 tanuló és kísérőik, valamint 22 fő szakértő. A pályázatunk nagyobb részét a diák mobilitások képezik, a pályázati időszakban 70 diák kiutazására nyílik lehetőség. A célországok kiválasztásának legfőbb szempontja a magas szintű tudás megszerzésének lehetősége, az üzemi és az iskolai gyakorlat során megszerzett tapasztalatok hasznosíthatósága. A gyakorlatok döntő többsége tényleges üzemi körülmények között történik. Törekedtünk arra, hogy a kiutazók minél több szakterületet képviseljenek. A mobilitások lefedik az elektrotechnika-elektronika, a közlekedés, a gépészet, épületgépészet, valamint az informatika szakmacsoport szakterületeit, 12 szakmában valósulnak meg, melyek a következők: hegesztő, ipari gépész, autóelektronikai műszerész, autószerelő, erősáramú elektrotechnikus, elektronikai technikus, elektromos kisgép és készülékszerelő, villanyszerelő, épületgépész technikus, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus, szoftverfejlesztő- és tesztelő. A projekt megvalósulása hozzájárul stratégiai céljaink eléréséhez a nemzetköziesítési stratégiánkban megfogalmazott céljainkkal összhangban.
Végzősök „Karanténban”

Végzősök „Karanténban”

2020.05.13 - 14:29
2020 március 16-tól a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói otthonról vesznek részt az on-line oktatásban. A végzős tanulóink a beadandó portfóliókra és vizsgamunkákra koncentráltak főként, de a bezártság őket is megihlette.Az életérzések, az emberi viszonyok és a tárgyak, mint kifejező eszközök kerültek a fókuszba szakmai ábrázolási feladatokban a 13.G divatstílus és grafikus szakokon. Az előttük álló vizsgákhoz sok sikert kívánunk Nekik!
Trefortos büszkeségeink

Trefortos büszkeségeink

2020.05.12 - 16:48
A koronavírus által teremtett rendkívüli helyzetben nem volt lehetőségünk a hagyományos ballagás alkalmával megköszönni azon diákok lelkiismeretes munkáját, akik az iskolánkban töltött évek alatt versenyeredményekkel és szakmai munkájukkal igyekeztek példamutató Trefortosokká válni. A büszkeség albumunk 2020-ban is számos fényképpel gazdagodott. A következő hetekben egy egymást követő sorozatban szeretnénk bemutatni mindazokat a ballagókat, akikre méltán lehetünk büszkék. Valánszki Krisztofer Céltudatos fiatalember, aki az általános iskolai befejezését követően a villanyszerelő szakma elsajátítását tűzte ki célul. A Balogh Csaba tanárúr vezette 11/5 szakközépiskolai osztály aktív tagja lett. Alapozó gyakorlatát követően, gyakorlati munkahelyén, mestere kihívásokkal teli feladatokkal látta el, melyeket minden pillanatban a legjobb tudása és tapasztalata alapján igyekezett megoldani. Műszaki érzéke, folyamatos érdeklődése és problémamegoldó képessége segítette abban, hogy nagyon fiatalon egy nehéz és tapasztalatokat igénylő szakmában megállja a helyét. Tanulmányai során törekedett a szükséges elméleti tudás alapos elsajátítására is. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny már tanulmányai kezdetétől foglalkoztatta. Érdeklődött a korábbi évek feladatai iránt, a tananyag elsajátításában az ehhez a kihíváshoz tartozó ismeretekkel is igyekezett bővíteni szakmai tudását. Nem volt tehát kérdés, hogy idén elinduljon az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen meghirdetett országos szakmai versenyén. A januárban megrendezett írásbeli fordulót 79%-os eredménnyel zárta, ami korcsoportjában kifogástalan eredménynek számít, hiszen számára a szakma éppen hogy csak megmutatta magát, s az országos versenyen fiatal felnőttek, érettségizettek is megmérettették magukat ebben a korcsoportban. A tovább jutáshoz ez az eredmény ugyan nem volt elegendő, de ennek köszönhetően szakmai vizsgáján az írásbeli feladatsort magas szinten teljesítette. Gratulálunk és további sikeres életutat kívánunk!
Érettségi kesztyűben és maszkban

Érettségi kesztyűben és maszkban

2020.05.11 - 14:14
2020. március 16-án félbeszakadt a tanév. Pedagógus és tanuló egyaránt úgy érezhette, kettétörtek azok az álmok, tervek, elképzelések, melyekre 4-5 éve együtt készültek. Kezdetét vette egy szokatlan helyzet bezártsággal, online tanítással-tanulással. Megszűnt a személyes kontaktus tanár és diák között. A korona vírus hatására elmaradt a szerenád és a hagyományos ballagás is. Most ezeknek minden mozzanata csak gondolatban történhetett meg. Képzeletben díszítettek osztálytermeket, csak otthon tudták felvenni ünneplő ruhájukat, nem ölelhették meg őket barátok, rokonok, elmaradtak a frizura-és virág költemények is. Nem csendülhettek fel a jólismert dallamok, nem búcsúzhattak el az osztálytermektől, az iskola épületétől, nem vethették át vállukon a tarisznyát. Megszakadt ez a mintegy 150 évre visszanyúló gyönyörű szép hagyomány. Mind ezektől függetlenül – és mind ezek ellenére – eljutottunk egy mérföldkőhöz, mondhatni lezárult egy korszak és az életnek egy új szakasza indult el. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az érettségizők számára elérkezett a gyermekkor vége és ezzel együtt a felnőttkor kezdete is. Igen, mivel május 4-én – a pandémiának köszönhetően - rendhagyó körülmények között kezdetüket vették az érettségi vizsgák. A BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának falai közé is megérkezett a kihívás. Már az előkészületekből is látszott, hogy az intézmény mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között kerüljön sor az írásbeli feladatok megoldására. A technikai munkatársak már hetek óta fertőtlenítették a tantermeket, mosdókat, lépcsőházakat, nyílászárókat és azokat az eszközöket, kelléket is, amelyek használhatóak az írásbeli érettségin. Ez a takarítási- fertőtlenítési folyamat természetesen a vizsgák ideje alatt is kiemelt figyelemmel tovább zajlott. A lehető legnagyobb biztonság és nyugalom érdekében – a Kormányhivatalnak köszönhetően - minden érettségiző, valamint felügyelő tanár és technikai dolgozó számára biztosított volt a védőfelszerelés szájmaszk és kesztyű formájában, illetve rendelkezésre állt megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő szer is. Aki hozott magával saját maszkot és gumikesztyűt, az természetesen használhatta azt. Az osztálytermek 5-6 fő vizsgázó számára lettek berendezve, ennek következtében persze – az előző évek gyakorlatához képest - megnövekedett a felügyelő tanárok szükséges létszáma is. A közismereti tantárgyak írásbeli vizsgáira a diákok közül néhányan - családjukat féltve - talán nagyobb izgalommal érkeztek, mint tették volna azt „rendes” körülmények között. Örvendetes azonban, hogy mind ezek ellenére 106 fő minden gond nélkül megérkezett a megmérettetésre, és csak 1 fő volt, aki nem élt a lehetőséggel, de ő sem betegség, hanem családi okok miatt. A maszkban való írás kissé nehézkes volt számukra, mivel korlátozta a látást, - főleg a szemüvegeseknek nehezítette az életét - de viselése dolgozatírás ideje alatt nem volt kötelező. Az írásbelik végén megkönnyebbülve adták be „műveiket” és e sorok megjelenésekor már az informatika, a turisztikai ismeret, a vendéglátóipari ismeret és a kereskedelmi ismeret vizsgákra készülnek. Reméljük, az a tudás és ismeret, amelyet tanáraik átadtak nekik, és ők szorgalmasan elsajátítottak, előbb vagy utóbb, de bőségesen megtérül majd. Sok sikert kívánunk nekik az elkövetkezendő napokra is!
Aktualitások

Képzési kínálat - Érettségi utáni képzések a 2020/2021-es tanévre

Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015