Hírek
Szent-Györgyi nyomdászsikerek az ÁSZÉV-en!

Szent-Györgyi nyomdászsikerek az ÁSZÉV-en!

2017.04.27
Az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyének (ÁSZÉV) elődöntőjét március 16-án rendezték iskolánkban. A nyomdaipari ágazatban a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyolc tanulója jutott tovább az országos döntőbe. Ezzel az ágazatban a SZEGYA egyedüli iskolaként képviseltette magát a végső megmérettetésen! Az április 7-én Szolnokon megrendezett döntőben a legjobb eredményt Fodor Sándor érte el, a második Bohus-Krajó Marcell Mátyás, a harmadik helyezett pedig Zsiga Zsombor lett. Felkészítő tanáraik: Görgényi-Tóth Pál, Andódy István és Bjelik János. Eredményeikhez szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!  
4. helyezett az ÁSZÉV-en a Szent-Györgyi tanulója

4. helyezett az ÁSZÉV-en a Szent-Györgyi tanulója

2017.04.26
Az idei tanévben Szolnokon rendezték meg az Ágazati Szakmai Érettségi Verseny (ÁSZÉV)-korábbi években SZÉFTV-országos döntőjét. A Békéscsabai SZC-hoz tartozó Szent-Györgyi tagiskolából Ondos Mercédesz 12. E osztályos tanuló képviselte az egészségügyi szakmacsoportot. A korábbi években 100-120 versenyző közül kerültek ki a legjobbak, most viszont mintegy 60 egészségügyi szakközépiskola 286! diákja mérte össze a tudását. Az első fordulóban iskolánk 4 tanulója, Lucz Lolita, Ondos Mercédesz, Papp Alexandra, Krizsán András vett részt, és mindegyikük bekerült az első 50 helyezett közé. Közülük ugyan hárman nem jutottak tovább, de a  nagy létszámra való tekintettel büszkék lehetünk arra, hogy az élvonalban szerepeltek tanulóink. Az első 30 helyezett közé Ondos Mercédesz jutott, így ő utazhatott Szolnokra, a döntőre. Az írásbeli és a szóbeli megmérettetés eredményeként sikerült megszereznie az előkelő 4. helyet. Ez a tanuló a legjobb példa arra, hogy a szorgalom, a kitartás mindig meghozza a kívánt eredményt! Felkészítő  tanára: Szujó Éva

Országos első lett Szeles Ágnes, a Szent-György tagiskola kiadványszerkesztő tanulója

2017.04.26
Idén első alkalommal vettek részt tanulóink az Országos Tanulmányi Verseny Képző- és iparművészeti ágazatán belül lefolytatott versenyen. A verseny egy házi előválogatóval kezdődött, amelyet az Alkotóházban tartottunk meg. Az innen induló diákok, név szerint, Koós Réka, Pop Dóra, Somogyi Patrícia, és Szeles Ágnes mind továbbjutottak a Budapesten megrendezett első fordulóba (2017.március 18.), mely két részből állt. Az első részben művészettörténet tantárgyból teszt jellegű feladatokat kellett megoldaniuk, a második versenyszám pedig rajzos feladatokat tartalmazott. A döntőt Szolnokon, a Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnáziumban rendezték meg. Az emelt szintű érettséginek megfelelő feladatok között a rajzon kívül, szerepelt egy művészettörténet esszé megírása, illetve a szakmai portfólió bemutatására is sor került.A döntő eredményei alapján egy tanulóval utazhattunk az igen színvonalas, több békéscsabai szakgimnáziumot is megjutalmazó eredményhirdetésre, ismét Szolnokra. Nagy-nagy örömünkre Szeles Ágnes, 12. G. osztályos, kiadványszerkesztő szakos tanuló az első helyet hozta el a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi tagiskola számára, melyhez szívből gratulálunk! Felkészítő tanára: Veszpi Andrea és Pluhár András
Mitykó Veronika Országos Diákolimpiai Bajnok

Mitykó Veronika Országos Diákolimpiai Bajnok

2017.04.26
2017. április 22-23-án Pécsen rendezték az Országos Súlyemelő Diákolimpia Döntőt, melyen a Békéscsabai SZC Zwack tagiskolánk két tanulója Mitykó Veronika és Prorok György vett részt. A világbajnokságot megjárt Vera kiegyensúlyozott versenyzéssel aranyérmet szerzett, György 8. helyen végzett. Edzőjük: Bökfi János. Testnevelő tanáraik: Láza János és Szabóné Csendes Ildikó Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek! A közeli kép jobb szélen Bökfi János edző, középen Prorok György és bal szélen Mitykó Veronika látható.
Verseltünk a Versfolyamon

Verseltünk a Versfolyamon

2017.04.25
A Jókai színház hagyományosan több éve megrendezi a Költészet napja alkalmából április 11-én a 24 órás Versfolyamot , melyen évente 1-1 órán mi lehettünk a versek házigazdái. Idén a BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma diáksága és tanárai mellett, a vendégként meghívott Kemény Gitárklub tagjai megzenésített verseket adtak elő szerkesztett formában. A vers-óra házigazdája  Skultétiné Barna Anita igazgatónő volt. ​
Széchenyis diákok sikeresen szerepeltek az ÁSZÉV döntőjében

Széchenyis diákok sikeresen szerepeltek az ÁSZÉV döntőjében

2017.04.24
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a 2016/2017. tanévi Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak verseny (ÁSZÉV) döntőjében, 2017 áprilisában, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumban eredményesen szerepeltek Turisztikai ismeretek és Közgazdaság ismeretek vizsgatárgyakból. Az ÁSZÉV célja a tanulók felkészítése, az érettségi vizsgák elősegítése, a lehetőség biztosítása az érettségiző tehetséges tanulóknak a megmérettetésre, a kiemelkedő tanulmányi eredmények értékelése; ezen kívül a szaktanárok tehetséggondozó munkájának bemutatása; a szakgimnáziumok oktató-nevelő munkájának versenyszintű értékelése, a kiemelkedő oktató-nevelő tevékenység ösztönzése és elismerése. A vizsgatárgyak versenyfeladatai az adott szakmacsoport érettségi követelményében megfogalmazott ismeretanyagon alapulnak. Az első forduló interaktív módon került lebonyolításra, a 2. forduló (döntő) írásbeli és szóbeli versenyrészek teljesítéséből állt. Az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén elért 1-10. helyezésért 100, a 11-20. helyezésért 50, a 21-30. helyezésért 25 többletpontra jogosult a versenyző/jelentkező a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 423/2012.(XII.29.) Korm. rendelet 21.§ (1) bekezdés pontja alapján. A Turisztika ismeretek vizsgatárgyból Bálint Valentina Lilla (12.E) 1. helyezést, Kovács József 2. helyezést, Maár Kitti (12.E) 5. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Aradszky Ilona Éva. A Közgazdaság ismeretek vizsgatárgyból Balogh Vivien (12.F) 4. helyezést, Kuti Dorisz (12.F) 18., Tárnyik Lilla (12.F) 26. helyezést ért el. Felkészítő tanárok: Majoros Mária, Róta Ildikó, Uhrin Györgyi.
Országos döntőn állt dobogóra a Zwack tanulója

Országos döntőn állt dobogóra a Zwack tanulója

2017.04.24
2017. április 22-én a Debreceni SzC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában került megrendezésre az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny országos döntője, ahol a  Békéscsabai SZC Zwack tagiskoláját Felegyi Dominik 9. osztályos szakács tanuló reál, és Domokos Imre 10. osztályos cukrász tanuló humán kategóriában képviselte. Reál kategóriában (matematika, fizika, informatika) 20 versenyző jutott be a regionális versenyekről az országos fordulóba. A vetélkedő során az írásbeli feladatok mellett fizikai ismereteket igénylő kísérlettel mérték össze tudásukat a versenyzők. Dominik az előkelő 3. helyezést ért el. Felkészítő tanárai: Molnár Erzsébet, Zsilinszki-Kutasi Angéla és Bagi Csaba. Humán kategóriában szintén 20-an jutottak be a regionális versenyekről az országos fordulóba. A diákok egyik feladata a reformkortól a II. világháborúig egyetemes és magyar történelem, a másik pedig Mikszáth Kálmán életéről, munkásságáról összeállított feladatlap megoldása volt. A szóbeli részben - állásinterjú keretében - egy szabadon választott XIX-XX. századi történelmi vagy irodalmi személy bemutatása volt a feladat. Imre az országos versenyen 8. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Tóth Péter. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak a kiváló eredményhez!
Keményes diák szakmai sikere

Keményes diák szakmai sikere

2017.04.20
A Nemzetgazdasági Minisztérium ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) országos döntőjében Tóth Nikoletta, a Békéscsabai SZC-hoz tartozó Kemény tagiskola 12. C osztályos (szállítmányozási ügyintéző) tanulója 2. helyezést ért el! Gratulálunk! Szép volt Niki!
A Német Szállodaszövetség munkatársai a Széchenyiben

A Német Szállodaszövetség munkatársai a Széchenyiben

2017.04.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába látogattak a Német Szállodaszövetség munkatársai 2017. április 9-11. között. Észak-Rajna-Wesztfália tartományból a Német Szállodaszövetség Coesfeld-Münsterland-i kirendeltsége képviseletében érkezett az intézménybe Hubert Lüttgens és Ralf Siebelt április 09-én. A két napos látogatás keretében a német vendégek megismerkedtek azzal a 17 tanulóval, akik Németországban töltik 2017. június 1. és augusztus 31. között három hónapos nyári szakmai gyakorlatukat Észak-Rajna-Wesztáliában, három és négy csillagos szállodákban. A 17 diák közül 10 fő a 13/B turisztikai szervező, értékesítő osztály tanulója, 7 fő a két tanítási nyelvű 11/F osztályba (turisztika ágazat) jár. A külföldi szakmai gyakorlat nagyszerű lehetőség a diákok számára. Nemcsak szakmai ismeretekkel gazdagodnak majd a nyár folyamán, hanem a nyelvismereteiket is fejleszthetik.
Széchenyis diák lett az első helyezett matematika tantárgyból a 2016/2017. évi OKTV-n

Széchenyis diák lett az első helyezett matematika tantárgyból a 2016/2017. évi OKTV-n

2017.04.19
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Kiglics Mátyás (12.D) lett az I. helyezett matematika tantárgyból az I. kategóriában a 2016/2017. évi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV). Az OKTV első fordulójában 208 darab dolgozatot írtak meg a tanulók. A harmadik fordulóba, a döntőbe 50 tanuló jutott be az I. kategóriában, amelyben a szakgimnáziumi diákok versenyeztek. Minden forduló írásbeli feladatlapból állt, amelynek a kidolgozására 300 perc állt rendelkezésükre. Az országos döntőn Kiglics Mátyás 38,8 pontot ért el az 50 tanuló közül, ezzel az eredménnyel lett az I. helyezett. Felkészítő tanár: Velkeyné Palócz Erika
Taroltak a KÓS tanulói az országos ÁSZÉV versenyen!!!

Taroltak a KÓS tanulói az országos ÁSZÉV versenyen!!!

2017.04.12
Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenyén indultak leendő fotográfus tanulóink az optika ágazatban. Az országos döntőbe négy tanulónk jutott be és adhatott számot tudásáról: Baukó Boglárka, Bécsi Nelli, Für Henrik és Kalmár Anett.  Az országos döntő megrendezésére Szolnokon került sor, 2017 április elején. Két napot töltöttek a versenyzők ebben a városban. Az első napon volt egy három órás írásbeli rész, amely a fotótörténeti és technikai tudásukra volt kíváncsi. Másnap reggel megtekinthették a kijavított írásbeli feladatsort. Ezt követően megkezdődött a verseny szóbeli része. A versenyzőknek saját fotókat, illetve munkanaplót kellett készíteniük, amit még az írásbeli vizsga napján le kellett adniuk. A képek egyéni bemutatására került sor, beszélniük kellett a képek készítéseinek körülményeiről, illetve a technikai dolgokról is. A verseny eredményére egészen csütörtökig kellett várniuk, amikor kiderült, hogy kik kerültek az első három helyezett közé, viszont a sorrendet csak pénteken, az eredményhirdetés napján tudták meg Szolnokon. MINDHÁROM DOBOGÓS HELYEZÉST A MI TANULÓINK HOZTÁK EL! Für Henrik Baukó Boglárka Kalmár Anett Nagyon büszkék vagyunk Rájuk! A gyerekek értékes nyereményekkel és rengeteg tapasztalattal tértek haza, amely nagy segítséget nyújt nekik a szakmai érettségin, májusban. Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Rácz-Juhos Andreának!
A KÓS 20. alkalommal rendezte meg a Kós Károly Kupát – Országos fodrász, kozmetikus tanuló- és felnőtt verseny

A KÓS 20. alkalommal rendezte meg a Kós Károly Kupát – Országos fodrász, kozmetikus tanuló- és felnőtt verseny

2017.04.12
Iskolánk immár huszadik alkalommal rendezte meg a Kós Károly Kupát, ahol az ország minden területéről megmérettethetik magukat a fodrász és kozmetikus tanulók és felnőttek is, több versenyszámban. 20 évvel ezelőtt indult el iskolánk és az Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft. együttműködésével a kozmetikus- és fodrász tanulók versenye. Ötletgazdái Csicsely Judit mesterkozmetikus és Molnár Ferenc a cég ügyvezető igazgatója voltak. Az első években csak az iskola tanulói részére rendeztük meg a versenyt, de a későbbiek során igény mutatkozott arra, hogy tanulóink összemérjék tudásukat az ország más intézményeiben tanuló diákjaiéval is. Ezután kezdtük el szélesebb körben meghirdetni, melyek helyszínei különbözőek voltak. A 2000-es évek elején találtuk meg az ideális helyszínt, a város legimpozánsabb bevásárlóközpontjában. A kozmetikus versenyszámok közül a kisfantázia kategóriát Csicsely Judit emlékére hirdettük meg, melynek fődíja egy vándorkupa volt, melyet a Csicsely család szponzorált. 2005-től bővült a paletta, az „ifjú titán” versenyszámmal, melyet 5 évnél nem régebben végzett kozmetikusok számára hirdettünk meg. Molnár Ferenc tulajdonos, ügyvezető igazgató úrral nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ennek is köszönhető, hogy kiemelten támogatott iskolai együttműködési megállapodást kötöttünk. A kozmetikusok díjazását teljes egészében Ő szponzorálja, kupákkal, ajándékcsomagokkal, vásárlási utalványokkal. Molnár Dánielné, Ilcsi néni 2013-ban eltávozott közülünk, nagy űrt hagyva maga után a kozmetikusok körében.  Az iránta érzett tiszteletből ettől az évtől a kisfantázia versenyt „Ilcsi néni emlékére” hirdetjük meg, fő díja a vándorkupa, melyet Molnár Ferenc ajánlott fel. A fodrászatban hosszú évek óta támogatóink a HairCare Professional, az ORising, a Sanella ’97 Bt. Az elmúlt 20 évben a versenyszámok zsűritagjai között sok országos és nemzetközi hírnevet szerzett szakember fordult meg. Nagyon fontos számunkra a városi és megyei mesterek segítő munkája is a verseny során, hiszen ők képezik bázisát tanulóink gyakorlati oktatásának. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Békéscsabai Ipartestület versenyünk helyi támogatói, akik szintén hosszú évek óta delegálnak a társadalmi zsűribe prominens személyiségeket. Köszönjünk Mindenkinek, aki részese volt az elmúlt húsz évnek! További képek a galériában

A Zwack tagiskola tanulója 14. a súlyemelők ifjúsági világbajnokságán

2017.04.11
Bangkokban rendezték meg a súlyemelők ifjúsági világbajnokságát. Thaiföld fővárosában magyar idő szerint vasárnap hajnalban a tárcsákhoz lépett Mitykó Veronika, a BSZC Zwack tagiskolájának tanulója, a Békéscsabai Előre Súlyemelő Club 17 éves versenyzője is. A csabaiak üdvöskéje korábban kiharcolta a lehetőséget a vb-indulásra, csak az volt a kérdés, hogy a 69, vagy a 75 kilósok között szerepeljen-e. Érdekesség, hogy ezt nem a csapattal tartó szövetségi kapitány, hanem itthonról a klubedzője, Bökfi János döntötte el. — Látva a nevezettek listáját, úgy gondoltam, több keresnivalója lehet a 75 kilósok között — mondta Bökfi János. — Már önmagában az a tény, hogy a kisebb súlycsoportban harminc nevezés futott be, a 75 kilósok között pedig húsz, eldöntötte a kérdést. A vasárnap hajnali B csoportban kilenc, a délutáni A csoportba 11 versenyző nyert besorolást, Mitykó Veronika hajnalban lépett a súlyokhoz. A csabai emelő öt jó gyakorlatot teljesített, az első szakítást rontotta, ami meg is ijesztette a szakvezetést, de végül a nagyobb drukknak tudták be a rontást. Ugyanis azonnal javított és a „maradék” két szakítással is az egyéni csúcsbeállításig, 68 kg-ig jutott. Lökésben viszont mindhárom gyakorlata sikeres volt, és 92 kilót mutatott a harmadik, ami három kilóval jobb az eddigi legjobbjánál. Így értelemszerűen az összetettben is három kilót javított eddigi egyéni legjobbján, ami végül 170 kg-mot ért. Miután az esti csoport is befejezte a viadalt, kiderült, hogy a B csoportban megszerzett harmadik hellyel végül az összesítésben a 14. helyezésig jutott a csabai lány, ami pontszerző eredmény a hatfős magyar delegációban, ami viszont a kvótaszerzéshez szükséges. Forrás: BEOL
A Föld Napja a Szent-Györgyiben

A Föld Napja a Szent-Györgyiben

2017.04.11
Április 22-én ünnepeljük a Föld Napját. Erre az alkalomra a Békéscsabai SZC-hoz tartozó Szent-Györgyis kiadványszerkesztők egy plakátsorozaton keresztül fogalmazták meg a környezetvédelemmel kapcsolatos gondolataikat. A plakátok komoly témákat feszegetnek, üzenetük mindannyiunk számára fontos lehet. Az alábbi válogatás a 13.d osztály munkáiból készült. A belőlük készült kiállítás az iskola alulájában megtekinthető. További képek a galériában

Finnországi fodrász vendégtanuló a Kósban

2017.04.11
Az Erasmus+ program keretében március 5-én Heli Lehtoranta, finn fodrász tanuló (a Porvooi Szakképző Iskola diákja) érkezett iskolánkba, a BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába. Heli öt hetes szakmai gyakorlatát végzi Békéscsabán, Palkóné Zámbó Edit tanárnő, mesterfodrász vezetésével, meghatározóan az „Edit Szalon”-ban, illetve iskolánk fodrász szaktantermében. A rendkívül kedves finn diáklányt öthetes békéscsabai gyakorlatára elkísérte barátnője, Emmi Silmäri, aki egyébként meglehetősen eltérő életpályát tűzött ki céljául, ő geológusnak készül. Heli, gyakorlatvezető mestere ajánlására és támogatásával benevezett és részt vett az április 1-én a Csaba Centerben megrendezett Kós Károly Kupán, azon az országos versenyen, amelyet iskolánk hirdetett meg és bonyolított le fodrász, kozmetikus tanulók és felnőttek részére immár 20. alkalommal. A zsűri különdíjjal ismerte el Heli munkáját, amelyben barátnőjének, Emminek is jutott szerep, hiszen modellként az ő hajából készült el az alkalmi konty. A szakmai gyakorlat egy-két nap múlva véget ér, s a finn vendég és kísérője visszautazik otthonába, a Dél-Finnország-i kisvárosba, Loviisa-ba. Búcsúzásuk előtt néhány kérdésre invitáltam meg Helit a velünk és városunkban töltött idő során szerzett tapasztalatai összegzéséért. Hogy érzed magad és milyen benyomásokat szereztél Békéscsabán, a gyakorlati helyen, az iskolánkban? Először vagyok Magyarországon, s az első dolog, ami már megérkezésünkkor lenyűgözött, a kellemes időjárás volt - különösen akkor, ha arra gondolok, hogy indulásunk napján -10 C˚-t mutatott a hőmérő Finnország azon részén, ahol élünk. Igen jól érzem magam Békéscsabán, a fodrász szalonban és az iskolában is. A várost nagyon szépnek, s a békéscsabaiakat kedvesnek és segítőkésznek találom. Ha a jövőben bármikor lehetőségem lesz rá, szívesen visszajövök akár magánemberként, akár fodrászként valamely versenyre. Milyen különbséget vagy hasonlóságot látsz a finnországi és az iskolánkban folyó fodrász képzés között? Attól tartok, ez a néhány rövidke itt töltött hét csak csekély rálátást ad(ott) számomra ahhoz, hogy a kérdésre autentikus választ adhassak, mégis, egy jelentősebb különbséget megemlítenék. A mi három éves fodrász képzésünk során „igazi”, azaz külső vendégekkel van dolgunk, akár az iskolai, akár a fodrászatokban folytatott gyakorlatunk során. Megítélésem szerint ez konkrétabban, hogy úgy mondjam, „élesben” készít föl minket majdani önálló munkánkra. A Porvooi Szakképző Iskola szokott-e a Kós Károly Kupához hasonló szépészeti versenyeket szervezni? Rövid válaszom az lenne, hogy nem. A mi iskolánk nem szervez szépészeti versenyeket, különösen nem ilyen nagyságrendben. Mindazonáltal, számunkra is nyílik lehetőség jelentős szakmai megmérettetésre évente egyszer, egy általában Helsinkiben megrendezett országos versenyen. Az itt első helyezést nyert versenyző utazhat a már nemzetközi szintű vetélkedésre, amelyet minden évben más-más országban rendeznek meg. Szert tettél-e új barátokra Békéscsabán? Amint már az első kérdés nyomán is fontosnak éreztem megemlíteni, a békéscsabaiak valóban kedvesek, sőt közvetlenek. Minden bizonnyal éppen ezért, valójában már az itt tartózkodásunk második napján barátokra leltünk – először itt, az iskolában. Milyennek találod a magyar ízeket? Annak ellenére, hogy a magyar ételek ízvilága erősen különbözik a mi megszokott finn ételeinkéitől, csaknem kivétel nélkül ízletesnek találtam minden itt elfogyasztott falatot. Étkeztem vendégségben, étteremben, és az „Edit Szalon”-hoz legközelebb lévő iskolában, a KÖZGÉ menzáján is, ahol hétköznapokon ebédelünk. Ízvilágról szólva, szeretném azt is elmondani, hogy a magyar borok kifejezetten finomak és a sörök is frissítő zamatúak. Részt vettél-e valamilyen kulturális vagy bármely egyéb programon szabadidődben? Igen, főként új barátainknak köszönhetően, részünk volt különböző programokban. Elsősorban kellemes baráti összejövetelekre és egy Póstelek-i kirándulásra kaptunk meghívást. Köszönöm a válaszaidat, Heli, és reméljük, a közeli vagy távolabbi jövőben viszontlátunk Békéscsabán mind téged, mind pedig Emmit!   Nagyné Krátki Ágnes

Városi középiskolai vers- és prózamondó verseny a Széchenyiben

2017.04.10
A CSABAI KULTURÁLIS JÁTÉKOK 2017. évi rendezvénysorozat  VÁROSI KÖZÉPISKOLAI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY programja 2017. április 05-én  (szerda) 15 órai kezdettel került megrendezésre a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában. A kötelező témakör ebben az évben Szabó Lőrinc költészete volt. A prózamondók egy, a versmondók két művel (egy szabadon választott és egy kötelező) indultak. A versenyt Herczeg Tamás tanácsnok nyitotta meg. A zsűri (Fekete Gabriella, Elek Tibor és Tábor Lajos) és a hallgatóság (felkészítő és kísérő tanárok, érdeklődők) először a kötelező művek előadását hallgatta meg, majd a prózamondók következtek. A versmondó kategóriában I. helyezett PÁSZTOR CSABA lett és a II. helyezést KOVÁCS LAURA érte el, mindketten a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium diákjai. Felkészítő tanáraik: DR. MÁZORNÉ RÁCZ ERIKA, TÁRNOK ERIKA. A III. helyen KORCSOK VIKTÓRIA végzett, aki a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója. Felkészítő tanára: KOVÁCS-TORIJA VERA. Különdíjat SZÜCS NÓRA, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanulója kapott. A zsűri különdíját Kovács Laura kapta, aki a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, felkészítő tanára Szabó Ilona. A prózamondó kategória I. helyezettje KARÁCSONYI MÁTÉ, aki a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulója,  a zsűri különdíját SZEKERES ESZTER, aki a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Felkészítő tanáruk: JAKUBJANSZKI EDIT. A 20 versenyző Békéscsaba 9 középiskoláját képviselte: Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma, BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája BSZC Kós Károly Építő- Fa-és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium.

Széchenyis diák sikeres szereplése az angol OKTV országos döntőjében

2017.04.10
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Szekerczés Annabella (12.F) osztályos tanuló az Angol OKTV országos döntőjében a 22. helyezést érte el. Felkészítő tanára: Kovács-Fiskus Boglárka.

Nemzetközi matematikaversenyen vett részt a Széchenyi diákja

2017.04.10
A 26. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, amelyet 2017. március 23-27. között rendeztek meg Somorján, a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Kiglics Mátyás (12.D) a 15. helyezést érte el. A versenyen Magyarország, Felvidék, Erdély, Kárpátalja és Vajdaság legtehetségesebb matematikusai vehettek részt. A többnapos rendezvény megszervezését 2018-ban a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium vállalta el. Kiglics Mátyás felkészítő tanára: Velkeyné Palócz Erika Nóra.

Sok hűhó – hát nem semmi! A Kós hihetetlen sikere az Ádámok és Évák Ünnepén!

2017.04.05
Április 3-án, Békéscsabai Jókai Színházban idén már hatodik alkalommal ünnepelték az Ádámokat és Évákat azok a középiskolák, amelyek csatlakoztak szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez, melynek célja a közösség- és közönségteremtés. Iskolánk két év kihagyás után – a kiírásnak megfelelően – egy Shakespeare darab adaptációjával tért vissza a világot jelentő deszkákra: a Sok hűhó semmiért című vígjáték bohózati elemekkel gazdagított, tíz percbe sűrített változatával szerzett derűs perceket a közönség számára. STÁBLISTA Benedek: Burai Sándor Beatrice: Uhrin Fanni Don Pedro: Koór Márton Leonato: Hajkó Márk Hero: Petrovszki Nóra Margit: Ivanics Réka Ursula: Galgóczi Csenge   Pantomim: Szák Nóra, Unyatyinszki Mónika, Ürmös Gréta   Szövegkönyv: Sarkady Emília   Mentortanárok: Sarkady Emília és Illés-Kabai Andrea   Színész mentor: Nagy Erika A fiatalos, lendületes, szójátékokban és eredeti dramaturgiai megoldásokban bővelkedő darab bemutatása sok gyakorlást és időt igényelt. A színjátszó csoport tagjai az ősz óta készültek a hétfő esti premierre, a munkájukat Nagy Erika mentor színész segítette.  Bár a felkészülés nem volt zökkenőmentes, voltak szerepcserék, elmaradt próbák, mégis elmondhatjuk, a sok hűhó – a darab címével ellentétben - nem a semmiért volt! Tíz tanulónk kerülhetett közelebb a színjátszás világához, nyert betekintést a kulisszatitkokba, kovácsolódott igazi csapattá, várja lelkesen a következő évi kihívást, és a produkció végén megérdemelten kaptak éljenzést és vastapsot diákjaink. Az öttagú, társadalmi zsűri pedig A LEGJOBB FÉRFI SZEREPLŐNEK járó oklevéllel jutalmazta főszereplőnk, BURAI SÁNDOR alakítását!!!  Így összegezve elmondhatjuk, a darab végére nemcsak Benedek és Beatrice „került egy lepedő alá”, hanem az említett elismerés is méltó kezekbe, a mi „Sanyikánkhoz”! Gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk Rá!   A legjobb férfi főszereplő, Burai Sándor szavai: „Még mindig hihetetlen nekem ez az egész, eszembe sem jutott, hogy én nyerhetem ezt a díjat. Eddig soha nem lehettem iskolai színjátszó körben, sohasem léptem fel ennyi ember előtt. Az október 23-ai ünnepség után – amelyen felléptem – megkérdezte Sarkady Emília tanárnő, lenn-e kedvem szerepelni az Ádámok és Évák ünnepén. Habozás nélkül elvállaltam. Nagyon sokat készültünk rá. A filmből és színdarabból merítettem ötleteket a Benedek megformálásához. A próbák folyamán sok nehézség felmerült, több szereplőváltás is történt, de sikerült megoldanunk őket. Összekovácsolódott a csapat, annak ellenére, hogy hét osztályból állt össze a tíz szereplő. Külön élményt jelentett a Jókai Színház színfalai mögött lenni, megtapasztalni milyen is egy színésznek, mi zajlik a színfalak mögött. Nem is gondoltuk, hogy milyen nagy tér és labirintus van a színpad mögött, néhányszor el is tévedtünk. Két nappal az előadás előtt, a főpróbán tudatosult bennem, hogy mit is vállaltam el, ekkor tört rám a lámpaláz. Kicsit ijesztő volt. Különös érzés volt, amikor az előző fellépők után lekapcsolták a lámpákat és tudtam, mi jövünk. Kiléptem a színpadra, és ahogy elmondtam az első mondatot, megszűnt minden és csak a játékra figyeltem. Felemelő érzés volt kiállni a színpadra és ennyi ember előtt játszani a Jókai Színház nagytermében. Nem gondoltam, hogy valaha eljuthatok ide. Az előadás végén éreztük, hogy megcsináltuk, nagyon jól sikerült az előadás. A díjátadón, amikor kimondták az iskola nevét, majd az én nevemet, el sem akartam hinni, a szívem ezerrel vert! Nagyon hálás vagyok és köszönöm az iskolának, osztályfőnökömnek dr. Vad Tamásnak, felkészítő tanáraimnak Sarkady Emília, valamint Illés-Kabai Andrea tanárnőknek, és nem utolsó sorban szereplőtársaimnak. Külön köszönöm Sarkady Emília tanárnőnek, hogy  meglátta bennem a lehetőséget, nem adta fel, végig bízott bennünk, hajtott minket! „ Gratulálunk a hangos sikerhez! Köszönetet és elismerést érdemel színjátszó csoportunk minden tagja, felkészítő tanáraik! Kívánunk nekik hasonló sikereket a jövőben is! A legjobb férfi főszereplő - Burai Sándor (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Úgy látom ebből a levélből ... (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Don Pedro és Benedek érkezése (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Üdvözlés (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) És hol van Gáncs kisasszony (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) A cselszövés (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Nem szeret-No, nem túl a józan észen (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Benedek és Beatrice egy lepedő alatt (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Burai Sándor (Fotó: A-Team/Ignácz Bence) Burai Sándor és dr.Vad Tamás Burai Sándor a mentorokkal A nagy csapat

A Szent-Györgyi tagiskola sikeres szereplése az EuroSkills Budapesti előválogatóján

2017.04.05
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 14. f. osztályos, gyakorló ápoló tanulója, Krista Mariann, pályázatot nyújtott be, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság 2017. január végén megjelent EuroSkills, az ifjú szakemberek Európa-bajnokságának ápolás és gondozás kategóriájánakBudapesti előválogatójára. A pályázati feltételek között a szakmai ismeretek mellett az angol nyelvtudás is szerepelt. Információnk szerint 44 fő pályázott sikeresen az ország egész területéről, melyből az előválogató helyszínén 39 fő jelent meg. 2017. március 29-én az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság szervezésében a Magyar Honvédség Honvédkórház Klinikai Demonstrációs Egységében zajlott le a megmérettetés. Reggel 8 órától kezdődő verseny egy angol nyelvű interjúval kezdődött, melyen a bemutatkozáson túl szakmai kérdésekre is választ kellett adni a versenyzőknek. Az interjún az elérhető 50 pontból minimum 30 pontot elért pályázók jutottak tovább, a következő írásbeli fordulóba. Az írásbeli feladatmegoldást 17-en kezdhették meg, amelyre 60 perc állt a versenyzők rendelkezésére. A feladatlap 75%-ban angol szaknyelvű, 25%-a pedig magyar nyelvű feladatokat tartalmazott. Ezt követte a munkavédelmi oktatás, majd megkezdődött a gyakorlati forduló. A gyakorlati feladat imitátor segítségével, valós környezetben megrendezett szituáció megoldása volt háromtagú bizottság előtt. A rendelkezésre álló idő 10 perc volt. A gyakorlati feladat megoldása során a szakmai tudás mellett számos más kompetenciát is értékeltek, pl. adekvát kommunikáció, problémamegoldás, elhivatottság, empátia stb. A válogatóverseny célja annak a nyolc versenyzőnek a kiválasztása, akik 2017. április 24-26.-án a IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőn részt vehetnek majd. Az írásbeli és szituációs feladatok eredményei 2017. 03. 31-én jelentek meg, mely szerint Krista Mariann 9. helyezést ért el. Ugyan a SkillsHungary Nemzeti Döntőjétől 10 ponttal maradt le, de ettől eltekintve sikeres szereplést tudhatunk magunk mögött. A versenyen szerzett tapasztalatok hozzásegítik az előtte álló sikeres szakmai vizsga letételéhez. Gratulálunk sikeres szerepléséhez!

Országos első tízben a Szent-Györgyi

2017.04.05
2017. március 31. és április 01. között rendezték meg Miskolcon az I. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyt. A regionális döntőkön induló 69 csapat közül a legjobb 20 csapat szerezte meg a jogot az országos tanulmányi versenyen való részvételre. A Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma a 15. helyen jutott a döntőbe, ahol további hat helyet javítva a kilencedik helyezést érték el a tanulók. A versenyen elméleti (rendészeti kérdések, informatika, KRESZ, idegen nyelv) és gyakorlati (fizikai állapot felmérés gyakorlatai, lövészet, akadálypálya, katasztrófavédelem,büntetés végrehajtás) feladatokat kellett teljesíteni. A megyéből induló iskolák csapatai közül a legjobban a Szent-Györgyi teljesített. A versenyen résztvevő tanulók valamennyien a rendvédelmi pályán kívánják folytatni a tanulmányaikat. A Közszolgálati Egyetemre, illetve Rendőr Szakgimnáziumba felvételiznek. A versenyre való felkészülés és az eredményes szereplés nagyban segíti a felvételi sikeres teljesítését. A csapat tagjai: Takács Péter, Angyalos Lénárd, Valentyik Tamás, Mikoly László, Szlávik Milán. Felkészítőik:Baji Lajos, Dr Balogh László. Az eredmény lista az mrszki.hu oldalon megtekinthető.

Tarolt a Szent-Györgyi Budapesten, a Best Print-en!

2017.04.03
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma idén is több pályamunkával nevezett be a Best Print Hungary versenyre. A Best Print Hungary minden évben megrendezésre kerül, és az ország grafikai és nyomdaipari piacának szereplői vesznek részt a legszínvonalasabb, szakmailag legkiválóbb termékeikkel. A zsűri szigorú szempontok alapján választja ki a beküldött nyomdatermékek közül az év legjobbjait. A versenybizottság minden évben meghirdeti a junior kategóriát is, amelyre diákok egyénileg vagy csoportosan nevezhetnek be. Több fővárosi és vidéki iskola mellett felsőoktatási intézmények hallgatói is nyújtottak be pályázatot ebben a kategóriában. 2017-ben a Szent-Györgyis kiadványszerkesztők közül Nagy Enikő A gyűrűk ura című könyv átdolgozásával a zsűri Arany fokozatú elismerését nyerte el, míg Balta Zsanett Vándor című saját verseskötetével a bronz fokozatot érdemelte ki. Felkészítő tanáruk Sántáné Fazekas Tünde. Ezúton is szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk.

Szerbiában jártunk

2017.04.03
Néhány napja a Békéscsabai SzC Zwack tagiskolájának 6 tanulója - Arany Dorina, Molnár Patrik, Rófusz Roland, Szatmári Gergő, Szekeres Patrik, Zsilinszki Dia – és felkészítő tanáraik, Erdélyi Lajosné és Gyulai Éva Nis-ben, Szerbia második legnagyobb nemzetközi tudományos fesztiválján, a Festival Nauk Nije Bauk-on vett részt. Diákjaink a fesztivált szervező iskola, Gimnazija "Svetozar Marković", Niš, Srbija, tanulóinál szálltak meg. Vendéglátóik remek házigazdának bizonyultak. A kétnapos program során rövid előadás keretében mutatták be a Rubik kockát, a hozzáfűződő érdekességeket, valamint interaktív workshop keretén belül a kocka kirakásának algoritmusait. Szekeres Patrik angol nyelven adott interjút. Tanulóink tudásuk bővítése mellett gyakorolták angol nyelvi ismereteiket, betekintést kaptak a szerb kultúra világába és új nemzetközi barátokra leltek.

Törökországban jártunk

2017.04.03
Március utolsó napjaiban Manisaban, az Erasmus+ KA2-es stratégia partnerségi együttműködés projektindító találkozóján vettünk részt. Iskolánkat a projekt management tagjai képviselték. A három napos találkozó során a program bolgár, olasz, román és török képviselőivel megegyeztünk a két éves munka közös ütemtervéről és feladatairól. A projekt témája "Innovatív technikák a vendéglátás területén".  A szakmai munka mellett kulturális programokon is részt vehettünk, így ellátogattunk Ephesusbe, Kusadiba és Şirince-be. Többek között megnéztük Szűz Mária házát és az ókori Epheszosz romjait. A projekt következő állomása 2017. május 7-13 között Magyarországon, a Békéscsabai SzC-hoz tartozó Zwack tagiskolában lesz, ahová 4 országból, összesen 24 főt várunk. 

Versfolyam a világhálón Nagyenyedtől Békéscsabán át New Yorkig

2017.03.31
Április 11-én, József Attila születésnapja, a Költészet Napja alkalmából versfolyamot szervez a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSzC) és a békési kötődésű Veritas Kulturális Egyesület. A délelőtt 10 órakor kezdődő program során felvidéki, kárpártaljai partiumi, erdélyi, vajdasági magyar tannyelvű, és a BSzC-hez tartózó békéscsabai iskolák diákjai mondanak verseket. A versfolyamot az érdeklődők élőben követhetik a YouTube-on a BSzC és a Varitas egyesület honlapjain (www.bszc.hu, www.tajgazda.hu). A közvetítést, amelynek műszaki hátterét a békéscsabai Médiacentrum Kft. biztosítja a világ minden táján nyomon lehet majd követni. A versfolyamon, az eddigi jelentkezések alapján várhatóan több mint 50diák fog részt venni, akik magyar költők műveit fogják előadni. Az internet segítségével valóságos összefogás alakult ki, hiszen a békéscsabai és a határon túli diákok mellett a diaszpórából is láthatunk, hallhatunk majd verseket, mert a versfolyamra bejelentkezett a kanadai Hamilton városának egy magyar nyelvű iskolája, több oktatási intézmény Ausztriából, sőt képviselteti magát a programon New York magyarsága is.

A Szent-Györgyis elsősegélynyújtók kiválóan szerepeltek országos sportversenyeken

2017.03.30
Az idei esztendő márciusában előbb az ITF Taekwon-do Országos Bajnokságát, majd pedig az Országos Kick-box Diákbajnokságot rendezték meg Békéscsabán. A versenyeken, a szabályok betartása mellett is előfordulhatnak a küzdelemből adódó sérülések. Ezek ellátására kérték fel a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi tagiskolájának egészségügyi képzésben résztvevő tanulóit. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen teljes mértékben spontán, életszerű szituációkkal szembesültek. Szerencsére egyik rendezvényen sem történt komolyabb probléma, az ütésekből és a rúgásokból adódó sérülések ellátásánál ügyesen segítették az orvosok és a mentőegységek munkáját. A sportrendezvényeken számos traumás sérüléssel találkoztak. Az ellátások között volt orrvérzés, rándulás, ficam, zúzódás, bordasérülés, ujjsérülés, fejsérülés. Az ilyen és az ehhez hasonló programokon való részvétel hozzájárult hallgatóink szakmai fejlődéséhez. Lelkesedésüket pedig mi sem mutatja jobban, minthogy mindezt szabadidejük terhére tették! Az elsősegélynyújtó csapat tagjai: Horváth Henrietta, Nagy Nikolett, Vozár Enikő, Czinanó Alexandra, Aradi Lilla, Molnár Rita, Megyeri Zoltán, Darabos Adrien,Farkas Mónika, Ráfi Renáta. Köszönjük munkájukat!

Kiállítás megnyitó a KÓSBAN: asztalos és ács tanulók alkotásai

2017.03.30
2017. március 16-án került megrendezésre az asztalos és ács tanulók alkotásaiból készült kiállítás ünnepélyes megnyitója. A kiállítást dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Nagyon köszönjük, hogy megtisztelte rendezvényünket! Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” című pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A megvalósítás során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósult meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítettek tanulóink. Ezeket az alkotásokat mutatattuk be e kiállítás keretében.   A PROGRAMBAN RÉSZT VETTEK Ács tanulók: Asztalos tanulók: Gál Péter Gendrovics Marcell Hegyesi Botond Horváth Sándor Korcsok Tamás Stefanik László Szellelki János Szűcs Attila   Hagya Bálint Kővári Richárd Deák János Ravai Ákos Turai Róbert     A foglalkozást megvalósító oktatók: Pocsai László (ács), Pocsaji László Zoltán (asztalos) és Adamik Mária Az érdeklődő általános és középiskolai osztályok/csoportok előzetes egyeztetés után megtekinthetik a kiállítást, illetve tájékoztatást is nyújtunk. Csaba TV összefoglaló: http://www.csabatv.hu/node/8277 Érdeklődni lehet Lestyánné Hricsovinyi Julianna igazgatóhelyettesnél. telefon: 66/328-785 e-mail: julianna.lestyanne@bszc.hu További képek a galériában

Szobor- és múzeum avatás Trefort Ágoston születésének 200. évfordulója alkalmából

2017.03.29
Szobor újraavatással és egy múzeum megnyitásával emlékeztek a Békéscsabai SzC-hoz tartozó Trefort tagiskola tanárai és diákjai a névadó Trefort Ágoston születésének 200. évfordulójára a napokban. Az ünnepségen Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat képviseletében beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Békés megyei kötődéssel rendelkező egykori országgyűlési képviselő, közoktatási és vallásügyi miniszter a kiegyezést követően sokat tett a hazai szakképzés alapjainak lerakása érdekében. Mucsi Balázs, a szakképzési centrum főigazgatója pedig azt emelte ki, hogy napjainkban is hasonlóan fontos változások zajlanak a szakképzésben, hiszen az idei tanévtől kezdve immár szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzés keretében sajátíthatják el egy-egy szakma mesterfogásait az intézményben tanuló diákok. Kiss Mihály, a Trefort iskola igazgatója pedig arról szólt, hogy a szakmai műveltség megszerzése mellett fontosnak tarja az intézmény, hogy az itt tanuló diákok személyiségét is sokoldalúan fejlesszék, hiszen a végzett tanulóknak meg kell felelniük a munkaerőpiac új kihívásainak. Mint mondta, az egykori „trefortos” diákok ma szerves részét alkotják Békés megye gazdaságának, s az iskola továbbra is mindenekelőtt a megyei szakemberigény kiszolgálást tarja egyik legfontosabb célkitűzésének. Az évforduló alkalmából ismét leleplezték az iskola főbejárata elé áthelyezett Trefort szobrot, majd pedig átadták az aulában a Trefort Ágoston Múzeumot. A múzeum kialakítás Csuba Zoltán nyugdíja pedagógusnak köszönhető, aki több mint egy évtizede gyűjti a szakképzés tárgyi emlékeit, így a múzeum tárlóin száz évnél is régebbi naplókat, bizonyítványokat is megtekinthetnek az érdeklődők. További képek a galériában

Kollégiumi napok a Szent-Györgyiben

2017.03.29
A Békéscsabai SzC-hoz tartozó Szent-Györgyi tagiskola a hagyományaihoz igazodva idén is márciusban rendezte meg a kollégiumi napokat. A kétnapos rendezvénysorozat kezdetén Várkonyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a klubhelyiségében, majd dr. Szemenyei Sándor tartott előadást a tagiskola névadójáról Szent-Györgyi Albert emberi nagysága címmel. A második napon a játéké, a versengésé, a szórakozásé volt a főszerep. A Víz Világnapja alkalmából plakátversenyt hirdettek, vetélkedőt és filmvetítést tartottak. A diákok összemérhették műveltség béli tudásukat, majd pedig LOL számítógépes játékversenyt rendeztek a városi kollégiumok tanulóinak részvételével. A programsorozatot a WAMSZ együttes koncertje zárta. Mint a képeken is látható a diákok érdeklődéssel, aktívan vettek részt a programokon.

Nemzetközi képzésen vett részt a Vízműs diák

2017.03.27
Nemzetközi képzésen vett részt Puskely Gergő, a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál tagiskolájának diákja, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke március elején. Az inkluzív, vagyis a széles körben elérhető oktatásról szóló, angol nyelvű budapesti t programot az OBESSU, a diákönkormányzati uniók európai ernyőszervezete rendezte meg. A Budapesti Európai Ifjúsági Központban megszervezett találkozóra Gergőt a Játszótér Alapítvány delegálta, és a Nemzeti Ifjúsági Tanács választotta be a 34 fős nemzetközi csapatba. A szervezők célja az volt, hogy segítsen a fiataloknak felismerni, milyen szituációk akadályozzák az inkluzív oktatás kiteljesedését, és megtalálni azokat a metódusokat, melyekkel diákként segíthetnek társaiknak. Gergő szerint nagyon hasznos volt a képzés. A résztvevők megértették az inkluzív oktatás fontosságát. A diákönkormányzati vezető új kapcsolatokkal gazdagodott, és reméli, hamarosan megalakulhat egy olyan szervezet, mely hálózatként lefedné a középiskolás réteget.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015