Hírek
Az újraélesztést tanulták a Keri diákjai

Az újraélesztést tanulták a Keri diákjai

2017.10.18
Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja. Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben többségük azonnal megkezdett újraélesztéssel megmenthető lenne. Az Országos Mentőszolgálat ezen a napon ingyenes újraélesztés-képzést tartott több helyszínen. A BSZC Zwack tagiskolájának 9/1 eladó, 9/4 pincér, 10/6 szakács és 11/B vendéglátásszervező osztályaival vett részt ezen a programon, melynek során kis csoportokban 4 ambu babán gyakorolhatták az újraélesztést. Emellett megnézhették a mentőautókat, megismerkedhettek annak belső felszereltségével. Köszönjük a mentőállomás dolgozóinak a bemutatót!
Figaro 2.0 a GSZI-ben

Figaro 2.0 a GSZI-ben

2017.10.18
A BSZC Nemes Tihamér tagiskola tanulói immár harmadik alkalommal vehettek részt az Operakaland elnevezésű országos programsorozatban. Október 13-án az Erkel Színházban Mozart vígoperáját, a Figaro házasságát tekintette és (hallgatta) meg több mint 1500 diák, köztük 36 gészis tanuló.  A mű 2.0 verziója mai környezetben is rólunk, emberekről szól. Az interaktív előadás – ahol a színpadon egy jelenet erejéig a diákok is táncolhattak – a zene világán keresztül szólaltatta meg a fiatalokat. Hallottuk a magány, a féltékenység, a kiszolgáltatottság, a csalás hangjait, ugyanakkor az odaadás és a megbocsátás muzsikája is a fülünkbe szállhatott. Köszönjük a szervezést Murvai Mónika tanárnőnek.
Az Újraélesztés Világnapja a Nemesben

Az Újraélesztés Világnapja a Nemesben

2017.10.18
Október 16. minden évben az Újraélesztés Világnapja. Ezen alkalomból a BSZC Nemes Tihamér (GSZI) tagiskolája 9. évfolyamának 3 rendészeti ügyintéző szakos osztálya részére újraélesztés gyakorlatot szerveztünk. A magánbiztonság rendészeti ügyintéző számára tantárgyunknak egyébként is részét képezi ez a témakör. A világnap pedig aktuálissá tette a foglalkozás megtartását. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek elsajátítsák ezt a folyamatot, hiszen nem árt felkészülni: éles helyzetben bármikor szükség lehet a technikára a mindennapok során. Előfordulhat, hogy akár saját korosztályukban, vagy a későbbiek során felnőttként, munkavégzés közben - pl. rendőrként - kell segítséget nyújtani a rászorulóknak. A felkészültség pedig magabiztosságot ad. Iskolánk védőnője Andelic Beatrix vezette be a tanulókat az újraélesztés gyakorlati fogásainak rejtelmeibe, amit ezúton is köszönünk. A gyerekek percről percre egyre nagyobb kedvvel és egyre határozottabban „estek” neki a Sam nevet viselő ambu babának. Ismert tény, hogy Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben az azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Fontos, hogy együtt tegyünk azért, hogy ez a statisztikai szám csökkenjen. Mentsünk életet! Hajráááá! Még nem késő, a szükséges ismereteket rövid idő alatt, bárki, bármikor megszerezheti. Fehér Andrea ny.r.alezredes

"Otthonunk a kollégium" program a rendészeti kollégiumban

2017.10.18
Október közepén, egy délután tartottuk meg az "Otthonunk a kollégium" elnevezésű aktív programot a BSZC Gészi tagiskolájának rendészeti kollégiumában. Ennek keretein belül, a tanulók az osztályfőnökök vezetésével a kollégium környékét, kívül és belül egyaránt, rendbe tették, takarították, csinosították. Szinte észre sem vették, de pár óra alatt több zsák szemetet szedtek össze úgy, hogy előtte nem is tűnt fel nekik mennyi lehet "elbújva".
Erőforrás a család - program a Keményben

Erőforrás a család - program a Keményben

2017.10.18
„A család, mint erőforrás” címmel nyert pályázatot az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Dr. Baly Hermina Mentálhigiéniés Alapítvány. Ennek egyik együttműködő partnere a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma. Az EFOP-1.2.1-15-2016-00593 azonosító számú pályázati projekt célul tűzte ki a családok egységének a védelmét, a generációk közötti együttműködés megteremtésével. A megvalósítás során a szakemberek olyan módszereket, technikákat mutatnak meg a résztvevőknek, melyek segítséget nyújthatnak a jövőben a munka és a magánélet összehangolására, a harmonikus együttműködés elősegítésére. Ennek érdekében többféle módon, formában kerül sor a megbeszélésekre, foglalkozásokra. Az intézményben első alkalommal szeptember 26-án, a Sorsfonó Társulat mutatkozott be és segítette a fiatalokat a családi életre való felkészülés rögös útján. A csoportvezető érzékenyítő PPT bemutatója után beszélgetés folyt, majd élményszínházi keretek közt zajlott az együttműködési készségek, a párkapcsolati kultúra fejlesztése. A program a teljes 2017/2018-as tanévet átöleli. 
Dobogón a Keri diákjai a békéscsabai Tortamustrán

Dobogón a Keri diákjai a békéscsabai Tortamustrán

2017.10.17
A Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban harmadik alkalommal került megrendezésre a Tortamustra.  Profi, amatőr és ízvilág kategóriában mérték össze tudásukat a versenyzők. A BSZC Zwack tagiskolájának 4 tanulója nevezett az amatőr, ill. az ízvilág kategóriában. Dudás Barbara, a KSZ 12/8 osztály tanulója az amatőr kategóriában a képzeletbeli dobogó tetejére állhatott fel. A felkészülésben a Bejó Cukrászat segítette. Domokos Imre 11/3. osztályos tanuló az ízvilág kategóriában 2. helyezést ért el. A felkészülésben a Bonti Cukrászat működött közre. Zsilinszki Diána 11/3 osztályos tanuló amatőr kategóriában különdíjat kapott alkotásáért. Sikeréhez a Bonti Cukrászat járult hozzá. Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a felkészítők munkáját!
Vízműs diákok a Jeune Courage élén

Vízműs diákok a Jeune Courage élén

2017.10.17
A Jeune Courage egy frissen megalakult ifjúsági érdekképviseleti közösség, mely a Békés megyei fiatalok segítését tűzte ki célul. Az alapító tagok között szerepel két vízműs diák is, Tóth Alexa és Puskely Gergő Pál, akik újító szellemmel igyekeznek megreformálni a diákéletet Békés megyében. Jelenlegi céljaik között szerepel azon támogatás elnyerése, amelyet a TESCO Global Zrt. hirdetett meg idén ősszel, nyereményként pedig pénz- és eszköztámogatást lehet igényelni. A pályázat keretében a Jeune Courage informális csoportja a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét szeretné javítani, illetve a hatékony érdekérvényesítést helyezi előtérbe. Az elnyert támogatást a „merész fiatalok” értékálló célokra fordítanák, mint például egy programsorozat kidolgozására, amely lehetővé tenné, hogy a megyében - Békéscsabán kívül  – három további települést vonjanak be a közösségi életükbe mind a kommunikációs készségek, mind az érdekképviselet terén, ezzel is elősegítve a résztvevő fiatalok tudásbeli szükségleteinek fejlődését az aktuális településen. Végül egy városközi vitafórumon mutatnák be a program hatékonyságát, mintegy képviselve saját városukat, amely egy közös jövő megépítését célozza. Dolgozzunk együtt! Támogassuk fiataljainkat! 
XXI. századi technológia a MÁV-nál – Vízműs diákok a Magyar Vasúttörténeti Parkban

XXI. századi technológia a MÁV-nál – Vízműs diákok a Magyar Vasúttörténeti Parkban

2017.10.16
A vasutas szakmák népszerűsítésére szeptember 27-én, idén immáron második alkalommal rendezett nyílt napot a MÁV-csoport, amelyre a vasút iránt érdeklődő fiatalokat invitáltak, köztük a vízműs diákokat is. A téma ezen a napon a MÁV-csoport szolgáltatási láncának és az ehhez illeszkedő modern technológiáknak a bemutatása, a szakmák kapcsolódási pontjainak, egymásra hatásának megismertetése volt. Az iskolából 48 szerencsés diák vehetett részt az eseményen, akiket bevezetettek például a hajtányozás világába is. Az egész napos rendezvényen a bemutatásra kerülő szakterületek száma bővült, így például a forgalom, a pályaépítés és –karbantartás, pályadiagnosztika, biztosítóberendezések, távközlés, erősáram, értékesítés, üzemeltetés, járműkarbantartás, járműfejlesztés, informatika, HR, gazdasági terület, MÁV-HÉV is bemutatásra kerültek. A MÁV tevékenységének ismertetésén kívül a MÁV ösztöndíjprogramjáról és a MÁV-csoport pályakezdő diplomás programjáról is kaptak információkat a diákok. A MÁV dolgozói az egyes szakmai „állomásokon” feladatokkal várták tanulóinkat, amelyeket az ott-tartózkodásuk alatt kellett megoldaniuk. Kis csapatunk élményekben gazdag, értékes tudással felvértezve tért haza.
Első helyen a Széchenyi a HVG ranglista alapján

Első helyen a Széchenyi a HVG ranglista alapján

2017.10.16
A HVG 2017-ben összeállított rangsorában az első helyen szerepel a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma. A lista összeállításához ágazatonként vizsgálták meg a szakgimnáziumi eredményeket. Az országos szakmai verseny döntőjébe jutott tanulók száma alapján a Széchenyi a Közgazdasági alapismeretek szakmai rangsorát vezeti.
A német szakképzést tanulmányozzák a BSZC szakértői Lipcsében

A német szakképzést tanulmányozzák a BSZC szakértői Lipcsében

2017.10.13
Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért címmel a Békéscsabai Szakképzési Centrum sikeres Erasmus + pályázatával október.22-29 között nyolc iskolai vezető, szakértő utazik ki Németországba, Lipcsébe a német szakképzést és oktatást tanulmányozni. A Tempus Közalapítvány által évente meghirdetett Erasmus + mobilitási pályázat eredményeként, a mostani út során a német szakképzést, míg az előző tanév elején a finn felnőttképzést, szakképzést ismerhették meg. A Centrumban jelenleg egyre bővülő szakképzés tagiskolai szinten más-más igényt támaszt a tagiskolák felé. A kiutazók a lipcsei szakképzőiskolákat, a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati képzőközpontot, gyakorlati helyeket - mint a BMW gyár - látogatnak meg az egy hét során. Az út előkészítéseként nyelvi és szakmai felkészítéseken vesznek részt a kiutazók.
Nyílt Nap a Trefortban!

Nyílt Nap a Trefortban!

2017.10.13
2017.10.14-én, szombaton 09.00 órakor pályaválasztási nyílt napot tartunk, melyre szeretettel várunk minden érdeklődő általános iskolai diákot és szüleiket is! Általános tájékoztatás után vendégeinknek lehetősége lesz az intézmény tanműhelyeinek, tantermeinek, kollégiumának megtekintésére!
A Paksi Atomerőműben jártak a Trefort iskola tanulói

A Paksi Atomerőműben jártak a Trefort iskola tanulói

2017.10.13
A BSZC Trefort tagiskolájának két erősáramú elektrotechnikus osztálya látogatott a Paksi Atomerőműbe. A kirándulást a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Békéscsabai Szervezete támogatta. A látogatás során az erőmű üzemi területét is bejárhatták a diákok. Megtekinthették az üzemelő 4-es reaktor vezénylőtermét, magát a reaktortermet, és az 500 m hosszú géptermet is. A Trefortosok láthatták a Paks II. két blokkjának tervezett helyét is, ahol hamarosan elkezdődik az ország számára elengedhetetlenül szükséges alaperőmű építése. Az erőművet bemutató kiállítást is láthattuk. Az építés relikviáit, műszereit, a kezdetekkor alkalmazott informatikai, erősáramú és reaktortechnikai eszközöket mind megtekinthettük. Lehetőséget kaptunk továbbá a reaktor karbantartó oktatóközpont megtekintésére is, amelyet egyedülálló módon egy be nem üzemelt, nyomottvizes reaktor valódi alkatrészeiből alakították ki, így bemászhattunk egy reaktor és egy primer köri hőcserélő belsejébe is. Köszönjük az egyesület önzetlen segítségét! Nádas Gusztáv és Petrovszki Zoltán beszámolója
SzeptemberFeszt a Vízműben

SzeptemberFeszt a Vízműben

2017.10.13
A BSZC Vásárhelyi Pál tagiskolája SzeptemberFeszt címen kétnapos rendezvénnyel búcsúztatta az ősz első hónapját. Szeptember 25-én a diákok tematikus előadásokat hallhattak Hankó Andrástól (Alföld Víz  Zrt., Vízmű): Miért jó VÍZMŰS-nek lenni? – a víz fontossága az emberek életében:, Novák Attila (Vízmű) Élő-e az élő művészet? továbbá A ló és az ember II. : Kántor Ivett (Vízmű): Utazás a fantáziairodalom világába: Pikó Tamás (Andrássy Úti Társaskör): Pályaorientációs előadás és Nagy Balázs (Munkácsy Mihály Múzeum): Régészeti feltárások az M44-es autóút építésénél címmel. Az előadásokat követően a diákközgyűlésen az iskola vezetősége ismertette a tanév menetét, beszámolt az intézményben történő beruházásokról és a leendő felújításokról. A diákönkormányzat főbb felelősei a diákság elé tárták az idei év programjait. Bemutatkozott Bodorló Balázs, az iskola diákpolgármester-jelöltje, aki beszélt pár szót a kampányáról. Másnap, az iskola udvarán megrendezett főzőversenyen 20 osztály mérkőzött meg egymással, végül a 12. D osztály hamburgere győzött, akik a hamburgerpogácsát saját maguk gyúrták és sütötték meg. A zsűri első sorban az étel megjelenését, ízét, zamatát, illatát, küllemét, állagát, és a készítők kreativitását és az összbenyomást értékelte. A győztes, a Mese Cukrászda felajánlásából egy csokoládétortát nyert A SzeptemberFeszt során az iskola diákjai számtalan kiegészítő programon, vetélkedőn is részt vehettek, így például rendőrségi bemutatón, csocsó-bajnokságon, kispályás labdarúgó-bajnokságon, kerékpárlassúsági versenyen, kötélhúzáson és honfoglaló, illetve XBOX játékokon. A kétnapos kikapcsolódás során a dobogós helyezést elértek értékes nyereményekben részesültek.
A szlovákiai Komárnóban kirándultak a Trefortosok

A szlovákiai Komárnóban kirándultak a Trefortosok

2017.10.10
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 3 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától a „Határtalanul 2017!” felhívás keretében. A program célja az volt, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a magyarlakta területeken élő magyarsággal, elmélyítsük a gyerekekben a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását.  A programnak köszönhetően 30 Trefortos diák és 2 kísérő tanár utazott a szlovákiai Komárnóba. A fiatalok az ott töltött 4 nap alatt megtekinthették a térség látványosságait: a komáromi várat és erődrendszert, az Európa-udvart, Klapka György és Jókai Mór emlékszobrát, s elhelyezték az emlékezés virágait a meghurcoltak emlékművénél is.   Diákjaink élménybeszámolóit hallgatva bebizonyosodott, hogy a program elérte célját: megismertettük őket a magyarság kultúrájának, a határon túli magyar történelmi és irodalmi emlékhelyek, illetve természet szépségeivel. Személyes élményeket szereztek, barátságok és jövőbeli kapcsolatok alakultak ki. Erősödött tanulóinkban a magyarságtudat.
Az Erkel Színházban jártak a Trefortosok

Az Erkel Színházban jártak a Trefortosok

2017.10.05
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az idei tanévben is részt vesz a Magyar Állami Operaház által meghirdetett Operaház programban. Szeptember 30.-án, vasárnap Tóth Olga tanárnő vezetésével 32 Trefortos diák utazott a fővárosba, hogy megtekintse Mozart Figaró házassága című operáját. A darab különleges volt, hiszen úgy dolgozta át Hábetler András rendező, hogy az a mai  körülmények között is érthető. Az előadással az volt a céljuk, hogy átlépjék az általános sztereotípiákat, miszerint az operákban kövér énekesek órákig egymás fülébe ordítoznak, majd hosszú áriázás után meghalnak. Ebben a darabban nem ez történt, hanem, fiatalok nyelvén szólaltatták meg az operát, mind zenei stílusban, mind szövegében. Lehetett bőven tapsolni, tetszést kinyilvánítani. Nagyon jó volt a bevezető, amit a rendező az elején elmondott, azonnal oldotta a hangulatot. A mintegy kétezer diák, akik hallgatták és nézték az operát, véleményem szerint nagy valószínűséggel megnézik majd a nem átdolgozott operákat is, mert sikerült a fiatalokat megnyerni ennek a műfajnak is.  Tóth Olga beszámolója
Kórusalapításhoz kapott támogatást az NKA-tól a Széchenyi

Kórusalapításhoz kapott támogatást az NKA-tól a Széchenyi

2017.10.04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretére benyújtott „Iskolai keretek között alapítandó kórus a 2017/2018. tanévben megvalósuló szakmai-művészeti programra” benyújtott pályázata nyert. A pályázat célja, hogy a 2017/2018. tanévben alakuló iskolai kórusok programjait támogassa, olyan intézményekben, ahol még nem működik kórus. Az intézményben két éve tanulnak ének tantárgyat a diákok. A szaktanár felfigyelt a sok tehetséges gyermekre. A szülők részéről is felmerült az igény a kórus létrehozására.  A 30 fős vegyes kórus alapfeladata: zenei anyanyelvünk ápolása, a tehetséggondozás, valamint az Éneklő Ifjúság hangversenyen minősítés kérése. A kórus vezetője: Aradi Zsolt. Szakmai közreműködő: Kovács Napsugár.
Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlatra készülnek

Széchenyis diákok svájci szakmai gyakorlatra készülnek

2017.10.03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai szakmai gyakorlaton vehetnek részt Svájcban, Németországban és Angliában. A svájci szakmai gyakorlatra, amelyre decembertől kerül sor 3 tanuló készül. Erre a gyakorlatra a szeptemberi felvételi eljárás során kerültek kiválasztásra a 2/14. évfolyamos turisztikai szervező, értékesítő tanulók. A Swiss Hospitality Academy Gmbh Maienfeld munkatársai, Beat Wicki és Angela Heck hallgatták meg a jelölteket. A kiválasztott diákok decemberben 2 hetes elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt Luzernben, a svájci szállodaiskolában, ezt követően kerülnek a szakmai gyakorlati helyükre. Beat Wicki, a szállodaiskola vezetője elmondta, azért szeretnek magyar fiatalokkal együtt dolgozni, mert jól megállják a helyüket. Vannak olyan svájci gyakorlati képzőhelyek, ahol kifejezetten magyar fiatalokat kérnek. A tanulókat a külföldi szakmai gyakorlatra Deákné Kovács Krisztina készítette fel.
Finomabbnál finomabb kenyeret sütnek a pék tanulók

Finomabbnál finomabb kenyeret sütnek a pék tanulók

2017.10.02
A BSZC Zwack tagiskolája a 2017/18-as tanévtől bővítette képzési kínálatát, hiszen beindult a pékek képzése. Békés megyében az elmúlt 4 évben pék tanulókat csak a Keri tudott beiskolázni. Országszerte kb. 3.000 pék hiányzik, s a jelentkezés alapján látszik, hogy nagy az érdeklődés a képzés iránt.
Díszbemutató a Jókai színházban keris segítséggel

Díszbemutató a Jókai színházban keris segítséggel

2017.10.02
A Jókai Színház a 2017/18-as évad első díszbemutató előadását 2017. szeptember 30-ra tűzte műsorára.  A bemutatót követően a nézők találkozhattak a színészekkel, rövid ismertetőt kaptak a bemutatott darabról, annak mondanivalójáról, majd megvendégelték a műsoron lévő darabhoz illő ételekkel, italokkal a vendégeket.  Több éves hagyomány, hogy iskolánk vendéglátásszervező diákjaival és szakoktatóival segítette a rendezvény lebonyolítását.
Kirándulás a Bihari-hegyekben

Kirándulás a Bihari-hegyekben

2017.10.02
Várfalviné Vincze Ágnes tanárnő szervezésében 1 napos túrázáson vettek részt a Keri diákjai Biharfüreden és környékén.  Megnézték a Mézgedi-cseppkőbarlangot, amely a XX. század elején Európa legnagyobb barlangjai közé tartozott. Ellátogattak a csodaforráshoz, melyből, ha a szerelmesek isznak, akkor a legenda szerint a szerelmük örökké tart. A túrát Lovas József vezette.
Magyar ételeket népszerűsítettek a kerisek az OMÉK-on

Magyar ételeket népszerűsítettek a kerisek az OMÉK-on

2017.10.02
2017. szeptember 20-24-e között 78. alkalommal került megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A BSZC Zwack tagiskolájának két vendéglátásszervező tanulója Simcsik András és Képíró Gergely, valamint Balog Katalin és Hováth Ferenc szakoktatók munkájukkal népszerűsítették a hazai alapanyagokból készülő hagyományos magyar ételeket.
A BSZC Zwack tagiskolájának képviselői a hadtáp élelmezési részlegében segítettek be

A BSZC Zwack tagiskolájának képviselői a hadtáp élelmezési részlegében segítettek be

2017.10.02
2017. szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete által került megrendezésre a békéscsabai repülőtéren az általános és középiskolás diákok számára a már hagyományos haditorna. 
A Világ Legnagyobb Tanórája a Gésziben

A Világ Legnagyobb Tanórája a Gésziben

2017.09.28
A Békéscsabai SZC Gépészeti tagiskolája idén csatlakozott először a Világ Legnagyobb Tanórája világszintű oktatási projekthez, melynek segítségével a fiatalok megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. Az elmúlt héten a tudatos táplálkozás, felelős élelmiszerfogyasztás témák kerültek a középpontba. Mintegy 200 Gészis tanuló különböző tanórákon, változatos munkaformákban kapcsolódhatott be a tematikus hét folyamába: megismerkedtek az ENSZ által kijelölt Globális Célokkal, az ismertető kisfilm megtekintése után kifejthették véleményüket, érvelhettek, viták alakultak ki, plakátokat készítettek. Az angol nyelvi órákon az étel pazarlásának a csökkentése téma került előtérbe.  A hasznos ötletek itt is egy közösen elkészített plakátra kerültek fel.  Az informatika órákon a menzára vonatkozó online kérdőívet tölthették ki a kilencedikesek. Tartalmas, tanulságos hetet tudhatunk magunk mögött.
Széchenyis diákok nyári szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban

Széchenyis diákok nyári szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban

2017.09.28
A BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói közül 17 fő (10 fő a 13/B turisztikai szervező, értékesítő osztályból, 7 fő a két tanítási nyelvű 11/F osztályból) vehetett részt 2017. június 1. és augusztus 31. között három hónapos nyári szakmai gyakorlaton Németországban. A program most zárult a gyakornokok beszámolóival. A tanulók a németországi Észak- Rajna-Vesztfália tartományban különböző kisebb, illetve nagyobb falvak és városok szállodáiban töltötték el a 3 hónapos szakmai gyakorlatot. Nyáron az intézmény igazgatója, Paláncz György, az igazgatóhelyettese, Hugyeczné Krnács Katalin és a felkészítő pedagógusok, Aradszky Ilona és Fazekasné Tóth Zsuzsanna látogatta meg a diákokat a gyakorlóhelyükön. Doba Zoltán 
Megmutatták mit tudnak Békéscsabáról a Keri diákjai

Megmutatták mit tudnak Békéscsabáról a Keri diákjai

2017.09.27
Szeptember 26-án került megrendezésre a "Szebb - zöldebb Békéscsabáért" futóverseny és városismereti vetélkedő. A BSZC Zwack tagiskoláját a 11/b osztály tanulói képviselték, melynek során számos hasznos tapasztalattal gazdagodtak. A városismereti csapatversenyben első helyezést értek el. Felkészítő tanáruk: Szabóné Csendes Ildikó testnevelő tanár Gratulálunk a szép eredményhez!
Az opera világában kalandoztak a Zwack iskola tanulói

Az opera világában kalandoztak a Zwack iskola tanulói

2017.09.27
Az intézmény 50 tanulója 2017. szeptember 25-én részt vett az Erkel Színház OperaKaland előadásán. Hábetler András operaénekes és rendező által színre vitt "A Figaro házassága" című, középiskolásoknak meghirdetett előadását tekintették meg.
Rendhagyó testnevelési órák a Keriben

Rendhagyó testnevelési órák a Keriben

2017.09.27
A BSZC Zwack tagiskolájának tanulói rendhagyó testnevelés órák keretében ismerkednek az újraélesztési technikákkal. Korábbi pályázatból több ambu baba és egy félautomata defibrillátor került beszerzésre, melyek segítségével a tanulók széles körét kívánjuk megtanítani  ezek használatára.  A tanulók felkészítését Szabóné Csendes Ildikó testnevelő tanár és Sznopek Anita védőnő végzi.
Békéscsaba bombázására emlékeztek a Gészi-s diákok

Békéscsaba bombázására emlékeztek a Gészi-s diákok

2017.09.26
2017. szeptember 21-én, csütörtökön, 10.00 órától, a Vasútállomás főépületénél, az 1944. szeptember 21-i bombatámadás áldozatainak emlékét megörökítő emléktábla avatására került sor. Varga Imre kollégiumvezető, valamint néhány rendészeti ügyintéző szakos, 10.évfolyamos tanulónk képviselték iskolánkat és a Békéscsabai Szakképzési Centrumot. A kellemetlen időjárás ellenére meghitt megemlékezés és emléktábla avatás zajlott, ahol beszédet mondott Szarvas Péter polgármester, valamint Botyánszky János a MÁV Zrt. képviseletében is. Czitor Attila színművész előadásában vers, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Kamaraegyüttes előadásában pedig több kiváló zenei darab hangzott el.
Elkészült az első zwackos kenyér

Elkészült az első zwackos kenyér

2017.09.26
A magyar munkaerőpiacról 3.000 pék szakember hiányzik. 2017. szeptember 1-jétől indítottuk el a pékképzésünket, mellyel ezt a hiányt szeretnénk enyhíteni. Tanulóinkra biztos munkahely, megélhetés vár.
Törökországban ismerkedtek a pénzügyekkel a Zwack diákjai

Törökországban ismerkedtek a pénzügyekkel a Zwack diákjai

2017.09.21
2017. szeptember 9-15. között iskolánkat 8 fő képviselte a törökországi Yalovában az Erasmus+ KA105 Ifjúsági csereprogramjában, amelyben bolgár, görög és török partnerekkel együtt vettünk részt. A projekt címe „Save Money, Live Better” volt. Célja, hogy az ifjúságnak segítsen eligazodni a pénz világában. A hét napos program alatt nagyon sok értékes információval gazdagodtunk és ellátogattunk a yalovai egyetemre is. A szakmai ismeretek megszerzése mellett, a kulturális program keretében megtekintettük Yalova, Isztambul nevezetességeit, megismerkedhettünk a török, a bolgár és görög kultúrával, ételekkel.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015