Ugrás a fő tartalomra

5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.


66/441-314

Széchenyi 2020

Projektek


Szakmai látogatás Olaszországban

Projekt szerződésszáma: 2021-1-HU01-KA122-VET-000016779

Projekt időtartama: 2021.12.31. – 2022.12.30.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának pénzügyi támogatásával valósult meg, támogatási összeg 28660 euró.

A megvalósított projekt bemutatása:

Háttér:

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) elkötelezett a minőségi szakképzés, a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő képzési tartalom megvalósításában. Ma már ez nem képzelhető el a nemzetközi trendek figyelése nélkül, illetve olyan szakmai együttműködések nélkül, melyek a határainkon átnyúlnak. Az Erasmus+ program támogatást nyújt munkatársaink továbbképzésének külföldön, nemzetközi környezetben. A képzési igény és elvárás folyamatos. Ebben a projektben az élelmiszeripar és turizmus-vendéglátás ágazatokban érintett 20 munkatársunk egyhetes szakmai látogatását valósítottuk meg Északkelet-Olaszországban. Ez a régió az idegenforgalom, vendéglátás szempontjából kiemelt terület, és a tervezett program alkalmas az aktuális trendek megfigyelésére, arra, hogy hogyan tudott/tud reagálni a változó igényekre (például a koronavírus hatásai), ugyanakkor láthatjuk a tradíciók erejét, az egyre erősödő környezettudatosságot, a fenntartható fejlődést.

Célkitűzések:

20 élelmiszeripar, turizmus-vendéglátás ágazati képzésben résztvevő munkatársunk egyhetes szakmai látogatásának sikeres lebonyolítása a Marco Polo szervezet közreműködésével, északkelet-olaszországi kézműves termékeket előállító vállalkozások, a turizmus-vendéglátás területén szolgáltatást nyújtó cégek meglátogatásával, szakmai gyakorlati feladatok megvalósításával. A résztvevők idegen nyelvi, szakmai, személyes, módszertani, digitális, interkulturális kompetenciának fejlesztése. Digitális, online elérhető oktatási segédanyag cukrász, szakács, pincér, pék, turisztikai technikus tanulók képzése számára. Nemzetközi partneri hálózat bővítése. Élelmiszeripar, turizmusvendéglátás területén tanuló diákjaink, munkatársaink olaszországi szakmai gyakorlatának, tanulmányútjának előkészítése, a keretek meghatározása. Disszeminációs tevékenységgel a BSZC hírnevének növelése, a nemzetközi projektek népszerűsítése az intézmény falain belül és kívül.

Megvalósítás:

A projekt tevékenységei:

  1. Pályázatírás
  2. Szakmai látogatás megvalósítása:
  3. kapcsolatfelvétel a szakmai program biztosításáért felelős olaszországi Marco Polo szervezettel, munkaprogram egyeztetése
  4. a mobilitás meghirdetése, önéletrajzok, motivációs levelek begyűjtése, a 20 résztvevő kiválasztása
  5. a kiutazásban résztvevők felkészítése (szakmai-kulturális, szakmai angol nyelvi, vegyes oktatással)
  6. a kiutazás előkészítése: szerződéskötések, zöld utazás (autóbusz), biztosítás, szállás, étkezés megszervezése
  7. a szakmai látogatás lebonyolítása: időpont: 2022. május 15-21., célja: a vendéglátás és turizmus helyzetének, jó gyakorlatainak megismerése Északkelet-Olaszországban, a hagyomány és innováció ötvözése, gasztronómiai trendek megfigyelése
  8. a szakmai látogatás értékelése
  9. szakmai beszámolók elkészítése, digitális oktatási segédanyag elkészítése
  10. disszeminációs tevékenység megvalósítása

III. A projekt záró értékelése

IV. Záró beszámoló elkészítése

 

Eredmények:

A terveknek megfelelően megvalósult 20 élelmiszeripar, turizmus-vendéglátás ágazati képzésben résztvevő munkatársunk egyhetes olaszországi szakmai látogatása, képzése. A képzésben résztvevők idegen nyelvi, szakmai, személyes, módszertani, digitális, interkulturális, kompetenciái kimutatható módon fejlődtek, erősödött szakmai motivációjuk. Elkészült és kipróbálásra került a digitális, online elérhető oktatási segédanyag cukrász, szakács, pincér, pék, turisztikai technikus tanulók képzése számára. A BSZC nemzetközi partneri hálózata bővült a szakmai látogatáson megismert vállalkozások, intézmények által. Megállapodás született a Marco Polóval az együttműködés folytatásáról, tanulóink olaszországi szakmai gyakorlatának megvalósításáról, valamint újabb szakértői út megszervezéséről. A disszeminációs tevékenység révén a projekt hozzájárult a BSZC szakmai hírnevének növeléséhez, valamint a duális képzésben résztvevő vendéglátóhelyek, cégek közötti szakmai kapcsolat erősítéséhez Békés megyében.

 

Beszámolók:

  1. Zámboriné Liker Zita
  2. Moka Ilona Ildikó


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Békéscsabai Szakképzési Centrum

      5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.

    • Telefon: 66/441-314

      E-mail: centrum@bszc.hu

      OM azonosító: 203029

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000209


    2024Békéscsabai Szakképzési Centrum