Hírek
 Erasmus+ disszeminációs tréningen vettek részt a BSZC Kemény Gábor Technikum tanárai

Erasmus+ disszeminációs tréningen vettek részt a BSZC Kemény Gábor Technikum tanárai

2020.09.16 - 14:59
A Tempus Közalapítvány a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online formában tartotta meg a „Digitális disszemináció az Erasmus+ projektekben" c. rendezvényét 2020. szeptember 15-én. A program célja az volt, hogy ötletekkel segítse a nyertes Erasmus+ pályázatok résztvevőit a projekteredményeik sikeres terjesztésében, kiemelten azokra az online eszközökre és módszerekre fókuszálva, amelyek használata megkönnyítheti, és még hatékonyabbá teheti a projektek eredményeinek bemutatását. A plenáris bevezető után Kardos Anita kommunikációs vezető osztotta meg a hatékony eredménykommunikáció trükkjeit, majd Szabó Csilla, a Tempus Közalapítvány egységvezető helyettese mutatott be jó disszeminációs példákat, illetve Simon Boglárka kommunikációs munkatárs az programsorozatról beszélt. Ezután a program interaktív műhelymunkákkal folytatódott, amelyeken Tari Erika tanárnő, -rendszeres tagja az iskola Erasmus+ pályázatainak pályázatíróként, kísérő tanárként-és Mihályfiné Laczkó Mónika igazgatóhelyettes, projektkoordinátor vettek részt. A Tempus Közalapítvány munkatársai, Jakab Réka és Simon Boglárka workshopjukon a résztvevőkkel együtt tervezték meg, hogyan építsék be a hatáskeltő eszközöket a pályázói gyakorlatba. Albrecht Marcell marketing vezető pedig közös műhelymunka során mutatta be a közösségi média adta lehetőségeket a sikeres disszeminációban. A programon való részvétel hasznosnak bizonyult a futó és majdani pályázatok lebonyolításához, a tudásanyag pedig hamarosan elérhetővé válik a Tempus közalapítvány honlapján is.
„Driving” óra a Trefortban

„Driving” óra a Trefortban

2020.09.16 - 14:48
Új kezdeményezés elindítására vállalkozott a Trefort Közlekedési csapata. Elektromos járművekkel (motor, moped, autó) tartanak rendhagyó gyakorlati órát az autós szakmában tanulóknak, kapcsolódva az alternatív járműhajtási technikus képzés tananyagához. Kiss Péter és Komáromi Zoltán tanár urak mentorálása mellett a diákok megismerhetik, kipróbálhatják, sőt, ügyességi „driving”-vetélkedőn vehetnek részt a program során, melyhez az iskola minden érdeklődő diákja csatlakozhat. A kezdeményezés az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz kapcsolódik, melynek témája a környezetbarát közlekedés népszerűsítése és támogatása. Ebben a Meszlényi-Autó Kft. partnerséget vállalva, rendelkezésünkre bocsátott egy elektromos autót a program idejére, szélesítve az iskola eszköz repertoárját és támogatva az ügy fontosságát. „Egy nagy változás van folyamatban. 2025-el megjelennek az önvezető haszongépjárművek, és 2040-ig fokozatosan kivonják a személygépkocsi értékesítésből a belsőégésű motoros járműveket. Ez azt jelenti, hogy új autóként, vagy használtan külföldről behozva (honosítással) nem lehet majd benzines vagy dízelmotoros gépkocsit forgalomba hozni. Persze ami már forgalomban van, az maradhat. De meddig? Nem lesz alkatrész, mert senki sem fog gyártani. Azaz kb. 10 év alatt azok is elfogynak. 2040-re a hybridek sem futhatnak majd, hiszen azokban is van belsőégésű motor. Ez a mostani technológiai robbanás. Bekövetkezik akkor is, ha nem tetszik a motorsport rajongóinak. A kormány terve szerint: 2022-től a 25000 főnél nagyobb lélekszámú településeken a tömegközlekedés csak elektromos hajtású lehet. Ez a helyijáratok buszainak teljes cseréjét jelenti majd. Mit fog csinálni egy szerelő a jövő személygépkocsiján? Mi lesz a szakmájával? Azt hiszem, mindannyian tudjuk a választ: vagy fejlődik az új technológia felé, vagy megszűnik. Ezért fontos most jó irányt választani. Aki most alternatív járműhajtási technikus szakmát választ, annak minden jogosítványa meglesz ahhoz, hogy szerelhesse a még futó hagyományos hajtású járműveket, a villamos hajtásláncokat és a hybrid és hidrogénhajtású járműveket is. És mikor is fog ez megvalósulni? A most beiratkozók 6 tanév alatt sajátíthatják el az ismereteket vagy érettségi után 3 év alatt. Pont akkor, amikor égető szükség lesz erre a szakképzettségre. Azaz, lesz jól fizető szakmája, megbecsülése, jövője.” (Komáromi Z.)
Elektromos járművek világnapja a Trefortban

Elektromos járművek világnapja a Trefortban

2020.09.10 - 12:20
Szeptember 9-e az ABB és a Green.TV által kezdeményezett Elektromos Járművek Világnapja, az e-mobilitás ünnepe.A cél nemes: szeretnék, ha az elektromos járművek jelenlegi és leendő használói jobban megismerjék az elektromos járművek előnyeit, valamint reflektorfénybe szeretnék állítani az e-járművek térnyerésének fontosságát. Ebből az alkalomból Kiss Mihály igazgató úr két elektromos járművet adott át a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskola Közlekedési Munka közösségének mely az Alternatív járműhajtási technikus képzés színvonalát fogja emelni.Egy zárt három kerekű elektromos kisautót és egy elektromos kerékpárt melyeken élőben gyakorolhatnak a diákok.
Véradás - Hotel Fiume

Véradás - Hotel Fiume

2020.09.10 - 09:09
Negyven éve a közt szolgálja Nagy Zsolt nevelőtanár

Negyven éve a közt szolgálja Nagy Zsolt nevelőtanár

2020.09.09 - 15:47
A napokban 40 éves jubileumi jutalmat vehetett át Nagy Zsolt, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelőtanára. Azt szokták mondani, hogy ez még gombócból is sok, de amikor arra kértük, hogy szaladjunk végig az elmúlt évtizedeken, szinte kifogyhatatlanul állt elő, a legkülönbözőbb élményekkel. A tanár úrról azt kell tudni, hogy a mai napig aktívan sportol, és meghatározó személye, szervezője a kollégiumi életnek és a tradíciók kialakításának. A most kezdődő tanévet is a már megszokott „tempóban” kezdte el, s máris elmondhatja magáról, hogy ő tud a legtöbbet a most kilencedikes diákokról. Amikor felidéztük a kezdeteket elmesélte, hogy mindjárt a mélyvízbe került, ugyanis az akkori vezetés rábízta vöröskeresztesként a tanulók egészséges életmódra nevelését végül már a váradások szervezését is, s ebből alakult ki rövidesen az a komplex egészségtudatos életmód, ami a mai napig szerves része a kollégiumi életnek. De, mint sportszervező is nagyon mozgalmas éveket tudhat maga mögött, hiszen szintén a mai napig szervezi a kollégiumi focibajnokságokat, a kollégium csapatával a városi kispályás versenyek részvevője, de korábban egy alkalommal, a megyei kollégiumi fociversenyen győzelemmel öregbítette a kollégium hírnevét. De hasonló sikereket ért el diákjaival a városi lábtenisz versenyeken is. Egyik tanítványa, Zima Viktor pedig beállította a kollégiumi csúcsot is, vagyis egy foci bajnokságban csaknem 150 gólt lőtt. Nagy Zsolt szívesen emlékszik vissza egykori tanítványaira is. Különösen büszke például arra a két tanulójára, akik egy karácsonyi ünnepségre olyan zenés programot állítottak össze, ami a zenei élményen túl finom eleganciával figurázta ki a nevelőtanárokat is, akiknek még a könnyei is potyogtak a nevetéstől. A két tanuló egyébként kiválóan teljesített a Trefort iskolában.  Molnár Sándor lakóhelyén érdemelte ki a lakosság bizalmát, ahol egy ideig polgármesterként vezette több cikluson át a települést. Horváth Attila pedig „szakmabeli lett”, hiszen pedagógusként tanítja a felnövekvő nemzedéket.
Szerezzen érettségit a Trefortban, illetve jelentkezzen szakmai ösztöndíjas képzéseinkre

Szerezzen érettségit a Trefortban, illetve jelentkezzen szakmai ösztöndíjas képzéseinkre

2020.09.04 - 13:31
Megérkeztek a tankönyvek a Keménybe

Megérkeztek a tankönyvek a Keménybe

2020.08.24 - 08:11
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumba hiánytalanul megérkeztek a 2020-21-es tanév kezdéséhez szükséges tankönyvek. Az iskola által megrendelt könyveket a KELLO pontosan és időben megküldte. Az intézménybe 2020. augusztus 18-án begördülő teherautón a Magyar Posta dolgozója két raklapnyi könyvet szállított ki. Ez a mennyiség 3000-nél is több darabot jelentett, melyet tételesen kellett átvenni. Ebben nagy segítséget nyújtottak közösségi szolgálatos diákjaink, valamint a Tankönyvellátó által előzetesen meghirdetett diákmunkát vállaló hallgatók. A könyvtári állományba vételt követően, szeptemberben a 9-13. évfolyamon az iskola tanulói közül mindenki ingyenesen fogja használatba kapni tankönyveit.
Szent-Györgyis fotósok kiállítása

Szent-Györgyis fotósok kiállítása

2020.08.13 - 13:40
A magyar fotográfia napja alkalmából a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotó szakos tanulóinak munkáiból nyílik kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. Megnyitja: Novák Attila és Mitykó György Témavezető tanár: Imre György Megnyitó: 2020. 08. 20. 10.00 Megtekinthető: 2020. 08. 28. – 2020. 09. 28 Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!  
Szent-Györgyis tanulók segítenek a Balatonnál!

Szent-Györgyis tanulók segítenek a Balatonnál!

2020.07.23 - 08:34
A nyári szünet javában tart, de a 11.E osztály diákjai mégsem hagyományosan pihennek. A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói a Balaton mellett teljesítenek szolgálatot. Reméljük sok pozitív élménnyel térnek haza, és megosztják fotóikat és tapasztalataikat tanulótársaikkal is! A mellékelt fotón balról jobbra haladva: Kocmar Kitti, Horváth Tímea, Horvát Mónika, Ancsin Éva A Magyar Vöröskereszt ezt írja többek között a programról: “A szolgálatot teljesítő fiatalok legalább alapfokú elsősegélynyújtó vizsgával rendelkeznek, feladatuk a vízben és vízparton szerzett sérülések ellátása, szükség esetén mentő hívása. Egy-egy szezon során 3-4 ezer sérülést látnak el szakszerűen a vöröskeresztesek, akik öt esetben már életet is mentettek. A programban résztvevő önkéntesek számára biztosítjuk a szállást és az étkezést valamint az utazási költségeiket, de más javadalmazásban nem részesülnek.”
Szent-Györgyis tanulók sikere az ASZÉV versenyen

Szent-Györgyis tanulók sikere az ASZÉV versenyen

2020.07.14 - 10:12
Megérkezett a 2019/2020-as tanév ÁSZÉV verseny eredménye, a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói nagyon szép helyezéseket értek el. Szívből gratulálunk a tanulóknak és az Őket felkészítő Kollégáknak! ÁSZÉV Nyomdaipari technikus 1. Kmellár Attila 12.D 2. Vincze Péter 12.D 3. Kovács Bálint 12.D ÁSZÉV Kiadványszerkesztő 1. Nagy LAjos 12.G 2. Darányi Ilona 12.G 4. Havai Henrietta 12.G 6. Dobos Anett 12.G ÁSZÉV Egészségügy 1. Csernyeczki Liliána 12.F 4. Jansik Noémi 12.E 15. Csizmadia Sándor 12.E ÁSZÉV Képző és iparművészet 10. Szabó Viktória 12.G 12. Mrlák Nikolett 12.G  
Digitális tananyagfejlesztési pályázat Vízműs tanár részvételével

Digitális tananyagfejlesztési pályázat Vízműs tanár részvételével

2020.07.10 - 12:10
A digitális tanrend bevezetése nemcsak a diákokat és a szülőket, hanem a pedagógusokat is komoly kihívás elé állította. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy mennyire fontos a digitális tanítási-tanulási folyamat elsajátítása is. A Telenor 2020. május 14-én indította el tananyag-fejlesztési pályázatát pedagógusoknak, amelynek a célja a tanárok támogatása, illetve az oktatást segítő online lehetőségek bővítése volt. Május 28-ig egy rövid kurzustervvel lehetett jelentkezni a Hipersuli weboldalán. Szenti Alexandra, földrajz-geográfus szakos kollégánk sikerrel pályázott GAPMINDER WORLD című projektjével, amelyben népesség- és gazdaságföldrajzi témában segíti a tanárkollégák és tanulók felkészülését. A folyamat részeként június és július hónapban egy 4 hetes online webináriumon sajátította el a digitális kurzuskészítés folyamatát, például a Loom videofelvevő, az OpenShot videószerkesztő és a Webuni oldal használatát. Július 9-én az elkészült kurzus „élesítették”, amely elérhető a következő linken: https://hipersuli.webuni.hu/kepzes/gapminder-world-foldrajztanaroknak Bátran ajánljuk a földrajzot tanító pedagógusoknak, hiszen számos letölthető segédanyagot és videót is tartalmaz a tananyag. A pályázat egy versenyen is részt vesz, a legjobb 10 projekt elismerésben részesül. Gratulálunk tanárnőnek és további sok sikert kívánunk! Kiss Emese

Kiemelkedően teljesítettek a Vízműsök az ÁSZÉV döntőjén

2020.07.10 - 09:00
Az idei tanévben 2020. március 2-án és 3-án rendezték meg a tagiskolákban az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének elődöntőit, amelyen diákjaink sikeresen szerepeltek. Így lehetőségük nyílt arra, hogy a döntőben is megmérettessék magukat, amelyet azonban a járványügyi helyzet miatt nem tudtak megtartani. Ezért a verseny szervezői rendhagyó módon a diákok érettségi vizsgán szerzett pontszámait vették alapul a végső sorrend kialakításakor. Örömmel számolhatunk be róla, hogy tanulóink a szakmai érettségi vizsgákon szépen szerepeltek, így rendkívül jó helyezések születtek az országos versenyen. Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak! ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK 2. helyezett: Máté Zoltán (12. A) 3. helyezett: Berki Gábor (12. A) 5. helyezett: Végh Imre Róbert (12. A) 6. helyezett: Nagy Zoltán (12. A) 7. helyezett: Pillár Szabolcs (12. A) 9. helyezett: Máté Szilvia (12. A) GÁZIPARI ÉS FLUIDUMKITERMELÉSI ISMERETEK 1. helyezett: Farkas Balázs Ákos (12. D) 2. helyezett: Szegedi Nikolett (12. D) 3. helyezett: Szabó Viktória (12. D) 4. helyezett: Gecsei Zita (12. D) 5. helyezett: Holoda Erik Máté (12. D) 6. helyezett: Liszkai Kristóf (12. D) 7. helyezett: Kiss Vivien Zsanett (12. D) 9. helyezett: Szél Zoltán (12. D) MAGAS- ÉS MÉLYÉPÍTÉSI ISMERETEK 23. helyezett: Fekete Norbert (12. D) FÖLDMÉRÉSI ISMERETEK 10. helyezett: Jambrik Zita Zsófia (12. E) 11. helyezett: Sitkei Zolta (12. E) 14. helyezett: Oláh Dániel József (12. E) 17. helyezett: Boros Bence (12. E) 18. helyezett: Litauszki Márton Bence (12. E) VÍZÜGYI ISMERETEK 1. helyezett: Takács Martin (12. E) 7. helyezett: Gombkötő Gergő (12. E) Szenti Alexandra      
A NŐI SZABÓK SZAKMAI KIRÁNDULÁSA

A NŐI SZABÓK SZAKMAI KIRÁNDULÁSA

2020.07.03 - 10:10
A női szabó szakma nyári gyakorlatának lezárásaként ellátogattunk a csorvási Hudák szövőműhelybe. A műhely családi vállalkozásban szövéssel és viseletkészítéssel foglalkozik. Termékeik egyedi készítésűek, természetes anyagokból készülnek. Több mint kétszáz zsűrizett termékkel a Békés Megyei Értéktár tagjai. Hudák Józsefné Szövő Népi Iparművész és lánya Hudák Mariann Mesterremek Díjas Viseletkészítő élménydús beszámolóval kalauzolt végig bennünket a műhely történetén. Lehetőségünk volt a műhelyt, az ipari műemlék, de még ma is működő szövőszékeket megtekinteni, a fantasztikus ruhakölteményeket magunkra ölteni. Nagyszerű élmény volt, köszönjük oktatónknak Lányi Gáborné, Ibolyának, aki a látogatást megszervezte! A felnőttoktatásban részt vevő női szabó tanulók csapata
KETTŐS TREFORTOS SIKER AZ ÁSZÉV ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENYÉN

KETTŐS TREFORTOS SIKER AZ ÁSZÉV ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENYÉN

2020.07.02 - 18:20
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskolájának 12/A szakgimnáziumi osztályának két tanulója, Pintye József az 1., Győri Olivér pedig a 3. helyen végzett a 2019/2020-as tanév ’Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén’, vasútgépészeti ismeretek tantárgyból.A kétfordulós versenyt 2020 januárjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium hirdette meg a magyarországi, nappali rendszerű képzést folytató szakgimnáziumok azon tanulói számára, akik a versenykiírás tanévében a középiskolai szakaszt lezáró évfolyam tanulói és vizsgájuk a május-júniusi vizsgaidőszakban volt esedékes.Az elődöntő interaktív formában került megrendezésre, melyen a versenyzők saját iskolája biztosította a számítógépet és az internetelérést. Mindkét tanuló sikerrel vette az első fordulót és bejutott a döntőbe. A pandémia okozta helyzet azonban arra kényszerítette a verseny szervezőit, hogy a döntő eredménye – rendhagyó módon – az elődöntőn és a középszintű érettségi írásbeli vizsgáján megszerzett pontszámok összege alapján kerüljön kihirdetésre.A versenyzők érettségi vizsgájának eredménye így még inkább felértékelődött, 2020. június 13-án pedig, amikor 4 év munkája után kézhez kaphatták érettségi bizonyítványukat, egy sikeres versenyeredménnyel is gazdagodhattak. Pintye József: „Azért döntöttem a vasúti gépészet mellett, mert engem mindig is érdekelt a vasúti járművek működése, és szerettem a vonatok terén mozogni. Emellett szeretek is szereléssel foglalkozni. Az én véleményem szerint jó az, ha az ember magától is meg tudja oldani a problémákat, persze kellő ismeret nélkül nem könnyű egyedül megcsinálni bármit is. Viszont, a kellő ismeretek megszerzésével meg lehet csinálni bármit. Ezeket az ismereteket itt a Trefortban meg tudtam szerezni.”Győri Olivér: „Vasúti jármű szerelő szak. Hogy miért is ezt a szakot választottam? Nos... a történet még kisgyerekkoromból indul, amikor először megcsapott a mozdony füstje. Szinte mindennap a vasútállomásra jártam a szüleimmel vonatokat nézni, közben arról álmodozva, hogy ha egyszer felnövök, én is mozdonyt szeretnék vezetni! Ahogy teltek-múltak az évek, általános iskola után betévedtem édesapámmal a Trefortba és tudomást szereztem a vasúti jármű szerelő szakról. Egyből tudtam, hogy ez a nekem való pálya! Végre mozdonyok közelében lehetek, megismerkedhetek a működésükkel, felépítésükkel és a számomra legérdekesebb dologgal, a kezelőszervekkel és a vezetőállással. Az érettségi évében került sor az ÁSZÉV versenyre, amelyen a különböző szakmák legjobb diákjai mérték össze tudásukat a legjobb helyezésért. Osztályfőnököm, Barabás Ferenc biztatott bennünket, hogy az osztály legjobb tanulói jelentkezzenek erre a versenyre. A versenyen 3. helyezést értem el, amin nagyon meglepődtem, nem számítottam ilyen jó eredményre.”Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!
NYUGDÍJASOK KÖSZÖNTŐJE A KÓSBAN

NYUGDÍJASOK KÖSZÖNTŐJE A KÓSBAN

2020.07.02 - 17:28
Kedves kötelességünknek tettünk eleget a hét elején, négy volt kollégánkat köszöntöttük.Intézményünk vezetője, Szánduné Ujszigeti Gabriella ünnepélyesen átadta Balog Istvánnénak, Nyiriné Almási Margitnak, Szokolainé Fejes Editnek és Petri Miklósnak a szolgálati emlékérmet. A kitüntetést idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel nem a polgármesteri hivatalban vehettek át nyugdíjas kollégáink, hanem az iskola konferencia termében gyűltünk össze egy kis ünnepségre.A kollégák nevében Éber Klára köszöntötte kedves volt pedagógusainkat, melyet szemmel látható meghatódottsággal fogadtak, majd egy kis pogácsával kínáltuk őket és pezsgővel koccintottunk az egészségükre.Mindannyian elmondták mivel töltik mostanság az idejüket, mit csinálnak, amikor nem csörög az iskolába szólító vekker.Egy biztos: egyikőjük sem unatkozik. Unokáznak, kertet művelnek, családjaikról gondoskodnak, minden napnak megvannak a feladatai.Kívánunk nekik továbbra is tartalmas boldog nyugdíjas éveket és nagyon jó egészséget!
Kasík Pál tanár úr Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át

Kasík Pál tanár úr Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át

2020.06.30 - 12:50
Elismerő, és mélyen meghatott tekintetek kíséretében Kasík Pál tanár úr Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át. A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma ezzel a díjjal ismerte el a tanár úr kiemelkedő, több mint 25 évig tartó munkáját.Kasík Pál ötvözte a kiváló pedagógus erényeit, és a szakmájában, saját szakterületén (gépészet) jártas mester szaktudását, akit ezért, mind diákjai, mind kollégái figyelemmel és szeretettel öveztek évről-évre. A tanár úr nagy gondoskodással nevelte a rábízott tanulókat, pozitív munkakörnyezetet kialakítva az iparban szerzett tapasztalatait (a Hídépítő ZRT-nél, és a Bonag Kft-nél is építésvezetőként tevékenykedett több projektben, pl. a Bonduelle 5000 m2-es munkacsarnokának építése is kezei alatt zajlott), folyamatosan frissülő ismereteit igen nagy hatásfokkal adta át és képzett kiváló szakembereket. A Fritz Mihály szobrászművész által készített emlékérem, csupán egy apró gesztus a tanár úr áldozatos, szavakba nem önthető kitartó, megbízható és példaértékű munkájáért cserébe.Ezúton is köszönjük neki, hogy a nyugdíjig erősítette a Trefort pedagógus karát!
Miniszteri elismerésben részesült Tóth Beáta kolléganőnk

Miniszteri elismerésben részesült Tóth Beáta kolléganőnk

2020.06.30 - 12:47
Nagy büszkeséggel és örömmel töltötte el a szívünket a napokban kapott hír, miszerint a Miniszter Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült egyik munkatársunk, Tóth Beáta tanárnő. A pedagógus szakma egyik legnagyobb kitüntetését méltán kapta meg, hiszen 24 éve dolgozik a Trefortban. Szakmai munkájában példamutató. Kiegyensúlyozott, megbízható munkaerő és munkatárs. Személyiségéből fakadóan óriási energiával rendezi a feladatait. Nincs olyan iskolai rendezvény, amelyhez ne legyen köze. Gondoskodó, lelkiismeretes osztályfőnökként igazgatja diákjai iskolai életét.Az elismerő oklevélhez gratulálunk és sok-sok sikerekben gazdag Trefortos pedagógus évet kívánunk!
Szent-Györgyis tanulók munkái a Munkácsy Mihály Múzeumban

Szent-Györgyis tanulók munkái a Munkácsy Mihály Múzeumban

2020.06.30 - 12:44
Fotókiállítás nyílt „A Fénnyel játszani…” címmel a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nem fotó szakos tanulóinak munkáiból a Munkácsy Mihály Múzeumban.A kiállítás megtekinthető 2020.09.04.-ig.
Szent-Györgyis tanulók kiállítása a Könyvtárban

Szent-Györgyis tanulók kiállítása a Könyvtárban

2020.06.30 - 12:36
Az alkotásokat a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma művészeti tagozatának tanulói készítették, akik csak négy nappal ezelőtt értesültek arról, hogy kiállítják a munkáikat. A megnyitón a képeken látható ruhákat élőben, egy divatbemutatón is megmutatták a jelenlévőknek.A Marzek Kner Packaging Csomagolóanyag-gyártó Kft. egyik projektjének részeként a nyomdaipari csomagolóanyag egy másfajta funkciót kapott a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának művészeti tagozatán, ezeket az anyagokat a divattervezőink használták fel.A tárlatot augusztus 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
ÉRETTSÉGI KORONAVÍRUS IDEJÉN

ÉRETTSÉGI KORONAVÍRUS IDEJÉN

2020.06.23 - 15:08
Nagy izgalommal álltunk a 2020-as érettségi előtt. A koronavírus járvány miatt kialakult szükséghelyzet tanárra, diákra egyaránt hatással volt. Elveszett a személyes kapcsolat, ehelyett dübörgött az online oktatás, pont az érettségi előtti intenzív felkészítés időszaka maradt ki. Ennek ellenére az írásbeli érettségik május 4-én a megfelelő óvintézkedések mellett zavartalanul elkezdődtek. Akinek sikerült az írásbeli, az megpihenhetett, akinek viszont nem sikerült teljesítenie az elégséges szintet, annak júniusban szóbeli vizsgát kellett tennie. Nagy örömmel jelenthetem be, hogy a 12AB és a z 5/13 osztály tanulói sikerrel vették az akadályokat. Június 16-án kezükben az érettségi bizonyítványaikkal boldogan tértek haza, köszönetet mondva tanáraiknak, szüleiknek egyaránt, akik támogatták őket terveik eddigi megvalósításában.
Ballagó tarisznya a vállon, érettségi bizonyítvány a kézben ...

Ballagó tarisznya a vállon, érettségi bizonyítvány a kézben ...

2020.06.22 - 09:29
2020 június 16-án fejeződtek be a szóbeli érettségik a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma végzős tanulói számára. Hét osztály tanulói kapták meg a várva várt érettségi bizonyítványt és sokan a szakmai bizonyítványt is. Ez most nem képzavar, bizonyítványosztást és egy „kurta furcsa” ballagást láthattunk mindegyik osztálynál, amit az élethelyzet hozott. Nem a külsőségeknek, hanem a tartalomnak a meghitt pillanatai. 2020-ban Nagy Lajos és Csizmadia Sándor vehette át a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítvány emlékplakettjét, mellyel a legtehetségesebb tanulókat jutalmazzuk minden évben. Példaértékű tanulmányi munkájukkal, szorgalmukkal és az ÁSZÉV versenyen való szereplésükkel érdemelték ki az elismerést. Szabó Viktória kiemelkedő tanulmányi eredményéért és az ÁSZÉV versenyen elért eredményéért, Kürti Bonita kiemelkedő tanulmányi eredményéért és sport eredményeiért Szent-Györgyi Albert Emlékplakettet és pénzjutalmat kapott. Kedves érettségizett tanulók gratulálunk a sikeres vizsgáitokhoz és további sikereket kívánunk a tanulmányaitokban!
Ballagás és bizonyítványosztás a BSZC Keményben

Ballagás és bizonyítványosztás a BSZC Keményben

2020.06.18 - 10:30
A kialakult veszélyhelyzet miatt a Keményben is elmaradt az írásbeli érettségi vizsgák előtt megszokott, hagyományos ballagási ünnepség. „Online” ballagást rendeztünk diákjainknak, de azért mindenkiben maradt némi hiányérzet. Ezért az érettségi bizonyítványok átvétele napján a 11. osztályosok meglepetésként feldíszítették a 12.-es osztálytermeket. Virágokkal, a táblára írt idézetekkel, jókívánságokkal búcsúztatták el „offline” is a végzősöket. Így 12. évfolyamos diákjaink kezükben egy-egy szál fehér rózsával, vállukon a keményes tarisznyával, amelyben természetesen ott lapult egy-egy hamuban sült pogácsa, osztályfőnökük vezetésével, ballagási dalok kíséretében sétálhattak el a tornaterembe. Ott ünnepélyes körülmények között, átvehették a bizonyítványokat, valamint a legkiválóbbak a díjakat és az okleveleket. Kedves Diákok! Legyen sikeres az utatok, bármerre indultok is! Visszavárunk Benneteket, a Kemény kapuja mindig nyitva lesz előttetek!
A Kemény legjobbjai

A Kemény legjobbjai

2020.06.16 - 15:35
Minden tanév végén, ballagás előtt a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tantestülete megszavazza, kik azok a tanulók, akiket a négy év munkája alapján meg tud dicsérni, és ezért valamilyen jutalmat szavaz meg neki. Így történt ez az idén is, csak épp az értekezlet és a szavazás online történt. A legfőbb díj egy bronzplakett, amelyet Mladonyiczky Béla szobrászművész, az iskola volt tanára készített, és melyen iskolánk névadója, Kemény Gábor pedagógus arcképe látható. Ezt a díjat minden tanévben csak egy tanulónak lehet adományozni, ez a Kemény Gábor Emlékplakett, melyet az SZMSZ 9.1. pontja szerint minden tanévzáró ünnepélyen vagy ballagáson a négy év során a legkiválóbb tanulmányi és közösségi munkát végzett 12.-es tanuló egy oklevél kíséretében kap meg. Ezt a díjat 1982 óta adjuk az évfolyam legkiválóbb tanulójának. A plakett egyediségét mutatja, hogy a diákokon kívül az iskola csupán két államférfinak adományozott ilyen díjat: az intézményünkbe látogató köztársasági elnöknek Göncz Árpádnak és Kiss Péter egykori munkaügyi miniszternek.   A nevelőtestület döntése alapján a 2019-2020. tanévben Szurgent Kimberli 12.C osztályos tanulót illeti a Kemény Gábor Emlékplakett.   A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának Iskolai Szülői Szervezete által alapított díjat, egy, az iskola fotójával, valamint a jutalmazott diák saját arcképével díszített, gravírozott, kinyitható fakönyvet kapott kiemelkedő munkájáért: Németh Nándor 12.   Bereczki Andrea Petra 12.B   Varga Csenge 12.C   A Kemény sportjáért a végzősök közül Uhrin Béla Tamás (12.C) kapott ilyen díjat.   Kiemelkedő közösségi és diákönkormányzati munkájáért László Fanni 12.B osztályos tanuló vehetett át kitüntetést.
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskolájának 3 épületgépész technikusa idén is bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny válogatójába.

A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskolájának 3 épületgépész technikusa idén is bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny válogatójába.

2020.06.12 - 12:47
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a 2019-2020. tanévben megrendezett Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli feladatsorát megírva három épületgépész technikus tanulónk jutott a válogatóba, aminek a megrendezését Budapesti Gépészti SZC Szily Kálmán Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vállalta. 2020. március 6-án 10 tanuló kezdhette meg a versenyt, ahol a tanulóknak szóbeli és gyakorlati vizsgafeladatokat kellett teljesíteni. A 4 legjobban teljesítő juthatott volna tovább a döntőbe. Blaskovics Erik Zoltán jól szerepelt, de a szakmai vizsgafelmentéshez szükséges 60%-ot nem tudta teljesíteni. Lapu Gergő 72%-os, Takács Alex 65%-os szóbeli vizsgatevékenységének köszönhetően felmentést kapott, amit sajnos nem tudnak érvényesíteni. Takács Alex a válogatóban elért teljesítménye alapján a 4 fős döntőbe jutott, aminek megrendezése elmaradt, így a 4. helyen végzett. Felkészítő tanáraik: Petrovszki Zoltán, Szabó JánosDiákjainknak gratulálunk és köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!
Szent-Györgyis tanuló munkája a „GONDOLAT – ÉBRESZTŐ!” pályázat plakátja.

Szent-Györgyis tanuló munkája a „GONDOLAT – ÉBRESZTŐ!” pályázat plakátja.

2020.06.10 - 13:47
„GONDOLAT – ÉBRESZTŐ!” címmel videópályázatot hirdet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békéscsabai Rendőrkapitányság. Két korcsoportban 14 és 22 év közötti fiataloktól várnak olyan filmeket, amelyek bemutatják a kábítószerek, drogok használatának veszélyeit, lehetséges következményeit és hirdetik a megelőzés fontosságát. A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma művészeti tagozatos diákjai kapták meg a lehetőséget a plakát megtervezésére. Közülük Sebestyén János 10. évfolyamos grafikus munkája lett a kiválasztott. Gratulálunk!
Bizonyítványosztó a Szent-Györgyiben

Bizonyítványosztó a Szent-Györgyiben

2020.06.10 - 12:08
Az elmúlt héten átadásra kerültek a képesítő bizonyítványok a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 14. és 15. évfolyamos tanulóinak nappali és esti rendszerű egészségügyi, nyomdaipari, szociális és közszolgálati képzéseinken. 137 tanuló vehette át a bizonyítványát – ápoló,csecsemő és gyermekápoló, kisgyermekgondozó, gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, kiadványszerkesztő technikus, nyomdaipari technikus, közszolgálati ügyintéző. További szép sikereket kívánunk Nekik.
A Magyar Vöröskereszt Oklevelét nyerte el a Szent-Györgyi

A Magyar Vöröskereszt Oklevelét nyerte el a Szent-Györgyi

2020.05.27 - 16:54
Az iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Magyar Vöröskereszt Dicsérő oklevelét nyerte el 2020-ban.Méltatás: „Az iskola hosszú évek óta ad helyet a területi és megyei elsősegélynyújtó – csecsemőgondozási versenyeinknek. Diákjai aktívan részt vesznek a Hősképző programokban, valamint az imitátorképzésben, katasztrófavédelmi programokban, és a véradásokban is jeleskednek. 2017-ben itt rendeztük meg az Országos Csecsemőgondozó versenyt. Az Iskola vezetése mindig maximális hozzáállással segíti munkánkat. Köszönjük.”
A Trefort tagiskola büszkesége Marton Dávid

A Trefort tagiskola büszkesége Marton Dávid

2020.05.27 - 16:43
A Csaba Metál kérésére elindított járműipari fémalkatrész-gyártó képzésünkre jelentkezve került a Benyovszkiné Kulyka Mónika tanárnő által irányított 9/2-es osztályba. Három éven keresztül volt az osztály meghatározó tagja. Jó humorával könnyen szerzett barátokat, és vált meghatározó személlyé. Szakmai gyakorlati helyén is elégedettek voltak a munkájával. Szakmája iránt szépen lassan kezdet el érdeklődni, és fokozatosan szerezte meg a szükséges elméleti és gyakorlati tudást. Szigeti Sándor tanár úr vezetésével, két országos szakmai napon, és a Miskolci Műszaki Egyetem öntödéjébe is ellátogatott, ahol ráébredt arra, hogy milyen érdekességeket rejteget az öntészet. Elindult a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. Egy megfelelő írásbeli eredmény kellett hozzá, hogy tovább jusson az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara által meghirdetett országos szakmai versenyen. Ahol a gyakorlati vizsgatevékenységből 79%-os, az szóbeli elméleti vizsgatevékenységből 75%-os eredményt ért el, ezzel a teljesítménnyel a komplex szakmai vizsga követelményeit is teljesítette, és mentesült a szakmai vizsga alól. Tervei között első körben szerepel az érettségi megszerzése. Elért eredményeihez gratulálunk, és kellő kitartást kívánunk ahhoz, hogy a kitűzött céljait megvalósítsa!
Vizsga a konditeremben

Vizsga a konditeremben

2020.05.22 - 18:13
2020.05.22-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma, labdarúgó és erőemelő sportedző szakára járó tanulók vizsgáztak Marik László Elnök Úr vezérletével. A vizsgák két helyszínen folytak a Szakgimnázium labdarúgó pályáján és Fanatic Body & Fitness Powerben. A labdarúgókat Kiss János, az erőemelőket Dénes József készítette fel a szakmai vizsgára. Osztályfőnökük Baji Lajos Tanár Úr. A tanulók a vizsgát sikeresen teljesítették, gratulálunk, és további sikereket kívánunk a jövőben!Köszönjük a képzést biztosító személyek, helyszínek áldozatos munkáját! A Jamina Se, a Fanatic Body & Fittnes Power, Grosics Labdarúgó Akadémia segítségét. Munka+munka = siker!
Módszertani megújulás és közösségépítés a Keményben

Módszertani megújulás és közösségépítés a Keményben

2020.05.22 - 00:31
Támogatásban részesült a Kemény 2020-as Erasmus+ köznevelési mobilitási pályázata A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma évek óta vesz részt különböző pályázatokban, és nyomon követi az Erasmus+ pályázat kínálta lehetőségeket. Az Erasmus+ programban 2020. február 11-i határidőre benyújtott köznevelési mobilitási pályázatok értékelése nemrég lezárult és a bírálati eredményekről a Tempus Közalapítvány kuratóriuma a felkért szakértők szakmai értékelése alapján döntött. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma idén is a nyertes pályázók között van. A „Módszertani megújulás és közösségépítés a Keményben” című pályázatunk a több száz beérkezett pályázat közül a 23. helyen került támogatásra, melynek köszönhetően 2021-ben 4 munkatárs mobilitása valósul majd meg. Mindemellett folyamatban van az előző évi – „Keményes tanárok Európában” – köznevelési mobilitási pályázatunk is, amely a járványhelyzet miatt került halasztásra. A projekt koordinátora Tari Erika, angol szakos tanárnő. A pályázattal célunk az iskolánk stratégiájának fejlesztése a nemzetköziesedés területén, a nemzetközi pályázataink összehangolása, valamint az átfogó módszertani megújulás és a szoft készségek fejlesztése. A célországok kiválasztása a jövőbeli mobilitások előkészítésén alapult, ezért a kiválasztott továbbképzések helyszínei elsősorban Németország és Olaszország. A nemzetközi környezetben szerzett tapasztalattal, az elsajátított korszerű ismeretekkel bővülni fog a résztvevők módszertani repertoárja, mely jó példát mutat a jövő generációjának, hangsúlyozva az egész életen át tartó tanulás fontosságát. Reméljük, hogy a jövőben még sok sikeres pályázatot tud megvalósítani iskolánk.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015