Hírek
ONLINE FODRÁSZ SIKER A KÓSBAN

ONLINE FODRÁSZ SIKER A KÓSBAN

2021.01.20 - 11:03
I. Online Szépész Kupa - Országos Online Verseny Döntő Január 14-én rendezték meg országos szinten az I. Online Szépész Kupát. Iskolánk 10. évfolyamos fodrász tanulója, Imre Beatrix az előválogatóból sikeresen a döntőbe jutott. 09:00 órai kezdettel az I. korosztály készítette el remekművét: szabad stílusú frizura fonással, téli inspirációval. Izgalommal vártuk az eredményhirdetést, mivel sok gyakorlás és technikai munka állt mögöttünk a kissé nehézkes lebonyolítás miatt! Imre Beatrix II. helyezést ért el a kategóriájában! Felkészítő tanára Palkóné Zámbó Edit. Megszületett a motiváció a következő megmérettetéshez. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez a Versenyzőnek és Felkészítőjének! További hasonló sikereket kívánunk!
Keményesek online stresszkezelő tréningen

Keményesek online stresszkezelő tréningen

2021.01.18 - 12:24
2020. november-decemberében a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum diákjai közül öten (Hollósi Bálint, Lelóczki Levente, Szabó Rajmund, Szentesi Milán, Valentényi Gergő) részt vettek egy stresszkezelő tréningen (Diák WÉK), amit a Végeken Egészséglélektani Alapítvány szervezett, és online került megrendezésre. A tréninget Dr. Hada Zsuzsanna és Székely András tartotta. A diákok nagyon jól érezték magukat a képzésen, ahol a stresszkezelés különböző technikái mellett saját magukat is jobban megismerhették. A foglalkozás során a különböző tematikus egységek feldolgozása (érzelmek azonosítása, FILÉ technika, aktív és passzív stresszkezelő módszerek, empátia, elfogadás, hatékony önérvényesítés, relaxáció stb.) saját élményeken, történeteken, élethelyzeteken alapult. Mindenki annyira vonódott be, amennyire akart, így a mindennapi életben, iskolában alkalmazható technikák mellett az önismeretük, önértékelésük is fejlődhetett. A résztvevők visszajelzéseiből arra következtethetünk, hogy iskolánk jó úton jár, amikor a tudásátadás mellett a mentálhigiénés támogatásnak is teret enged.
Matekverseny a Szent-Györgyiben

Matekverseny a Szent-Györgyiben

2021.01.18 - 12:04
A BSzC Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiuma minden évben megrendezi a házi matematika versenyét, melynek első fordulóját az idei tanévben 2020 december 17-én tartottuk online formában. A három fordulós versenyre a szaktanárok nagy gonddal állítják össze az érdekes feladatokat, melyek nem csak a matematika tudásra fókuszálnak, hanem a tanulók kreativitására is. A járványügyi helyzetre való tekintettel a tanulók otthonról töltöttek ki egy Redmenta tesztet, mely megoldása során a csapatok tagjai online tartották a kapcsolatot egymással és vitatták meg a jó megoldásokat. A versenyre 3 fős csapatok nevezhettek 9. -12. évfolyamról. Gratulálunk mind a 18 résztvevő csapatnak!
Új rendészet-közszolgálat tankönyvek a Szent-Györgyiben

Új rendészet-közszolgálat tankönyvek a Szent-Györgyiben

2021.01.05 - 11:00
Közvetlenül a téli szünet előtt a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumba újonnan kiadott jogi, kommunikációs  valamint társadalomismereti témájú tankönyvek érkeztek. A kapott kiadványok elkészülését, szétosztását a Belügyminisztérium felügyelte „A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása” című projekt megvalósítása keretében. A friss és széleskörű tartalom a közszolgálati utánpótlás magas színvonalú képzését hivatott segíteni. A könyveket a Szent–Györgyi rendészet-közszolgálat szakirányon tanuló diákjai ingyenesen használhatják.
Pályaorientációs nap és 3. Nyílt nap a Keményben

Pályaorientációs nap és 3. Nyílt nap a Keményben

2020.12.18 - 21:27
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumban december 12-én szombaton egyszerre tartottunk online Nyílt napot a nyolcadikos tanulók és szüleik számára, illetve a saját diákjainknak szintén online Pályaorientációs napot. A Nyílt nap a YouTube felületén 9.00-kor kezdődött, közben a Keményes tanulók a Teams felületén értekezlet formájában kapcsolódtak be különböző szakmai előadásokba. A végzős osztályok például egységesen a Skpye segítségével az orosházi Kodolányi János Egyetem képzésekről szóló bemutatóját nézték meg. A Nyílt napon az előzőekhez hasonlóan Skultétiné Barna Anita igazgatónő köszöntötte a résztvevőket az iskola aulájából a szépen feldíszített karácsonyfa mellől. Ezután a két program több ponton is összefonódott, hiszen a 10.C osztály előadója, Kiss Gábor fenntarthatóságról szóló prezentációját élő bejelentkezéssel megtartotta a Nyílt nap résztvevőinek is. Orosházáról pedig Jelinek Zsolt autocross versenyző jelentkezett be szerelőműhelyéből unokaöccse, a 11.A osztályos Fehér Bertold technikai segítségével. Az osztály és a Nyílt nap résztevevői egyaránt bepillanthattak autószerelő műhelyébe, ahol a versenyzői tapasztalatokra támaszkodva jónéhány versenyautót építettek már. A Nyílt napon többször hallhattak az általános iskolások kortesbeszédeket volt Keményes diákoktól, akik munkájukban, hivatásukban kiemelkedő sikereket értek el, és ebben nagy részt tulajdonítanak azoknak a szakmai alapoknak, amelyeket iskolánkban sajátítottak el. Ilyen volt például Orvos Pál videója, aki már 10 éve mozdonyvezetőként dolgozik, vagy Sonkoly Zoltáné, aki végzett járműmérnökként építi családi vállalkozását. Mindkét rendezvényünk nagy élményt nyújtott nekünk, szervezőknek. Reméljük, a résztvevők is átérezhették kicsit, miért jó Keményesnek lenni.
Nemzetközi fordítóverseny - online

Nemzetközi fordítóverseny - online

2020.12.02 - 09:15
Ebben a tanévben rendhagyó módon, online került megrendezésre az Európai Unió 11. évfolyamos diákjainak szervezett Juvenes Translatores fordítóverseny, amelyre sorsolás útján került be az iskolánk. Mihály Terézia (11.E), Szabó Boldizsár (11.E) és Such Pál (11.D) képviselte intézményünket ezen a rangos eseményen. A verseny célja, hogy a fiatalok próbára tegyék a nyelvtudásukat, és felhívja a figyelmet a fordítói készségek fontosságára is. Diákjaink angol, illetve német nyelvről fordítottak le egy-egy szöveget magyar nyelvre. Két óra állt ehhez a rendelkezésükre, és csak nyomtatott szótárt használhattak. A feladatot mindenki elkészítette a megadott időkereten belül. Gratulálunk a résztvevőknek! A szövegek az alábbi linkeken érhetők el: írta: Hricsovinyi Rita, Makra Krisztina
Felzárkóztatás a Szent-Györgyiben

Felzárkóztatás a Szent-Györgyiben

2020.11.30 - 13:04
A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium azon tanulók számára, akik az online oktatásban nem tudnak valamilyen oknál fogva otthonról részt venni a hatályos egészségügyi szabályok betartása mellett kiscsoportos tanulási lehetőséget biztosít. A szülők és tanulók elmondása szerint a hátrányos helyzetű, illetve gyengébb képességű tanulók részére ez nagy segítség.A délelőtti foglalkozásokon a tanulók részt vesznek az online órákon, illetve segítséget kérhetnek a tanulásban a rájuk felügyelő kollégiumi nevelőktől. Vári- Szántó Tímea fejlesztőpedagógus koordinálja a tanulók munkáját és tartja a kapcsolatot a szülőkkel és szaktanárokkal, ezúton is köszönjük eredményes munkáját.
Az első online nyílt nap a Keményben

Az első online nyílt nap a Keményben

2020.11.25 - 13:36
A rendkívüli járványhelyzet miatt a középiskolák arra kényszerülnek, hogy a napi oktatáson kívül a különböző rendezvényeiket, programjaikat is az online térben szervezzék és tartsák meg. Ez vonatkozik a pályaválasztási rendezvényekre, nyílt napokra is. A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum ezért úgy döntött, szeretné a nyolcadikos diákokat és szüleiket a legközvetlenebb formában megszólítani és betekintést nyújtania a Kemény életébe, ezért a Microsoft Teams segítségével élőben jelentkezett be az első online nyílt nap időpontjaiban, 2020. november 20-án 10.00 és 11.00 órakor. A nyílt napra az iskola honlapján keresztül lehetett regisztrálni, de regisztráció nélkül is bekapcsolódhattak az érdeklődők a közösségi médiában is megjelenő Keményes plakát segítségével, hiszen a rendszergazda, Szabó Norbert a legmodernebb lehetőségekkel, (qr-kód használata) látta el azt. Elsőként Skultétiné Barna Anita igazgatónő jelentkezett be az iskola aulájából, ahol köszöntötte az online résztvevőket. Ezután átadta a szót az igazgatóhelyettesnek, Mihályfiné Laczkó Mónikának, aki az aula Erasmus fala előtt állva a Kemény megvalósult mobilitási projektjeiről, a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségiről, előnyeiről beszélt. Babócsai Gábor igazgatóhelyettes a Gépjármű mechatronikai technikus képzésről osztott meg néhány információt a Citroen laborból bejelentkezve. Az igazgatónő ezután mintegy „virtuális sétát” tett az intézményben. Bemutatta többek között az újonnan elkészült fejlesztőszobát, a megszépült iskolaudvart és a tanműhelyeket. A műhelyekben éppen zajlott a szerelési munka, hiszen a tanulóknak lehetőségük van kiscsoportokban, az egészségügyi előírásokat szigorúan betartva az iskolán belül részt venni a szakmai gyakorlati órákon. Az 5-ös műhelyben Ravai Attila gyakorlati oktató mutatta be a különböző mérőműszereket, a motorokat és a tanulók által végzett aktuális munkafolyamatokat. Szabó-Nagy Ábel 11.A osztályos tanuló pedig arról beszélt, hogy a műszerrel összekapcsolt speciális számítógép hogyan elemzi a kipufogógázt. A helyszínváltások között, az „online séta” alatt a nyílt nap résztvevői különböző videókat nézhettek meg bevágva: például Tóth Tímea közlekedésmérnök kolléganőnk prezentációját, melyben a Közlekedés és szállítmányozás ágazatot mutatta be a tanított tantárgyak, illetve a pályaorientáció tükrében. Volt tanítványa, Knyihár Mihály a Rádió1 jelenlegi munkatársa pedig az iskola mellett korteskedett egy rövid videós bejátszásban. Varga Fruzsina hadnagy videóüzenetében végig mosolyogva beszélt Keményes éveiről, az osztályközösségben megélt élményeiről. A volt tanulók videója mellett iskolánk igazgatóhelyettese, Kiss Tibor az intézmény közelmúltban megtörtént fejlesztéseit, újításai ismertette saját felvételében. Bányai Péter és Horváthné Szalai Angelika kollégák otthonról, online kapcsolódtak be és meséltek tantárgyaik szépségéről, fontosságáról, nehézségéről, míg Bacsa Attila tanár úr az egyik tanteremben online angolórát tartott az otthonról bekapcsolódó diákjainak. Végül a mozgalmas, „mindent megmutatni igyekvő” iskolai sétát az igazgatónő elköszönése és a Kemény Gitárklub egyik bejátszott előadása zárta, ugyanúgy, mint ahogy a hagyományosan megrendezett nyílt napon is tették volna. A résztvevő tanulók, tanárok, dolgozók nagyon jól érezték magukat ezen az online, mégis élő találkozáson, és felbátorodva, tele ötletekkel tervezik a következőt. Sok szeretettel várunk mindenkit következő online nyílt napunkon 2020. december 4-én 10.00 órától! Mihályfiné Laczkó Mónika igazgatóhelyettes
Taroltak a Trefortosok az OSZKTV országos döntőjében

Taroltak a Trefortosok az OSZKTV országos döntőjében

2020.11.24 - 11:05
A hétvégén, 2020. november 21-én rendezték meg a szakképző iskolások középiskolai tanulmányi versenyének országos döntőjét. A Trefortnak humán és komplex kategóriában is voltak döntőbe jutott diákjai. A fiatalok nagyon jól teljesítettek, hiszen a komplex csapat az országos verseny 3. helyezettje lett, de az egyéni versenyzőink eredményeire is méltán vagyunk büszkék. Humán kategóriában Tasi Nikolasz 3. helyezett, Pántye Csaba pedig a 12. helyet szerezte meg az országos döntőben. Komplex csapat tagjai: Széles Tamás, Kokavecz Erik Benjámin, Rácz Bence Humán kategória versenyzői: Pántye Csaba és Tasi Nikolasz Felkészítő tanárok: Szuláné Zsilinszki Gabriella, Komlódiné Trefil Rita, Szalai Róbert, Balogh Csaba, Almási István A diákoknak gratulálunk! A felkészítő tanárok munkáját köszönjük!
ÚJABB OSZKTV SIKEREK A KÓSBAN

ÚJABB OSZKTV SIKEREK A KÓSBAN

2020.11.23 - 10:11
2020. november 21-én rendezték a 2019/2020-as OSZKTV (Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyek) országos döntőjét. A járványhelyzetre való tekintettel ezt a fordulót is online bonyolították le. Iskolánkat reál és közismereti komplex tantárgycsoportból képviselték tanulói. Reál tantárgycsoportból Pavló Bence 3/11/1 osztályos tanuló a 9. helyen végzett. Felkészítő tanárai Benkőné Andó Hajnalka és Hancsák Ilona Edina. Közismereti komplex tantárgycsoportból a Lévai András (3/11/1), Rácz Tamás (3/11/2) és Takács Ádám (3/11/1) alkotta csapat az 5. helyezést hozta el. Felkészítő tanáruk Zagyva Nikolett. Köszönjük az iskola vezetésének, a tanulókat tanító tanároknak, a szülőknek, a rendszergazdának és az osztálytársaknak a támogatást! Ezúttal megkérdeztük az érintetteket, hogy élték meg ők ezt a rendkívüli helyzetet: Pavló Bence: Én az egész versenyt jól éltem meg. A felkészítő tanárok nagyon sokat segítettek, és ezt köszönöm nekik. Meg a tavalyi versenyen szereplő Asztalos Máté sok jó tanácsot adott. Lévai András: Én baromira izgultam, viszont nagyon nagyon élveztem ezt az egészet. Rácz Tamás: Én csak az 5-ösért mentem. De én is élveztem, a versenytársak és a tanárok is rendesek voltak. Takács Ádám: Az írásbelit adtam, a szóbelit már kevésbé. :) Az írásbeli feladatsor elég nehéznek bizonyult, és tetszett a kihívás. A szóbeli miatt nem izgultam az elején, de mikor sor jutott rá, akkor nagyon izgultam, és 1 kicsit lefagytam, de egyébként jó volt. Zagyva Nikolett: Örültem, hogy támogathattam őket, végig izgultam miattuk, és reméltem, hogy egy jó élményként marad majd meg nekik. Próbáltuk kihozni a legtöbbet, s nagyon büszke voltam rájuk, mert a maximumon teljesítettek, és ilyen szép eredményt értek el! Benkőné Andó Hajnalka: Örülök annak, hogy ilyen nehéz körülmények között mégis megrendezték, befejezték a tavasszal elkezdett versenyt! A diákoknak ez jó önbizalomnövelő. (remélem!) Hancsák Ilona Edina: Nagyon büszke vagyok a fiúkra! Én nem csak felkészítő tanárként, hanem a 3/11/1 osztályfőnökeként is érintett voltam. Immár második éve szerepel az osztály eredményesen az OSZKTV-n. Az egész folyamatot végigkísértem a versenyre való jelentkezéstől a döntő eredményhirdetéséig. Ez a fantasztikus eredmény csak a jéghegy csúcsa, hisz az osztály több tanulója is indult a versenyen, és ők is nagyon szép eredményeket értek el. Köszönöm, hogy részese lehettem a sikereknek! Köszönöm, hogy én lehettem ezeknek a csodálatos fiataloknak az osztályfőnöke.
BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium képzései

BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium képzései

2020.11.11 - 08:35
Faültetés a Szent-Györgyiben

Faültetés a Szent-Györgyiben

2020.11.11 - 08:14
A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium diákjai az őszi kellemes időjárást kihasználva az iskola udvarán kőrisfát ültettek, amelyet a Fenntarthatósági témahét keretében igényelt a DÖK. A facsemetét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tiszakürti Arborétuma bocsátotta az intézmény rendelkezésére. A tanulóknak nagy örömöt okozott, hogy fát ültethettek az iskola udvarára, mely később, ha pár év múlva visszatérnek, diákéveikre emlékezteti majd őket.
Online nyílt napok a Keményben

Online nyílt napok a Keményben

2020.11.06 - 22:16
Széchenyis tanulók eredményesen szerepeltek a Nemzetközi Kenguru Matematika Versenyen 2020-ban

Széchenyis tanulók eredményesen szerepeltek a Nemzetközi Kenguru Matematika Versenyen 2020-ban

2020.11.06 - 09:04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulói a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny megyei fordulóján sikeresen szerepeltek. A nemzetközi verseny összesítésében is előkelőhelyen végeztek. Nagy Ádám : megyei 1. helyezés, nemzetközi összesítésben a 12. helyen áll a több mint 500 versenyző közül. Felkészítő tanár Endrődi Mónika. Kovács Szimonetta : megyei 2. helyezés. Felkészítő tanár Matyuska Ferenc. Susánszki Péter: megyei 3. helyezés. Felkészítő tanár Matyuska Ferenc. Puskás Dorina: megyei 4. helyezés. Felkészítő tanár Pappné Tóth Ildikó. Juhász Kitti: megyei 5. helyezés. Felkészítő tanár Pappné Tóth Ildikó.
Széchenyis diákok győzelme az országos pénzügyi versenyen

Széchenyis diákok győzelme az országos pénzügyi versenyen

2020.11.06 - 08:38
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium CA$Hual csapata első helyezést ért el az idén első alkalommal megrendezett Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny országos döntőjén. A versenyben 19 csapat 3 fordulóban mérte össze tudását. Elsőként villámkérdésekre válaszoltak, majd 3 csoportra osztva kifejtős kérdéseket kaptak. A csoportok legjobbjaira várt a nagy döntő, ahol a csapatok 2-2 témában kifejtős kérdésekre válaszoltak. A Széchenyi csapata az adózás és a biztosítások témában is eredményesen szerepelt. A döntőbe csak a Dél-Alföldi régió csapatai jutottak be. A Széchenyi tanulói a kiskunfélegyházi és a szegedi csapatot utasították maguk mögé. Németh Regina, Megyik Karina, Bondár Emese, Szabó Nóra, 11/F osztály Felkészítő tanár: Uhrin Györgyi
Trefortosok az informatika OKTV-n

Trefortosok az informatika OKTV-n

2020.11.06 - 08:30
A 2020/2021. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában INFORMATIKA II. (programozás) kategóriában Barabás Dániel, Laurinyecz István, Varga Csanád Sándor írta meg a dolgozatát a megmérettetésen. A tanulók felkészítését Varga Sándor és Gulyás János tanár urak irányították. Sok sikert kívánunk a versenyen.
Szép eredmények a BSZC Keményben

Szép eredmények a BSZC Keményben

2020.11.06 - 08:08
a „Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!” című verseny megyei fordulóján Iskolánk, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum a teljes 10. évfolyammal képviseltette magát a Privátbankár.hu csapata által szervezett országos pénzügyi versenyen, amelyet a szakgimnáziumok / technikumok és a szakközépiskolák / szakképző iskolák tanulói számára rendeztek. A versenyre összesen 798 négyfős csapat nevezett be. A Keményből három csapat jutott tovább a második, megyei fordulóba. Az online formában megrendezett megyei fordulón az egyes megyék 10 legjobb eredményt elért versenyzői vehettek részt 2020. október 20-án. Ezen a versenynapon két alkalommal is helyt kellett állniuk a diákoknak: először reggel egy ötven kérdésből álló kvíz-feladatot kellett megoldaniuk, majd délután egy háromtagú zsűri előtt rendezett szóbeli forduló következett, amelyet a Zoom platform segítségével bonyolítottak le. A délutáni versenyrész két részből állt. Az első körben 5-5 villámkérdésre kellett válaszolniuk a csapatoknak. A második körben pedig egy-egy kifejtős kérdésre kellett megoldást találniuk, és azt pár percben bemutatniuk. A válaszadásra némi felkészülési idő után kerülhetett sor. A versenyen végül az „Igyexünk” nevet viselő csapatunk (Kiss Gábor, Balog Bence, Fosztó Zoltán, Kurtucz Milán Jenő) megyei 3. helyezést ért el, az „Autórongálók” csapata (Király Sándor, Mittnacht Balázs, Szarka Tibor, Török Ádám) 5. helyezést, az „Agyalós négyes” csapata (Czeglédi Kinga, Árdelán Boglárka, Borbás Zoltán Márk, Fehér Ramóna) pedig 7. helyezést. Nagyon izgalmas, színvonalas versenyen mérethették meg magukat a diákjaink, ahol nagyon szépen megállták a helyüket! Gratulálunk a csapatoknak és további sikereket kívánunk! Tuska Katalin felkészítő tanár  

A Magyar Diáksport Napja – A kollégiumi mozgástevékenységek és az egészségtudatos gondolkodás hete

2020.11.03 - 08:32
Ettől a tanévtől kezdve az iskolákban, kollégiumokban immár hivatalosan is témanapként jelenik meg a Magyar Diáksport Napja, amelynek fő célja az egészségtudatos gondolkodás és a különböző mozgástevékenységek fejlesztése. Az idén 2020. szeptember 25-re eső sportnap hetén kollégiumunk - a járványügyi szabályokat betartva - több színes programmal igyekezett eleget tenni a fent említett fontos céloknak, amelyek ezekben a nehéz időkben még jobban felértékelődnek, hiszen a rendszeres testmozgás következtében megerősödött immunrendszer a fertőzésekkel is jobban meg tud birkózni. Szeptember 22-én, kedden elkezdtük a szabadtéri kispályás labdarúgó bajnokságot, szerencsére az időjárás igazán a kegyeibe fogadott minket. 6 fiúcsoport kezdte meg a küzdelmeket, amelynek során körmérkőzésekkel fogják eldönteni a végső helyezéseket. Már az első fordulóban küzdelmes, gyakran színvonalas meccsek voltak, szépszámú nézősereg előtt. Üde és nagy sikerű színfoltja volt a programnak a lányok bemutató mérkőzése, többen közülük meglepően ügyesen „kergették a labdát”. Szerdán Veress Gábor tanár úr, a kora őszi kellemes időjárást kihasználva gyalogtúrát szervezett a kollégiumban lakó diákok részére. Az úti cél Gerlán át Póstelek volt. A túra célja a kikapcsolódás, a természetes környezetben való barangolás élményének megismerése és a diákok helytörténeti ismereteiknek bővítése. A túra során útba ejtettük a gerlai és a pósteleki Wenckheim-kastélyokat, az Ó-Köröst és az Élővíz-csatorna leágazását. A délutáni kirándulásra nagyobb számban jöttek az új kollégisták közül, így ez jó alkalom volt az ismerkedésre is. Csütörtökön jómagam tartottam egy előadást a rendszeres sportolás testi-lelki hatásairól, a mozgásszegény életmód kockázatairól. A program során bemutattam egy hangulatkeltő kisfilmet a Riói Olimpia magyar sikereiről, elhangzottak nem túl hízelgő statisztikai adatok a magyarok mozgásszegény életmódjáról, ismertettem a testedzés hiánya miatt kialakulható betegségeket, valamint a legnépszerűbb sportágak (futás, úszás, súlyzós edzés) pozitív hatásait. A diákok végig aktívak voltak, néha olyan kérdésre is tudták a választ, amivel alaposan megleptek. Ha a hét programjainak köszönhetően néhány tanuló elgondolkodik a rendszeres sportolás fontosságán, és be is illeszti a mindennapjaiba a testmozgást, már elértük a célunkat! Bajusz János
Trefortos sikerek az OSZKTV regionális fordulójában

Trefortos sikerek az OSZKTV regionális fordulójában

2020.11.03 - 08:21
A kialakult vírushelyzet miatt a 2019/2020-as tanév OSZKTV versenyének regionális fordulóját csupán az elmúlt hetekben tudták megrendezni a verseny szervezői. A Trefort mindhárom kategóriában érdekelt volt, s szép sikereket arattak diákjaink, így többen képviselik majd iskolánkat az országos megmérettetésen. A járványhelyzetben nagyon leszűkültek azok a tanulmányi verseny lehetőségek, ahol a szakképző évfolyamokon tanuló diákok megmérettethetnek, ezért is vagyunk büszkék az eredményes Trefortosokra. A Trefortot a következő diákok képviselik majd az országos döntőben: Humán kategória: Tasi Nikolasz, a regionális verseny 1. helyén jutott be a döntőbe. Felkészítő tanárai: Szuláné Zsilinszki Gabriella, Komlódiné Trefil Rita Kovács Richárd, a regionális verseny 1. helyén jutott be a döntőbe. Felkészítő tanárai: Szuláné Zsilinszki Gabriella, Barkó Zoltánné Pántye Csaba, a regionális verseny 3. helyén jutott be a döntőbe. Felkészítő tanárai: Komlódiné Trefil Rita, Szalai Róbert Komplex kategória: Széles Tamás, Kokavecz Erik Benjámin, Rácz Bence alkotta Trefortos csapat a regionális verseny 2 helyén jutott az országos döntőbe. Felkészítő tanáraik: Balogh Csaba, Komlódiné Trefil Rita, Szuláné Zsilinszki Gabriella, Almási István Gratulálunk az eddig elért eredményekhez! Eredményes felkészülést kívánunk az országos döntőre!
Turisztikai alapismeretek Gyulán

Turisztikai alapismeretek Gyulán

2020.10.29 - 08:48
Turisztikai alapismeretek óra keretein belül osztályunk ellátogatott Gyulára. Ezt megelőzően kétfős csapatokat alkotva felkészültünk a látványosságokból. Első állomáskánt felkerestük a Gyulai Almássy-kastély és Látogatóközpontot. Itt Fábián Tamás, a kastély kommunikációs igazgatója fogadott bennünket, akinek előadásában hallhattuk a kastély és a Gyulai Vár történelmi múltját és jelenét. Felettébb érdekes információkat osztott meg velünk. Megtudhattuk például, hogy az Almássy volt az első magyarországi kastély, amelyben már 1746-ban színdarabot mutattak be. Himnuszunk zeneszerzőjének nagyapja kulturális udvarmesterként élt a falai között, s maga Erkel Ferenc is gyakran megfordult itt. Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban kezdett ismerkedni a festészettel. A kastély a felújítást követően számos elismerést ,,bezsebelt,,: 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el. Ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában második helyezett lett az új kialakítású bástyája. 2018-ban a Gyulai Almássy-kastély Látogatóközpont bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. Megtudhattuk még azt is, hogy jelenleg ez az ország harmadik leglátogatottabb kastélya. Elmondása szerint a felújítás óta évi több mint 100.000 a látogatók száma. Voltak azonban borús események is a kastély történetében : 1849. augusztus 23-án a 13 aradi tábornok közül tízen ebben az épületben tették le fegyverüket, s indultak el utolsó útjukra az aradi vesztőhely felé. Október 6-án erről a szomorú eseményről tartottunk megemlékezést. A Honvédtiszti Emlékhely ezeknek a Hősöknek állít méltó emléket. Sétánk következő állomása a Gyulai Vár volt, amely a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak és Közép-Európa egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára. Városnéző kisvonatra szállva érintettük a Gyulai Várfürdő épületét is. Gyula városának már a török uralom előtt volt hideg vizes fürdője. A ’70-es évek hozták el a Várfürdő aranykorát, 1970-ben már 550 ezer látogatóval büszkélkedhetett, 2013-ban egy vizes élményparkkal, az Aqua Palotával gazdagodott. Jelenleg az ország leglátogatottabb fürdői között szerepel. Az Erkel és az Elizabeth 4 csillagos hotelek előtt is elhaladtunk, majd megérkeztünk utolsó állomásunkhoz, a Százéves Cukrászdához. A cégtáblát látva meglepődve tapasztaltuk, hogy a nevével ellentétben már majdnem kétszer ennyi idős, hisz 180 éve, 1840-ben nyitották. Azt is megtudtuk, hogy a budai Ruszwurm Cukrászda után ez volt az ország második cukrászdája. Volt alkalmunk belülről is megtekinteni, így saját szemünkkel láthattuk, miként őrizte meg eleganciáját és régies stílusát. A kirándulásnak köszönhetően ezen a napon rengeteg hasznos és maradandó információval lettünk gazdagabbak. Köszönjük Fábián Márta oktatónknak a lehetőséget és Fábián Tamásnak az érdekes és informatív előadást. (Gál Anikó, Chlebnyiczki Petra KSZ11/7 BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola)
Az ősz és a rock.

Az ősz és a rock.

2020.10.28 - 14:53
A BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában szakköri keretek között, dekorációk elkészítésén dolgoztak közösen oktatók és diákok. E munka eredménye képpen a bejáratnál - a hőmérőzést és fertőtlenítést végző dolgozók mellett - egy „tököket pásztoroló bácsika” fogadja az épületbe érkezőket. Az aulát a rock jegyében, őszi stílusjegyekkel tarkított dekoráció díszíti, melynek apropója, hogy 1970. szeptember 17-én, 27 évesen elhunyt Jimi Hendrix világhírű zenész. Halálának 50. évfordulójára emlékezünk.
A  Zwack maroknyi csapata „megostromolta” az Egri várat.

A Zwack maroknyi csapata „megostromolta” az Egri várat.

2020.10.28 - 14:49
A Rákóczi Szövetség támogatásával - Fábián Márta kolléganőnknek köszönhetően - a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola 1/9/3 cukrász osztályának tanulói részt vettek október 22-én Parád, Recsk és Eger környékén, egy egynapos kiránduláson. Parádon megnézték a Cifra Istállót, ahol a különleges márvány burkolatú istállóban 9 magyar őshonos lófajtát lehet megismerni. A lovak mellett a Kocsimúzeumban megtekintették a kiállítást, mely átfogó képet ad a kocsikészítés történetéről a kerék feltalálásától egészen a díszes főúri hintókig. Láthattak itt többek között eredeti XIX.-XX. századi hintót, hajtószánt, városi szánt, vadász kocsit, konflist és fiákert is. Útjuk innen tovább vezetett a Recski Nemzeti Emlékparkba, ahol megkoszorúzták a kényszermunkatábor rabjainak emlékművét, majd meghallgatták Emil bácsi elbeszélését a tábor megalakulásáról. Bemehettek az emlékház szobáiba, melyekben a tábor története elevenedik meg. A lakóbarakkba belépve láthatták, milyen körülmények - fából ácsolt durva priccs, primitív „mosdó”, ajtó nélküli négylyukú árnyékszék - között éltek a foglyok. Utazásukat folytatva Egerbe értek, ahol egy rövid városnézést követően „megostromolták” a várat. Jól időzítve érkezésüket, volt szerencséjük megtekinteni a 15:52 perckor leadott díszlövést, mely az 1552-es egri diadal és a hősök emlékére minden nap eldördül. Ezt követően körbejárták a várat, majd fáradtan, de élményekkel telve útjukat hazafelé vették. A tanulók visszajelzései szerint nagyon jól érezték magukat. Kísérőik: Gecsei Tamásné és Tóth Péter.
„Jó tett helyében jót várj!” - a Szent-Györgyiben!

„Jó tett helyében jót várj!” - a Szent-Györgyiben!

2020.10.28 - 09:35
Mondhatnánk, hogy ez csak a mesében van így. Velünk ez mégis megtörtént! 2020 szeptemberében egy akadályokkal teli tanévet kezdtünk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ebben az időszakban figyeljünk egymásra, segítsünk, ahol tudunk. Ezért határozta el iskolánk, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum ás Kollégium, hogy a varrodánkban készített maszkokkal ajándékozza meg az Esély Pedagógiai Központ Diákjait. A maszkokat a 9. g osztály tanulói vitték el és adták át a diákoknak, akik nagy élménnyel válogattak a mintás, színes maszkok közül. Nagyon jó érzés volt látni az örömöt a Vandháti suli Tanulói arcán. De itt nincs vége a történetnek. A sors úgy hozta, hogy mi is segítő kezet kaptunk. Az online oktatás alapja, hogy megfelelő technikai eszközökkel rendelkezzünk. Van olyan család, akik ezt a feltételt nem tudják biztosítani. Kiss Gábor, aki egy elektronikai szaküzlet boltvezető helyettese felajánlotta saját számítógépét és tablet-jét két Szent-Györgyis tanulónak. Felajánlását köszönjük!
Rendhagyó fotós órán vettek részt a Szent-Györgyi fotográfus tanulói.

Rendhagyó fotós órán vettek részt a Szent-Györgyi fotográfus tanulói.

2020.10.28 - 09:31
Tárlatvezetéssel és műhelymunkával egybekötött rendhagyó órát tartott 2020.10.21-én szerdán a Munkácsy Mihály múzeumban BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotószakos tanulóinak Martin Wanda. A Békéscsabán született, jelenleg Londonban élő, Junior Príma Díjas fotográfus beszélt eddigi pályafutásáról, stílusáról és a most kiállított képeiről, majd a divat- és portréfotózás rejtelmeibe is bevezette a fiatalokat. Imre György tanár úr elmondta, huszonöt kilencedik, tízedik és tizenegyedikes fotószakos tanuló vett részt a rendhagyó foglalkozáson. Úgy véli, Martin Wanda révén a fiatalok láthattak maguk előtt egy példaképet, láthatták, hogy Békéscsabáról is hova el lehet jutni. Fontosnak ítéli, hogy a diákok sok szakembertől lessék el a szakmai fogásokat, több stílust is megismerjenek, ezért a mostani óra egy sorozat első állomása volt. Szeretné, ha a leendő fotósok a térségen belül a Szent-Györgyi Albert Technikumban kaphatnák a legmagasabb színvonalú képzést.
„Kezedben a jövő!” - Klímaváltozás egy Keményes diák szemszögéből

„Kezedben a jövő!” - Klímaváltozás egy Keményes diák szemszögéből

2020.10.28 - 09:28
A BSZC Kemény Gábor Technikum 10.C osztályos tanulója, Kiss Gábor egy figyelemre méltó fiatalember. Komoly gondolkodású, a környezetére figyelő és cselekvésre kész a klímaváltozás mérséklésének lehetőségeit keresve, és a saját korosztályának azt közvetítve. Elkészített egy projekttervezetet, amiben azt részletezi, hogyan szólíthatók meg a diákok, és mit tehetnek a fenntartható jövőért, a saját jövőjükért. Hogyan kezdődött a kapcsolatod a klímaváltozás ügyével? Kiss Gábor: a klímaváltozás és annak következményei igazán csak 14 éves koromban kezdtek el foglalkoztatni. A médiából szerzett információk alapján az a kép alakult ki bennem, hogy már nincs mit tenni, „itt a vég”. Aztán mikor elkezdtem kutatómunkát végezni, világossá vált számomra, hogy igen, van visszaút, cselekedhetünk még. Azon gondolkodtam, hogy nekünk, fiataloknak milyen a hozzáállásunk ehhez a témához. Rádöbbentem, hogy az én korosztályomat szinte egyáltalán nem foglalkoztatja a klímaváltozás ügye. Ekkor fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy milyen módon tehetnénk mi fiatalok a klímaváltozás ellen, és a legfontosabb, hogy hogyan lehetne a korosztályom figyelmét felhívni erre a problémára. Kidolgoztam a „Kezedben a jövő!” című projekttervezetet, melyben részletezem a fiatalokkal való kommunikáció sikertényezőit, és hogy most mi a globális helyzet a klímaváltozás területén. Mesélj nekünk arról, mi is pontosan ez a projekttervezet. Kiss Gábor: a tervezetben a fiatalokkal való kommunikáció sikertényezői által szeretném felhívni a figyelmet a klímaváltozás elleni harc fontosságára. Leírtam az éppen aktuális helyzetet a klímaváltozás terén, és azt is, hogy milyen módon tehetünk a klímaváltozás ellen. A projekt fő célcsoportja a középiskolás (14-18 éves) korosztály, akikhez próbálom megtalálni a kommunikációs csatornát. Ez a korosztály alapvetően a vizuális kommunikációt érti és használja (YouTube-videók, emotikonok), illetve rövid ideig képes a figyelmét összpontosítani, ezért fontos, hogy a közvetített információ legyen egyszerű, váratlan, konkrétan megfogalmazott, hiteles, hasson az érzelmekre, illetve legyen mögötte történet. Kulcsfontosságú a diákoknál a megfelelő szemlélet kialakítása, hogy majd az ő gyermekeik már ezzel a kialakult fenntartható szemlélettel nőjenek fel. Milyen fórumon hangzott már el eddig a programtervezeted? Kiss Gábor: ezt a projecttervezetet 2020 januárjában elküldtem Dr. Kaderják Péter államtitkár úr részére az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárságra. Később február 20-án személyes találkozóra hívott az államtitkár úr az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, hogy személyesen mutassam be projekttervezetemet. A bemutatón ott volt az államtitkár úron kívül Dr. Botos Barbara helyettes államtitkár asszony is. A prezentáció után májusban meghívást kaptam egy videókonferenciára, ahol fiatal vezetők és szakértők mondták el véleményüket a klímaváltozás elleni fellépés fontosságáról. Szeptemberben Dr. Botos Barbara helyettes államtitkár asszony jóvoltából részt vehettem a „Fiatalok Klímareggelije” című rendezvényen a Pilisi Parkerdő Zrt. központjában Budapesten. A rendezvényen többek között részt vett Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár asszony és Pánczél Andrea, a White Paper Consulting alapítója. Az eseményen a fiatalok javaslataira és véleményére voltak kíváncsiak a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia szemléletformálással kapcsolatos fejezetének kialakításához. Számomra is inspiráló volt azt hallani, hogy a nálam idősebb, egyetemista korosztály hogy gondolkozik a klímaváltozás ügyéről. Októberben Pánczél Andrea által biztosított jeggyel részt vehettem a Budapest Climate Summit-on, ahol nagyvállalatok vezetői mondták el, mi a véleményük a klímaváltozás elleni fellépésről, és hogyan próbálják a legfenntarthatóbb módon vezetni cégeiket. Mihályfiné Laczkó Mónika
BESZÁMOLÓ FRANCIAORSZÁGBÓL

BESZÁMOLÓ FRANCIAORSZÁGBÓL

2020.10.27 - 10:15
Szabó-Nagy Vince Zente vagyok, az idén végeztem kőművesként a Kósban. Jelenleg Franciaországban, ezen belül Péronban lakok. Az Erasmus Pro+ keretein belül kerültem ide Pocsai László tanár úr segítségével, egy féléves szakmai és elméleti továbbképzésre.Legelsőnek egy nyelvi előkészítőn vettem részt, ahol megismerkedtem a francia nyelv alapjaival, és az alapszintű kommunikációt, illetve a nyelvtant tanultunk meg.Az eltelt idő alatt nagyon sok új dologgal ismerkedtem meg, kultúra illetve szakmai szempontból is. Az étkezési szokások elsőre nekem nagyon furcsák voltak, de hamar meg lehet szokni.Rengeteg érdekes helyre eljutottam.Szakmai szempontból is rengeteget tanultam, különböző technikákat és megoldásokat amit Magyarországon máshogy oldanánk meg, itt megmutattak egy másik nézetet. A cég, ahol vagyok legfőként felújításokkal foglalkozik és kis részben másabb fajta kőműves munkával. Eddig nagyon sokszor használtunk terméskövet és annak különböző változatait. A felújítások között megismerkedtem sokféle anyaggal.Napközben dolgozom és esténként elméleti, szakmai foglalkozások vannak. Vasárnap pihenőnap van. Ilyenkor általában elvisznek bennünket kirándulni.Ez nagy lehetőség, mert Magyarországról csak párunkat választottak ki.Ha véget ér a program, szeretnék leérettségizni a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskolában, ahol a szakmámat is tanultam.Örülök, hogy ezt az iskolát választottam, mert nagyon jól megtanultam a szakmámat!
Osztálykirándulás a Rákóczi Szövetség támogatásával

Osztálykirándulás a Rákóczi Szövetség támogatásával

2020.10.27 - 09:57
A Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Évéhez és az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan belföldi honismereti diákutaztatási pályázatot hirdetett osztályközösségek részére. A Zwack József Technikum és Szakképző Iskola oktatójának, Fábián Mártának szervezésében 2020. október 19-én az 1/9/4 és a 2/10/4 pincér osztályok a Szövetség támogatásával osztálykiránduláson vettek részt. A honismereti kirándulás fő helyszíne a Szarvason található Történelmi Magyarország közepe, ahol az emlékmű megkoszorúzására is sor került. Az egész napos osztályközösség-építő program első megállója a Kondorosi Csárda és a Csárdamúzeum, ahol rendkívül érdekes tárlatvezetésen vehettek részt. A múzeumban többek között korhű ruhába „bújhattak”, régi dalokat énekelhettek és e-mailben betyárkörözvényt írhattak a diákok, valamint az 1892-ben felfedezett rejtett kéményt is megnézhették, amelynek nyílásán keresztül menekültek a pandúrok elől a betyárok. Szarvasra érve egy helyi idegenvezető segítségével, buszon utazva megismerhették a város történelmi és kulturális nevezetességeit. Megcsodálták a Vízi Színházat, majd átsétáltak gyaloghídon az Erzsébet ligetbe, a „Képregényhez”. Ellátogattak Békésszentandrásra, a Sörfőzdéhez, ahol a járványhelyzetre való tekintettel tárlatvezetésre nem, csak csoportkép készítésre kerülhetett sor. Az ebéd elfogyasztása után a Mini Magyarország makettparkban töltötték az időt a szebbnél szebb épületek kicsinyített másának megtekintésével. Köszönjük a lehetőséget! Kísérők: Demóné Vig Gyöngyi és Mihaiescu Andrea

Újabb tanári siker a Vízműben

2020.10.26 - 09:17
Korábban beszámoltunk róla, hogy Szenti Alexandra, földrajz-geográfus szakos kollégánk sikerrel pályázott GAPMINDER WORLD című projektjével a Telenor tananyag-fejlesztési versenyén. Örömmel tudatjuk, hogy kolléganőnk bekerült a legjobb 10 pályázó közé, ezzel elnyerve az értékes pályadíjat és a 30GB-os havi internetcsomagot a telekommunikációs cég jóvoltából. A tananyag, amelyről így nyilatkozott az egyik zsűritag („Népességadatok, izgalmas grafikonok. Sokat láttunk már ilyet. De hogy lehet ez izgalmas? Hogy lehet ezeket az adatokat bevinni órára? Ha valaki elvégzi Alexandra kurzusát, akkor rájön arra, hogy milyen izgalmasak is lehetnek az adatok. Matek szakos tanárként különösen élveztem, még akkor is, ha a földrajz szakosok a célközönség!”) elérhető az alábbi linken: https://hipersuli.webuni.hu/kepzes/gapminder-world-foldrajztanaroknak Bátran ajánljuk a földrajzot tanító pedagógusoknak, hiszen számos letölthető segédanyagot és videót is tartalmaz a tananyag. Gratulálunk tanárnőnek! Kiss Emese
Országos döntőben a Közgé CA$Hual csapata!

Országos döntőben a Közgé CA$Hual csapata!

2020.10.26 - 09:14
2020. október 20-án, kedden, 10 Békés megyei csapat részvételével került megrendezésre a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis verseny megyei döntője. A forduló két részletben zajlott. Először egy 50 kérdésből álló online kvíz-kérdéssort töltöttek ki a versenyzők, majd Zoomon keresztül, háromtagú zsűri előtt, szóbeli fordulóra került sor. Minden csapatnak 5-5 villám kérdésre kellett válaszolni, illetve egy-egy téma kifejtése volt a feladat. Az összesített eredmények alapján a Közgé csapata, a CA$Hual első helyezést ér el, így továbbjutott a november 4. megrendezésre kerülő országos döntőbe. A csapat tagjai: Szabó Nóra, Németh Regina, Bondár Emese, Megyik Karina Felkészítő tanár: Uhrin Györgyi Gratulálunk a csapatnak és a felkészítő tanárnak!! Sok sikert a döntőben!
Gólyaavatás a Széchenyi kollégiumában

Gólyaavatás a Széchenyi kollégiumában

2020.10.26 - 09:09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium DÖK tagjai, a kialakult járványügyi helyzethez igazodva, segítették a gólyákat a közösségi együttélés szabályainak betartásában és a sikeres beilleszkedésben. Igaz, a hagyományos gólyahét elmaradt, azért a LÉGY KREATÍV EST más formában, de megvalósult, melynek célja volt, az öntevékenységre nevelés és a tanulók közötti kapcsolat kohéziójának erősítése, valamint a kreativitásuk fejlesztése. A feladat a következő volt; szobánként, illetve csoportonként készítettek plakátot és hozzá ötletes verset írtak a tanulók, melyek önmagukért beszéltek. Az elkészült plakátokból a kollégium előterében rögtönzött kiállítást rendeztünk, így mindenki számára látható volt a csoportok által elkészített munka. A kilenc plakátot a diákzsűri értékelte, három kategóriába sorolta, így mindenki dobogós lett. A gólyaeskü letételével kollégistává fogadták a gólyákat az „öreg” diákok. A hagyományos gólyaavató most elmaradt. Szládek Katalin Judit DÖK- segítő tanár
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015