Ugrás a fő tartalomra

5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.


66/441-314

Széchenyi 2020

Hírek


2023. aug. 2.

    Szakmai workshop a ConstructSkills4LIFE projektben

    2023. július 19-én került megrendezésre a ConstructSkills4LIFE projekt első workshopja Budapesten, a Graphisoft Parkban a projekt egyik konzorciumi partnerének, a Geonardo Environmental Technologies szervezésének köszönhetően.

    Szakmai workshop a ConstructSkills4LIFE projektben

    A projekt célja az építőipari szakemberek felkészültségének feltérképezése, illetve további fejlesztési javaslatok megfogalmazása, melyek szükségesek ahhoz, hogy az Európai Unió, valamint Magyarország által meghatározott 2030-as épületenergetikai és klíma célokat elérjük az épületfelújítás és új épületek kivitelezése tekintetében.

    A workshop a tervezett CS4L workshop sorozat első 1 napos rendezvényeként került megrendezésre, amelynek célja, hogy minden érintettet bevonjon az építőipari szakemberek aktualizált Nemzeti Útitervének (National Roadmap) közös kidolgozásába.

    A műhelymunka alkalmat adott a frissen megjelent Helyzetelemzés (Status Quo Analysis) főbb eredményeinek megvitatására az építőipari szakemberek oktatásáról és képzéséről, valamint a 2030-as energiahatékonysági és klímacélok eléréséhez szükséges készségekről.

    A workshop nyitásaként Hujber Dorottya, projekt vezető, az ÉMI - Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. részéről, mutatta be a ConstructSkills4LIFE projektet. Ezt követően Dr. Takács Lajos, tanszékvezető, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Épületszerkezettanti Tanszék képviseletében ismertette a Helyzetelemzésben megfogalmazott főbb adatokat, az azokból levonható következtetéseket. Hujber Dorottya mindehhez kapcsolódóan összegezte a Nemzeti Útiterv ’2013 ismérveit, illetve Zoltán Attila, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetségtől (MÉgKSz) a stratégia-alkotás alapvetéseit.

    A rendezvényen a plenáris ülések mellett a projekt három szakértői munkacsoportja (vezetői: tudástár - dr. Matolcsy Károly (ÉMI), intézményrendszer - Zoltán Attila (MÉgKSz), folyamat- és eredménykontrol, digitalizáció - Gyuris Péter (Geonardo) ülésezett. A szakértői csoportok előadásai áttekintést nyújtottak a következőkről:

    • a szükséges tudatosság, tudás és elvárások tartalma, a folyamatos proaktív fejlesztés stratégiája;
    • a kapcsolódó intézményrendszerek és a szükséges információk és ismeretek, képzések, képesítések folyamatos megszerzése;
    • a digitalizáció szerepe és lehetőségei az építőiparban és a társadalomban.

    A szakértői munkacsoportok konzultációját kerekasztal-beszélgetés követte, ahol többek között szó esett a digitalizáció, az energiahatékony megoldások és a környezettudatosság építőiparban és oktatásban betöltött szerepéről. A beszélgetés kitért a szakképzett munkaerő hiányának kérdésére, illetve és a magyarországi strukturált képesítési rendszerekre.

    A munkaértekezlet során lezajlott szakértői megbeszélések lehetőséget adtak arra is, hogy a Status Quo Analysis főbb vonzatait figyelembe véve megkezdődjenek a National Roadmap kidolgozásának elsődleges lépései.

    A következő hónapokban a projektkonzorcium megkezdi a Nemzeti Útiterv kidolgozását, konkrét érdekelt csoportok képviselőinek további bevonásával a tervezett workshop-sorozaton és a második országos projektkonferencián keresztül.

    GALÉRIA

    Szakmai workshop a ConstructSkills4LIFE projektben

    01.jpg
    02.jpg
    03.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Közgés sikerek a Luca Pacioli Középiskolás Versenyen

    Közgés sikerek a Luca Pacioli Középiskolás Versenyen

    A Luca Pacioli Egyesület idén is megrendezte a Kárpát-medencében tanuló magyar középiskolások körében a Luca Pacioli Középiskolás Versenyt, melynek központjában a gyakorlati közgazdasági ismeretek fejlesztése áll.

    2024. máj. 7.
    Digitális témahét a Vízmű kollégiumában

    Digitális témahét a Vízmű kollégiumában

    Ismét eltelt egy év, ismét itt a digitális témahét! E rövid időszakban, digitális világunkban lényeges és meghatározó változások történtek. Gondoljunk csak a mesterséges intelligencia térnyerésére, az online csalások futótűzszerű terjedésére! Mindezek sokak mindennapjait változtatták meg. E jelenségek bizony hatással vannak tanulóink életére és lelki folyamataira is. Felelősségünknek tartjuk, hogy megmutassuk a napjainkban zajló változásokat, erősítsük a digitális kompetenciákat, és megtanítsuk diákjainkat arra, hogyan ismerjék fel és kerüljék el az online tér veszélyeit.

    2024. ápr. 16.
    Logisztika Napja Konferencia Békéscsaba 2024. április 18.

    Logisztika Napja Konferencia Békéscsaba 2024. április 18.

    A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum szervezésében.

    2024. ápr. 3.
    Intézmény


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Békéscsabai Szakképzési Centrum

        5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.

      • Telefon: 66/441-314

        E-mail: centrum@bszc.hu

        OM azonosító: 203029

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000209


      2024Békéscsabai Szakképzési Centrum