Hírek
Turisztikai alapismeretek Gyulán

Turisztikai alapismeretek Gyulán

2020.10.29 - 08:48
Turisztikai alapismeretek óra keretein belül osztályunk ellátogatott Gyulára. Ezt megelőzően kétfős csapatokat alkotva felkészültünk a látványosságokból. Első állomáskánt felkerestük a Gyulai Almássy-kastély és Látogatóközpontot. Itt Fábián Tamás, a kastély kommunikációs igazgatója fogadott bennünket, akinek előadásában hallhattuk a kastély és a Gyulai Vár történelmi múltját és jelenét. Felettébb érdekes információkat osztott meg velünk. Megtudhattuk például, hogy az Almássy volt az első magyarországi kastély, amelyben már 1746-ban színdarabot mutattak be. Himnuszunk zeneszerzőjének nagyapja kulturális udvarmesterként élt a falai között, s maga Erkel Ferenc is gyakran megfordult itt. Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban kezdett ismerkedni a festészettel. A kastély a felújítást követően számos elismerést ,,bezsebelt,,: 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el. Ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában második helyezett lett az új kialakítású bástyája. 2018-ban a Gyulai Almássy-kastély Látogatóközpont bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. Megtudhattuk még azt is, hogy jelenleg ez az ország harmadik leglátogatottabb kastélya. Elmondása szerint a felújítás óta évi több mint 100.000 a látogatók száma. Voltak azonban borús események is a kastély történetében : 1849. augusztus 23-án a 13 aradi tábornok közül tízen ebben az épületben tették le fegyverüket, s indultak el utolsó útjukra az aradi vesztőhely felé. Október 6-án erről a szomorú eseményről tartottunk megemlékezést. A Honvédtiszti Emlékhely ezeknek a Hősöknek állít méltó emléket. Sétánk következő állomása a Gyulai Vár volt, amely a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak és Közép-Európa egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára. Városnéző kisvonatra szállva érintettük a Gyulai Várfürdő épületét is. Gyula városának már a török uralom előtt volt hideg vizes fürdője. A ’70-es évek hozták el a Várfürdő aranykorát, 1970-ben már 550 ezer látogatóval büszkélkedhetett, 2013-ban egy vizes élményparkkal, az Aqua Palotával gazdagodott. Jelenleg az ország leglátogatottabb fürdői között szerepel. Az Erkel és az Elizabeth 4 csillagos hotelek előtt is elhaladtunk, majd megérkeztünk utolsó állomásunkhoz, a Százéves Cukrászdához. A cégtáblát látva meglepődve tapasztaltuk, hogy a nevével ellentétben már majdnem kétszer ennyi idős, hisz 180 éve, 1840-ben nyitották. Azt is megtudtuk, hogy a budai Ruszwurm Cukrászda után ez volt az ország második cukrászdája. Volt alkalmunk belülről is megtekinteni, így saját szemünkkel láthattuk, miként őrizte meg eleganciáját és régies stílusát. A kirándulásnak köszönhetően ezen a napon rengeteg hasznos és maradandó információval lettünk gazdagabbak. Köszönjük Fábián Márta oktatónknak a lehetőséget és Fábián Tamásnak az érdekes és informatív előadást. (Gál Anikó, Chlebnyiczki Petra KSZ11/7 BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola)
Az ősz és a rock.

Az ősz és a rock.

2020.10.28 - 14:53
A BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában szakköri keretek között, dekorációk elkészítésén dolgoztak közösen oktatók és diákok. E munka eredménye képpen a bejáratnál - a hőmérőzést és fertőtlenítést végző dolgozók mellett - egy „tököket pásztoroló bácsika” fogadja az épületbe érkezőket. Az aulát a rock jegyében, őszi stílusjegyekkel tarkított dekoráció díszíti, melynek apropója, hogy 1970. szeptember 17-én, 27 évesen elhunyt Jimi Hendrix világhírű zenész. Halálának 50. évfordulójára emlékezünk.
A  Zwack maroknyi csapata „megostromolta” az Egri várat.

A Zwack maroknyi csapata „megostromolta” az Egri várat.

2020.10.28 - 14:49
A Rákóczi Szövetség támogatásával - Fábián Márta kolléganőnknek köszönhetően - a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola 1/9/3 cukrász osztályának tanulói részt vettek október 22-én Parád, Recsk és Eger környékén, egy egynapos kiránduláson. Parádon megnézték a Cifra Istállót, ahol a különleges márvány burkolatú istállóban 9 magyar őshonos lófajtát lehet megismerni. A lovak mellett a Kocsimúzeumban megtekintették a kiállítást, mely átfogó képet ad a kocsikészítés történetéről a kerék feltalálásától egészen a díszes főúri hintókig. Láthattak itt többek között eredeti XIX.-XX. századi hintót, hajtószánt, városi szánt, vadász kocsit, konflist és fiákert is. Útjuk innen tovább vezetett a Recski Nemzeti Emlékparkba, ahol megkoszorúzták a kényszermunkatábor rabjainak emlékművét, majd meghallgatták Emil bácsi elbeszélését a tábor megalakulásáról. Bemehettek az emlékház szobáiba, melyekben a tábor története elevenedik meg. A lakóbarakkba belépve láthatták, milyen körülmények - fából ácsolt durva priccs, primitív „mosdó”, ajtó nélküli négylyukú árnyékszék - között éltek a foglyok. Utazásukat folytatva Egerbe értek, ahol egy rövid városnézést követően „megostromolták” a várat. Jól időzítve érkezésüket, volt szerencséjük megtekinteni a 15:52 perckor leadott díszlövést, mely az 1552-es egri diadal és a hősök emlékére minden nap eldördül. Ezt követően körbejárták a várat, majd fáradtan, de élményekkel telve útjukat hazafelé vették. A tanulók visszajelzései szerint nagyon jól érezték magukat. Kísérőik: Gecsei Tamásné és Tóth Péter.
„Jó tett helyében jót várj!” - a Szent-Györgyiben!

„Jó tett helyében jót várj!” - a Szent-Györgyiben!

2020.10.28 - 09:35
Mondhatnánk, hogy ez csak a mesében van így. Velünk ez mégis megtörtént! 2020 szeptemberében egy akadályokkal teli tanévet kezdtünk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ebben az időszakban figyeljünk egymásra, segítsünk, ahol tudunk. Ezért határozta el iskolánk, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum ás Kollégium, hogy a varrodánkban készített maszkokkal ajándékozza meg az Esély Pedagógiai Központ Diákjait. A maszkokat a 9. g osztály tanulói vitték el és adták át a diákoknak, akik nagy élménnyel válogattak a mintás, színes maszkok közül. Nagyon jó érzés volt látni az örömöt a Vandháti suli Tanulói arcán. De itt nincs vége a történetnek. A sors úgy hozta, hogy mi is segítő kezet kaptunk. Az online oktatás alapja, hogy megfelelő technikai eszközökkel rendelkezzünk. Van olyan család, akik ezt a feltételt nem tudják biztosítani. Kiss Gábor, aki egy elektronikai szaküzlet boltvezető helyettese felajánlotta saját számítógépét és tablet-jét két Szent-Györgyis tanulónak. Felajánlását köszönjük!
Rendhagyó fotós órán vettek részt a Szent-Györgyi fotográfus tanulói.

Rendhagyó fotós órán vettek részt a Szent-Györgyi fotográfus tanulói.

2020.10.28 - 09:31
Tárlatvezetéssel és műhelymunkával egybekötött rendhagyó órát tartott 2020.10.21-én szerdán a Munkácsy Mihály múzeumban BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotószakos tanulóinak Martin Wanda. A Békéscsabán született, jelenleg Londonban élő, Junior Príma Díjas fotográfus beszélt eddigi pályafutásáról, stílusáról és a most kiállított képeiről, majd a divat- és portréfotózás rejtelmeibe is bevezette a fiatalokat. Imre György tanár úr elmondta, huszonöt kilencedik, tízedik és tizenegyedikes fotószakos tanuló vett részt a rendhagyó foglalkozáson. Úgy véli, Martin Wanda révén a fiatalok láthattak maguk előtt egy példaképet, láthatták, hogy Békéscsabáról is hova el lehet jutni. Fontosnak ítéli, hogy a diákok sok szakembertől lessék el a szakmai fogásokat, több stílust is megismerjenek, ezért a mostani óra egy sorozat első állomása volt. Szeretné, ha a leendő fotósok a térségen belül a Szent-Györgyi Albert Technikumban kaphatnák a legmagasabb színvonalú képzést.
„Kezedben a jövő!” - Klímaváltozás egy Keményes diák szemszögéből

„Kezedben a jövő!” - Klímaváltozás egy Keményes diák szemszögéből

2020.10.28 - 09:28
A BSZC Kemény Gábor Technikum 10.C osztályos tanulója, Kiss Gábor egy figyelemre méltó fiatalember. Komoly gondolkodású, a környezetére figyelő és cselekvésre kész a klímaváltozás mérséklésének lehetőségeit keresve, és a saját korosztályának azt közvetítve. Elkészített egy projekttervezetet, amiben azt részletezi, hogyan szólíthatók meg a diákok, és mit tehetnek a fenntartható jövőért, a saját jövőjükért. Hogyan kezdődött a kapcsolatod a klímaváltozás ügyével? Kiss Gábor: a klímaváltozás és annak következményei igazán csak 14 éves koromban kezdtek el foglalkoztatni. A médiából szerzett információk alapján az a kép alakult ki bennem, hogy már nincs mit tenni, „itt a vég”. Aztán mikor elkezdtem kutatómunkát végezni, világossá vált számomra, hogy igen, van visszaút, cselekedhetünk még. Azon gondolkodtam, hogy nekünk, fiataloknak milyen a hozzáállásunk ehhez a témához. Rádöbbentem, hogy az én korosztályomat szinte egyáltalán nem foglalkoztatja a klímaváltozás ügye. Ekkor fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy milyen módon tehetnénk mi fiatalok a klímaváltozás ellen, és a legfontosabb, hogy hogyan lehetne a korosztályom figyelmét felhívni erre a problémára. Kidolgoztam a „Kezedben a jövő!” című projekttervezetet, melyben részletezem a fiatalokkal való kommunikáció sikertényezőit, és hogy most mi a globális helyzet a klímaváltozás területén. Mesélj nekünk arról, mi is pontosan ez a projekttervezet. Kiss Gábor: a tervezetben a fiatalokkal való kommunikáció sikertényezői által szeretném felhívni a figyelmet a klímaváltozás elleni harc fontosságára. Leírtam az éppen aktuális helyzetet a klímaváltozás terén, és azt is, hogy milyen módon tehetünk a klímaváltozás ellen. A projekt fő célcsoportja a középiskolás (14-18 éves) korosztály, akikhez próbálom megtalálni a kommunikációs csatornát. Ez a korosztály alapvetően a vizuális kommunikációt érti és használja (YouTube-videók, emotikonok), illetve rövid ideig képes a figyelmét összpontosítani, ezért fontos, hogy a közvetített információ legyen egyszerű, váratlan, konkrétan megfogalmazott, hiteles, hasson az érzelmekre, illetve legyen mögötte történet. Kulcsfontosságú a diákoknál a megfelelő szemlélet kialakítása, hogy majd az ő gyermekeik már ezzel a kialakult fenntartható szemlélettel nőjenek fel. Milyen fórumon hangzott már el eddig a programtervezeted? Kiss Gábor: ezt a projecttervezetet 2020 januárjában elküldtem Dr. Kaderják Péter államtitkár úr részére az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárságra. Később február 20-án személyes találkozóra hívott az államtitkár úr az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, hogy személyesen mutassam be projekttervezetemet. A bemutatón ott volt az államtitkár úron kívül Dr. Botos Barbara helyettes államtitkár asszony is. A prezentáció után májusban meghívást kaptam egy videókonferenciára, ahol fiatal vezetők és szakértők mondták el véleményüket a klímaváltozás elleni fellépés fontosságáról. Szeptemberben Dr. Botos Barbara helyettes államtitkár asszony jóvoltából részt vehettem a „Fiatalok Klímareggelije” című rendezvényen a Pilisi Parkerdő Zrt. központjában Budapesten. A rendezvényen többek között részt vett Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár asszony és Pánczél Andrea, a White Paper Consulting alapítója. Az eseményen a fiatalok javaslataira és véleményére voltak kíváncsiak a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia szemléletformálással kapcsolatos fejezetének kialakításához. Számomra is inspiráló volt azt hallani, hogy a nálam idősebb, egyetemista korosztály hogy gondolkozik a klímaváltozás ügyéről. Októberben Pánczél Andrea által biztosított jeggyel részt vehettem a Budapest Climate Summit-on, ahol nagyvállalatok vezetői mondták el, mi a véleményük a klímaváltozás elleni fellépésről, és hogyan próbálják a legfenntarthatóbb módon vezetni cégeiket. Mihályfiné Laczkó Mónika
BESZÁMOLÓ FRANCIAORSZÁGBÓL

BESZÁMOLÓ FRANCIAORSZÁGBÓL

2020.10.27 - 10:15
Szabó-Nagy Vince Zente vagyok, az idén végeztem kőművesként a Kósban. Jelenleg Franciaországban, ezen belül Péronban lakok. Az Erasmus Pro+ keretein belül kerültem ide Pocsai László tanár úr segítségével, egy féléves szakmai és elméleti továbbképzésre.Legelsőnek egy nyelvi előkészítőn vettem részt, ahol megismerkedtem a francia nyelv alapjaival, és az alapszintű kommunikációt, illetve a nyelvtant tanultunk meg.Az eltelt idő alatt nagyon sok új dologgal ismerkedtem meg, kultúra illetve szakmai szempontból is. Az étkezési szokások elsőre nekem nagyon furcsák voltak, de hamar meg lehet szokni.Rengeteg érdekes helyre eljutottam.Szakmai szempontból is rengeteget tanultam, különböző technikákat és megoldásokat amit Magyarországon máshogy oldanánk meg, itt megmutattak egy másik nézetet. A cég, ahol vagyok legfőként felújításokkal foglalkozik és kis részben másabb fajta kőműves munkával. Eddig nagyon sokszor használtunk terméskövet és annak különböző változatait. A felújítások között megismerkedtem sokféle anyaggal.Napközben dolgozom és esténként elméleti, szakmai foglalkozások vannak. Vasárnap pihenőnap van. Ilyenkor általában elvisznek bennünket kirándulni.Ez nagy lehetőség, mert Magyarországról csak párunkat választottak ki.Ha véget ér a program, szeretnék leérettségizni a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskolában, ahol a szakmámat is tanultam.Örülök, hogy ezt az iskolát választottam, mert nagyon jól megtanultam a szakmámat!
Osztálykirándulás a Rákóczi Szövetség támogatásával

Osztálykirándulás a Rákóczi Szövetség támogatásával

2020.10.27 - 09:57
A Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Évéhez és az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan belföldi honismereti diákutaztatási pályázatot hirdetett osztályközösségek részére. A Zwack József Technikum és Szakképző Iskola oktatójának, Fábián Mártának szervezésében 2020. október 19-én az 1/9/4 és a 2/10/4 pincér osztályok a Szövetség támogatásával osztálykiránduláson vettek részt. A honismereti kirándulás fő helyszíne a Szarvason található Történelmi Magyarország közepe, ahol az emlékmű megkoszorúzására is sor került. Az egész napos osztályközösség-építő program első megállója a Kondorosi Csárda és a Csárdamúzeum, ahol rendkívül érdekes tárlatvezetésen vehettek részt. A múzeumban többek között korhű ruhába „bújhattak”, régi dalokat énekelhettek és e-mailben betyárkörözvényt írhattak a diákok, valamint az 1892-ben felfedezett rejtett kéményt is megnézhették, amelynek nyílásán keresztül menekültek a pandúrok elől a betyárok. Szarvasra érve egy helyi idegenvezető segítségével, buszon utazva megismerhették a város történelmi és kulturális nevezetességeit. Megcsodálták a Vízi Színházat, majd átsétáltak gyaloghídon az Erzsébet ligetbe, a „Képregényhez”. Ellátogattak Békésszentandrásra, a Sörfőzdéhez, ahol a járványhelyzetre való tekintettel tárlatvezetésre nem, csak csoportkép készítésre kerülhetett sor. Az ebéd elfogyasztása után a Mini Magyarország makettparkban töltötték az időt a szebbnél szebb épületek kicsinyített másának megtekintésével. Köszönjük a lehetőséget! Kísérők: Demóné Vig Gyöngyi és Mihaiescu Andrea

Újabb tanári siker a Vízműben

2020.10.26 - 09:17
Korábban beszámoltunk róla, hogy Szenti Alexandra, földrajz-geográfus szakos kollégánk sikerrel pályázott GAPMINDER WORLD című projektjével a Telenor tananyag-fejlesztési versenyén. Örömmel tudatjuk, hogy kolléganőnk bekerült a legjobb 10 pályázó közé, ezzel elnyerve az értékes pályadíjat és a 30GB-os havi internetcsomagot a telekommunikációs cég jóvoltából. A tananyag, amelyről így nyilatkozott az egyik zsűritag („Népességadatok, izgalmas grafikonok. Sokat láttunk már ilyet. De hogy lehet ez izgalmas? Hogy lehet ezeket az adatokat bevinni órára? Ha valaki elvégzi Alexandra kurzusát, akkor rájön arra, hogy milyen izgalmasak is lehetnek az adatok. Matek szakos tanárként különösen élveztem, még akkor is, ha a földrajz szakosok a célközönség!”) elérhető az alábbi linken: https://hipersuli.webuni.hu/kepzes/gapminder-world-foldrajztanaroknak Bátran ajánljuk a földrajzot tanító pedagógusoknak, hiszen számos letölthető segédanyagot és videót is tartalmaz a tananyag. Gratulálunk tanárnőnek! Kiss Emese
Országos döntőben a Közgé CA$Hual csapata!

Országos döntőben a Közgé CA$Hual csapata!

2020.10.26 - 09:14
2020. október 20-án, kedden, 10 Békés megyei csapat részvételével került megrendezésre a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis verseny megyei döntője. A forduló két részletben zajlott. Először egy 50 kérdésből álló online kvíz-kérdéssort töltöttek ki a versenyzők, majd Zoomon keresztül, háromtagú zsűri előtt, szóbeli fordulóra került sor. Minden csapatnak 5-5 villám kérdésre kellett válaszolni, illetve egy-egy téma kifejtése volt a feladat. Az összesített eredmények alapján a Közgé csapata, a CA$Hual első helyezést ér el, így továbbjutott a november 4. megrendezésre kerülő országos döntőbe. A csapat tagjai: Szabó Nóra, Németh Regina, Bondár Emese, Megyik Karina Felkészítő tanár: Uhrin Györgyi Gratulálunk a csapatnak és a felkészítő tanárnak!! Sok sikert a döntőben!
Gólyaavatás a Széchenyi kollégiumában

Gólyaavatás a Széchenyi kollégiumában

2020.10.26 - 09:09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium DÖK tagjai, a kialakult járványügyi helyzethez igazodva, segítették a gólyákat a közösségi együttélés szabályainak betartásában és a sikeres beilleszkedésben. Igaz, a hagyományos gólyahét elmaradt, azért a LÉGY KREATÍV EST más formában, de megvalósult, melynek célja volt, az öntevékenységre nevelés és a tanulók közötti kapcsolat kohéziójának erősítése, valamint a kreativitásuk fejlesztése. A feladat a következő volt; szobánként, illetve csoportonként készítettek plakátot és hozzá ötletes verset írtak a tanulók, melyek önmagukért beszéltek. Az elkészült plakátokból a kollégium előterében rögtönzött kiállítást rendeztünk, így mindenki számára látható volt a csoportok által elkészített munka. A kilenc plakátot a diákzsűri értékelte, három kategóriába sorolta, így mindenki dobogós lett. A gólyaeskü letételével kollégistává fogadták a gólyákat az „öreg” diákok. A hagyományos gólyaavató most elmaradt. Szládek Katalin Judit DÖK- segítő tanár
KÓSOS SIKEREK AZ OSZKTV REGIONÁLIS FORDULÓJÁN

KÓSOS SIKEREK AZ OSZKTV REGIONÁLIS FORDULÓJÁN

2020.10.22 - 07:56
Ismét bravúrosan szerepeltek iskolánk tanulói az OSZKTV regionális fordulóján.A járványügyi helyzet miatt a 2019/2020-as verseny regionális fordulója áttolódott az idei tanévre.Iskolánkból hat tanuló jutott tovább az iskolai fordulóból.Reál tantárgycsoportból Asztalos Máté (3/11/1), Nagy Gothárd (3/11/3) és Pavló Bence (3/11/1),Közismereti komplex tantárgycsoportból a Lévai András (3/11/1), Rácz Tamás (3/11/2) és Takács Ádám (3/11/1) alkotta csapat.Eredmények:Reál tantárgycsoport- Pavló Bence 6. (továbbjutó)- Asztalos Máté 7.Felkészítő tanáraik: Benkőné Andó Hajnalka és Hancsák Ilona Edina- Nagy Gothárd 9.Felkészítő tanárai: Benkőné Andó Hajnalka és Zsibrita DánielKözismereti komplex tantárgycsoport- Lévai András, Rácz Tamás és Takács Ádám 3. (továbbjutó)Felkészítő tanáruk: Zagyva NikolettGratulálunk a szép eredményekhez! A továbbjutóknak sikeres felkészülést kívánunk az országos fordulóra!A képen a közismereti komplex tantárgycsoport csapata látható munka közben.
GYÁSZHÍR Dr.Leszkó Róbert

GYÁSZHÍR Dr.Leszkó Róbert

2020.10.21 - 11:20
Szomorúan hallottuk a hírt, hogy intézményünk néhai tanára, igazságügyi műszaki szakértő, Dr. Leszkó Róbert phd. október 18-án elhunyt.  A Békéscsabai Szakképzési Centrum valamennyi dolgozója, diákja nevében őszinte részvétünket fejezzük ki szeretett kollégánk családja részére.
Fenntarthatósági témahét a Zwackban

Fenntarthatósági témahét a Zwackban

2020.10.21 - 08:26
A Fenntarthatósági Témahét keretein belül került megrendezésre a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában egy tájékozódási csapatverseny. Ezen a rendezvényen 16 - 4 fős - csapat indult. A csapatok induláskor egy térképet kaptak, ennek segítségével 6 különböző állomást kellett megtalálniuk. Az állomásokon – a továbbhaladás érdekében - az energetikával, klímaváltozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos kvíz-, kirakós és ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk. Csak a térképen behatárolt területen lehetett gyalogosan közlekedniük. Csodaszép idő volt és a CsabaPark területe kiváló helyszínnek bizonyult. A tanulók nagyon élvezték ezt a napot és alig várják, hogy újra ilyet rendezzen iskolájuk. Az első 3 helyen végzett csapat Eke Ibolya igazgatónőtől vehette át érmeit. Mind ezek mellett minden csapat oklevelet – tagjaik pedig - csokoládét is kaptak a részvételért. A kialakult végeredmény az időeredmények alapján: 1. helyezett a 11/3 osztály, 2. helyezett a 12/F osztály, 3. helyezett a 11/A osztály 2. csapata lett. A szervező Sajben Gábor, segítői pedig Szabóné Csendes Ildikó és Marik László voltak.
Keményes diák szólótáncos sikere Kecskeméten

Keményes diák szólótáncos sikere Kecskeméten

2020.10.21 - 08:01
2020. október 18-án Kecskeméten szervezték meg a Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt, melyen a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum egy tanulója kiemelt ARANY MINŐSÍTÉST szerzett. Az országos esemény hét régióban, hét helyszínen zajlik, célja pedig az, hogy lehetőséget biztosítson a gyermek néptáncos előadóknak, hogy bemutathassák néptáncismeretüket és egyéni előadásmódjukat. A 9-15 éves korosztálynak hirdetett versenyen 3 korcsoportban 55-en vettek részt, köztük Borgula Botond Bendegúz, a BSZC Kemény Gábor Technikum 10.A osztályos tanulója, a "Leg a láb" Alapfokú Művészeti Iskola BerényTáncegyüttesének tagja.  A szakmai zsűri feladatait a következők látták el a rendezvényen: Sikentáncz Szilveszter, néptáncpedagógus, koreográfus, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke és az MZMSZ alelnöke; Farkas Lilla, néptáncpedagógus Békéscsabáról, Aranygyöngyös díjazott táncos, az Örökség Egyesület elnökségi tagja és Busai Norbert, néptáncpedagógus, koreográfus, a jászberényi Vigano AMI művészeti tanára. A szakmai koordinátor Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője volt. Nagy szeretettel gratulálunk tanítványunknak és tánctanárainak is!
Projekt alapú oktatás a Széchenyiben

Projekt alapú oktatás a Széchenyiben

2020.10.20 - 11:47
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégiumban, a tanulási eredményalapú szemlélet megvalósítása során, projekttevékenységet is folytatnak a diákok. A 11/E osztályban „Irodalmi karakterek bűntárgyalása” címmel dolgozták fel projektmódszerrel Arany János műveit. A projektben kiemelkedő munkát végző diákok: Czégény Roland, Puskás Tímea, Kovács Márton, Bordács Petra, Felczán Kitti, Papp Edina, Nagy János. Felkészítő tanár: Csák Emese
Széchenyis diák sikeresen szerepelt a matematikaversenyen

Széchenyis diák sikeresen szerepelt a matematikaversenyen

2020.10.20 - 11:45
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulója, Nagy Ádám (12/E) a XII. Békés megyei középiskolai matematikaverseny III. kategóriájában a 3. helyen végzett.
A Széchenyi súlylökő csapata dobogós helyen végzett az országos döntőn

A Széchenyi súlylökő csapata dobogós helyen végzett az országos döntőn

2020.10.20 - 11:21
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium súlylökő csapata a III. helyen végzett a Székesfehérváron megrendezett Diákolimpián. A csapat tagjai: Baukó Petra (9/Fkny), Ancsin Krisztina (9/B), Lovas Dóra (9/A), Kovács Anna (10/B), Lovas Anikó (11/F). Kísérő tanár: Szabóné Bojtor Anikó
Üzemlátogatások

Üzemlátogatások

2020.10.19 - 13:16
A BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola Nevelési programja tartalmazza a szakmai kirándulásokat, üzemlátogatásokat. Ezt a feladatot teljesítette nemrégiben az 1/13/A osztály Élelmiszer-ellenőrzési technikus csoportja – oktatójuk Szaszákné Pallag Erzsébet és Bárdos-Zsiga Csaba - amikor is ellátogatott a francia tulajdonú Bonduelle Kft. békéscsabai üzemébe. Kirándulásuk alkalmával betekintést nyerhettek a gyártási folyamatokba és végig követhették a kukorica útját az üzembe érkezéstől egészen a konzervdobozba kerülésig. Legtöbbet a gyártásközi minősítő laborokban időztek, ahol is leendő szakmájukhoz kaptak hasznos információkat. Bizonyos vélemények szerint a pálinkakészítés művészet és egyben tudomány is. Ugyan ez a lelkes csapat „járt utána” eme teóriának. Történt ugyanis, hogy nemrégiben az Árpád Pálinka Manufaktúrában jártak, ahol az erjedésipari technológiák („leánykori nevén”: pálinka készítés) rejtelmeibe avatták be őket. Itt betekintést nyerhettek a cefrézési valamint a főzési, lepárlási folyamatokba is. Külön köszönet jár a tulajdonosnak, Nagy Árpádnak, aki részletes, közérthető, izgalmas "tárlatvezetést" tartott számukra.
Levizsgáztak a Tehergépkocsi-vezetők a Keményben

Levizsgáztak a Tehergépkocsi-vezetők a Keményben

2020.10.19 - 13:08
A BSZC Kemény Gábor Technikumában 2019/2020-as tanév második félévétől folyik Tehergépkocsi-vezető oktatás. Eddig három osztály képzését sikerült elindítanunk. A résztvevő tanulók a „C” kategóriás vezetői jogosítvány megszerzése után tehetnek OKJ-s vizsgát. Az OKJ-s vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekből áll. Az első osztályt 25 fővel indítottuk el, ebből 23 fő jutott el az OKJ-s vizsga sikeres letételéig. A második osztály 22 fővel indult. A képzés sikeresen folyt, amíg be nem lobbant tavasszal a Korona vírus. Leállt minden, az oktatás és vizsga is egészen nyárig. Most érett meg a helyzet arra, hogy vizsgán is megmérettessék magukat az induló 22 főből 19-en. A hiányzó 3 tanuló sem morzsolódott le, csak még nem sikerült megszerezniük a „C”-kategóriás jogosítványt. Rájuk remélhetőleg 2021. februárban vár vizsgázási lehetőség azzal a 11 fővel együtt, akik 2020 februárjában kezdték a képzést a vírus helyzet kellős közepén. A vizsgákról általában elmondhatjuk, hogy jól sikerültek, néhányan 90% feletti, sőt 100°%-os eredménnyel büszkélkedhetnek. Különösen nagy öröm számunkra, hogy a képzésben résztvevők és sikeres vizsgát tevők között sokan Keményesek voltak, nálunk szereztek érettségit és szakmát is. Gratulálunk a vizsgázóknak és felkészítőiknek is! Babócsai Gábor igazgatóhelyettes
#ErasmusDays JÁTÉK!

#ErasmusDays JÁTÉK!

2020.10.16 - 10:27
7 év 7 kérdés 2020-ban zárul az Európai Unió Erasmus+ programja, majd 2021-ben kezdődik egy új programidőszak. A most záruló ciklusban minden évben pályázni lehetett többek között szakközépiskolában tanulók és dolgozók külföldi szakmai gyakorlatára, tanulmányútjára, továbbképzésére. A Békéscsabai Szakképzési Centrum és nyolc tagiskolája igen aktív volt ebben a hétéves időszakban. Nekik, tanulóinknak és munkatársainknak szól az alábbi játékfelhívás az #ErasmusDays programsorozat keretében! Ismerjük meg egymás Erasmus+ projektjeit! Mit adott nekünk ez a program? Miért érdemes csatlakozni? Böngéssz a virtuális kiállítás fotói között, kattints a képekre, az információs pontokra és megtudod! Ezt követően könnyedén tudsz válaszolni az alábbi kérdésekre! A helyes válaszokat írd meg kommentben, mert a helyesen válaszolók között 10 db ajándékcsomagot sorsolunk ki! A játék időtartama: 2020. október 15-17., sorsolás és nyertesek értesítése 2020. október 19. Kérdések: 1. Szerepelt-e Málta, mint célország a 2014-es pályázatok között? a, igen, b, nem, c, igen, de végül nem sikerült kiutazni 2. Kokemäki 2015-ben is fogadóváros volt. Melyik országban található? a, Észtország, b, Finnország, c, Litvánia 3. Az "...akik szépet álmodtak és nagyot akartak" című projektben 30 tanuló utazott Marosvásárhelyre szakmai gyakorlatra. Melyik iskolának volt ez a nyertes projektje 2016-ban? a, Kós Károly, b, Trefort Ágoston, c, Zwack József 4. Az "Innovatív technikák az étel és ital felszolgálás területén" Zwack József tagiskolánk 2016-ban induló projektje volt. Melyik országban szerveztek partnertalálkozót a résztvevő iskolák számára? a, Bulgária, b, Izland, c, Ciprus 5. Orosz Nikolett tanulónk Finnországban teljesített szakmai gyakorlatot 2017-ben. A 2019-es WorldSkills versenyen kiválósági érmet szerzett. Milyen kategóriában? a, kertépítés b, virágkötés, c, ápolás és gondozás 6. A 2018-as fordulóban turisztikai képzésben résztvevő tanulói számára szervezett szakmai gyakorlatot Széchenyi István tagiskolánk. Melyek voltak a fogadó országok? a, Törökország és Görögország, b, Anglia és Málta, c, Hollandia és Németország 7. Kik nyertek 2016-ban szakképzési mobilitási tanúsítványt, mellyel még 2020-ban is biztosan támogatott projekttel pályázhattak, és mellyel sikerült például a Kanári-szigeteket is bevonni a célországok sorába? a, Zwack és BSZC, b, Trefort és Zwack, c, Trefort és BSZC Virtuális kiállítás elérhetősége: https://www.artsteps.com/view/5f76c18f324e2c3205f7f152?fbclid=IwAR2UQ1Ee8fELo8B-pm15TyOqAEoizWGP44k0etBv-RY-lQWfXfIX5Fm6w5s
Már nem titok a Lilla titka

Már nem titok a Lilla titka

2020.10.16 - 10:10
Országos könyvbemutató körútja során ellátogatott iskolánkba – BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola - Szurovecz Kitti. A gyomaendrődi származású tévériporter, újságíró, író – aki városunkban járt középiskolába, itt volt koleszos és szakmai életútját a Csaba TV-nél kezdte - rendhagyó irodalomóra keretén belül mutatta be nemrégiben megjelent, Lilla titka című regényét. Az írónő nehéz sorsú családból származik, édesanyja depresszióval, édesapja alkoholizmussal küzdött. Lélektani művének bemutatásakor - saját életútján keresztül - igyekszik példát mutatni hallgatóinak arról, hogyan lehet kitörni, a rossz irány helyett a jót választani és nem lesüllyedni, hanem pont ellenkezőleg, felemelkedni.
Szent-Györgyis sikerek a mezei futóversenyen

Szent-Györgyis sikerek a mezei futóversenyen

2020.10.15 - 10:08
2020.10.07-én rendezték meg a Középiskolai városi mezei futóversenyt, amelyen részt vett a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium 9. és 10. évfolyamos atlétika csapata is. A tanulók nagyon szép eredményeket értek el. Gratulálunk Nekik! Lány csapat 3.hely, a csapat tagjai: Gubacsi-Bok Zsófia 9.g, Palotai Brigitta 9.b, Adamcsik Tamara 9.a, Ilyès Noèmi 9.a, Krizsán Zója 9.a Egyéniben Gubacsi-Bok Zsófia 2. helyezett lett. Fiú csapat 2.helyezett lett, a csapat tagjai: Kovács Dominik 9.a, Salka Botond 9.b Széll Dávid 10.d Illés Albert 10.d Bánfi Norbert 10.a Kovács Dominik egyéni 3. hely.
Széchenyis oktatók Miniszteri elismerő oklevelet kaptak

Széchenyis oktatók Miniszteri elismerő oklevelet kaptak

2020.10.14 - 11:03
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium két oktatója, Kőfalvi Éva (közgazdásztanár) és Dr. Zámboriné Liker Zita (angoltanár) kapott kiemelkedően magas színvonalú szakmai tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevelet.
Olvasni Bárhol Bármikor

Olvasni Bárhol Bármikor

2020.10.14 - 10:04
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Könyvtára 2020 tavaszán Olvasni Bárhol Bármikor címmel olvasásnépszerűsítő fotópályázatot hirdetett. A pályázat célja az volt, hogy a pályázó fotókon keresztül bemutassa és a diáktársakat is arra ösztönözze, miszerint egy jó könyv bárhol és bármikor elvarázsolhatja olvasóját - a mobiltelefon és az internet térhódítása ellenére könyvet kézbe venni egyáltalán nem ciki. Az októberi Iskolai Könyvtári Hónap keretében a fotópályázatra beérkezett pályázatokból rendezett kiállítás megtekinthető az iskola aulájában. A nyertes képek alkotóit ajándékkártyával jutalmaztuk. Díjazottak: Koczán Fanni 13/1 Petri Alexandra 13/1 Buzás Benedek 12/B Dusa István 12/B Egri Tamás 12/B Ézsely Dávid 12/B Vaszkán Kristóf 12/B
ÁLLATVÉDELMI HÉT A KÓSBAN

ÁLLATVÉDELMI HÉT A KÓSBAN

2020.10.14 - 09:53
Iskolánkban az Állatok Világnapjához kapcsolódva 2020.október 5. és 9. között állatvédelmi hetet tartottunk. Sajnos a járványügyi helyzet itt is korlátozta lehetőségeinket, így a szokásos előadás-sorozatot nem tudtuk megszervezni. Azért nem maradtunk programok nélkül. "Kedvenc"-szelfim címmel versenyt hirdettünk tanulóinknak facebook oldalunkon, ahova a kedvencekkel közösen készült fényképeket vártunk. Sok tanuló - és versenyen kívül több tanár, iskolai dolgozó is - megmutatta, hogy milyen állato(ka)t tart otthon. A versenyt végül 172 szavazattal Milák Tirza 10.A osztályos tanuló nyerte. Az eredményhirdetésre később kerül sor. Hagyományainkhoz híven ebben a tanévben is gyűjtést szerveztünk a nehéz sorsú állatoknak. Ezúttal a Csabai Állatvédők Khe által üzemeltetett menhely állatai kaptak tanműhelyünk jóvoltából forgácsot. Dolgozóink és tanulóink edényeket, takarókat játékokat és élelmet hoztak gyűjtőládánkba. Az átadásra 2020. október 13-án került sor. Köszönjük mindenkinek az adományokat! Reméljük, jövőre ismét a régi formában rendezhetjük meg programjainkat.
Erasmus+ pillanatok a BSZC-ben

Erasmus+ pillanatok a BSZC-ben

2020.10.13 - 14:25
Plakát (.pdf)
„Pénzügyi Junior Klasszisok” a BSZC Keményben

„Pénzügyi Junior Klasszisok” a BSZC Keményben

2020.10.12 - 10:20
2020.október 1-jén lezárult a „Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!” című verseny első, online fordulója, melyen iskolánk, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum a teljes 10. évfolyammal képviseltette magát. A Privátbankár.hu csapata szervezte ezt az országos pénzügyi versenyt a szakgimnáziumok / technikumok és a szakközépiskolák / szakképző iskolák tanulói számára. A versenyre összesen 798 négyfős csapat nevezett be. A Keményből 19 csapat vett részt a megmérettetésen. Közülük három csapat továbbjutott a második, megyei fordulóba. Megyei 5. helyezést ért el a 10.C osztály „Indexünk” nevű csapata, Kiss Gábor csapatkapitány vezetésével Balogh Bence, Fosztó Zoltán és Kurtucz Milán Jenő. A 10.B osztály „Agyalós négyes” nevű csapata megyei 6. lett. Tagjai: Czeglédi Kinga csapatkapitány, Árdelán Boglárka, Borbás Zoltán Márk és Fehér Ramóna. A 10.A osztály „Autórongálók” csapata pedig a megyei forduló 8. helyezettje lett Király Sándor csapatkapitány vezetésével Mittnacht Balázs, Szarka Tibor és Török Ádám. Az online megyei fordulón az egyes megyék 10 legjobb eredményt elért versenyzői vehetnek részt 2020. október 20-án. Gratulálunk a továbbjutó csapatoknak, további eredményes felkészülést kívánunk! Tuska Katalin felkészítő tanár
Nyílt nap a Trefortban - 2020.10.16

Nyílt nap a Trefortban - 2020.10.16

2020.10.09 - 10:15
Szintvizsgák a Zwackban

Szintvizsgák a Zwackban

2020.10.09 - 10:11
Iskolánk nevében - BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola - utalást találunk arra, hogy itt bizony különféle szakmák oktatása zajlik. A tanítás általában arról szól, hogy bizonyos idő eltelte után a diákoknak számot kell adniuk megszerzett tudásukról. A tizedikes osztályok életébe elérkezett a „Szintvizsga” névre hallgató megmérettetés. Természetesen ezek a vizsgák is – mint mostanában minden napunk – a szabályok/ előírások betartása mellett, maszkban zajlottak.  Tehát október 1-én a 2/10/2 Pék-cukrász osztály tanulói vizsgáztak a Tancukrászdánkban. Az október 2-án a Tanboltunkban lebonyolított megmérettetésen a 2/10/1 Eladó osztály tagjai adtak számot eddig megszerzett tudásukról. Október 6-án a 2/10/5 szakács tanulói szorgos kezeinek köszönhetően ínycsiklandó illatok töltötték be az egész épületet. Az általuk elkészített ételeket még azon melegében a Tanéttermünkben felszolgálták a 2/10/4 Pincér osztály tagjai és eme cselekedetükre osztályzatot kaptak. Október 7-én a 2/10/3 szakácsai kevertek-kavartak a Tankonyháinkon, egy szép osztályzat reményében. Ugyan ezen a napon a 2/10/6 cukrászai sütögették – no, nem a pecsenyéjüket, hanem – a finomabbnál finomabb süteményeket. Ezúton gratulálunk az elért szép eredményekhez és kívánunk a továbbiakra jó egészséget!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015