Hírek
Három nap az E-Sport jegyében a Trefortban!

Három nap az E-Sport jegyében a Trefortban!

2020.05.05 - 13:40
"Maradj otthon és mi elvisszük neked a versenyt” címmel második alkalommal hirdettünk számítógépes játék versenyt a Trefortban. A II. Trefort E-Sport Napon kinyitottuk iskolánk virtuális kapuit, hiszen a kialakult járványhelyzetben iskolától függetlenül a békéscsabai diákságot vártuk versenyünkre. A Hearthstone nevű kártyajáték, a League of Legends világában az Idézők Szurdokában és a Counter Strike Global Offensive virtuális játékterében mérkőztek meg a fiatalok. A versenyek a Trefort E-sport Discord szerverén keresztül voltak lebonyolítva, s idén először Twitchen keresztül is élőben követhető volt, amit a Trefort diákjai, illetve egy-két versenyző kommentált. A három napos megmérettetésben közel 70 versenyző vett részt. Győztesek: League of Legends: I. Diamond=challenger Tuska Ádám Szabó Dániel Gáspár Levente Sándor Martin Papp Gergő Márk II. Lunatic Five (legjobb iskolai csapat) Kocsor Sándor Sári Csaba Budai Dániel Baracsi László Csicsely Gergő III. Alpha Fallen Angels Botos Kristóf Kovács Zoltán Bohus Tamás Pintér Botond Rajos Roland Hearthstone: I. Molnár Dániel II. Mazula Martin Mihály, Tuska Ádám III. Marczinka Alexander Counter-strike: I. Hurkák Nagy-Salamon Gergő Bárány Balázs Diósi Dániel Balassa Botond Horváth Zsolt Gábor II. RevasT Kálmán György Gergő Belanka Norbert Molnár Milán Obuch Richárd Ádám Patrik III. Nindzsák Pizsamában Csuka Viktor Kakas Gergő Marczinka Alexander Zimonyi Dániel Patrik Dékány Dániel Ferenc  
BALLAGÁS A SZENT-GYÖRGYIBEN

BALLAGÁS A SZENT-GYÖRGYIBEN

2020.04.30 - 11:34
Kedves Végzősök! Bár már szeptembertől tudatosodott bennünk, hogy mi leszünk a ballagtató évfolyam, mi leszünk azok, akik kicsinosítják az osztálytermeiteket, akik ott állnak majd a padok mögött, amikor utoljára végigjárjátok az iskolát.Nos, az élet átírta ezt a forgatókönyvet és elmarad a ballagás. De hogy érezzétek, nem feledkeztünk meg Rólatok, készítettünk számotokra egy kis ballagási összeállítást. Mi most így búcsúzunk… Fogadjátok szeretettel a 11. évfolyamtól!
A sport szerepe az életünkben

A sport szerepe az életünkben

2020.04.29 - 11:05
Azt hiszem, mindenki egyetért velem, ha azt mondom: a sport támogatja a boldogabb, egészségesebb életet. Mindegy, hogy tornász, futó vagy éppen bokszoló vagy. A lényeg, hogy legyen valami, amit szeretsz csinálni. A különféle sportok hozzájárulnak a testi és mentális egészséghez. Úgy gondolom, hogy ez teszi teljessé az életünket. „Sportolás fél egészség”, tartja a mondás. Ezzel szinte teljes mértékben egyet tudok érteni. Ha van egy sport, amit szeretsz csinálni és idővel fejlődsz is benne, egyre jobb vagy, akkor abban a pillanatban még erősebb lesz a sport iránti vonzalmad és a motivációd.A jelenlegi helyzetre való tekintettel bezártak azok a nyilvános sportintézmények, ahol eddig a napi rutinunk volt sportolni. Sok ember pánikba esett ennek következtében, hogy nem lesz hol „űzniük” a szeretett mozgásformájukat. Kérdem én: mi oka a pániknak? Rengeteg lehetőség van, amiből még választhatunk. Otthon is sokféleképpen meg tudjuk oldani, hogy tovább csinálhassuk, amit befejeztünk a termekben. Egy kis kreativitással mindenki ugyanúgy haladhat, ahogy eddig. Ha például a konditeremben súlyokkal dolgoztál, itt az ideje kipróbálnod a saját testsúlyos gyakorlatokat. Ha például bokszolsz, akkor talán fejleszthetnéd magad gyorsaságban árnyékbokszolással. Rengeteg lehetőség van még, csak kicsit gondolkodnunk kell. Viszont van olyan sportág, amit tényleg nem lehet otthon csinálni. Az ilyeneknél én azt mondom, hogy most sem kell kétségbeesni. Talán kipróbálhatnátok egy másik sportágat, és abban fejleszteni magatokat. Ki tudja, talán jobban megszeretitek azt a mozgásformát, mint az előzőt.Minden ember okkal kezd el sportolni. Úgy gondolom, hogy a sport ott van neked, amikor nehéz időkön mész keresztül. Legyen bármi, amit le kell küzdened, mindig ott lesz neked, hogy segítsen és jobb embert faragjon belőled.Írta: Fehér Ádám 12.A2020. 04. 27.
Vízügyi Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen

Vízügyi Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen

2020.04.29 - 10:59
arattak győzelmet a vízműsök2020. április 23-án - a körülmények ellenére is - megrendezték a vízügyi OSZTV döntőjét. Iskolánk négy tanulója (Balogh Levente, Fegyver Gábor, Lucz Richárd, Szabó Tamás) jutott a döntőbe, így csütörtökön online is számot adhattak tudásukról. A döntőben gyakorlati feladatokat kaptak, illetve egy szóbeli tételt kellett ismertetniük. A feladatokat az internet segítségével digitálisan kapták meg, kidolgozták, majd skype-on feleltek a versenybizottság előtt. A diákoknak ismertetniük kellett, hogyan oldották meg a feladatot, illetve a szóbeli témáról szakmai értekezést folytattak a bizottság tagjaival. Immáron hagyomány, hogy a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiumának diákjai előkelő helyen végeznek, hála Virág Mihály tanár úr kitartó és gondos felkészítő munkájának. Most sem volt ez másképp. A 12 döntőbe jutott versenyző közül Szabó Tamás első, Fegyver Gábor második, Lucz Richárd ötödik, Balogh Levente pedig hatodik helyen végzett. Ezzel az eredménnyel a tanulók megszerezték a technikus bizonyítványukat is, azaz ők osztálytársaikhoz képest már április 23-án vízügyi technikusok lettek!Ezúton is szívből gratulálunk nekik, méltán lehetünk büszkék tanulóinkra! Martinák Judit
Szent-Györgyis tanár lett Békéscsaba Kiváló Pedagógusa

Szent-Györgyis tanár lett Békéscsaba Kiváló Pedagógusa

2020.04.29 - 10:58
Az idei évben több évtizedes elhivatott szakmai munkájával Novák Attila, festő, performer, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma iparművészeti tagozatának tanára is megkaphatta a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa megtisztelő elismerést.Szarvas Péter Polgármesteri hatáskörben, a Közgyűlés döntési jogkörét ellátva hozott döntést arról, hogy 2020-ban Pedagógus Napon kik vehetik át a megtisztelő Békéscsaba Kiváló Pedagógusa elismerést. Novák Tanár Úr már sok éve számtalan tanuló mentora és példaképe, iskolánk sokoldalú pedagógusa, kiváló kolléga. Ezúton is kívánunk Neki további szép sikereket!

Egy Szent-Györgyis osztályfőnök üzenete.

2020.04.24 - 11:15
„Régen utáltam a reggeleket. Most ez a kedvenc napszakom. Nincs kapkodás, csak nyugodt ébredés. Lassú kávék, lassú lélegzetek, lassú mozdulatok. Aztán nyolc óra, jönnek a srácaim discordon a Morning Show-ra, és mint megannyi hangszer megannyi hangja, zene születik harminc jó reggelt után. A nap fénypontja. Olyan sokféle a hangjuk! Vannak csilingelők, mélyen búgók, könnyű gyorsak, lassú ritmusosak. Álmosak, határozottak, üdék, csendesek, harsányak. Vannak napok, mikor a beszélgetés moll, máskor dúrban jönnek a hangok. Március 16 óta minden munkanapon beszélünk. Egymillió közül felismerném a digitális hangjukat is. Nekik küldöm ezt a dalt. Ők az én szimfóniám. ❤️” (Kaposvári Zsuzsanna tanárnő, a 10.D osztályfőnöke BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma)  
Virtuális szülői értekezlet a Trefortban

Virtuális szülői értekezlet a Trefortban

2020.04.23 - 11:17
A koronavírus által teremtett helyzetben is fontosnak tartottuk, hogy első kézből nyújtsunk tájékoztatást az iskolánkba járó diákok szüleinek. 2020. április 22.-én délután digitális szülői értekezletre majd fogadóórára vártuk az érdeklődőket a Trefort Discord szerverére. Az eseményt nagy érdeklődés fogadta a szülők körében. Üdvözölték a lehetőséget, miszerint a kérdéseikre választ kaphattak, s lehetőségük volt a szaktanárokkal is egyeztetni a gyermekük iskolai tevékenységével kapcsolatban.
Költészet napja a Szent-Györgyiben

Költészet napja a Szent-Györgyiben

2020.04.23 - 09:35
Digitális oktatás keretei között emlékeztek meg a magyar költészet napjáról a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói. A humán munkaközösség egy online kvízzel biztatta a diákokat, hogy a húsvét mellett minél többen gondoljanak szombaton -április 11-én - a magyar költészet napjára. József Attila élete és költészete több diákot is tettre sarkallt, és így az ő jutalmuk irodalom 5-ös lett! Voltak, akik fotókat is küldtek kedvenc versükről, vagy verseskötetükről: kedvenc verseikkel készítettek szelfiket.
Napi tervező a Keményesektől

Napi tervező a Keményesektől

2020.04.22 - 10:05
El vagy veszve a digitális oktatásban? Segítünk! Tervezd meg a napodat! A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában a 12. osztályos logisztikai és szállítmányozás ügyintézők a projekttervezés több formáját megismerik Vezetés, szervezés órán. Az ott megismert Gantt diagramm egy egyszerűsített változatát használták fel a napi tervezésükhöz. A készítő gondolatai: "A Minner egy gazdasági hírportál. Rengeteg vállalkozási ötlettel és sok fizetős tananyaggal. De rengeteg ingyenes marketing anyagot is tartalmaz, hogy egy vállalkozásnak, hogy kéne ezeket csinálni, mik a leggyakoribb hibák stb. Szeretem olvasni, mert inspirál és engem ez a terület érdekel. Szeretnék majd a közeljövőben vállalkozást indítani, ezért olvasgatom, hogy addig is tanuljak." Letölthető dokumentumok: Gantt diagram napi-rácsvonalakkal.xlsx Gantt diagram napi-rácsvonalakkal.pdf Gantt diagram napi-rácsvonalakkal.jpg
ÉRETTSÉGI VIZSGÁK MEGSZERVEZÉSE

ÉRETTSÉGI VIZSGÁK MEGSZERVEZÉSE

2020.04.18 - 10:25
Kedves Tanulók, Kedves Szülők, Kedves Kollégák! Megjelent a veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2020. május–júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről szóló 119/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet, amely megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 77. számában, megtekinthető a következő weboldalon: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/904cadd30854e61a1059a006f04a46fde911e929/megtekintes A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK: Az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei NEM KERÜLNEK MEGSZERVEZÉSRE. Ha a vizsgázó az igazgató – szakértői bizottság szakvéleményére alapozott – döntése alapján az írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet, akkor számára a SZÓBELI VIZSGÁT MEG KELL SZERVEZNI. Középszintű írásbeli vizsga esetén, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkettő százalékot, de nem érte el a huszonöt százalékot, SZÓBELI VIZSGÁT TEHET. Az ELŐREHOZOTT érettségi vizsgák megszervezésére nem kerül sor, a benyújtott vizsgajelentkezéseket az Oktatási Hivatal törli. Ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg, vagy a projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, VIZSGAJELENTKEZÉSÉT TÖRÖLNI KELL. A vizsgázó KÉRHETI az elfogadott VIZSGAJELENTKEZÉSÉNEK TÖRLÉSÉT VAGY MEGVÁLTOZTATÁSÁT (pl. emeltről középszintre). A kérelmet 2020. április 21-ig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemmel kapcsolatos hiánypótlásnak nincs helye. (Az Oktatási Hivatal honlapján lesz formanyomtatvány, amint megjelenik közzétesszük) Az időpontokról a tagiskolák fogják tájékoztatni a tanulókat (a rendeletben szerepelnek a dátumok).
Sulibezárás után online főzés

Sulibezárás után online főzés

2020.04.18 - 09:44
A BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája sajnálatos – de nagyon is szükséges – bezárása miatt megváltoztak a körülmények és megváltoztak a tanítás-tanulás módszerei is. Távoktatásban főzni? Na, az lehetetlen – gondoltuk néhányan még nemrégiben. De mostanra kiderült, hogy nagyon is lehetséges. A siker hozzávalói: egy elhivatott szakoktató, lelkes szakácstanulók, segítő-támogató hozzáállású család és a kamra mélyén várakozó alapanyagok. Eme receptet alkalmazta Szigetvári Péter szakoktató, valamint a 11/6 és a 11/7 osztály végzős tanulói. A vizsgájuk előtt álló diákok, oktatójuk útmutatása alapján, otthonukban a következő ételeket készítették el: Brokkoli krémleves bacon-chips és kruton, Sertésborda Hentes módra és burgonya hab, valamint Créme brulée. Az itt látható fényképek hűen tanúskodnak a tanulók ügyességéről és szorgalmáról. Remélhetőleg a családtagok is elégedettek voltak és az utolsó „morzsáig” mindent jóízűen elfogyasztottak.
Sulibezárás után sem dőlt dugába az oktatás

Sulibezárás után sem dőlt dugába az oktatás

2020.04.15 - 17:58
A BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája KSZ11/9 osztályának cukrász tanulói szeptember óta ismerkednek leendő szakmájukkal. A jelenlegi helyzetben – az iskola bezárása miatt – legutóbbi tanóráikon sajnos nélkülözniük kellett a tágas, világos és modern eszközökkel felszerelt tanműhely nyújtotta lehetőségeket. De senki nem esett kétségbe! Leleményes tanáruk - Grószné Hegedűs Ibolya - irányításával online cukrász gyakorlaton vettek részt. Otthonuk falai között, a családi konyhában ténykedtek és oktatójuk videós bemutatója alapján brióst, mákos és diós, kakaós, fahéjas kelt tekercset sütöttek. Mindenki lelkesen kevert-kavart, dagasztott és nyújtott. Egyikük kamrájából hiányzott az élesztő, de – helyesen – nem kezdett el boltról-boltra járkálni miatta, hanem a fellelhető alapanyagokból kreatívkodott. Így került ki kezei közül egy mutatós és bizonyára finom, oroszkrém torta, továbbá néhány képviselő fánk és mignon. Hozzáállásukért, szorgoskodásukért mindenképpen dicséretet érdemelnek és reméljük, hogy a tanárnő szép osztályzatokkal honorálja majd elvégzett munkájukat.
A KOLLABOR segítette a Szent-Györgyis tanulókat

A KOLLABOR segítette a Szent-Györgyis tanulókat

2020.04.15 - 09:17
Számítógép adományokat kapott a KOLLABOR Természettudományos Élményközponttól 2020.04.09-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma két diákja. A gépek az online tanulást, a szakmai vizsgára való felkészülést segítik olyan családokban, ahol hiány volt az eszközökből. Tanulóink nagy érdeklődéssel vesznek részt a KOLLABOR által szervezet érdekes foglalkozásokon, ezúton is köszönjük a segítségüket.
Szent-Györgyis fotósok sikere

Szent-Györgyis fotósok sikere

2020.04.15 - 08:33
53. Országos Középiskolai Fotópályázaton a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma két diákja kiválóan szerepelt. A kiállításra a 88 legjobb képet választotta ki az elismert fotós szakemberekből álló zsűri. Kremzer Mira 9.g osztályos Művészeti és Médiafotográfus szakos tanuló Madarak sorozatát KÜLÖNDÍJBA részesítette a zsűri, az Alföld című fotójával még bejutott a kiállítók közé. Molnár Dorina 10.g osztályos fotós két munkáját az Anna és a Fresh ítélte úgy a zsűri, hogy kiállításra kerüljön. GRATULÁLUNK!!!!!
Föld Napja a Szent-Györgyiben

Föld Napja a Szent-Györgyiben

2020.04.08 - 15:33
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma kiadványszerkesztő szakos nyomdász tanulói minden évben készítenek a Föld napja alkalmából egy kis anyagot. Mi így hívjuk fel a figyelmet a környezetünk aktuális problémáira. Az ötlet az volt, hogy a képekből egy  bővíthető méhkaptár mintájú kiállítást készítünk az iskola aulájában, amit bármelyik tanuló vagy tanár kolléga bővíthetett volna saját képpel, rajzzal, idézettel. Sajnos a koronavírus miatt ez nem valósulhat meg, ezért digitálisan osztjuk meg ezt a plakátot. Érdekessége, hogy a képek a járvány előtt készültek, amikor még a bozóttüzek jelentették a legnagyobb problémát a világban. 
A pékek kisütöttek valamit a Farsang Kupára

A pékek kisütöttek valamit a Farsang Kupára

2020.04.07 - 12:20
Nemrégiben – egy hajszállal az iskolák bezárása előtt – 18. alkalommal került megrendezésre a Farsang Kupa elnevezésű országos verseny Tatán. A BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 10 pék tanuló által képviseltette magát ezen a megmérettetésen, Kovács Sándor szakoktató felkészítésével és Lipcsei László szakoktató vezetésével. A kiírás szerint mindenkinek 5 féle péksüteményt – ezek mindegyikéből 5-5 db-ot -, 3 féle reformkenyeret és 1 díszmunkát kellett elkészítenie. A bemutatott díszmunkákat a vetélkedő előtti héten önállóan készítették el a diákok, a többi pékárut pedig az iskola tanműhelyében sütötték meg az indulás előtti 1-2 napban. Mindennek következtében tehát több száz darab termékkel felpakolva érkeztek meg az ország egyik legnagyobb gasztronómiai versenyére. A kemény munka meghozta gyümölcsét, mivel Sódar Krisztián bronz-, Csikós Mercédesz, Domján Bianka, Szlaninka Diána ezüst-, Karlovszki Nikolett, Márta László, Nagy Dávid, Nagy Laura, Szekercés Mercédesz és Varga Roland arany éremmel térhetett haza. Ezen túlmenően átvehettek 6 külön díjat is, továbbá a harmadik legeredményesebb csapatnak választották őket a résztvevő 21 iskola közül, valamint értékes könyvjutalmakban is részesültek. De itt még nincs vége az elismerés sorozatnak: Kovács Sándor – munkája elismeréséül – a legeredményesebb szakoktató díjazásban részesült. Ezúton gratulálunk a példa nélküli eredményekhez és reméljük a sikerélmény hatását még sokáig érezni fogják mindannyian.
Kenyerek mestere

Kenyerek mestere

2020.04.07 - 12:09
Varga Roland a BSzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának végzős pék tanulója az utóbbi időben szinte a „Nyergelj, fordulj!” (Jókai Mór: A kőszívű ember fiai) vezényszó szerint élte az életét. Először társaival elutazott Tatára, ahol részt vett a Farsang Kupán. Onnan több más elismerés mellett egy egyéni aranyéremmel tért vissza. Hazaérkezve ép hogy csak szusszant egyet, máris pakolt és indulhatott Kiskunfélegyházára a következő megmérettetés helyszínére. Itt rendezték meg ugyanis a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjét, melybe az ország 20 legjobb pék tanulója között jutott be. A 3 napos forduló gyakorlati részében kenyereket és mézeskalácsot készített. Az írásbeli részben komplex pék vizsgafeladatokat kellett megoldania, majd ezek után még komplex szóbeli vizsgát is tennie kellett. Alapos felkészülésének köszönhetően 75%-os eredményt ért el, mellyel – a dobogóról csak hajszál híján lemaradva – az előkelő 4. helyen végzett. Mindennek köszönhetően a versenybizottság javaslata alapján mentesült a szakmai záróvizsgák alól, továbbá megkapta bizonyítványába a jeles osztályzatot. Felkészítője Kovács Sándor szakoktató volt. Végzettsége igen sokrétű, mivel ő ugyan pék, de ezen kívül még sütőipari munkás, száraztészta készítő, bolti eladó, mézeskalács-és kürtöskalács készítő munkakört is betölthet. Az álláskereséssel nem kell bajmolódnia, mivel gyakorlati helye munkát ajánlva visszavárja őt. Gratulálunk neki ehhez a hihetetlenül szép teljesítményhez és kívánjuk, hogy még nagyon sokáig adjon ételt az emberek kezébe, készítse szépséges és ízletes termékeit sokak megelégedésére
PÉNZ7 - a tudatosan gazdálkodó diákokért

PÉNZ7 - a tudatosan gazdálkodó diákokért

2020.04.06 - 12:20
Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára. A Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma az idén is csatlakozott a Pénz7 Pénzügyi és vállalkozói témahéthez. 2020. március 2. és 6. között számos témában bővítettük tanulóink ismereteit. A hetet a Budapest Bank behajtási menedzserének, Török Sándornak „Szolgáld ki magad!” című előadása nyitotta meg. A zsúfolásig megtelt ebédlőben diákjaink információkat szerezhettek a magyar bankrendszerről és megismerhették a Békéscsabán működő Budapest Bank Szolgáltató Központ tevékenységét. A keddi napon Kiss Emese tanárnő tartott előadást "Vállalkozz okosan!" címmel, amelyben egy vállalkozás indításához szükséges tippeket, tudnivalókat osztott meg a hallgatósággal, illetve bemutatta a legújabb hazai és külföldi start up-okat, kezdő vállalkozásokat. Ebben az évben pénzügyi témában a biztonság volt a fő téma. A Biztosítások című program célja az volt, hogy diákjaink ismerjék meg a biztosítás lényegét, a biztosításkötés folyamatát, legyenek képesek biztosításokkal kapcsolatos döntéseket hozni, ajánlatokat mérlegelni. A foglakozáson Szabóné Szabó Ildikó a Groupama Biztosító sales munkatársa gyakorlati szakemberként példák, tapasztalatok bemutatásával segítette az új ismeretek befogadását. A Digitális biztonság témakörben Eiler Erzsébet az MKB Bank békéscsabai fiókjának fiókvezetője önkéntes szakértőként támogatta a munkámat. A foglalkozáson a biztonságos bankkártyás fizetésre, az azonnali fizetési rendszer magyarországi bevezetésére, a biometrikus azonosítási lehetőségekre és az adathalászat elleni védekezésre fókuszáltunk. Debreczeni Dávid jelenlegi és Kozma Gábor volt diákunk a német OVB Objektive Vermögensberatung cég munkatársaiként a diákszámlákról és Diákhitelről tartottak előadást, valamint gyakorlati példákon keresztül a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás fontosságára hívták fel tanulóink figyelmét. Az osztályfőnöki órákon Kiss Emese tanárnő közel 300 diákhoz juttatta el a Pénzügyi Témahét központi, egységes tananyagait „Vállalkozások”, „Biztosítások” és „Digitális biztonság” témakörökben. Ezúton köszönjük szakértő önkénteseink és diákjaink munkáját és tanulóink aktív közreműködését! Bereczki Márta
Rajz órák otthon - Szent-Györgyis tanulók alkotásai

Rajz órák otthon - Szent-Györgyis tanulók alkotásai

2020.03.31 - 17:24
A hirtelen kialakult új helyzet szülte feladat, a vizuális napló készítése azonnali váltással, merőben más látásmódot követelt meg a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjaitól. Már nem a rajzórán eléjük tett, készen kapott látványt kellett értelmezniük, és meghatározott eszközökkel megjeleníteniük, hanem saját maguknak kellett témát választaniuk, majd szabadon választott technikával ábrázolniuk azt. A képek beszéljenek magukért...
Német szituációs verseny a Vízműben

Német szituációs verseny a Vízműben

2020.03.30 - 18:39
Iskolánkban második alkalom rendeztük meg 2020. március 4-én a német szituációs versenyt. A tavalyi jó hangulatnak köszönhetően a rendezvény nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, idén is közel 30 diák vett részt az eseményen. A cél a német nyelv népszerűsítése mellett az idegen nyelv játékos formában történő gyakorlása, a kreativitás fejlesztése volt és az, hogy ösztönözzük a tanulókat a német nyelven történő megszólalásra. Ebben az évben a csapatokban dolgozó diákoknak a versenyre egy német várost bemutató PPT-vel kellett érkezniük. Azt tapasztaltuk, hogy ez összekovácsolta a csapattagokat, megkönnyítette az együttműködésüket a versenyen. Ezenkívül volt még zenetotó, activity, illetve német hírességeket kellett felismerniük a versenyzőknek. A Vásárhelyi Pál Alapítványnak köszönhetően a diákok jutalomban részesültek. Az első helyezett a 11. évfolyamból a „FuchsTeufelsWild” csapata lett (Jámbor Sándor, Solymoskövi Zsolt, Csató Brigitta, Cseresznyés Ferenc). Második helyezett egy ponttal lemaradva szintén a 11. évfolyamból a „TanzenKatzen” csapata lett (Papp Viktória, Bóka Tímea, Bauer Bettina, Mult Roland, Juhász Ákos). A csapatok nagyon jól teljesítettek, gratulálunk az összes résztvevőnek! Hricsovinyi Rita
Online oktatás a Keményben

Online oktatás a Keményben

2020.03.24 - 22:30
2020. március 16-tól a rendkívüli járványügyi helyzethez igazodva a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában átálltunk a tantermen kívüli, digitális munkarendre. Tantestületünk igyekszik a kihívásnak a lehető legmagasabb szinten megfelelni, amiben a tanulók és a szülők is teljes mértékben együttműködőnek bizonyulnak. A Kréta elektronikus üzenetét használjuk az ismeretek, videók, ppt-k átadására, a Mozaikos e-tankönyvek megosztására; elküldjük a tananyag feldolgozását segítő feladatsorokat szorgalmi feladatokkal színesítve, majd az üzenet funkcióban várjuk a tanulói  megoldásokat, melyekre személyre szólóan visszajelzünk. Kollégáink egy része a meglévő tanulócsoportokon keresztül megosztott google dokumentum segítségével valós interaktív órát tart, melyek során a tanulói aktivitás jól mérhető, és az elkészült dokumentum mindenki számára a tanév végéig elérhető. Ezen kívül e mailben is tartjuk a kapcsolatot a diákokkal. Egymást tanácsokkal látjuk el, ezen kívül elkészítettük a tanév további időszakára a haladási tervet, és kidolgoztuk a számonkérés rendjét. A kialakult helyzethez a tantestület rugalmasan alkalmazkodik.  

Keményes díjazottak a Kodolányi ösztöndíj pályázatán

2020.03.24 - 22:09
A Kodolányi János Egyetem az EFOP-3.4.4-16-2017-00001 „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” nevű projekt támogatásával ebben a tanévben is meghirdette Diákkutatói és Diákösztöndíj elnyerésére pályázatát középiskolás diákok részére. A korábbi évekhez hasonlóan a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának diákjai szép számban vettek részt a kiírásnak megfelelően a versenyen. A kutatói pályázatban 14 tanuló, míg az ösztöndíj pályázaton 6 tanuló dolgozott Ollár Aurél és Ollárné Tatár Mária segítségével. A kutatói pályázatban saját kutatási anyagra támaszkodva kellett megközelíteni egy természettudományos témát, míg az ösztöndíj pályázatra eddig elért sport, vagy tanulmányi, vagy kulturális eredmény bemutatásával lehetett pályázni. Az igen népes mezőnyben a diákjaink a következő eredményeket érték el: A Diákkutatói Pályázaton Dányi Dorina 4. helyezés, 30 000 forintos ösztöndíj Szabó-Nagy Ábel Botond 5. helyezés, 30 000 forintos ösztöndíj Tóth Márta 6. helyezés, 30 000 forintos ösztöndíj A Diákösztöndíj Pályázaton Szivák Milán 1. helyezés, 50 000 forintos ösztöndíj Liszkai Szilárd 2. helyezés, 50 000 forintos ösztöndíj Breznyik Nikolett 3. helyezés, 50 000 forintos ösztöndíj A szervezők ezen kívül minden pályázót könyvutalvánnyal jutalmaztak. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak!
Békéscsabai Szakképzési Centrum Iskolapszichológusai

Békéscsabai Szakképzési Centrum Iskolapszichológusai

2020.03.19 - 11:52
Eredeti kép
A tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti szakképzési alapfeladat-ellátás rendjére és ellenőrzésére vonatkozó eljárásrend

A tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti szakképzési alapfeladat-ellátás rendjére és ellenőrzésére vonatkozó eljárásrend

2020.03.17 - 15:09
Az eljárásrend az alábbi pdf fájlban tekinthető meg:  A tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti szakképzési alapfeladat-ellátás rendjére és ellenőrzésére vonatkozó eljárásrend.pdf
Tájékoztatás a Békéscsabai SZC tanulói számára a gyakorlati képzés teljesítésére vonatkozóan

Tájékoztatás a Békéscsabai SZC tanulói számára a gyakorlati képzés teljesítésére vonatkozóan

2020.03.16 - 14:47
Tisztelt Tanulók, Tisztelt duális képzésben résztvevő Gyakorlati képzőhelyek! 2020.03.16-tól a diákok nem látogathatják a Békéscsabai Szakképzési Centrum egyetlen épületét sem, s ezzel párhuzamosan a digitális technológiát segítségül hívva on-line módon valósítjuk meg a távtanítást. Valamennyi tananyag elérhetővé válik, s a diákok otthonában fellelhető tankönyvek is remekül használhatók - természetesen kiegészülve az intézmény által nyújtott útmutatás mellett.  A diákok gyakorlati képzését tekintve a tanuló a duális képzőhelyen történő gyakorlati oktatásra nem kötelezhető. Amennyiben a duális képzőhely a továbbiakban is megtartja a gyakorlatot kiemelt figyelmet kell fordítani a járványügyi szempontból elvárt előírások betartására. Álláspontunk szerint, a diákok külső gyakorlati helyeken történő megjelenése természetesen nem kötelező, azonban felhívjuk figyelmüket, hogy a távollét igazolt hiányzásnak minősül, melynek éves mértéke nem haladhatja meg a 20%-ot. Kapacitáljuk az intézménnyel kapcsolatban álló vállalkozásokat, külső gyakorlati helyeket, hogy a gyakorlati távoktatást próbálják hasonlóan kezelni, mint az teszik kollégáink az elméleti tantárgyak esetében. Amennyiben sikeresen működhet a gyakorlat távoktatási rendszere, egyetlen órát sem hiányoznának az érintett diákok. Felhívom figyelmüket, hogy az iskolán kívüli gyakorlati foglalkozást a Kamara koordinálja! Tanulóink jellemzően elsődleges információt a BMKIK weboldalán- www.bmkik.hu -oldalon szerezhetnek. Keressék továbbá a kamara szakképzési kapcsolattartóit, központi telefonszámát.  Mucsi Balázs főigazgató  
Tisztelt Szülők, Gondviselők!

Tisztelt Szülők, Gondviselők!

2020.03.16 - 08:13
Kedves Tanulók! A koronavírus (COVID-19) járvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében elrendelt intézkedések részeként, a kormány döntése alapján 2020. március 16. napjától az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. A tananyag átadása távolról, infokommunikációs eszközök használatával történik. Az egyes tantárgyakból feldolgozandó tananyagokról, az ellenőrzés formájáról, a követelmények teljesítésének rendjéről, feltételeiről, az iskola és a szaktanárok részletesen tájékoztatatják a tanulókat és a szülőket, biztosítva a folyamatos kapcsolattartást. Kérem, hogy legfrissebb információkért kísérje figyelemmel a KRÉTA Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer és az iskola honlapját. A KRÉTA rendszer többirányú kommunikációs csatornákat (feljegyzések, elektronikus üzenetek, faliújság bejegyzések, e-Ügyintézés üzenetek és fájlcsatolmányok küldése) biztosít, és több olyan funkcióval is rendelkezik (pl. házi feladatok, kérdőívek), melyek eredményesen támogatják az online tanulási folyamatokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalásokat folyatatott a mobilszolgáltatókkal, amelynek eredményeként a Telekom a Telenor és a Vodafone is biztosítja, hogy a KRÉTA rendszer mobilinternetes elérése ne terhelje az adatforgalmi keretet e három szolgáltatónál. A szakképzési terület valamennyi munkatársa folyamatosan dolgozik azon, hogy a rendkívüli körülmények ellenére is biztosítható legyen az oktatás. Ennek érdekében az első napokban a tanulók tájékoztatásával, feladatok kijelölésével, a tananyagok meghatározásával segítik elsősorban a tanulók otthoni felkészülését. Amennyiben a tanulónak nem állnak rendelkezésére a digitális munkarend alkalmazásához szükséges eszközök vagy internet-elérés, kérem haladéktalanul jelezze az iskolának a megfelelő megoldás megtalálása (pl. eszközkölcsönzés) érdekében. A szintvizsgákat elhalasztják, iskolai javaslat alapján az összefüggő szakmai gyakorlat kezdetére a tanulók szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek. Kérem, hogy a fennálló helyzettel kapcsolatban továbbra is csak megbízható és hiteles forrásokból szerezzen információkat. Jelenleg Magyarország Kormánya hivatalos tájékoztató oldalt üzemeltet a https://koronavirus.gov.hu internetes oldalon, valamint a közösségi médiában (Facebook)is működik a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal („Koronavírus tájékoztató oldal”, https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu). Együttműködését nagyon köszönöm. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár
Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum felnőtt tanulói számára- FELNŐTTKÉPZÉS

Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum felnőtt tanulói számára- FELNŐTTKÉPZÉS

2020.03.16 - 08:07
Tisztelt Felnőttképzési Hallgatók! Felnőttképzéssel kapcsolatos tudnivalók: 2020. március 16-án, hétfőtől a korábbi információk kiegészítéseként a felnőttképzési tanfolyamok további utasításig felfüggesztésre kerülnek.. Kérünk minden tanfolyami hallgatót, amennyiben problémát észlel vagy kérdése van, abban az esetben elsődlegesen a tagiskolája igazgatójához forduljon, vagy az ugyfelszolgalat@bszc.hu címen vegye fel velünk a kapcsolatot. Hamarosan friss információkkal jelentkezünk!
Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulói számára- gyakorlati oktatás

Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulói számára- gyakorlati oktatás

2020.03.15 - 14:29
Tisztelt Tanulóink! Magyarország Miniszterelnöke 2020.03.16-án, hétfőtől új oktatási munkarendet helyezett kilátásba! Jövő héttől a diákok nem látogathatják az iskolát, s ezzel párhuzamosan a digitális technológiát segítségül hívva on-line módon valósítjuk meg a távtanítást. Valamennyi tananyag elérhetővé válik, s a diákok otthonában fellelhető tankönyvek is remekül használhatók - természetesen kiegészülve az intézmény által nyújtott útmutatás mellett. A miniszterelnöki ígéret szerint sem az év vége, sem a megszervezésre kerülő érettségi és szakmai vizsgák nincsenek veszélyben! A kormány a mai napon határozatot adott ki (Kormány 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozata a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről), mely alapján értesülhetünk a konkrét lépésekről. Kérem Önöket, hogy kövessék Magyarország Kormánya és az Operatív Törzs tájékoztatóját! Az intézményt érintő legfontosabb ismeretközlési platform az iskola weboldala, pontosabban a www.bszc.hu, valamint az oldalról linkelhető tagiskolai weblapok! Gyakorlati oktatással kapcsolatos tudnivalók 2020. március 16-án, hétfőtől a korábbi információk kiegészítéseként a külső gyakorlati helyeken a diákoknak további utasításig nem kell megjelenniük. Kérünk minden diákot, amennyiben problémát észlel vagy kérdése van, abban az esetben elsődlegesen a tagiskolája igazgatójához forduljon, vagy az ugyfelszolgalat@bszc.hu címen vegye fel velünk a kapcsolatot. Hamarosan friss információkkal jelentkezünk!
Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum Pedagógusai és Szakoktatói számára

Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum Pedagógusai és Szakoktatói számára

2020.03.14 - 18:41
Tisztelt Kollégáink! Az előttünk álló időszak soha nem látott feladatok elé állítják Magyarország valamennyi állampolgárát. Kérem Ön is legyen segítségünkre, hogy mihamarabb túllendülhessünk a koronavírus által kialakult helyzeten. Magyarország Miniszterelnöke 2020.03.16-án, hétfőtől új oktatási munkarendet helyezett kilátásba! Jövőhéttől a diákok nem látogathatják az iskolát, s ezzel párhuzamosan a digitális technológiát segítségül hívva on-line módon valósítjuk meg a távtanítást. Valamennyi tananyag elérhetővé válik, s a diákok otthonában fellelhető tankönyvek is remekül használhatók - természetesen kiegészülve az intézmény által nyújtott útmutatás mellett. A miniszterelnöki ígéret szerint sem az év vége, sem a megszervezésre kerülő érettségi és szakmai vizsgák nincsenek veszélyben! A Kormány a mai napon határozatot adott ki (Kormány 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozata a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről), mely alapján értesülhetünk a konkrét lépésekről. Kérem Önöket, hogy kövessék Magyarország Kormánya és az Operatív Törzs tájékoztatóját! Az intézményt érintő legfontosabb ismeretközlési platform az iskola weboldala, pontosabban a www.bszc.hu, valamint az oldalról linkelhető tagiskolai weblapok!   Teendők pedagógusok és szakoktatók számára – A fenti helyzetre való tekintettel az oktatásban- nevelésben foglalkoztatott kollégák (óraadók is) 2020.03.16-tól távmunkában végzik feladatukat. Természetesen ehhez a megváltozott munkafolyamathoz szükség lehet az intézményben hagyott tanítási segédeszközökre. Lehetőség nyílik az iskola épületeibe történő bejutásra. Kérem, amennyiben lehetséges az intézményben eltöltött időt minimálisra korlátozni. Felhívom figyelmüket, hogy a távoktatással új módszertani dimenziók nyílnak az oktatók és tanulók számára egyaránt, minek köszönhetően olyan infokommunikációs platformot vezetünk be, mely reményeink szerint hatékonyan támogatja az otthoni munkavégzést, tanítást, tanulást. Azon kollégáink, akik már jelenleg is rendelkeznek digitális tananyaggal, kérem, hogy a későbbiekben megjelenő felületen juttassák el tanulóik számára. Pedagógusaink, oktatóink részére nagy számban áll rendelkezésre IKT eszköz, melyeket kérem, hogy otthonaikban használjanak. Akik számára közvetlenül nem elérhető a fent említett feladtok ellátására alkalmas eszköz és az otthonukban sem tartanak számítógépet/laptopot, kérem jelentkezzenek a tagiskola igazgatóknál, hiszen mindenki számára biztosítani kívánjuk az otthoni munkavégzéshez szükséges feltételeket. A hordozható eszközök korlátozott száma miatt elképzelhető, hogy az informatika termekben található számítógépeket is kölcsönözni tudjuk az otthoni munkavégzés idejére. A tantermen kívüli digitális oktatás természetesen a nappali rendszerű képzések esetén épp úgy érvényes, mint az esti munkarendű évfolyamokon (felnőttoktatás). Kérem a kollégákat, hogy a digitális oktatási felület megjelenéséig szíveskedjenek a körülményekhez mérten, az új módszernek megfelelő tananyagokat előkészíteni. Továbbiakban információkat a Békéscsabai SZC központi vezetésétől és lokálisan a tagiskola igazgatóktól kapnak. Kérem ne feledjék, a kommunikáció elsődleges felülete a www.bszc.hu weboldal és a hozzá tartozó tagiskolai honlapok. A belső információk és utasítások a jövőben a Békéscsabai Szakképzési Centrum Irányítási Rendszerén – továbbiakban VIR - keresztül valósulnak meg. Amennyiben Ön még nem lépett be a  VIR-be, kérem tegye meg haladéktalanul! A VIR elérhetősége: www.bszc.hu/internal Felhasználónév és jelszó érdekében kérem kérdezze tagiskola igazgatóját!   Teendők technikai és NOKS-os kollégáink számára - Valamennyi kollégánk 2020. március 16-án a „rendes” hétfői munkanap szerint kezdje el munkáját a feladatellátási helyen. A területekért felelős munkatársak, vezetők valamint igazgatók tájékoztatják Önöket az elkövetkező napok/hetek munkabeosztásáról. További információk érdekében kérem kövesse a www.bszc.hu weboldalunkat valamint a tagiskolák honlapjait.   Hamarosan friss információkkal jelentkezünk
Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulói számára

Tájékoztatás a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulói számára

2020.03.14 - 17:48
Tisztelt Tanulóink! Magyarország Miniszterelnöke 2020.03.16-án, hétfőtől új oktatási munkarendet helyezett kilátásba! Jövőhéttől a diákok nem látogathatják az iskolát, s ezzel párhuzamosan a digitális technológiát segítségül hívva on-line módon valósítjuk meg a távtanítást. Valamennyi tananyag elérhetővé válik, s a diákok otthonában fellelhető tankönyvek is remekül használhatók - természetesen kiegészülve az intézmény által nyújtott útmutatás mellett. A miniszterelnöki ígéret szerint sem az év vége, sem a megszervezésre kerülő érettségi és szakmai vizsgák nincsenek veszélyben! A kormány a mai napon határozatot adott ki (Kormány 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozata a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről), mely alapján értesülhetünk a konkrét lépésekről. Kérem Önöket, hogy kövessék Magyarország Kormánya és az Operatív Törzs tájékoztatóját! Az intézményt érintő legfontosabb ismeretközlési platform az iskola weboldala, pontosabban a www.bszc.hu, valamint az oldalról linkelhető tagiskolai weblapok!   Teendők kollégisták számára – A Békéscsabai Szakképzési Centrum VALAMENNYI KOLLÉGIUMA a hétvégén a következő időpontokban várja azon diákok és/vagy szüleik személyes megjelenését, akik a kollégiumból tankönyveiket, eszközeiket, ruházatukat... stb. otthonukba kívánják vinni. A tankönyvek és iskolai felszerelés hazavitele kötelező! 2020.03.14. (szombat) 13.00 - 20.00 között, 2020.03.15. (vasárnap) 08.00-20.00 között. 2020. március 16-tól a kormányrendelet értelmében diákot nem lesz lehetőségünk az iskola épületeibe beengedni, minek köszönhetően a kollégiumokba sem. A kollégiumi kérdésekkel kapcsolatosan kérem hívják Rotics József koordinációért felelős kollégánkat!   Teendők a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskoláiba járó diákok számára – Intézményünk vezetői stábja feszített munkában készíti elő annak lehetőségét, hogy mihamarabb elérhetővé váljanak azok a digitális platformok, melyek segítségével a nappali és felnőttoktatás rendszerében tanulók egyaránt hozzáférhessenek a tanáraink, szakoktatóink által készített tananyagokhoz, ismeretanyaghoz. Jelenleg kidolgozás alatt áll az a digitális felület, mely a lehető legérthetőbben valamennyiük számára könnyed elérést biztosíthat. A munkálatok folyamatosak, ezért kérem, hogy a legfrissebb információkat követve értesüljenek aktualitásainkról a www.bszc.hu weboldalon. Tagiskoláink 2020. március 15-én 08.00 – 20.00 között rendkívüli nyitvatartással biztosítják annak lehetőségét, hogy az épületben hagyott – jellemzően a diákok saját szekrényében – könyveket, tanulási segédanyagokat mindenki hazavigye. A közeljövőben ez az utolsó lehetőség, hogy diákjaink belépjenek az épületbe, később csak a tagiskola igazgató külön engedélyével a szülő számára lehetséges a bejutás. Felhívjuk diákjaink figyelmét, hogy távoktatás nyújtotta otthontartózkodás szabadabb keretet biztosít a tudásanyag elsajátítására, azonban az intézményi számonkérés rendszer ugyan rendhagyó formában, de eszközölve lesz. Kérjük a kedves Szülőket, hogy a segítsék és bíztassák gyermekeiket az intézmény által kiadott feladatok elvégzésére és a tudásanyag megtanulására. Intézményünk mobilitási tervei is átstrukturálásra kerülnek a jövőt illetően. Azon tanulók, akik érintettek a két hetes külföldi nyelvi kurzusban, sajnos az idei évben nem tudnak elutazni, a program egy évvel elhalasztásra kerül. Az ERASMUS+ programban résztvevő diákok külföldi szakmai gyakorlatát is átszervezzük, későbbi időpontban lesz lehetőségük részt venni azokon. Az ERASMUS+ programban jelenleg külföldön tartózkodó diákjaink mihamarabbi hazahozataláról intézkedtünk, melynek utazási többletköltségét a Békéscsabai SZC magára vállalja. A legtöbb diákot már sikerült hazautaztatnunk, a kint tartózkodó tanulókkal és szüleikkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Az előttünk álló időszak soha nem látott feladatok elé állítják Magyarország valamennyi állampolgárát. Kérem Ön is legyen segítségünkre, hogy mihamarabb túllendülhessünk a koronavírus által kialakult helyzeten. Hamarosan friss információkkal jelentkezünk!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015