Hírek
Szent-Györgyis imitátorok az országos vetélkedőn

Szent-Györgyis imitátorok az országos vetélkedőn

2020.10.09 - 09:57
Szombaton rendezték meg a „Közlekedik a család” országos vetélkedő Békés megyei döntőjét Békéscsabán, a Skoda autószalonban. Az egész napos versenyen iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói az elsősegélynyújtás versenyhelyszínen /egy szimulált baleseti helyszínen/ mérték fel a közel 70 család elsősegélynyújtási ismereteit. Az iskolánk egészségügyi és rendészeti szakos tanulói a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének és az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság Békés Megyei Szervezetének dolgozóival szorosan együttműködve dolgoztak a verseny zavartalan és magas szintű lebonyolításában. Részvevők: Karajos Regina (11f), Horváth Tímea (11.e), Kocmar Kitti (11.e), Orodán Anita (11.e), Hajdu Emese (11.e), Ancsin Éva (11.e), Sztricskó Janka (11.b). A rendezvényről további információk elérhetők: Gratulálunk tanulóinknak a szívvonalas és embert próbáló munkához!
Népmese hete a Szent-Györgyiben

Népmese hete a Szent-Györgyiben

2020.10.09 - 09:53
Szeptember 30. a Magyar Népmese Napja, Benedek Elek születésnapja. 2005-ben ünnepeltük először hazánkban, de iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium csak az idén csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Művész tagozatos diákjaink kedvenc magyar népmeséjüket rajzolták meg. Voltak, akik röviden le is írták a mese tartalmát. Két paraván telt meg a művekkel és a cím kiírásával, amelyek legalább annyira színesek és változatosak, mint az őket készítő diákok.
ÁLLATVÉDELMI HÉT A KÓSBAN

ÁLLATVÉDELMI HÉT A KÓSBAN

2020.10.09 - 09:47
Október 4. az állatok világnapja. Ezt hagyományosan állatvédelmi héttel ünnepeljük iskolánkban. Ennek keretén belül az idei tanévben a Csabai Állatvédők kis védenceinek gyűjtünk: • otthon már nem használatos takarókat, törölközőket, ágyneműket, • állateledeleket, • pórázokat, nyakörveket, • kutya vagy cica tálkákat, • játékok, egyéb kellékeket. A gyűjtőláda 2020. október 9-ig várja az adományokat. Szerezzünk együtt boldog perceket a menhely lakóinak!
Fiatal hölgy, súlyemelő hobbival

Fiatal hölgy, súlyemelő hobbival

2020.10.09 - 09:34
A képen szereplő fiatal hölgy Gurszki Fruzsina, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola 10/A osztályos tanulója. Aki nem ismeri, nem is gondolja, hogy egy ilyen törékeny lánynak a súlyemelés a hobbija.Sőt, ahogy elmondta, neki ez a sport egyenesen a szenvedélye. Már kisgyermek korában is imádott „erősködni”, mindig mindent ö szeretett volna vinni, cipelni. 4 évvel ezelőtt édesapjával elment Bökfi „Jani bácsi”-hoz, hogy kipróbálja ezt a sportágat. Nagyon megtetszett neki, de mivel akkor még általános iskolás volt és Örménykúton élt – ahonnan eléggé körülményes a Békéscsabára utazgatás – így átmenetileg le kellett mondania az edzésekről. Ám amikor egy évvel ezelőtt középiskolás lett, teljes lendülettel belekezdhetett a súlyemelés gyakorlásába, azóta minden szabadidejét, energiáját erre áldozza. Tette mindezt akkora szorgalommal, lendülettel és odaadással, hogy már meg is lett az eredménye, melyet hűen tanúsít a kezében tartott serleg és a nyakába akasztott érem, melyek igazolják, hogy a Tégláson megrendezett XVI. Narancs Kupán elnyerte a Legjobb Ifjúsági versenyző díját (szakítás 51kg, lökés 62kg). Kívánunk neki a jövőben az eddigiekhez hasonló kiemelkedő tanulmányi eredményt, sérülésmentes edzéseket-versenyeket és megszámlálhatatlan érmet-serleget.
Szent-Györgyis maszkok újragondolva

Szent-Györgyis maszkok újragondolva

2020.10.06 - 08:29
A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium 5/13.G tanulói a maszkjaikat a magyar kortárs művészet alkotásaiból szemezgetve, továbbgondolva alkották meg.
A Szent-Györgyi tanulói és Martin Wanda képei

A Szent-Györgyi tanulói és Martin Wanda képei

2020.10.06 - 07:58
Kortárs művészet órát tartott Novák Attila Tanár Úr a Munkácsy Mihály Múzeumban a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium 5/13 g osztály grafikus tanulóinak. A tanulók nagy érdeklődéssel elemezték Martin Wanda művésznő képeit, amelyeket az új Nyomdaipari Tudásközpontban nyomtattak Szent-Györgyis nyomdász tanulók.
Megyei III. helyezés és különdíj – A Kós diákjai az XIX. Országos Haditorna megyei döntőjében

Megyei III. helyezés és különdíj – A Kós diákjai az XIX. Országos Haditorna megyei döntőjében

2020.10.01 - 08:17
A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete és a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda szervezésében, szeptember 25-én került lebonyolításra a XIX. Országos Haditorna rendezvénysorozat Békés megyei döntője, ahol iskolánk két csapattal képviseltette magát. A megmérettetésen tizenhárom középiskolás csapat versenyzett, a szigorú járványügyi szabályok betartásával. A versenynek - immár hagyományosnak mondhatóan - a Békéscsabai reptér területe adott otthont, ahol a 4 fős csapatoknak elméleti, ügyességi és erőnléti feladatokat kellett leküzdeniük. A diákoknak kilenc állomáshelyen kellett számot adni felkészültségéről. Így bemutathatták tudásukat és felkészültségüket egészségügyi elméleti és gyakorlati, honvédelmi, fegyver- és tereptani ismereteikről. Állóképességüket pedig a fegyveres terepfutás, a lövészet, a kézigránátdobás, az akadálypálya és a tájékozódó (mátrix) futás keretin belül próbálhatták ki. Az összesítést követően a képzeletbeli dobogó harmadik fokára iskolánk „Kós B.” nevű csapata léphetett fel és vehette át érmeket, az elismerő oklevelet és a kupát. A fegyveres terepfutás versenyszámban a leggyorsabbnak szintén a „Kós B.” csapata bizonyult, így Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Úr által felajánlott könyvvásárlási utalványokat szintén ők vehették át. A „Kós A.” csapat is szépen szerepelt, ők a 11. helyet szerezték meg. A „Kós B.” csapat tagjai: Kapelláró Richárd, Kis László, Tóth Dénes Erik, Laukó József. Felkészítő: Kiss Norbert A „Kós A.” csapat tagjai: Pavló Bence, Takács Ádám, Fulajtár Tamás, Juhász Kristóf Felkésíztő: Csikós Ádám Gratulálunk a csapatoknak és felkészítőiknek a részvételhez és az eredményekhez, a „Kós B.” csapatának és felkészítő tanárának a III. helyezéshez és a különdíjhoz! Fotók: Csikós Ádám / Kiss Norbert A siker az akaratban és a küzdelemben ölt testet, ezért ki kell emeljük Csikós Ádám tanár úr elmúlt években végzett áldozatos munkáját, amellyel fenntartotta a Haditorna rendezvény iránti érdeklődést iskolánk diákjai körében.
Honvédelmi Haditornán vettek részt a Keményesek

Honvédelmi Haditornán vettek részt a Keményesek

2020.09.30 - 14:23
2020.09.25-én került megrendezésre a 19. Honvédelmi Haditorna a békéscsabai repülőtéren. A BSZC Kemény Gábor Technikum két csapattal is jelentkezett. A „nagyobbak” már harmadjára, míg a „kisebbek” először vettek részt ezen a versenyen. A haditornán kilenc állomáshely volt, melyek közül volt elméleti és gyakorlati is: kézigránát-dobás, akadályfutás, fegyver szét- és összeszerelés, elsősegélynyújtás, tájékozódás mátrix pályán és légpuska-lövészet. A pontozólapok alapján körülbelül a középmezőnyben teljesített mindkét csapatunk. A haditornán részt vettek: Hollósi Bálint 5/13/2, Uhrin Béla 5/13/2, Nagy Nándor 5/13/2, Nagy Szabolcs 5/13/2, Farkas István 10.A, Horváth László 10.A, Szeredi Dániel 9.B, Kiss Dániel 9.B. Összességében a rendezvényen nagyon jól érezték magukat a tanulók, és képességeik legjavát adták minden feladatnál. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek, Bulik Gergő és Kristofóri Zoltán tanár uraknak!
Dicsérő Oklevelet kapott a Szent-Györgyi

Dicsérő Oklevelet kapott a Szent-Györgyi

2020.09.22 - 09:55
2020. szeptember 16-án Békéscsabán tartotta a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete Világnapi ünnepségét. A megemlékezés után kitüntetéseket adott át az arra érdemeseknek Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Nagy Gábor főigazgató-helyettes. A Magyar Vöröskereszt Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél kitüntetésben részesítette a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumot. A méltatásban többek között elhangzott, hogy iskolánk hosszú évek óta helyt ad a területi és megyei elsősegélynyújtó- és csecsemőgondozási versenyeknek. Diákjaink aktívan részt vesznek a Hősképző programokban, valamint az imitátorképzésben, katasztrófavédelmi programokban, és véradásokban. 2017-ben nálunk rendezték meg az Országos csecsemőgondozási versenyt is. Kiemelték azt is, hogy iskolánk vezetése, tanári kara és a diákok mindig maximális hozzáállással segítik a helyi Vöröskereszt munkáját. A kitüntetést és tárgyjutalmat Tálas Csaba Igazgató Úr és Adamik Jánosné Igazgatóhelyettes Asszony vette át.
A  Szent-Györgyi Nyomdaipari Tudás és Képzőközpontja a Magyar Grafikában!

A Szent-Györgyi Nyomdaipari Tudás és Képzőközpontja a Magyar Grafikában!

2020.09.22 - 09:26
A Magyar Grafika című nyomdaipari folyóirat szeptemberi száma tíz oldalt szentelt a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontjának bemutatására. A képekkel illusztrált cikkben részletesen ismertetjük az új tanműhely berendezéseit, technológiáit. Egyúttal megragadtuk az alkalmat, hogy hálánkat fejezzük ki az ügyet támogató sok-sok nyomdaipari vállalkozásnak és szakembernek, akik nélkül nem jöhetett volna létre a Tudásközpont. Sántáné Fazekas Tünde, a központ vezetője beszélt a fejlődés fontosságáról, a szakma támogatásáról és a jövőre vonatkozó tervekről is. A cikk teljes terjedelmében olvasható az alábbi linken: https://mgonline.hu/system/articles/2444/articles_2444_original.pdf?1599644103
 Országos kompetenciamérés a BSZC Kemény Gábor Technikumban

Országos kompetenciamérés a BSZC Kemény Gábor Technikumban

2020.09.21 - 14:28
A 2020 őszére tervezett országos online kompetenciamérést együtt szervezte meg a GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 sz. kiemelt projekt. A mérést a BSZC Kemény Gábor Technikum 2020. szeptember 14-én és 15-én bonyolította le párhuzamosan két informatika teremben az iskola oktatóinak felügyeletével. A 2019/2020-as tanév kimeneti mérése a volt 9. osztályosok (mostani 10. évfolyam) körében a 2020/2021-es tanév bemeneti mérése az új 9. osztályosok körében történt. Az oktatási szakemberek által összeállított feladatsorok az anyanyelvi-, a matematikai-, a gondolkodási-, a kommunikációs készség, valamint az önálló tanulás komponensei, tehát a figyelem, emlékezet területek képességeit mérték fel. A mérés eredményei képet adnak a résztvevő diákok kompetenciáiról. Az eredmények elemzése után az oktatók ezek figyelembevételével végzik majd munkájukat.
 Erasmus+ disszeminációs tréningen vettek részt a BSZC Kemény Gábor Technikum tanárai

Erasmus+ disszeminációs tréningen vettek részt a BSZC Kemény Gábor Technikum tanárai

2020.09.16 - 14:59
A Tempus Közalapítvány a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online formában tartotta meg a „Digitális disszemináció az Erasmus+ projektekben" c. rendezvényét 2020. szeptember 15-én. A program célja az volt, hogy ötletekkel segítse a nyertes Erasmus+ pályázatok résztvevőit a projekteredményeik sikeres terjesztésében, kiemelten azokra az online eszközökre és módszerekre fókuszálva, amelyek használata megkönnyítheti, és még hatékonyabbá teheti a projektek eredményeinek bemutatását. A plenáris bevezető után Kardos Anita kommunikációs vezető osztotta meg a hatékony eredménykommunikáció trükkjeit, majd Szabó Csilla, a Tempus Közalapítvány egységvezető helyettese mutatott be jó disszeminációs példákat, illetve Simon Boglárka kommunikációs munkatárs az programsorozatról beszélt. Ezután a program interaktív műhelymunkákkal folytatódott, amelyeken Tari Erika tanárnő, -rendszeres tagja az iskola Erasmus+ pályázatainak pályázatíróként, kísérő tanárként-és Mihályfiné Laczkó Mónika igazgatóhelyettes, projektkoordinátor vettek részt. A Tempus Közalapítvány munkatársai, Jakab Réka és Simon Boglárka workshopjukon a résztvevőkkel együtt tervezték meg, hogyan építsék be a hatáskeltő eszközöket a pályázói gyakorlatba. Albrecht Marcell marketing vezető pedig közös műhelymunka során mutatta be a közösségi média adta lehetőségeket a sikeres disszeminációban. A programon való részvétel hasznosnak bizonyult a futó és majdani pályázatok lebonyolításához, a tudásanyag pedig hamarosan elérhetővé válik a Tempus közalapítvány honlapján is.
„Driving” óra a Trefortban

„Driving” óra a Trefortban

2020.09.16 - 14:48
Új kezdeményezés elindítására vállalkozott a Trefort Közlekedési csapata. Elektromos járművekkel (motor, moped, autó) tartanak rendhagyó gyakorlati órát az autós szakmában tanulóknak, kapcsolódva az alternatív járműhajtási technikus képzés tananyagához. Kiss Péter és Komáromi Zoltán tanár urak mentorálása mellett a diákok megismerhetik, kipróbálhatják, sőt, ügyességi „driving”-vetélkedőn vehetnek részt a program során, melyhez az iskola minden érdeklődő diákja csatlakozhat. A kezdeményezés az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz kapcsolódik, melynek témája a környezetbarát közlekedés népszerűsítése és támogatása. Ebben a Meszlényi-Autó Kft. partnerséget vállalva, rendelkezésünkre bocsátott egy elektromos autót a program idejére, szélesítve az iskola eszköz repertoárját és támogatva az ügy fontosságát. „Egy nagy változás van folyamatban. 2025-el megjelennek az önvezető haszongépjárművek, és 2040-ig fokozatosan kivonják a személygépkocsi értékesítésből a belsőégésű motoros járműveket. Ez azt jelenti, hogy új autóként, vagy használtan külföldről behozva (honosítással) nem lehet majd benzines vagy dízelmotoros gépkocsit forgalomba hozni. Persze ami már forgalomban van, az maradhat. De meddig? Nem lesz alkatrész, mert senki sem fog gyártani. Azaz kb. 10 év alatt azok is elfogynak. 2040-re a hybridek sem futhatnak majd, hiszen azokban is van belsőégésű motor. Ez a mostani technológiai robbanás. Bekövetkezik akkor is, ha nem tetszik a motorsport rajongóinak. A kormány terve szerint: 2022-től a 25000 főnél nagyobb lélekszámú településeken a tömegközlekedés csak elektromos hajtású lehet. Ez a helyijáratok buszainak teljes cseréjét jelenti majd. Mit fog csinálni egy szerelő a jövő személygépkocsiján? Mi lesz a szakmájával? Azt hiszem, mindannyian tudjuk a választ: vagy fejlődik az új technológia felé, vagy megszűnik. Ezért fontos most jó irányt választani. Aki most alternatív járműhajtási technikus szakmát választ, annak minden jogosítványa meglesz ahhoz, hogy szerelhesse a még futó hagyományos hajtású járműveket, a villamos hajtásláncokat és a hybrid és hidrogénhajtású járműveket is. És mikor is fog ez megvalósulni? A most beiratkozók 6 tanév alatt sajátíthatják el az ismereteket vagy érettségi után 3 év alatt. Pont akkor, amikor égető szükség lesz erre a szakképzettségre. Azaz, lesz jól fizető szakmája, megbecsülése, jövője.” (Komáromi Z.)
Elektromos járművek világnapja a Trefortban

Elektromos járművek világnapja a Trefortban

2020.09.10 - 12:20
Szeptember 9-e az ABB és a Green.TV által kezdeményezett Elektromos Járművek Világnapja, az e-mobilitás ünnepe.A cél nemes: szeretnék, ha az elektromos járművek jelenlegi és leendő használói jobban megismerjék az elektromos járművek előnyeit, valamint reflektorfénybe szeretnék állítani az e-járművek térnyerésének fontosságát. Ebből az alkalomból Kiss Mihály igazgató úr két elektromos járművet adott át a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskola Közlekedési Munka közösségének mely az Alternatív járműhajtási technikus képzés színvonalát fogja emelni.Egy zárt három kerekű elektromos kisautót és egy elektromos kerékpárt melyeken élőben gyakorolhatnak a diákok.
Véradás - Hotel Fiume

Véradás - Hotel Fiume

2020.09.10 - 09:09
Negyven éve a közt szolgálja Nagy Zsolt nevelőtanár

Negyven éve a közt szolgálja Nagy Zsolt nevelőtanár

2020.09.09 - 15:47
A napokban 40 éves jubileumi jutalmat vehetett át Nagy Zsolt, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelőtanára. Azt szokták mondani, hogy ez még gombócból is sok, de amikor arra kértük, hogy szaladjunk végig az elmúlt évtizedeken, szinte kifogyhatatlanul állt elő, a legkülönbözőbb élményekkel. A tanár úrról azt kell tudni, hogy a mai napig aktívan sportol, és meghatározó személye, szervezője a kollégiumi életnek és a tradíciók kialakításának. A most kezdődő tanévet is a már megszokott „tempóban” kezdte el, s máris elmondhatja magáról, hogy ő tud a legtöbbet a most kilencedikes diákokról. Amikor felidéztük a kezdeteket elmesélte, hogy mindjárt a mélyvízbe került, ugyanis az akkori vezetés rábízta vöröskeresztesként a tanulók egészséges életmódra nevelését végül már a váradások szervezését is, s ebből alakult ki rövidesen az a komplex egészségtudatos életmód, ami a mai napig szerves része a kollégiumi életnek. De, mint sportszervező is nagyon mozgalmas éveket tudhat maga mögött, hiszen szintén a mai napig szervezi a kollégiumi focibajnokságokat, a kollégium csapatával a városi kispályás versenyek részvevője, de korábban egy alkalommal, a megyei kollégiumi fociversenyen győzelemmel öregbítette a kollégium hírnevét. De hasonló sikereket ért el diákjaival a városi lábtenisz versenyeken is. Egyik tanítványa, Zima Viktor pedig beállította a kollégiumi csúcsot is, vagyis egy foci bajnokságban csaknem 150 gólt lőtt. Nagy Zsolt szívesen emlékszik vissza egykori tanítványaira is. Különösen büszke például arra a két tanulójára, akik egy karácsonyi ünnepségre olyan zenés programot állítottak össze, ami a zenei élményen túl finom eleganciával figurázta ki a nevelőtanárokat is, akiknek még a könnyei is potyogtak a nevetéstől. A két tanuló egyébként kiválóan teljesített a Trefort iskolában.  Molnár Sándor lakóhelyén érdemelte ki a lakosság bizalmát, ahol egy ideig polgármesterként vezette több cikluson át a települést. Horváth Attila pedig „szakmabeli lett”, hiszen pedagógusként tanítja a felnövekvő nemzedéket.
Szerezzen érettségit a Trefortban, illetve jelentkezzen szakmai ösztöndíjas képzéseinkre

Szerezzen érettségit a Trefortban, illetve jelentkezzen szakmai ösztöndíjas képzéseinkre

2020.09.04 - 13:31
Megérkeztek a tankönyvek a Keménybe

Megérkeztek a tankönyvek a Keménybe

2020.08.24 - 08:11
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumba hiánytalanul megérkeztek a 2020-21-es tanév kezdéséhez szükséges tankönyvek. Az iskola által megrendelt könyveket a KELLO pontosan és időben megküldte. Az intézménybe 2020. augusztus 18-án begördülő teherautón a Magyar Posta dolgozója két raklapnyi könyvet szállított ki. Ez a mennyiség 3000-nél is több darabot jelentett, melyet tételesen kellett átvenni. Ebben nagy segítséget nyújtottak közösségi szolgálatos diákjaink, valamint a Tankönyvellátó által előzetesen meghirdetett diákmunkát vállaló hallgatók. A könyvtári állományba vételt követően, szeptemberben a 9-13. évfolyamon az iskola tanulói közül mindenki ingyenesen fogja használatba kapni tankönyveit.
Szent-Györgyis fotósok kiállítása

Szent-Györgyis fotósok kiállítása

2020.08.13 - 13:40
A magyar fotográfia napja alkalmából a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotó szakos tanulóinak munkáiból nyílik kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. Megnyitja: Novák Attila és Mitykó György Témavezető tanár: Imre György Megnyitó: 2020. 08. 20. 10.00 Megtekinthető: 2020. 08. 28. – 2020. 09. 28 Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!  
Szent-Györgyis tanulók segítenek a Balatonnál!

Szent-Györgyis tanulók segítenek a Balatonnál!

2020.07.23 - 08:34
A nyári szünet javában tart, de a 11.E osztály diákjai mégsem hagyományosan pihennek. A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói a Balaton mellett teljesítenek szolgálatot. Reméljük sok pozitív élménnyel térnek haza, és megosztják fotóikat és tapasztalataikat tanulótársaikkal is! A mellékelt fotón balról jobbra haladva: Kocmar Kitti, Horváth Tímea, Horvát Mónika, Ancsin Éva A Magyar Vöröskereszt ezt írja többek között a programról: “A szolgálatot teljesítő fiatalok legalább alapfokú elsősegélynyújtó vizsgával rendelkeznek, feladatuk a vízben és vízparton szerzett sérülések ellátása, szükség esetén mentő hívása. Egy-egy szezon során 3-4 ezer sérülést látnak el szakszerűen a vöröskeresztesek, akik öt esetben már életet is mentettek. A programban résztvevő önkéntesek számára biztosítjuk a szállást és az étkezést valamint az utazási költségeiket, de más javadalmazásban nem részesülnek.”
Szent-Györgyis tanulók sikere az ASZÉV versenyen

Szent-Györgyis tanulók sikere az ASZÉV versenyen

2020.07.14 - 10:12
Megérkezett a 2019/2020-as tanév ÁSZÉV verseny eredménye, a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói nagyon szép helyezéseket értek el. Szívből gratulálunk a tanulóknak és az Őket felkészítő Kollégáknak! ÁSZÉV Nyomdaipari technikus 1. Kmellár Attila 12.D 2. Vincze Péter 12.D 3. Kovács Bálint 12.D ÁSZÉV Kiadványszerkesztő 1. Nagy LAjos 12.G 2. Darányi Ilona 12.G 4. Havai Henrietta 12.G 6. Dobos Anett 12.G ÁSZÉV Egészségügy 1. Csernyeczki Liliána 12.F 4. Jansik Noémi 12.E 15. Csizmadia Sándor 12.E ÁSZÉV Képző és iparművészet 10. Szabó Viktória 12.G 12. Mrlák Nikolett 12.G  
Digitális tananyagfejlesztési pályázat Vízműs tanár részvételével

Digitális tananyagfejlesztési pályázat Vízműs tanár részvételével

2020.07.10 - 12:10
A digitális tanrend bevezetése nemcsak a diákokat és a szülőket, hanem a pedagógusokat is komoly kihívás elé állította. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy mennyire fontos a digitális tanítási-tanulási folyamat elsajátítása is. A Telenor 2020. május 14-én indította el tananyag-fejlesztési pályázatát pedagógusoknak, amelynek a célja a tanárok támogatása, illetve az oktatást segítő online lehetőségek bővítése volt. Május 28-ig egy rövid kurzustervvel lehetett jelentkezni a Hipersuli weboldalán. Szenti Alexandra, földrajz-geográfus szakos kollégánk sikerrel pályázott GAPMINDER WORLD című projektjével, amelyben népesség- és gazdaságföldrajzi témában segíti a tanárkollégák és tanulók felkészülését. A folyamat részeként június és július hónapban egy 4 hetes online webináriumon sajátította el a digitális kurzuskészítés folyamatát, például a Loom videofelvevő, az OpenShot videószerkesztő és a Webuni oldal használatát. Július 9-én az elkészült kurzus „élesítették”, amely elérhető a következő linken: https://hipersuli.webuni.hu/kepzes/gapminder-world-foldrajztanaroknak Bátran ajánljuk a földrajzot tanító pedagógusoknak, hiszen számos letölthető segédanyagot és videót is tartalmaz a tananyag. A pályázat egy versenyen is részt vesz, a legjobb 10 projekt elismerésben részesül. Gratulálunk tanárnőnek és további sok sikert kívánunk! Kiss Emese

Kiemelkedően teljesítettek a Vízműsök az ÁSZÉV döntőjén

2020.07.10 - 09:00
Az idei tanévben 2020. március 2-án és 3-án rendezték meg a tagiskolákban az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének elődöntőit, amelyen diákjaink sikeresen szerepeltek. Így lehetőségük nyílt arra, hogy a döntőben is megmérettessék magukat, amelyet azonban a járványügyi helyzet miatt nem tudtak megtartani. Ezért a verseny szervezői rendhagyó módon a diákok érettségi vizsgán szerzett pontszámait vették alapul a végső sorrend kialakításakor. Örömmel számolhatunk be róla, hogy tanulóink a szakmai érettségi vizsgákon szépen szerepeltek, így rendkívül jó helyezések születtek az országos versenyen. Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak! ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK 2. helyezett: Máté Zoltán (12. A) 3. helyezett: Berki Gábor (12. A) 5. helyezett: Végh Imre Róbert (12. A) 6. helyezett: Nagy Zoltán (12. A) 7. helyezett: Pillár Szabolcs (12. A) 9. helyezett: Máté Szilvia (12. A) GÁZIPARI ÉS FLUIDUMKITERMELÉSI ISMERETEK 1. helyezett: Farkas Balázs Ákos (12. D) 2. helyezett: Szegedi Nikolett (12. D) 3. helyezett: Szabó Viktória (12. D) 4. helyezett: Gecsei Zita (12. D) 5. helyezett: Holoda Erik Máté (12. D) 6. helyezett: Liszkai Kristóf (12. D) 7. helyezett: Kiss Vivien Zsanett (12. D) 9. helyezett: Szél Zoltán (12. D) MAGAS- ÉS MÉLYÉPÍTÉSI ISMERETEK 23. helyezett: Fekete Norbert (12. D) FÖLDMÉRÉSI ISMERETEK 10. helyezett: Jambrik Zita Zsófia (12. E) 11. helyezett: Sitkei Zolta (12. E) 14. helyezett: Oláh Dániel József (12. E) 17. helyezett: Boros Bence (12. E) 18. helyezett: Litauszki Márton Bence (12. E) VÍZÜGYI ISMERETEK 1. helyezett: Takács Martin (12. E) 7. helyezett: Gombkötő Gergő (12. E) Szenti Alexandra      
A NŐI SZABÓK SZAKMAI KIRÁNDULÁSA

A NŐI SZABÓK SZAKMAI KIRÁNDULÁSA

2020.07.03 - 10:10
A női szabó szakma nyári gyakorlatának lezárásaként ellátogattunk a csorvási Hudák szövőműhelybe. A műhely családi vállalkozásban szövéssel és viseletkészítéssel foglalkozik. Termékeik egyedi készítésűek, természetes anyagokból készülnek. Több mint kétszáz zsűrizett termékkel a Békés Megyei Értéktár tagjai. Hudák Józsefné Szövő Népi Iparművész és lánya Hudák Mariann Mesterremek Díjas Viseletkészítő élménydús beszámolóval kalauzolt végig bennünket a műhely történetén. Lehetőségünk volt a műhelyt, az ipari műemlék, de még ma is működő szövőszékeket megtekinteni, a fantasztikus ruhakölteményeket magunkra ölteni. Nagyszerű élmény volt, köszönjük oktatónknak Lányi Gáborné, Ibolyának, aki a látogatást megszervezte! A felnőttoktatásban részt vevő női szabó tanulók csapata
KETTŐS TREFORTOS SIKER AZ ÁSZÉV ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENYÉN

KETTŐS TREFORTOS SIKER AZ ÁSZÉV ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENYÉN

2020.07.02 - 18:20
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Tagiskolájának 12/A szakgimnáziumi osztályának két tanulója, Pintye József az 1., Győri Olivér pedig a 3. helyen végzett a 2019/2020-as tanév ’Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén’, vasútgépészeti ismeretek tantárgyból.A kétfordulós versenyt 2020 januárjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium hirdette meg a magyarországi, nappali rendszerű képzést folytató szakgimnáziumok azon tanulói számára, akik a versenykiírás tanévében a középiskolai szakaszt lezáró évfolyam tanulói és vizsgájuk a május-júniusi vizsgaidőszakban volt esedékes.Az elődöntő interaktív formában került megrendezésre, melyen a versenyzők saját iskolája biztosította a számítógépet és az internetelérést. Mindkét tanuló sikerrel vette az első fordulót és bejutott a döntőbe. A pandémia okozta helyzet azonban arra kényszerítette a verseny szervezőit, hogy a döntő eredménye – rendhagyó módon – az elődöntőn és a középszintű érettségi írásbeli vizsgáján megszerzett pontszámok összege alapján kerüljön kihirdetésre.A versenyzők érettségi vizsgájának eredménye így még inkább felértékelődött, 2020. június 13-án pedig, amikor 4 év munkája után kézhez kaphatták érettségi bizonyítványukat, egy sikeres versenyeredménnyel is gazdagodhattak. Pintye József: „Azért döntöttem a vasúti gépészet mellett, mert engem mindig is érdekelt a vasúti járművek működése, és szerettem a vonatok terén mozogni. Emellett szeretek is szereléssel foglalkozni. Az én véleményem szerint jó az, ha az ember magától is meg tudja oldani a problémákat, persze kellő ismeret nélkül nem könnyű egyedül megcsinálni bármit is. Viszont, a kellő ismeretek megszerzésével meg lehet csinálni bármit. Ezeket az ismereteket itt a Trefortban meg tudtam szerezni.”Győri Olivér: „Vasúti jármű szerelő szak. Hogy miért is ezt a szakot választottam? Nos... a történet még kisgyerekkoromból indul, amikor először megcsapott a mozdony füstje. Szinte mindennap a vasútállomásra jártam a szüleimmel vonatokat nézni, közben arról álmodozva, hogy ha egyszer felnövök, én is mozdonyt szeretnék vezetni! Ahogy teltek-múltak az évek, általános iskola után betévedtem édesapámmal a Trefortba és tudomást szereztem a vasúti jármű szerelő szakról. Egyből tudtam, hogy ez a nekem való pálya! Végre mozdonyok közelében lehetek, megismerkedhetek a működésükkel, felépítésükkel és a számomra legérdekesebb dologgal, a kezelőszervekkel és a vezetőállással. Az érettségi évében került sor az ÁSZÉV versenyre, amelyen a különböző szakmák legjobb diákjai mérték össze tudásukat a legjobb helyezésért. Osztályfőnököm, Barabás Ferenc biztatott bennünket, hogy az osztály legjobb tanulói jelentkezzenek erre a versenyre. A versenyen 3. helyezést értem el, amin nagyon meglepődtem, nem számítottam ilyen jó eredményre.”Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!
NYUGDÍJASOK KÖSZÖNTŐJE A KÓSBAN

NYUGDÍJASOK KÖSZÖNTŐJE A KÓSBAN

2020.07.02 - 17:28
Kedves kötelességünknek tettünk eleget a hét elején, négy volt kollégánkat köszöntöttük.Intézményünk vezetője, Szánduné Ujszigeti Gabriella ünnepélyesen átadta Balog Istvánnénak, Nyiriné Almási Margitnak, Szokolainé Fejes Editnek és Petri Miklósnak a szolgálati emlékérmet. A kitüntetést idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel nem a polgármesteri hivatalban vehettek át nyugdíjas kollégáink, hanem az iskola konferencia termében gyűltünk össze egy kis ünnepségre.A kollégák nevében Éber Klára köszöntötte kedves volt pedagógusainkat, melyet szemmel látható meghatódottsággal fogadtak, majd egy kis pogácsával kínáltuk őket és pezsgővel koccintottunk az egészségükre.Mindannyian elmondták mivel töltik mostanság az idejüket, mit csinálnak, amikor nem csörög az iskolába szólító vekker.Egy biztos: egyikőjük sem unatkozik. Unokáznak, kertet művelnek, családjaikról gondoskodnak, minden napnak megvannak a feladatai.Kívánunk nekik továbbra is tartalmas boldog nyugdíjas éveket és nagyon jó egészséget!
Kasík Pál tanár úr Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át

Kasík Pál tanár úr Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át

2020.06.30 - 12:50
Elismerő, és mélyen meghatott tekintetek kíséretében Kasík Pál tanár úr Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át. A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma ezzel a díjjal ismerte el a tanár úr kiemelkedő, több mint 25 évig tartó munkáját.Kasík Pál ötvözte a kiváló pedagógus erényeit, és a szakmájában, saját szakterületén (gépészet) jártas mester szaktudását, akit ezért, mind diákjai, mind kollégái figyelemmel és szeretettel öveztek évről-évre. A tanár úr nagy gondoskodással nevelte a rábízott tanulókat, pozitív munkakörnyezetet kialakítva az iparban szerzett tapasztalatait (a Hídépítő ZRT-nél, és a Bonag Kft-nél is építésvezetőként tevékenykedett több projektben, pl. a Bonduelle 5000 m2-es munkacsarnokának építése is kezei alatt zajlott), folyamatosan frissülő ismereteit igen nagy hatásfokkal adta át és képzett kiváló szakembereket. A Fritz Mihály szobrászművész által készített emlékérem, csupán egy apró gesztus a tanár úr áldozatos, szavakba nem önthető kitartó, megbízható és példaértékű munkájáért cserébe.Ezúton is köszönjük neki, hogy a nyugdíjig erősítette a Trefort pedagógus karát!
Miniszteri elismerésben részesült Tóth Beáta kolléganőnk

Miniszteri elismerésben részesült Tóth Beáta kolléganőnk

2020.06.30 - 12:47
Nagy büszkeséggel és örömmel töltötte el a szívünket a napokban kapott hír, miszerint a Miniszter Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült egyik munkatársunk, Tóth Beáta tanárnő. A pedagógus szakma egyik legnagyobb kitüntetését méltán kapta meg, hiszen 24 éve dolgozik a Trefortban. Szakmai munkájában példamutató. Kiegyensúlyozott, megbízható munkaerő és munkatárs. Személyiségéből fakadóan óriási energiával rendezi a feladatait. Nincs olyan iskolai rendezvény, amelyhez ne legyen köze. Gondoskodó, lelkiismeretes osztályfőnökként igazgatja diákjai iskolai életét.Az elismerő oklevélhez gratulálunk és sok-sok sikerekben gazdag Trefortos pedagógus évet kívánunk!
Szent-Györgyis tanulók munkái a Munkácsy Mihály Múzeumban

Szent-Györgyis tanulók munkái a Munkácsy Mihály Múzeumban

2020.06.30 - 12:44
Fotókiállítás nyílt „A Fénnyel játszani…” címmel a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nem fotó szakos tanulóinak munkáiból a Munkácsy Mihály Múzeumban.A kiállítás megtekinthető 2020.09.04.-ig.
Szent-Györgyis tanulók kiállítása a Könyvtárban

Szent-Györgyis tanulók kiállítása a Könyvtárban

2020.06.30 - 12:36
Az alkotásokat a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma művészeti tagozatának tanulói készítették, akik csak négy nappal ezelőtt értesültek arról, hogy kiállítják a munkáikat. A megnyitón a képeken látható ruhákat élőben, egy divatbemutatón is megmutatták a jelenlévőknek.A Marzek Kner Packaging Csomagolóanyag-gyártó Kft. egyik projektjének részeként a nyomdaipari csomagolóanyag egy másfajta funkciót kapott a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának művészeti tagozatán, ezeket az anyagokat a divattervezőink használták fel.A tárlatot augusztus 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015