Hírek

ÉLŐ EMLÉKEZET - ÉLŐ KOKÁRDA

2019.03.18 - 15:58
Iskolánk GINOP-6.2.3 projektben részt vevő tanulói és mentoraik bebizonyították, nem üres kifejezés az, hogy nemzeti jelképeinknek közösségformáló ereje van, amikor élő kokárdát alakítottak ki iskolánk udvarán. Miközben szemünk láttára a formálódott ki a márciusi forradalom jelképe, a tanulóknak valami mást is sikerült felidézniük a nemzetiszínű kokárdán túl: a lelkesedés és összefogás erejét, amely a hajdani márciusi ifjakat is jellemezte.  
Március 15-i Megemlékezés a Szent-Györgyiben

Március 15-i Megemlékezés a Szent-Györgyiben

2019.03.18 - 11:13
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában egy fergeteges ünnepi megemlékezésre került sor 2019. március 14-én. A forradalmi események felelevenítése mellett, melyet a tanulók szavalatain keresztül élhetett át a közönség, Hajdú Emese (9.e) elénekelte a Magyarország című dalt mely nagy sikert aratott. Két néptáncos produkció is színesítette az ünnepi műsort Bandula Kornél, Ottlakán Csaba és Vass Fanni által. Iskolánk könyvtárosa, Veress Attila pedig gitáron játszva énekelte el a Nemzeti Dalt. Prózai szereplők: Karajos Regina, Laczkó Regina, Korcsok Viktória, Szabó Viktória, Szelíd Kristóf, Veress Norbert, Sluch László, Fábián Ferenc, Trója Martin, Szilágyi Bence. Mindenkinek köszönjük a lelkes részvételt! Az ünnepséget Szilágyi-Mészáros Katalin, Vári-Szántó Tímea, Kreisz Andrea, Szabó Vilmos rendezték. Fotó: Sörös Vivien 9G.
Német szituációs verseny a Vízműben

Német szituációs verseny a Vízműben

2019.03.18 - 11:07
Iskolánkban idén első alkalommal került megrendezésre a német szituációs verseny. Ahogyan a neve is jelzi, versenyünkön a szóbeli kommunikáció kapta a főszerepet. Sajnos a magyarok nagy része kellemetlenül érzi magát, szorong, ha idegen nyelven kell megszólalnia, ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy bátorítsuk diákjainkat a német nyelvű beszédre. A versenyen a diákok csapatokban dolgoztak, a feladatok között szerepelt a szituációs játék, ahol megadott szavak felhasználásával kellett egy tetszőleges élethelyzetet eljátszani, de volt városfelismerés, képleírás és totó is. A résztvevők nagyon ügyesek voltak, harmadik helyezést ért el a „Die Mauer” csapat a 10. AB osztályokból (Bauer Bettina, Bóka Tímea, Juhász Ákos és Mult Roland). Ezüstérmes lett az „Agressive Säuglinge” csapat a 11.D osztályból (Bóka Bence, Fekete Norbert, Kovács Benjámin és Soós Tamás). Az első helyet az „Anonym” csapat szerezte meg a 9. DE osztályokból (Erőss Bálint, Fábián Gergő, Mészáros Panka, Nádudvari László és Such Pál). Köszönöm szépen a munkámat segítő zsűritagok, illetve felkészítő tanárok (Olasz Zsuzsanna és Tóth Elvira) közreműködését. Hricsovinyi Rita
Szakképzős Nyílt Nap a Szent-Györgyiben

Szakképzős Nyílt Nap a Szent-Györgyiben

2019.03.14 - 16:12
Érettségi utáni szakképzéseinkre, minden Kedves Érdeklődőt szeretettel várunk a 2019.03.20-án. 
Bölcsészhét a Széchenyiben

Bölcsészhét a Széchenyiben

2019.03.14 - 16:07
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Magyar-történelem munkaközössége Bölcsészhetet szervezett. Különböző témájú előadásokat hallgathattak meg a diákok a héten. Hétfőn Fekete Dávid pszichológus beszélt a hazugság sajátosságairól, kedden az ELTE Finnugor tanszékének munkatársa, Szabó Anita tartott előadást Észtországról, illetve „Terepmunkán: Udmurtiában” címmel. Szerdán Tomanek Gábor és Tábor Lajos Ady Endre költészetét mutatta be, csütörtökön Bánszki Ildikó grafológus, írászszakértő segítségével a diákok bepillanthattak a kézíráselemzés rejtelmeibe. Ezután Paláncz György a középkori kínzásokról, Szilágyi László a modernkori kivégzésekről mesélt a tanulóknak.
Megemlékezés a Keményben

Megemlékezés a Keményben

2019.03.14 - 15:39
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma megemlékezett az 1848. március 15-i forradalomról és az azt követő szabadságharcról. A 11.C osztály készült fel egy színdarabbal, amelyet az iskola tornatermében adott elő. A munkából az osztály minden tagja kivette részét. Páskándi Géza A szalmabábuk lázadása című regényét dolgoztuk át színpadra. Segítőnk, Gönczi Judit tanárnő keresett a darabba verseket Arany Jánostól, Petőfi Sándortól, Vörösmarty Mihálytól. Részleteket építettünk be a Bánk bán című drámából is. Műsorunkat a Kemény Gitárklub kísérte. Meg vagyunk elégedve a teljesítményünkkel. És még jól is éreztük magunkat!
Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny országos döntőjébe

Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny országos döntőjébe

2019.03.14 - 15:37
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a Hungarikum verseny megyei fordulóján első helyezést értek el, így bejutottak az országos döntőbe. A csapat tagjai: Puskás Tímea (9.E), Raffai Viktória (9.E), Turi Bíborka (9.E), Duma Nóra (9.E). Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.
Sevillában a Keményes tanulók

Sevillában a Keményes tanulók

2019.03.13 - 16:08
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma az ERASMUS+ „Szakmai gyakorlatok az EDUPOLI-ban és a Vitalis GmbH szervezésében” projektjének keretében 13/2 osztályos tanulóink közül Balassa Ákos, Bozsó Márk, Donka Kitti, Farkas Apolló, Runa Tamás, Szász Zsombor 2019. március 09-én indult Spanyolországba. Az egy hónapos szakmai gyakorlatukat teljesítik logisztikai és szállítmányozási területen Sevillában. Családoknál laknak és a szakmájuknak megfelelő cégeknél hasznosítják ismereteiket és fejlesztik nyelvtudásukat. A tanulókat szakmai tanáruk és egyben osztályfőnökük Tóth Tímea kísérte. Egy hetet tölt velük, segítve a beilleszkedést valamint kapcsolatot tart a szervező céggel. Sok sikert kívánunk és várjuk vissza őket!
Honvédelmi előadás a Szent-Györgyiben

Honvédelmi előadás a Szent-Györgyiben

2019.03.12 - 16:17
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának végzős diákjai március első hetében előadást hallgathattak meg „Ismerd meg a honvédelmet!” címmel. Az előadások során tájékoztatást kaphattak az ország külső és belső védelmét biztosító szervezetekről, de elhangoztak fontos információk a célirányos továbbtanulásról és munkavállalásról is.
Adótudatosság a Szent-Györgyiben

Adótudatosság a Szent-Györgyiben

2019.03.12 - 16:16
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában március 8-án előadást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei. Az „Adótudatosság az iskolában” című interaktív előadás játékos formában ismertette meg a gyerekekkel az adó történetét, szerepét, valamint hasznos információkat kaphattak a befizetett járulékok felhasználásáról és az adóbevallásról is. Így sikeresen járult hozzá a tanulók pénzügyi ismereteinek bővítéséhez.
Pénz7 a Széchenyiben

Pénz7 a Széchenyiben

2019.03.12 - 16:12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a Pénzügyi és Vállalkozói Témahét keretében három előadást is meghallgathattak a diákok. A Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai (Meliskáné Kiss Szilvia, Kósáné Pintér Lenke, Csatlós György) az Állampapír-forgalmazásról beszéltek. A következő előadó Benkóné Urczucza Henrietta, a Budapest Bank munkatársa, a hitelezésről tájékoztatta a gyerekeket. Dávid Ferenc, MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály főosztályvezetője „Tudatosan a jövő biztonságáért!” címmel tartott előadást. Az előadásokon kívül a Pénz7 programja az eddigi hagyományokhoz híven a Közgazdász 7 próba, amely több fordulóból álló vetélkedő. Az eddigi eredmények alapján a döntőbe az alábbi csapatok jutottak be: KisShipping, KLSZ, BABEsoul, Dream-ing, Haj-Lak, GIRLS ON FIRE, Mississippi, SzépítÉsz. A döntő előtt egy „Sport óra” is a 7 próba része, amelyet április 4-én rendeznek meg, a döntő április 8-án lesz.
KÓSOS SIKEREK A KÉZMŰVES KUPÁN - 2019 MISKOLC

KÓSOS SIKEREK A KÉZMŰVES KUPÁN - 2019 MISKOLC

2019.03.12 - 12:20
2019. március 03-án került megrendezésre a Kézműves Kupa Miskolcon.Iskolánk fodrász-kozmetikus tanulói nagyszerű eredményeket értek el: Fodrász: KÉPÍRÓ FERENC: I.helyezés: Modern klasszikus vágás ORBÁN SZINDI: II.helyezés: Női alkalmi konty MEZEI KATALIN: V.helyezés: Női alkalmi konyt ALB NIKOLETT: IX.helyezés: Női alkalmi konyt MEGYERI BETTINA: XII.helyezés: Női alkalmi konyt SZIVOS RENÁTA: IX.helyezés: Marcell vízhullám Kozmetikus: SZÁSZ NIKOLETT: VI.helyezés: Rock&Roll ZAMBORI KLAUDIA: X.helyezés: Tabló smink Felkészítők: Palkóné Zámbó Edit Szeverényi Mihály Kertai Emőke Gratulálunk a Versenyzőknek és Felkészítőiknek!
A Széchenyi csapata nyert a Városi teremlabdarúgó bajnokságon

A Széchenyi csapata nyert a Városi teremlabdarúgó bajnokságon

2019.03.12 - 11:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata lett az első helyezett a 2019. évi Városi Teremlabdarúgó Bajnokságon. A csapat egyik tagja, Varga Tamás a bajnokság legjobb játékosa díját kapta meg. A csapat tagjai: Barna Márton (11.A), Mojzsis Martin (10.F), Závoda Zalán (10.D), Farkas Ádám (9.E), Kardos Levente (11.B), Varga Tamás (11.D), Ángyán Milán (11.B), Kasik Ákos (10.D), Pacsika Soma (11.B), Vígh Roland (10.E), Kovács Zsombor (9.A), Kártyás Dávid (9.A), Jakab Gábor (11.B). Felkészítő tanár: Döge Sándor.
Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub

Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub

2019.03.11 - 11:50
Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub, az Együtt Mezőmegyerért Egyesület meghívására. A határon innen és túlról érkezett vendégek nagy tapssal jutalmazták a kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsort. Több dalt együtt énekeltek a gitárosokkal és a zárószámban még táncra is perdültek. A finom ebéd elfogyasztása után több csoport képviselői is érdeklődtek a Gitárklub iránt. Köszönjük vendéglátóinknak a jó hangulatú szombat délutánt!
Kemény Pénz-7

Kemény Pénz-7

2019.03.11 - 09:40
Egy héten keresztül a pénzről szóltak a tanórák a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét egy országhatárokon túlnyúló programsorozat, melynek célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. Iskolánkban is több program és sok tanóra (történelem, magyar, matematika, idegen nyelv …) témája volt a pénz. Ezen a héten a tanórai programok számos játékos, interaktív kísérőprogrammal egészültek ki, például online kvízjátékkal, hogy a diákok ez irányú tudása minél szélesebb eszköztár segítségével bővülhessen. Munkánkat nagyban segítették a pénzügyi szektorból érkezett önkéntesek is, akik előadásokat tartottak, illetve a tanórai munkába is aktívan bekapcsolódtak. A keményes diákok az alábbi érdekes és nagyon hasznos előadásokon, illetve tanórákon vehettek részt: Hétfőn Siófoki Attila előadásában tájékozódhattak a végzős diákok a fiatal vállalkozók támogatási lehetőségeiről. Vendégünk a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól érkezett. Kedden a Budapest Bank önkéntese hat tanítási órát töltött velünk. Toldi Dániel több tanárnővel (Gönczi Judit, Karácsonyi Szilvia, Tuska Katalin) együtt tartott interaktív órákat üzleti kommunikációról illetve elsősorban a magánszemélyek önfinanszírozási lehetőségeiről: megtakarításról, befektetésekről, hitelekről. Szerdán nagy izgalommal vártuk Palócz Gábor előadását, aki Szegedről érkezett és az OVB Vermögensbaratung Kft. területi vezetője, pénzügyi tanácsadó. Gábor két tanítási órában kápráztatta el a hallgatóságát néhány, ma jelentős vállalkozás (mint az Apple, a Tesla, a Coca-Cola, a Ferrari és a Lamborghini) sikertörténetével. Ezt követően három interaktív tanítási órán próbálgathatták szárnyaikat a fiatalok a vállalkozásépítésben, az ötlettől a megvalósításig Gábor és Tuska Katalin tanárnő segítségével. Nagyon színvonalas és tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a közreműködőknek az aktív részvételt! Tuska Katalin,a Pénz7 iskolai szervezője
Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató

2019.03.11 - 09:29
Elektromos autókhoz értő szakembereket képzett a Trefort

Elektromos autókhoz értő szakembereket képzett a Trefort

2019.03.11 - 09:15
Egyre több hibrid és elektromos autó fut az utakon, ezért iskolánk fontosnak tartotta, hogy olyan OKJ-s tanfolyamot indítson, amelyen alternatív gépjárműhajtási technikusok képzését valósítja meg. Elsőként, februárban 13 tanuló vizsgázott a hiánypótló és nem csak a térségben, de országosan is egyedülálló Trefortos képzésen. Iskolánkkal a Meszlényi-Autó Kft. működött együtt. Az egyedülálló képzés egyik felelőse Kiss Péter, a Trefort szakoktatója, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a tanfolyam megvalósulhatott. Iskolánk 2019. szeptemberétől nappali rendszerű iskolai képzésben is elindítja ezt a szakmai képzést azok számára, akik rendelkeznek a megfelelő alapvégzettséggel.
ELINDULT A 8 KÓSOS TANULÓ AZ OSZKTV KÖZÉPDÖNTŐJÉRE

ELINDULT A 8 KÓSOS TANULÓ AZ OSZKTV KÖZÉPDÖNTŐJÉRE

2019.03.11 - 08:56
Az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen 8 tanulónk két kategóriában jutott tovább a középdöntőbe, az iskolai fordulóban szerzett eredményei alapján. Elindult Szegedre a kisbusz, ami az OSZKTV középdöntőjére viszi tanulóinkat. REÁL tantárgycsoport versenyen: ASZTALOS MÁTÉ 1/9/1 Fekészítő tanárok: Benkőné Andó Hajnalka és Hancsák Ilona Edina KUTNYIK MILÁN 2/10/3 Fekészítő tanárok: Benkőné Andó Hajnalka és Zsibrita Dániel   KOMPLEX tantárgycsoporti versenyen csapatban: SAJBEN CSABA BÁLINT 1/9/2 ács TAKÁCS ÁDÁM 1/9/1 asztalos RÁCZ TAMÁS 1/9/2 ács ZSÓTÉR MÁRK 1/9/2 kőműves VARGA DÁVID MÁRK 1/9/1 asztalos FULAJTÁR TAMÁS 1/9/1 asztalos Felkészítő tanár mindkét csapat esetében Zagyva Nikolett.   Sok sikert kívánunk a Versenyzőknek!
Két Trefortos is a legjobbak között a Szakma Sztár Országos Döntőjében!

Két Trefortos is a legjobbak között a Szakma Sztár Országos Döntőjében!

2019.03.08 - 09:16
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2019-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2019. március 12-14-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban kerül sor. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezték és bonyolították le. Az elődöntőben Trefortos diákok is megmérettették tudásukat, s nagy örömünkre, két diákunk a legjobbak közé jutott. Szilágyi József központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő és Németh Tibor épületgépész technikus jutott a Szakma Sztár verseny döntőjébe. A felkészítő tanáraik Szabó János és Petrovszki Zoltán oktatók voltak. A versenyzőknek gratulálunk és további sok sikert kívánunk! A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját köszönjük!
Vízmű  -  PÉNZ7 ISKOLA  - a tudatosan gazdálkodó diákokért

Vízmű - PÉNZ7 ISKOLA - a tudatosan gazdálkodó diákokért

2019.03.08 - 09:14
Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat az ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. A program bővülését a 2018/2019-es tanévtől már a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  mellett a Junior Achievement Alapítvány is támogatja, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba. A Magyarországon megrendezésre kerülő Pénz7 missziója, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra és a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára. Intézményünk ebben a tanévben csatlakozott a Pénz7 Pénzügyi és vállalkozói témahéthez. 2019. február 25. és március 1. között számos témában bővítettük tanulóink ismereteit. A hetet kedvcsináló filmvetítéssel indítottuk. Február 26-án Kiss Emese tanárnő előadásán vettek részt tanulóink. A Legyél te is adószakértő! című program témái voltak: a költségvetés, bevételek, kiadások, a jövedelmeket terhelő adók és járulékok. Az ismertető végén a diákok Kahoot! teszt segítségével ellenőrizhették megszerzett tudásukat. A pénzügyi témában a mindennapi pénzügyek terén 3 témával foglalkoztunk: a Bankolj okosan! a bankkártyával kapcsolatos fogalmak, összefüggések megismerését szolgálta, valamint a tudatos pénzhasználatra hívta fel a figyelmet. Az Okosan a hitelekről órán a tudatos pénzköltésre, a mérlegelés fontosságára, az Okosan a befektetésekről témában a megtakarítások fontosságára és a befektetési formák megismerésére fókuszáltunk. Gyakorlati szakemberként és közreműködőként Toldi Dániel, a Budapest Bank önkéntes szakértője segítette a munkámat. A vállalkozói témakör középpontjában a Problémafelismerés és az üzleti ötlet kérdései álltak. A diákok saját üzleti ötleteiket önthették formába. Kiemelt plusz értéke volt a programnak a vállalkozó látogatása, aki segített közelebb hozni a munka világát a tanulókhoz. Kretz Ádám, a JAM Junior Achievement Magyarország Alapítvány vállalkozói önkéntese kapcsolódott be a munkába, aki üzleti angyalként értékelte a diákok üzleti ötleteit. A legjobb ötlet a Divat nevet viseli, kidolgozói Szűcs Vanda, Fejes Franciska, Csáki Szandra, Zsigárcsik Norbert és Borák Péter a 5/13/DFl osztályból. A legjobb értékesítőnek járó Sales King elismerést Zsigárcsik Norbert kapta. Ezúton köszönjük szakértő önkénteseink munkáját és diákjaink aktív közreműködését. Bereczki Márta
A Szent-Györgyis Horváth Balázs junior vb szintje

A Szent-Györgyis Horváth Balázs junior vb szintje

2019.03.08 - 09:10
A BSzC Szent Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.d osztályos nyomdász tanulója Horváth Balázs az elmúlt hét utolsó napján a Békéscsabai Előre Úszó Klub maroknyi csapatával részt vett a Kecskeméten megrendezett Bácsvíz Kupa uszonyos úszó viadalon, amelyen 18 klub, csaknem 300 versenyzője mérte össze tudását. Az átlagon felüli versenyzési kedvet jelzi: kiemelt kupaversenyről van szó, ami annyit tesz, hogy ha nem is teljes szorzóval, de lehetett országos bajnoki pontokat is gyűjtögetni. A világkupán mutatott bombaformáját látva, a Klub képviselői kértek egy csúcskísérletet 400 uszonyos gyorsúszásra, bízva abban, hogy Balázs teljesíteni tudja a junior világbajnoki szintidőt. Az engedélyt szerencsére megkapták, és páran, különböző korosztályokból még csatlakoztak hozzájuk. Balázs nagyon érett és taktikus versenyzéssel, betartva az edzői instrukciókat, fáradtan, délután 16 órakor is képes volt arra, hogy egyéni csúcsát megfejelje hat másodperccel, ami négy szekundummal jobb, mint a kiküldetési szint. Korosztályában jelenleg ő a ranglistavezető, és nagyon bízunk benne, hogy a július végi, egyiptomi Sharm El Sheikh-i világversenyen képviselheti hazánkat. Gratulálunk Balu!
Szent –Györgyis kiadványosok és Andy Warhol

Szent –Györgyis kiadványosok és Andy Warhol

2019.03.08 - 09:08
Andy Warhol kiállításon jártak a Munkácsy Mihály Múzeumban a 10.d osztály kiadványszerkesztő tanulói. A felejthetetlen délelőttöt egy személyes élményekkel gazdagított beszámolóval keretezik majd meg a diákok, melyben az eddig tanult tipográfiai szabályokat alkalmazva saját kiadványt készítenek a kiállításról.
A Szent-Györgyi médiafotográfus szakos tanulója igazi bevetésen.

A Szent-Györgyi médiafotográfus szakos tanulója igazi bevetésen.

2019.03.08 - 09:04
A BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának új képzése a média fotográfus szak. Cél a szak oktatásánál, hogy a gyerekek ne a padba és a négy fal között tanuljanak, hanem a valós életben valós eseményeken ismerjék meg a fotógráfia minden részét ez esetbe a sportfotózást próbálta ki Nagy Kristóf 9.g osztályos tanuló CEV KUPA Swietelsky-Békéscsabai RSE- Saint-Raphaël Var VB röplabda mérközésen.
Hamvazkodtak a Trefort iskola kollégiumának diákjai

Hamvazkodtak a Trefort iskola kollégiumának diákjai

2019.03.08 - 09:02
A farsang lezárásaként már hagyomány a Trefort tagiskola kollégiumában, hogy hamvazószerdán Szentmisén vesznek részt a diákok. Így történt ez most is, amikor részünkről több mint harmincan hallgatták meg a Páduai Szent Antal Társszékesegyházban Szigeti plébános atya szentbeszédét, aki külön is köszöntötte a Trefortos diákokat.
A művészet Nemes-IT grafika-nap

A művészet Nemes-IT grafika-nap

2019.03.08 - 08:57
A művészet Nemes-IT hirdette a plakát, mely iskolánk tanulóit buzdította a fotó- és rajzpályázatunkon való részvételre. Kiderült, hogy bár diákjaink többnyire a szakmai tanulmányi versenyeken indulnak és érnek el szép eredményeket, sokan akarnak és tudnak igazi művészi teljesítményt nyújtani. A beküldött alkotásokat egy szakmai tanárokból álló zsűri értékelte, figyelembe véve a közönségszavazás eredményét is. A díjkiosztásra február.26-án, a Grafika-napon került sor, melyen az érdeklődők kipróbálhatták az alkotás több formáját is: mandalát színezhettek, rajzolhattak fantázia vagy minta alapján, tervezhettek mandalát Váradi Endre, iskolánk volt tanulója programjával, illetve betekintést nyerhettek a digitális rajztábla használatába Makra Máté 12.C osztályos diákunk jóvoltából.Jó hangulatú napot zártunk, reméljük, sokan kaptak kedvet a további fotózáshoz-rajzoláshoz! Köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt, illetve a segítséget a lebonyolításban! A pályaművek megtekinthetőek hivatalos facebook oldalunkon lévő fényképek között ITT Részletes eredmények: Fotó kategória: 1. helyezett: Tóth Ákos 9/C: Horgásztó 2. helyezett: Szabó Bende Máté 9/C: Fogarasi havasok 3. helyezett: Horváth Bence Géza 9/C: Valentin-nap különdíj: Horváth Bence Géza 9/C: Hétfő reggel különdíj: Horváth Bence Géza 9/C: Késői pillanat  Szabadkézi rajz kategória 1. helyezett: Körözsi Nelly 11/D: cím nélkül 2. helyezett: Sicz-Mesziár Ferenc 11/B: Shaco 3. helyezett: Tóth Márk 11/D: Gipsy Danger különdíj: Boldog Máté 12/B: cím nélkül  További képek az Iskola Facebook oldalán
Sikeres Euroexam nyelvvizsgák a Széchenyiben

Sikeres Euroexam nyelvvizsgák a Széchenyiben

2019.03.08 - 08:52
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2010 óta szervez Euroexam nyelvvizsgákat. A decemberi nyelvvizsgán 39 főből 31 szerzett nyelvvizsgabizonyítványt, a februári nyelvvizsgán 23 főből 18 tett sikeres vizsgát. A február 13-i próbanyelvvizsgán angol nyelvből írásbelin 29 fő, szóbelin 31 fő vizsgázott B2 szinten, C1 szinten 4 fő írásbeli, 3 fő szóbeli vizsgát tett.
Széchenyis tanuló bejutott a Szép Magyar Beszéd országos döntőjébe

Széchenyis tanuló bejutott a Szép Magyar Beszéd országos döntőjébe

2019.03.08 - 08:51
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Ponta Petra Panna (11.E) második helyezést ért el a Szép Magyar Beszéd verseny megyei fordulóján. Így bejutott az országos döntőbe, amelyet a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium fog megrendezni 2019. április 26-28. között. Felkészítő tanára: Szilágyi László

Iskolai szavalóverseny a Vízműben

2019.03.08 - 08:07
2019. március 4-én rendeztük meg a könyvtárban a vers-és prózamondó versenyt. A kellemes hangulatú délutánon az irodalmat kedvelő diákjaink gyűltek össze és szavalták el kedvenc műveiket, és egy kötelező témában választott verset vagy prózát. Idén a feladat az volt, hogy a magyar irodalom humoros művei közül válasszanak. A szavalók közül első helyezést ért el Szabados Gergő 12. A osztályos tanulónk, aki Lackfi János A Fekete router című versét adta elő. Második lett Papp Ákos Balázs a 12. D osztályból, aki a nyelvtörőkben gazdag Romhányi-verset - A teve fohásza - hibátlanul mondta el.Harmadik helyezettnek a zsűri Lipták Tamást (12. D) választotta. Tomi Szilágyi György Hobby-ballada című kabaréversével csalt mosolyt az arcunkra.Szegedi Nikolett (11. D) a prózamondó kategória indulójaként Steiner Kristóf Kortesbeszéd a csótányokért című írásával szórakoztatta az egybegyűlteket.A fiúk és Niki április 9-én 14:30-tól a Közgében mérik össze tudásukat más középiskolák diákjaival a városi szavalóversenyen. Sok sikert kívánunk! Bogdánné Gondi Melinda
Kemény Gitárklub szülinap

Kemény Gitárklub szülinap

2019.03.08 - 08:02
Családias hangulatú összejövetelen, barátok, rokonok, ismerősök körében ünnepeltük meg a Kemény Gitárklub 14. születésnapját. Ez az egyetlen alkalom a tanév folyamán, amikor mind a négy csoport egyszerre látható és hallható. A legaktívabbak szerény jutalmat kaptak év közbeni munkájukért. Vendégeink voltak a Trefort kórus képviselői és az Acoustic Planet zenekar. A végén baráti beszélgetések közepette fogyasztottuk el a klubtagjaink és szüleik által készített házi süteményeket.
Országos döntőben a Szent-Györgyis Szigeti Laura

Országos döntőben a Szent-Györgyis Szigeti Laura

2019.03.08 - 07:58
A hétvégén, Makón rendezték meg az Aerobik Diákolimpia Területi fordulóját, ahol iskolánk a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma rendészetis tanulója Szigeti Laura (9/a) 3. helyezést ért el. Ezzel a szép teljesítményével bejutott az országos döntőbe, ami április 27-én kerül megrendezésre! Felkészítői: Roszik-Pásztor Marianna és Opauszki Anita Gratulálunk a versenyeredményhez és további sok sikert kívánunk!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015