Hírek
Német szituációs verseny a Vízműben

Német szituációs verseny a Vízműben

2019.03.18 - 11:07
Iskolánkban idén első alkalommal került megrendezésre a német szituációs verseny. Ahogyan a neve is jelzi, versenyünkön a szóbeli kommunikáció kapta a főszerepet. Sajnos a magyarok nagy része kellemetlenül érzi magát, szorong, ha idegen nyelven kell megszólalnia, ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy bátorítsuk diákjainkat a német nyelvű beszédre. A versenyen a diákok csapatokban dolgoztak, a feladatok között szerepelt a szituációs játék, ahol megadott szavak felhasználásával kellett egy tetszőleges élethelyzetet eljátszani, de volt városfelismerés, képleírás és totó is. A résztvevők nagyon ügyesek voltak, harmadik helyezést ért el a „Die Mauer” csapat a 10. AB osztályokból (Bauer Bettina, Bóka Tímea, Juhász Ákos és Mult Roland). Ezüstérmes lett az „Agressive Säuglinge” csapat a 11.D osztályból (Bóka Bence, Fekete Norbert, Kovács Benjámin és Soós Tamás). Az első helyet az „Anonym” csapat szerezte meg a 9. DE osztályokból (Erőss Bálint, Fábián Gergő, Mészáros Panka, Nádudvari László és Such Pál). Köszönöm szépen a munkámat segítő zsűritagok, illetve felkészítő tanárok (Olasz Zsuzsanna és Tóth Elvira) közreműködését. Hricsovinyi Rita
Szakképzős Nyílt Nap a Szent-Györgyiben

Szakképzős Nyílt Nap a Szent-Györgyiben

2019.03.14 - 16:12
Érettségi utáni szakképzéseinkre, minden Kedves Érdeklődőt szeretettel várunk a 2019.03.20-án. 
Bölcsészhét a Széchenyiben

Bölcsészhét a Széchenyiben

2019.03.14 - 16:07
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Magyar-történelem munkaközössége Bölcsészhetet szervezett. Különböző témájú előadásokat hallgathattak meg a diákok a héten. Hétfőn Fekete Dávid pszichológus beszélt a hazugság sajátosságairól, kedden az ELTE Finnugor tanszékének munkatársa, Szabó Anita tartott előadást Észtországról, illetve „Terepmunkán: Udmurtiában” címmel. Szerdán Tomanek Gábor és Tábor Lajos Ady Endre költészetét mutatta be, csütörtökön Bánszki Ildikó grafológus, írászszakértő segítségével a diákok bepillanthattak a kézíráselemzés rejtelmeibe. Ezután Paláncz György a középkori kínzásokról, Szilágyi László a modernkori kivégzésekről mesélt a tanulóknak.
Megemlékezés a Keményben

Megemlékezés a Keményben

2019.03.14 - 15:39
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma megemlékezett az 1848. március 15-i forradalomról és az azt követő szabadságharcról. A 11.C osztály készült fel egy színdarabbal, amelyet az iskola tornatermében adott elő. A munkából az osztály minden tagja kivette részét. Páskándi Géza A szalmabábuk lázadása című regényét dolgoztuk át színpadra. Segítőnk, Gönczi Judit tanárnő keresett a darabba verseket Arany Jánostól, Petőfi Sándortól, Vörösmarty Mihálytól. Részleteket építettünk be a Bánk bán című drámából is. Műsorunkat a Kemény Gitárklub kísérte. Meg vagyunk elégedve a teljesítményünkkel. És még jól is éreztük magunkat!
Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny országos döntőjébe

Széchenyis diákok bejutottak a Hungarikum verseny országos döntőjébe

2019.03.14 - 15:37
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a Hungarikum verseny megyei fordulóján első helyezést értek el, így bejutottak az országos döntőbe. A csapat tagjai: Puskás Tímea (9.E), Raffai Viktória (9.E), Turi Bíborka (9.E), Duma Nóra (9.E). Felkészítő tanár: Aradszky Ilona.
Sevillában a Keményes tanulók

Sevillában a Keményes tanulók

2019.03.13 - 16:08
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma az ERASMUS+ „Szakmai gyakorlatok az EDUPOLI-ban és a Vitalis GmbH szervezésében” projektjének keretében 13/2 osztályos tanulóink közül Balassa Ákos, Bozsó Márk, Donka Kitti, Farkas Apolló, Runa Tamás, Szász Zsombor 2019. március 09-én indult Spanyolországba. Az egy hónapos szakmai gyakorlatukat teljesítik logisztikai és szállítmányozási területen Sevillában. Családoknál laknak és a szakmájuknak megfelelő cégeknél hasznosítják ismereteiket és fejlesztik nyelvtudásukat. A tanulókat szakmai tanáruk és egyben osztályfőnökük Tóth Tímea kísérte. Egy hetet tölt velük, segítve a beilleszkedést valamint kapcsolatot tart a szervező céggel. Sok sikert kívánunk és várjuk vissza őket!
Honvédelmi előadás a Szent-Györgyiben

Honvédelmi előadás a Szent-Györgyiben

2019.03.12 - 16:17
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának végzős diákjai március első hetében előadást hallgathattak meg „Ismerd meg a honvédelmet!” címmel. Az előadások során tájékoztatást kaphattak az ország külső és belső védelmét biztosító szervezetekről, de elhangoztak fontos információk a célirányos továbbtanulásról és munkavállalásról is.
Adótudatosság a Szent-Györgyiben

Adótudatosság a Szent-Györgyiben

2019.03.12 - 16:16
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában március 8-án előadást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei. Az „Adótudatosság az iskolában” című interaktív előadás játékos formában ismertette meg a gyerekekkel az adó történetét, szerepét, valamint hasznos információkat kaphattak a befizetett járulékok felhasználásáról és az adóbevallásról is. Így sikeresen járult hozzá a tanulók pénzügyi ismereteinek bővítéséhez.
Pénz7 a Széchenyiben

Pénz7 a Széchenyiben

2019.03.12 - 16:12
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a Pénzügyi és Vállalkozói Témahét keretében három előadást is meghallgathattak a diákok. A Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai (Meliskáné Kiss Szilvia, Kósáné Pintér Lenke, Csatlós György) az Állampapír-forgalmazásról beszéltek. A következő előadó Benkóné Urczucza Henrietta, a Budapest Bank munkatársa, a hitelezésről tájékoztatta a gyerekeket. Dávid Ferenc, MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály főosztályvezetője „Tudatosan a jövő biztonságáért!” címmel tartott előadást. Az előadásokon kívül a Pénz7 programja az eddigi hagyományokhoz híven a Közgazdász 7 próba, amely több fordulóból álló vetélkedő. Az eddigi eredmények alapján a döntőbe az alábbi csapatok jutottak be: KisShipping, KLSZ, BABEsoul, Dream-ing, Haj-Lak, GIRLS ON FIRE, Mississippi, SzépítÉsz. A döntő előtt egy „Sport óra” is a 7 próba része, amelyet április 4-én rendeznek meg, a döntő április 8-án lesz.
KÓSOS SIKEREK A KÉZMŰVES KUPÁN - 2019 MISKOLC

KÓSOS SIKEREK A KÉZMŰVES KUPÁN - 2019 MISKOLC

2019.03.12 - 12:20
2019. március 03-án került megrendezésre a Kézműves Kupa Miskolcon.Iskolánk fodrász-kozmetikus tanulói nagyszerű eredményeket értek el: Fodrász: KÉPÍRÓ FERENC: I.helyezés: Modern klasszikus vágás ORBÁN SZINDI: II.helyezés: Női alkalmi konty MEZEI KATALIN: V.helyezés: Női alkalmi konyt ALB NIKOLETT: IX.helyezés: Női alkalmi konyt MEGYERI BETTINA: XII.helyezés: Női alkalmi konyt SZIVOS RENÁTA: IX.helyezés: Marcell vízhullám Kozmetikus: SZÁSZ NIKOLETT: VI.helyezés: Rock&Roll ZAMBORI KLAUDIA: X.helyezés: Tabló smink Felkészítők: Palkóné Zámbó Edit Szeverényi Mihály Kertai Emőke Gratulálunk a Versenyzőknek és Felkészítőiknek!
A Széchenyi csapata nyert a Városi teremlabdarúgó bajnokságon

A Széchenyi csapata nyert a Városi teremlabdarúgó bajnokságon

2019.03.12 - 11:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata lett az első helyezett a 2019. évi Városi Teremlabdarúgó Bajnokságon. A csapat egyik tagja, Varga Tamás a bajnokság legjobb játékosa díját kapta meg. A csapat tagjai: Barna Márton (11.A), Mojzsis Martin (10.F), Závoda Zalán (10.D), Farkas Ádám (9.E), Kardos Levente (11.B), Varga Tamás (11.D), Ángyán Milán (11.B), Kasik Ákos (10.D), Pacsika Soma (11.B), Vígh Roland (10.E), Kovács Zsombor (9.A), Kártyás Dávid (9.A), Jakab Gábor (11.B). Felkészítő tanár: Döge Sándor.
Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub

Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub

2019.03.11 - 11:50
Nőnapi rendezvényen vett részt a Kemény Gitárklub, az Együtt Mezőmegyerért Egyesület meghívására. A határon innen és túlról érkezett vendégek nagy tapssal jutalmazták a kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsort. Több dalt együtt énekeltek a gitárosokkal és a zárószámban még táncra is perdültek. A finom ebéd elfogyasztása után több csoport képviselői is érdeklődtek a Gitárklub iránt. Köszönjük vendéglátóinknak a jó hangulatú szombat délutánt!
Kemény Pénz-7

Kemény Pénz-7

2019.03.11 - 09:40
Egy héten keresztül a pénzről szóltak a tanórák a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét egy országhatárokon túlnyúló programsorozat, melynek célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. Iskolánkban is több program és sok tanóra (történelem, magyar, matematika, idegen nyelv …) témája volt a pénz. Ezen a héten a tanórai programok számos játékos, interaktív kísérőprogrammal egészültek ki, például online kvízjátékkal, hogy a diákok ez irányú tudása minél szélesebb eszköztár segítségével bővülhessen. Munkánkat nagyban segítették a pénzügyi szektorból érkezett önkéntesek is, akik előadásokat tartottak, illetve a tanórai munkába is aktívan bekapcsolódtak. A keményes diákok az alábbi érdekes és nagyon hasznos előadásokon, illetve tanórákon vehettek részt: Hétfőn Siófoki Attila előadásában tájékozódhattak a végzős diákok a fiatal vállalkozók támogatási lehetőségeiről. Vendégünk a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól érkezett. Kedden a Budapest Bank önkéntese hat tanítási órát töltött velünk. Toldi Dániel több tanárnővel (Gönczi Judit, Karácsonyi Szilvia, Tuska Katalin) együtt tartott interaktív órákat üzleti kommunikációról illetve elsősorban a magánszemélyek önfinanszírozási lehetőségeiről: megtakarításról, befektetésekről, hitelekről. Szerdán nagy izgalommal vártuk Palócz Gábor előadását, aki Szegedről érkezett és az OVB Vermögensbaratung Kft. területi vezetője, pénzügyi tanácsadó. Gábor két tanítási órában kápráztatta el a hallgatóságát néhány, ma jelentős vállalkozás (mint az Apple, a Tesla, a Coca-Cola, a Ferrari és a Lamborghini) sikertörténetével. Ezt követően három interaktív tanítási órán próbálgathatták szárnyaikat a fiatalok a vállalkozásépítésben, az ötlettől a megvalósításig Gábor és Tuska Katalin tanárnő segítségével. Nagyon színvonalas és tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a közreműködőknek az aktív részvételt! Tuska Katalin,a Pénz7 iskolai szervezője
Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató

2019.03.11 - 09:29
Elektromos autókhoz értő szakembereket képzett a Trefort

Elektromos autókhoz értő szakembereket képzett a Trefort

2019.03.11 - 09:15
Egyre több hibrid és elektromos autó fut az utakon, ezért iskolánk fontosnak tartotta, hogy olyan OKJ-s tanfolyamot indítson, amelyen alternatív gépjárműhajtási technikusok képzését valósítja meg. Elsőként, februárban 13 tanuló vizsgázott a hiánypótló és nem csak a térségben, de országosan is egyedülálló Trefortos képzésen. Iskolánkkal a Meszlényi-Autó Kft. működött együtt. Az egyedülálló képzés egyik felelőse Kiss Péter, a Trefort szakoktatója, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a tanfolyam megvalósulhatott. Iskolánk 2019. szeptemberétől nappali rendszerű iskolai képzésben is elindítja ezt a szakmai képzést azok számára, akik rendelkeznek a megfelelő alapvégzettséggel.
ELINDULT A 8 KÓSOS TANULÓ AZ OSZKTV KÖZÉPDÖNTŐJÉRE

ELINDULT A 8 KÓSOS TANULÓ AZ OSZKTV KÖZÉPDÖNTŐJÉRE

2019.03.11 - 08:56
Az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen 8 tanulónk két kategóriában jutott tovább a középdöntőbe, az iskolai fordulóban szerzett eredményei alapján. Elindult Szegedre a kisbusz, ami az OSZKTV középdöntőjére viszi tanulóinkat. REÁL tantárgycsoport versenyen: ASZTALOS MÁTÉ 1/9/1 Fekészítő tanárok: Benkőné Andó Hajnalka és Hancsák Ilona Edina KUTNYIK MILÁN 2/10/3 Fekészítő tanárok: Benkőné Andó Hajnalka és Zsibrita Dániel   KOMPLEX tantárgycsoporti versenyen csapatban: SAJBEN CSABA BÁLINT 1/9/2 ács TAKÁCS ÁDÁM 1/9/1 asztalos RÁCZ TAMÁS 1/9/2 ács ZSÓTÉR MÁRK 1/9/2 kőműves VARGA DÁVID MÁRK 1/9/1 asztalos FULAJTÁR TAMÁS 1/9/1 asztalos Felkészítő tanár mindkét csapat esetében Zagyva Nikolett.   Sok sikert kívánunk a Versenyzőknek!
Két Trefortos is a legjobbak között a Szakma Sztár Országos Döntőjében!

Két Trefortos is a legjobbak között a Szakma Sztár Országos Döntőjében!

2019.03.08 - 09:16
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2019-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2019. március 12-14-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban kerül sor. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezték és bonyolították le. Az elődöntőben Trefortos diákok is megmérettették tudásukat, s nagy örömünkre, két diákunk a legjobbak közé jutott. Szilágyi József központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő és Németh Tibor épületgépész technikus jutott a Szakma Sztár verseny döntőjébe. A felkészítő tanáraik Szabó János és Petrovszki Zoltán oktatók voltak. A versenyzőknek gratulálunk és további sok sikert kívánunk! A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját köszönjük!
Vízmű  -  PÉNZ7 ISKOLA  - a tudatosan gazdálkodó diákokért

Vízmű - PÉNZ7 ISKOLA - a tudatosan gazdálkodó diákokért

2019.03.08 - 09:14
Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat az ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. A program bővülését a 2018/2019-es tanévtől már a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  mellett a Junior Achievement Alapítvány is támogatja, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba. A Magyarországon megrendezésre kerülő Pénz7 missziója, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra és a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára. Intézményünk ebben a tanévben csatlakozott a Pénz7 Pénzügyi és vállalkozói témahéthez. 2019. február 25. és március 1. között számos témában bővítettük tanulóink ismereteit. A hetet kedvcsináló filmvetítéssel indítottuk. Február 26-án Kiss Emese tanárnő előadásán vettek részt tanulóink. A Legyél te is adószakértő! című program témái voltak: a költségvetés, bevételek, kiadások, a jövedelmeket terhelő adók és járulékok. Az ismertető végén a diákok Kahoot! teszt segítségével ellenőrizhették megszerzett tudásukat. A pénzügyi témában a mindennapi pénzügyek terén 3 témával foglalkoztunk: a Bankolj okosan! a bankkártyával kapcsolatos fogalmak, összefüggések megismerését szolgálta, valamint a tudatos pénzhasználatra hívta fel a figyelmet. Az Okosan a hitelekről órán a tudatos pénzköltésre, a mérlegelés fontosságára, az Okosan a befektetésekről témában a megtakarítások fontosságára és a befektetési formák megismerésére fókuszáltunk. Gyakorlati szakemberként és közreműködőként Toldi Dániel, a Budapest Bank önkéntes szakértője segítette a munkámat. A vállalkozói témakör középpontjában a Problémafelismerés és az üzleti ötlet kérdései álltak. A diákok saját üzleti ötleteiket önthették formába. Kiemelt plusz értéke volt a programnak a vállalkozó látogatása, aki segített közelebb hozni a munka világát a tanulókhoz. Kretz Ádám, a JAM Junior Achievement Magyarország Alapítvány vállalkozói önkéntese kapcsolódott be a munkába, aki üzleti angyalként értékelte a diákok üzleti ötleteit. A legjobb ötlet a Divat nevet viseli, kidolgozói Szűcs Vanda, Fejes Franciska, Csáki Szandra, Zsigárcsik Norbert és Borák Péter a 5/13/DFl osztályból. A legjobb értékesítőnek járó Sales King elismerést Zsigárcsik Norbert kapta. Ezúton köszönjük szakértő önkénteseink munkáját és diákjaink aktív közreműködését. Bereczki Márta
A Szent-Györgyis Horváth Balázs junior vb szintje

A Szent-Györgyis Horváth Balázs junior vb szintje

2019.03.08 - 09:10
A BSzC Szent Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.d osztályos nyomdász tanulója Horváth Balázs az elmúlt hét utolsó napján a Békéscsabai Előre Úszó Klub maroknyi csapatával részt vett a Kecskeméten megrendezett Bácsvíz Kupa uszonyos úszó viadalon, amelyen 18 klub, csaknem 300 versenyzője mérte össze tudását. Az átlagon felüli versenyzési kedvet jelzi: kiemelt kupaversenyről van szó, ami annyit tesz, hogy ha nem is teljes szorzóval, de lehetett országos bajnoki pontokat is gyűjtögetni. A világkupán mutatott bombaformáját látva, a Klub képviselői kértek egy csúcskísérletet 400 uszonyos gyorsúszásra, bízva abban, hogy Balázs teljesíteni tudja a junior világbajnoki szintidőt. Az engedélyt szerencsére megkapták, és páran, különböző korosztályokból még csatlakoztak hozzájuk. Balázs nagyon érett és taktikus versenyzéssel, betartva az edzői instrukciókat, fáradtan, délután 16 órakor is képes volt arra, hogy egyéni csúcsát megfejelje hat másodperccel, ami négy szekundummal jobb, mint a kiküldetési szint. Korosztályában jelenleg ő a ranglistavezető, és nagyon bízunk benne, hogy a július végi, egyiptomi Sharm El Sheikh-i világversenyen képviselheti hazánkat. Gratulálunk Balu!
Szent –Györgyis kiadványosok és Andy Warhol

Szent –Györgyis kiadványosok és Andy Warhol

2019.03.08 - 09:08
Andy Warhol kiállításon jártak a Munkácsy Mihály Múzeumban a 10.d osztály kiadványszerkesztő tanulói. A felejthetetlen délelőttöt egy személyes élményekkel gazdagított beszámolóval keretezik majd meg a diákok, melyben az eddig tanult tipográfiai szabályokat alkalmazva saját kiadványt készítenek a kiállításról.
A Szent-Györgyi médiafotográfus szakos tanulója igazi bevetésen.

A Szent-Györgyi médiafotográfus szakos tanulója igazi bevetésen.

2019.03.08 - 09:04
A BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának új képzése a média fotográfus szak. Cél a szak oktatásánál, hogy a gyerekek ne a padba és a négy fal között tanuljanak, hanem a valós életben valós eseményeken ismerjék meg a fotógráfia minden részét ez esetbe a sportfotózást próbálta ki Nagy Kristóf 9.g osztályos tanuló CEV KUPA Swietelsky-Békéscsabai RSE- Saint-Raphaël Var VB röplabda mérközésen.
Hamvazkodtak a Trefort iskola kollégiumának diákjai

Hamvazkodtak a Trefort iskola kollégiumának diákjai

2019.03.08 - 09:02
A farsang lezárásaként már hagyomány a Trefort tagiskola kollégiumában, hogy hamvazószerdán Szentmisén vesznek részt a diákok. Így történt ez most is, amikor részünkről több mint harmincan hallgatták meg a Páduai Szent Antal Társszékesegyházban Szigeti plébános atya szentbeszédét, aki külön is köszöntötte a Trefortos diákokat.
A művészet Nemes-IT grafika-nap

A művészet Nemes-IT grafika-nap

2019.03.08 - 08:57
A művészet Nemes-IT hirdette a plakát, mely iskolánk tanulóit buzdította a fotó- és rajzpályázatunkon való részvételre. Kiderült, hogy bár diákjaink többnyire a szakmai tanulmányi versenyeken indulnak és érnek el szép eredményeket, sokan akarnak és tudnak igazi művészi teljesítményt nyújtani. A beküldött alkotásokat egy szakmai tanárokból álló zsűri értékelte, figyelembe véve a közönségszavazás eredményét is. A díjkiosztásra február.26-án, a Grafika-napon került sor, melyen az érdeklődők kipróbálhatták az alkotás több formáját is: mandalát színezhettek, rajzolhattak fantázia vagy minta alapján, tervezhettek mandalát Váradi Endre, iskolánk volt tanulója programjával, illetve betekintést nyerhettek a digitális rajztábla használatába Makra Máté 12.C osztályos diákunk jóvoltából.Jó hangulatú napot zártunk, reméljük, sokan kaptak kedvet a további fotózáshoz-rajzoláshoz! Köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt, illetve a segítséget a lebonyolításban! A pályaművek megtekinthetőek hivatalos facebook oldalunkon lévő fényképek között ITT Részletes eredmények: Fotó kategória: 1. helyezett: Tóth Ákos 9/C: Horgásztó 2. helyezett: Szabó Bende Máté 9/C: Fogarasi havasok 3. helyezett: Horváth Bence Géza 9/C: Valentin-nap különdíj: Horváth Bence Géza 9/C: Hétfő reggel különdíj: Horváth Bence Géza 9/C: Késői pillanat  Szabadkézi rajz kategória 1. helyezett: Körözsi Nelly 11/D: cím nélkül 2. helyezett: Sicz-Mesziár Ferenc 11/B: Shaco 3. helyezett: Tóth Márk 11/D: Gipsy Danger különdíj: Boldog Máté 12/B: cím nélkül  További képek az Iskola Facebook oldalán
Sikeres Euroexam nyelvvizsgák a Széchenyiben

Sikeres Euroexam nyelvvizsgák a Széchenyiben

2019.03.08 - 08:52
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2010 óta szervez Euroexam nyelvvizsgákat. A decemberi nyelvvizsgán 39 főből 31 szerzett nyelvvizsgabizonyítványt, a februári nyelvvizsgán 23 főből 18 tett sikeres vizsgát. A február 13-i próbanyelvvizsgán angol nyelvből írásbelin 29 fő, szóbelin 31 fő vizsgázott B2 szinten, C1 szinten 4 fő írásbeli, 3 fő szóbeli vizsgát tett.
Széchenyis tanuló bejutott a Szép Magyar Beszéd országos döntőjébe

Széchenyis tanuló bejutott a Szép Magyar Beszéd országos döntőjébe

2019.03.08 - 08:51
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Ponta Petra Panna (11.E) második helyezést ért el a Szép Magyar Beszéd verseny megyei fordulóján. Így bejutott az országos döntőbe, amelyet a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium fog megrendezni 2019. április 26-28. között. Felkészítő tanára: Szilágyi László

Iskolai szavalóverseny a Vízműben

2019.03.08 - 08:07
2019. március 4-én rendeztük meg a könyvtárban a vers-és prózamondó versenyt. A kellemes hangulatú délutánon az irodalmat kedvelő diákjaink gyűltek össze és szavalták el kedvenc műveiket, és egy kötelező témában választott verset vagy prózát. Idén a feladat az volt, hogy a magyar irodalom humoros művei közül válasszanak. A szavalók közül első helyezést ért el Szabados Gergő 12. A osztályos tanulónk, aki Lackfi János A Fekete router című versét adta elő. Második lett Papp Ákos Balázs a 12. D osztályból, aki a nyelvtörőkben gazdag Romhányi-verset - A teve fohásza - hibátlanul mondta el.Harmadik helyezettnek a zsűri Lipták Tamást (12. D) választotta. Tomi Szilágyi György Hobby-ballada című kabaréversével csalt mosolyt az arcunkra.Szegedi Nikolett (11. D) a prózamondó kategória indulójaként Steiner Kristóf Kortesbeszéd a csótányokért című írásával szórakoztatta az egybegyűlteket.A fiúk és Niki április 9-én 14:30-tól a Közgében mérik össze tudásukat más középiskolák diákjaival a városi szavalóversenyen. Sok sikert kívánunk! Bogdánné Gondi Melinda
Kemény Gitárklub szülinap

Kemény Gitárklub szülinap

2019.03.08 - 08:02
Családias hangulatú összejövetelen, barátok, rokonok, ismerősök körében ünnepeltük meg a Kemény Gitárklub 14. születésnapját. Ez az egyetlen alkalom a tanév folyamán, amikor mind a négy csoport egyszerre látható és hallható. A legaktívabbak szerény jutalmat kaptak év közbeni munkájukért. Vendégeink voltak a Trefort kórus képviselői és az Acoustic Planet zenekar. A végén baráti beszélgetések közepette fogyasztottuk el a klubtagjaink és szüleik által készített házi süteményeket.
Országos döntőben a Szent-Györgyis Szigeti Laura

Országos döntőben a Szent-Györgyis Szigeti Laura

2019.03.08 - 07:58
A hétvégén, Makón rendezték meg az Aerobik Diákolimpia Területi fordulóját, ahol iskolánk a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma rendészetis tanulója Szigeti Laura (9/a) 3. helyezést ért el. Ezzel a szép teljesítményével bejutott az országos döntőbe, ami április 27-én kerül megrendezésre! Felkészítői: Roszik-Pásztor Marianna és Opauszki Anita Gratulálunk a versenyeredményhez és további sok sikert kívánunk!
Vízműsök sikere a Curie környezetvédelmi emlékversenyen

Vízműsök sikere a Curie környezetvédelmi emlékversenyen

2019.03.08 - 07:52
A Curie Oktatásfejlesztő és Tehetséggondozó Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója hirdette meg a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt többek között a középiskola 9-10. és 11-12. osztályos magyarországi és határainkon túli magyar tanulói számára. A háromfordulós levelező versenyen iskolánk diákjai is részt vettek és eredményesen szerepeltek, így meghívást kaptak a területi fordulóra, amelyet 2019. február 16-án, szombaton rendeztek meg Szarvason. A területi fordulón szintén ügyesen szerepeltek tanulóink. Az eredmények a következők lettek: 1. helyezett Mészáros Panka, Pribelszki Barnabás és Schäffer Martin; 4. helyezett Hagymási Nina, Örkényi Levente, Sánta Károly; 5. helyezett pedig Gonda Nándor, Gyepes Dávid és Lopusnyi Péter lett. Gratulálunk diákjainknak! Szépné Fejér Dina
„CSAK A FILMEKBEN LÁTTUNK ILYEN ÜVEGHÁZAKAT…”

„CSAK A FILMEKBEN LÁTTUNK ILYEN ÜVEGHÁZAKAT…”

2019.03.05 - 10:08
Így fogalmazott Farkas Balázs Ákos, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának és Kollégiumának XI. osztályos diákja, aki tanáraival és diáktársaival február közepén látogatta meg az Árpád-Agrár Zrt. területeit, üvegházait. Milyen benyomást kelt benned mindaz, amit az Árpád-Agrár Zrt.-nél láttál, mit viszel magaddal és mit fogsz ebből kamatoztatni? Ilyent még nem láttam Magyarországon, csak filmekben, nagyon jó benyomásom van róla, mert fontos a termesztés. Kaptál valami útravalót, motivációt, hogy később esetleg ebbe az irányba menj el? Gondolkodom rajta, mert második szakmának is jó lenne a mezőgazdaság, apukám is ebben dolgozik. Mit gondolsz, milyen társadalmi szerepe van annak, hogy hazait termesszünk, fogyasszunk? Szerintem jó, ha hazai terméket eszünk, hiszen akkor tudjuk, hogy honnan származik, milyen körülmények között állították elő és azt is megbecsüljük, aki ezzel dolgozott. A nap filmvetítéssel indult (megtekinthető: arpad.hu oldalon), majd Dr. Nagygál János, az Árpád-Agrár Zrt. műszaki vezetője prezentáció keretében ismertette a helyi adottságokra, a termálenergiára épített gazdaságot, mintegy helyzetképet is adva arról a kincsről, amely fellelhető és ésszerű felhasználással megbecsülendő is egyben. A 18 fős csoport diákjai elsődlegesen műszaki érdeklődésűek, tanulmányaik során a fluidumkitermelő (szénhidrogén-kitermelés) technikus képzésben vesznek részt, ám a kertészetek, üvegházak láttán talán akad köztük majd olyan is, aki a jövőjét a mezőgazdaságban képzeli el. Az üvegházak bejárása során Buleca Csaba, az Árpád-Agrár Zrt. növényvédelmi vezetője válaszolt kérdéseikre. Csodálkozás és meglepetés volt a diákok arcán, amikor a kertészet rejtelmeit ismerhették meg, a higiéniai előírások, a védőruha használata és a patika tisztaság pedig egyenesen egy új dimenzióba repítette őket és még a magasságoktól sem riadtak vissza. Dávid István műszaki tanáruk elismeréssel méltatta a látottakat, tapasztaltakat. A nap folyamán azt tapasztaltam, hogy nagyon érdeklődő, mi a cégcsoportról alkotott véleménye? Én elsősorban gépész vagyok, de azt láttam, hogy itt nagyon nagy odafigyeléssel dolgoznak, másrészt nagyon sok tényezős ez az egész tevékenység. Már csak azért is vagyok érdeklődő, mert nagyon szeretem a mezőgazdaságot, gyakorlom is nyáron és persze szeretnék is üvegházat, de valószínűleg soha nem lesz ilyenem. Azt gondolom, hogy itt nagyon komoly tevékenység folyik, kiváló szervezettséggel és el kell mondanom azt is, hogy ekkora területen még életemben nem láttam ennyi zöldséget, főleg télen. Most még jobban oda fogok figyelni, hogy szentesi paprikát egyek. Mit gondol arról a technikai háttérről, arról az innovációról, ami itt látható, és ami egyedinek mondható? Akik itt vannak most diákok, ők fluidumkitermelő technikusok lesznek (szénhidrogén- kitermelés). Az ember azt gondolná, hogy a fosszilis energia előbb, utóbb elfogy, mint ahogyan el is fog fogyni, csak kérdés, hogy mikor, de azért képzünk ilyen technikusokat, hogy nem csak a fosszilis energia, hanem a megújuló energia, mint pl. a geotermikus energia, - amit pl. az Árpád-Agrár Zrt. nagyon ésszerűen kihasznál és ezen alapul a tevékenység-, ahol nagyon nagy lehetőségek vannak még. Erre kiváló referenciákkal szolgál a cégcsoport és mindaz, amit ma itt láttunk, tapasztaltunk. Ebben a tekintetben az Árpád- Agrár Zrt. nagyon jól áll és az is látszik, hogy új beruházásokat is felvállal, de hát ez a jövő és mi is azért nevelünk, tanítunk olyan diákokat, akik ez iránt érdeklődnek, hogy a jövőben ennek részesei lehessenek. Az oktatás során is azt célozzuk meg, hogy a diákjaink abba az irányba menjenek el, hogy fenntartható legyen a fejlődés, amelynek nagyon fontos területe a megújuló energiák hasznosítása. Én azt gondolom, hogy amit ők most itt láttak, azzal egyrészt sokat tanultak, másrészt azt is tapasztalhatják, hogy nem csupán az a dolguk, hogy fúrnak majd kőolaj kutakat, hanem az is, hogy felfedezzék a további lehetőségeket és természetesen geotermikus kutakat is fúrjanak. A mai kitekintésünk mindenképpen hasznos volt és megpróbáljuk az iskolában, gyakorlati szempontból is megmutatni mindazt, ami rájuk vár. Veres Zsolt szaktanár és egyben az esemény, a látogatás szervezője lebilincselőnek nevezte a gazdaságot és már most tervezi a következő találkozást. Miért éppen az Árpád-Agrár Zrt.-t választották az ún. fejtágításra? Én évekkel ezelőtt hallottam már az Árpád-Agrár Zrt. tevékenységéről és „legeket” általában, hogy ez a legnagyobb, a legkorszerűbb és utána kerestem az interneten. Nálunk Békéscsabán az iskolánkban fluidum kitermelő technikus képzés is folyik, ami ugy-e része a vízbányászatnak, a termálvizek felszínre hozatalának és jött egy gondolat, hogy az itteni tapasztalatokat látnunk kell, így kerültünk ide. Amit ma itt látott, arról mi fogalmazódik meg a fejében, mit tud átadni a diákjainak? Elsősorban azt, hogy más szemlélettel kell hozzányúlni a dolgokhoz, nyitott szemmel kell nézni az életet, egy példát mondok; az előbb arról beszélgettünk, hogy mostantól hogyan fognak ránézni egy paradicsomra, egy paprikára, látva, hogy milyen irtózatos munka van mögötte, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a szakembereknek, legyen szó műszaki, gépészeti, biológiai kérdésről. Érdekes volt belelátni abba, hogy egy paradicsom mögött, amit gyorsan megeszünk, mennyi emberi munka, kihívás és évtizedes tudás van, ami mindenképpen lebilincselő és le is bilincselt minket, úgy, hogy visszük a jó hírét a ma látottaknak, az Árpád-Agrár Zrt.-nek . Ez a generáció, az ifjúság hová jut el az életben, mit tud ebből hasznosítani, kamatoztatni és mi az, ami elvárható tőlük? Ön mit gondol erről? Vegyes a kép nagyon, amit az elmúlt években láttam az iskolában, de én azt mondom, hogy mindig van remény. Tudunk a diákságnak annyit adni és jó példa erre ez a hely is, hiszen ilyet még nem láttak és más gondolkodást ad nekik. Volt már több tanítványom, aki előtt az ilyen látogatások során nyílt ki a világ. Sokukban ilyenkor fogalmazódik meg az, hogy lehet ez a jó irány, én sok pozitív képet látok. Két út van; az egyik a felsőoktatás, amelynek során nagyon sok dolgot megtanulhatnak még, vagy a technikus tudással el tudnak helyezkedni. Az életünk, a fennmaradásunk egyik legfontosabb területe az élelmiszerpiac, amiben a cégcsoport igen erőteljesen jelen van. Milyen benyomást keltett Önben a mai nap, mindaz, amit látott, tapasztalt? Nagyon sok mindent látunk, hallunk az élelmiszerpiacon, egyik rémhír jön a másik után és jó azt látni, hogy itt teljesen más gondolkodás van, vegyszermentesség, biológiai gazdálkodás és úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos jövő, hiszen a társadalom rájött arra, hogy ebbe az irányba kell fordulni, ebben hatalmas potenciál van. Nekem ez nagy üzenet volt a mai napon, hogy így tovább és nem csak az oktatásban, hanem ITT VAN REMÉNY! Ez egy nagy együttműködés, ahol a kertész, az energetikus, az agrárszakember óriási kooperációban dolgozik nap, mint nap és ez egy igazi KÖVETENDŐ PÉLDA. Tóth Alexa a fejlődésben és a fejlesztésben látja a jövőt, diákévei itt még nem érnek véget, mert kacsingat a felsőoktatás felé is, még pedig az agrármérnöki diplomaszerzést helyezi előtérbe. Mint mondja, a kenyeret adó Föld, - amivel ő maga is nagyobb mennyiségben érintett-, létünk megalapozója és továbbvivője is egyben Mi az, amit ma itt tapasztaltál, mit viszel a batyudban haza? Nagyon hasznosnak tartom azt, hogy ma ide eljöttünk, ugyanis a mezőgazdaságban egyébként is érdekelt vagyok. Eddig a kertészet iránt annyira nem érdeklődtem, viszont ezek után más szemmel tekintek erre is, kaptam is itt egy útravalót. (Balra: Dr. Nagygál János, középen: Tóth Alexa) Motivál téged a mai nap arra, hogy esetleg ezen a pályán haladj majd? Igen, mert a családom is több generáción keresztül viszi tovább a mezőgazdasági tevékenységet, és úgy gondolom, hogy itt 60 év távlatában ez még nagyobb jelentőséggel bír. Mi az összbenyomásod? Fantasztikusnak és érdekesnek tartom, ami itt zajlik. Eddig nem igazán hallottunk arról, hogy ennyire meg tud újulni egy ilyen nagy múlttal rendelkező vállalat. Dr. Nagygál János, az Árpád-Agrár Zrt. műszaki vezetője, elmondott mindent a termálenergia felhasználásáról, többek közt a kezdeteket is, amikor Szentesen és környékén szénhidrogént kutattak és termálvízre találtak. A békéscsabai diákok között biztosan lesz olyan, aki majd a munkája során hasonló kinccsel büszkélkedhet, megalapozva azzal egy gazdaságot, ahogyan tették azt elődeink is. A békéscsabai diákok és tanáraik is meglepődtek azon, amit ma itt láttak. Te ismered a lelkét a termálenergia ésszerű felhasználásának, a jól működésnek és működtetésnek. Hogyan foglalható össze a helyi adottságokra épített gazdaság, múltja, jelene, jövője? Itt mindennek a termálenergia az alfája és omegája, ismerve az ország energetikai helyzetét, értékét és árát. Úgy gondolom, hogy ez az energia az, ami pillanatnyilag a mezőgazdaságban megfizethető és jól gazdálkodva nagyon hosszú évekre, évtizedekre, sőt évszázadokra megfelelő energiát biztosít a mezőgazdasági felhasználásra. E nélkül a kertészet nem jöhetett volna létre és e nélkül nem is működne. Az a tudás, az a tapasztalat, amit itt a két évtized alatt szereztél, nem pusztán a tanulmányaid során, hanem a gyakorlatban is, abból mi az, amit ennek a generációnak át lehet majd adni? Mit gondolsz erről a csoportról, hiszen nagyon érdeklődőek? Azt látom, hogy egy olyan generáció nőtt fel, aki akar és tud tenni a saját és mások jövőjéért és ezekben a fiatalokban már megvan az a motiváció, - ami talán a mi generációnkban egy kis időre aludni tért-, amelyben meglátják azokat a lehetőségeket, amelyeket nem mindenki lát meg és most már a környezet kedvező ahhoz, hogy ezeket a célokat el is tudják érni. Én igyekszem motiválni őket és biztos vagyok abban, hogy ezt az iskolájukban is megkapják. Nagyon örülök, hogy eljöttek hozzánk és új ismereteket szerezhettek. Nekünk is nagy élmény volt velük beszélgetni, fogadni őket és biztos vagyok abban, hogy lesz ennek még folytatása. A ma 18-20 éves ifjú generáció tudása és szorgalma alapozza meg társadalmunk jövőjét, gazdaságunk fejlődését. Fontos tehát, hogy számukra mit tudunk átadni és ők mit képesek befogadni, elsajátítani, később pedig hasznosítani. A szemükben érdeklődés és motiváltság volt látható, a kérdés csupán az, hogy milyen értékrendet képviselnek majd, megbecsülve mindazt, amit elődeiktől, tanáraiktól kapnak. A tudásszomj, a felelősség, a munka szeretete már csak rajtuk múlik… Szerző: Both Ildikó Fotó: Arany Sándor Kapcsolat: arpadmarketing@gmail.com; marketing@arpad.hu; gold.both@gmail.com; www.arpad.hu Budapest, 2019. február 28.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015