Hírek
Ír nyelviskola képviselője a Széchenyiben

Ír nyelviskola képviselője a Széchenyiben

2020.02.03 - 10:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programban fognak részt venni. A pályázat előkészítése során az egyik célország nyelviskolájának képviselője, Kerill Moore (The International School és English) Magyarországra jött, hogy a részleteket személyesen egyeztesse az iskolákkal, így találkozott az intézmény kísérőtanáraival is. A megbeszélés során lehetőség adódott olyan részletek pontosítására, amelyek elősegítik a csoportok tevékenységét a két hetes nyelvtanfolyam ideje alatt.
Színjátszó szakkör a Széchenyiben

Színjátszó szakkör a Széchenyiben

2020.02.03 - 10:10
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Színjátszó szakkört indít Csák Emese tanárnő vezetésével. Az első foglalkozás 2020. február 6-án, csütörtökön 14.30-kor kezdődik. A KÖZGÉ IRODALMI SZÍNPADA 2005-től 2014-ig az intézményben. Sikeresen szerepeltek a színjátszó fesztiválokon. Az angol nyelvű színjátszás területén is sikereket értek el Pomázi Erika tanárnő vezetésével. 2013-ban Veszprémben az Országos Angol Nyelvű Drámafesztiválon 6 díjból 4 díjat kapott az intézmény csapata: a legjobb rendezői díj, a legjobb női főszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő.
SZÍNHÁZI BESZÁMOLÓ

SZÍNHÁZI BESZÁMOLÓ

2020.01.31 - 13:31
2020. januárjában a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két kis csoportjával is megtekintettük a Jókai Színház népszerű Egri csillagok című történelmi musicaljét. Különleges díszlet színesítette az előadást, ami virtuális valóságot varázsolt a színpadra. A technika, a színészek, a táncosok élő zenekarral kísért alakítása és a jelmezek összhangja tették látványossá, izgalmassá és szívhez szólóvá a darabot. Mindenkinek nagyon tetszett az előadás, kíváncsian várjuk, hogy milyen élményeket tartogat még számunkra bérletünk.
„Könyvvel üzenek néked”

„Könyvvel üzenek néked”

2020.01.31 - 10:01
Szent-Györgyis tanulók Biró-Balogh Tamás előadásán Radnóti és Kosztolányi vonzásában címmel 2020. január 27-én este a Békés megyei Könyvtárban Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész ismertette legújabb kutatásai eredményeit a két költőről.Az est házigazdája Kiss László író volt, akit többször is zavarba hozott pikáns válaszaival az előadó. Remek hangulatú, interaktív előadás részesei lehettek a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 11/G osztályos tanulói. A diákok élvezetes, emberközeli másfél órában ismerhettek meg olyan részleteket a két költő magánéletéből, amelyeket egy iskolai tanóra nélkülöz. Mindezt bizonyítja az is, hogy az est nem az érdeklődés lankadása miatt, hanem csupán az időkeret végessége miatt szakadt meg.A hallgatóság nagy tapssal jutalmazta a nemcsak szakmailag kiváló, de előadóként is fergeteges Bíró-Balogh Tamást.
Vízműsök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

Vízműsök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

2020.01.30 - 13:14
2020. január 16-án az 5/13. E osztály egy részével (Ancsin Gábor, Balogh Levente, Király Brenda, Lucz Richárd és Szabó Tamás) a bajai egyetem nyílt napjára látogattunk az Alföldvíz Zrt. jóvoltából. Az eseményen Bíró Tibor dékán úr ismertette a képzéseket. Többek között elmondta, hogy a felvételizők három alapképzési szak közül választhatnak: a vízügyi üzemeltetési mérnök szak, a környezetmérnöki és az építőmérnök szak közül. Majd Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke tartott előadást, aki kiemelte, hogy az NKE bajai kara olyan szakembereket képez, akik képesek megtervezni, megépíteni és üzemeltetni is a vízi közműveket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a víztudomány területén zajló kutatásokra is, amelyek révén specialistákká válhatnak a hallgatók, akik folyamatos utánpótlást jelenthetnek a vízügyi ágazat 30 ezer főt számláló, egyre öregedő állományának. Az előadások után körbejártuk a kollégiumot, illetve a gyakorlati labort, majd megebédeltünk a Duna-híd lábánál lévő Potyka csárdában. Köszönjük a támogatást az Alföldvíz Zrt.-nek és az egyetem szakembereinek a lehetőséget, hogy beleláthattunk az egyetem életébe. Mezei Rita tanárnő, Király Brenda és Balogh Levente 5/13. E
37. Sajtófotó Vándorkiállítás a Szent-Györgyiben

37. Sajtófotó Vándorkiállítás a Szent-Györgyiben

2020.01.30 - 13:09
2020. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra érkezett legjobb alkotásokból nyílt kiállítás a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma aulájában. A kiállításon tizenhárom kategória első három felvétele, valamint több nagydíjas alkotás látható, ami az iskola fotó szakos tanulóinak is inspirációt jelenthet. A kiállítás 2020. február 28-ig lesz megtekinthető. Meghökkentő sportfotók, természetfotók, emberi sorsok és képriportok várják a kedves érdeklődőket.
Keményesek versenyeztek Kecskeméten

Keményesek versenyeztek Kecskeméten

2020.01.28 - 08:57
„Egy nap alatt a logisztika körül” 2020. január 24-25-én a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara megrendezte a IV. „Egy nap alatt a logisztika körül” című 24 órás logisztikai versenyét 11-15. osztályos középiskolás diákok számára. Ezen a versenyen részt vettek a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 11.B osztályos tanulói -Karácson Titanilla, Gombkötő Patrik, Gombos András- osztályfőnökük, Tokai Ilona tanárnő kíséretében. A verseny célja, hogy a logisztika iránt érdeklődő diákoknak betekintést engedjen a logisztika világába, ezzel elősegítve pályaválasztási döntésüket. Az 1. fordulóban egy 5 kérdésből álló online feladatsort kellett megoldaniuk a jelentkezőknek. A 2. forduló 24 órája alatt egy valós ipari kihívásra kellett megoldási javaslatot tenniük a háromfős csapatoknak, egy üzemcsarnokot kellett megterezniük. Ezt a projektfeladatot a logisztikai mérnöki alapszak egyik céges partnere ajánlotta fel. Iskolánk „Triumvirátus” elnevezésű lelkes csapata a nap végén a középmezőnyben végzett, de kellemes élményékkel gazdagodott és tért haza.
Szent-Györgyisek az élsportban

Szent-Györgyisek az élsportban

2020.01.27 - 14:33
Békéscsabán, a városháza dísztermében 2020. január 15-én délután tartották meg a város önkormányzatának hagyományos élsportolói fogadását. Ebből az alkalomból kiemelkedő eredményeiért elismeréseket vehetett át iskolánk két tanulója is: Kürti Bonita, aki a WAKO Utánpótlás Kick-box Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet, valamint Horváth Balázs, aki az uszonyos úszó korosztályos világbajnokságon a juniorválogatott tagja volt. Kitüntetésben részesült a tornasportban végzett edzői munkájáért iskolánk tanára, Zsilinszky Tünde is.
Szent-Györgyis tornászok a dobogón.

Szent-Györgyis tornászok a dobogón.

2020.01.20 - 15:44
2020.01.14-én rendezték meg a torna megyei diákolimpiát. Az V.-VI. korcsoportban a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma két csapattal vett részt. Bravúros ezüstérem gyűjtés született. A megyei diákolimpia egyéni kategóriában a dobogó 2. fokára, Kindli Kitti állhatott fel, míg a 7. helyen Romvári Flóra végzett, mindketten iskolánk tanulói. Eredmények: Egyéni összetett: 2. hely: Kindli Kitti, 28.30p BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 7. hely: Romvári Flóra, 27.70p BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma Csapat: 2. hely: Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma,  "A" 111,5p 4. hely: Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma , "B"   101,6p A csapatképen kék-fehér dresszben a Szegya 2. helyezett csapat tagjai:Elől:Szilágyi Csilla, 2. sor balról:Romvári Flóra, Kindli Kitti, 3. sor balról:Ágoston Zita, Döme Eszter, Zsilinszki Tünde testnevelő, Szigeti Laura, Szerb Szidónia, 4. sor balról fekete dresszben a Szegya 4. helyezett csapata: Kondacs Réka, Szendrődi Bianka, Zelenák Tícia. Gratulálok a csapatoknak. További sikeres felkészülést a területi versenyre! Zsilinszki Tünde testnevelő.
37. MAGYAR SAJTÓFOTÓ kiállítás a Szent-Györgyiben

37. MAGYAR SAJTÓFOTÓ kiállítás a Szent-Györgyiben

2020.01.17 - 15:14
IDEGEN NYELVI NAP A KÓSBAN

IDEGEN NYELVI NAP A KÓSBAN

2020.01.16 - 12:10
December 20-án rendezte meg iskolánk az immár hagyománnyá vált idegen nyelvi napot a karácsony jegyében. Tanulóink tölthettek ki angol és német nyelvű feladatlapokat, keresztrejtvényeket, részt vehettek országismereti vetélkedőn, megmutathatták énektudásukat, számítógépes játékokkal ismerkedhettek meg, díszíthettek mézeskalácsot. Aki hozott saját bögrét, ingyen teát kapott. (Azért a többiek sem maradtak szomjan. ;-) ) Reméljük, mindenki nagyon jól érezte magát!
Szeresd a Pingvint!

Szeresd a Pingvint!

2020.01.16 - 11:53
Országos junior Linux rendszeradminisztrátori verseny a Trefortban! 2019.12.12-én iskolánk adott otthont immáron másodszor, a Szeresd a Pingvint! Junior Linux rendszeradminisztrátori verseny döntőjének. A szervezést a Szűcs Sándor Informatikai Alapítvány és az iskola informatikai munkaközössége vállalta magára. A kezdeményezés a Linux operációs rendszer népszerűsítése okán jött létre nem is alaptalanul, hiszen több mint 60 versenyző regisztrált az ország különböző részeiről a rendezvényre. Az egy hónappal korábban megrendezett selejtezőben elért eredmények alapján az első 10 diák kapott meghívást a döntőre. A budapesti, debreceni, hajdúszoboszlói, gödöllői diákok mellett nagy örömünkre egy békéscsabai diák is a döntőbe verekedte magát. Itt már tisztán gyakorlati feladatok megoldásában mérték össze tudásukat a versenyzők. A végső sorrendben két budapesti és egy gödöllői diák került fel a dobogóra. Mind a felkészítők mind a versenyzők részéről pozitív volt a visszajelzés, elmondásuk szerint abszolút HIÁNYPÓTLÓ a rendezvény, és mindenképp a folytatásra biztatták a szervezőket.
3. KEMÉNY FUTAM

3. KEMÉNY FUTAM

2020.01.10 - 10:41
Immár harmadjára rendeztük meg általános iskolásoknak a Kemény futamot, ami december 17-én volt iskolánkban a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. Kétegyházáról, Békésről, Békésszentandrásról és Békéscsaba iskoláiból érkeztek diákok hozzánk, hogy megmérkőzzenek egymással. Mi Keményesek lelkesen vártuk ezt a napot, amikor végre felvehettük az egyen pólónkat, hogy abban fogadhassuk a nyolcadikosokat.  Aznap korábban érkeztünk az iskolába, hisz kellett idő az előkészületekhez. Szendvics reggelit készítettünk, regisztrációhoz készülődtünk. Az ünnepre hangolódva csillagokat rejtettünk el a főépületben így később a csapatok azokat keresve körbejárták az iskolát. Vendégeinknek érkezéskor csapatonként eltérő színű karszalagot adtunk. A feladatok során a diákok megismerkedhettek műhelyeinkkel, ahol autószerelési gyakorlatokat végezhettek. Az oktató tanáraink is lelkesen fogadták az ide érkezőket. Miután a feladatokat ismertették, a diákok aktívan és érdeklődően elvégezték azt. A feladatok által megismerkedhettek a kerékcserével, izzócserével és a villamossági hálózattal. A nyolcadikosok szemében lehetett látni a csillogást, hogy érdekli őket, amit csinálnak. A műhelyen kívül az iskola épületében is végeztek el különböző feladatokat, itt kipróbálhatták a lövészetet és a különböző logisztikai feladatokat is. Kódfejtettek és megtudhatták azt is, hogy mit jelent a zéró tolerancia. Ezt követte az eredményhirdetés, ahol mindenki egy kis ajándékban részesült. A legjobbnak járó díjat a Királyok csapata vitte el. Ez a nap remek baráti hangulatban telt el. Kertmegi Bence és Kondacs Roland 10.A osztályos tanulók
ADJ EGY TIPPET-VIGYÉL EGY KÖNYVET A KÓSBAN

ADJ EGY TIPPET-VIGYÉL EGY KÖNYVET A KÓSBAN

2020.01.08 - 10:31
Iskolánk csatlakozott a Rendőrség által a  biztonságos internethasználat jegyében meghirdetett akcióhoz.Hamarosan tájokoztatást adunk a részletekről is. Addig gyűjtsétek a tippeket és a könyveket!
Keményes karácsony

Keményes karácsony

2020.01.07 - 08:00
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában 2019. december 19-én tartották a már szokásosnak mondható Karácsonyi ünnepséget az intézmény diákjainak és dolgozóinak együttműködésével, illetve a Kemény Gitárklub zenei kíséretével. Elsőként a Kemény Gitárklub kezdő csoportja mutatkozott be a Kiskarácsony és a Mennyből az angyal című számokkal. Birtalan Ferenc versének egy részletével köszöntötte az iskola tanulóit, tanárait Szurgent Kimberli 12.C osztályos tanuló. Ezt követte a Halleluja Óvári Attila tanár úr előadásában, illetve a Szent karácsony éjjelt Mucsi Péterné énekelte el. A következőkben a 9.B osztály két tanulója, Lengyel Szamira és Balogh Dávid Rudolf ma is aktuális Örkény szövegeket olvastak fel a Nagy karácsonyi ajándékvásárból, majd a 10. B osztály tanulói Andersen: Tizenketten a postakocsin című meséjét jelenítették meg. Felkészülésüket osztályfőnökük, Ádám Szilvia tanárnő segítette. Borgula Botond Bendegúz 9. A osztályos tanuló inaktelki legényest táncolt, majd a 10.A osztály előadása következett, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című regényéből mutattak be egy átdolgozott részletet osztályfőnökük, Horváthné Szalai Angelika tanárnő segítségével, illetve az osztály egyik tanulója, Resetár Zsombor és társai néptáncoltak. Kovács Dániel és Lenhard Zsuzsanna (egykori Keményes diák,) a Social Dance Project két tánctanára, egy bachata-, majd egy salsa –improvizációt mutattak be. Végül szokásos módon a pedagógusok műsora zárta az ünnepséget, Zorán: Egészen egyszerű dal című nótáját énekelték el, illetve az elmaradhatatlan Szilvásgombócot Presser Gábortól.
SZÍV-LÉLEK-ÜNNEP – Szent-Györgyis tanulók az Ápolási Osztályon fekvő betegeknél

SZÍV-LÉLEK-ÜNNEP – Szent-Györgyis tanulók az Ápolási Osztályon fekvő betegeknél

2020.01.06 - 10:16
Sosem szerettem kérkedni azzal, ha adományt adok vagy adunk a gyerekekkel. Mégis fontosnak tartom, hogy néhány gondolatban megemlítsem a mai nap történéseit. Hirtelen ötlettől vezérelve adománygyűjtést indítottunk az egészségügyi szakmacsoport diákjaival, szakoktatókkal. Célunk a békéscsabai kórház Ápolási osztályán fekvő betegek, gondozottak számára jó érzéseket adni, egy kézfogást, törődést, néhány olyan pillanatot szerezvén, amely segíti őket a mindennapok nehézségeinek elviselésében. A jelentkező diákok 1-1 idős mellé ültek régi történeteket elevenítettek fel, verset olvastak vagy együtt sztoriztak a régi karácsonyok hangulatáról. Az ilyen történetek a fiatal számára érdekes az idős számára megelevenedő örömérzéseket jelentettek. Egyszerű, apró ajándékkal kedveskedtünk a betegeknek és az ott dolgozóknak. Amit mi kaptunk, az több volt, lelki feltöltődés, hogy szeretetet, örömet nyújthattunk,tekinteteket kaptunk mely szavak nélkül is mindent elmondtak. „Jó dolog a sok ajándék, de figyeld a szemeket, meglátod, a legnagyobb kincs az őszinte szeretet.”                                                      (K. László Szilvia) Szujó Éva, BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Könyvtáros vetélkedőn vettek részt a Szent-Györgyis tanulók

Könyvtáros vetélkedőn vettek részt a Szent-Györgyis tanulók

2020.01.06 - 10:12
A Békés Megyei Könyvtár a Nemzetiségek Napja 2019 rendezvény alkalmából Könyvkereső játékra invitálta a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 11/G osztályát. A helyszínen kapott rövid leírás alapján kellett megkeresni a megadott könyvet, CD-t vagy DVD-t. A kereséshez könyvtári katalógust és internetet is igénybe vehettek. A cél természetesen az volt, hogy a diákok játékosan ismerkedjenek a könyvtárral, és így majd a későbbiekben önállóan is megtaláljanak olyan dokumentumokat, amelyeket szeretnének kikölcsönözni. A jó hangulatú és sikeres játék után lehetőség nyílt egy közös puzzle kirakására is. Köszönjük a meghívást és a lehetőséget Lukoviczky Annának!
Szent-Györgyis tanulmányi kirándulás az OORI-ben

Szent-Györgyis tanulmányi kirándulás az OORI-ben

2020.01.06 - 09:39
2019. 12. 17 - én tanulmányi kiránduláson vettünk részt Budapesten, a BSZC Szent - Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma két osztályával, a 14. évfolyamos gyakorló ápoló és gyakorló gyermekápolókkal és a 15. évfolyam ápolóival. Először az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe mentünk, ahol szeretetteljes fogadtatásban volt részünk. Betekintést nyerhettünk az intézmény életébe-, látogatást tettünk például az Agysérültek Rehabilitációs Osztály, Korai Részlegén (Kóma Centrum). Néhány Központi Betegellátó Egységet is megnézhettünk, ilyen volt a Központi Hidroterápia, Központi Sportterápia, Központi Ergoterápia. Ezután a Magyar Nemzeti Múzeum látogatása következett, ahol a magyar történelem tárgyi emlékeit szemlélhettük meg. Végezetül következett a várva várt Budapesti Karácsonyi Vásár, ahol kézműves termékekkel, gasztro standokkal, látványos 3D fényfestéssel idézték a karácsony meghitt hangulatát. Az egész napos kirándulás során számos élménnyel gazdagodtunk.      
Kovács Gábor Emléktorna a Keményben

Kovács Gábor Emléktorna a Keményben

2020.01.02 - 19:42
2019.12.20-án került megrendezésre a Kovács Gábor Emléktorna a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. A röplabda csapatok létszáma az elmúlt évekhez hasonlóan igen magas volt, így a rendezvény színvonalára idén sem lehetett panasz. A tizenöt csapat egyenes kieséses rendszerben mérettette meg magát. A szoros játszmák végén a harmadik helyezést érte el a 12.B, a második helyezést pedig a 11.A csapata. Az előkelő első helyezés díját az 5/13/1 osztály röplabdásai nyerték meg. A versenyző és szervező tanároknak és diákoknak szeretettel gratulálunk! Szervező és levezető testnevelők: Bulik Gergő és Brlázs-Iványi Beáta
Társadalombiztosítási előadás a Széchenyiben

Társadalombiztosítási előadás a Széchenyiben

2019.12.19 - 15:31
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai kéthetente péntekenként különböző témákban kiváló szakemberek előadását hallgathatják meg. A második előadáson Dávid Ferenc, a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály főosztályvezetője tájékoztatta a diákokat a társadalombiztosítás aktualitásairól.
Házi röplabdabajnokság a Széchenyiben

Házi röplabdabajnokság a Széchenyiben

2019.12.19 - 15:29
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai „Házi röplabdabajnokságot” szerveztek és bonyolítottak le. Az első helyezett az „Utána kocsma” csapat lett. Tagjai: Jantyik Zsanett (12/E), Gyaraki Imre (12/E), Nyikó Máté (12/E), Vidó Péter (12/E), Gyebnár Bence (12/E) és Ancsin Gábor.
Széchenyis diákok országos művészeti versenyen vettek részt

Széchenyis diákok országos művészeti versenyen vettek részt

2019.12.19 - 15:26
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai, Molnár Petra (11/E), Nagy Ádám (11/E) és Zsíros Ádám (11/E) az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal által „A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények" című művészeti versenyen vettek részt sikeresen.
„Esélyóra” a Széchenyiben

„Esélyóra” a Széchenyiben

2019.12.19 - 15:18
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai szemléletformáló előadáson vehettek részt a Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében. A szervezet különböző témákban tart rendhagyó órákat az általános és a középiskolás diákoknak. A romaügyi esélyórán Samu Ernő, aki a Megasztár és az X-faktor tehetségkutató műsorokban szerepelt sikeresen, több mint egy éve vállalja, hogy mesél a cigány származásáról, a kultúrájukról, az identitásáról és az általa megélt tapasztalatokról. Énekkel és gitárzenével színesíti az órákat. Az interaktív előadásokon Baukó Ildikó a moderátor.
Karácsonyi műsor a Vízmű kollégiumában

Karácsonyi műsor a Vízmű kollégiumában

2019.12.19 - 15:09
A karácsony a keresztény kultúrkör legfontosabb ünnepe, az adventi ünnepkört zárja le, Jézus Krisztus, a Megváltó születését ünnepli. Azonban a hétköznapokban mindenki számára jelent valami mást is a karácsony: az ajándékozás örömét, az együtt töltött időt, a szeretetet. A karácsony egy utánozhatatlan hangulatú ünnep. A pislogó gyertyák fénye, a fenyőfák illata, a csillogó díszek a fán különlegessé teszik ezt az alkalmat. Felemelő érzés látni, hogy ilyenkor a gyermekek és a felnőttek egyaránt szeretettel fordulnak egymás felé. Az összetartozás kifejezése ez, amit idén is szerettünk volna a kollégiumunkban erősíteni. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sokan jelezték, hogy szeretnének előadásukkal részt venni a műsorban. Alapos meghallgatások, próbák után alakult ki az ünnepi előadás végső programja. A fenyőfa, a stroboszkópok és az asztali díszek fényei színpompássá varázsolták a termet, amikor Miklós Kata és Dajka Péter felkonferálták az első előadást, Aretha Franklin Amazing Grace című dalát, amit Putnoki Napsugár előadásában hallgathattunk meg. Ezután Pénzes Petra fuvolajátékában gyönyörködhettek a diákok, aki sokadik alkalommal nyűgözte le a hallgatóságot, ezúttal Henry Purcell Air című darabját adta elő. Miklós Kata néhány karácsonnyal kapcsolatos rekordot és érdekességet osztott meg velünk, majd Papp Ákos bravúros citerajátékkal örvendeztette meg a közönséget. Dajka Péter előadása a karácsony igazi értékeire – a családra és a szeretetre - hívta fel a figyelmet. Horváth Szabolcs Dsida Jenő Itt van a szép karácsony című versét tolmácsolta a nézőközönség számára, akit Stan Teodor követett, és kifinomult szaxofonjátékával színesítette az estét. Az idén két darabot hallgathattunk meg tőle: egy Mozart szonatinát és Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operájából egy áriát. A Csaba Gyöngyei Néptánccsoport táncosai néptáncbemutatóval kedveskedtek nekünk, megismertettek bennünket a magyarpalatkai és a kalotaszegi magyar táncokkal. Az estét két magas színvonalú énekes produkció zárta. Palotai Petra Berkes Olivér Világítótorony című dalával, majd Papp Ákos Presser Gábor Fényév távolság című szerzeményével tette teljessé a karácsonyi hangulatot. Diákjaink óriási lelkesedéssel, meglepő profizmussal, hatásosan és kifejezően adták elő produkcióikat, amit visszaigazolt a néma csend, a vastaps és a félhomályban hullámzó telefonok fénye is. Az előadás után a diáksereg nagy örömére mindenki kedvére válogathatott a feltálalt süteményekből, szendvicsekből. Külön köszönjük Horváth Gréta, Patai András és Gugcsó Zalán munkáját, akik a fotózásban és a hangosításban segédkeztek, Gratulálunk a fellépőknek! Áldott karácsonyt kíván mindenkinek a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma! Bereczki Márta és Megyeri Béla nevelőtanárok
Rendhagyó magyaróra a Keményben

Rendhagyó magyaróra a Keményben

2019.12.19 - 14:08
Nem először érkezett hozzánk, a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumába az ELTE Finnugor Tanszékéről előadó, hogy terepmunkájáról szóló beszámolójával közelebb hozza a diákokhoz (és a tanárokhoz is) a finnugor nyelveket és beszélőiket. Az idén Szabó Ditta, az ELTE Finnugor tanszékének doktorandusz hallgatója jött a 11. és a 12. évfolyamosokhoz, hogy nyelvrokonaink világa ne megközelíthetetlen, idegen kultúra legyen számukra, hanem első kézből, eredeti tárgyakon (népviselet, hanganyag, játékok stb.), saját felvételeken és közvetlen tapasztalatokon keresztül ismertesse meg a kutatási területén lakók életét és nyelvét.1 Szabó Ditta mesélt nekünk arról, hogy miként lesz valakiből finnugrista, milyen lehetőségei vannak egy nyelvész kutatónak a 21. században, hogyan lehet eljutni repülővel és vonattal Udmurtiába, ahol az udmurtok (votjákok) élnek – nagyon máshogyan, mint mi itt Európa közepén. Az udmurtok túlnyomó többsége (kb. 324000 fő, 2010-es adat) ugyanis Oroszország európai részén, egy autonóm területen, a Káma és a Vjatka folyók mentén él hat nagyobb városban (a főváros Izsevszk, amely hadiipari létesítményei miatt a külföldiek előtt 1989-ig zárt város volt, egyetemén magyarul is lehet tanulni, a város díszpolgára a 25 éven keresztül itt élő Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov tábornok, a nevezetes gépkarabély feltalálója), illetve több kisebb faluban (az anyanyelvi beszélők száma kb. 340000, 2010-es adat). Az udmurtok, akiknek neve valószínűleg „mezei ember”-t jelent, réntartással foglalkoznak, vannak letelepedett és nomád életmódot folytatók, és majdnem mindent rénszarvasból készítenek, pl. az ételeiket, a sátraikat, a ruhájukat, a lábbelijüket stb. Láthattunk a fényképeken házakat, berendezési tárgyakat, hallhattunk a ma is élő hagyományokról, szokásokról (pl. a lány kezdeményez, ő választ párt), ételekről, ünnepekről, népviseletről, a jellemző színekről és mintákról, az ősi hitvilágról, szertartásokról. Szabó Dittától megtudhattuk, miféle nyelv az udmurt, amely az UNESCO listáján a veszélyeztetett nyelvek között szerepel2, az Ethnologue nyelvkatalógusban 5. számmal van jelölve, vagyis fejlődő (developing), ami azt jelenti, hogy többen használják a sztenderdizált irodalmi nyelvet, de az nincs széles körben elterjedve és nem fenntartható. Az udmurt nyelv agglutáló (ragozó, mint pl. a magyar), az első udmurt nyelvtan és sok más fontos emlék is 1775-ből származik, írásra a cirill ábécét használják. 1913-ban megjelent az első udmurt újság, ekkoriban különböző kulturális körök alakultak, az 1920-as években udmurt nyelvű népiskolák nyíltak, tankönyvek, ismeretterjesztő kiadványok jelentek meg.3 Az 1930-as évek elején azonban szétkergették a faluközösségeket, elkezdődött az erőszakos kollektivizálás, tízezreket deportáltak. Az udmurtok a számukra létrehozott autonóm területen jelentős kisebbségbe kerültek, az anyanyelvi iskolai oktatást fokozatosan elsorvasztották, 1980-ra teljesen megszüntették, majd amikor az 1990-es változások során Udmurtföld köztársaság lett, ezeket az éveket a nemzeti öntudat erősödése és a nemzeti kulturális újjászületés jellemezte. Jelenleg a hivatalos nyelv az orosz és az udmurt, a gyakorlatban azonban ez az alkotmányban is rögzített jog nem érvényesül, a hivatalos ügyeket kizárólag oroszul intézik. A legismertebb udmurt nyelvű újság az Udmurt dunnye (Udmurt világ), a televízióban naponta kb. 15 perces udmurt nyelvű hírműsor látható, a rádióban kb. 10 perces műsor hallható. 2013-ban jelent meg udmurt nyelven a Biblia. Kiszámíthatatlan, hogy mi hat egy nép és egy nyelv felemelkedésére, öntudatának erősödésére. Amikor 2012-ben a Buranovoi Nagymamák kórusa képviselte Party for Everybody című számával az Eurovíziós Dalfesztiválon Oroszországot, a siker miatt minden udmurt egy csapásra végre büszke lehetett az identitására. A dal itt meghallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=BgUstrmJzyc. Gönczi Judit Felhasznált irodalom: 1 http://finnugor.elte.hu/index.php?q=node/1260 2 https://hu.wikipedia.org/wiki/Udmurt_nyelv 3 https://hu.wikipedia.org/wiki/Udmurtok  
Csontváry 100 – Szent-Györgyis tanulók kiállítása

Csontváry 100 – Szent-Györgyis tanulók kiállítása

2019.12.17 - 10:45
Csontváry Kosztka Tivadar halálának századik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást 2019 december 11-én a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében. A BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium Iparművészeti Tagozatának tárlatán a divattervező, fotós és grafikus szakos diákok munkáiban a festőgéniusz méltán híres képei köszönnek vissza, azoknak egy-egy motívumát kiemelve hoztak létre új alkotásokat a fiatalok.A kiállítást Veszpi Andrea művésztanár és Szelid Irisz diák nyitotta meg, majd a tanulók egy divatbemutatóval is tisztelegtek az 1919-ben elhunyt festőművész előtt. A rendhagyó tárlat január 31-ig látogatható.
Nyílt nap a Szent-Györgyiben

Nyílt nap a Szent-Györgyiben

2019.12.17 - 10:42
2019 december 10-én rendezte meg második nyílt napját a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma. A nyílt nap egy bemutatóval indult mely egy színlelt jelenetbe mutatta be iskolánk képzéseit, majd különböző tanórákat és bemutatókat tekinthettek meg a kedves érdeklődők.
AZ ASZTALOSOKNÁL VENDÉGESKEDTEM

AZ ASZTALOSOKNÁL VENDÉGESKEDTEM

2019.12.17 - 10:39
2019. december 10-én az osztályom Budapestre ment kirándulni. Én sajnos nem tudtam velük tartani, így volt alkalmam betekinteni az asztalos szakma szépségeibe, a 2/10/1-es osztály életébe.Mivel fodrász szakon vagyok, voltak számomra érdekes új dolgok. Olyan varázsszavakkal találkoztam, mint furnérozás, ívek kialakítása... stb. Sok érdekes dologról hallottam. A diákok között is voltak tájékozottabbak és kevésbé felkészültek. Nagyon megtetszett a szakma, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Lévai Beatrix 10.B Semmi sincs veszve, hiszen a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában másodszakmaként, esti képzésben akár munka mellett is megszerezhető ez a szakmánk is.
KÓSOS OSZTÁLYKIRÁNDULÁS BUDAPESTEN

KÓSOS OSZTÁLYKIRÁNDULÁS BUDAPESTEN

2019.12.17 - 10:27
2019. december 10-én az osztállyal és osztályfőnökünkkel felutaztunk Budapestre. Először szabadfoglalkozás volt tíztől délig az Aréna Plázában, délben a Mekiben ettünk, és utána mentünk a karácsonyi vásárra ami a Szent István Bazilikánál és a Vörösmarty téren volt.Itt is szabadfoglalkozásra volt lehetőség 2 óráig (Duna-part, Starbucks, Váci utcai boltok). A nap végén a Terror házában voltunk. Mindenki nagyon jól érezte magát. BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 10.B
Dr. Zacher Gábor előadása az „Instagramm csillogó szemű nemzedékének” a Keményben

Dr. Zacher Gábor előadása az „Instagramm csillogó szemű nemzedékének” a Keményben

2019.12.14 - 08:33
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában 2019. december 9-én immáron harmadik alkalommal köszönthették Dr. Zacher Gábor toxikológust a „Nyitott szemmel” Közhasznú Egyesület támogatásával. A digitális függőségekről szóló előadást dr. Takács Árpád nevében dr. Rákóczi Attila nyitotta meg. Az iskola igazgatónője, Skultétiné Barna Anita elmondta, hogy neki és az iskola vezetőinek, tanárainak fontos a diákok mentális egészsége, ezért kiemelten figyelmükbe ajánlotta Dr. Zacher Gábor előadását, aki a digitális függőségről szóló információkat a fiatalokat megragadó, laza, kötetlen stílusban, konkrét statisztikai adatokkal alátámasztva osztotta meg közönségével. Úgy fogalmazott, hogy manapság „a mobiltelefon egy igazi vérszívó és mindenki zsebében ott lapul”, „ha valaki egy órán belül nincs fent valamelyik közösségi oldalon, akkor azt halottá nyilvánították az ismerősei”. A digitális fejlődésnek nem kell és nem is lehet az útjába állni, de azt magunk szabjunk meg, számunkra hol a határ, hogy mikor, hol és mennyi időt töltünk a mobilunk babrálásával.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015