Hírek
Kollégiumi felhívás!

Kollégiumi felhívás!

2020.03.14 - 12:53
A Békéscsabai Szakképzési Centrum valamennyi kollégiuma a hétvégén a következő időpontokban várja azon diákok és/vagy szüleik személyes megjelenését, akik a kollégiumból tankönyveiket, eszközeiket, ruházatukat... stb. otthonukba kívánják vinni. A tankönyvek és iskolai felszerelés hazavitele kötelező! 2020.03.14 (szombat) 13.00 - 20.00 között, 2020.03.15 (vasárnap) 08.00-20.00 között. 2020. március 16-tól a kormányrendelet értelmében diákot nem lesz lehetőségünk az iskola épületeibe beengedni, minek köszönhetően a kollégiumokba sem. Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Mucsi Balázs - főigazgató
A Wella stúdióban jártunk

A Wella stúdióban jártunk

2020.03.12 - 13:33
Hétfőn reggel 7 órakor indultunk az iskolából és 11 órakor érkeztünk meg Budapestre a Wella stúdióba. Az előadást iskolánk volt tanulója, Képíró Tamás tartotta, aki jelenleg a Wella stúdió oktató fodrásza. A téma a haj természetes pigmentjeinek bemutatása, a festékek hatásmechanizmusa, a színkör és a hajápoló termékek ismertetése volt. Vendéglátóink enni- és innivalóval is kedveskedtek nekünk az egész napos élmény dús oktatás során . Az előadás végén a cég egy versenyt is hirdetett számunkra, amelynek értékes díjai között pénzjutalom és oktatáson való részt vétel is szerepel. Sok új ismeretre tettünk szert, melyet ezúton is megköszönünk a Wella stúdió oktató fodrászainak. A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1/13. és 10.A osztályos tanulói.
Széchenyis diák az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny döntőjében sikeresen szerepelt

Széchenyis diák az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny döntőjében sikeresen szerepelt

2020.03.12 - 12:05
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Aleksza Lili (10/E) az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny döntőjében a 12. helyen végzett a szakgimnáziumi kategóriában. Felkészítő tanára: Csák Emese.
Irinyi János Országos Középiskolai

Irinyi János Országos Középiskolai

2020.03.12 - 08:49
Kémiaverseny vízműs diák részvételével 2020. február 27-én rendezték meg a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya és a Debreceni Egyetem által meghirdetett 52. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny C kategóriájának középdöntőjét, amelynek a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma adott helyet. A verseny célja a tehetséget felismerni, gondozni, a tehetség kibontakoztatását segíteni a magyarországi és a határon túli magyar kémiaoktatásban. Emellett versenyzésben tapasztalatot szerezhetnek diákjaink. Az iskolai fordulóban elért eredménye alapján iskolánkból Horváth Szabolcsot, 9. B osztályos tanulónkat hívták be a középdöntőbe. Első körben egy elméleti és számolási feladatokat tartalmazó írásbeli feladatsort kellett megoldani. Erre két és fél óra állt rendelkezésre, majd egy pici pihenő után laborgyakorlaton mérték össze tudásukat a versenyzők. A 9. osztályosok gyakorlati feladata sav-bázis titrálás volt. Citromsavpótló borkősavtartalmát kellett meghatározni nátrium-hidroxid mérőoldattal. Az országos döntőbe sajnos nem jutottunk tovább, de Szabolcs elért eredménye dicséretre méltó. Gratulálunk az országos 14. helyezéshez! Szépné Fejér Dina
Tutanhamon és Petőfi nyomában

Tutanhamon és Petőfi nyomában

2020.03.10 - 15:28
Egy keddi napon volt, reggel 7 órakor indultunk vonattal Pestre. A kiránduláson a Kós Károly fotós tanulói vettek rész Rácz-Juhos Andrea tanárnő vezetésével. A kirándulás keretében először a Tutanhamon kiállítást látogattuk meg. A kiállítás bemutatta Tutanhamon sírja felfedezőjének életét és munkásságát, továbbá a sírbolt felépítését és felfedezésének körülményeit. A kiállításon a sírbolt kincseinek élethű replikáit is megtekinthettük, megtudhattuk azok eredetét és szerepét a fáraó és világának életében. A kiállítás részeként megtekintettünk két rövid dokumentumfilmet is. Rengeteg érdekességet tudhattunk meg az Ókori Egyiptomról, mindezt interaktívan. A kirándulás második állomásaként a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba látogattunk el, ahol Petőfi életéről és munkásságáról bővült tudásunk tárháza. Olyan dolgokat tudhattunk meg, amiket a tankönyvekben nem írnak le. A múzeumban ezen túl megnézhettük más költők és művészek életútját és művészetének fejlődését, változását, továbbá korabeli bútorokat is megtekinthettünk. A kiállítások végeztével még egy óra volt a vonat indulásáig ezért elmentünk az Aréna plázába is. Volt, aki ezt az időt könyvesboltban töltötte a többiek pedig elmentek ruhát vásárolni, ebédelni, kávézni... Ezek után hazafele megbeszéltük kinek mi tetszett, ki mit csinált a plázában, mi volt szerinte a nap legemlékezetesebb része. Nagyon mozgalmas nap volt és kellemesen elfáradtunk. Mindenki jól érezte magát. Molnár András, Milek Luca és Horváth Gréta 10.C
Katonai előadás a Keményben

Katonai előadás a Keményben

2020.03.10 - 13:41
2020. március 5-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma lehetőséget biztosított a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj katonái számára, hogy előadást tartsanak a 18. életévüket betöltött tanulóknak az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) szolgálatvállalás lehetőségeiről. A résztvevő diákok megtudhatták, miként válhatnak katonákká tanulói jogviszonyuk megtartása mellett. Az előadók elmondták, hogy az önkéntes tartalékos katonai szolgálat létrehozásának az volt a célja, hogy kiegészítsék, és olykor tehermentesítsék a hivatásos és szerződéses állományt, valamint rendkívüli állapot és megelőző védelmi helyzet esetén katonai szolgálatot teljesítsenek. Az önkéntes tartalékosok civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját, és veszélyhelyzetben segítséget nyújtanak az országnak. Az érdeklődő diákok közül néhányan megfontolva a lehetőségeket regisztrációs lappal távoztak az előadásról. Köszönjük a tájékoztatást a zászlóalj képviselőinek!
Ápolók Napja 2020

Ápolók Napja 2020

2020.03.10 - 13:07
2020.02.27-én az Ápolók napja alkalmából a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban szakmai verseny megrendezésére került sor 9-15. évfolyamos egészségügyi képzésben tanuló diákok részvételével. 13 csapat vett részt a vetélkedőn, mely jó hangulatban zajlott. A verseny Kossuth Zsuzsanna életrajzából és szakmai kvíz feladatok megoldásából, illetve gyakorlati feladatokból állt. 2020.03.02-án került sor a verseny eredményhirdetésére. III. helyezett csapatok: 11.F. osztály: Hajdú Emília,Máris Zoé,Csete Cintia, Hadabás Andrea, Hajdú Zsanett. 10.F. osztály: Andor Gréta, Fábián Annamária, Karajos Regina, Szabó Beatrix, Szebegyinszki Laura 15.F osztály: Stefán Ramóna, Závoda Beatrix, Szitás Dóra, Makra Cintia, Vida Orsolya II. helyezett csapatok: 12.F. osztály: Gyovai Nikolett, Fónagy Réka, Baranya Fanni, Csernyeczki Liliána, Uhrin Kata 9.E osztály: Bódi Attila, Djabbar Yasmina, Komoróczki Eliza, Oláh Evelin, Rostás Laura I. helyezett csapatok: 9.F osztály: Fettik Nóra, Nagy Rita, Rakovics Eliza, Sándor Boglárka, Veres Cintia 14.F.1. osztály: Pikó Zita, Laki Mirjam, Nagy Stella, Banyár Brigitta, Molnár Réka, Varga Nikolett A nyertes csapatok díszoklevelet és ajándékokat kaptak, illetve a versenyben résztvevő minden csapat emlék oklevelet kapott az Ápolók napja alkalmából. Ezúttal köszönjük mindenkinek a segítségét, aki hozzájárult e szép nap sikeréhez, és köszönetet mondunk az esemény támogatóinak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának, és a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítványnak.
Idegen nyelvi Farsang a Szent-Györgyiben

Idegen nyelvi Farsang a Szent-Györgyiben

2020.03.05 - 16:31
2020 február 24-én rendezte meg szokásos farsangját a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma idegen nyelvi munkaközössége. A versenyzők mindegyike készített álarcot, maszkot, amit aztán az adott idegen nyelven (angolul vagy németül) be is kellett mutatnia. Minden résztvevő tanuló elmondhatta azt, hogy Ők hogyan szokták megünnepelni a Farsangot.
Ovis télbúcsúztató a Kemény Gitárklubbal

Ovis télbúcsúztató a Kemény Gitárklubbal

2020.03.05 - 16:29
A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának gitárklubja egy nagyon kedves meghívásnak tett eleget 2020. február 29-én. A Kemény Gitárklub felnőtt csoportjának gitárosait a jaminai Mackó-Kuckó óvoda télbúcsúztató-tavaszváró minikoncertre kérte fel. A műsor a hangszerrel való ismerkedéssel kezdődött, majd a gyerekek és a pedagógusok együtt énekelték el a csoporttal az ismert gyermekdalokat és népdalokat. Közben megemlékeztek Csukás Istvánról is. Az előadás vége felé a gyerekek táncra perdültek, és egy fergeteges vonatozással fejezték be az aznapi programot. Köszönjük szépen a meghívást! Lustyik István gitárklub-vezető
Trefortos sikerek az OSZKTV verseny első fordulójában

Trefortos sikerek az OSZKTV verseny első fordulójában

2020.03.05 - 11:32
A Trefort idén is részt vesz a Suliszerviz által szervezett Országos Szakmai Közismereti Tanulmányi Versenyen. Országosan humán, reál és az ezeket együttesen magában foglaló komplex tantárgycsoportban méretettek meg a szakközépiskolai diákok. A második fordulót Szegeden rendezik meg a Dél Alföldi Régióban. A humán tantárgycsoportban országos szinten az első fordulóban 166 fő versenyzett. A Trefortot 5 tanuló képviseli majd. Kovács Richárd Sinkó Martin Pántya Csaba Tasi Nikolasz A komplex tantárgycsoportban országos szinten 63 csapat mérte össze erejét. A regionális fordulóban két csapatunk is ott lesz. Kokavecz Erik Rácz Bence Urbancsok Zoltán Máté Patrik Serkédi Jenő Széles Tamás. A versenyzőknek gratulálunk az eddig elért eredményekhez, s a továbbiakra is minden jót kívánunk! Köszönjük a felkészítő tanáraink munkáját!
Lövészet a Szent-Györgyiben

Lövészet a Szent-Györgyiben

2020.03.05 - 11:08
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.a osztályos rendész tanulói lövészet óra keretében kipróbálhatták az új fegyvereket, amiket iskolánk a közelmúltban kapott. A gyakorlati órán a tanulók örömmel alkalmazták az eddig megszerzett elméleti tudásukat gyakorlatban is a fegyver részeinek ismerete, illetve a célba lövés technikái kapcsán.
Szent-Györgyisek „Fény Képek” között.

Szent-Györgyisek „Fény Képek” között.

2020.03.05 - 11:05
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 13.G osztálya szakmai ábrázolás óra keretében a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében Ritók Lajos kiállításán nem mindennapi tárlatvezetésen vehetett részt. A barokk és a romantika korát megidéző alkotásokat egy szál gyertya fényével járta körbe maga az alkotó. Utalt a festés atmoszférájának körhűségére és a látvány befogadásának szellemileg és vizuálisan ahhoz illő lehetőségeire. Ezt követően szakmai órát tartott a csoportnak, ahol a szénrajzolás technikai sajátosságaiba avatta be a fiatalokat. Saját példáján keresztül hangsúlyosan jelezte számukra a felszabadult, önmagunkkal szembeni hiteles alkotói magatartás szükségességét is.
Széchenyi szervezte a „Szép Magyar Beszéd” verseny megyei fordulóját

Széchenyi szervezte a „Szép Magyar Beszéd” verseny megyei fordulóját

2020.03.04 - 18:28
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma szervezte és bonyolította le a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny megyei fordulóját. A megyei fordulón a gimnáziumi kategóriában 14, a szakképző iskolák kategóriában 9 tanuló vett részt. Magas színvonalú verseny volt. A diákok kiválóan felkészültek, a szabadon választott és a kötelező szövegeket szépen, értően tolmácsolták. A versenyen köszöntőt mondott Paláncz György igazgató úr, a versenyt Varga Tamás alpolgármester úr nyitotta meg. A megnyitó után K. Nagy Zsófia játszott fuvolán. A bírálóbizottság tagjai: Balogh Erika magyar szakos vezető szaktanácsadó, iskolaigazgató, Fekete Gabriella magyar szakos szaktanácsadó pedagógus, Szabó Ila magyar szakos kiváló tehetséggondozó pedagógus. Az eredmények: Gimnáziumi kategória: 1. helyezés: Bagóczki Zoltán, Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Süle Margit 2. helyezés: Szilágyi Gábor, Szegedi Kiss István Református Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, felkészítő tanár: Beinschrodtné Kecskeméti Krisztina 3. helyezés: Gazsó Hanna Bianka, Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Tárnok Erika Szakképző iskolai kategória: 1. helyezés: Nagy Noémi, Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola, felkészítő tanár: Magyarné Zahorán Edit 2. helyezés: Fodor Fernanda, BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Csák Emese 3. helyezés: Németh Regina, BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Szilágyi László A Kárpát-medencei versenyen kategóriánként az első két helyezett tanuló képviseli megyénket (Bagóczki Zoltán, Szilágyi Gábor; Nagy Noémi, Fodor Fernanda) A megyei forduló főszervezője és lebonyolítója Szabó Ila Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért díjas pedagógus. A versenyt támogatta: Békés Megyei Könyvtár, Rakonczás Szilvia igazgatónő, Bárka – irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat, Farkas Wellmann Éva online szerkesztő, Békéscsaba Városi Kulturális, Közművelődési, Érdekegyeztetési Bizottság, Paláncz György önkormányzati képviselő, oktatásért felelős tanácsnok, Szabó Ila pedagógus
Vízműs környezetvédő szakos tanulók az élen

Vízműs környezetvédő szakos tanulók az élen

2020.03.04 - 18:14
2020. február 22-én (szombaton) 9 órától rendezték meg Szarvason a Curie Környezetvédelmi csapatverseny területi döntőjét, amelyen diákjaink eredményesen szerepeltek. A feladatok idén a hungarikumokról szóltak. A tanulóknak nem volt egyszerű dolga, hiszen bonyolult feladatsort kellett megoldaniuk. Ráadásképpen egy kísérletet is el kellett végezniük, amelynek eredménye alapján következtetések levonását várták el a verseny szervezői. Diákjaink a következő eredményeket érték el: 9-10. osztályos kategóriában I. hely: „Zöldfülűek” csapat Mészáros Mária Panka (10. E), Pribelszki Barnabás Márton (10. E), Schäffer Martin (10. E) II. hely: „Special Edition Impossible Funny Boys” csapat Balogh László (10. E), Sánta Károly (10. E), Szegedi István (9. E) 11-12. osztályos kategóriában I. hely: „Alibi” csapat Gonda Nándor (11. D), Gyepes Dávid (11. D), Lopusnyi Péter (11. D) Gratulálunk nekik! Szépné Fejér Dina
Farsang a Széchenyi kollégiumában

Farsang a Széchenyi kollégiumában

2020.03.02 - 17:31
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma kollégiumi diák közössége minden évben megrendezi a farsangi mulatságokat. „Itt a farsang, áll a bál” szólt a felhívás! A kollégium belső ebédlőjét bálteremmé alakították az ügyes kezek, volt herceg és hercegnő. A februári farsang mindenki számára vigaszságot, jó szórakozást jelent, szokássá vált, hogy nem csupán jelmezbemutatóra, hanem kis jelenetek bemutatására került sor ezen az estén. A farsangi hagyományok megismerésén és ápolásán túl a házi feladatot megoldott csapatokat a diákokból álló zsűri értékelte és jutalmazta. Jó étvággyal elfogyasztották a tanulók a farsang jellegzetes ételét, a fánkot. Szládek Katalin Judit
Tárlatvezetés a Szent-Györgyiben

Tárlatvezetés a Szent-Györgyiben

2020.03.02 - 17:29
2020.02.25-én a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában Szigeti Tamás fotográfus, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetetést a 37. Országos Sajtófotó Kiállításon művészi tagozatunk diákjainak és az érdeklődőknek. A képanyag bemutatásán keresztül megtudhattuk a sajtófotó szakmai sajátosságait, betekinthettünk a kiállítás tipográfiai koncepciójába és az installáció és sajtófotó műfaji összefüggéseibe is.
FLASHMOB a Széchenyi előtt

FLASHMOB a Széchenyi előtt

2020.03.02 - 17:27
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 10/E osztály tanulói Pomázi Erika tanárnő vezetésével az intézmény előtt egy flashmob produkciót adtak elő. A diákok egy meglepetés produkcióval próbálták felhívni az iskola előtt közlekedő autósok és a diákok figyelmét, hogy mindennapos veszélynek vannak kitéve. Az osztály egy flashmobbal készült. A fiúk csapata lezárta a terepet, maguk váltak a zebrává. Ezzel is jelképezve az óvó-védő hatalmát. Miközben a lányok csapata tánc közben bemutatta a 21. századi diákok  jellegzetességeit: mindig el vagyunk foglalva, de azért általában nem azzal, amit a felnőttek elvárnak tőlünk. Lehet, hogy egy úttesten való átkelés közben, zenét hallgatunk, a tanulnivalónkat vizslatjuk, vagy éppen egy tükröződő ablakban csekkoljuk a szettünket. A lényeg, hogy semmiféleképpen nem a KRESZ szabályaira ügyelünk vagy hogy melyik autós vett minket észre, mi csak lelépünk, úgy gondoljuk biztonságban vagyunk. Tudjuk, hogy néha felelőtlenek vagyunk és meggondolatlanok, azonban sajnos ezek a tulajdonságok ezzel a korral járnak. Lelépünk az útra… Azonban mi történik akkor, hogyha nem csak mi voltunk figyelmetlenek, hanem egy arra járó autós is egyéb okok miatt. BUMM!  Kész is a baj. A megoldás a kérdésre egy gyalogos átkelőhely, ezzel megelőzhetnénk a nemkívánatos baleseteket.  A 10/E osztály és Pomázi Erika tanárnő is büszke lehetnek magára, mert tett a folyamat elindulásáért. A koreográfiát Molnár Sándor állította össze. Megálmodták és megcsinálták. Látnia kell a városnak, hogy igenis szükség van arra a zebrára. Sajben Bálint (11/F)
Sakkozóink ismét dobogósak

Sakkozóink ismét dobogósak

2020.03.02 - 17:26
2020. február 22-én (szombaton) 9 órától rendezték meg a sakk Diákolimpia megyei egyéni versenyét Gyulán, amelyen a Vízmű diákjai is szépen szerepeltek. Az V. korcsoportban Gál Adrienn (9. B) II. helyezett, a VI. korcsoportban Mravik Gabriella (11. E) II. helyen, Juhász Árpád (11. E) II. helyen, míg Jámbor Sándor (11. E) III. helyen végzett. Gratulálunk nekik! Szépné Fejér Dina
Aranyérmes a Szent-Györgyis úszó.

Aranyérmes a Szent-Györgyis úszó.

2020.03.02 - 17:24
Remekül sikerült a XV. CMAS Word CUP & Minaret Cup egri hétvégéje. Ismét örülhettünk egy arany és egy bronzéremnek! Horváth Balázs, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 10D osztályos kiadványszerkesztő tanulója 400-on aranyérmet szerzett és Európa Bajnoki szintidőt úszott, 200-on bronz érmet szerzett. (Balázs a kép jobb oldalán látható)Balázs ezzel 'kiúszta' magát a nyári Európa Bajnokságra. Szívből gratulálunk neki!
Észt - Szlovák - Finn Trefort utak

Észt - Szlovák - Finn Trefort utak

2020.02.27 - 08:56
A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában február közepén három tanulói csoport kezdte meg egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatát három különböző országban. Báló Gergő Norbert, Bódi Bálint Dávid és Szántó Márk Dominik szoftverfejlesztő tanulók az észt fővárosba, Tallinnba utaztak kísérő tanárukkal, Varga Sándorral. A csoportot a Tallinna Polütehnikum fogadta, amely iskola már több alkalommal is vállalta informatika szakos diákjaink gyakorlatának megszervezését. Csák Zétény, Farkas Péter, Márki Lajos, Susán Szabolcs, Takács Pál Zsolt, Tajti Roland gépi forgácsoló tanulók a szlovákiai Komáromba utaztak kísérő tanárukkal, Bohus Máriával és Kiss Mihály igazgató úrral. A csoportot a Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola fogadta, amely iskola már több alkalommal is vállalta gépészet szakos diákjaink gyakorlatának megszervezését az iskolához közeli SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. hajó- és gépgyárban. Buzi Ferenc Ádám autószerelő, Csordás Manó, Herceg Ádám és Virág Boldizsár autóelektronikai műszerész tanulók a finn Kokemäkiba utaztak kísérő tanárukkal, Rácz Attilával. A csoportot a Satakunta Educational Federation (SATAEDU) fogadta, amely iskola már több alkalommal is vállalta közlekedésgépész szakos diákjaink gyakorlatának megszervezését a SATAEDU autószerelő műhelyében. Az Erasmus+ programmal támogatott kiutazások lehetővé teszik, hogy a tanulók kipróbálják magukat egy új környezetben, kiváló szakmai környezetben, miközben szakmai ismereteiket bővítik, idegen nyelvi tudásukat fejlesztik és kapcsolatokat építenek. A kint töltött hetek alatt nagyobb önismeretre tesznek szert, fejlődik problémamegoldásuk, kreativitásuk, valamint betekintést nyernek a fogadó ország mindennapjaiba, megismerik szokásaikat, hagyományaikat, bővítik kulturális, történelmi ismereteiket. A gyakorlat végén kézhez kapott Europass mobilitási igazolvány hozzájárulhat a szakmájukban történő sikeres elhelyezkedésben a szakma megszerzését követően.
Valentin-nap a Keményben

Valentin-nap a Keményben

2020.02.27 - 08:20
Mint minden évben, az idén is megünnepelték a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tanulói a Valentin-napot. Rendkívül jó hangulatban telt a péntek délelőtt a Keményben, melyről a 9. B osztály lelkes diákjai és osztályfőnökük, Kulcsár Hajnalka gondoskodtak. Minden szünetben jobbnál jobb zenék illetve „szerelmes” üzenetek hangoztak el az iskolarádióban, a 9. B-s lányok szív alakú gofrikat sütöttetek és kínáltak a délelőtt folyamán az iskolában. Nagyszünetben minden osztályból két fő képviseltette magát a Valentin-napi kvízen, ahol érdekesebbnél érdekesebb kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk. A kvízt holtversenyben a 9. A és a 12. A osztály tanulói nyerték. Az idegen nyelvi órákon mind angol, mind német nyelven Valentin-napi rejtvényfeladatokat oldottak meg a gyerekek. A szerelmesek napján is jó volt Keményesnek lenni.
Farsang a Vízmű kollégiumában

Farsang a Vízmű kollégiumában

2020.02.25 - 14:23
2020.02.13-án délután rendezte meg a Vízmű kollégiumának diákönkormányzata az éves farsangi mulatságát. 15 órától kilenc tanuló részvételével farsangi asztalitenisz-bajnokságot szerveztünk, melynek győztese Vad Zoltán, 12. A osztályos tanuló lett. Így ő képviselheti intézményünket a kollégiumok közötti bajnokságon. Ezt követően 16 órától a fiú klubszobában póker- és társasjátékparti kezdődött, amely igen népszerű a kollégisták körében. Ezzel egy időben a lány klubszobában a kollégisták megtekinthették Raffai Anna és Lestár János Busójáráskor című dokumentumfilmjét, amely a mohácsi délszlávok hagyományos népszokását mutatja be. A diákok megtudhatták, hogy a sokácok „Poklada” néven megőrzött farsangi szokása 1930-ig élt, illetve azt, hogy a szigorú formába kényszerített ünnepek és hétköznapok sorából a 3 napos farsang jelentett csupán kiszakadást. Ez idő alatt a gyilkosság kivételével minden szabad volt. Az álarcok mögül elfojtott érzelmek törhettek elő, de a történtekről többé senki nem beszélt. Ezt követően a közelgő Valentin-nap jegyében a Kölcsönlakás című magyar filmet nézhették meg az érdeklődők. Vacsora után a jelmezesek felvonulása és értékelése következett. A Miklós Katalin, Csizmadia Bertold és Tóth Krisztián tanár úr alkotta zsűri Papp Ákos „Piros ruhás lány” jelmezét találta legötletesebbnek. Az est fénypontja a tombolasorsolás volt, ahol több mint 40 ajándék talált gazdára, köztük értékes „Szabadsziló kártyák” és „22 órás kimenőkártyák” is. A diszkóhoz a zenét idén is Gugcsó Zalán és Rumi Martin szolgáltatta. A fiatalok hamar elfoglalták a táncparkettet. Így a nap jó hangulatban telt. Varga Sándorné kollégiumi nevelőtanár
III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

2020.02.24 - 11:03
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által meghirdetett LÉLEKMOZGATÓ program folytatásaként a hét második felében újabb vendégek látogattak iskolánkba.Szerdán a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény életébe tekinthettünk be egy interaktív előadás keretében. Először beszéltek a tudatos szülővé válásról, elmondták, milyen esetek lehetnek, hogy fogyatékossá váljon valaki: a fogantatástól a későbbi balesetekig. Majd bemutatták az intézményt és munkájukat. Sokat megtudhattunk a szervezetről, a fogyatékkal élőkről (mert nem csak mozgásukban akadályozottakkal foglalkoznak az intézményben) és nem utolsó sorban önmagunkról.Csütörtökön visszatérő vendégként a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által tartott kiscsoportos foglalkozások mozgatták meg iskolánk tanulóit és tanárait. Ez alkalommal a jelelés művészetéből kaphattunk ízelítőt, megtanulhattuk a magyar daktil ABC segítségével eljelelni a nevünket. Az Előadó nyíltan beszélt életéről, és tabuk nélkül kérdezhettek a diákok. Pénteken Vizsnyai Dávid speciális olimpiai és világbajnok asztaliteniszező és Gulykás János, a partnerjátékosa tartottak előadást. Meséltek eddigi eredményeikről, illetve beszámoltak arról is, mi minden történt velük az előző látogatásuk óta. Ezután gyakorlatban is bemutatták tudásukat, és szívesen megmérkőztek az iskola tanulóival is. Az asztalitenisz mellett az érdeklődők kipróbálhatták magukat csörgőlabdában, illetve egy kerekesszékes akadálypályát építettek nekik iskolánk testnevelő tanárai.A résztvevők nagyon élvezték az interaktív programokat!
Országos Középiskolai Pedagógiai Csapatverseny - 2020

Országos Középiskolai Pedagógiai Csapatverseny - 2020

2020.02.24 - 10:54
Iskolánk néhány tanulója 2020. február 13-15-e között Nagykállóban, az Országos Pedagógiai Csapatversenyen járt. A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját három 11. évfolyamos diák: Bedekovics Andrea, Simonka Krisztina Fruzsina és Varga Dorina képviselte. A tanulókat Mazán Zsanett, pedagógia szakos tanárnő készítette fel. A verseny célja a pedagógia ágazati képzésben tanuló középiskolások tantárgyi és szakmai tudásának összemérése, valamit kreativitásuk és együttműködési készségük fejlesztése volt. Amellett, hogy a csapat szakmai tapasztalatokkal gazdagodhatott, mindenki nagyon jól érezte magát. Célkitűzésünk, a jövőben is folytatni a pedagógiai ágazat eredményességéért folytatott közös munkát. Mazán Zsanett
Szent-Györgyis ápolók az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen

Szent-Györgyis ápolók az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen

2020.02.24 - 10:45
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az 55 723 01 OKJ azonosítószámú Ápoló szakképesítés-ráépülés végzős tanulói számára hirdetett Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. 2020. 02. 12-én ezen a versenyen vettünk részt a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 15 F osztály ápolói közül 6 fővel. A verseny első fordulója, az írásbeli versenytevékenység Budapesten, az MH EK Honvéd Kórházban került lebonyolításra. A központilag összeállított feladatsor sokrétű szakápolási feladatokat tartalmazott. Nagyon igyekeztünk, hogy a feladatokat az eddigi tanulmányi ismereteinknek megfelelően minél pontosabban és szakszerűbben oldjuk meg. Még a verseny előtt, a regisztrációt követően lehetőségünk adódott az intézmény demonstrációs termeibe is betekinteni. A szakmánkhoz kapcsolódó eszközöket testközelből is megszemlélhettük. A verseny után kikapcsolódásképpen a Mc Donald’s -ban ebédeltünk. A hazafelé vezető utunk hangulatosan, tapasztalatainkat megbeszélve telt. Köszönjük a BSZC-nek, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a kisbuszát. A döntőbe jutáshoz az elődöntőben minimum 71 pontot szükséges elérni a megszerezhető 100 pontból. A javítás még nem történt meg, de addig is izgatottan várjuk eredményeinket. A versenyen résztvevő, 15 F osztály ápoló szakos hallgatói: Király Viktória Máriás Erika Stefán Ramóna Szitás Dóra Závoda Beatrix Zsibrita Kinga  
Új demós terem a Szent-Györgyiben.

Új demós terem a Szent-Györgyiben.

2020.02.20 - 15:45
2020 január közepén kellemes meglepetésben részesülhettek a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma Szigligeti utcai Telephely diákjai, amikor Kisgyermekgondozó, - nevelő képzésünket elősegítő új eszközöket kézhez kapták. Az új felszerelés részeként számos pelenkázó szekrény is érkezett, ennek köszönhetően új demonstrációs termet rendezhettünk be a szakmai felkészítés színvonalának további növelése érdekében. Mind diákjaink, mind pedagógusaink nagy örömmel és köszönettel fogadták az eszközöket, az új termet, és az első adandó alkalommal a tanítási órák keretein belül használatba is vették őket. Ha szívesen dolgoznál kisgyerekek között, látogass el hozzánk a 2020. március 3-án tartott Szakmai Nyílt Napunkra és érdeklődj az érettségi utáni képzéseink közül a Kisgyermekgondozó,- nevelő vagy a Pedagógiai- és családsegítő munkatárs képzésünkről.
Vízműs sikerek az Implom József

Vízműs sikerek az Implom József

2020.02.20 - 15:41
Középiskolai Helyesírási Versenyen 2020. január 23-án került sor – az iskolai válogatók megrendezése után - az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei döntőjének megrendezésére, amelynek idén a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma adott otthont. Diákjaink a szakgimnáziumi kategóriában képviselték iskolánkat szép eredménnyel, hiszen a 12 versenyzőből Balog Lívia 9. D osztályos tanuló 4. helyezést ért el (magyartanára: Seller Lászlóné), Zlinszki Gréta 11. B osztályos tanuló pedig 6. helyezett lett (magyartanára: Pál Erna). Gratulálunk diákjainknak! Kiss Emese
Széchenyis sportolók eredményesen szerepeltek

Széchenyis sportolók eredményesen szerepeltek

2020.02.20 - 15:39
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai sikeresen szerepeltek különböző sportversenyeken. Az intézmény fiú kosárlabdacsapata az I. Szegedi Kis István Labdajáték-Kupán 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Karsai Csaba, Szarvas Ádám, Karácson Dávid, Berecz Tamás, Kovács Krisztián, Kocsis Milán, Farkas Barna, Sebők Vilmos. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor A fiú és leány B33-as csapat a Diákolimpia területi döntőn a 9. helyen végzett. A lány csapat: Orosz Kíra, Czirják Zsana, Bagi Boglárka, Lévai Vivien. A fiú csapat: Karsai Csaba, Szarvas Ádám, Karácson Dávid, Berecz Tamás. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor. Csatári Szabolcs a megyei úszás döntőjében 100 m gyorson 2. helyezést ért el.
Széchenyis diák  bejutott az OKTV 2. fordulójába spanyol nyelvből

Széchenyis diák bejutott az OKTV 2. fordulójába spanyol nyelvből

2020.02.20 - 15:38
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Héjja Klaudia (12/F) bejutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) 2. fordulójába spanyol nyelv I. kategóriában. A 2. fordulót a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban rendezték meg. Inspiráló közegben versenyezhetett, hiszen ebben az intézményben tanult többek között Bánki Donát feltaláló, Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó, Radnóti Miklós költő, Karinthy Frigyes író, Szőnyi István festő vagy Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus. Klaudiának három versenyszámban - szituáció, képleírás és hallásértés- kellett számot adni nyelvtudásáról, így is az ország legjobb spanyolosai között van. Az országos döntő március 19-én, szintén Budapesten lesz. Felkészítő tanára: Paróczai Márta 
III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

2020.02.20 - 09:23
Az idei tanévben harmadik alkalommal csatlakoztunk a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által meghirdetett LÉLEKMOZGATÓ programhoz. Az első nap az érzékenyítés jegyében telt. Hagyományainkhoz híven iskolánk két tanárnője, Eleméry Szilvia és Éber Klára nyitották meg a hetet előadásukkal. A második nap vendégek érkeztek iskolánkba Az Esély Pedagógiai Központ képviselői mutatták be iskolánk tanulóinak és dolgozóinak "Ability szerda" elnevezésű programjukat, melynek keretében fogyatékkal élő tanulók próbálhatják ki magukat a munka világában. De előtte képzésben vesznek részt, és vizsgát is tesznek. Érdekes és tanulságos előadásokat hallhattunk. A hét további részében újabb előadások és gyakorlati próbák várnak ránk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015