Hírek
A Széchenyi és a Lencsési Óvoda együttműködik a tehetségígéretek felkutatásában

A Széchenyi és a Lencsési Óvoda együttműködik a tehetségígéretek felkutatásában

2018.05.16 - 16:11
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a Lencsési Óvoda, az Oktatási Hivatal Bázisintézményei, tehetséggondozó programban működnek együtt. A közös projekt célja, hogy keresse a tehetségígéreteket az óvodás csoportokban. A programban részt vevő szakemberek: dr. Erdeiné Gergely Emőke, (Lencsési Óvoda), Dr. Ibos Gyuláné (Lencsési Óvoda) és Schédl Ilona (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma).
Széchenyis diákok az „Arany 200 buszon”

Széchenyis diákok az „Arany 200 buszon”

2018.05.16 - 16:05
Az Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező évfordulóhoz kapcsolódva Békéscsabán is látogatható volt az Arany-busz. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.B osztálya Szilágyi László osztályfőnökkel nézték meg az interaktív kiállítást. Az egyedi látványvilágú mozgókiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatta be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket építettek be a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai.
Keris tanulók Finnországban

Keris tanulók Finnországban

2018.05.16 - 11:43
Május 5-12. között  Boros Bernadett, Lászlótelki Lilla, Erdei Máté, Szűcs Patrik a Zwack tagiskola 9/A turisztika szervező, értékesítő osztály tanulói az Erasmus+ KA 2 Enjoy the School - Középiskolások nemzetközi projekttalálkozóján vettek részt  Finnországban, Piaksamaki városban. A projekttalálkozó témája az egészséges életmód volt, melynek keretében interaktív előadásokon, sporttevékenységeken, szaunázáson, kézműves foglalkozáson, farmlátogatáson vettek részt a diákok és kísérőik.  A rendezvényről a helyi sajtó is tudósított, melybe iskolánk tanulói is bekerültek. A résztvevők megfőzték országuk legegészségesebb nemzeti ételeit és megkóstolták a találkozón képviselt nemzetek ételeit.  A résztvevők a projekttalálkozó zárásaként egy aktív napot tölthettek el a 187.888 tó egyike mellett. Köszönjük a szervezők munkáját!
Keményes TechCsajok

Keményes TechCsajok

2018.05.16 - 11:08
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) többtagvállalata kezdeményezésére május 14-én félnapos rendezvényen fogadták városunk középiskolás lányait. A szervezők szeretnék megismertetni a technikai és természettudományos szakmák izgalmas oldalait, valamint munkaerőpiaci elhelyezkedéshez nyújtotta lehetőségeket. A Keményből hét osztály 32 lánytanulója vett részt a TechCsajok rendezvényén a zsúfolásig megtelt CsabaParkban. Köszönet a kísérő tanároknak, Skultétiné Barna Anita igazgatónőnek és Suskó János gyakorlatioktatás-vezetőnek. A délelőtt moderátora a méltán népszerű Szujó Zoltán volt, aki elbűvölte a résztvevőket. A délelőtt folyamán a lányok interaktív programokon vehettek részt. Többek között vízvezetéket szereltek, virtuálisan csempéztek, dobozt hajtogattak, elkészíthették saját kozmetikai szereiket, forraszthattak, teszteket tölthettek ki, kártyavárat építhettek, hajat festhettek. A legnépszerűbb a tekerés volt egy palacsintáért: a palacsinta megsütéséhez szükséges energiát maguk állították elő kerékpározás közben. Nagyon sok menő ajándékkal lettek gazdagabbak lányaink. Az eseménydús napot a TechTombola zárta. A nyeremények csajosak és igen értékesek voltak. Iskolánk 11.B osztályos tanulója Marik Zsuzsanna igen csinos pendrive-ot nyert. A fődíj - a Henkel Magyarország Kft., Körösladány felajánlásából - egy csodálatosan szép, mindennel felszerelt kerékpár volt, melyet Nyilas Eszter 11.C osztályos diákunk nyert meg. Gratulálunk nyereményéhez!
A végzősök búcsúztatása a Vízmű kollégiumában

A végzősök búcsúztatása a Vízmű kollégiumában

2018.05.16 - 11:03
2018. április 25-én a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Kollégiuma is elbúcsúzott végzőseitől. A jó hangulatú vacsorán a 12. és 14. évfolyamosok együtt ültek asztalhoz és emlékeztek vissza az itt eltöltött 4, illetve 5 évre. Rotics József igazgató úr szívet melengető prezentációja felelevenítette azt az időszakot, amikor még kisiskolásként először lépték át a kollégium kapuit. A régi emlékek mindenkinek mosolyt és derűt csaltak az arcára. Ezen az alkalmon került sor a végzősök elismerésére is. A kiemelkedő tanulók egy-egy gravírozott, névre szóló tollat kaptak munkájuk megjutalmazásaként. Így 28 tanuló kaphatott értékes ajándéktárgyat a közösségben nyújtott teljesítményéért, tanulmányi eredményéért és sportteljesítményéért. Gratulálunk nekik és köszönjük nevelőtanáraik áldozatos munkáját!
SZINTVIZSGÁK A KÓSBAN

SZINTVIZSGÁK A KÓSBAN

2018.05.15 - 12:56
Sikeresen zajlottak a szintvizsgák iskolánkban. A női szabó, az asztalos, az ács, a járműfényező, a kőműves, a burkoló és a festő, mázoló, tapétázó tanulóink adhattak számot tudásukról, ügyességükről. A képeken a női szabók, az asztalosok és az ácsok vizsgáiba nyerhetünk betekintést. Gratulálunk a sikeres vizsgákhoz Tanulóinknak és Felkészítő Tanáraiknak! Aki kedvet kapott szakmáinkhoz, 2018. május 18-ig jelentkezhet még szakgimnáziumi - irodai titkár, faipari technikus, fotográfus és fotótermék kereskedő, pedagógiai és családsegítő munkatárs, illetve szakközépiskolai - ács, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, kőműves és női szabó képzéseinkre. A jelentkezési lap letölthető iskolánk honlapjáról: www.kos.bszc.hu
Techcsajok a GSZI-ből

Techcsajok a GSZI-ből

2018.05.15 - 12:54
Iskolánk - több lánnyal - a május 14-i napon részt vett a Techcsajok rendezvénysorozat első békéscsabai helyszínén, a Csabaparkban. A program célja, hogy közelebbről is megismertesse a technika világát a lányokkal. Lehetőségünk volt UV lámpával ragasztani, tesztelni helytállásunkat programozóként, szaglásunkat tették próbára illatmintákkal. Megismerkedtünk az élelmiszerek minőségellenőrzésével, a 3D-s nyomtatás lehetőségeivel. Megtudtuk, hogy diákjaink milyen sokféle munkalehetőség közül választhatnak, például a nyomdászat (grafika), Penny (logisztika, informatika), Hauni (műszaki).
Kiemelkedő csocsó eredmények

Kiemelkedő csocsó eredmények

2018.05.15 - 10:30
Május 11. és 13. között a BSZC egy pedagógusa és négy diákja vett részt a Budapesten megrendezett Hungarian Leonhart Open ITSF Pro Tour nemzetközi csocsóversenyen. A megmérettetésen a következő kiemelkedő eredmények születtek: Junior Páros kategória 1. hely: Dénes Benedek (BSZ Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma) – Diós Norbert (BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma) Junior Páros kategória 2. hely: Hankó Miklós (BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma) – Börcsök Szabolcs (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma) Junior Egyéni kategória 1. hely: Börcsök Szabolcs Junior Egyéni kategória 2. hely: Dénes Benedek Junior Egyéni kategória 3. hely: Hankó Miklós Felkészítő pedagógus: Földi Zsolt Benedek (BSZ Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma)
Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

Rendkívüli felvételi eljárás a Kósban

2018.05.14 - 09:11
http://kos.bszc.hu
BALLAG MÁR A VÉN KÓSOS...

BALLAG MÁR A VÉN KÓSOS...

2018.05.14 - 09:09
Május 4-én elballagtak iskolánk végzős tanulói. A hagyományokhoz híven először az osztályfőnöktől és a tantermektől, majd az udvaron a teljes iskolától vettek búcsút a ballagók. A legszorgalmasabb, legügyesebb tanulók jutalomban részesültek. A szakgimnáziumi osztályok május 7-én megkezdték az érettségi vizsgát, a szakközépiskolások május 17-től adhatnak számot tudásukról. A vizsgákhoz Mindenkinek sok sikert kívánunk!
Diákkutatók a Keményben

Diákkutatók a Keményben

2018.05.14 - 08:17
A Kodolányi János Főiskola az EFOP-3.4.4-16-2017-00001 számú projekt keretében 2018 márciusában ösztöndíj pályázatot hirdetett a Békés és Csongrád megyében állandó lakhellyel rendelkező középiskolás diákok számára. Az ösztöndíjban a Kodolányi János Főiskola tevékenységéhez kapcsolódó matematikai, természettudományos, informatikai, műszaki szakok területén, kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- teljesítményt nyújtó középiskolások diák részesülhettek. A támogatható diákok létszáma: 10 fő volt. A pályázati kiírásnak megfelelően a tanulók egy öt videóból és tesztből álló online feladatot oldottak meg, majd egy - tartalmi és formai kiírásoknak megfelelő (5-10 oldalas) – esszét dolgoztak ki. Iskolánk 11. B osztályából két tanuló vállalkozott az igen komoly energiát igénylő feladatra. Esszéjük témája: Lestyán Éva: Alkalmazott XXI. századi informatikai eszközök, szoftverek Marik Zsuzsanna: Matematika a közösség szolgálatában Mindkét tanuló munkája bekerült a szakmai bíráló bizottság által kiemelkedőnek értékelt 10 pályázat közé. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2018. május 17-én 14.00-kor kerül sor a főiskolán. Gratulálunk a sikeresen szereplő tanulóinknak!
Ballagási ünnepség a Vízműben

Ballagási ünnepség a Vízműben

2018.05.11 - 13:33
2018. május 5-én 10 órától tartotta meg a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma a hagyományosnak mondható ballagási ünnepségét. A reggel 9 órakor megszólaló csengő végzőseink számára nemcsak az utolsó osztályfőnöki óráról való kicsengetést jelentette, hanem az intézménytől, tanáraiktól, alsóbb osztályoktól való búcsúzkodást is. „Ettől a pillanattól kezdve máig csaknem 736 napot, közel 4416 tanórát töltöttünk el az iskolánk falai között. Ha minden igaz: magyar órán körülbelül 27 ezer percet, matekon 26 ezret, statika órán pedig közel 4800 percet ültünk, – ki-ki vérmérséklete és elkötelezettsége szerint.” – hangzott fel Kasnyik Márton, 12. B osztályos tanuló búcsúbeszédében. Valóban, diákjaink meghatározó éveiket iskolánk falai közt tölthették el, gyarapodhattak mind tudásban, mind erkölcsi nemességben, amely most a végéhez ért. Azonban a ballagás nem csak a búcsúról szólt, a négy év megkoronázásaként a legkiemelkedőbb diákjaink elismerést és jutalmat is kaptak. Idén Bedő Tibor Dániel, 12. D osztályos tanuló vehette át a Vásárhelyi Pál emlékérmet kitűnő tanulmányi eredményéért, az ÁSZÉV bányászati ismeretek ágazat országos döntőjén elért II. helyezéséért, a Pénzsztár országos döntős helyezéséért, ezenkívül általános nevelőtestületi dicséretben is részesült. A Hosszú Szilárd-díjat Csák Bence, 13. E osztályos tanuló érdemelte ki kitűnő tanulmányi eredményéért, az OSZTV vízügyi technikus kategóriában élért II. helyezéséért. A nevelőtestület úgy határozott, hogy a „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést 2018-ban Solymosi László, 13. A osztályos tanuló kapja meg. Az Öregdiák Alapítvány díját idén Tóth Alexa, 12. D osztályos tanuló vehette át, aki az ÁSZÉV bányászati ismeretek ágazat országos döntőjén I. helyezést ért el, kimagasló közösségi munkájáért, illetve az Euroscola pályázatban végzett kiemelkedő munkájáért érdemelte ki a díjat. Rajtuk kívül 37 főt kapott pénz- és könyvjutalmat, illetve pólót a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Alapítvány jóvoltából az OSZTV és ÁSZÉV versenyeken elért helyezésekért, a közösségi életben végzett munkájukért, illetve tanulmányi eredményükért. Gratulálunk a díjazottaknak és sok sikert kívánunk végzőseinknek az érettségihez!
A Német Szállodaszövetség munkatársai a Széchenyiben

A Német Szállodaszövetség munkatársai a Széchenyiben

2018.05.10 - 13:25
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába látogattak a Német Szállodaszövetség munkatársai, hogy személyesen megismerjék a németországi gyakorlatra jelentkező diákokat. Észak-Rajna-Wesztfália tartományból a Német Szállodaszövetség Coesfeld-Münsterland-i régió elnöke, Hubert Lüttgens, elnökhelyettese, Ralf Siebelt és Bernhard Verst. A két napos látogatás keretében a német vendégek megismerkedtek a tanulókkal, akik Németországban töltik 2018. június 1. és augusztus 31. között három hónapos nyári szakmai gyakorlatukat Észak-Rajna-Wesztáliában, három és négy csillagos szállodákban. A külföldi szakmai gyakorlat nagyszerű lehetőség a diákok számára. Nemcsak szakmai ismeretekkel gazdagodnak majd a nyár folyamán, hanem a nyelvismereteiket is fejleszthetik.
Ballagás a Széchenyiben

Ballagás a Széchenyiben

2018.05.09 - 16:09
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 144 végzős diákjától búcsúzott a ballagási ünnepségen. Az ünnepi beszédek és műsor után, intézmény hagyományainak megfelelően, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákok vehették át a legmagasabb elismeréseket: Az Év Turisztikai szervezője Kaplonyi Dóra (12.F): öt év alatt kitűnő tanulmányi eredményével és szorgalmával kiegyensúlyozott és irigylésre méltó teljesítményt nyújtott. Végzősként több szakmai versenyen vett részt, és kiemelkedő szakmai motivációjával és elhivatottságával bizonyította azt, hogy az ország legjobb turisztika-szervező szakos tanulói között a helye. Az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Tárgyak versenyén Turisztika ismeretekből országos 5. helyezést ért el, míg az Országos Középiskolai Illemtan Versenyen a 3. helyen végzett csapattársaival. Az Év Turisztikai szervezője Doba Zoltán (12.F): a turisztika területén az egyik legsokoldalúbb tanuló, aki kreatív szóvicceivel, extra termékfejlesztési ötleteivel és kimagasló médiás kompetenciáival segítette hozzá csapatát az Óbudai egyetem által meghirdetett országos marketing verseny 1. helyének megszerzéséhez. De részt vett az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Tárgyak versenyén is, ahol Turisztika ismeretekből országos 6. helyen végzett illetve az Országos Középiskolai Illemtan Verseny bronzérmes csapatának is tagja volt. Az ÉV DIÁKJA Szegedi Zita Karolina (12.E): több területen is kiemelkedik társai közül. Szakmai alázattal, szorgalommal, és elhivatottsággal végezte munkáját. 1. helyezett lett a IX. Keleti Károly Országos Marketing Versenyen és 302 diák közül Turisztika ismeretekből az Ágazati és ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Tárgyak versenyén országos 3. helyen végzett. Négyéves tanulmányai alatt folyamatosan kitűnő tanuló volt, 9. évfolyamosként megyei 1. helyen végzett a Zrínyi Ilona matematika tesztversenyen. Közösségi munkájában is kiemelkedik kortársai közül. A 2016/2017. tanévben a Garabonciás napok 1. helyezett csapatának kampányfőnöke, a Garamentor Program szervezője. EBI gyakornok, a Városi Diákönkormányzatában lát el feladatokat és az iskolai DÖK aktív tagja. Az ÉV DÖK-se Kaposvári Kitti (12.D): mindig számíthatott rá bárki, minden problémát megoldott, a városi DÖK munkájában is aktívan részt vett.
A „Legjobb koreográfia díját” kapta a Széchenyi kollégiumi csapata

A „Legjobb koreográfia díját” kapta a Széchenyi kollégiumi csapata

2018.05.09 - 16:06
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata, amelyet a kollégium szervezett, a Legjobb koreográfia díját kapta az Ádámok és Évák Ünnepe középiskolai színházi programjának díszelőadásán nyújtott teljesítményéért. „Az Ádámok és Évák Ünnepét a Magyar Teátrumi Társaság keretein belül indította el 2010- ben a Szolnoki Szigligeti Színház. Azóta több színház csatlakozott a kezdeményezéshez közöttük a Békéscsabai Jókai Színház is. 2018-ban hetedik alkalommal került megrendezésre e jeles nap. 2017. szeptember 07-én kollégiumunkat is felkérték, hogy vegyen részt a programban. A program vezetője Tege Antal színész-rendező előzőleg levelében tájékoztatott az Ádámok és Évák Ünnepe idei témájáról: A VILÁG MESÉI lesz. A választott mesénk: Rostás-Farkas György A CIGÁNY MUZSIKUS AKART LENNI AVILÁG MESÉI című előadás színpadra állításában a megyéből 3 általános iskola és 7 középiskola diákcsoportja szerepelt ebben az évben. A csoportok munkáját a felkészítő tanárok mellett színházi szakemberek is segítették. Második alkalommal kapcsolódtam be a programba, hogy diákjaim ismét megtapasztalhassák a színház közösségépítő erejét és átélhessék az alkotás örömét. A már meglévő, ismereteikre alapozva, alkotó módon új ismeretekre tegyenek szert, fejlesztve ez által kreativitásukat. Jelen esetben a zene, a tánc és az irodalom hozzájárul a művészi önkifejezés fejlesztéséhez is. A kulturális életben való részvétel révén gazdagodhat tanulóim önismerete. Célom volt a csapatmunka fontosságának hangsúlyozása, mert ez az előadás csak akkor jöhet létre, ha minden szereplője a helyén van. A két hónapig tartó próbák alatt diákjaimmal együtt tevékenykedtem a közös siker elérése érdekében. A tanulók előzetes ismeretei pozitívan hatottak a zene és a tánc kiválasztásában. A mentor színészünk Katkó Ferenc elismerően nyilatkozott. A próbák alatt érvényesült a diákok részéről megnyilvánuló spontaneitás, ami továbblendítette a próbát. Megtapasztalhatták a színjátszás közösségépítő erejét. A mese értelmezése hozzásegítette diákjaimat a hiteles átélés átadásához. Rájöttek, hogy mindenki szerepe fontos. Közösen átélhettük, mit jelent a színházban és a színpadon 200 diák jelenléte felkészítő tanáraikkal együtt. Valamint felemelő élmény volt, közel 400 néző előtt játszani és elismerő tapsuk felejtette velünk a felkészülés alatti bosszúságokat és fáradalmakat. Új ismeretségek, barátságok születtek a két nap alatt a többi csapattal és felkészítő tanáraival. Az előadás után a társadalmi zsűri különböző díjakkal jutalmazta az iskolai csoportokat és a szereplőket. Melyek a következők voltak: a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb modern előadás, a legjobb koreográfia és a legjobb dramaturgia. Kiosztásra került: a legjobb női főszereplő a legjobb férfi főszereplő a legjobb férfi mellékszereplő a legjobb női mellékszereplő a legszebben beszélő szereplők  a legszebben éneklő szereplő díj is. A zsűri tagjai között volt rendező, író, dramaturg, bábművész. Kollégiumunk csapata megkapta a legjobb koreográfia előadás díját. A  produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!” akcióban vagyis, ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül.” Szládek Katalin Judit  felkészítő tanár
A végzősök „búcsúja” a Széchenyiben

A végzősök „búcsúja” a Széchenyiben

2018.05.09 - 15:59
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma végzős osztályai szép műsorral és ajándékokkal köszönték meg tanáraiknak eddigi munkájukat, útmutatásaikat. Szegedi Zita Karolina (12.E) az alábbi gondolatokkal búcsúzott: „Közgében számos csodát éltünk meg az elmúlt évek alatt. Voltak nagyon nehéz pillanataink, sőt, válságos időszakaink is! Ma már az sem titok, hogy ezeken a nehézségeinken nem tudtunk volna felülkerekedni, ha tanáraink nem arra ösztönöztek volna minket, hogy az egyébként okos tanácsaik követése helyett, a saját megoldásainkra találjunk rá! Mindez csoda volt. Pontosabban fogalmazva: minden csodának látszó történés mögött egy varázsló áll, és ez a varázsló én magam vagyok, illetve mi magunk vagyunk!”
Végzős diákok jutalmazása a Széchenyiben

Végzős diákok jutalmazása a Széchenyiben

2018.05.09 - 15:50
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában a hagyományoknak megfelelően, minden évben, a végzős diákok kitűnő tanulmányi eredményeikért, tanulmányi versenyeken elért eredményeikért, közösségi tevékenységükért, sportversenyeken elért teljesítményükért elismerésben részesültek az Iskolagyűlésen. A 2017/2018. tanévben az alábbi tanulók kiemelkedő teljesítményük alapján elismerést kaptak:
Röplabdabajnokság a Széchenyiben

Röplabdabajnokság a Széchenyiben

2018.05.09 - 12:58
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a hagyományokhoz híven megrendezte „KÖZ-G Tavaszi Röplabdabajnokságát.” A tanárok és a diákok csapatai nagyon jó hangulatú, színvonalas bajnokságon mérték össze erejüket.
Eredményesen szerepeltek a Széchenyi diákjai az OSZTV-n

Eredményesen szerepeltek a Széchenyi diákjai az OSZTV-n

2018.05.09 - 12:48
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma pénzügyi-számviteli ügyintéző tanulói sikeresen szerepeltek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV). Öt fő jutott be a döntőbe. A döntőben elért eredményeik alapján: László Dominik, teljes szakmai-vizsgamentességet szerzett, OSZTV 6. helyezett. Babecz Brigitta teljes szakmai vizsgamentességet kapott és helyezés nélkül az ország legjobb 10 tanulója között van. Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés elődöntőjében több mint ötszáz tanuló vett részt, 42 tanuló jutott be a siófoki döntőbe. László Dominik, Babecz Brigitta, Babecz Mónika, Igaz Márk, Kovács Tamás az ünnepélyes eredményhirdetésen vehették át a díjakat és az emléklapjaikat a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Felkészítő tanárok: Puskás Anikó, Róta Ildikó, Katona Gabriella
Ezüst minősítést kapott a Széchenyi kórusa

Ezüst minősítést kapott a Széchenyi kórusa

2018.05.09 - 12:22
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma kórusa Ezüst minősítést kapott az „Éneklő Ifjúság” minősítő hangversenyén. A Széchenyi kórus 2017-ben alakult az Emberi Erőforrás Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított nyertes pályázata alapján. A kórus vezetője: Aradi Zsolt. Szakmai közreműködő: Kovács Napsugár. Zongorakísérő: Szabóné Banner Zsófia. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága 2017/2018 tanévben is meghirdette az „ÉNEKLŐ IFJÚSÁG” hangverseny-sorozatát. Az „Éneklő Ifjúság” kórustalálkozó és minősítő hangverseny Békés megyének is hagyományosan rangos gyermek-ifjúsági amatőr művészeti eseménye. Bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget nyújt az általános és középiskolai kórusok számára, ezáltal biztosítva a kórusmozgalom utánpótlását és fejlődését. A Csabagyöngye Kulturális Központ (Békéscsaba) 2018-ban egy alkalommal hirdette meg „Éneklő Ifjúság” hangversenyt, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA országosan egységes kvalifikációs szabályrendszerében.
Diákbál a Széchenyiben

Diákbál a Széchenyiben

2018.05.09 - 12:17
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 9.E osztálya hagyományteremtő szándékkal sikeresen megrendezte az első Diákbált. A bál témája: The Greatest Showman. A vacsora után különleges bemutatókkal szórakoztatták a közönséget (aerobic – és társastánc-bemutató, bűvész show). A bemutatókat követően két együttes koncertezett az Over 3 és a Rollercoasters. A két koncert között hirdették ki a bál Showman és Show woman választás győzteseit.
Keményes diákok kirándulása Budapestre

Keményes diákok kirándulása Budapestre

2018.05.09 - 09:24
2018 tavaszán 30 diákunk jelentkezett a Nagy Imre Emlékház által meghirdetett történelmi emlékversenyre, amelynek témája Nagy Imre életútja, az 1950-es évek Magyarországa és az 1956-os forradalom volt. A feladatsor megírására március 22-én délután került sor, a feladatlapokat az emlékház történészei javították. Nagy megtiszteltetésként éltük meg, hogy a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából 21 diákot tartottak arra érdemesnek, hogy részt vegyen a Múzeum másképp elnevezésű programon! Április 25-én busszal utaztunk Budapestre a többi nyertes diákkal és tanáraikkal. A Nagy Imre Emlékházban Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája köszöntött bennünket, a diákok meghatódtak kedves szavaitól és a hely atmoszférájától. A rendhagyó történelemórán szóban és írásban is felelevenítésre került a diákok tudása, illetve a múzeum kiállítótereit használva szélesíthették ismereteiket. Az interaktív eszközök, archív filmfelvételek, a történelmi környezet, Nagy Imre személyes tárgyai, dolgozószobája, utolsó beszédének meghallgatása élményszerűvé tették a tanulást. Mindezek mellett még 1-1 könyvcsomaggal is gazdagodtunk. Testi felfrissülésünket egy 3 fogásos ebéd szolgálta a közeli étteremben. Majd a délutáni program keretében a Budai Várhegyen sétáltunk, gyönyörködtünk a csodálatos panorámában. A diákok nagyon élvezték a jó időt, a szabad program lehetőségét, így bebarangolták a Várkert Bazárt, néhányan a Gellért-hegyet vagy épp a Lánchidat. Megtekintettük a Budavári Palotát, a Sándor Palotát, a Mátyás-templomot, a Halászbástyát. Este fél 10-re értünk Békéscsabára, alaposan elfáradva, de élményekkel telve. A kirándulás megszervezése, lebonyolítása a Nagy Imre Emlékház és a Nagy Imre Társaság munkatársainak lelkiismeretes munkáját dicséri, köszönjük az érdekes, színes programot, nagyon tartalmas, élménydús kirándulásban volt részünk!! A diákok kérték, hogy menjünk jövő héten is! Szervező és kísérőtanár: Horváthné Szalai Angelika
Nemzetközi Földmérő Ötpróba a vízműsök részvételével

Nemzetközi Földmérő Ötpróba a vízműsök részvételével

2018.05.09 - 08:31
Idén 13. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Földmérő Ötpróbát (International Geodetic Pentatlon - IG5) április 27-29. között. A versenyt a zsolnai műszaki szakközépiskola tanárai szervezték, amelyen összesen 31 csapat indult (Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról). Az útvonalat megadott koordináták alapján, nehéz terepi viszonyok között kellett teljesíteni, közben földmérési feladatokat kellett elvégezni és mindezt lehetőleg minél gyorsabban. A Vízműből idén is két csapattal vettünk részt a megmérettetésen, csapatonként egy lánnyal és két fiúval. A csapattagok: 10. csapat: Zahalka Renáta (11. A), Király János (13. D), Horváth Csaba (13. D) 31. csapat: Duró Zsanett (13. D), Tar Ádám (13. D), Zámbó Szilárd (10. E). Pénteken, az érkezés után a szervezők megnyitották a versenyt, majd egy rövid városnézés és kvíz után elfoglaltuk a szállást. Másnap a startnál minden csapat megkapta a koordinátákat, amelyeket fel kellett keresni. A teljes táv kb. 12 km volt, 28 ellenőrző ponttal, amelyből ötnél geodéziai feladatok várták a versenyzőket, mint például pontraállás teodolittal, magasságkülönbség meghatározása szintezőműszerrel, terület meghatározása, trigonometriai magasságmérés, valamint szakmai totó. A versenyt két kategóriában is értékelték, méghozzá a pontosság és gyorsaság szerint. A célba érkezés után finom ebéddel várták a versenyzőket, majd a szállásra érkezés után eredményhirdetés következett. Csapataink a középmezőnyben végeztek. Ezúton is köszönjük a szervezőknek a vendéglátást és a Vásárhelyi Pál Alapítványnak a támogatást. Kovács Róbert beszámolója
Együtt ünnepeltük a Lengyel Alkotmányt

Együtt ünnepeltük a Lengyel Alkotmányt

2018.05.08 - 14:25
A Lengyel Alkotmány és a Külhoni Lengyelek Világnapja alkalmából tartottak ünnepséget május 5-én, szombaton Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban. Az eseményen iskolánk énekkara, a BSZC Trefort Ágoston Fiúkórus is fellépett. A rendezvényen elhangzott, hogy 1791. május 3-án a Lengyel Alkotmány volt Európában az első. Ez az alaptörvény a mai időkben is érvényes, a függetlenségi törekvés, a hazaszeretet és a nemzeti egység szimbólumát jelenti. Iskolánk 17 éves múltra visszatekintő lengyel kapcsolatokkal rendelkezik, így fontos volt számunkra, hogy részt vegyünk a békéscsabai lengyelek ünnepségén.
A 21. Országos Elektronikai Konstrukciós versenyen is képviseltette magát a Trefort

A 21. Országos Elektronikai Konstrukciós versenyen is képviseltette magát a Trefort

2018.05.08 - 14:22
Április 13-14-e között Budapesten került megrendezésre az Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny. A megmérettetést a Divelex Bt. közreműködésével rendezték meg. A Békéscsabai SZC Trefort Ágoston tagintézményének 12. A osztályos tanulója, Bartalus Csaba nevezett be a megmérettetésre. A versenyre saját pályaművel lehetett jelentkezni, s be kellett mutatni a dokumentációt is. A Bartalus Csaba által készített pályamű elnevezése: Mikrovezérlés fejlesztő rendszer: PIC16F877, kirakat világítás fényeffekttel. Tanulónk a 13. helyezést érte el, melyhez gratulálunk. A felkészítő tanár, Domokos Imre munkáját köszönjük.
Workshop angoltanároknak

Workshop angoltanároknak

2018.05.08 - 14:14
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézménye „Középszintű érettségi vizsga (Writing)” címmel workshopot szervezett az érdeklődő pedagógusok részére. A programon Együd János Lászlóné tartott előadást az írásbeli érettségi vizsgával kapcsolatban.
Pályaorientációs nap a Széchenyiben

Pályaorientációs nap a Széchenyiben

2018.05.08 - 14:11
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Pályaorientációs napot tartott. A rendezvényen különböző szakmák képviselői tartottak interaktív képzést, illetve előadásokat a diákoknak. Dr. Varga László (Szegedi Tudományegyetem tanára) a játékfejlesztés rejtelmeibe vezette be az informatikai ágazati képzésben részt vevő diákokat a „Házhoz megy az informatikai program” elnevezésű EFOP-3.4.4-16-2017-00015 pályázat keretében. Veres Tamás, Győri Csaba, Gérus Sándor (NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága) munkatársai a „Bűnügyi szakterület munkájának bemutatása” címmel megtartott prezentációjuk segítségével engedtek bepillantást a Bűnügyi Igazgatóság mindennapos munkájába. Bellér Katalin közgazdász pedig a bankszektorról beszélt a gyerekeknek az előadásában.
GeoGebra program alkalmazása a Széchenyiben

GeoGebra program alkalmazása a Széchenyiben

2018.05.08 - 13:56
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézménye, „Matematikatanítás, GeoGebra program alkalmazása a középiskolai oktatásban” címmel szervezett előadást az érdeklődő pedagógusok részére. A programot dr. Binszkiné Laurinyecz Ildikó, a Békéscsabai POK munkatársa nyitotta meg. Velkeyné Palócz Erika a GeoGebra alkalmazási lehetőségei a matematikatanításban címmel tartott előadást. Tóth János a GeoGebra program matematikán kívüli alkalmazását mutatta be.
Elballagtak az első Nemes Tihaméros végzőseink

Elballagtak az első Nemes Tihaméros végzőseink

2018.05.08 - 11:06
Május 4-én nyári, meleg napsütésben elballagtak a Nemes Tihamér tagiskola végzősei. Egy gépész szakmacsoportos, kettő informatika szakmacsoportos és egy gépgyártástechnológiai-technikus osztály ballagott teremről-teremre. Az ünnepi műsor keretei között négy éves versenyeredményeiért, valamint közösségi munkájáért Harangozó István, illetve kiváló versenyeredményeiért Varju Tamás kapta a nevelőtestület szavazatai alapján "Az Iskoláért" emlékplakettet. Az idei évben került átadásra először a Nemes Tihamér díj is, amelyet Horváth Patrik kiváló matematikai versenyeredményeiért (12. évfolyamon például OKTV 11. helyezett lett), illetve Pántya Bálint az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén elért Gépészet ismeretek kategóriában országos 1. helyezéséért kaptak. A ballagásról készült képek az iskola hivatalos facebook oldalán tekinthetőek meg: https://www.facebook.com/pg/geszi/photos/?tab=album&album_id=1864218676923130
Lányok Napja Nemeses módra

Lányok Napja Nemeses módra

2018.05.08 - 10:54
A GSZI-ben évek óta hagyomány, hogy az érdeklődő tanulók részt vesznek a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében a Lányok Napján. Idén az Evosoft budapesti központjába látogattunk, ahol a cég automatizálásban elért eredményeit, kutatásait,illetve a Siemens anyacég orvosi eszközeihez írt szoftverek fejlesztésébe tekinthettünk be.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015