Hírek
Keris tanulók szakmai gyakorlata Romániában

Keris tanulók szakmai gyakorlata Romániában

2018.02.05 - 08:33
Az „Európa határok nélkül! - a Kerisekkel” pályázat keretében Herbály Mónika KSZ 12/9 osztályos pincér, Herczeg Sándor 2/10/6 és Hlacs Szabolcs 2/10/7 osztályos szakács tanulók képviselték iskolájukat az Erasmus+ KA1 program keretében Romániában.Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai a Lobogó étteremben dolgoztak. Átfogó képet kaptak az étterem mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás, a vendégek fogadása és kiszolgálása.A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Románia nevezetességeit.A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a román kultúra világába.Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolájuknak!
Arany érem a megyei döntőben

Arany érem a megyei döntőben

2018.02.05 - 08:14
A Békés Megyei Diáksport Szövetség szervezésében Gyulán került megrendezésre a Diákolimpia Futsall megyei döntője.A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata is a megyei döntőbe jutott, ahol végig nagyszerűen játszott. A Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiumai mindkét csapatát hazai pályán legyőzték, így bejutottak a 2018. február 10-én Pécsen megrendezésre kerülő országos döntőbe.A csapat tagjai voltak: Vass Károly, Pusztai András, Borbély Zsombor, Matuska Barna, Körömi Zoltán, Socos Bálint, Szalai Dávid.A csapatot felkészítette: Marik László testnevelő tanárEredmények: Zwack-Göndöcs "B" 4:2Zwack-:0Zwack-Szarvas Vajda P. 1:1 hetesekkel 5:4Zwack-Göndöcs "A" 2:0Gratulálunk a szép eredményhez! Sok sikert kívánunk a döntőhöz!
BÚCSÚZUNK EGY KÓS TANÍTVÁNYTÓL

BÚCSÚZUNK EGY KÓS TANÍTVÁNYTÓL

2018.02.01 - 15:40
Búcsúzunk Egy könnycsepp a szemünkben Érted él,  Sok mécses az asztalon Érted ég,  Egy fénykép, mely megőrzi arcodat,  S egy út, amely most megszakadt... Nyugodj békében Bicskei Bence!
Szalagavató a Kósban 2018

Szalagavató a Kósban 2018

2018.01.30 - 10:40
A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. január 20-án, szombaton rendezte meg szalagtűző ünnepségét a Csabagyöngye Kulturális Központban. A végzősök már hónapok óta készültek erre a nagy napra. A kezdés előtti percekben szinte érezni lehetett a fokozódó izgalmat és örömet: a lassan megtelő nézőtéren a szülők és rokonok saját gyermekük színpadra lépését várták. A Himnusz hangjai után Szánduné Ujszigeti Gabriella, az intézmény igazgatónője köszöntötte a megjelenteket. Az intézmény diákjai nevében Frankó Henrietta 11. B osztályos tanuló üdvözölte a végzősöket, míg közülük Itáli Laura (12. A) emlékezett vissza az iskolában töltött évekre. Galgóczi Csenge, a 11. A növendéke Ornella Fiorini: Lányomnak című versét szavalta el. A végzős osztályok diákjai egymás után vonultak fel a színpadra, a felnőtté válást jelképező keskeny szalagok sorban felkerültek a blúzokra és zakókra. A délután fénypontjai egyértelműen a bemutatott műsorok, táncok és az osztályok által összeállított prezentációk voltak, amelyek a Kósban töltött évek összefoglalására és felidézésére nyújtottak lehetőséget. A nyitótáncot a Rómeó és Júlia dallamaira lejtették a női szabós lányok, akik később a Hupikék törpikéket – a saját maguk által készített jelmezeikben - jelenítették meg Kós-Aprajafalvát. A festő és járműfényező tanulóink árnyjátékot adtak elő, melyhez a kellékeket a tanműhelyben dolgozók készítették el. Az ács osztály diákjai a „Kertünk alatt faragnak az ácsok…” dallamával igazi jó hangulatot teremtettek. A záró keringőt a két végzős szakgimnáziumi osztály közösen mutatta be, méltó befejezést biztosítva ezáltal a szalagavató műsorának. A sok szervezőnek, szereplőnek hála, nagyon színvonalas és változatos műsornak lehettünk részesei ebben a két órában. Mindenki boldog volt, mosolyogott, tapsolt, és olykor egy-egy könnycsepp is legördült az elérzékenyült mamák, nagymamák, rokonok arcán. De kérdem: mikor könnyezzen és tapsoljon egy édesanya vagy édesapa, ha nem a gyermekük egyik legboldogabb napján, amikor ott látják őt a kapu előtt, amit átlépve azt érezheti, hogy egy kicsit már felnőtt vagy felnőttebb lett. További képek az iskola galériájában
Sakksiker Nemes küzdelemben

Sakksiker Nemes küzdelemben

2018.01.29 - 13:22
Január 27-én iskolánkat három tanuló képviselte a megyei középiskolás csapat-sakkversenyen. A GSZI-s fiúk megyei második helyezést értek el a korosztályukban. A csapat tagjai: Kiss Barna, Sári Csaba, Komlósi Balázs. Gratulálunk a részvételért és az eredményért!
Szalagavató a Nemes tagiskolában

Szalagavató a Nemes tagiskolában

2018.01.22 - 12:24
Január 20-án a Csabagyöngye Kulturális Központban került megrendezésre a GSZI szalagavató ünnepsége. A hagyományoknak megfelelően bécsi keringővel indult az ünnepi műsor, majd a három végzős osztály szalagtűzése következett. Az ünnepélyes részt követően a közelmúltban alakult GÉSZI BAND zenekar előadásában hallottunk egy dalt, majd üde színfoltként - hatalmas sikert aratva - néptáncos végzőseink kalotaszegi legényest adtak elő, amely után latin tánc következett. Ezután az osztályok vicces műsorát láthattuk. Zárásként a végzősök közösen elénekelték a Republic Kirúgjuk magunk alól a Földet című dalát. A közönség ismét magas színvonalú, a GSZI hagyományainak megfelelő ünnepi műsort nézhetett végig.
Lengyelországban jártak a Keri diákjai

Lengyelországban jártak a Keri diákjai

2018.01.22 - 09:09
Az új esztendő első napjaiban a lengyelországi Poroninban került megrendezésre az Erasmus+ KA2 „See beyond youth exchange” („Sport és Egészséges életmód”) témájú projektje.Az egyhetes program keretében lengyel, litván és magyar diákok különböző gyakorlati foglalkozásokon, szerepjátékokban, szabadtéri tevékenységekben vettek részt, ismerkedtek egymás kultúrájával.Minden csoport bemutatta saját országát és elkészítette egy a nemzetére jellemző ételét.A kulturális program részeként többek között lengyel folklór koncertet láttak, megismerkedtek Zakopane nevezetességeivel, kipróbálhatták a síelést, termálfürdőben pihenhettek.A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját Lipták Lilla 11/C, Oláh Fanni, Roszik Renáta, Balogh Ervin 13/D osztályos tanulók és Dr. Törökné Rábai Valéria tanárnő képviselték.A találkozó során diákjaink sok új élménnyel gazdagodtak, barátságokat kötöttek, és gyakorolhatták az angol nyelvet.Köszönjük a szervezők munkáját!
Újabb ösztöndíj lehetőség a BSZC Szent–Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma ápoló tanulói részére.

Újabb ösztöndíj lehetőség a BSZC Szent–Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma ápoló tanulói részére.

2018.01.19 - 10:36
Megjelent az EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001 „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program” elnevezésű projekt keretében meghirdetett ápolói ösztöndíjas pályázati felhívás. A pályázatot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hirdette meg. Célja, hogy váljon vonzóbbá az egészségügyi pálya és javuljon az egészségügyi szakdolgozók utánpótlása. A pályázat nyertesei havi 40.000 Ft ösztöndíjban részesülhetnek a szakképzés teljes ideje alatt. Iskolánkból 20 tanuló pályázott.Pályázatot nyújthatnak be azok a szakképzési évfolyamra járó egészségügyi szakmát tanuló diákok, akiknek az előző év végi átlaga elérte vagy meghaladta a 3,01 tanulmányi átlagot.
Helyesírási verseny a Vízműben

Helyesírási verseny a Vízműben

2018.01.19 - 10:31
November utolsó hetében mintegy ötven vállalkozó szellemű vízműs mérte össze tudását a helyesírás terén. A tesztben kilenc különböző típusú feladatott kellett megoldania a diákoknak. Akadt olyan, ahol azt kellett eldönteni, hogy ly vagy j szerepel az adott szóban, de olyan is, ahol összetett szavak egybe-illetve különírására kérdeztünk rá. A legnehezebbnek a tulajdonnevek és azok -i képzővel ellátott alakjának írása bizonyult. A versengés tétje nagy volt, méghozzá az, hogy ki jut tovább az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei fordulójába. Az élmezőnyben végzett tanulóinkat csupán néhány pont választotta el egymástól. A végeredmény a következőképpen alakult:I. helyezés – Juhos Dominika 11/BII. helyezés – Leszkó Andrea 11/BIII. helyezés – Druga Richárd 12/DGratulálunk a helyezetteknek és minden résztvevőnek! Dominika azóta megírta a megyei forduló feladatlapját, most izgatottan várjuk az eredményét.(Bogdánné Gondi Melinda beszámolója)
Kínai delegáció a Széchenyiben

Kínai delegáció a Széchenyiben

2018.01.19 - 10:27
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába látogattak az SZTE Konfuciusz Intézetének igazgatói, Wang Lei és Mohr Richárd. Az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója Elismerő Díszoklevelet adott át Paláncz Györgynek a kiváló együttműködés elismeréseképpen. Az iskolában két éve folyik kínai nyelvoktatás.A megbeszélésen Wang Lei, az Intézet igazgatója a szorosabb partneri kapcsolat újabb lehetőségeiről beszélt. Az intézet célja a kínai nyelvoktatás iránti érdeklődés felkeltése és fenntartása, ezért az elért eredményeket nyelvvizsga formájában kívánják felmutatni. Az Intézet felmenő rendszerben szeretné bevezetni a nyelvvizsgákat a partner intézményekben. Először belső felmérésként. A középiskolai korosztály két szinten tehet nyelvvizsgát : a HSK 2. (alapfok) írásbeli vizsga a 11. évfolyamig, a HSK 3. (középfok) írásbeli és HSKK II. (középfok) szóbeli nyelvvizsga az érettségiző diákok számára lett összeállítva. Az új típusú HSK nyelvvizsgát (a 4. szinttől) Magyarországon is el lehet ismertetni. A HSK szinteket a CEF (The Common European Framework Reference for Language = Közös Európai Nyelvi Referenciakeret) alapján, azok követelményeit figyelembe véve dolgozták ki.Az intézet elegendő létszám esetén péntekenként ingyenes HSK, HSKK felkészítő tanfolyamokat (HSK 2. szinttől) biztosít a diákok számára.A nyelvvizsga a későbbiekben a SISU Nyári Táborok jelentkezéséhez is elvárás lesz. A felsőoktatási felvételinél többletpontot jelenthet. A vizsgadíjak jelentősebb olcsóbbak, mint Kínában vagy más országokban HSK (írásbeli) 1. szint 5000 Ft, 2. szint 6000 Ft, 3. szint 7000 Ft, HSK 6. szint 10000 Ft, HSKK szóbeli alapfok: 6000 Ft, középfok 7000 Ft.
Nemes Regionális informatikai verseny a Nemesben

Nemes Regionális informatikai verseny a Nemesben

2018.01.19 - 10:15
Az országos versenybizottság jóváhagyása után a BSZC Nemes-GSZI tagiskolája rendezhette meg a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny második, regionális fordulóját programozás kategóriában. Az első forduló után az országos versenybizottság döntése alapján öten érték el a második fordulóhoz szükséges pontszámot, amelyet január 13-án rendeztünk meg iskolánkban. A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategória (korábbi nevén Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Verseny) 1985-től kerül megrendezésre az általános- és középiskolák 5-13. osztályos tanulói számára, három korcsoportban, ezután iskolánk ad helyet a regionális fordulónak.
Próbanyelvvizsga a Széchenyiben

Próbanyelvvizsga a Széchenyiben

2018.01.11 - 14:21
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, mint EUROEXAM Nyelvvizsgahely próbavizsgát szervezett angol nyelvből azoknak az érdeklődő diákoknak, akik szerették volna felmérni a nyelvtudásukat nyelvvizsga előtt.A próbavizsgákat csak iskolák rendelhetik meg diákcsoportok számára. A diákok az iskola nyugodt, biztos háttért nyújtó légkörében tehetnek egy első próbát a nyelvvizsga előtt. Az „3in1” (Íráskészség, Olvasásértés, Hallásértés) elnevezésű vizsgát próbálhatták ki a tanulók. A próbavizsgán az „éles” vizsgával teljesen megegyeznek a feltételek. Időtartama: 2,5 óra, az eredményeket a Vizsgaközpont szakemberei elemzik, és személyre szóló értékeléssel segítik a vizsgázókat.Az első Próbavizsgára 53 fő jelentkezett. Az intézmény tanulóin kívül a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium és a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola néhány diákjai is próbát tett.A következő „3in1” Próbavizsga 2018. február 28-án lesz. Jelentkezni a szaktanároknál lehet. A próbavizsga díja: 2000 Ft

Alkotnak a Szent-Györgyis diákok

2018.01.11 - 13:49
Rövid betekintés az Alkotóházban folyó munkába. A .-s grafikusok pontos munkát végezve befejezték a linóleummetszetek kiszínezését. A munkafolyamat hosszadalmas volt, de a végeredményt látva megérte a fáradságot. Íme egy kis ízelítő a műhelymunkából.  
„Teaház” a Széchenyi kollégiumában

„Teaház” a Széchenyi kollégiumában

2018.01.11 - 12:20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai és tanárai a kollégiumi intézményegységben minden évben megszervezik a „Teaházi esték” programját.„Több mint egy évtizede kerül megrendezésre ez az est. Az alapötletet az adta, hogy régen milyen jókat tudtak beszélgetni az emberek a téli estéken, egy csésze tea elfogyasztása mellett. A „Teaház” kiválóan alkalmas a régmúlt hagyományok felelevenítésére és ápolására. A diákok szüleik által készített házi süteményekkel és teával kínálják egymást. A diáksegítők mindig önkéntes alapon szerveződnek az est lebonyolításához. Ezeken az estéken a kézműves foglalkozásokon a tanulók ajándéktárgyakat készítve megtapasztalhatják az alkotás örömét. Az idei foglalkozásokon mézeskalács csillagokból fenyőfát lehetett összerakni és díszíteni, valamint dekupázs technikával díszdobozokat festettek.”Szládek Katalin Judit
BERMUDA - 4

BERMUDA - 4

2018.01.11 - 10:33
Kovács-Torija Vera, a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma magyar szakos tanárnőjének gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy megjelent első könyve. Saját bevallása szerint még a magyarórákon, a pad alatt kezdte el írni regényét. Gratulálunk Vera! "Az élet furcsa ismétlődések végtelen láncolata – szokta mondogatni bácsikám. – Bármi megtörténhet, ami egyszer már megtörtént. És én állok elébe… A problémák pedig azért vannak, hogy megoldjuk őket. Nélkülük, azt hiszem, túl unalmas lenne az élet… - vallja regényem főhőse, és én egyetértek vele. Olyan családregényt olvashatsz, ahol mindenki ír: van, aki naplót és regényt, van aki csak kiegészít, más pusztán másol, átír, végül hol emlékezetből, hol hasra ütve improvizál folytatást. Ha velem tartasz, izgalmas kalandsorozatban lehet részed, átvezetlek a világ legkülönfélébb tájain, politikai eseményein, közben pedig megtudod, hogy szülei történetén keresztül hogyan formálódik felelősségteljes felnőtté napjaink fiatal hősnője."
Tegnap után - Fotókiállítás

Tegnap után - Fotókiállítás

2018.01.11 - 08:58
Széchenyis diák szakmai gyakorlaton Angliában

Széchenyis diák szakmai gyakorlaton Angliában

2018.01.10 - 13:06
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói 13 hetes angliai szakmai gyakorlaton vehettek részt az ERASMUS+ programban. Pálmai Rebeka 14.A osztályos tanuló beszélt a tapasztalatairól. —Miért jelentkeztél az ERASMUS+ programra? —Ez a program tette lehetővé, hogy külföldön is kipróbálhassam magam. Szükségem volt munkatapasztalatra is, hogy mélyebben is belelássak a szakmába. Néha ki kell mozdulni a komfortzónából. Az AFS Magyarország Nemzetközi Diákcsereprogram egyik önkénteseként folyamatosan tevénykedek, programokat szervezek és fogadok külföldi diákokat. Ez a tapasztalat is motivált, hogy „világot lássak”. Sajnos az AFS középiskolai programba már nem jelentkezhettem, ezért ragadtam meg az ERASMUS+ program lehetőségét. —Hol voltál szakmai gyakorlaton? —Bournemouth városában. Ez egy tengerparti település, tele nyüzsgő élettel. Olyan jó volt a tengerparton sétálni a szabadidőnkben. Változatos programokon vehettünk részt. —Milyen munkát kellett végezned? —Felszolgáltam, tálaltam, a bárban és a konyhában is dolgoztam. — Mi volt a legnagyobb élmény számodra? —Sok embert ismerhettem meg a munkám során sokszor munka után elmentünk együtt a kollégákkal kikapcsolódni. Ahol dolgoztam, visszavárnak. Nagyon örültem, hogy esküvőkön is felszolgálhattam és megismertem az ottani esküvői szokásokat.
Sikeresen szerepeltek a belügyi versenyen a Keményes diákok

Sikeresen szerepeltek a belügyi versenyen a Keményes diákok

2018.01.10 - 10:55
A rendészeti oktatás folyamatos változása mellett a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában több mint két évtizede folyik a hagyományos belügyi rendészeti ismeretek tantárgy oktatása. Az elmúlt évek sikerei után a közelmúltban újabb dicsőséget könyvelhettek el a tantárgy oktatói és tanulói. 2017. októberében ugyanis először rendezték meg a Belügyi Rendészeti Ismeretek Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt. A Kemény tagiskolából nyolc fő vállalta az egyéni megmérettetést. A versenyre komoly elszántsággal és szakmai alázattal készültek. Az első írásbeli fordulóra az intézményben került sor. December elején érkezett az örömhír a Belügyminisztériumból, hogy a szükséges többfordulós javítást követően, az országos döntőbe jutottak közül négy fő képviselheti a Kemény Gábor tagiskolát és egyben a BSZC-t is.A négy tanuló : Balázs Tibor, Dolog Benedek, Molnár Gábor és Ökrös Imre Lajos várhatóan márciusban vesz részt az országos döntőn.
KÓSOS NŐI SZABÓK A HÍRADÓBAN

KÓSOS NŐI SZABÓK A HÍRADÓBAN

2018.01.10 - 10:09
A hiányszakmák tanulóit motiváló ösztöndíjrendszer eredményességéről szóltak a hírek a 7.TV 2018. január 3-i műsorában. Hatos Istvánné, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Bizottságának elnöke és a ruhaipari vállalat szakképzési kapcsolattartója az iskolánkban tanuló női szabók képzését emelte ki ezen a téren. A végzős hallgatók saját szalagavatós ruháikat készítik, illetve az év végi vizsgafeladatukat gyakorolják jelenleg a külső gyakorlatuk keretein belül. A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat azok a diákok kaphatják meg, akik az adott tanévben meghatározott hiányszakmákat államilag támogatott nappali vagy iskolai rendszerű szakképzésben tanulják. Minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok tesznek javaslatokat arra, hogy melyek kerüljenek a hiányszakmák közé, majd a kormány hozza meg a végső döntést. Az ösztöndíjban részesülő tanulók magas anyagi támogatást kaphatnak, ezzel is elősegítve a lemorzsolódás csökkentését a hiányszakmákban. Megéri nem hiányozni, és jól tanulni, mert ezeknek függvénye az ösztöndíj megszerzése. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a 2018/2019-es tanévben várhatóan a következő hiány- (azaz ösztöndíjjal támogatott) szakmákban indít képzést: - női szabó - asztalos - ács - járműfényező Szeretettel várunk minden érdeklődő diákot! Képzéseinkkel kapcsolatban bővebb információ található iskolánk honlapján (kos.bszc.hu) és facebook oldalán: (www.facebook.com/BeKSZI.KOS/), illetve a 66/328-785-ös telefonszámon. Az eredeti cikket és a híradót az alábbi linken találhatják meg az érdeklődők: behir.hu
AZ ÉN KÓSOM 2017-BEN

AZ ÉN KÓSOM 2017-BEN

2018.01.08 - 08:22
A Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány (A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának alapítványa) és az Iskola Vezetősége versenyt hirdetett "Az én Kósom 2017-ben" címmel. Kerestük az év történetét.A pályaműveket az iskola facebook oldalán tettük közzé. A győztesek a legtöbb lájkot, illetve megosztást kapó művek közül kerültek ki.A jutalmakat, az 1-2-3. helyért járó 15000-10000-5000 Ft értékű vásárlási utalványt és jelképes jutalomként a csokikat a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány biztosította.Sok érdekes pályamű érkezett - történetek, sőt még egy kisfilm is. A tanulók munkáin felbuzdulva iskolánk tanári karának tagjai is kedvet kaptak, és versenyen kívül küldték be történeteiket, aminek az lett a következménye, hogy különdíjként még egy repülő rózsaszín tolltartó is kiosztásra került.Az iskola facebook oldalának látogatói döntése alapján a díjazottak:I. helyezett: Dobos Hanga (Gyarmati diák)II. helyezett: Gavallér Kira ZsolnaIII. helyezett: Lakatos AlexandraA különdíjat, Nagy Gáborné tanárnő repülő rózsaszín tolltartóját a 10.B osztály nyerte.A pályaművek megtalálhatóak az iakola facebook oldalán, illetve a történetek elolvashatóak az iskola 1. emeleti aulájában.Reméljük, sikerült sokaknak kellemes perceket szereznünk.Aki lemaradt a pályázatról, annak sincs oka bánatra, hisz elárulhatom, hogy hamarosan újabb kihívással jelentkezünk.
Rendhagyó angolóra drámajátékkal a Széchenyiben

Rendhagyó angolóra drámajátékkal a Széchenyiben

2018.01.05 - 10:55
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a 9. évfolyamos két tanítási nyelvű osztályában rendhagyó angolórát tartott Nagy Gabriella.Drámajátékon alapuló nyelvtanítási módszert alkalmazva dolgozták fel és mutatták be a meghívott vendégeknek az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepének, a hálaadásnak történetét a 9. EKNY osztályos tanulók Nagy Gabriella tanárnő irányításával. Ez a módszer rendkívül hatékonyan fejleszti a nyelvi készségeket, elsősorban a beszédkészséget. Valamint a közös munka, a problémamegoldás a szociális és kooperációs készséget is fejleszti. A drámajátékok bevonása izgalmasabbá teszik a tanítási folyamatot a tanár és a diákok számára is. A gyerekek bátrabban és ügyesebben lépnek interakcióba, fejlődik az önbizalmuk és az improvizációs készségeik. Nyelvtanulás során is ösztönzőleg hathat, ennek köszönhetően az idegen nyelv iránti motivációjuk is erősödhet, belefeledkeznek a játékba, észre sem veszik, hogy idegen nyelven kommunikálnak.

Nemes Tihamér TIT TELC Középiskolai Idegennyelvi Verseny

2018.01.05 - 10:39
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma középiskolás diákok számára egyéni kétfordulós angol nyelvi versenyt hirdet két kategóriában: kategória: A2+—B1 (9-10. évfolyam, illetve A2+/B1-es nyelvi szint) kategória: B1+—B2 (11-12. évfolyam, illetve B1+/B2-es nyelvi szint) Az első, írásbeli forduló 2018. február 5-én, hétfőn 14.30-tól 16.30-ig kerül megrendezésre intézményünk géptermeiben. A második, szóbeli fordulóra február 19-én, hétfőn 13.30-tól az írásbelin legjobban teljesítő versenyzők kerülnek behívásra mindkét kategóriában. Jelentkezni az alábbi linken elérhető regisztrációs felületen lehet január 26-ig. A versenyen való részvétel INGYENES. Az írásbeli és szóbeli feladatok értékelését a TELC vizsgaközpont vizsgáztatói végzik. Az eredményhirdetésre és s díjátadó ünnepségre 2018. február 19-én 16 órától kerül sor, amelyre minden résztvevőt, felkészítő tanárt és érdeklődőt értékes nyereményekkel várunk. Regisztráció: https://goo.gl/forms/puJjJvC6NK6UhFf22 Bővebb információ: Részletes versenykiírás
Szalagavató a Keriben

Szalagavató a Keriben

2018.01.04 - 13:54
2017. december 15-én tartotta a Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a végzős tanulóinak szalagavató bálját.  2018. tavaszán 330 tanuló fejezi be 3 ágazati képzésben és 8 szakmában tanulmányait.
Adománygyűjtés a Zwack tagiskolában

Adománygyűjtés a Zwack tagiskolában

2018.01.04 - 13:52
A diákönkormányzat tagjai a korábbi évekhez hasonlóan adományokat gyűjtöttek a Degré utcai gyermekotthon lakóinak. Az összegyűlt ajándékokat Döbrei Mónika (12/B), Dobrotka Tímea (1/9/3), Danczik Csilla (1/9/3), Irazi Márk (12/A), Szabó Bence (1/9/7) és Nagy Balázs (1/9/7) tanulók adták át.  
I. Keri Kupa

I. Keri Kupa

2018.01.04 - 13:37
December 20-án került megrendezésre az első Zwack Kupa, melyen iskolánk tanulói, valamint tanárai mérték össze a futball tudásukat. A mérkőzés során a tanári csapat került ki győztesen.A tornát Marik László, Döge Sándor testnevelő tanárok vezették le.Köszönjük a munkájukat és gratulálunk a győztes csapatnak!
Karácsonyi ünnepség a Keriben

Karácsonyi ünnepség a Keriben

2018.01.04 - 13:24
Ünnepi műsorral zárta az esztendő utolsó tanítási napját a BSZC Zwack tagiskolája.Dorkó Iván tanár úr Pappy és a csengettyű adventi történettel kedveskedett a tanulóknak.A tanárnők pedig magyar és angol nyelvű dalokkal segítettek ráhangolódni a közelgő ünnepre. A kórust Bagi Csaba és Kiss Csanád tanár urak kísérték.Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!
Karácsonyi adománygyűjtés a Széchenyiben

Karácsonyi adománygyűjtés a Széchenyiben

2017.12.21 - 12:48
A Magyar Vöröskereszt Békéscsabai Területi Szervezetével együttműködve a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai és dolgozói a karácsonyi adománygyűjtési akcióban 41 db cipős dobozt és 150 kg tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a rászoruló családoknak.
Karácsonyi műsor a Gyermekosztályon - Vízműs diákok részvételével

Karácsonyi műsor a Gyermekosztályon - Vízműs diákok részvételével

2017.12.20 - 15:38
A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai hagyományteremtő szándékkal ünnepi műsort adtak és gyűjtést szerveztek a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet gyermekosztályának. Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvos úr, szakmai csapata és kis betegeik nagy örömmel fogadták diákjainkat és az adományt, amelyben számos plüssjáték, kirakó, társasjáték valamint gyermek- és ifjúsági könyvek kaptak helyet a több kilónyi szaloncukor, mézeskalács és csoki mellett. A Vízműs diákok egy 40 perces műsorral idézték meg a karácsonyi hangulatot. A 9 A osztály tanulói által előadott meséket Pénzes Petra fuvolajátéka kísérte és Kovács Márk Sándor saját balladáját adta elő a hallgatóságnak. Nagy örömünkre szolgált, hogy a karácsony közeledtével a Vízműsök is közvetíthették az ünnep üzenetét megkönnyítve így a kis betegek kórházi tartózkodását. Ezúton is köszönjük minden diáknak, kollégának, hogy adományaikkal támogatták a kezdeményezést! Békés, boldog, áldott ünnepeket kívánunk!Kántor Ivett beszámolója
Téli útüzem VÍZMŰS szemmel

Téli útüzem VÍZMŰS szemmel

2017.12.19 - 12:04
Tóth-Nagy Terézia beszámolójaMinden évben november 15. környékén a Magyar Közút nyilvánosan is tájékoztatja az utazóközönséget: - Felkészültünk, jöhet a téli időjárás! Útépítő és -fenntartó technikus diákok tanulmányait színesítve a Magyar Közút Békéscsabai Üzemmérnökségére látogattunk el ebben a hónapban. Itt meggyőződhettünk arról, milyen sok mindent jelent ez a felkészültség.A Békéscsabai Üzemmérnökség vezetője, Borsos Pál köszöntött minket. Kiemelte, hogy cégüknél nagyon sok VÍZMŰS dolgozik és munkáltatóként számítanak végzett technikusainkra. Látogatásunk további részében Benkő Tibor, a közút munkatársa vezetett körbe minket. Megtudtuk tőle, hogy a napi jelentés alapján milyen információs láncon keresztül tájékoztatják az UTINFORM-ot. Azt is bemutatta, hogyan tudják megállapítani az UTMET adatai alapján egy kiválasztott út sókoncentrációját. A síkosság megelőzéséhez használt sóból álló „hegy” és a nedvesítettsó-szórás technológiája is érdekelt minket. A legnagyobb élménynek mégis a hóekével és sószóróval felszerelt gépkocsik és a matuzsálemnek számító ZIL hómaró beindítása számított.Köszönjük a közút munkatársainak a kedves fogadtatást és az értékes információkat. Kívánunk nekik hóakadályoktól mentes telet, a közlekedőknek pedig csúszásmentes burkolatot!
„Anglia mindig is egy álom volt számomra”

„Anglia mindig is egy álom volt számomra”

2017.12.19 - 09:25
Interjú Debreceni ZitávalA Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói 13 hetes angliai szakmai gyakorlaton vehettek részt az ERASMUS+ programban. Debreceni Zita 14.A osztályos tanuló beszélt a tapasztalatiról.-Miért jelentkeztél az ERASMUS+ programra?-Anglia mindig is egy álom volt számomra. Anyagi okok miatt eddig nem volt lehetőségem kiutazni. Ezért ragadtam meg a lehetőséget és jelentkeztem. A nyelvtudásomat is szerettem volna fejleszteni. Ezenkívül az is motivált, hogy kipróbáljam magam, hogy hogyan tudok boldogulni egyedül, távol a családtól. -Hol voltál szakmai gyakorlaton?-Bournemouth városában, a tengerparton. Imádtam ezt a várost, mert sok fiataloknak szóló program volt és mindig történt valami. Nekem volt a legjobb, mert a szállásunkkal szemben volt a munkahelyem, egy 33 szobás szálloda.-Milyen munkát kellett végezned?-Felszolgáltam, tálaltam, a bárban és a konyhában is dolgoztam. -Mi volt a legnagyobb élmény számodra?-Az egyik a nyelvtudásom fejlődése. Az elején nagyokat pislogtam, amikor a skót séf beszélt hozzám. Azonban idővel, jól megértettük egymást. Tulajdonképpen egy multikulturális közegbe csöppentem bele: a munkatársaim között német és szerb diákok is voltak. Az ő kultúrájukról is többet megtudhattam. Másrészt megismerhettem az angolok pozitív oldalát. Kedvesek és figyelnek egymásra.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015