Hírek

"Az én Kósom 2017-ben" - Pályázat

2017.12.05 - 10:17
KEDVES MINKET LÁTOGATÓK! Szeretnénk Titeket meglepni az ünnepek közeledtével egy jó kis pályázattal hagyományteremtő céllal. A Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány (a BSZC Kós tagiskola alapítványa) és az Iskola Vezetősége arra gondolt, hogy versenyt hirdet Köztetek és ismerőseitek közt "Az én Kósom 2017-ben" címmel. Keressük az év történetét. Várunk Tőletek olyan pályázati művet (fogalmazást, költeményt, fotó- vagy videó-összeállítást, vicces vagy tanulságos történetet) arról, ami Veletek történt ebben az évben. Engedjétek szabadon fantáziátokat! Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel népszerűsítsük is iskolánkat és honlapunkat (http://kos.bszc.hu) boldog perceket okozva ezzel az irántunk érdeklődőknek is. A művek az iskola Facebook oldalán (https://www.facebook.com/BeKSZI.KOS) lesznek megtekinthetők! MEGOSZTANI ÉS LÁJKOLNI ÉR, sőt kötelező! Hiszen a győztesek a legtöbb lájkot, illetve megosztást kapó művek közül kerülnek ki. Talán motiváló lehet Számotokra az 1-2-3. helyért járó 15000-10000-5000 Ft értékű vásárlási utalvány a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány támogatásával. Nem csak diákok pályázhatnak! Műveiteket 2017. december 1. és 20. között adhatjátok le elektronikus formában "az.en.kosom.2017.ben@gmail.com" címen.
EBI Mentorprogramban vesznek részt a Széchényi diákjai

EBI Mentorprogramban vesznek részt a Széchényi diákjai

2017.12.05 - 10:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. évfolyamos tanulói részt vesznek az EBI Mentorprogramjában. Szabados Fanni és Szegedi Zita tartott tájékoztató előadást a 11. évfolyamosoknak erről az iskolaidőn kívüli ingyenes képzési lehetőségről 2017. november 23-án. Az EBI (Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért) 3. alkalommal hirdeti meg a Mentorprogramját a békéscsabai középiskolások számára. Másfél évig fiatal, egyetemista mentoroktól tanulhatnak az egyetemi életről a diákok. A prezentációs és kommunikációs készségeiket fejleszthetik, illetve a munka világába nyerhetnek bepillantást.
Romvári Gizi Alapítvány delegálta színházi előadásra a Széchenyi diákjait

Romvári Gizi Alapítvány delegálta színházi előadásra a Széchenyi diákjait

2017.12.05 - 10:11
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai számára a Romvári Gizi Békés Megye Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma 2 db színházjegyet ajánlott fel. A Kuratórium minden évben lehetővé teszi a színházszerető diákoknak, hogy megnézhetnek egy-egy előadást a Jókai Színházban. Ebben a tanévben Nagy Gréta és Balogh Enikő (9.E) a Macskajáték című előadást látták a Jókai Színházban 2017. november 20-án.
Nyílt nap a Széchenyiben

Nyílt nap a Széchenyiben

2017.12.05 - 10:09
A Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. november 22-én tartotta nyílt napi rendezvényét.  Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a tanórák munkájában. A 2018/2017. tanévre meghirdetett képzéseket Paláncz György igazgató ismertette.
Karácsonyi hangverseny

Karácsonyi hangverseny

2017.12.05 - 10:07
Bázisintézményi jó gyakorlatát mutatta be a Trefort Kollégiuma

Bázisintézményi jó gyakorlatát mutatta be a Trefort Kollégiuma

2017.12.05 - 09:52
Iskolánk, a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként megnyitotta kapuit, s a Kollégiumi Egészségnapok programsorozatának jó gyakorlatát mutatta be az érdeklődők számára. A programra számos érdeklődő kolléga látogatott el, s lehetőségük nyílt arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek a Trefort mindennapjaival. A rendezvényt Kiss Mihály igazgató nyitotta meg, majd Csibor Géza intézményegység-vezető mutatta be a kollégium munkáját. A vállalkozó kedvű pedagógusok kipróbálhatták a diákoknak szánt programokat is: volt, aki a vérnyomását, vércukor szintjét ellenőriztette, volt, aki a részeg szemüveget próbálta ki, s voltak olyanok is, akik egy kvízben tették próbára tudásukat. A nap zárásaként tapasztalatcserére nyílt lehetőség. Valentényiné Hidvégi Erika beszámolója
Szalagavató a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumban

Szalagavató a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumban

2017.11.22 - 13:11
A középiskolai szalagavató ünnepségek sorát a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyitotta meg november 17-én pénteken a békéscsabai sportcsarnokban. Több ezer vendég: szülők, hozzátartozók, tanárok, a tagintézmények meghívott vezetői előtt hét végzős osztály 163 tizenkettedikes tanulójának - és különlegességként egy tizennegyedikes szakmai vizsga előtt álló osztálynak 22 fő - osztályfőnökeik tűzték fel a szalagokat. A tűzés megható és emelkedett pillanatait az osztályok műsorai követték, amelyekre hónapok óta készültek az érettségi előtt álló tanulóink. További képek a BSZC facebook oldalán
Széchenyis diákok a Digitális Turisztikai Workshopon

Széchenyis diákok a Digitális Turisztikai Workshopon

2017.11.22 - 12:25
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói részt vettek a Csabagyöngyében megrendezett Digitális Turisztikai Workshopon 2017. november 17-én. A rendezvény a Magyar Turisztikai Ügynökség a Google Magyarországgal együttműködésében valósult meg.  A program alapvető célkitűzése a digitális kompetenciák és készségek fejlesztése, ezért turisztikai ágazati workshopokat rendeznek Budapesten és három vidéki helyszínen. Az intézmény turisztikai ágazati képzésben részt vevő két tanítási nyelvű 12.F osztályos tanulói is részt vettek az eseményen Aradszky Ilona tanárnő vezetésével. Kaplonyi Dóra így foglalta össze az eseményt: „Három előadást hallgathattunk meg. Az elsőt Dr. Várady Zsuzsanna, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakembere tartotta az új országos turizmusfejlesztési stratégiáról, amely a tervek szerint 2030-ig fog megvalósulni. A workshop lényege az volt, hogy segítsenek a vállalkozásoknak a digitális világ adta lehetőségek kihasználásában. Hallottunk még előadásokat a magyarországi internethasználatról, hogy milyen közösségi oldalakat használnak leginkább hazánkban. Szó volt még a weboldalak fontosságáról, illetve megismerkedhettünk a Google különböző oldalaival, amelyek mind segítik a vállalkozókat az online jelenléttel kapcsolatban. A workshop minden előadása érdekes és magával ragadó volt, hasznos információt nyújtottak az aktuális internethasználatról és arról, hogy a mai világban hogyan is érhetnek el a vállalkozások tényleges, hosszú távon magas profitot. Örülök, hogy részt vehettem ezen a rendezvényen, mivel az itt szerzett ismereteket biztosan kamatoztatni tudom majd májusban a komplex szakmai érettségin.” Osztálytársa, Szabados Fannira is hatással voltak a rendezvényen hallott információk: „Rendkívül tetszett az előadás, hiszen újabb ismereteket szerezhettem a turizmusról. Az előadók rendkívül nyitottak és közvetlenek voltak velünk, kérdésekkel és bemutatókkal tették színesebbé a napunkat. Az esemény célja az volt, hogy felhívják a figyelmünket arra, hogy szembe kell néznünk a felgyorsult világgal, az új technológiával. El kell fogadnunk ezt az új digitális környezetet. Ezért rendeznek az ország és a világ különböző pontjain workshopokat, amit mi, turisztikai szakembereknek tanulók, csak úgy definiálunk, hogy „egy adott szakterület iránt érdeklődő emberek találkozója”, melynek célja, hogy közös munkával valami újat hozzanak létre az adott témában.”
GSZI sikeres nyílt nap

GSZI sikeres nyílt nap

2017.11.20 - 15:31
Hatalmas érdeklődés mellett tartottuk 17-én, pénteken a Nemes-GSZI idei első nyílt napját. Több százan jelentek meg a gépészet, informatika és rendészet területeinek bemutatására, képzéseink különlegességeinek megismerésére. A regisztráció után Maczik Mihály igazgató úr tartott egy rövid összefoglalót, majd a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Novodomszki Orsolya rávilágított a szakgimnáziumi képzés előnyeire. Ezután az érdeklődők több csoportba osztva megismerhették a GSZI tantermeit, óráit. A körbevezetés után nyílt tanítási órákon vehettek részt, ahol népszerűségnek örvendett a szoftverfejlesztés, gépészeti érdekességek, valamint a rendészettel kapcsolatos tanóra is. Külsős partnereink képviselői (Linamar Hungary Zrt., Csaba-Metál Zrt.) is megemlítették, hogy a GSZI (immáron Nemes Tihamér) jó választás, mind annak, aki tovább szeretne tanulni műszaki vonalon, mind azoknak, akik egy jó szakma alapjait szeretnék elsajátítani. Rendészeti irányban érdeklődők a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás szakembereitől kaphattak információt. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a következő nyílt napon, 2017. december 9-én 9:00-tól (regisztráció miatt célszerű hamarabb érkezni, vagy előregisztrációt végezni: www.gszi.sulinet.hu). Nyílt napunkról további képek az iskola hivatalos facebook oldalán is megtekinthetők: https://www.facebook.com/geszi/.
Görögországba is mehetnek szakmai gyakorlatra a Széchenyi diákjai 2018-tól

Görögországba is mehetnek szakmai gyakorlatra a Széchenyi diákjai 2018-tól

2017.11.20 - 15:26
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma vezetése szakmai megbeszélést folytatott az Algoos Study, Work and Travel Inc. egyik vezetőjével, Karolina Wólcikkal 2017. november 17-én az intézményben. Az egyeztetés elsődleges célja, hogy a két intézmény között szakmai partneri kapcsolat alakuljon ki, amely segítségével a diákok 2018-tól már Görögországban is teljesíthetik a szakmai gyakorlatukat, a német, a svájci és az angol szakmai gyakorlati helyek mellett. A turisztikai ágazati képzésben részt vevő tanulók 2018 júniusától augusztusig teljesíthetik  szakmai gyakorlataikat a görög szállodákban.
A Kós egykori fodrásztanulójának sikere Abu-dhabiban

A Kós egykori fodrásztanulójának sikere Abu-dhabiban

2017.11.17 - 13:17
Kiválósági érmet kapott a World-Skills 2017-es versenyén fodrász kategóriában Kovács Alexandra, aki a Szakma Kiváló Tanulója Verseny első helyezettjeként szerzett szakmai bizonyítványt a BSZC Kós tagiskolában 2017-ben. A 20 tagú magyar csapat 19 szakmában indult a szakmák olimpiáján. Október elején érkezetek Abu Dhabiba, hogy összemérjék tudásukat a világ legjobbjaival. Alexandra versenyszámában átlag feletti teljesítményt nyújtott. Ilyen eredményt ebben a korosztályban még senki nem ért el magyar fodrászként. A sikeres szereplésért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elismerését fejezte ki. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk egy ilyen sikertörténetnek!
Tésztahídépítő-versenyt rendezett a Vízmű az általános iskolásoknak

Tésztahídépítő-versenyt rendezett a Vízmű az általános iskolásoknak

2017.11.17 - 13:19
2017 októberében a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma tésztahídépítő-versenyt hirdetett a békéscsabai általános iskolásoknak, mely keretén belül október 27-éig várták azon fiatalok jelentkezését, akik érdeklődnek a közlekedésépítő szakmák iránt. A versenyre 4 fős csapatok jelentkezhettek, a feladatuk egy előre megépített tésztahíd elkészítése volt. A megmérettetésre 4 pályamunka érkezett, kettő az Erzsébethelyi Általános Iskolából, egy a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, egy pedig a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskolából. Az eredményhirdetésre és a tésztahíd törésére a békéscsabai pályaválasztási vásáron került sor 2017.11.08-án 13:30 perckor. A törésre a pontok kiszámítása miatt volt szükség, hiszen a hidak megépítésével a zsűri arra volt kíváncsi, hogy mennyi terhelést bír el a híd.  A törések alkalmával 2 vízműs diák tésztahídját is próba alá vettették, de természetesen ők nem vettek részt a versenyben, aminek eredménye végül a következőképpen alakult: 1. helyezett: Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2-3. helyezett: Erzsébethelyi Általános Iskola 4. helyezett: Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola   A versenyre érdemes volt pályamunkát készíteni, hiszen a nyertesek közül az 1. helyezett egy osztálykirándulást nyerhetett a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkba, a 2. helyezett a VÍZMŰ büféje által felajánlott édességcsomaggal lett gazdagabb, míg a harmadik helyezett vízműs mappákat és egy hidakról szóló értékes könyvet vehetett át. Köszönjük az általános iskolásoknak a részvételt és gratulálunk a győzteseknek! Tóth-Nagy Terézia beszámolója
„Európa határok nélkül - a Kerisekkel”

„Európa határok nélkül - a Kerisekkel”

2017.11.16 - 11:43
„Európa határok nélkül - a Kerisekkel” program keretében négy szakoktató tanár szakmai tanulmányúton vett részt Spanyolországban, Valenciában. A szakmai program keretében a vendéglátó iskolát és vendéglátóegységeket látogattak meg: Gremio de Pasteleros (cukrászatok-pékségek céhe), Casani, V. Garcia (pékségek), Hotel Hospes Palau de la Mar, Pasteleria Francesca Lambert (cukrászat), Restaurante Contrapunto Les Arts, Altaviana - Vocational and Tourism School. A BSZC Zwack tagiskolájának tanárai betekintést nyertek a spanyol oktatásba, a duális képzésbe és megismerkedtek a spanyol konyhával. A kulturális program keretében megtekinthették Valencia nevezetességeit: a City of Arts & Sciencist-et, Oceanogràfic Valencia-t és a Bioparc-ot. Élményekkel és szakmai fejlődésünket elősegítő tapasztalatokkal feltöltve tértek haza az útról, melyet a pedagógusi munkájuk során hasznosítanak.
Ingyenes tehetséggondozó és felvételi előkészítő rajztanfolyam

Ingyenes tehetséggondozó és felvételi előkészítő rajztanfolyam

2017.11.15 - 13:57
„Zenével a drog ellen”

„Zenével a drog ellen”

2017.11.15 - 13:43
Fekete András r.ftzls., a Karcagi Rendőrkapitányság drogprevenciós tanácsadójának meghívására, immár második alkalommal kapott fellépési lehetőséget a Kemény Gitárklub az általa tartott „Zenével a drog ellen” c. előadásra. Májusban Kisújszálláson, most novemberben Kunhegyesen. A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a zenével egybekötött prezentációt és a végén visszatapsolták a Gitárklubot! A zenekar örömmel tesz eleget a soron következő meghívásnak is.

Nyílt nap a Trefortban!

2017.11.15 - 13:42
Kedves Szülők! Kedves Diákok! A BSZC Trefort tagiskolája nyílt napot tart az érdeklődő szülők és diákok részére, amelyre szeretettel hívunk és várunk mindenkit, hogy betekintést nyerhessenek iskolánk életébe. Soron következő nyílt napunk időpontja: 2017.11.17 (péntek) 9 óra (Regisztráció és igazolás kiállítása 8.30-tól!)
Hangszert a kézbe

Hangszert a kézbe

2017.11.15 - 13:16
A BSZC Trefort Ágoston Iskola 13.c. osztálya 17 fővel meglátogatta a Hangszert a kézbe, ismeretterjesztő könnyűzenei  sorozat programjait. A hangszerbemutatót neves zenészek, szakmailag jól képzett emberek irányították. A legnagyobb sikere a gitáros térnek volt, ahol fülhallgató segítségével, szinte az összes gitárfajtát ki lehetett próbálni. A billentyűs hangszerek is érdekelték a fiatalokat, mert igen különleges zongorák, digitális különleges hangszerek is jelen voltak az interaktív kiállításon. A szakócától a két lábdobig, Tóth Tamás könnyű zenész rendhagyó óráját is meghallgattuk. Szó volt a dobtörténetéről, előadókról, majd a dobkészítés igen érdekes mechanikai műveleteiről.  Az előadás végét, egy fenomenális dobszólóval  fejezte be az előadó. Voltak olyan diákok, akiknek annyira tetszett a hangszerek kavalkádja, hogy a tanítás után még visszatérnek a könnyűzenei kiállításra. A Nemzeti Kulturális Alap és Cseh Tamás program kezdeményezését nagyon elismerően fogadták iskolánk tanulói. Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, rendezőknek, mert több diák vélekedett úgy, az interaktív kiállítás után,  hogy megtanul egy hangszeren zenélni a jövőben. Tóth Olga beszámolója
Nemzetközi gyakorlatok és tapasztalatok a szakképzésben 2017-2019

Nemzetközi gyakorlatok és tapasztalatok a szakképzésben 2017-2019

2017.11.15 - 12:54
A BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulóinak lehetősége nyílt az idei tanév első hónapjaiban is számos, pontosan 7 Erasmus + tanulói mobilitás egyikén részt venni, valamint az intézmény oktatói is éppen egy szakértői úton vesznek részt Spanyolországban. A 8 turnus a következő sorrendben zajlott, zajlik: Az első út Spanyolországba indult szeptember 9-én három Épületgépész technikus és központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő tanuló számára. Balda Zsolt, Halász Csongor és Papp József Bálint spanyol vállalkozók cégeinél töltötték el az egy hónapot, klímaszereléssel. A tanulók nem csak a kísérőtanár segítségére, de az  EUROPROYECTOS Erasmus Plus S.L. képviselőjére, Maria Lopezre is számíthattak. A második tanulói mobilitás Észtországba indult, szeptember 23-án. Ide hét informatikai területen tanuló diák indult. Három CAD-CAM informatikus: Kertész Zoltán Roland, Németh Erazmus László és Szabó Patrik, valamint négy informatikai rendszergazda tanuló: Fazekas Richárd László, Katona Dávid, Tímár Ferenc és Ujházi Balázs. Ők a tallini Polütechnikum segítségével, Ege Meister tanárnő által ajánlott cégeknél, intézményeknél voltak Erasmus + mobilitási gyakorlaton. A Network Tomorrow OÜ cégnél Fazekas Richárd és Tímár Ferenc, az International School of Estonia területén Katona Dávid Balázs, az Avalanche Labs Ltd-nél Kertész Zoltán Roland, Németh Erazmus László és Szabó Patrik, valamint a Tallinna Polütehnikumnál Ujházi Balázs András. A harmadik tanulói mobilitás Szlovákiában Komarnoban 2017. október 07. és november 05. között zajlott. Öt hegesztő tanuló, a jelenlegi KSZ 12/2-es osztály tanulói közül két tanuló, Jakab Dominik és Nagy Norbert János valamint a 2/10/2-es osztályból három tanuló Acsai Attila, Andrej Andor és Daróczi Tibor Alex vett részt a gyakorlaton a SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. cégnél. A gyakorlat megszervezésének aktív segítője a Trefortnak a komarnoi Stredná obdorná skola technická - Műszaki Szakközépiskola.   A negyedik és ötödik turnusok október 19-én indultak, más-más Erdélyi településre, Romániába gyakorlatra az első alkalommal. Ezek a csoportok már a 2017-2019-es nyertes pályázat részei. A partnerek autószerelő szalonok, szakszerviz cégek. Andó Norbert Mihály, Greksza Csaba, Moósz Márk Benedek, Murzsicz Patrik, Papp Tamás  és Székely Viktor Zsolt. Ők közlekedés gépészet szakterületen tanulnak. A hatodik út Németországba indult október 29-én. A hat autóelektronikai tanuló a Vitalis cég Skeuditz-i gyakorlati helyein tölti el az egy hónapot. Galambos Ákos, Miskó László, Nagy Márk László, Papp László, Tóth László és Vári Tamás Komáromi Zoltán tanár úr kíséretében utaztak, aki szakmai szemmel is figyeli a gyakorlati helyet. Időrendben a hetedik út Spanyolországba november 5-én indult 8 szakértővel. Ez az idei félév egyetlen olyan Erasmus + mobilitása, melyben az iskola tanárai és külső szakértők vesznek részt. Megújuló energia szakterületen tanulmányoznak például bioklimatikus épületeket, a megújuló energiagazdálkodásban résztvevő képzőintézményeket, mint a La Laguna Egyetem, ITER intézet, mely fotovoltaikus energia, szélenergia hasznosítása, fenntartható épületszerkezetek megvalósításával foglalkozik. A küldő intézmény képzési palettájának fejlesztéséhez készülő tananyaghoz gyűjt a szakértői csoport naprakész a helyi oktatásban hasznosítható mintákat. A nyolcadik csoport Máltára november 9-én indult 4 autóelektronikai tanulóval. Kísérőjük Unyatyinszki Csaba tanár úr. Kovács Róbert, Nagy Márk, Nagy András és Szemző Zsolt négy hetet tölt el különböző autószerelő műhelyekben. A gyakorlat során az itthon tanultak gyakorlása a cél. Jelenleg még mobilitási program keretében 4 finn tanuló tartózkodik a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által biztosított szakmai gyakorlati helyeken. A már három hete városunkban lévő fiatalok épületvillamossági szakterületen vannak gyakorlatok a BÉSZER kft-nél, az Alföldvíz Zrt-nél valamint a Meszlényi-Autó Kft-nél.
Nyílt nap a Kósban

Nyílt nap a Kósban

2017.11.15 - 12:46
2017. november 13-án nyílt napot tartottunk. Vendégeink beleKÓStolhattak iskolánk életébe. Több helyszínen ki is próbálhatták magukat, tájékoztattuk őket képzéseink részleteiről, ajándéktárgyakat kaptak, illetve készíthettek maguknak. A következő nyílt napunk 2017. december 4-én lesz 9:00-tól. A boldogság titkos receptjét mi sem tudjuk, de szívesen megmutatjuk, hogy nálunk mit lehet tanulni. Várunk mindenkit: - aki már tudja, mi szeretne lenni, - aki még keresi az igazit, - akinek még elképzelése sincs arról, hogy hova tovább. Rövid videó képzéseinkről: Link Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Békéscsaba, Kazinczy utca 8. További képek az iskola galériájában
3 nap, és robban az aréna! Már zajlanak a főpróbák

3 nap, és robban az aréna! Már zajlanak a főpróbák

2017.11.14 - 09:15
2017 november 17-én 17 órától tartjuk a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma Szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban, ahol a nyolc végzős osztályunk  mutatja be a várva várt produkciókat.
Dobogós lett a Nemes csapata!

Dobogós lett a Nemes csapata!

2017.11.14 - 08:52
A Védőnői Szolgálat munkatársai idén, október 25-én is megszervezték a nagy népszerűségnek örvendő „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedőt. Az idei téma a Víz évéhez kapcsolódott. Öt állomáson várták a szervezők a versenyzőket különböző feladatokkal, melyek a Just Dance, az Alföldvíz tesztfeladata, valamint az általános higiéniához kapcsolódó játékos feladatok voltak. A fiatalok kedvence a gyakorlati jellegű újraélesztés volt.  A BSZC gépészeti tagiskoláját képviselő háromfős csapat az előkelő harmadik helyen végzett.
KÖMAL országos versenyén 2-3. helyen végzett a Széchenyi diákja

KÖMAL országos versenyén 2-3. helyen végzett a Széchenyi diákja

2017.11.14 - 08:49
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja, Molnár István a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KÖMAL) 2016/2017. pontversenyében az országos versenyen a 2-3. helyezést ért el a C-jelű matematikai gyakorlatok versenyén. Az összes feladat helyes megoldásával 225 pontot lehetett elérni, Molnár István 222 pontot ért el. A 2017. október 30-31-én megrendezett őszi ankéton vehették át az ajándékokat. Felkészítő tanára Schédl Ilona. 
Széchenyis díszdiplomás pedagógusokat is köszöntöttek a Városházán

Széchenyis díszdiplomás pedagógusokat is köszöntöttek a Városházán

2017.11.14 - 08:46
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma aranydiplomás pedagógusait, Murvai Lászlót és Udvardy József Lászlónét köszöntötte Paláncz György igazgató. Murvai László 10 évig volt az intézmény igazgatója. Békéscsaba összes díszdiplomás tanárát a Városházán fogadták ünnepélyes keretek között, ezzel köszönték meg a felelősségteljes, áldozatos pedagógusi tevékenységüket.
Nyílt nap a keményben

Nyílt nap a keményben

2017.11.13 - 15:53
Zwackos tanárok tanulmányi úton Riminiben

Zwackos tanárok tanulmányi úton Riminiben

2017.11.13 - 15:07
„Európa határok nélkül -  a Kerisekkel” program keretében négy gazdász tanár szakmai tanulmányúton vett részt az olaszországi Riminiben. Fogadó intézményük, a Sistema Turismo iroda számtalan programot állított össze számukra. A szakmai ismeretek bővítése keretében meglátogatták a Bolognai Egyetemet, ahol a Turisztikai közgazdaságtan tanszék rektora fogadta a csoportot, mutatta be egyetemüket, ismertette az ottani oktatás rendszerét, céljait és módszereit. Később egy közgazdasági szakközépiskolába is ellátogattak, ahol betekintést nyertek az ott folyó képzésbe. A kulturális program keretein belül, idegenvezető kalauzolásával megtekintették, ill. megismerték  San Marino, Firenze és Santarcangelo történelmét és főbb látnivalóit. Élményekkel és szakmai fejlődésüket elősegítő tapasztalatokkal feltöltve tértek haza az útról, melyet a pedagógusi munkájuk során hasznosítanak.
Aranydiplomás elismerésben részesült egy GSZI-s pedagógus

Aranydiplomás elismerésben részesült egy GSZI-s pedagógus

2017.11.13 - 14:04
November 9-én Békéscsabán, a városháza dísztermében került sor a nyugdíjas pedagógusok arany- illetve gyémánt díszdiplomájuk átvételére. A GSZI volt tanára, Viczián Klára ötven évvel ezelőtt vehette kezébe pedagógus diplomáját, amiért a város aranydiploma elismerésben részesítette, amelyet Szarvas Péter polgármestertől vehetett át. Klára iskolánkban 1993-2003 között tanított magyar-angol szakos pedagógusként. A kép forrása: beol.hu
A Sziklakórház Múzeumban jártak a Trefortos diákok

A Sziklakórház Múzeumban jártak a Trefortos diákok

2017.11.09 - 16:05
A „Szikla” Múzeumi Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázatunknak köszönhetően 20 Trefortos diák két tanár kíséretében utazhatott a fővárosba nemrég. Az Alapítvány az utazási költség és a belépőjegyek finanszírozásán túl, a Budai Vár egyik éttermében egy finom ebéddel is megvendégelt minket. A Budai Vár alatti Sziklakórház termeiben megdöbbentő hitelességgel keltik életre a II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború történéseit. A működőképes gépészettel és korabeli berendezési tárgyakkal, viaszfigurákkal felszerelt létesítmény zegzugos termeiben valódi izgalmakat élhettek át diákjaink, miközben felfedezték a háborús állapotokat és a hidegháború eszközeit eredeti környezetükben. Felkészült tárlatvezetőnk kalauzolásával nem csupán a második világháborús és az 1956-os kórházat tekinthettük meg, hanem bepillantást nyerhettünk egy légoltalmi riasztóközpont mindennapjaiba is. Keresztiné Juhász Ágnes és Valentényiné Hidvégi Erika beszámolója
Trefort bemutató

Trefort bemutató

2017.11.09 - 15:50
Hangszert a kézbe

Hangszert a kézbe

2017.11.08 - 16:07
A Kemény Gitárklub, Keményes diákokból álló 25 fős csoportjával részt vett a „Hangszert a kézbe” könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat interaktív hangszerkiállításán és hangszeres bemutatóján a Csabagyöngyében. Kézbe foghattuk és megszólaltathattuk a hangszereket és hangtechnikai berendezéseket. Nagy élmény volt gitárklubosainknak! A rendezvény egész héten át tart. Pénteken a BSZC Kemény tagiskolájából még két csoport fog ellátogatni a kiállításra. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!
Szakmai gyakorlat Lipcsében

Szakmai gyakorlat Lipcsében

2017.11.08 - 16:04
Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Annus Erik, Lippai Renáta, Vikor Bence 13/C vendéglátásszervező, Gecsei Kitti 10/3 cukrász, Janicsek Dorka 10/7 és Soós Anett 11/5 szakács tanulók képviselték iskolájukat Lipcsében. Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai üzemi konyhákon, valamint a Lipcsei Egyetem központi menzájának konyháján dolgoztak. Átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás. A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Lipcse városának nevezetességeit, eljutottak Drezdába, Prágába, és egy teljes hétvégét tölthettek el Berlinben. A hónap hasznosan  telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a német kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak német nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is. A külföldi gyakorlati helyek mind a hat diákunkat szakmai dicséretben részesítették.  Értékeléseik alapján a tanulóink kiválóan felkészültek, érdeklődőek voltak, valamint nagy igyekezettel, szorgalommal végezték a rájuk bízott feladatokat. Gratulálunk a szép teljesítményhez és köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolájuknak!
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015