Hírek
Szakmai gyakorlaton Finnországban

Szakmai gyakorlaton Finnországban

2017.12.19 - 08:48
A BSZC Kemény tagiskolájának diákjai az Erasmus+ program keretében egy hónapig Finnországban mélyítették el szakmai tudásukat. Útjukról rövid beszámolót készítettek. Íme: Nagy izgalommal készültünk a hosszú útra. Túl voltunk már a különböző felkészítéseken mikor november másodikán elindultunk a Liszt Ferenc repülőtérre. Hatunk közül csak egyik társunk utazott repülővel korábban, így ez is fokozta az izgalmakat. Két órás repülőút után érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már várt bennünket a fogadó iskola egyik tanára. Autóval kb. fél óra alatt érkeztünk meg Porvooba, ami 45 km-re van Helsinkitől keletre. Porvoo Finnország második legrégibb városa és szerencsére a régi városrészt nagyon szépen megőrizték a helyi lakosok. Mielőtt a szállásra mentünk volna autóval körbementünk és megnéztük a fontosabb látnivalókat.Az iskola és a szállás kb. 2-2.5 km-re volt a várostól egy kis erdőben, a Helsinkibe vezető út mentén. A megérkezés után elfoglaltuk a szobáinkat. Szerencsére egy háromszobás, jól felszerelt helyet kaptunk, így valamennyien egy lakásban laktunk egy hónapon keresztül. Miután kipakoltunk szétnéztünk a környéken, ismerkedtünk az ott lakó diákokkal.Másnap az Edupoli iskolában fogadtak bennünket, bemutatták a műhelyt és a velünk foglalkozó mestereket is. Nagyon modern, jól felszerelt műhelyben dolgoztunk. Felhívták a figyelmet, hogy ide külső helyszínről hoznak autókat, nem csak gyakorolni kell, hanem felelősséggel javítani az autókat. Ezzel az egy hónap alatt nem is volt probléma, nagyon elégedettek voltak a munkánkkal. Legjobban egy számítógépes program tetszett, amelybe először be kell írni az autó típusát majd a rendszámát és utána megmutatja, hogy hol van a probléma. Most jött jól az angol nyelvtudás, mert szövegesen is leírta a program a teendőket, angolul. Persze a legfontosabb mégis a szakmai tudás volt, mert sokszor már a rajz alapján is tudtuk, hogy hogyan kezdjünk a munkához.A hétvégéken főztünk, ismerkedtünk a várossal és az ottani emberekkel. Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen visszamennénk, ha még lehetne!
Adománygyűjtés a SZEGYA-ban

Adománygyűjtés a SZEGYA-ban

2017.12.19 - 00:12
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyűjtést szervezett a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak. A rengeteg összegyűlt ruha ma került kiszállításra és átadásra a  Családsegítő Központ képviselőinek, akik továbbítják a családoknak. A SZEGYA-s tanulók és pedagógus kollégák  ezzel szeretnék szebbé tenni a rászoruló családok Karácsonyát, továbbá BOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI. 
Széchenyis diákok első helyezést értek el az országos Marketing Verseny döntőjén

Széchenyis diákok első helyezést értek el az országos Marketing Verseny döntőjén

2017.12.19 - 00:04
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai az I. helyen végeztek a IX. Keleti Károly Országos Levelező Közgazdaságtan és Marketing Verseny a döntőjében, amelyet 2017. december 16-án rendeztek meg az Óbudai Egyetem Keleti Károly Karán.A csapat tagjai: Oláh Kitti (12.E), Szegedi Zita Karolina (12.E), Doba Zoltán (12.F).Felkészítő tanár: Aradszky Ilona
Cipős dobozok Rendész módra

Cipős dobozok Rendész módra

2017.12.16 - 20:39
A Nemes Tihamér (Gészi) kollégiumában lévő rendészeti ügyintézős tanulók és kollégiumi dolgozók  körében meghirdetett "cipősdoboz" ajándékozási akcióban 28 doboz gyűlt össze,  melyet már továbbítottak is a megfelelő helyre. A diákok és pedagógus kollégák örömmel hozták be az ajándéknak szánt dobozokat, amelyek szép csomagolást is kaptak.
ERASMUS+ programmal Angliában

ERASMUS+ programmal Angliában

2017.12.14 - 14:45
Interjú Márta Fruzsinával A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói 13 hetes angliai szakmai gyakorlaton vehettek részt az ERASMUS+ programban. Márta Fruzsina 14.A osztályos tanuló beszélt a tapasztalatiról. — Miért jelentkeztél az ERASMUS+ program külföldi szakmai gyakorlatára? — Több oka is volt. Hosszú ideje foglalkoztatott ez a lehetőség és a program korábbi résztvevőinek pozitív tapasztalatai is megerősítettek abban, hogy ez igazán hasznos. Először a tapasztalatszerzés motivált. Jó referenciát biztosíthat. — Hol voltál szakmai gyakorlaton? — Alton-East Worldhamban, egy kis pubban dolgoztam, ahol 5 szoba volt. Ez a település Londontól kb. 3 órás út. — Mit kellett csinálnod? — Mindent. Elsősorban a pubban dolgoztam pultosként és az éttermi részében pedig felszolgáltam. Valamint a konyhában is dolgoztam néhányszor. Hétvégéken pedig a szobákat is takarítottam. — Milyen tapasztalatokat szereztél? — Megtapasztalhattam, hogy a vendéglátás kemény munka, de kifizetődő. Jó, hogy minden területét kipróbálhattam. Az tetszik igazán, hogy sok emberrel kell foglalkozni. A nyelvtudásom is fejlődött, a szókincsem jelentősen bővült, így most már bátrabban beszélek angolul. Sok embert megismertem, barátságok szövődtek. Véleményem szerint az angolok nagyon kedves emberek. Egy idős házaspárnál dolgoztam, gyermekükként bántak velem, jó barátsággal búcsúztunk el egymástól. Visszavárnak.
Szakmai gyakorlat Finnországban

Szakmai gyakorlat Finnországban

2017.12.14 - 09:42
Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Varga Richárd 1/13/B, valamint Máté Dominika és Komróczki Richárd 5/13/C osztályos vendéglátásszervező tanulók képviselték a BSZC Zwack tagiskoláját ebben a tanévben Finnországban.Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai a Satakunta Educational Federation (Sataedu) oktatási intézmény üzemi konyháin és éttermeiben dolgoztak Kokemaki-ban és Kankaanpää-ban.Tanulóink átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás.A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Finnország számos nevezetességét. A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a finn kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak angol nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is.Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolánknak!
Közlekedés szakmacsoportos tanulók őszi gyakorlata Németországban

Közlekedés szakmacsoportos tanulók őszi gyakorlata Németországban

2017.12.14 - 09:24
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ősszel is 6 Trefortos diák vehetett részt németországi szakmai gyakorlaton iskolánkból. Galambos Ákos autószerelő, Miskó László és Tóth László autóelektronikai műszerész, valamint Nagy Márk László, Papp László és Vári Tamás közlekedés szakmacsoportos tanulók az egy hónapos kiutazás előtt német, szakmai, kulturális és lélektani felkészítő foglalkozásokon vettek részt. A fogadóvárosba, Lipcse-Schkeuditzba iskolai autóval utaztak, kísérő tanáruk, Komáromi Zoltán vezetésével. A kint töltött időért felelős szervezet a Vitalis GmbH volt. A gyakorlati helyek mellett a csoport szállását, napi kétszeri étkezését és kulturális programokat is biztosította. A korábbi kiutazásokhoz hasonlóan a tanulók ezúttal is egy Volkswagen márkaszerviz mellett működő tanműhelyben kaptak gyakorlati feladatokat német mentoruk szakmai irányítása mellett. A mostani gyakorlat érdekessége volt, hogy néhány napra egy veterán autókat restauráló műhelyben is kipróbálhatták magukat a diákok. Egyedülálló tapasztalási lehetőséget adott számukra: hogyan lehet modern technológiák segítségével a régi gépjárműveket az eredeti állapotukra hozni, ügyelve a korhű megjelenésre?A tanulók munkanaplóban rögzítették a napi eseményeket, a gyakorlati feladatokat, illetve kulturális és szabadidős programokat is. A beszámolók alapján elmondható, hogy a diákok jól érezték magukat a négyhetes gyakorlaton, és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. Megismerték a kinti munkamódszereket, lehetőségük volt összevetni a hazai és a német szervizelési gyakorlatot. Megtapasztalták az idegen nyelv tudásának fontosságát. Lipcse, Drezda, Berlin nevezetességeinek megtekintésével bővítették kulturális és történelmi ismereteiket Németországról és Európáról.A gyakorlatot minden tanuló sikeresen teljesítette, eleget tettek beszámolási kötelezettségeiknek is, így megérdemelten kapták meg Kiss Mihály igazgató úrtól és Bohus Mária Magdolna tanárnőtől, a program koordinátorától az Europass mobilitási igazolványt, melyet álláskereséskor referenciaként tudnak majd hasznosítani a fiatal szakemberek.Az egy hónapos gyakorlat iskolánk Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázatának a támogatásával valósulhatott meg. Ugyanennek az európai uniós programnak a részeként 2018 nyarára 6 CAD-CAM informatikus tanulónk számára hirdetünk meg németországi gyakorlati lehetőséget. A jelentkezés módjáról és a további részletekről iskolánk honlapjáról és Facebook-oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődő diákok.
A Széchenyi diákjai bejutottak az országos Marketing Verseny döntőjébe

A Széchenyi diákjai bejutottak az országos Marketing Verseny döntőjébe

2017.12.13 - 13:40
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai a legmagasabb pontszámot elérve jutottak be a IX. Keleti Károly Országos Levelező Közgazdaságtan és Marketing Verseny döntőjébe, amelyet 2017. december 16-án rendeznek meg az Óbudai Egyetem Keleti Károly Karán.A csapat tagjai: Oláh Kitti (12.E), Szegedi Zita Karolina (12.E), Doba Zoltán (12.F).Felkészítő tanár: Aradszky Ilona
Milánói Nemzetközi Kézműves Vásár

Milánói Nemzetközi Kézműves Vásár

2017.12.12 - 16:09
2017. december 2-10. között 22. alkalommal került megrendezésre a Milánói Nemzetközi Kézműves Vásár, melyen 110 ország kultúrája, hagyománya, ízvilága, kézműves termékei találkoztak.A hagyományőrző kézművesség mellett az ötletes újdonságok is bemutatásra kerültek.A magyar pavilont Csiszár Jenő főkonzul nyitotta meg.A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából Balog Katalin és Horváth Ferenc mesterszakácsok segítették a magyar termékek hírnevének öregbítését.Köszönjük munkájukat!
Mikulás a Keriben

Mikulás a Keriben

2017.12.12 - 16:03
2017. december 6-án a Keribe is megérkezett a Mikulás a dolgozók gyermekeinek, unokáinak rendezett ünnepségre. A Mikulást várva az apróságok színezhettek, üvegfestést végezhettek, origamizhattak, mézeskalácsot díszíthettek, melyet a 9/2 osztály pék tanulói sütöttek.A várakozás alatt műsorral, kakaóval, teával és a 9/2 pék osztály tanulói által sütött kaláccsal kedveskedtünk vendégeinknek.Az ünnepséget a DÖK (Diákönkormányzat) szervezte meg Mák Beáta, Nagy Emília és Várfalviné Vincze Ágnes, Kis Gabriella tanárnők és Kovács Sándor tanár úr segítségével. A rendezvény szervezésében, lebonyolításában részt vett tanulók: Babinszki Patrik, Bártfai Zsuzsanna, Bohus-Krajó Vivien, Csuvarszki Andres, Debreceni Tímea, Földesi Nikoletta, Hornok Balázs, Kocsis Fanni, Kupeczik Bianka, Makai Emese, Megyeri Mercédesz, Monoki Dávid, Nagy Balázs, Nagy Krisztina, Ozsgyáni Soma, Szabó Bence, Szakács Réka, Valkovszki Alexandra. Köszönjük a felejthetetlen délutánt!
Szalagavató ünnepség a Széchenyiben

Szalagavató ünnepség a Széchenyiben

2017.12.11 - 11:01
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. december 9-én rendezte meg a Szalagavató ünnepségét a Városi Sportcsarnokban.A szalagavatón jelen volt Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, a tagintézmények vezetői és Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.Paláncz György igazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Szeretettel és nyitottsággal közeledjetek ahhoz az új világhoz, amely életetek színtere lesz. Fontos a gyermekkor, mert ebben építhettétek a jövőtöket, de fontosabb a felnőttkor, mert ebben fogtok kiteljesedni, életeteknek és hivatásotoknak értelmet adni.”A diákok részéről Hanczár Mária 11.F osztályos tanuló mondott ünnepi beszédet. A beszédek után került sor a szalagtűzésre, majd ezt követően a keringőre, illetve az osztálytáncokra.
Nyilt nap a SZEGYA-ban.

Nyilt nap a SZEGYA-ban.

2017.12.11 - 10:56
A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. december 9-én rendezte meg második nyílt napját a tanulók és a szülők számára. A program Tálas Csaba igazgató úr tájékoztatójával kezdődött, majd a divatstílus tervező tanulók bemutatták saját készítésű alkotásaikat egy divatbemutató keretében. A továbbiakban az érdeklődők bepillantást nyerhettek az önvédelem órák, a szakmai és a közismereti órák világába.Videók az iskola facebook oldalán:https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526055684116083/https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526037980784520/https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526105604111091/https://www.facebook.com/SZEGYA/videos/1526103080778010/
Országos döntőbe jutott a Széchenyi kosárlabda csapata

Országos döntőbe jutott a Széchenyi kosárlabda csapata

2017.12.11 - 10:42
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma kosárlabda csapata a Kosárlabda B33 megyei döntőn 2. helyezést ért el, így bejutottak az országos döntőbe.Csapat tagjai: Szarvas Ádám 10/A, Csák Dániel 12/A, Faragó Richárd 12/D, Sódar Dávid 12/E.Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor
Adományozz, hogy többen gondoljanak Rád hálával és szeretettel!

Adományozz, hogy többen gondoljanak Rád hálával és szeretettel!

2017.12.11 - 10:31
Szalagavató a Vízműben

Szalagavató a Vízműben

2017.12.07 - 11:15
  A 12. évfolyamos tanulók életében az egyik legnagyobb előkészülettel járó, és talán a legjobban várt iskolai esemény a szalagavató. Tagintézményünk ezt a jeles ünnepséget december 1-jén rendezte meg a városi sportcsarnokban. Az iskola tanárai, a BSzC tagintézményeinek vezetői és Mucsi Balázs főigazgató úr mellett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is megtisztelte az eseményt jelenlétével. A rendezvény a nemzeti himnusz elhangzásával vette kezdetét. Elsőként a 11. évfolyamosok búcsúztató beszéde hangzott el. Ezt követően Schnider György igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, majd bátorító, jó hangulatot keltő szavakat intézett az érettségi előtt álló diákokhoz. A beszédek elhangzása után megkezdődött a szalagtűzés ceremóniája: Szarvas Péter, Mucsi Balázs és Schnider György szalagtűzése után a 12. A, majd a 12. E, 12. B és végül a 12. D osztályok tanulói kapták meg az iskolától való közelgő elválást jelképező szalagot. A tűzést a mára már hagyománnyá vált osztálytáncok követték. Elsőként a 12. A osztály adta elő műsorát: különféle stílusú zenék egyvelegére táncoltak. Ezt követően a 12. E osztály izgalmasan koreografált előadását élvezhettük. A soron következő 12. B osztály tánca két ellenséges banda táncos ütközetét elevenítette fel előttünk. Végül, de nem utolsósorban a 12. D osztály előadását láthattuk: a törzsi tánc, az egzotikus közel-keleti hangulat, a „klasszikus” balett, a rock and roll és a modern tánc elemei jól megfértek egymás mellett a műsorukban. Az osztálytáncokat követően Annus Roland, 10. A és Bereczki Dávid 11. A osztályos tanulók zenés műsorát élvezhettük. Az ünnepséget a végzős diákok és partnereik által előadott bécsi keringő zárta. Gratulálunk a szalagot tűzető tanulóinknak!   További képek a Békéscsabai SZC facebook oldalán
Mikulás a SZEGYA-ban!

Mikulás a SZEGYA-ban!

2017.12.06 - 14:51
December 6-án a SZEGYA diákjait is meglepte a Mikulás. A tanulók vidám énekléssel fogadták a szaloncukrot osztogató DÖK képviselőket.
Andor-napi szimpózium a Szent-Györgyiben

Andor-napi szimpózium a Szent-Györgyiben

2017.12.06 - 14:48
2017 december 1-én immár 7. alkalommal adott otthont iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Tevan Andor tiszteletére rendezett Andor-napi szimpóziumnak.Szimpóziumunkat idén is Mucsi Balázs, a Békéscsabai SZC főigazgatója és Tálas Csaba, intézményünk vezetője nyitotta meg.A rendezvény első előadójaként Szarvas Péter polgármester úr tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló nyomdaipari tanműhely beruházás a célegyenesbe érkezett: 2019 nyarán vehetik a jövő nyomdászai birtokba az új, minden korszerű igényt kielégítő komplexumot.A szakmai rendezvény idei programja a bélyeggyártás körül forgott, mivel idén ünnepelhetjük a 150. évfordulóját az első magyar bélyeg kibocsájtásának. A Bélyegmúzeum képviseletében Nikodém Gabriella előadásából megtudhattuk az első magyar bélyeg történetét, létrejöttének körülményeit,és megismerkedhettünk a több mint száz éves levelezési, postai szokásokkal, pecsétekkel is. Még átfogóbb képet kaptunk a kor nyomdai technológiáiról Dr. Novotny Erzsébet előadásából, aki az akkori legkorszerűbb nyomda, a Bécsi Állami Nyomda működését mutatta be az első magyar bélyeg gyártásának kapcsán. Napjaink bélyegnyomtatási technikáiról, az érdekes és szemet gyönyörködtető megoldásokról, biztonsági elemekről Halabrin Zsuzsanna, a Pénzjegynyomda Zrt. munkatársa tartott látványos bemutatót.Ezután a Békéscsabai SZC jóvoltából megvendégelhettük a meghívottakat. A diákjaink számára megnyitott büféhez a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítványon keresztül a helyi nyomdák járultak hozzá. Az ebédszünet után a nap meglepetéseként Vitányi László egy látványos lézershow-val nyitotta meg a nap második szakaszát.A napot színesítette a tanulók számára rendezett bélyegtervezési pályázat eredményhirdetése. A pályázatot a Nyomdaipari Munkaközösség hirdette meg végzős kiadványszerkesztő tanulóink számára. A diákok munkáiból a szakmai zsűri választotta ki a legjobb terveket, amelyekből személyes bélyegek is készültek, így minden tanuló egy-egy saját bélyegívet kaphatott kézhez. A bélyegek mellé tanulóink értékes könyveket is átvehettek. Mindezért külön köszönettel tartozunk az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nek és személyesen Dr. Novotny Erzsébetnek. A rendezvény keretében megtekinthető volt a magyar bélyeggyártás 150 évét felölelő kiállítás a Bélyegmúzeum jóvoltából, amihez méltó hátteret adott Steigerwald Ernő tanár úr magángyűjteménye, és a diákjaink munkáiból készült tárlat.A napot Bozsó Márton, a Mozaik Kiadó munkatársának interaktív és szórakoztató előadása zárta, aki a digitális oktatás legmodernebb, a kiadónál már elérhető eszközeit mutatta be. Tálas Csaba tagintézmény-vezető úr zárszava után kötetlen szakmai beszélgetésre került sor.Hagyományainkhoz híven az idei Andor-napon is egy jó hangulatú, szakmailag hasznos és érdekességekben gazdag napot tölthettünk együtt a szakma képviselőivel.
Aranyérem a cukrásztanulónak

Aranyérem a cukrásztanulónak

2017.12.06 - 14:42
December 2-án Kisújszálláson került megrendezésre az VI. Illéssy Gasztro Kupa, országos ételkészítési verseny, melyen a Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját 2 kategóriában három tanuló képviselte.Dudás Barbara (KSZ 12/8) cukrásztanuló kakaófestésben 1. helyezést ért el, Zsilinszki Diána és Domokos Imre (11/3) cukrásztanulók - aranyéremmel felérő - különdíjat szereztek!Gratulálunk a tanulóknak és Lipcsei László felkészítő cukrászmesternek!
Nyílt nap a SZEGYA-ban

Nyílt nap a SZEGYA-ban

2017.12.06 - 14:35
Megjött a Mikulás a Trefort tagiskola kollégiumába

Megjött a Mikulás a Trefort tagiskola kollégiumába

2017.12.06 - 14:31
Egy-egy csomaggal lepte meg a Mikulás a BSZC Trefort tagiskolájának kollégistáit december 5-én. A kollégium ebédlőjében - a már hagyományos Adventi készülődés jegyében - a diákönkormányzat (DÖK) vezetője gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún, majd Szilágyi Tibor tanár úr idézett fel részleteket a Szentírásból. A felolvasást Földi Zsolt tanár úr gitárjátéka színesítette. A diákok pedig időközben feldíszítették azt a karácsonyfát, amely az idei esztendő végéig fogja ékesíteni a kollégiumot. Az ünnepség második részében Csapó Elek (DÖK elnök) és Földesi Szilárd tanulók, valamint Laczó Róbert tanár úr lepték meg karácsonyi versekkel a diákokat, majd következett az est fénypontja: A kollégisták ugyanis, immár a szilenciumi tanuló szobákba vonulva várták a Mikulást, aki – köszönhetően a Trefort Ágoston Alapítvány segítségének – egy-egy Mikulás csomagot nyújtott át a tanulóknak. A finomságok persze „kellő sikert arattak”, hiszen az azt követő vacsorára már „félig telt bendőkkel” érkeztek a fiúk. Köszönet a szervezőknek, a kollégium munkatársainak, a hangosítóknak és persze a Mikulásnak…
Írországi találkozóval indult a BSZC új Erasmus+ projektje

Írországi találkozóval indult a BSZC új Erasmus+ projektje

2017.12.06 - 12:51
A Békéscsabai Szakképzési Centrum is tagja annak a kétéves Erasmus+ szakképzési stratégiai partnerségek, ACCESS to VET – with Competence Development and Skills Recognition című, az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló  projektnek, mely 2017 szeptemberében kezdődött a Békés Megyei Kormányhivatal koordinálásával. A magyar mellett ír, spanyol, olasz és román szakmai szervezetek részvételével megvalósuló együttműködés célja a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzés támogatása. Ennek érdekében a partner szervezetek a munkavállaláshoz és a tanuláshoz egyaránt szükséges transzverzális kompetencia fejlesztése és az előzetesen megszerzett tudás beszámítása területén alkalmazott  jó gyakorlataikat osztják meg egymással, illetve fejlesztik tovább. A projekt eredményeként megjelenő összegyűjtött és bemutatott jó gyakorlatok az alacsony iskolai végzettségű, szakképzetlen vagy elavult szakmai ismeretekkel rendelkezők munkaerő-piaci helyzetének javításához járul hozzá, illetve segíti a munkaerőpiacon keresett szakképzettség megszerzését. A projektben résztvevő szakemberek első személyes találkozója az ír partner székhelyén, Dublinban volt 2017. november közepén. Az együttműködő szervezetek bemutatkozásán túl sor került a kétéves program egészének áttekintésére és a legfontosabb projekt dokumentumok és szabályzatok ismertetésére. Az ír jó gyakorlatok is bemutatásra, elemzésre kerültek. A következő találkozó 2018 tavaszán Spanyolországban lesz, addig minden partner a kidolgozott munkaprogramnak megfelelően dolgozik a projekt szakmai feladatain.
Egészség hónapi rendezvények a Széchenyi kollégiumában

Egészség hónapi rendezvények a Széchenyi kollégiumában

2017.12.06 - 12:57
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma nagy hangsúlyt helyez az egészségmegőrzésre, az egészségnevelésre, a mentálhigiénés, prevenciós tevékenységre. A kollégiumban megrendezték az ŐSZI EGÉSZSÉGNAPOKat. Ezen a nevelési területen végzett munkánk rendszeres, nagy létszámú a részvétel a vetélkedőkön, a sportnapokon, egészségnapokon, a sportfoglalkozásokon. A diákjaink kiselőadásokat vállaltak és tartottak a prevencióról, a betegségekről és azok megelőzéséről, a káros szenvedélyekről: a táplálékbevitelről, az alkoholfogyasztás veszélyeiről, meghallgathattunk egy előadást a nemdohányzók védelméről, a számítógép-függőségről, illetve a nemi betegségekről és megelőzésükről. A MI-ÉRTÜNK Egyesület kortárssegítői és Novák Magdolna mentálhigiénikus szakemberrel került sor az Élményszínház keretében „A Nap és a Hold titkai” címmel egy kötetlen beszélgetésre: beilleszkedésről, barátságról, szerelemről és konfliktusainkról. Egy írásszakértő, Bánszki Ildikó volt a vendégünk, előadása az Önismeret és grafológia címet viselte. November 20-án Andelic Beatrix ifjúsági védőnő tartott előadást a személyes motiváció fontosságáról. A következő napon az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhettek meg tanulóink, valamint tudatosodott bennük, hogy lehetnek ők is életmentők egy adott helyzetben. Ebben a témában a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének munkatársai nyújtottak számunkra segítséget. Nagy érdeklődéssel várták a tanulók az egészségkultúra hónapjában, novemberben évről évre hagyományosan megrendezett „Egész évben egészségesen!” vetélkedőnket. Erre az alkalomra előzetesen hirdettünk egy plakátversenyt „Mérlegen az egészség” címmel, majd egy feladattal kellett készülnie minden csoportnak: népi gyógymódokat kellett csokorba gyűjteni a megfázással kapcsolatban. A hónap programját a „Dobj és nyerj!” sportversennyel zártuk, amelynek keretében kosárra dobó és hetes rúgó versenyt rendeztünk kollégista diákjaink számára. Zsilák János
Nyílt nap a Városházán

Nyílt nap a Városházán

2017.12.05 - 12:31
2017.11.24-én Nyílt napot rendeztek a Városházán. A két órás rendezvényt Szarvas Péter Polgármester Úr nyitotta meg, aki meleg szívvel köszöntötte a középfokú iskolák diákjait. Ezt követően a tanulók a hivatal működésével és felépítésével ismerkedhettek meg, majd rálátást kaptak az osztályok munkájára, melyek az élet minden területét lefedik. Legyen szó oktatásról, sportról, vagy a pénzügyi feladatok ellátásáról. A rendezvény legizgalmasabb mozzanata volt, amikor a diákok a képviselők helyére ültek és szavaztak a beszámolók, illetve a napirendi pontok elfogadásáról. A kérdéskörök diákok részéről történő egyöntetű elfogadása a hivatal munkájának elismerését bizonyítja. Fontosnak tartom, hogy a középfokú intézmények tanulói betekintést nyerjenek a város működését meghatározó intézmények munkafolyamatába, ezáltal közelebb hozva az olykor idegennek vélt hivatali procedúrákat, feladatokat.
Második nyílt nap a Széchenyiben

Második nyílt nap a Széchenyiben

2017.12.05 - 12:28
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017. december 1-jén rendezte meg második nyílt napját a diákok és szülők számára. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a közismereti és szakmai órák munkáiba a diákkísérők segítségével. A körbevezetés után Paláncz György igazgató úr tartott tájékoztatót a 2017/2018. tanévben indítandó képzésekről.
Szent-Györgyis diákok az Aranykor vetélkedőn

Szent-Györgyis diákok az Aranykor vetélkedőn

2017.12.05 - 12:08
A Békés Megyei Könyvtár szervezésében november 23-án az Arany János-emlékév alkalmából rendezett vetélkedőn vettünk részt. Három fős csapatunknak informatikai eszközök segítségével – laptop, táblagép, fejkamera – játékos feladatokat kellett megoldanunk, 3 D-s figurákkal megjeleníteni a Toldi egy énekét, videóriportot készíteni a Toldi egy szabadon választott szereplőjével, valamint tesztet kellett kitölteni Arany Jánossal kapcsolatban. A városból nyolc csapat versenyzett, kellemes környezetben és még kellemesebb hangulatban. S bár a mi csapatunk helyezést nem érte el, rengeteg tapasztalattal és egy meglepetés ajándékkal lettünk gazdagabbak, ugyanis minden résztvevőt – felkészítő tanárunkkal együtt - 2017. december 7-én egy egész napos nagyszalontai autóbuszos kirándulásra hívtak a rendezvény szervezői, amit már nagyon várunk.. Csapatunk tagjai: Czmarkó Csaba, Fekete-Szabó Dóra, Borbély Sándor 10/G Felkészítő tanárunk: Kovács-Torija Vera
A külföldi pályázatokat vizsgálták a Trefort tagiskolában

A külföldi pályázatokat vizsgálták a Trefort tagiskolában

2017.12.05 - 12:06
2017. november 29-én Erasmus + pályázati rendszer működését ellenőrző és értékelő látogatást tett a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában a Tempus Közalapítvány pénzügyi és tartalmi valamint szervezési kérdések területével foglalkozó ellenőrző csoportja. Faur Melinda (pénzügyi monitoring csoportvezető) és Cseke Ildikó (pénzügyi monitoring koordinátor) a pénzügyi ellenőrzést végezte a 15/KA1VET/3420-as számú már lezárt mobilitásnál. A tartalmi és szervezési kérdések pedig a 2016-ban támogatást nyert 2016-1-HU-KA109-023060-as számú tanúsítványi pályázatot érintették. Tóth Csenge (szenior pályázati koordinátor) és Lovászi Attila (Erasmus + mobilitási csoportvezető) vezetésével zajlott az ellenőrzés. A pályázatban tett vállalásokat, feladatokat, nemzetköziesítési folyamat lépéseit vizsgálták az ellenőrök. A vizsgált területek dokumentációját, ezen túl pedig az intézményi értékeket, pedagógiai, szakmai programot, európai fejlesztési tervet, intézményi stratégiát a nemzetközi mobilitások, együttműködések szempontjából nézve. Az ellenőrzésnek írásos értékelését még ebben az évben megküldi a Közalapítvány hivatalos formában. A szóbeli összegzése az ellenőröknek arról biztosította a mobilitási csoport tagjait, hogy a jelen ellenőrzés rendben találta a működést.
Máltai gyakorlaton a Keris diákok

Máltai gyakorlaton a Keris diákok

2017.12.05 - 12:04
Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Bozsó Gergő, Szilágyi Dániel 2/10/6 és Lukács Noel 3/11/6 osztályos szakács, Képíró Gergő, Szabó Ákos 2/14/B, és Nagy Roland 1/13/B osztályos vendéglátásszervező tanulók képviselték iskolánkat Máltán.Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai szállodai (The Diplomat Hotel, DB Seabank Hotel) üzemi konyháin dolgoztak. Átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás.A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Málta nevezetességeit. A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a máltai kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak angol nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is.Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolánknak!
Nagy Imre emlékverseny

Nagy Imre emlékverseny

2017.12.05 - 12:02
A Nagy Imre Alapítvány 2017. november 25-én Budapesten, a Nagy Imre Emlékházban rendezte meg a Nagy Imre és kora történelmi emlékverseny országos fordulóját, ahol a BSZC Zwack tagiskoláját két csapat képviselte. A Balogh Ervin Antal, Gál Bence és Prorok György összeállítású csapat második helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Soós István. A Kovács Gábor, Radeczki Enikő és Sallai Klaudia összeállítású csapat pedig a 4. helyen végzett. Felkészítő tanáruk: Mák Beáta.Prorok György különdíjban részesült, mivel a verseny során a legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta. Gratulálunk a szép eredményekhez! Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!
Nyílt nap a Trefortban!

Nyílt nap a Trefortban!

2017.12.05 - 12:01
Ismét bázisintézményi jó gyakorlatunkat mutattuk be

Ismét bázisintézményi jó gyakorlatunkat mutattuk be

2017.12.05 - 11:57
Újabb bázisintézményi programnak adott otthont a BSZC Trefort tagiskolája. Ezúttal a lemorzsolódás megelőzésére kialakított jó gyakorlatunkat, a Tutoráló programot mutattuk be az érdeklődők számára. Elsőként Kiss Mihály igazgató úr köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szuláné Zsilinszki Gabriella tanárnő mutatta be a Tutoráló programot. Az esemény résztvevői a gyakorlatban is láthatták a program működését: Szalai Róbert tanárúr saját osztályának egy részével tartott bemutató foglalkozást. A zárógondolatok összegzésekor a vendégeink kiemelték, hogy olyan tartalmas szakmai programon vehettek részt, amely méltán érdemelte ki az Oktatási Hivatal elismerését. Valentényiné Hidvégi Erika beszámolója
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015