Hírek
Tiszta udvar, rendes Kós!

Tiszta udvar, rendes Kós!

2017.10.27 - 13:02
Környezettudatos napot rendeztünk október 26-án, melynek keretén belül az iskolánkhoz tartozó udvarrészeket és útszakaszokat tisztítottuk meg kerítésen belül és kívül. Hagyományteremtő céllal a kilencedik évfolyamos tanulók osztályonként 1-1 nyírfát ültettek, ezzel is díszítve intézményünk zöld környezetét. Az ezzel járó költségeket a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Sokoldalú Szakképzésért Alapítvány együttesen fedezte pályázati pénzekből. Sok jó ember rövid idő alatt is nagy tettekre képes. További képek az iskola galériájában
Kemény Futam

Kemény Futam

2017.10.27 - 12:55
A BSZC Kemény tagintézményében október 26-án, csütörtökön, a Kemény hét alkalmából a nyolcadik osztályosoknak rendeztük meg immár másodjára a Kemény Futamot. Meghívásunkra hat iskolából érkeztek a diákok felnőtt kísérőikkel. Diákmentorok vezetésével, forgásterv alapján, menetlevéllel a kézben járták be az intézményt a négyfős csapatok. A kísérők szurkoltak, fotóztak. A legfőbb program a műhelyek bemutatása volt, így a játékos feladatok közt szerepelt: Kemény kerékcsere, gyertyacsere, izzócsere, villamossági hálózat építése. A logisztikai feladatot a Kemény komissiózás jelentette. Köszönet az ötletért és a feladatokért Szegedi János, Ravai Attila és Pallag András szakoktatóknak. Zéró tolerancia néven Skultétiné Barna Anita igazgatónő játékos feladaton keresztül mutatta be a drog és alkohol szervezetre gyakorolt káros hatását. Speciális eszközzel, részeg szemüveggel kellett képeket kirakniuk a vállalkozó kedvű nyolcadikos diákoknak. A feladatok végzése közben a csapatok leginkább az idővel versenyeztek. A zsűrizést a garabonciáson részt vett diákjelöltünk Nagy Levente és stábtagjai vállalták. A leggyorsabb, legügyesebb a „Márkisok”csapata lett Kétegyházáról. Második helyezést ért el a Családos Csóka csapat Békéscsabáról, a Petőfi Utcai Általános Iskolából. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét érte az Erzsébethelyi Általános Iskola „Tökösök” csapata. A többi csapat is eredményesen szerepelt, minden kereket, izzót, gyertyát le- és felszereltek, működött az autó villamossági hálózata, valamint összerakták a képeket. A forgás közbeni szabadidőben pedig láthattak rendőrségi bemutatót, tűzoltóautót, régi kerékpárt, motorokat esetleg kipróbálhattak gokartot, mindazt ami egy Kemény Napon előfordulhat az iskolában.
Megemlékezés a forradalomról

Megemlékezés a forradalomról

2017.10.27 - 12:49
Október 20-án a Zwack tagiskola Színjátszó körének előadásával emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. A jelenetet a 9/5 pincér, 9/6 szakács, 12/B és 12/C vendéglátásszervező osztályok tanulói játszották el. A nemzeti ünnep alkalmából pedig Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nagy Imre téren tartott központi ünnepségén Mák Beáta tanárnő és Kovács Gábor 12/C turisztika szervező, értékesítő tanuló helyezte el a megemlékezés koszorúját.
Gólyaavató a Keményben

Gólyaavató a Keményben

2017.10.27 - 09:20
Október 24-én estek át a tűzkeresztségen a fiatal keményesek. A három embert próbáló szünet után a poénos ugratások nem fogytak el. Ahogy véget értek a tanítási órák, teljes munkaidőben érezhették a 9-esek, hogy ők a legkisebbek. A tornateremben ruhát nem kímélő küzdelem zajlott a legjobb helyezésért. A gólyatablók bemutatását a végzősökhöz írt himnuszok követték, ezután a gólyák egy wc-pumpával és egy gördeszkával mérték össze, hogy melyik osztály a leggyorsabb négy keréken. A BSZC keményes osztályfőnökei sem bújhattak el a diákok fantáziája elől, divatbemutatót kellett tartaniuk. A 9.C osztályfőnökének takarító-szettje volt a legötletesebb. Az „okostojás” vetélkedőn, a B osztály tagja tippelt a legjobban, az ő fején landolt a legtöbb rántottának való. A legerősebb csapat, a 9.A kötélhúzással kirántotta mindenki alól a talajt.
Látogatás a készenléti rendőrségen

Látogatás a készenléti rendőrségen

2017.10.27 - 09:15
A rendészeti ügyintéző képzésben részt vevő tanulók pályaválasztásának támogatása, a rendőri munka egyes momentumainak közvetlen megismerése céljából a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársai tanulmányi kirándulásokat tartalmazó programtervet készítettek, mely szervesen kapcsolódik a képzésre vonatkozó kerettantervben meghatározott tananyagtartalomhoz. A végrehajtás egyik állomásaként október 25-én Budapesten, a Készenléti Rendőrség és a Rendőrségi Igazgatási Központjába látogattak a rendészeti képzésben érintett békéscsabai és miskolci tagiskola diákjai. Így ismét találkoztak egymással a két iskola 10. évfolyamos tanulói. Több mint 30 fővel képviselte magát a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma több mint 30 fővel képviselte magát. A fővárosba tanulóink a szakmai tanárok és kollégiumi nevelői kísérettel, az ORFK támogatásával jutottak el tanulóink.  Egy szakmai programokban bővelkedő, igen zsúfolt és pörgős napon vannak túl a diákok, akik még inkább beleláthattak a rendvédelmi terület eszköz- és ellátásterületébe.
Keményesek - Köményesek

Keményesek - Köményesek

2017.10.27 - 09:05
A BSZC Kemény tagiskolája három csapattal vett részt az idei Csabai Kolbászfesztivál Ifjúsági Kolbászkészítő Versenyén. Az ötfős csapatok vezetői: Varga Julianna, Lipcsei Zoltán apuka és Mihályfiné Laczkó Mónika osztályfőnök. Iskolánk csapatainak „gyúrásához” az igazgatónő, Skultétiné Barna Anita és az egyik csapattag, Varga Zsolt nyitótánca adta meg az alaphangulatot. Ezután beindult a munka. A kolbászhús „lelkét” a saját termesztésű őrölt pirospaprika jelentette. A töltés olyan ügyesen ment, hogy bőven maradt idő a házi túróslepény és a lilahagymás zsíros kenyér elfogyasztásához. 
Látogatás a Fekete Pál Emlékházban

Látogatás a Fekete Pál Emlékházban

2017.10.26 - 15:45
1956. október 23-ra emlékezve a BSZC Nemes Tihamér rendészeti kollégiumból többen is ellátogattak a Fekete Pál Emlékházba, ahol Vánsza Pál, a gyűjtemény fenntartója, a Magyar Október Baráti Társaság elnöke kalauzolta végig az érdeklődőket. Pali bácsi személyes, sokszor megrázó emlékekkel gazdagított előadása nagy hatással volt mindenkire. A gyűjtemény különlegessége, hogy az összegyűjtött dokumentumok, könyvek mindenki számára elérhetők, a kiállított tárgyak kézbe vehetők, amit a fiatalok igyekeztek ki is használni, és igazi "rendészetis" szakértelemmel vizsgálták meg az ÁVH által használt maroklőfegyvert is. Terveink szerint minél több tanulót szeretnénk elvinni a kiállításra, hogy ezzel is jobban megismerhessék történelmünket és az '56-os eseményeket.
Országos elismerés a trefortos polgárőr tanárnak

Országos elismerés a trefortos polgárőr tanárnak

2017.10.26 - 15:41
Az Év Polgárőr Pedagógusa címet adományozott Óvári Attilának, a BSZC Trefort tagiskolája gépész tanárának az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az októberi forradalom és szabadságharc alkalmából. A pedagógus, aki „civilben” tagja a Békéscsabai Jamina Polgárőr Egyesületetnek, oroszlánrészt vállat abban, hogy az ősz második hónapjában a Békéscsabai Szakképzési Centrumban megalakulhatott a Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum. Mint mondja, a kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy az OPSZ-ben döntés született arról, hogy az ország minden megyéjében, egy-egy szakképzési centrumban hasonló egyesületek fognak létrejönni a továbbiakban. A tanár úr egyébként öt évvel ezelőtt csatlakozott a jaminai egyesülethez, mert fontosnak tartotta a helyi lakosság vagyonának, ingatlanának a megvédését és a bűn megelőzését. A BSZC-ban megalakult ifjú polgárőr egyesület előzményeiről szólva elmondta, hogy kezdeményezését az elsők között támogatta a Trefort iskola és a BSZC vezetése, de felsorakoztak az ötlet mögé a békéscsabai és a megyei rendőri vezetők, Békéscsaba város irányítói és a katasztrófavédelem szakemberei is. Az új egyesület megalakításával, egy jól működő diákközösség jöhet létre, ösztönözve a fiatalokat, hogy fokozottan figyeljenek polgártársaink vagyonának a megőrzésére, megvédésére, és ha példamutató magatartást tanúsítanak szűkebb lakókörnyezetükben, akkor elnyerhetik a lakosság bizalmát, ami a mai fiatalságra ráfér. „Sok feladattal fog járni az egyesület irányítása, de a vagyonvédelem már egyfajta hobbim is” – mondta végezetül Óvári Attila
Tantestületi kirándulás a Kós-ban

Tantestületi kirándulás a Kós-ban

2017.10.26 - 15:24
Mézgedre és a Fehér-kői hasadékhoz Október 14-én felkerekedett a Kós tagiskola tantestülete, hogy meghódítsa a természetet. - Utunk Nagyváradon keresztül vezetett. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából felkerestük születési helyét, és megemlékeztünk életéről, munkásságáról. Ezután megcéloztuk a természetet. A túra első részében a Belényestől 22-km-re található Mézgedi cseppkőbarlanghoz látogattunk, majd a Rosiá-ban található Fehér-kői hasadék bejárása következett. A nap fénypontja a Köröstárkányban elfogyasztott vacsora és az azt követő kötetlen beszélgetés volt. További képek az iskola galériájában
A békéscsabai bírósággal ismerkedtek a rendészetis diákok

A békéscsabai bírósággal ismerkedtek a rendészetis diákok

2017.10.26 - 15:17
Békéscsabán is sikeres volt a Nyitott bíróságok program, melyben aktív bírók és bírósági titkárok tartottak előadásokat középiskolásoknak, hogy szélesítsék a korosztály jogi ismereteit. Az idén október 24-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma is bekapcsolódott a programba, és 6 rendészeti osztály, mintegy 100 tanulója látogatott el a Békéscsabai Járásbíróságra. A középiskolások érdeklődése érthető, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy a diákok tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, mert csak így várható el, hogy jogkövető állampolgárokként éljenek. A több éve sikeresen működő Nyitott Bíróság program célja, hogy a felnövekvő generációt életkori sajátosságainak megfelelően tájékoztassa az alapvető jogi ismeretekről, a jogintézményekről, megismertesse őket a bírósági szervezetrendszerrel, valamint felhívja figyelmüket a fiatalkori áldozattá válás és a fiatalkorú bűnözés kérdéseire. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban. A program első részében meghallgathatták a hatalom megosztásának szükségességét, az igazságszolgáltatás rendszerét, a bíróságok felépítését és az ítélkezést. A tárgyalóteremben, ahol az előadás zajlott megmutatták ki hol foglal helyet, kinek milyen szerepe és feladata van egy tárgyalás során. Hogyan, milyen öltözetben kell megjelennie a bírónak, az ügyésznek és az ügyvédnek. A tanulók körbejárták a bíróság épületét és betekintést nyerhettek abba a zárkába is, ahol a fogvatartott bűnelkövetők, vagy az előzetes fogvatartásban lévő gyanusítottak tartózkodnak, mikor a bírósági tárgyalásra várakoznak. 
A spanyol szakképzéssel ismerkedtünk

A spanyol szakképzéssel ismerkedtünk

2017.10.26 - 15:13
(„European Learning Pathways for Social and Health Care”) Október elején folytatódott az Erasmus+ program keretén belül az egészségügyi és szociális ágazatban 2016-ben megkezdett szakmai együttműködés, Európa 5 országával karöltve. A BSZC Szent-Györgyi tagiskolája diákjainak következő tapasztalatcseréjére Spanyolországban, a gyönyörű Alicante városában került sor. Megismerkedhettünk a spanyol oktatási struktúrával, valamint a szakképzés rendszerével. A La Torreta iskolában betekinthettünk az elméleti oktatásba néhány szakmai elméleti és demonstrációs termi óra meglátogatásával, ahol mi magunk is bekapcsolódhattunk alapápolási feladatok elvégzésébe. Az iskolában folyó innovatív programok bemutatása érdekes szakmai és egyben kulturális élményt jelentettek számunkra. A továbbiakban az egészségügyi szakképzés gyakorlati helyein tettünk látogatást. Az idősgondozás kapcsán egy egyházi fenntartású idősek otthonában jártunk, ahol nagyszerű élmény volt megtapasztalni azt a fajta elfogadást, ami egész Spanyolországra jellemző. Majd magán- és közkórházakban is körbe vezettek minket, ahol nyoma sem volt a zsúfoltságnak, a türelmetlenkedésnek. Találkoztunk éppen gyakorlatukat töltő tanulókkal is, akik nagyon pozitív élményekről számoltak be a gyakorlatuk kapcsán. Természetesen a szabad időnkben igyekeztünk a várossal és a spanyol kultúrával ismerkedni, hiszen ez is fontos része a programnak. Fontos, hogy az adott országban gyakorlatot töltő tanulóink ismerjék az ottani emberek kulturális hátterét. 
Felgyorsult az internet a SZEGYA-ban

Felgyorsult az internet a SZEGYA-ban

2017.10.26 - 10:23
A napokban végezték el a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának optikai kábeles bekötését. A korszerű, gyors internet nagyban megkönnyíti az iskolai, és a kollégiumi tanulást is.
Zwack a kolbászfesztiválon

Zwack a kolbászfesztiválon

2017.10.25 - 12:04
Évek óta rendszeresen több csapatot indít a kolbászfesztiválon a BSZC Zwack tagiskolája. Az idei fesztiválon is több,  mint 12 csapat mutatta be kolbászkészítő tudását.
Thaiföldi vendégek a Zwackban

Thaiföldi vendégek a Zwackban

2017.10.25 - 12:02
Október 18-22. között Zahoránné Érsek Gabriella szervezésében Thaiföld különböző területeiről érkezett tanárokból álló csoport látogatott Magyarországra. Az utazás célja, hogy megismerkedjenek Magyarország nevezetességeivel, gasztronómiájával.  Körutazásuk első állomásán Budapesten két napot töltöttek el. Csütörtökön a Thaiföldi Királyság magyarországi nagykövetével kolbászgyúráson vettek részt a Kolbászfesztiválon. Pénteken délelőtt ellátogattak a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába. Terveik szerint  jövőre újra jönnek és ízelítőt adnak a thai kultúra gasztronómiájából.  Ezt követően Gyulára utaztak, ahol néhány vállalkozásnál, többek között a Százéves Cukrászdában tettek látogatást. A délután során tovább utaztak Debrecenbe.  Szombaton Hortobágyon, a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepen vettek részt, onnan Egerbe és Székesfehérvárra utaztak.
Keris diák a junior EB-n

Keris diák a junior EB-n

2017.10.25 - 11:59
Albániában rendezték meg a súlyemelő Európa Bajnokságot. Mitykó Veronika a BSZC Zwack tagiskolájának 11/B osztályos tanulója az U20-as korcsoportban a saját korosztályánál idősebbekkel versenyzett. Szakításban új egyéni csúcsot 81 kg-ot ért el, lökésben 92 kilót emelt. Ezzel az eredménnyel összetettben 9. helyezést ért el. Gratulálunk a szép eredményhez!
A Kemény visszatért!

A Kemény visszatért!

2017.10.24 - 12:26
Hét év után a Keményesek újra odatették magukat és megmutatták, hogy velük igenis számolni kell. Tavaly, mikor elkezdődött minden akkor a stáb tagjai sok, kételkedő, reményvesztett arcot láttak maguk körül, de elhatározták, hogy elindítanak egy remek hagyományt. A kemény nyár után, melyet az egész stáb végigdolgozott, nagy reményekkel várták a tanév kezdetét.  A szeptember eljövetele újabb adrenalin löketet adott a csapatnak, melyet új, ambiciózus stábtagokkal tartottak fent. A Gara hét sok nehézség elé állította a kis csapatukat, de közös erővel, minden akadályt ledöntöttek. Elhatározták, hogy szeretnének a garabonciás napok vérkeringésének a nyomós tagjai lenni.
Kolbászfesztiváli KÓS-toló

Kolbászfesztiváli KÓS-toló

2017.10.24 - 12:21
A BSZC Kós tagiskolája hagyományteremtő célzattal, 2 csapattal vett részt a 21. Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági gyúróversenyén Receptünk nem titkos. Hozzávalók: - 8 lelkes diák: Itáli Laura, Kraszkó Anett, Megyeri Bettina, Ribárszki Dzsenifer, Gut András, Hévízi László, Kapelláró Richárd, Sajben Márkó, - jó hangulat, - hús és fűszerek. Mindenkinek melegen ajánljuk! Kóstoljatok bele ti is a képek segítségével! További képek az iskola galériájában
Kós Károly nyomában határon innen és túl 2

Kós Károly nyomában határon innen és túl 2

2017.10.25 - 13:10
Az idén nyáron a BSZC Kós tagiskolájához felkérés érkezett Csíkszeredából, a Kós Károly Szakközépiskolából, hogy közösen vegyünk részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „KÜLHONI MAGYAR SZAKKÉPZÉS TÁMOGATÁSA – INTÉZMÉNYI PROGRAM” elnevezésű pályázaton. Sikeres pályázatunk eredményeként szeptemberben ács tanulókat és szakoktatójukat fogadhattuk két hétre. Délelőttönként intézményünk tanműhelyében szakmai gyakorlaton vettek részt, a délutáni szabadidős tevékenységekről iskolánk gondoskodott. Sikerült változatos programot összeállítani vendégeink számára: honismereti-, történelmi-, kulturális- és sporttevékenységeket. A megvalósításban a tantestület tagjai aktívan vettek részt. A program megvalósításában diákjaink is részt vettek: ajándékkészítéssel (végzős női szabók); kísérőként pedig a 12B osztályból a fotográfus tanulók és a végzős ács tanulók. A kötelező szakmai gyakorlatot szakoktatóink és kísérőjük vezetésével töltötték el a vendégdiákok. Az ács tanulók feladata egy harangláb ácsolása volt, melyet közösen a mi diákjainkkal valósítottak meg. A kemény munka végeztével a faragásba is belekóstoltak. Ezeket a munkákat büszkén mutatták, és vitték haza ajándékba szeretteiknek. Vendégeinktől fáradtan, de emlékekkel telve, a viszontlátásban bízva váltunk el. További képek az iskola galériájában
Kós Károly nyomában határon innen és túl 1

Kós Károly nyomában határon innen és túl 1

2017.10.24 - 11:48
Az idén nyáron a BSZC Kós tagiskolájához felkérés érkezett Csíkszeredából, a Kós Károly Szakközépiskolából, hogy közösen vegyünk részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „KÜLHONI MAGYAR SZAKKÉPZÉS TÁMOGATÁSA – INTÉZMÉNYI PROGRAM” elnevezésű pályázaton. Sikeres pályázatunk eredményeként szeptemberben kőműves tanulókat és szakoktatójukat fogadhattuk két hétre. Délelőttönként intézményünk tanműhelyében szakmai gyakorlaton vettek részt, a délutáni szabadidős tevékenységekről iskolánk gondoskodott. Sikerült változatos programot összeállítani vendégeink számára: honismereti-, történelmi-, kulturális- és sporttevékenységeket. A megvalósításban a tantestület tagjai aktívan vettek részt. A program megvalósításában diákjaink is részt vettek: ajándékkészítéssel (végzős női szabók); kísérőként pedig a 12B osztályból a fotográfus tanulók és a végzős kőműves tanulók. A kötelező szakmai gyakorlatot szakoktatóink és kísérőjük vezetésével töltötték el a vendégdiákok. A kőműves tanulók első héten egy boltívet készítettek el a tanműhely gyakorlati termében, második héten pedig a tanműhelyben a mi tanulóinkkal közösen egy kerítést építettek fel. Vendégeinktől fáradtan, de emlékekkel telve, a viszontlátásban bízva váltunk el. További képek az iskola galériájában
Rendhagyó megemlékezés 1956-ról

Rendhagyó megemlékezés 1956-ról

2017.10.20 - 12:42
A megszokottól eltérő, színes és kreatív díszletnek ad otthont a Trefort aulája. 1956. október 23-ának állított emléket Rácz Attila tanár úr vezetésével a diákönkormányzat és más segítő diákok. A falat, amely a vasfüggönyt hívatott megjeleníteni, két oldalról dekorálták. Az egyik oldal a keleti blokk második világháború utáni életjeleit, jelképeit mutatja be, az akkori évek magyar valóságát, a szomorú szürke diktatúrát és a személyi kultuszt. A másik oldal a vágy, a nyugat, a „freedom” színes világát jeleníti meg az érdeklődők számára. A kontraszt segítségével kívánják megértetni a forradalom kiváltó okait. Egy harmadik dekorációs elemen a forradalom fotóiból mutat be korhű képet. Köszönjük Rácz Attila tanár úr munkáját!
Megalakult a Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum Egyesület

Megalakult a Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum Egyesület

2017.10.20 - 12:38
Megtartotta alakuló ülését a Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum Egyesülete. A szervezet 11 felnőtt taggal alakult meg, de a tervek szerint folyamatosan bővül majd a taglétszám. A Trefort a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskolájaként az egyesület egyik bázisává kíván válni a jövőben, ezzel is segítve a közbiztonság javítására és a gyermekek védelmére irányuló kezdeményezéseket. Az alakuló ülésen elfogadták az Egyesület Alapszabályát és megválasztották a tisztségviselőket is. Az elnökség több tagja is Trefortos: Kiss Mihály igazgató (bizottsági tag), Óvári Attila Miklós tanár (elnök), Lecskó Tünde tanárnő (gazdasági elnökhelyettes).

A művészinastól a nagymesterekig

2017.10.20 - 12:33
„A művészinastól a nagymesterekig” címmel, a hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása céljából a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma eredményesen pályázott és részesült 1.8 millió forint támogatásban. A program célja az Alkotóház „IpARTy” c. interaktív programjának a megvalósulása, amelyre 2018. márciusában kerül sor. A rendezvény során lehetőség van a tehetséges művészetis fiatalok bemutatkozására, tehetségük kibontakozására, kapcsolatok teremtésére és a közösségformálásra, ahol tapasztalt öreg diákokkal találkozhatnak, elismert művészekkel dolgozhatnak a háttérben. A felkészülés során a fiatalok művészeti tudása gazdagodik, önismeretet szereznek, emberismeretet és az élet lényegi megformálását fejezik ki. Alkotásaik által, saját gondolkodásmódjukban erősíti Önmagukat. A foglalkozásokon játékos, térbeli feladatokkal fejlesztik személyiségüket, széles skálán, gazdag ismeretekre tehetnek szert a különböző technikák megismerésével, amellyel kreativitását és egyéni fejlődésének megnyílását segíti elő. Az alkotó folyamatok során rálátást nyernek, hogyan jut el egy ember az üres vászontól, az elképzelésétől az Aha élményig, amely által vizsgálhatja és tudatosan fejlesztheti képességeit. A program keretében a Munkácsy Mihály Múzeumban Múzeumpedagógiai foglalkozás és a Jankay Galériában kutatómunka, vázlatolás, rajzolás is várja a fiatalokat. A műhelymunkák, gyakorlatilag minden résztvevő összes alkotása kiállításra kerül időrendi sorrendben, amin keresztül láthatóvá válik a közönség felé, hogy hogyan lettek a kis művészinasok nagymesterré. A Munkácsy Mihály munkásságának családfa állítása egyedülállóan kapcsolja össze a mai kortárs alkotó fiataljait a nagymesterrel. Szintén az IpARTyn kerül sor a „Jankay és a divat” c. divatbemutatóra, ahol a résztvevők a mai divatnak megfelelő ruhákon, textileken mutatják be saját tervezésű és készítésű alkotásaikat. Ehhez felhasználva Jankay Tibor absztrak gyűjteményéről, törzsi alkotásairól a szimbólumokat, festéseket és jeleket. Teljesen egyedi módon a résztvevők a textileket saját maguk festik, hagyományos eljárással és a ruhákat is maguk szabják-varrják. Az egyéni fejlődések az iskolapszichológus által összeállított tesztek felmérésével, azok értékelésével kimutathatóak. Az egész éves munka és a rendezvény létrehozása, annak sikere, maga az eredmény.
Aranyérmes a Szegya csapata a  Csabai Kolbászfesztiválon

Aranyérmes a Szegya csapata a Csabai Kolbászfesztiválon

2017.10.20 - 12:27
Az általános iskola 5-8. évfolyam tanulói, középiskolás diákok, főiskolai, egyetemi hallgatók diák kolbászkészítő versenyén a SZEGYA Fashion csapata aranyérmet nyert, a vele járó 50 000 forinttal.
Study Tour - Vízműs kollégák részvételével

Study Tour - Vízműs kollégák részvételével

2017.10.18 - 16:43
A világhálóról értesültünk a felhívásról, miszerint a gyomaendrődi GYÜSZ-TE egyesület pedagógusok számára egy ún. study tourt szervezett. Céljuk, hogy megismertessék a várost, a városban található ökoturisztikai látványosságokat, és minél több látogatót, osztálykirándulót csábítsanak a Körösök „ölelésébe”. Az egész napos program az endrődi városrészen található Szent Antal szálláshelyen kezdődött, ahol a köszöntő után megnézhettük magát a szálláshelyet, valamint annak szomszédságában üzemelő Szent Antal Kenyérsütő házat, ahol kemencében sült, finom lekváros bukta várt minket. Ezután a Bárka Látogatóközpontba fuvaroztak el minket, ahol a Körösökön zajló halászatról, élővilágról kaptunk érdekes információkat. Úgy gondolom, hogy a kisebb gyerekeknek interaktív feladatokkal lehet bemutatni ezeket, a nagyobbaknak, vagy felnőtt csoportok számára pedig a hely szépsége miatt osztálykirándulások, nyáresti összejövetelekhez ideális, hiszen igényesen kialakított hely áll rendelkezésre akár bográcsozáshoz, akár grillezéshez. A környezet igen barátságos, informatív és megnyugtató. Minden kollégának tudom ajánlani. A következő program egy finom ebéd volt és még további buktákat kínáltak a szervezők, hiszen az egyesület egyik hitvallása, hogy a jó ebéd, egy finom étel a legunalmasabb és legkevésbé tetsző programot is emlékezetessé és élményszerűvé varázsolja. Nos, a programra nem lehetett panaszunk, sőt az ebéd csak növelte az elégedettségünket. A délutánunk a gyomai városrészen telt. A Körös Látogatóközpont számunkra talán praktikusabb élménnyel szolgált, itt ugyanis a környezetvédelemnek a víz körforgásával, szennyvízzel kapcsolatos részét láthattuk 21. századi technológiával, interaktív táblákon megjelenítve, és azonnal ötletet is meríthettünk a saját képzésünkhöz. Említést kell tennünk a Babamúzeumról is, amelynek kiállított darabjait a Gyomaendrődről elszármazott Latorczai Jánosné ajánlotta fel a városnak. Mindezek után az Erzsébet ligeti tanösvényen sétálhattunk végig, valamint a kilátó nyújtotta panorámában gyönyörködhettünk. Itt ugyan az aznapi program véget ért, de élményekkel és tudással gazdagodva igen hasznosnak ítéltük meg ezt a kirándulást mind a környezetvédelem, mind a vízügyi oktatásunk szempontjából. Martinák Judit beszámolója
Egészségnap a Keményben

Egészségnap a Keményben

2017.10.18 - 16:40
Több éves együttműködésnek köszönhetően a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagszervezetei szeptember végén ismét workshop-ot tartottak a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában. Az együttműködő partnerek – Békéscsabai Rendőrkapitányság, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, KIE, MI-Értünk Egyesület, Békéscsabai Védőnői Szolgálat és a Drogprevenciós Munkacsoport, Mentálhigiénés Egyesület és a BÉMKH Népegészségügyi Főosztály Népegészségügyi Osztály – bemutatkozó asztalainál a diákjaink különböző szűréseken vehettek részt, és a szervezetek képviselőivel beszélgethettek egyéni problémáikról. Emellett játékos feladatok és tesztek sokasága várta őket. A reggeltől délig tartó eseményen összesen 125 tanulónk vett részt. A következő hasonló rendezvény december 1-jén lesz az iskolában.
A relék működéséről tartottak előadást a Trefortos diákoknak

A relék működéséről tartottak előadást a Trefortos diákoknak

2017.10.18 - 16:36
Hatalmas érdeklődés fogadta Vadadi Tamást és csapatát, akik a relék működését mutatták be egy interaktív előadás keretein belül. A Trefortos diákok megismerkedhettek továbbá a relék elektromos felhasználásának lehetőségeivel és a Finder cég termékeinek fejlesztéseit is láthatták. 
Az újraélesztést tanulták a Keri diákjai

Az újraélesztést tanulták a Keri diákjai

2017.10.18 - 16:34
Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja. Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben többségük azonnal megkezdett újraélesztéssel megmenthető lenne. Az Országos Mentőszolgálat ezen a napon ingyenes újraélesztés-képzést tartott több helyszínen. A BSZC Zwack tagiskolájának 9/1 eladó, 9/4 pincér, 10/6 szakács és 11/B vendéglátásszervező osztályaival vett részt ezen a programon, melynek során kis csoportokban 4 ambu babán gyakorolhatták az újraélesztést. Emellett megnézhették a mentőautókat, megismerkedhettek annak belső felszereltségével. Köszönjük a mentőállomás dolgozóinak a bemutatót!
Figaro 2.0 a GSZI-ben

Figaro 2.0 a GSZI-ben

2017.10.18 - 15:44
A BSZC Nemes Tihamér tagiskola tanulói immár harmadik alkalommal vehettek részt az Operakaland elnevezésű országos programsorozatban. Október 13-án az Erkel Színházban Mozart vígoperáját, a Figaro házasságát tekintette és (hallgatta) meg több mint 1500 diák, köztük 36 gészis tanuló.  A mű 2.0 verziója mai környezetben is rólunk, emberekről szól. Az interaktív előadás – ahol a színpadon egy jelenet erejéig a diákok is táncolhattak – a zene világán keresztül szólaltatta meg a fiatalokat. Hallottuk a magány, a féltékenység, a kiszolgáltatottság, a csalás hangjait, ugyanakkor az odaadás és a megbocsátás muzsikája is a fülünkbe szállhatott. Köszönjük a szervezést Murvai Mónika tanárnőnek.
Az Újraélesztés Világnapja a Nemesben

Az Újraélesztés Világnapja a Nemesben

2017.10.18 - 15:10
Október 16. minden évben az Újraélesztés Világnapja. Ezen alkalomból a BSZC Nemes Tihamér (GSZI) tagiskolája 9. évfolyamának 3 rendészeti ügyintéző szakos osztálya részére újraélesztés gyakorlatot szerveztünk. A magánbiztonság rendészeti ügyintéző számára tantárgyunknak egyébként is részét képezi ez a témakör. A világnap pedig aktuálissá tette a foglalkozás megtartását. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek elsajátítsák ezt a folyamatot, hiszen nem árt felkészülni: éles helyzetben bármikor szükség lehet a technikára a mindennapok során. Előfordulhat, hogy akár saját korosztályukban, vagy a későbbiek során felnőttként, munkavégzés közben - pl. rendőrként - kell segítséget nyújtani a rászorulóknak. A felkészültség pedig magabiztosságot ad. Iskolánk védőnője Andelic Beatrix vezette be a tanulókat az újraélesztés gyakorlati fogásainak rejtelmeibe, amit ezúton is köszönünk. A gyerekek percről percre egyre nagyobb kedvvel és egyre határozottabban „estek” neki a Sam nevet viselő ambu babának. Ismert tény, hogy Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben az azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Fontos, hogy együtt tegyünk azért, hogy ez a statisztikai szám csökkenjen. Mentsünk életet! Hajráááá! Még nem késő, a szükséges ismereteket rövid idő alatt, bárki, bármikor megszerezheti. Fehér Andrea ny.r.alezredes

"Otthonunk a kollégium" program a rendészeti kollégiumban

2017.10.18 - 15:00
Október közepén, egy délután tartottuk meg az "Otthonunk a kollégium" elnevezésű aktív programot a BSZC Gészi tagiskolájának rendészeti kollégiumában. Ennek keretein belül, a tanulók az osztályfőnökök vezetésével a kollégium környékét, kívül és belül egyaránt, rendbe tették, takarították, csinosították. Szinte észre sem vették, de pár óra alatt több zsák szemetet szedtek össze úgy, hogy előtte nem is tűnt fel nekik mennyi lehet "elbújva".
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015