Hírek

AZ ORSZÁG LEGJOBBJA A KÓS TANULÓJA - Rajt-cél győzelem az SZKTV-én

2016.06.01 - 15:49
A 2015/2016. tanévben, a korábbiakhoz hasonló szép eredményeket értek el tanulóink az Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. De mind közül kimagaslik JUHÁSZ MÁRK, kőműves és hidegburkoló tanuló, aki I.HELYEZÉST ért el, remek teljesítménnyel. Az elődöntőben 100%-os teljesítménnyel jutott tovább a középdöntőbe, onnan pedig első helyen a döntőbe. Teljesítménye ott sem hagyott alább: nem fáradt el, nem hibázott, így az eredményhirdetést nagy reményekkel, dobogó szívvel várta. Kiszólították a legjobb három eredményt elért tanulót, a harmadik helyezett nem ő volt, majd a második helyezett nevének bemondásakor egy pillanatra  megdermedt a levegő … Hiszen – az hogy nem az ő nevét mondták – azt jelentette, hogy MEGNYERTE AZ ORSZÁG LEGRANGOSABB SZAKMAI VERSENYÉT. Ezzel feltette a koronát több éves munkájára. A győzelem eredményeként több csábító szakmai ajánlatot kapott, amelyek közül a legkecsegtetőbb egy három hónapos kanadai munka, ahol még több tapasztalatot szerezhet, és nem utolsó sorban világot láthat, megismerheti más népek, országok kultúráját, szakmai fogásait. Nagyon büszkék vagyunk Márkra, arra, hogy nálunk nevelkedett az ország legjobb pályakezdő szakembere! GRATULÁLUNK TANULÓNKNAK AZ EDDIGI EREDMÉNYEIHEZ ÉS SIKERES TOVÁBBI PÁLYAFUTÁST KÍVÁNUNK!      

A SZAKKÉPZÉS ÉLVONALÁBAN A KÓS - Nagyszerű eredmények a Szakma Sztár Fesztiválon

2016.05.26 - 13:42
A 2015/2016. tanévben is megrendezésre került a Szakma Sztár Fesztivál, amelyen az ország legjobb tanulói, szakemberpalántái mérték össze "erejüket", tudásukat. Ebben az évben is nagy reményekkel indultak útnak Budapest felé iskolánk diákjai, hiszen az előző évek, évtizedek bebizonyították, hogy mindig van helyünk ezen a rangos megmérettetésen. Az áprilisban megrendezésre került többnapos rendezvény végén ismét több sikernek örülhettünk: 1. Kőműves és hidegburkoló szakmában JUHÁSZ MÁRK országos I. helyezést ért el. FARAGÓ LÁSZLÓ és SOÓS ÁDÁM pedig felmentést kapott az írásbeli záróvizsga feladatai alól. Felkészítő tanárok: Eitelné Kapp Rozália és Fajzi György (elmélet), Nagy Zsigmond és Kiszel Szabolcs (gyakorlat). 2. Fodrász szakmában CSISZÁR EVELIN országos III. helyezést ért el. Felkészítő tanárok:  Palkóné Zámbó Edit, Illés-Kabai Andrea, Matyuska Ferencné. A tanuló gyakorlati oktatója: Szeverényi Mihály. A döntőbe bejutottak és mentesítést kaptak a szakmai vizsga letétele alól: BALOGH GERGŐ, VESELICZ MÁRIA MAGDOLNA, VÍGH NORBERT tanulók. Felkészítő tanárok: Palkóné Zámbó Edit, Illés-Kabai Andrea, Matyuska Ferencné. A tanulók gyakorlati oktatója: Palkóné Zámbó Edit és Vígh Ibolya. 3. Asztalos szakmában a középdöntőbe bejutott és felmentést kapott szóbeli záróvizsga alól MAROFKA ÁBRAHÁM. Felkészítő tanár: Schwertner Béla. 4. EuroSkills 2016 válogató döntőjében kőműves szakmában III. helyezést ért el SILLING ISTVÁN, amely a fesztivál keretében került lebonyolításra. Felkészítő tanárok: Fajzi György (elmélet), Kiszel Szabolcs (gyakorlat). GRATULÁLUNK A DIÁKOKNAK ÉS FELKÉSZÍTŐIKNEK!     További képek a galériában >>  

Calendula videópályázat

2016.05.26 - 12:29
www.facebook.com/calendulaterv  

Szegyás siker a nyomdász versenyen

2016.05.19 - 16:19
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős kiadványszerkesztő tanulói 2016-ban elnyerték a Best Print Hungary verseny zsűrijének különdíját. Az évről évre megrendezésre kerülő megmérettetésen Magyarország grafikai és nyomdaipari piacának szereplői vesznek részt a legszínvonalasabb, szakmailag legkiválóbb termékeikkel. A zsűri szigorú szempontok alapján választja ki a beküldött nyomdatermékek közül az év legjobbjait. A rangos elismerésért az ország legjelesebb nyomdái versengenek.  A versenybizottság minden évben meghirdeti a junior kategóriát is, amelyben hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok egyénileg vagy csoportosan nevezhetnek be termékeket vagy grafikai terveket. Több fővárosi és vidéki általános- és középiskola mellett felsőoktatási intézmények hallgatói is nyújtottak be pályázatot ebben a kategóriában. A Szent-Györgyis kiadványszerkesztők az idén a Széchenyi emlékévre való tekintettel Széchenyi István műveit, a Hitel, Világ, Stádium-ot tervezték újra. Az ebben a témában készült könyvborítókat és tipográfiai terveket csoportosan neveztük be a pályázatra, amelyen a diákok a zsűri különdíját nyerték el.  A csapat tagjai (a fotón balról jobbra): Balta Zsanett, Nagy Enikő, Györke Zsófia, Biró Anita és Pallagi Ádám. Felkészítő tanár: Sántáné Fazekas Tünde Ezúton is szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk. 

GSZI-s kaland az Operában

2016.05.11 - 10:30
Különleges élmény részese lehetett 25 diák május 6-án, pénteken. Az „Operakaland” elnevezésű programnak köszönhetően a budapesti Erkel Színházba látogattunk. Ez az impozáns épület adott otthont Wolfgang Amadeus Mozart híres darabjának, A varázsfuvola című daljátéknak. A világ egyik legismertebb operája nem csak a hallásunkra hatott az énekeseknek köszönhetően, de a vizuális megoldások, amelyek a díszlet- és jelmeztervezők munkáját dicsérik, szintén elkápráztattak bennünket. Az opera fókuszában a felnőtté válás áll: Tamino és Pamina csak nehéz próbatételeken keresztül – kitartásukat, türelmüket, önzetlenségüket és tiszta szívüket próbára téve – juthat el egymáshoz. A  darab mély mondanivalója mellett rendkívül humoros is: Papageno szövegei és dalai hallatán sokszor nevethetett a közönség (és nevetett is).   Reméljük, hamarosan újra átélhetjük a kalandos utazást az opera műfajának világában. „A varázsfuvola olyan, mint egy tükör: aki belenéz, saját magát látja, és megtalálja benne, akármit is keres.” (Leibner János)

GSZI-s diákok a bíróságon

2016.05.04 - 08:59
Az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróságok” címmel programot hirdetett, amelynek célja, hogy a fiatal korosztályok betekintést nyerjenek az igazságszolgáltatás szervezetének felépítésébe, a bíróságok munkájába, egyszersmind a diákok jogi ismeretei bővüljenek, s minél inkább jogtudatos állampolgárrá váljanak. Az érdeklődők több „programcsomagból” választhatnak, mint például: Bírósági épület látogatása Jogi ismeretterjesztés Perszimuláció A program egyik legnagyobb eredménye, hogy a középiskolások közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek például a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet meglátogatása során a büntetések végrehajtásának rendjéről, menetéről is. Iskolánk végzős évfolyamának 3 osztálya a teljes programcsomag kínálta lehetőséggel élt. A 12/A, a 12/C, és a 13/C osztály tanulói megcsodálhatták a Békéscsabai Járásbíróság patinás épületének belső tereit, meghallgattak egy-egy előadást munkaügyi vonatkozású témakörben, valamint életszerű példák segítségével perszimulációs játéknak voltak aktív szereplői. A 12/A osztály egy büntetőpert szimulált, könnyű testi sértés tárgyában. A 12/C osztály egy polgári peres esetet, egy birtokháborítási ügyet dolgozott fel. A 13/C osztály pedig szintén büntetőperes ügyön dolgozott, kábítószer birtoklás és azzal való visszaélés témában. Talárba öltözött rögtönzött ügyvédeink és ügyészeink, valamint a perben szereplő összes diák kiválóan teljesítette az elvárásokat, és remek élménnyel lehetett mindhárom osztályközösség gazdagabb. Zárásként egy „válogatott”tanulói csoporttal, 20 fővel ellátogattunk a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Köszönettel tartozunk Tázlóné Dr. Kiss Mónika Bírónő szakmai segítségéért, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink világképe egy új szegmenssel bővüljön. Az eseményről további képek az iskolai facebook oldalon láthatóak.  

Közgés sikerek az országos matematika versenyen

2016.05.02 - 08:53
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolájának tanulói a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny díjátadóján vettek részt Budapesten, az ELTE TTK Bolyai János termében. A több ezer, évfolyamonként értékelt induló közül Kiglics Mátyás 1. helyezést ért el (tanára Velkeyné Palócz Erika), Molnár István 5. helyezést, Varjú Dániel pedig 11. helyezést szerzett (felkészítő tanáruk Schédl Ilona). Velkeyné Palócz Erika tanárnőt különdíjjal jutalmazták.

Közgés Kazinczy-érmek

2016.04.21 - 14:29
Az idén április 14-17. között rendezték meg a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 51. Kárpát-medencei döntőjét, melynek hagyományosan a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium adott otthont. Közel 140 középiskolás diák mérhette össze tudását e nemes versenyen, ahol egy szabadon választott, majd a helyszínen kapott kötelező értekező prózát kellett értő és értető módon tolmácsolniuk a versenyzőknek. Majd az írásbeli feladatban egy rövid szöveg hangsúlyait, szüneteit és kapcsolóelemeit kellett bejelölniük. A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma két végzős tanulója képviselte megyénket a szakközépiskolások kategóriájában. Kiváló szereplésük elnyerte a neves nyelvészekből álló bíráló bizottság tetszését.  Kazinczy-éremmel térhetett haza Varga Emese, felkészítő tanára Zsibrita Andrásné Hricsovinyi Gabriella, és Szuromi Zsuzsanna, felkészítő tanára Szabó Ila, aki a sokéves sikeres felkészítő munkájáért szintén elismerésben részesült. A két kitűnő tanuló lány a múlt héten még a Szakmacsoportos szakmai előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyén is remekül szerepelt, mindketten 2. helyezést értek el, Varga Emese Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), felkészítő tanára Róta Ildikó, Szuromi Zsuzsanna pedig Vendéglátás-idegenforgalom, felkészítő tanára Bártfai Zoltán.

A Vízmű végzős útépítői jelentős sikert értek el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

2016.04.14 - 15:23
Írta: Tóth-Nagy Terézia A közlekedésépítő OSZTV bajnokcsapat Fehér kisbuszunk az április 8-ai pénteki eredményhirdetés után hazafelé tart. Heten ülünk benne szokatlan csendben, amit Attila tör meg: – Tanárnő, ha valaki látna most minket, nem hinnél el, hogy mi vagyunk a győztesek. Bizony, a kétnapos verseny és a harmadik napi eredményhirdetés előtti izgalom kivette a csapat erejét. De akkor is győztünk! A Kecskeméten megrendezett, közlekedésépítő-útépítők közötti országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) 1., 2., 3., 5., 6., 7. helyezéseit hozzuk haza a Vízműbe. Mikor beérkezünk az üres iskolába, szép csendben kipakoljuk a versenyre vitt műszereket. Most nincs fogadóbizottság, akik zajosan üdvözölnének: - Ügyesek voltatok, büszkék vagyunk rátok! De már tudják. Telefonon értesültek róla, a meleg kézfogást pedig – tudjuk -, majd hétfőn megkapjuk. Elsők vagyunk! Elhoztuk az összes dobogós helyezést, és az út, mely ide vezetett, egyáltalán nem volt könnyű sem a fiataloknak, sem nekem és a kollégáimnak. A verseny hátteréről érdemes néhány információt tudni. Az országban jelenleg három iskolában működik ilyen jellegű szakképzés, ezért évekig nem is volt lehetőségünk versenyezni. Sok munka árán sikerült bekerülnünk a versenyjegyzékbe. Félreértés ne essék, ez nem jelenti azt, hogy a kevés versenytárs miatt olyan egyszerű lesz a dolgunk. Ellenkezőleg. Ez azt jelenti, hogy kiváló minőséget kell teljesíteni. Vagyis, hogy a más iskolák 8-8 és a mi 18 fős osztályunkból legyen legalább 5 olyan diák, aki a technikusi vizsga tartalmát két hónappal a vizsga előtt legalább 71%-osan teljesíteni tudja. Mindezt az elődöntő versenyhelyzetében, ahol a szakmával kapcsolatban bármilyen kérdést feltehetnek! A Budapesten megrendezett elődöntő után az eredmény szívmelengető volt: hét diák teljesített a megadott határ felett, ebből hatan vízműsök. Vagyis a fiúk teljes odaadással tanultak és készültek csapatként. Igen, ekkor már győztünk: van döntő és az osztály egyharmada bizonyította felkészültségét a technikusi vizsgára! A döntőben „padavánjaim" gyakorlati és szóbeli tudásukról adtak számot. Attól függetlenül, hogy sajátos módon ez szinte háziverseny volt, izgalmas hangulatban zajlott, hiszen a tét a modulvizsgák alóli mentesség volt. A versenybizottság meggyőződött a fiatalok tudásáról és elégedettségét azzal fejezte ki, hogy minden versenyző megkapta a technikusi vizsga alóli mentességet. Versenyeredményeink pedig a következők: 1. hely              Berg Viktor                   90% 2. hely              Cseresznyés István       88% 3. hely              Falkai Péter                  87% 5. hely              Pónya Dávid Zsolt        84% 6. hely              Török Péter                  77% 7. hely              Kaszanyi Attila              74% Ezek után érthető a csend a kisbuszban, hiszen borítékolt és elvárt volt az eredmény az elődöntő után. De mi büszkék vagyunk, mert a dobogós győzelmeken kívül megvan a technikusi vizsga és a pluszpont a továbbtanuláshoz. Jó szívvel fogadjuk a megérdemelt jutalmat, a meleg kézfogást és az elismerő szavakat. Ez az a győzelem, mely nemcsak egyéni, hanem csapatmunka is volt, és melyben megmutatkozik a diákok szorgalma, kitartása, a képzésünk kiváló színvonala. Én személyesen innen is gratulálok még egyszer a fiúknak, és kívánok nekik további sikereket a tanulásban, a munkában és az életben!            

Hagyományos 24 órás sport a GSZI-ben

2016.03.30 - 14:11
Idén is, már hagyományosan megrendezésre került a 24 órás sport, amelyben ebben az évben kissé rendhagyó módon a labdarúgás, kosárlabda, csocsó és röplabda mellett az e-sport is megjelent. Kedden délben kezdődött az esemény a mezőberényi mazsorett csoport igen színvonalas bemutatójával, amelyben iskolánk tanulója, Komócsin Dóra is szerepelt. Ezek után nem sokkal elindult a labdarúgás, ahol 11 osztály csapatai mérték össze tudásukat egészen este hat óráig és folytatták azt másnap reggel egészen délig. Kedden 16 órától kezdetét vette a csocsóverseny is, amelyben szintén 11 résztvevő csapat mérte össze tudását, és idén is a középiskolás mezőnyhöz képest erős felhozatallal találkozhattunk. Egészen este 11 óráig húzódtak a küzdelmek. 18 órától a tornateremben a röplabdásoké lett a főszerepe, ahol 5 osztály csapatai versenyeztek az első helyért, egészen 11 óráig ők is. A röplabdát a hajnali hatig tartó kosárlabda követte, melyben 8 induló társaság játszott körmérkőzéseket. Délután közepétől egészen, míg fel nem kelt a nap, az egyik tantermet az e-sportokért rajongó diákok lepték el, ahol végig nagyszerű hangulat uralkodott. A különböző sportágakban kupákkal és főként ehető, értékes nyereményekkel gazdagodtak a tanulók a névre szóló oklevelek mellett. A rendezvényen az iskola nagyjából 2/3-a részt vett, amely becsülendő, hiszen ez egy teljesen órai kereteken kívül adódó lehetőség volt számukra, mégis vették a nem is olyan nagy fáradtságot és a sporttal töltötték ezt az egész napot.  Nagyszerű 24 órát tölthettünk együtt a diákokkal, akik megmutatták, hogy igenis érdemes dolgozni az órákon kívül is, nagyszerűen éreztük magunkat mindannyian, és jövőre folytatjuk a kezdeményezést! Végeredmények: Labdarúgás: 1. hely: 12. C osztály 2. hely: 10. A osztály 3. hely: 12. A. osztály Kosárlabda: 1. hely: 13. C osztály 2. hely: 12. C osztály 3. hely: 12. A osztály Csocsó: 1. hely: Gábor Miklós – Tímár János (11. A osztály) 2. hely: Szilágyi Csaba – Csóka Nataniel (11. A és 11. B osztály) 3. hely: Kondor Ivett – Gyurcsán György (11. B és 11. A osztály) Röplabda: 1. hely: 12. C osztály 2. hely: 10. C osztály 3. hely: 11. A osztály Köszönet a rengeteg segítségért a kollégáknak, és a tanulóknak is, hiszen nélkülük ez sem jöhetett volna létre! A szervezők: Földi Zsolt, Hugyecz Eszter        

Legyél Te is informatikus előadás iskolánkban

2016.03.24 - 10:01
2016. március 21-én a T-System képviseletében egy volt GSZI-s diák tartott előadást a Legyél Te is informatikus programsorozat keretében. Ezzel iskolánk is csatlakozott a programhoz, melynek célja az informatikai szakma iránti érdeklődés felkeltése. Az előadásból megtudhattuk, hogy lányokat is várnak előszeretettel, mivel több problémával jobban megbirkóznak, mint fiú társaik. Az előadáson kötelező volt használni az okos eszközöket, emellett több érdekességet is megtudhattunk a szakmáról. A programról részletesebben a http://legyelteisinformatikus.hu oldalon találhattok információt.

Kiváló eredmények a nemzetközi versenyen

2016.03.24 - 09:52
2016. március 17-19-ig került megrendezésre a 12. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny, Kovács Győző szellemében elnevezésű verseny Szekszárdon. Iskolánkat ezúttal két csapat képviselte két kategóriában. Animáció kategóriában Álom nevű pályamunkájukkal a tavalyi I. helyezés után idén a dobogó II. képzeletbeli fokára állhattak fel Kocsor Levente és Zahorán Bencse tanulók. Másik csapatunk a Megépített automata kategóriában HomeRemote projektükkel IV. helyezést értek el, a csapat tagjai Váradi Endre és Takács Zoltán tanulók.

Rendhagyó irodalomóra Kiss Lászlóval

2016.03.24 - 09:42
Mi a különbség Balladi Netta és a Múzsa közt? A különbség jól látható: a Múzsa mindenütt ott van – Balladi Netta szintén" Kiss László volt vendége iskolánknak 2016. március 17-én rendhagyó irodalomóra keretei között. Az aulát megtöltötték a kíváncsi diákok, akik a korábbi évek egyik érettségi szóbeli tétel "főhősével" ismerkedhettek meg kötetlen beszélgetés keretei között.

Meghívó a BSZC Kós Tagiskolájában működő tehetséggondozó műhely alkotásaiból készült kiállításra

2016.03.16 - 09:54
Az asztalos és ács tanulók alkotásainak kiállítása, mely a „Kőből, fából házat …” tehetségből várat című a Nemzeti Tehetség Program NTP-SZTG-15-0024 azonosító számú projekt keretében megvalósuló TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY foglalkozásain készültek. Helyszín: Békéscsaba, Csaba Center aulája (Békéscsaba, Andrássy út 37-43) Megnyitó időpontja: 2016. április 2. (szombat), 10.30 Az alkotások megtekinthetők: 2016. április 2-án 8.00-tól 16.00 óráig Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” c. pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A pályázat megvalósítása során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósul meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítenek a tanulók. Ezeket az alkotásokat mutatjuk be e kiállítás keretében. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Matematika országos döntő: Dobogón a Közgés diákok

2016.03.09 - 16:44
A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolája 9. évfolyamos tanulói a Bolyai Matematika Csapatverseny döntőjén országos 3. helyezést értek el. Ezen a versenyen matematikából az egész ország, illetve Erdély területéről indultak csapatok, melyek közül iskolánk tanulói a körzeti forduló legjobbjaként jutottak a döntőbe. A kiváló eredményben a matematikatudás mellett az „összedolgozás”képessége is nagy szerepet játszott; kitűnő együttműködésre és feladatmegosztásra volt szükség – a matematika tanulása mellett ennek fejlesztésére is figyelmet kell fordítani. A csapat tagjai: Varjú Dániel, Molnár István, Melis Nándor és Szabó Imre, felkészítő tanáruk: Schédl Ilona.

Szakmák éjszakája!

2016.03.06 - 11:10
A Békéscsabai Szakképzési Centrum is csatlakozik a Szakmák éjszakája rendezvénysorozathoz. Széleskörű, igényes szakmai és szabadidős programok várják az érdeklődőket 2016. 04. 15.-én 18:00 - 22:00-ig Érdeklődni a szakmakejszakaja@bszc.hu email címen lehet. További információk: szakmakejszakaja.bszc.hu

Megakadályozott egy kazánrobbanást a Trefortos diák

2016.03.04 - 22:48
A való életben már tulajdonképpen megszerezte a szakmunkás bizonyítványát az a diák, aki a közelmúltban megakadályozott egy kazánrobbanást. Simon László, aki a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Trefort tagiskolában tanul éppen vendégeskedett, amikor azt tapasztalta, hogy a házban túlmelegedett a kazán. A tizedik osztályos, és villanyszerelést tanuló fiú gyorsan kiderítette, hogy a szivattyú kismegszakítója kontakthibás, ezért nem keringeti a vizet. A túlhevült kazán már majdnem felrobbant, amikor Laci és egy barátja gyorsan homokot szórt az égő parázsra, így sikerült eloltani a tüzet. Közben azonban a vezetékből és a kazánból kifolyt a víz, és elárasztotta az egész lakást. A két fiú végül segített a családnak rendet is rakni, ám egy kis hiba azért becsúszott. Az órákig tartó takarítás után ugyanis Laci szól a háziaknak, hogy már nem maradt ideje elkészíteni a házi feladatot, de megígérte a ház asszonyának, hogy be fogja pótolni. Nos, utána jártunk és Bendel Gyöngyi osztályfőnöktől megtudtuk, hogy utóbb valóban elkészült a házi feladat, s a fiatal villanyszerelő megérdemelten fogadhatta a tanárnő dicséretét.  

GÉSZI farsang a Gépész Diákszervezet szervezésében

2016.03.02 - 23:14
Idén először került megrendezésre a „fals hangra” keresztelt farsangi műsor a Gépész Diákszervezet szervezésében. 2016. február 18-án délben indultak a programok, amelyek első fellépői az iskola tanárai voltak. Több színvonalas, sok energiát és gyakorlási időt igénybe vevő produkciót láthattak a diákok. Ezek után a jelmezverseny következett, melyben nem csak a tanulók vehettek részt, hanem ugyanúgy a pedagógus kollégák is. A délutánt pedig a karaokeverseny zárta, amelyet minden alkalommal nagyon várnak a gyerekek és tanáraik is. Mind a három kategóriában a Gépész Diákszervezet által felajánlott nyereményeket osztottunk ki ezzel is motiválva a fellépőket. Természetesen az esemény végére senki sem maradt éhes, hiszen már a délelőtt közepétől szendvicsekkel vártuk a megjelenő diákokat, tanárokat egyaránt. A kezdeményezés célja egy újabb hagyomány teremtése, és az egyébként kifejezetten aktív tanórákon kívüli iskolai élet felpezsdítése. Továbbá az, hogy a gyerekek és a tanárok kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz, illetve a közvetlenebb légkör kialakítása. A rendezvény lebonyolításához elengedhetetlen volt a GDSZ tagok segítsége, illetve iskolánk pedagógusainak kitartó lelkesedése! Hugyecz Eszter, Földi Zsolt   Jövőre folytatjuk!

Nemzetközi fodrász és kozmetikus siker a BSZC Kós Károly Szakképző Iskolában

2016.02.18 - 13:24
A BSZC Kós Károly Szakképző Iskolájának tanulói kiváló eredménnyel vettek részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, „SZABOLCS KUPA 2016" Nemzetközi Fodrász-Kozmetikus, Műkörömépítő, Műkörömdíszítő Felnőtt és Tanuló Versenyen. Nagyon büszkék vagyunk tanulóinkra és felkészítőikre, akik bizonyították, hogy iskolánkban nemzetközi viszonylatban is magas szintű szakmai képzés folyik. Eredmények: Fodrászok – Felkészítő: Palkóné Zámbó Edit Patkás Rebeka: II. helyezett (Marcell vízhullám) és V. helyezett (Alkalmi konty), Kovács Alexandra:  IV. helyezett (Alkalmi konty) és V. helyezett (Marcell vízhullám) Kozmetikusok Kunstár Alexandra: I. helyezett (Alkalmi smink) – Felkészítő: Priskinné Fekete Adrienn Kovács Zsuzsanna II. helyezett (Fantázia smink) és III. helyezett (Alkalmi smink) – Felkészítő: Jantyik Marianna Sárfalvy Petra: II. helyezett (Alkalmi smink) – Felkészítő: Benkő Ildikó Gratulálunk a tanulóknak és a felkészítő mestereknek! További képek a galériában >>

Rendhagyó építési óra a Vízműben

2016.02.01 - 08:32
Szerdán délelőtt különleges előadásban részesültek a Deák utcai iskola diákjai. A békéscsabai Vásárhelyi Pál Technikum egykori tanulója, Mosonyi László mérnök úr látogatott el hozzájuk. Az öregvízműs egy kétórás, szakmai élménybeszámoló formájában megtartott előadás keretében mutatta be életútját. A mai fiatalok egy szakmai sikerekben gazdag, változatos életpályával ismerkedtek meg, de bepillanthattak a folytatást felvázoló tervekbe is. Az előadás első része az előadó szakmai karrierjének alakulásáról szólt. Elmondta, hogy a középiskolát és az egyetemi tanulmányait követően miképpen használta ki a lehetőségeket, amiknek köszönhetően szinte a világ minden táján dolgozott. Beszámolója közben többször hangsúlyozta, hogy az eredményeket a tanulás, a szakma iránti elkötelezettség és a folyamatos fejlődés árán lehet elérni. Külön kiemelte a nyelvtudás fontosságát. A szünetben sajtótájékoztatóra került sor, majd a második órában már konkrét munkáiról hallhattunk. Mosonyi László 13 dolgos évet töltött Algériában. Mesélt észak-afrikai munkásságáról: az útépítési, hídépítési, folyószabályozási tevékenységeiről, az ottani fiatal technikusok képzéséről, a körülményekről. Elefántcsontparton egy kísérleti útépítést irányított, melyet polgárháborús körülmények között valósítottak meg. Nagy élménye volt, hogy jelen lehetett a világrekorder Akashi-Kaikyo híd építésénél is Japánban. (A híd legnagyobb nyílása csaknem 2 km.) Az előadás végére elérkeztünk a jelenbe. A mérnök úr tavasztól egy 350 méteres hárfahíd építését és a kapcsolódó útépítéseket irányítja a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia határtérségében. A vízműs diákok ezúton is köszönik elődjüknek a látogatást, az előadást, a bemutatott példát, mintát. Jó egészséget kívánnak további munkáihoz!              
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015