Hírek
Széchenyis sportolók eredményesen szerepeltek

Széchenyis sportolók eredményesen szerepeltek

2020.02.20 - 15:39
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai sikeresen szerepeltek különböző sportversenyeken. Az intézmény fiú kosárlabdacsapata az I. Szegedi Kis István Labdajáték-Kupán 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Karsai Csaba, Szarvas Ádám, Karácson Dávid, Berecz Tamás, Kovács Krisztián, Kocsis Milán, Farkas Barna, Sebők Vilmos. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor A fiú és leány B33-as csapat a Diákolimpia területi döntőn a 9. helyen végzett. A lány csapat: Orosz Kíra, Czirják Zsana, Bagi Boglárka, Lévai Vivien. A fiú csapat: Karsai Csaba, Szarvas Ádám, Karácson Dávid, Berecz Tamás. Felkészítő tanár: Gerendeli Gábor. Csatári Szabolcs a megyei úszás döntőjében 100 m gyorson 2. helyezést ért el.
Széchenyis diák  bejutott az OKTV 2. fordulójába spanyol nyelvből

Széchenyis diák bejutott az OKTV 2. fordulójába spanyol nyelvből

2020.02.20 - 15:38
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, Héjja Klaudia (12/F) bejutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) 2. fordulójába spanyol nyelv I. kategóriában. A 2. fordulót a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban rendezték meg. Inspiráló közegben versenyezhetett, hiszen ebben az intézményben tanult többek között Bánki Donát feltaláló, Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó, Radnóti Miklós költő, Karinthy Frigyes író, Szőnyi István festő vagy Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus. Klaudiának három versenyszámban - szituáció, képleírás és hallásértés- kellett számot adni nyelvtudásáról, így is az ország legjobb spanyolosai között van. Az országos döntő március 19-én, szintén Budapesten lesz. Felkészítő tanára: Paróczai Márta 
III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

III. PARASPORTHÉT A KÓSBAN

2020.02.20 - 09:23
Az idei tanévben harmadik alkalommal csatlakoztunk a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által meghirdetett LÉLEKMOZGATÓ programhoz. Az első nap az érzékenyítés jegyében telt. Hagyományainkhoz híven iskolánk két tanárnője, Eleméry Szilvia és Éber Klára nyitották meg a hetet előadásukkal. A második nap vendégek érkeztek iskolánkba Az Esély Pedagógiai Központ képviselői mutatták be iskolánk tanulóinak és dolgozóinak "Ability szerda" elnevezésű programjukat, melynek keretében fogyatékkal élő tanulók próbálhatják ki magukat a munka világában. De előtte képzésben vesznek részt, és vizsgát is tesznek. Érdekes és tanulságos előadásokat hallhattunk. A hét további részében újabb előadások és gyakorlati próbák várnak ránk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Vízműs siker a sakk Diákolimpián

Vízműs siker a sakk Diákolimpián

2020.02.19 - 13:11
2020. február 8-án rendezték meg Békéscsabán a sakk Diákolimpia megyei csapatversenyét, amelyen iskolánk tanulói 2. helyezést értek el. A csapattagok a következők voltak: Kovács Kornél (11. A), Jámbor Sándor, Juhász Árpád, Mravik Gabriella (11. E). Gratulálunk nekik! Szépné Fejér Dina
Cupidók jártak a Szent-Györgyiben

Cupidók jártak a Szent-Györgyiben

2020.02.19 - 12:45
Nagy nap volt a február14-e a BSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma szerelmeseinek, hisz a DÖK jóvoltából lehetőség volt házasságot kötni (természetesen szigorúan csak erre a napra ;) ), kedves leveleket küldeni egymásnak, amelyeket a Cupidók kézbesítettek, illetve a nagyszünetben Veress Attila tanár úr kedveskedett egy dallal. De a mai nap nem csak a szerelmeseké volt ,mert iskola szerte a DÖK meglepett mindenkit egy kis aranyos üzenettel szív alakú papírkák formájában. A teljes épületben bárhol rátalálhattak, kis rövid idézetekkel, jó kívánságokkal, apró vallomásokkal. Amikor egy ilyet elolvastak kicsit mindenkinek jobb lett a hangulata. Reméljük mindenkinek kellemesen telt a Valentin-nap!
Jubilált a Kemény Gitárklub

Jubilált a Kemény Gitárklub

2020.02.18 - 12:48
Február 16-án vasárnap ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumán belül működő Kemény Gitárklub. Az eddigiekhez hasonlóan családias hangulatú rendezvénynek hármas célja volt. Ünnepelni, megköszönni a fenntartónak, a támogatóknak és segítőknek, hogy működhet a csapat, továbbá egy szakmai nap keretében együtt lenni, együtt zenélni társ-, ifjúsági- és zenei klubokkal. Varga Tamás alpolgármester úr köszöntő szavai után Skultétiné Barna Anita intézményvezető nyitotta meg a rendezvényt. A legaktívabbaknak jutalmakat – többnyire gitárhúrokat - adott át a klubvezető, Lustyik István. A gitárklub életében jellemzően a szülinapok megünneplése az egyetlen olyan alkalom, amikor minden csoport fellép valamilyen számmal, ezért mindenki nagyon várja a szereplést. Általában a szívükhez közel álló dalok feldolgozásait adják elő. Ezen a jubileumi születésnapon elhangzott többek között: a „Vigyázz a madárra…”, a „Rossz vér”, a „De jó hogy élek…”. A koncert záró dala után – ami hagyományosan Jimmy Hendrix Hey Joe-jának feldolgozása -, melyet minden fellépő közösen adott elő, kötetlen beszélgetés közben, közösen elfogyasztották a Gitárklubosok szülei által készített házi süteményeket, köztük az ikonikus „citromos sütit” is.
Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kaptak a Széchenyi tanárai

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kaptak a Széchenyi tanárai

2020.02.18 - 12:45
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma négy nyugdíjba vonuló tanára (Makráné Biczák Judit, Szabó Ilona, Majoros Mária és Tóth Eszter) kapott több évtizedes kiemelkedő tanári munkája elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, az Emberi Erőforrás Minisztérium által adományozható szakmai elismerést.
A Vízmű kollégistái a Toldi filmvetítésén

A Vízmű kollégistái a Toldi filmvetítésén

2020.02.18 - 10:22
2020. február 11-én a Vízmű kollégistái is megtekinthették a 2019-ben Baranyai Tamás rendező által forgatott Toldi című filmet. Az alkotók a 21. századi művet iskolai segédanyagnak szánták, ezért vállalásuk az, hogy az ország valamennyi közoktatási intézményébe eljuttassák a filmet. A tanulók a filmvetítés végén diskurzust folytathattak a film készítőivel. Nagy-Laczkó Balázs forgatókönyvíró elmondta, hogy az volt a céljuk, hogy megmutassák a tájegység közös kulturális értékeit. Ehhez adva volt Arany János személyisége, hiszen ő Nagyszalonta híres szülötte, de egész életútja összeköthető a bihari tájjal és a Körösök vidékével. „Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy olyan alkotást hozzunk létre, amelyben egyrészt meg tudják mutatni magukat a lelkes amatőrök, a diákok, illetve a profi hivatásos színészek is. Be szerettük volna mutatni, hogy mi az, ami miatt Arany Jánosnak a Toldi című műve összeköthető a mai értékekkel, és hogyan tudjuk ezeket aktualizálni.” – fogalmazott. Hozzátette, hogy szem előtt tartották azt is, hogy a filmet be lehessen építeni az oktatásba, és ezáltal a diákok is megtalálják a kapcsolódási pontot az iskolai tananyaggal. Baranyai Tamás megemlítette, hogy bár 21. századi környezetben forgatták le a Toldit, vagyis a szereplők, közöttük rengeteg diák civil ruhában szerepelt, mégis valamennyi fontos epizódot megjelenítettek a filmben, azaz követték a mű kronológiáját, az eredeti szövegeket pedig narrátor segítségével idézték fel. A Toldi-film egyben “gyulai imázsfilm” is, hiszen az események hátterében többek között a Gyulai vár, a Várfürdő, az Erkel-ház is látható – tette hozzá. Kiss Emese
Keményes diákok a „Szakma Sztár Fesztivál” válogatójának kapujában

Keményes diákok a „Szakma Sztár Fesztivál” válogatójának kapujában

2020.02.17 - 12:29
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-ban is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) melyek országos döntője „Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel kerül megrendezésre. A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának autószerelő és autótechnikus képzésén tanuló diákjai közül hárman jutottak tovább a helyi kamaránál megrendezett selejtezőből. Az 5/13/1-es osztályból Nagy Levente és Szekera Tamás, az 1/15/1-es osztályból pedig Harangozó György István. Az autószerelők közül a legjobb tíz juthatott tovább a válogatóba, az autótechnikusok közül pedig az első nyolc. A legalább 60%-os eredményt elért versenyzők mentesülnek a szakmunkás vizsgán az írásbeli vizsgarész megírása alól. A második forduló, a válogató megrendezése 2020 márciusára esik, az autószerelő tanulók Kecskeméten, az autótechnikusok pedig Budapesten adhatnak számot tudásukról szóban és gyakorlatban. Gratulálunk minden résztvevőnek, és sok sikert kívánunk a következő fordulóhoz! Köszönjük a szakmai felkészítést Babócsai Gábor intézményvezető-helyettesnek, Ravai Attila, Szegedi János és Tamási István szaktanároknak.
Vízműsök a polgármesteri hivatalban

Vízműsök a polgármesteri hivatalban

2020.02.17 - 12:28
A történelem érettségi állampolgári ismeretek része apropóján, osztályfőnökünk, Balogh Zsuzsanna tanárnő szervezésében részt vehettünk egy interaktív foglalkozáson a polgármesteri hivatalban. A magyarországi demokratikus folyamatokkal, választásokkal, illetve a közigazgatási szervek működésével ismerkedtünk meg, gyarapítottuk meglévő tudásunkat. A polgármesteri hivatal dísztermében Varga Tamás alpolgármester úr és dr. Kiss Gyula aljegyző fogadtak minket. Először az önkormányzat működését, a bizottságok felépítését és feladatairól hallhattunk, majd a közgyűlés feladatairól és megválasztásáról beszélgettünk. Az önkormányzati választásokon kívül volt szó a kisebbségi önkormányzatokról, az országgyűlési és az európai parlamenti választásokról is. Ismertették velünk a választások feltételeit, körülményeit, lebonyolítását; szó esett a választójogról is. Dr. Kiss Gyula aljegyző elmagyarázta a jegyzők feladatait, hogyan készítik elő és hogyan ellenőrzik a közgyűlés által hozott döntések jogi oldalát. Beszéltünk az Alaptörvényről és az Alkotmánybíróságról, az ombudsman és a köztársasági elnök feladatairól. A megközelítőleg 1-1,5 órás látogatás informatív és érdekes volt, egy kicsit jobban megértettük a körülöttünk zajló folyamatokat, amelyek befolyásolnak minket, de mi is tudjuk befolyásolni őket. Reményeink szerint a közelgő érettségi vizsgán is hasznát tudjuk venni újonnan szerzett tudásunknak. Fekete Norbert és Gerzsenyi Richárd 12. D
KÓSOSOK BIHARFÜREDEN

KÓSOSOK BIHARFÜREDEN

2020.02.17 - 12:20
Február 1–én reggel 6 órára jöttünk iskolába. Több olyan szombat is volt már ebben a tanévben amikor dolgoztunk, de most nem ezért jöttünk. Sokan családtagjaikkal érkeztek, hogy részt vegyünk a szokásos téli túrán. Havas szórakozásra idén nem sok lehetőségünk volt, ezért a gyerek és a felnőttek is nagyon várták már ezt a napot. A meleg idő miatt a hó minősége nem volt olyan, mint szokott, de nagyon jól szórakoztunk, szánkóztunk, sétáltunk, csúsztunk a fánkkal, többen síeltek is. Néhány év alatt kiépült itt a pálya, amin gyerekek, felnőttek, akár kezdők is űzhetik a téli sportokat. Remélem, a képekkel sikerül kedvet csinálni azoknak is, akik idén kihagyták ezt a programot, és jövőre még többen felkötik a síléceket. Kelemen Zoltánné
Vetélkedő A magyar kultúra napja alkalmából a Keményben

Vetélkedő A magyar kultúra napja alkalmából a Keményben

2020.02.14 - 08:45
A BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában A magyar kultúra napja alkalmából 2020.01.22-én a 4. órában a 3-as teremben tartott játékos vetélkedőt és megemlékezést az iskola tanulói részére a 10.B osztály. A résztvevők három fős csapatok voltak a 9.A, 9:B, 9.C, 10.A, 10.C, 11.A, 11.B és 11.C osztályokból, összesen 24 fő. Elsőként a jelenlévők előadást hallgathattak meg több témában, amit a szervező 10.B osztályosok adtak elő. Ezek az alábbiak voltak: 1. Magyar kultúra napja 2. Ki volt Rejtő Jenő? 3. Mi a ponyvaregény? Ezt követően előadták Rejtő Jenő Élő halott című bohózatát, amit mindenki nagy élvezettel hallgatott. Molnár Attila mai magyar kedvelt zenék köréből válogatott és állított össze 14 kérdéses tesztfeladatot Kahoot! programban Youtube-os kliprészletek felhasználásával. Itt mindenki aktivitására szükség volt. A diákok élvezték a feladatot. A verseny eredménye: a 11.A osztályosok az I., a 11.C osztály tanulói a II. és a 9.B osztály csoportja a III. helyen végzett. Ádám Szilvia a 10. B osztály osztályfőnöke
KÓSOS TANULÓK AZ SZKTV ELŐDÖNTŐJÉBEN

KÓSOS TANULÓK AZ SZKTV ELŐDÖNTŐJÉBEN

2020.02.14 - 08:36
Nagy öröm érte a BSZC Kós Károly tagiskolát, hiszen idén is bebizonyíthatta, hogy az ország legjobb iskolái közé tartozik. Az SZKTV válogatóján sikeresen vette az akadályokat a 3/11/2 ács és kőműves csapata. Többen az elért eredményeik alapján mentesültek a szakmunkás vizsga írásbeli része alól. A legnagyobb öröm viszont az, hogy Szabó Noé és Bajnok András kőműves tanulók (felkészítőjük Szabó Sándor), illetve Kővári Dániel ács tanuló (felkészítője Pocsai László) továbbjutottak az ország elitjébe, így elődöntősök lettek. Bízunk a további sikerekben, és jó felkészülést kívánunk!
A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN

A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN

2020.02.13 - 12:35
Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Parasport Hete a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezésében 2020. február 17. és 21. között. Az idén is előzetes, osztályok közötti vetélkedővel kezdődik a programsorozat. Folyamatosan várjuk az elkészült alkotásokat. A programokról részletesen a következő napokban adunk tájékoztatást.
Szakmai nyílt nap

Szakmai nyílt nap

2020.02.12 - 13:54
Életmentő App a Szent-Györgyiben

Életmentő App a Szent-Györgyiben

2020.02.12 - 08:16
A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő applikációt dolgozott ki, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé tegye a segélyhívást, hiszen így mindössze egy gombnyomással mentőt hívhatunk. Az applikáció használatáról és jelentőségéről tartott lendületes, meggyőző és hasznos előadást Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének megyei vezető mentőtisztje a BSZC Szent- Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma osztályainak. Az applikáció lehetővé teszi a pontos helymeghatározást, és megjeleníti a mentők számára az előre betáplált egészségügyi adatainkat. Megmutatja a hozzánk legközelebb eső gyógyszertár, kórház, rendelőintézet, defibrillátor helyét. Kárász László elmondása szerint azonban az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy segélyhíváskor nem kell lefutnunk a klasszikus egyeztetési köröket a mentősökkel, mivel hívásunk fogadásakor már minden szükséges információ rendelkezésükre áll, és így hatékonyabb a segítségnyújtásuk is. Köszönjük, hogy sok elfoglaltsága mellett szakított időt ránk is, és felhívta figyelmünket erre a hasznos mobilapplikációra.
A magyar kultúra napja a Vízműben 

A magyar kultúra napja a Vízműben 

2020.02.11 - 14:51
2020. január 22-én a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiumában is megemlékeztünk nemzeti himnuszunk megírásáról, amely az összetartozást és nemzeti tudatot hivatott erősíteni. A diákok ezen a napon a folyosón elhelyezett dobozból húzhattak egy-egy idézetet, amelyek híres írók, költők, tudósok és művészek tollából származtak. Emellett az osztályoknak meghirdettünk egy nyelvi játékot is. Egy-egy osztályterembe bekukkantva öröm volt látni, hogy az osztály tagjai együtt keresik a megoldásokat. Az első helyezett a 9. D, a második a 9. A, a harmadik helyezett pedig az 5/13. E osztály lett.Gratulálunk nekik! Kiss Emese
ADJ EGY TIPPET-VIGYÉL EGY KÖNYVET

ADJ EGY TIPPET-VIGYÉL EGY KÖNYVET

2020.02.07 - 12:38
Internet használat biztonságosan Tisztelt Pedagógusok, Szülők! Kedves Diákok! „A biztonságos internet napja” alkalmából megrendezésre került az ADJ EGY TIPPET-VIGYÉL EGY KÖNYVET programunk 2020. február 5. napján az iskola első emeletén. A nagyszámú érdeklődés mellett több mint 50 üzenetet, tippet osztottak meg az iskola tanárai, diákjai, hogyan is használjuk az internetet úgy, hogy ne váljunk áldozattá, mire figyeljünk mielőtt bármit is megosztunk magunkról, legyen az kép, vagy személyes adat, valamint a jelszavak kezelése, összeállítása is előtérbe került. A fiatalok nagy örömmel választottak üzeneteikért cserébe azon könyvekből melyek szép számmal összegyűjtésre kerültek. A diákok és a békéscsabai média élet erősítése érdekében a rendezvényen részt vett a Békéscsabai Alkotó Média szerkesztője is, aki képeket készített, melyeket egy rövid, a rendezvényről készült cikkel együtt megjelenteti a oldalon. Programunk a oldalra is felkerül, így itt is megtekinthető lesz, hogyan is pezsdítettük fel egy kicsit az iskola életét. Köszönet mindenkinek, szülőknek, pedagógusoknak, védőnőnek, akik a könyvek összegyűjtésében, a program szervezésében részt vettek és a 10/A osztályos tanulóknak, hogy prezentációjukkal színesebbé tették ezt a délelőttöt. Tisztelettel és köszönettel: Szilágyi Ilona r. százados iskolai bűnmegelőzési tanácsadó
KÓSOSOK A GÁL FERENC FŐISKOLA NYÍLT NAPJÁN A CSABA CENTERBEN

KÓSOSOK A GÁL FERENC FŐISKOLA NYÍLT NAPJÁN A CSABA CENTERBEN

2020.02.07 - 12:36
Iskolánk pedagógiai ágazatban tanuló diákjai a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának Nyílt Napján vettek részt a Csaba Centerben. Kovács Katalin oktatási igazgatótól tájékoztatást kaptak a pedagógusképzést érintő felvételi eljárásról és pályaalkalmassági vizsgáról. Diákjaink munkaérdeklődési kérdőívet és táplálkozási kvízt tölthettek ki, amely által új ismeretekkel gazdagodhattak önmagukról és az egészséges életmódról.
Interaktív kiállításon vettek részt a Szent-Györgyis tanulók

Interaktív kiállításon vettek részt a Szent-Györgyis tanulók

2020.02.07 - 10:13
2020.01.30.-án „„Köztes átmenetek- interaktív kiállítás a drogokról, függőségekről” című interaktív kiállításon vettek részt a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói. A kiállítás a droghasználat sokdimenziós problémáját igyekszik interaktív és átélhető módon bemutatni a programon részt vevők számára. Egy-egy látogató csoport nagyjából másfél órát töltött a kiállítótérben, pszichológus, addiktológus, szociális munkás vezetésével. A szakember tárlatvezető segítségével folyamatos beszélgetés folyt a kiállítás 5 termén keresztül. A termek mondanivalója egymásra épültek, bemutatva (fények, filmek, képek és egyéb installációk segítségével) a drogkarrier, a szenvedélybetegség kialakulását, különböző metszeteit.
ISMÉT REMEKELTEK TANULÓINK AZ SZKTV ÉS AZ OSZTV REGIONÁLIS FORDULÓJÁN

ISMÉT REMEKELTEK TANULÓINK AZ SZKTV ÉS AZ OSZTV REGIONÁLIS FORDULÓJÁN

2020.02.05 - 15:47
A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hírében iskolánk, a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói szerepelnek. A képen szereplő kőműves tanulók: 100 pontos - Szabó Noé (balról második), 99 pontos Bajnok András (balról harmadik), 94 pontos Szabó-Nagy Vince Zente (jobbról első). Rajtuk kívül is több tanulónk ért el magas pontszámot. Bizakodva várjuk a továbbjutók névsorát. Addig is gratulálunk Tanulóinknak és Felkészítőiknek a fantasztikus eredményekhez! https://www.facebook.com/bmkik.bekescsaba/posts/2553097978132596
Sakkbajnokság a Vízmű kollégiumában

Sakkbajnokság a Vízmű kollégiumában

2020.02.05 - 12:07
Idén 2020. január 28-án rendeztük meg a 2019/2020. tanév kollégiumi sakkbajnokságot. Délután a fiú klubszobában 15.30-kor 7 táblánál 14 játékossal vette kezdetét a verseny.  A lebonyolítás vegyes, azaz kupa és bajnoki rendszerben, egyenes ági kieséssel, illetve körmérkőzés ötvözeteként került megrendezésre. Ezt a jelentkezők örvendetesen magas száma, a 14 fő indokolta. Így az 1. körben 14 diákot sorsoltunk össze. A győzteseket és a veszteseket 2 külön csoportba osztottam. A nyertesek a „Kiemelt”, a vesztesek a „Vigasz” csapatba kerültek. Ezt követően pedig bajnoki rendszerben körmérkőzéseket játszottak, hogy a 7. fordulóban eldöntsék, ki a legjobb. A végére „kellemesen” elfáradtak a résztvevők. Érdekesség, hogy a második helyezett Mravik Gabriella az egyetlen lány résztvevő volt. A kiélezett küzdelmet jelzi, hogy az 1. helyért holtverseny alakult ki, így az egymás elleni eredmény számított. A végső sorrend a következőképpen alakult: 1. helyezett: Juhász Árpád 11. évf. 6 pont 2. helyezett: Mravik Gabriella 11. évf. 4,5 pont 2. helyezett: Kovács Kornél 11. évf. 4,5 pont 3. helyezett: Jámbor Sándor 10. évf. 4 pont A győztes tanulók oklevélben és jutalomban részesültek. A diákok lelkesek és elszántak voltak, a verseny nagyon izgalmasnak és színvonalasnak bizonyult. Reméljük, hogy ez a lelkesedés további munkára sarkallja a tanulókat, így a szakköri foglalkozások keretében motiváltabbak és célratörőbbek lesznek. Gratulálunk a helyezetteknek és reméljük, hogy jövőre még eredményesebben szerepelnek majd tanulóink! Hegyesi Zoltán
Békéscsabai ácsok és kőművesek a fővárosban

Békéscsabai ácsok és kőművesek a fővárosban

2020.02.03 - 10:35
Szakmai kirándulás a Parlamentben. Iskolánk ács és kőműves végzős tanulói szakmai kiránduláson vettek részt Budapesten. Nem máshol, mint a Parlament épületében. A kirándulást hosszas szervezés előzte meg, mivel az épületbe való belépés szigorú szabályok alapján történik. Betekintést nyerhettünk a parlament kulisszái mögé, amit építészeti szemmel vizsgálhattunk. Nagyon érdekes és színvonalas idegenvezetésnek lehettünk tanúi. Oda is eljuthattunk, ahová más látogatók nem léphetnek be. Megtekinthettük a Parlament alagsorát és tetőszerkezetét egyaránt, ahol szakmai előadást is hallottunk, továbbá éppen folyó felújítási munkákat is láthattunk. A szakmai rész után megnézhettük az üléstermet és a Szent Koronát is. Ígéretet kaptunk, hogy a jövőben is szívesen látnak bennünket végzős tanulóinkkal. Nagyon nagy élményt nyújtott mindannyiónknak. Köszönetünket fejezzük ki az iskolánk vezetésének, hogy lehetővé tették számunkra ezt az élményt és a BSZC két kis buszát részünkre bocsájtották. Békéscsaba, 2020. 01. 31. Pocsai László
Ír nyelviskola képviselője a Széchenyiben

Ír nyelviskola képviselője a Széchenyiben

2020.02.03 - 10:13
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulói a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programban fognak részt venni. A pályázat előkészítése során az egyik célország nyelviskolájának képviselője, Kerill Moore (The International School és English) Magyarországra jött, hogy a részleteket személyesen egyeztesse az iskolákkal, így találkozott az intézmény kísérőtanáraival is. A megbeszélés során lehetőség adódott olyan részletek pontosítására, amelyek elősegítik a csoportok tevékenységét a két hetes nyelvtanfolyam ideje alatt.
Színjátszó szakkör a Széchenyiben

Színjátszó szakkör a Széchenyiben

2020.02.03 - 10:10
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma Színjátszó szakkört indít Csák Emese tanárnő vezetésével. Az első foglalkozás 2020. február 6-án, csütörtökön 14.30-kor kezdődik. A KÖZGÉ IRODALMI SZÍNPADA 2005-től 2014-ig az intézményben. Sikeresen szerepeltek a színjátszó fesztiválokon. Az angol nyelvű színjátszás területén is sikereket értek el Pomázi Erika tanárnő vezetésével. 2013-ban Veszprémben az Országos Angol Nyelvű Drámafesztiválon 6 díjból 4 díjat kapott az intézmény csapata: a legjobb rendezői díj, a legjobb női főszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő.
SZÍNHÁZI BESZÁMOLÓ

SZÍNHÁZI BESZÁMOLÓ

2020.01.31 - 13:31
2020. januárjában a Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két kis csoportjával is megtekintettük a Jókai Színház népszerű Egri csillagok című történelmi musicaljét. Különleges díszlet színesítette az előadást, ami virtuális valóságot varázsolt a színpadra. A technika, a színészek, a táncosok élő zenekarral kísért alakítása és a jelmezek összhangja tették látványossá, izgalmassá és szívhez szólóvá a darabot. Mindenkinek nagyon tetszett az előadás, kíváncsian várjuk, hogy milyen élményeket tartogat még számunkra bérletünk.
„Könyvvel üzenek néked”

„Könyvvel üzenek néked”

2020.01.31 - 10:01
Szent-Györgyis tanulók Biró-Balogh Tamás előadásán Radnóti és Kosztolányi vonzásában címmel 2020. január 27-én este a Békés megyei Könyvtárban Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész ismertette legújabb kutatásai eredményeit a két költőről.Az est házigazdája Kiss László író volt, akit többször is zavarba hozott pikáns válaszaival az előadó. Remek hangulatú, interaktív előadás részesei lehettek a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 11/G osztályos tanulói. A diákok élvezetes, emberközeli másfél órában ismerhettek meg olyan részleteket a két költő magánéletéből, amelyeket egy iskolai tanóra nélkülöz. Mindezt bizonyítja az is, hogy az est nem az érdeklődés lankadása miatt, hanem csupán az időkeret végessége miatt szakadt meg.A hallgatóság nagy tapssal jutalmazta a nemcsak szakmailag kiváló, de előadóként is fergeteges Bíró-Balogh Tamást.
Vízműsök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

Vízműsök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

2020.01.30 - 13:14
2020. január 16-án az 5/13. E osztály egy részével (Ancsin Gábor, Balogh Levente, Király Brenda, Lucz Richárd és Szabó Tamás) a bajai egyetem nyílt napjára látogattunk az Alföldvíz Zrt. jóvoltából. Az eseményen Bíró Tibor dékán úr ismertette a képzéseket. Többek között elmondta, hogy a felvételizők három alapképzési szak közül választhatnak: a vízügyi üzemeltetési mérnök szak, a környezetmérnöki és az építőmérnök szak közül. Majd Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke tartott előadást, aki kiemelte, hogy az NKE bajai kara olyan szakembereket képez, akik képesek megtervezni, megépíteni és üzemeltetni is a vízi közműveket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a víztudomány területén zajló kutatásokra is, amelyek révén specialistákká válhatnak a hallgatók, akik folyamatos utánpótlást jelenthetnek a vízügyi ágazat 30 ezer főt számláló, egyre öregedő állományának. Az előadások után körbejártuk a kollégiumot, illetve a gyakorlati labort, majd megebédeltünk a Duna-híd lábánál lévő Potyka csárdában. Köszönjük a támogatást az Alföldvíz Zrt.-nek és az egyetem szakembereinek a lehetőséget, hogy beleláthattunk az egyetem életébe. Mezei Rita tanárnő, Király Brenda és Balogh Levente 5/13. E
37. Sajtófotó Vándorkiállítás a Szent-Györgyiben

37. Sajtófotó Vándorkiállítás a Szent-Györgyiben

2020.01.30 - 13:09
2020. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra érkezett legjobb alkotásokból nyílt kiállítás a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma aulájában. A kiállításon tizenhárom kategória első három felvétele, valamint több nagydíjas alkotás látható, ami az iskola fotó szakos tanulóinak is inspirációt jelenthet. A kiállítás 2020. február 28-ig lesz megtekinthető. Meghökkentő sportfotók, természetfotók, emberi sorsok és képriportok várják a kedves érdeklődőket.
Keményesek versenyeztek Kecskeméten

Keményesek versenyeztek Kecskeméten

2020.01.28 - 08:57
„Egy nap alatt a logisztika körül” 2020. január 24-25-én a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara megrendezte a IV. „Egy nap alatt a logisztika körül” című 24 órás logisztikai versenyét 11-15. osztályos középiskolás diákok számára. Ezen a versenyen részt vettek a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 11.B osztályos tanulói -Karácson Titanilla, Gombkötő Patrik, Gombos András- osztályfőnökük, Tokai Ilona tanárnő kíséretében. A verseny célja, hogy a logisztika iránt érdeklődő diákoknak betekintést engedjen a logisztika világába, ezzel elősegítve pályaválasztási döntésüket. Az 1. fordulóban egy 5 kérdésből álló online feladatsort kellett megoldaniuk a jelentkezőknek. A 2. forduló 24 órája alatt egy valós ipari kihívásra kellett megoldási javaslatot tenniük a háromfős csapatoknak, egy üzemcsarnokot kellett megterezniük. Ezt a projektfeladatot a logisztikai mérnöki alapszak egyik céges partnere ajánlotta fel. Iskolánk „Triumvirátus” elnevezésű lelkes csapata a nap végén a középmezőnyben végzett, de kellemes élményékkel gazdagodott és tért haza.
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015
Békéscsaba Center of Vocational Training
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314
felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001278/2015